📄 یادداشت | ما نزدیک قله ایم؛ درآمدی بر مفهوم قله در منظومه فکری رهبر معظم انقلاب
✍ به قلم دکتر امیر حسین رهبر، دبیر اندیشکده حکمرانی و قانونگذاری استان همدان و علیرضا نصر اصفهانی
🔸"ما فصل مُشبعی را حرکت کردهایم؛ این سربالایی، این شیب تند را عبور کردهایم، به قلّهها نزدیک شدهایم نباید خسته بشویم. امروز روز خسته شدن نیست، روز ناامید شدن نیست؛ امروز روز شوق است، روز امید است، روز حرکت است؛ مسئولین کشور در بخشهای مختلف باید با این روحیه حرکت کنند." ۱۴۰۲/۵/۲۶
🔸پس از طرح استعارهی "قله" توسط رهبر معظم انقلاب، گفتگوهای مختلفی در مجامع سیاستی و حتی رسانههای عمومی آغاز شد؛ گروهی تشکیک کردند و گروهی با ذکر شاخصهای مختلف سعی کردند از این گزاره دفاع کنند. از آنجا که پرداختن به موضوع تصویر ایران آینده، وجههی همت نگارندگان این سطور است، مناسب دیده شد که روایت و فهم خود را از بیان رهبری معظم با مخاطبان به اشتراک بگذاریم.
🔸آیا در دنیا کشوری را سراغ دارید که بدون به رسمیت شناختن اسرائیل (و یا برقراری ارتباط پنهان با آن) از نظر اقتصادی رشد کرده باشد؟ حتی گروهی از پژوهشگران نشان دادهاند که جهش اقتصادی چین و هند از ابتدای دههی نود میلادی، هنگامی آغاز شد که آنها اسرائیل را به رسمیت شناختند. در همین زمان بود که لابیهای اقتصادی بزرگ جهانی که عملا در سیطرهی صهیونیستها هستند اجازه ی ورود آنها به بازیهای اصلی تجارت در جهان را دادند.
🔸ترکیه هم در دوران اردوغان با وجود آنکه یک کشور اسلامگرا تلقی میشود ولی تجارت قابل توجهی در شش ماه اخیر با اسرائیل داشته است. روایتهای مشابهی نیز برای امارات متحده عربی و عربستان سعودی برقرار است. اگر بپذیریم که در سالهای اخیر تحریمهای فلج کننده از مهمترین عوامل رکود اقتصادی ایران بوده، آنگاه این سوال مطرح میشود که اگر اسرائیل را به رسمیت شناخته بودیم و با آن ارتباط سیاسی و اقتصادی داشتیم، آیا چنین تحریمهایی وجود داشت؟
🔸سوال دیگر آن است که آیا از منظر اسلامی جایز است که برای افزایش رشد اقتصادی، جرثومهی فسادی همچون اسرائیل را به رسمیت بشناسیم و چشم بر فجایع غزه ببندیم. آیا جمهوری اسلامی میتواند همچنان مسلمان به اسلام ناب باشد ولی روابطش با اسرائیل همچون ترکیه و امارات باشد؟
🔸لذا در قاموس رهبری، مراد از قله، قله تمدنی است. شاخصهایی همچون رشد تولید ناخالص داخلی (GDP) با وجود آنکه معیارهای مهمی هستند ولی در مقیاس تمدنی، روبنایی قلمداد میشوند و بیش از حد سطحی هستند. باید به این موضوع توجه کرد که نظام جمهوری اسلامی در چهل و پنج سال اخیر لوکوموتیو را عوض نکرده بلکه ریل را عوض کرده و از مسیری نسبتا نامتعارف و از سینه کِشِ کوه، عازم قله شده و تلاش فراوانی کرده تا در این شیب تند بر چالشهای بقا غلبه کند.
🔸چالشهایی که به جرات میتوان گفت هیچ کشور دیگری در گیتی یارای اِستادگی در برابر آن را نداشت. اصلاح نظامهای اقتصادی به منظور ساماندهی تورم و امثال آن جزء کوچکی از فناوریهای نرمی است که ج.ا.ا باید به آن مسلط شود و البته که باید بشود (نگارندگان در متن دیگری فناوری نرم اصلاح یارانهای جهت ساماندهی به اقتصاد را تشریح کردهاند). لذا هنگامی که رهبری از نزدیکی به قله صحبت میکنند مراد آن است که بخش اعظم این مسیر دشوار که موضوعات زیربنایی تمدنی است، طی شده است.
🔸در انتها باید گفت؛ کشور ایران در حال حاضر درگیر یک جنگ شناختی عجیب است که رسانههای اجتماعی و نوین بر آن تحمیل کردهاند. بر این مبنا، اگر نمره پیشرفت کشور ما در این سالها ۱۳ از ۲۰ باشد، آنها به طبقه متوسط شهرنشین حُقنه میکنند که نمره کشورتان ۳ از ۲۰ است و لذا ذهنیت جامعه ایرانی دستکاری شده و آنچه جامعه ایرانی پیرامون پیشرفت کشور احساس میکند صرفا ناشی از ناکارآمدی نظام نیست بلکه به جنگ شناختی علیه کشور نیز بر میگردد.
🆔 @hokmrah
#همدان
🔻دیدار رییس کارگروه اجتماعی اندیشکده حکمرانی و قانونگذاری استان مرکزی با مدیرکل امور بانوان و خانواده استانداری
🔸در این جلسه که روز دوشنبه ۲۰ فروردین در محل دفتر مدیرکل برگزار گردید در ابتدا مسئول کارگروه ضمن تبریک عید نوروز و آرزوی قبولی طاعات و عبادات به تشریح ساختار اندیشکده حکمرانی استان و کارگروه اجتماعی و اهداف و وظایف آن با محوریت بانوان پرداخت.
🔸سپس خانم مفتح زاده ضمن توضیح اهداف دفتر به معرفی مسئولین و تشریح فعالیت کارگروههای حوزه بانوان استانداری پرداخت و با توجه به مسایل استان با محوریت بانوان پیشنهاد گردید در اولین فرصت با دو کارگروه حقوق و مسئولیت اجتماعی و کارگروه آسیبهای اجتماعی جلسهای برگزار گردد و از دستاوردها و نتایج فعالیتهای کارگروهها در راستای نیل به اهداف اندیشکده استفاده شود.
🆔 @hokmrah
#مرکزی
بررسی بخش دوم لایحه بودجه سال ۱۴۰۳ کل کشور.pdf
2.14M
🔻بررسی بخش دوم لایحه بودجه سال ۱۴۰۳ کل کشور: تحلیلی بر مصارف بودجه
🔸دفتر مطالعات عمومی مرکز پژوهشهای مجلس گزارشی از مصارف بودجه سال جاری تهیه کرده است که خصوصاً برشهای استانی آن میتواند مورد استفاده اعضای محترم اندیشکدههای حکمرانی و قانونگذاری استانی واقع شود.
🆔 @hokmrah
#مرکز_پژوهشهای_مجلس
🔻مرکز پژوهش های مجلس در گزارشی به بررسی امنیت سرمایه گذاری در استان های مختلف کشور و حوزه های کاری مختلف در تابستان ۱۴۰۲ پرداخت.
🔸دفتر مطالعات اقتصادی این مرکز در گزارشی با عنوان «پایش امنیت سرمایهگذاری به تفکیک استانها و حوزههای کاری (۲۳). تابستان ۱۴۰۲» با استفاده از آمارهای رسمی منتشر شده و در دسترس و نیز با بهکارگیری ارزیابی هفت هزار و ۸۱۲ فعال اقتصادی نمونه از میان فعالان اقتصادی همه استانهای کشور، به بررسی وضعیت امنیت سرمایهگذاری در تابستان سال ۱۴۰۲ را با ۳۸ مولفه و هفت نماگر به تفکیک ۳۱ استان و ۹ حوزه کسب و کار پرداختهاست.
🔸در این گزارش آمده است که شاخص کل امنیت سرمایهگذاری در ایران که با استفاده از دو مجموعه دادههای پیمایشی و آماری تهیه میشود در تابستان ۱۴۰۲ کمّیت ۵.۶۶ از ۱۰ (۱۰ بدترین حالت) سنجیده شدهاست. مقدار عددی این شاخص در مطالعه فصل قبل (بهار ۱۴۰۲ ) ۵.۷۳، در فصل زمستان ۱۴۰۱، ۶.۱۰ و در هر دو فصل قبلتر (پاییز و تابستان ۱۴۰۱)، ۶.۸۲ بوده که نشانمیدهد کمّیت عددی امنیت سرمایهگذاری در تابستان ۱۴۰۲ نسبت به فصول قبل از آن، با توجه به ارزیابی فعالان اقتصادی مشارکتکننده در فصل تابستان، به مقدار قابلتوجهی مناسبتر ارزیابی شدهاست.
مشروح خبر:
🌐 https://rc.majlis.ir/fa/news/show/1797840
🆔 @hokmrah
#مرکز_پژوهشهای_مجلس
19635.pdf
8.25M
#سند_پژوهشی | امنیت سرمایهگذاری به تفکیک استانها و حوزههای کاری در تابستان ۱۴۰۲
🆔 @hokmrah
#مرکز_پژوهشهای_مجلس
📄 یادداشت | دارو و دارونما برای مواجهه با جهشهای ارزی
✍ به قلم دکتر امیر حسین رهبر، دبیر اندیشکده حکمرانی و قانونگذاری استان همدان و علیرضا نصر اصفهانی
🔸در سی سال گذشته شاهد بودیم که تورم در بهای ارزهای خارجی خود را به صورت سیکلی نشان میدهد، به این معنا که قیمت ارز مدتی ثابت است و سپس جهش میکند. هم اکنون نیز در آستانهی یکی از این جهشها قرار داریم. سوال این است که مکانیزم مولد اصلی این نابسامانی چیست؟
🔸علیرغم علمفروشیهایی که این روزها رایج شده، پاسخ سوال مذکور واضح است؛ رشد اقتصادی کشور ما در سه سال اخیر به صورت متوسط کمتر از پنج درصد در سال بوده ولی رشد نقدینگی بیش از بیست و پنج درصد در سال بوده است، به عبارت دیگر ما چندین برابرِ آنچه مجاز بودهایم پول چاپ کردهایم ولی چند صباحی با فشار، قیمت دلار را کنترل کردهایم و هم اکنون به دلیل برخی شرایط اقتصادِ سیاسی، فنری که به زحمت فشرده بودیم از کنترل خارج شده و جهیده است.
🔸سوگمندانه این اتفاق با همین مختصات در سالهای ۱۳۷۳، ۱۳۸۱، ۱۳۸۶، ۱۳۹۱، ۱۳۹۷، ۱۳۹۹، ۱۴۰۱ نیز واقع شده است و بررسیها نشان میدهد که ماهیت سیکلها یکسان بوده و صرفا طول سیکلها کاهش یافته است و به دلیل خلقِ پرحجم ترِ نقدینگیِ بدون پشتوانه، در بازههای زمانی کوتاهتری واقع میشود.
🔸متاسفانه در همهی این سالها، بدون توجه کافی به مکانیزمهای مولد تورم، در هنگام وقوع سیکلها با دستپاچگی دو کار را انجام دادهایم؛ اولا سعی کردهایم با پاشیدن دلار و طلا قیمت آنها را کنترل کنیم که به علت حجم بزرگ نقدینگی در دستان مردم، ظرف چند هفته طلا و ارزی که ارزانفروشی کردهایم توسط بازار بلعیده شده و هیچ تاثیر خاصی بر قیمت تعادلی نگذاشته و فقط خزانه تهی شده است.
🔸ثانیا وزرای اقتصاد، صنعت و روسای بانک مرکزی (هرکدامشان که دسترسپذیرتر بودهاند) را معزول داشتهایم تا به مردم بگوییم در برابر بیارزش شدن پساندازهای ریالیشان بی تفاوت نبودهایم و دغدغهی سفره و معیشتشان را داشتهایم. از آنجا که ماهیت جهشهای ارزی در کشور ما سیکلی است، روی کار آمدن مدیر جدید همزمان با نزول نمودار بوده و تصور کردهایم که رییس جدید در کنترل اوضاع موفق بوده است غافل از اینکه حقیقتِ اقتصادی بسیار بیرحم است و در اولین سیکل بعدی آبروی همین مدیری که توانمند میانگاشتیم را بُرده و سرمایهی امید مردم را به یغما میبرد.
🔸در همهی این سالها برای درمان اقتصادِ بیمار، بجای دارو از دارونما استفاده کردهایم و تلاش کردیم با راهحلهای ساده ولی پر سر و صدا موضوعی پیچیده و عمیق را حل کنیم. این شوک ارزی که گذشت و گریزی از آن نیست ولی اگر میخواهیم در سالیان آینده مجددا در همین چاله نیفتیم باید چهار کار اساسی را انجام دهیم:
۱. نظام بودجهریزی از حالت کنونی که مبتنی بر لابی و چانهزنی در جلسات مختلف است خارج کرده و مبتنی بر عملکرد شود.
۲. نظام یارانهدهی اصلاح و هدفمند شود.
۳. نظام بانکی کشور به قاعده و سامان درآید و ضریب فزاینده کنترل شود.
۴. علمفروشان و کسانی که از مکانیزمهای مولد اقتصادی اطلاع صحیح و دقیقی ندارند تقوا پیشه کنند و در آنچه نمیدانند ساکت بمانند و موجب گمراهی سیاستگذاران و پیچیدهتر شدن این کلاف نشوند.
🆔 @hokmrah
#همدان
🔻برگزاری دومین جلسه شورای علمی اندیشکده حکمرانی و قانونگذاری استان خراسان جنوبی در سال جدید در روز سهشنبه ۲۸ فروردین ۱۴۰۳
🔸در ابتدا دبیر جلسه ضمن محکوم کردن جنایات رژیم غاصب صهیونیستی و گرامیداشت یاد و خاطره شهدای عزیز کشور و بهخصوص شهدای اخیر کنسولگری ایران در سوریه، از اقدام تلافیجویانه غیور مردان هوافضا تشکر و قدردانی نمود.
🔸در ادامه اعضا ضمن ابراز حس غرور از این اقدام، بیان داشتند بایستی با انجام اقدامات دقیق و محاسبه شده، ضمن تحقق شعار سال، شرایط را برای رشد و شکوفایی اقتصادی همه آحاد جامعه فراهم نمود تا به همان میزان توفیقات نظامی و امنیتی، مردم از حکمرانی اقتصادی نیز احساس امنیت و رضایت کنند.
🔸سپس دکتر قنبری با تحلیل شرایط ژئوپليتيكي و ژئواستراتژيكي خراسان جنوبی از توجه به حساسیت امنیتی منطقه و تاثیر آن بر حضور سرمایهگذاران و گوشزد کردن آن به مسئولین اقتصادی یاد کرد.
🔸همچنین جلسات هفتگی شورای علمی و نشستهای تخصصی در راستای پیگیری اهداف سیمای استان و جمعبندی نهایی برنامهریزی شد.
🔸با توجه به تکمیل زنجیره ارزش معدنی و صنایع وابسته به آن و لزوم هدفگذاری برای این منظور و ارائه گزارش جامع به مجمع نمایندگان استان، گردهمایی تخصصی جهت همافزایی با کارشناسان سازمان صنعت، معدن و تجارت استان برای هفته آتی برنامهریزی گردید.
🔸خلاصهسازی و تهیه گزارشات خلاصه مدیریتی اولویتهای سیمای استان با استفاده از ظرفیت دانشجویی دستور کار بعدی این جلسه بود.
🆔 @hokmrah
#خراسان_جنوبی