🔴 سه نکته مهم از سخنان امام صادق علیه السلام در عرفه
بر پایه روایتی که در «الکافی:4/466» شریف نقل شده، #امام_صادق علیه السلام در #عرفه که جمعیت کثیری از مسلمانان از هر فرقه و با هر عقیدهای در موسم #حج در آن جمع می شوند با صدای بلند میفرماید:
أَيُّهَا النَّاسُ إِنَّ رَسُولَ اللَّهِ ص كَانَ الْإِمَامَ ثُمَّ كَانَ عَلِيُّ بْنُ أَبِي طَالِبٍ ثُمَّ الْحَسَنُ ثُمَّ الْحُسَيْنُ ثُمَّ عَلِيُّ بْنُ الْحُسَيْنِ ثُمَّ مُحَمَّدُ بْنُ عَلِيٍّ ع ثُمَّ هَه.
یعنی: ای مردم! به تحقیق که رسول خدا (صلی الله علیه و آله) امام بود سپس علی بن ابیطالب سپس حسن سپس حسین سپس علی بن الحسین سپس محمّد بن عَلی سپس هَه.
راوی میگوید: امام صادق علیه السلام، این مطلب را سه بار به مردم پیش رو، سمت راست، سمت چپ و پشت سرشان گوشزد کردند که در مجموع میشود دوازده بار. راوی سپس معنای لغت «هَه» را از اعراب میپرسد که آنان میگویند یعنی «أنا».
به این ترتیب، امام ششم به امامت خودشان نیز دعوت کردهاند. از این دعوت علنی سه مطلب برداشت میشود:
1. بیان معیار برای امامت با اعلام امامت و رهبری رسول خدا.
مردم با این بیان میفهمند که #امامت_و_خلافت دنباله #نبوت است و اگر دنبال امام و خلیفه هستند باید کسی را برگزینند که بیشترین شباهت را به رسول خدا داشته باشد همانگونه که رسول خدا امامِ مردم بودند. شبیهترینِ افراد به رسول خدا در عصر امام صادق نیز خود ایشان است. در واقع، مردم نباید خلافت را یک امر ظاهری و کم اهمیت بدانند.
2. امام صادق علیه السلام تعمّدا نام امامان پیشین خود را نیز میآورند تا سلسله امامت پس از رسول الله را به مردم معرفی کنند و از این طریق نیز، خلافت خلفای سه گانه، اموی و هر خلیفه دیگری را نفی کنند. گر چه با بیان معیار امامت پیامبر اکرم، خلافت آنان نیز مردود اعلام میشود.
3. استفاده از فرصت تبلیغ در جمعیت عظیم حاجیان. پیشتر رسول خدا و برخی از امامان نیز از این فرصت بهره برداری کرده بودند. در واقع، هر کجا که جمعیت زیاد و امکان تبلیغ وجود داشته باشد، باید از آن استفاده کرد. به جز فضاهای واقعی مثل مساجد و هیئت ها، در زمان حاضر، مبلغان در فضای مجازی و به ویژه در #صدا_و_سیما که مخاطبان فراوانی دارد نیز باید از این فرصتها، حداکثر بهره برداری را بکنند. #اینستاگرام و کانال های تلگرامی و... نیز از جمله این فرصت ها هستند.
نکته آخر اینکه طبیعتا با وجود مأموران حکومتی در #صحرای_عرفات این اقدام امام، یک حرکت بسیار شجاعانه بود.
پ.ن: اولین بار این روایت و توضیح آن را در کتاب #انسان_250_ساله که برگرفته از سخنرانیها و مکتوبات آقای خامنه ای است، خواندم. #روزنامه_اطلاعات نیز در مقالهای بخشی از سخنان ایشان در شرح این حدیث را با عنوان «امام صادق و تبیین و تبلیغ امامت» بازتاب داده که مورد استفاده اینجانب قرار گرفت.
@haqshenas110
بسم الله.
پس از بیعت اهل سقیفه با ابوبکر، جمعی از طرفداران امام علی علیه السلام در حالی که ابوبکر بر روی منبر مسجد بود به او اعتراض کردند که مشهورترین آنان، #سلمان_فارسی #ابوذر #مقداد و #عمار بودند. سلمان در ابتدای سخنانش به زبان فارسی گفت:
«کردید و نکردید و ندانید که چه کردید» و به نقل دیگر «کرداذ و نکرداذ». همانگونه که نوشتهاند منظورش این بود: «بیعت کردید ولی با اهل بیت بیعت نکردید» یا "اسلام آورده اید ولی اسلام (واقعی) نیاورده اید". یعنی در بیعت با ابوبکر خطاکار هستید. سلمان در ادامه به زبان عربی مطالبی میگوید که ترجمه بخشی از آن این چنین است:
اى ابوبكر! وقتى اموری که از آن شناختی نداری به تو رسيد به چه كسى كار خود را واگذار می كنى؟ و وقتى از آنچه نمى دانى سؤال شدى، به چه كسى پناه خواهى برد؟ و عذر تو در پیشیگرفتن از کسی که از تو داناتر و به رسول خدا نزدیکتر و به تفسیر کتاب خدای عزّوجل و سنّت پیامبرش آگاه تر است چیست؟ کسی که پیامبر او را در زمان حیاتش مقدم ساخت و در زمان وفاتش به وی وصیت کرد. پس پیمانش را شکسته و نقض عهد کردید. سپس سلمان به ابوبکر و عمر یادآوری کرد که از #لشکر_اسامه تخلف کرده اند و به ابوبکر گفت به زودی باید در قبر، پاسخگوی اعمال خود باشد و باید تا فرصت دارد توبه کند.
پس از اتمام حجت اصحاب، ابوبکر از پاسخ عاجز ماند به گونه ای که گفت: «وَلَّيتُكُم و لَستُ بِخَيرِكُم أقيلوني أقيلوني» یعنی: «صاحب اختیار شما شدم در حالی که بهترینِ شما نیستم، رهایم کنید! رهایم کنید!»
سپس به خانه رفت و تا سه روز به مسجد نرفت تا اینکه در روز چهارم چند تن از هواداران وی و افرادشان که چهار هزار نفر میشدند به حمایت از او شتافتند. عمر و یارانش با شمشیر برهنه به مسجد رفتند و طرفداران امیرالمؤمنین را تهدید کردند که اگر سخنان قبلی را تکرار کنند سرشان را از تنشان جدا می کنند. #سلمان گفت: الله اکبر! الله اکبر! با دو گوشم -که در غیر این صورت کَر باد- از پیامبر شنیدم که فرمود: "روزی می رسد که برادر و پسرعمویم با جمعی از اصحابش در مسجدم مینشینند که ناگاه گروهی از سگهای اهل جهنّم بر آنان یورش برده و قصد کشتن وی و اصحابش را میکنند." تردیدی ندارم که شما همان گروه هستید! عمر به قصد حمله به سلمان برخاست ولی امیرالمؤمنین گریبانش را گرفت و بر زمین کوبید. سپس فرمود: ای فرزند صَهّاک حبشیه! اگر تقدیر الهی و عهد رسولش نبود به تو میفهماندم که کدام یک از ما دو تن ضعیفتر و بی یاور تر است. سپس به اصحابش فرمود: برگردید، خدا شما را رحمت کند.
منبع: الإحتجاج، ج1، ص99 به نقل از #امام_صادق علیه السلام
@haqshenas110
معرفی یک کتاب ادبی درباره حضرت زهرا سلام الله علیها و شهادت ایشان
@haqshenas110
هدایت شده از علوم و معارف حدیث
◾️شادی برخی از زنان پیغمبر در شهادت حضرت زهرا علیهاالسلام
◀️ابن أبی الحدید در کتاب "شرح نهج البلاغه" خویش چنین روایت میکند:
"ثم ماتت فاطمة فجاء نساء رسول الله ص کلهن إلى بنی هاشم فی العزاء إلا عائشة فإنها لم تأت وأظهرت مرضا ونقل إلى علیِِ عنها کلام یدل على السرور"
🏴پس از شهادت حضرت زهرا سلام الله علیها، تمام همسران رسول خداصلیالله علیهوآله، به سوی بنیهاشم برای تسلیت آمدند، اما عایشه خود را به مریضی زد و حضور نیافت. به امیرالمومنین علیهالسلام نیز اخباری رسید که عایشه از شهادت حضرت زهرا سلام الله علیها #ابراز_خوشحالی کرده است.
📗شرح نهج البلاغه، ج۹، ص۱۳۲.
#کانال_علوم_ومعارف_حدیث
@MaarefHadith