این در حالی است که هر آمریکایی حدود ۴ برابر هر ایرانی بنزین مصرف می کند. ژاپن در بودجه اش برای قیمت بنزین سقف گذاشت و ۲۰۰ میلیارد برای جلوگیری از افزایش قیمت بنزین بودجه در نظر گرفتند. در همه موارد، ما دقیقا برعکس رفتار کرده ایم و صد البته نتایج مخرب هم گرفته ایم.
@hemmatgholizadeh
در ماده (۱) قانون محاسبات عمومی هم به واژه « بودجه کل کشور» تاکید شده است:
ماده 1 - بودجه كل كشور برنامه مالي دولت است كه براي يكسال مالي...
@hemmatgholizadeh
پیشنهاداتی برای اصلاح ساختار بودجه:
۱-بودجه نفتی و بودجه جاری شرکتهای نفتی بایستی از ریشه و فرآیندها و مسئولیتها از هم تفکیک شود.
۲-بودجه نفتی داخلی باید ریالی تنظیم شود.
۳-ذیحساب مستقل و از وزارت اقتصاد باید در شرکتهای نفتی منصوب شود.
۴-فرمت اختصاصی، شفاف، جامع و با رعایت کلیه اصول بودجه ریزی برای شرکتهای نفتی تهیه شود.
۵-بودجه کل کشور باید بصورت زیر تهیه و تقدیم مجلس شود:
۱-بودجه عمومی
۲- بودجه نفت، گاز و برق
۳- بودجه شرکتهای دولتی
۴- بودجه نهادهای عمومی غیردولتی
۵- بودجه بانک ها و موسسات پولی و مالی
بودجه اختصاصی هم باید حذف شود.
@hemmatgholizadeh
چاره ای نیست، هر چه با آمار داخلی و تجربه رخ داده و نتایج داخلی حرف می زنیم کسی ( لااقل قلم بدست ها) مطالب ما را قبول نمی کنند و دائما از ما می خواهند تحارب کشورهای جهان را بیان کنیم. این خودباختگی و عدم اعتماد به متون داخلی هم گرفتاری عجیبی است.
@hemmatgholizadeh
اقتصاد انرژی/همت قلی زاده
✔️مطلبی که سایت مرکز پژوهش های توسعه و آینده نگری وابسته به سازمان برنامه و بودجه کشور از ارائه بنده
بخش دوم نشست علمی مرکز پژوهش های توسعه و آینده نگری وابسته به سازمان برنامه و بودجه کشور :
همّت قليزاده؛ كارشناس حوزه اقتصاد انرژي سازمان برنامه و بودجه كشور به عنوان اولين سخنران اين نشست گفت: زير سيستم هاي حوزه انرژي دچار مشكل است.
وي ضمن اشاره به اين موضوع كه گزاره هاي اشتباهي در ذهن برخي سياستگذاران و همچنين افكار عمومي وجود دارد گفت: اين جمله كه بخش انرژي كاملا دولتي است يا براي رفع كسري بودجه كشور بايد انرژي جهش پيدا كند و همچنين انرژي در ايران مفت است گزاره هاي اشتباهي هستند. بنزين از آب ارزانتر است، اين جملات به نظر بنده كاملا فريب رسانه اي است.
اين كارشناس در تبيين مواضع خود گفت: هم اكنون معادل خوراك همه پالايشگاه ها انرژي تلف مي شود، كمترين نرخ رشد انرژي در پساكرونا تجربه شده است. سبد محدود انرژي و عدم تمركز در خط توليد، مشكل اصلي اين حوزه است. فلذا معتقدم مصرف كننده نهايي مشكل ندارد بلكه مشكل در بخش مياني حوزه انرژي است.
قلي زاده مشكل اصلي را بازار انحصاري انرژي كشور دانست و راهكارهاي خود را در اصلاح اين روند اين چنين توضيح داد: تبديل نفت ملي به نفت دولتي يكي از پايه هاي اصلي ايجاد مشكلات و نقدينه خواهي از آفت هاي اصلي اقتصاد ايران است. كشور دچار يك بيماري هلندي داخلي شده است.
وي افزايش تورم را از نتايج قيمت انرژي دانست و افزود: متاسفانه به ازاي هر يك درصد افزايش قيمت ارز، يك درصد سود توسط پتروشيمي ها و پالايشگاه ها شناسايي مي شود.
قلي زاده با تاكيد بر صورت هاي مالي پالايشگاه ها گفت: از زمان واگذاري پالايشگاه ها تاكيد زياد اين پالايشگاه ها به قيمت فوب خليج فارس يك معضل اساسي است. لذا سهم نفت خام در قيمت تمام شده بنزين ۹۲ درصد است. از اين رو معتقدم هزينه اتلاف انرژي را نبايد مصرف كننده نهايي بدهد.
اين محقق حوزه انرژي خاطر نشان كرد: بازي خطرناك انرژي و ارز را يك خطر مهم براي اقتصاد كشور مي دانم و افزايش تورم را نتيجه منطقي افزايش قيمت انرژي ارزيابي مي كنم.
قلي زاده در بخش ارائه راهكارهاي خود خاطر نشان كرد: ملي شدن شركت هاي پالايش نيروگاهي و پتروشيمي، اصلاح ساختار اداري شركت ملي نفت، اصلاح نظام بودجه بندي شركت ملي نفت و شركت ملي گاز و شركت پالايش و پخش، اصلاح رابطه مالي نفت در يك فضاي علمي – كارشناسي، تدوين قانون مورد نظر در اصل ۴۵ قانون اساسي از جمله راهكارهايي است كه به حل چالش هاي مطرح شده كمك شاياني خواهد كرد. حذف محاسبات يارانه پنهاني و حذف دلار در بودجه بندي براي جلوگيري از ورود به ابرتورم از جمله ديگر راهكار هاي پيشنهادي است.
وي در پايان در پاسخ به اين سوال كه ريشه تورم هاي سنگين كنوني چيست؟ گفت: تراز نامه هاي شركت نفت، و محاسبه بر اساس قيمت فوب در كل صنعت نفت، عامل اصلي است و راه مقابله با اين مساله را حذف مبادله دلاري در اين عرصه مي دانم.
@hemmatgholizadeh
سهم نفتخام در بهای تمام شده بنزین در پالایشگاههای آمریکا ۵۴% و سهم نفتخام در بهای تمام شده بنزین در پالایشگاههای ایران ۹۲% است.
@hemmatgholizadeh
۹ گزاره غلط در حوزه سیاستگذاری بخش انرژی کدامند؟
حتما ببینید و به ریشه شکل گیری این گزاره های غلط هم در این یک صفحه پاورپوینت اشاره شده است.
@hemmatgholizadeh
آمار عرضه اولیه انرژی ارائه می شود (مستطیل خط چین بنفش) مشکل در اصل در بخش تولید، تبدیل و فرآوری است (مستطیل خط چین قرمز) بعد به استناد بالا بودن عرضه انرژی اولیه، برای مصرف کننده نهایی(مستطیل خط چین مشکی) سیاستهای جهش قیمتی توصیه می کنند.
قطعا این کار غیرعلمی و غیرمنصفانه است.
@hemmatgholizadeh
ده پیشنهاد برای اصلاح مشکلات پیش آمده در انرژی کدام است؟
این موارد کلی گویی نیستند، هر کدام در صورت انجام بخشهایی و بصورت سیستمی اگر همه این موارد انجام شود بدون شک بخش انرژی کشور در مسیر درست خواهد افتاد. هر کدام از موارد کلی داستان پشت سرش است.
@hemmatgholizadeh
یادداشت توضیحی ۴-۳ صورت مالی سال ۱۴۰۰ شرکت ملی پالایش و پخش فرآورده های نفتی ایران:
چند سالی است جمله ای را درج می کنند که درآمد عملیاتی به #ارزش_منصفانه اندازه گیری می شود.
سئوال: از کی تا حالا و مطابق چه استدلالی به #قیمت_جهانی ارزش منصفانه گفته می شود؟
توضیح فرعی ۳-۴-۳ را هم بخوانید.
@hemmatgholizadeh
گزارش تحولات بازار مسکن شهر تهران در آبان ماه۱۴۰۱:
براساس گزارش بانک مرکزی تعداد معاملات مسکن در شهر تهران در آبان ماه۱۴۰۱ نسبت به ماه قبل ۴۷/۸ درصد و نسبت ماه مشابه سال قبل ۹/۶ درصد افزايش یافته است.
قيمت متوسط یک متر مربع آپارتمان در شهر تهران در آبان ماه ۱۴۰۱ با رشد ۶/۸% نبست به ماه قبل به ۴۶/۷ ميليون تومان رسیده است. این عدد نسبت به ماه مشابه سال قبل ۴۵/۹% رشد کرده است.
@hemmatgholizadeh
بانک مرکزی گزارش «عملکرد تسهیلات پرداختی بانکها و هدف از دریافت تسهیلات» در سال ۱۴۰۰ را بر اساس جدول «بخش-هدف» منتشر می کرد. در فروردین ۱۴۰۱ جدول بهتری ارایه شد. منتهی امروز یعنی ۱۵ آذر ۱۴۰۱ گزارش جدیدی از عملکرد تسهیلات ارایه شد که کلا با دوتای قبلی تفاوت دارد.
براساس گزارش منتشر شده در ۷ ماهه نخست سال ۱۴۰۱به میزان ۲۳۳۱/۲ همت تسهیلات پرداخت شده است.
اگر با نرخ رشد تسهیلات دهی طی ۷ ماهه نخست سال ۱۴۰۱ پیش بریم نظامی بانکی تا پایان سال ۴۳۶۳ همت تسهیلات پرداخت خواهد کرد.
@hemmatgholizadeh
تصمیمات مهندسی و ریاضی گونه در اقتصاد انرژی با چندین مرتبه تجربه شکست خورده قبلی کماکان ادامه دارد.چون نقاط حساس تصمیم ساز در اختیار جهانی سازان است! بارها به بازی خطرناک ارز-انرژی پرداخته ام. اینکه ۱۲% گاز تلف می شود تقصیر کیست؟ آیا بودجه شرکتهای گاز استانی و ملی گاز بهینه است؟!
@hemmatgholizadeh
آیا واقعا ایرانیها انرژی زیادی مصرف می کنند؟
هر کویتی ۲/۸، هر عمانی ۲/۳، هر قطری ۴/۸، هر عربستانی ۲/۱، هر اماراتی ۳/۴ برابر هر ایرانی انرژی مصرف می کنند.
تازه این آمار از تقسیم حجم انرژی اولیه به جمعیت بدست آمده است. اگر مصرف نهایی در نظر گرفته شود وضعیت بشدت بنفع ایران تغییر خواهد کرد.
مصرف سرانه انرژی اولیه اغلب کشورهای اروپایی از ایران بالاتر است.چون در ایران اتلاف انرژی در فرآیند تولید، تبدیل، انتقال و توزیع بالا است اگر مصرف نهایی محاسبه شود وضعیت مصرف انرژی هر ایرانی بشدت کمتر از بسیاری از کشورهای مشابه/غیرمشابه و همسایه/غیرهمسایه و هم قاره/غیرهم قاره خواهد بود!
امارات متحده عربی ۲/۵ برابر و ترکیه ۳۰/۵ برابر ایران انرژی تجدید پذیر مصرف می کنند. ترکیه ۸۷ برابر ایران زغالسنگ مصرف می کند. امارات با ۱۰ میلیون جمعیت به اندازه ایران ۸۴ میلیونی زغالسنگ مصرف می کند.
هر نفر استرالیایی، نیوزلندی، کانادایی، آمریکایی، قزاقستانی، روسی و ترکمنستانی هم از هر نفر ایرانی انرژی بیشتری مصرف می کنند.
ببینید واقعیت آنی نیست که تبلیغ می شود. باید با مباحث علمی و کارشناسی حرف زد و الا مشکلات عمیق تری در اقتصاد ایران پیش خواهد آمد.
ایرانی ها درمقایسه با آمارهای جهانی و در مقایسه با کشورهای هم کفو خود، نه سهی از مصرف زغالسنگ، نه سهمی از انرژی هسته ای و نه سهمی از انرژی تجدیدپذیر و نه سهمی از انرژی هیدروالکتریکی دارند.(ناچیز است) اینهایی که مصرف گاز ایرانی و چینی رو مطرح کردند درحقیقت دست به یک مغالطه زدند.
@hemmatgholizadeh
مسأله جدی و نگران کننده این نمودار است که در یکی از گزارشهای اخیر مرکز پژوهشهای مجلس منتشر شده است. تشکیل سرمایه ثابت خالص کشور از ۱۳۹۸ به بعد دائما منفی شده است.
@hemmatgholizadeh
یکی از نمایندگان عضو کمیسیون انرژی مجلس گفته که اگر جامعه گنجایش داشت بنزین را ۳۷ هزار تومان می فروختیم!
نماینده محترم! لطفا به سایت شرکت ملی پخش مراجعه کن و ببین قیمت فوب بنزین ۱۴۷۰۰ تومان درج شده است شما ۳۷ هزار تومان را از کجا آوردی؟ بنزین هم که لیتری ۰/۲۶ دلار صادر شده است!
@hemmatgholizadeh
متاسفانه بسیاری از دوستانی که کج واژه یارانه پنهان انرژی را می شنوند می گویند فلانی این واژه رو فراموش کن، معلومه که چنین چیزی وجود ندارد و حالا اگر هم باشد چیز خاصی نیست و هزینه فرصت را مگر قبول نداری و ...
عزیزان من، این چند خط مصاحبه مدیرعامل محترم شرکت ملی گاز در سایت الکترونیکی آن شرکت است. زیر واژه ای خط کشیده ام که برای همه شما همراهان آشناست و این واژه یعنی یارانه جعلی پنهان، یک بحث نظری ساده نیست بلکه براساس آن قیمت برای مصرف کننده نهایی تعیین می شود. فقط یک نکته فنی را یادآور می شوم در سایت شرکت دمای بهینه ۱۸ تا ۲۱ تعریف شده ولی رسیدن و حفظ این دما در جایی مانند اردبیل نسبت به جایی مانند تهران و ... انرژی بیشتری لازم دارد.
@hemmatgholizadeh
سعی کنید در دوره ۱۶ آبان تا ۳۱ فروردین ماه وارد پله چهارم مصرف گاز نشوید:
هیئت وزیران در جلسه ۱۴۰۰/۸/۲۶ به پیشنهاد مشترک وزارتخانههای نفت و نیرو و به استناد بند(ی) تبصره ۸ ماده واحده قانون بودجه ۱۴۰۰ کل کشور، آییننامه اجرایی بند یادشده در بخش گاز را به شرح زیر تصویب کرد.طبق این آییننامه مشترکان گاز طبیعی بخش خانگی که مصرف گاز آنها در دوره زمانی ۱۶ آبانماه تا ۱۵ اسفندماه هر سال، نسبت به دوره مشابه سال قبل کاهش یابد، به ازای هر یک واحد درصد کاهش، مشمول تخفیف (پاداش صرفهجویی) معادل سه واحد درصد و تا سقف ۴۵% در گازبهای صورتحساب دوره خواهند شد.همچنین شرکت ملی گاز مکلف شده است ضمن دریافت اطلاعات خانوارهای محروم ، تعرفه مشترکان در دامنه مصرف ۱ تا ۳ جدول زیر را از ابتدای سال به نرخ صفر محاسبه کند.جدول بالا تعرفه جدید گازبهای بخش خانگی در ماههای سرد سال را نشان میدهد. طبق این جدول گازبهای سه پله اول مصرفی هیچ تغییری نکرده است.
از پله چهارم به بعد تعرفه پله بعدی، ۴۰% نسبت به تعرفه پله قبلی افزایش مییابد تا اینکه در پله آخر که شامل مشترکین پرمصرفِ پردرآمد میشود، تعرفه گاز نسبت به تعرفههای قبلی ۴ برابر میشود.
حتی اگر فرض کنیم یارانه پنهان انرژی موضوع صحیحی است(که صدالبته چنین نیست) با این وجود به دلایل متعدد منجمله دسترسی اغلب مردم به گاز و عدم وجود قاچاق و فقدان بازار بین المللی منطقه ای اساسا یارانه پنهان گاز بی معنی است.
@hemmatgholizadeh
این نقشه با عنوان " نقشه انحراف نسبی مصرف خانوار " در سایت شرکت ملی گاز ارائه شده است. همانطور که ملاحظه می کنید انحراف مصرف سه استان شمالی و قزوین و سپس استان اردبیل بیشتر از سایر نقاط کشور معرفی شده است . این نقشه عجیب گویای بسیاری از نتیجه گیری های نادرست است. آمارهای صحیح مصرف باید در اختیار تحلیل گران و مردم قرار داده شود. امروز همایش شفافیت برگزار شد.
@hemmatgholizadeh
براساس تصویر سایت شرکت ملی پخش فراورده های نفتی سوخت هواپیما (ATK) به قیمت بازار بین المللی فوب خلیج فارس به فروش می رسد.
@hemmatgholizadeh
فایل و فیلم ارائه بنده در مرکز پژوهشهای توسعه و آینده نگری سازمان برنامه و بودجه کشور را می توانید از لینک زیر دانلود کنید:
https://www.dfrc.ir/home/wid/90758353-8e7e-4a44-b45d-776b7140f26e/id/a082a992-34cc-41e1-91ab-26b9d79bd97b/%D8%B5%D8%AF%D9%88%D9%8A%D9%83%D9%85%D9%8A%D9%86
@hemmatgholizadeh