❓❓اصلا چرا روزه بگیریم؟❓❓
“روزه” چیز تازه ای نیست ؛ از مصر و یونان و روم قدیم و حتی در میان بت پرستان و هندویان این عبادت پذیرفته شده بوده و هست ، تا برسیم به ادیان توحیدی که همه آنها دارای عبادتی بنام روزه هستند.
روزه ؛ درمیان ادیان، ازمنع از سخن گفتن تا منع از خوردن گوشت ، و منع ازهمه ی خوردنی ها و نوشیدنی هارا شامل میشود.
در همه ی ملل و ادیان برای علت روزه عللی را طرح میکنند ؛
برخی میگویند؛ روزه باعث “رضایت آلهه” است که این سخن در میان بت پرستان مطرح است و دیگرانی میگویند ؛ روزه مبادله حاجت است که روزه میدهیم و حاجت میگیریم .
و برخی دیگر بر این باورند که روزه رضایت رب است .
اما بر اساس فرهنگ غنی قرآنی ؛ انسان دارای شاخصه مهمی بنام “فقر” است ؛ فقر در تمام جهات و جوانب ضروری سایه افکنده و روزه که عبادتی خاص است میتواند در جهت پر کردن خلاء های بزرگ انسان ، آدمی را مدد رساند و باعث ارتقاء به درجات روحانی شود. روزه میتواند با ایجاد فاصله از لذایذ میسر را هموار سازد.
خارج بحث عبادت بودنِ روزه،بزرگان تصریح کرده اند؛ روزه، دارای اثر وضعی است و آن؛ “تقویت اراده” است و بعد با تقویت اراده،هر “محالی” برای انسان “ممکن” میشود.
چون اصلا دوری از لذت جسمی و جنسی چه با قصد روزه و چه با قصد غیر آن، اراده آفرین است.
در باور شیخ الرئیس بوعلی سینا؛ “اراده” اولین منزل سیر آدمیت است که مهمترین سهم در اصلاح حالات درونی را بهمراه دارد.
پس اسلام نمیخواهد مردم بیجهت دهانشان را ببندند،بلكه میخواهد با روزه گرفتن انسانها اصلاح شوند.
و این “اراده” وقتی در جانب معنویت و خدای متعال قرار گیرد باعث “اصلاح” میشود و برای آدمیان والاتر ، باعث مراتب بالای “اخلاص” میشود.
منبع:خبر گزاری بین المللی شفقنا.نوشتاری از هادی سروش
✅تغدیه مناسب هنگام افطار:
✍شخص روزه دار برای بهره مندشدن از آثار مثبت روزه نکاتی را باید رعایت کند: شروع افطار با نوشیدنی گرم و ترجیحا شیرین، سبک و ساده هضم باشد (آب جوش، چای کمرنگ، شیر گرم، و شربت عسل گرم)
نوشیدن گلاب (مقوی معده، مقوی قوا)، سوپ گرم با حداقل حبوبات، حلوای سنتی، شله زرد، فرنی، حریره بادام، مربای به و بالنگ، خرما (حداکثر 5-2 عدد)
پرهیز از غذاهای غلیظ مانند آش رشته، حلیم و ماکارونی، پرهیز از مصرف زولبیا، بامیه و پشمک (مسدّد) و ادامه ی افطار با نان سبوس دار غنی شده با ادویه ی نان (سیاهدانه، کنجد، زیره، رازیانه، زنیان، تخم خشخاش)
👌مصرف سبزیجات معطر (ریحان و نعناع) و پلو با خورشت هویج، خورشت آلو، خورشت خلال بادام و پسته و سایر خورشت های غیرچرب.