✳️ نقش انگلیس در بنیانگذاری سلسله پهلوی
#نکته_ها_و_اشاره_ها
پنجشنبه 11 نوامبر 1976 [20 آبان 1355]
[ #پرویز_راجی، آخرین سفیر شاه در لندن]: «چاپمن پین چر» Chapman pincher نویسنده روزنامه «دیلی اکسپرس» ناهار در سفارتخانه میهمانم بود. او ضمن صرف ناهار از خاطرات 5 سال قبل خود سخن میگفت که توانسته بود با واسطهگری «لرد روتشلید» مصاحبهای با شاه انجام دهد.
«پین چر» که برای این مصاحبه همراه با « #شاپور_ریپورتر » به نزد #شاه رفته بود، تعریف میکرد که: ابتدا از روابط بسیار صمیمانه بین شاهپور ریپورتر و شاه یکّه خورد، ولی بعداً پی برد که پدر ریپورتر نقش مهمی در معرفی رضاخان (پدر شاه) به انگلیسها، به عنوان فردی شایسته بنیانگزاری یک سلسله جدید سلطنتی در ایران، داشته است.
پین چر میگفت: بعد از انجام این مصاحبه، مطالب نوشته شده خود را ابتدا از طریق «لرد روتشلید» به اطلاع شاه رساند، و بعد از کسب اجازه وی آنرا در روزنامه دیلی اکسپرس انتشار داد.
iichs.ir
@iichs_ir
✳️از زلزله شدید در آذربایجان تا تظاهرات شدید در قم !
#تقویم_تاریخ
10 اردیبهشت
✅سال 1333
کنگرۀ هزارمین سال ابوعلی سینا که ده روز قبل با شرکت دانشمندان و خاورشناسان خارجی تشکیل شده بود به کار خود پایان داد.
سرتیپ محمدحسین جهانبانی وزیر مشاور هنگام بازگشت از همدان در اثر تصادف درگذشت.
سرلشکر جوادی رئیس دادگاه تجدید نظر نظامی دکتر مصدق به معاونت اول ستاد ارتش منصوب شد.
سرتیپ ورهرام فرمانده لشکر رضائیه، سرتیپ اخوی وابسته نظامی ایران در ترکیه و سرتیپ عظیمی رئیس اداره نظام وظیفه و سرلشکر شاهنده معاون دوم ستاد ارتش شدند.
✅سال 1341
شهرداری تهران فهرست اسامی متهمین به غصب مسیل را اعلام کرد. از 200 تا 10 میلیون متر مسیلها غصب شده. محرمعلی خرم مقاطعه کار بزرگترین غاصب مسیل معرفی شد. غصب او 10 میلیون متر است.
✅سال 1342
کنفرانس #سنتو با حضور وزرای امور خارجه پنج کشور در کراچی افتتاح شد.
✅سال 1343
قانون مربوط به شرکت بانوان در انتخابات #مجلسین مورد تصویب قرار گرفت. قبلاً در این مورد تصویبنامه هیئت وزیران در دوران فترت صادر شده بود.
✅سال 1346
بین ایران و #عراق یک قرارداد بازرگانی امضاء و مبادله شد.
✅سال 1347
زلزله شدید در #آذربایجان 51 نفر را کشت و صدها نفر را مجروح ساخت و چندین دهکده را ویران کرد.
✅سال 1348
بعضی از علمای #نجف به عنوان اعتراض به عراق از اقامه نماز جماعت خودداری کردند. حضرت #آیت_الله_حکیم از حوزه علمیه نجف خارج و حوزه تعطیل گردید.
✅سال 1349
بانک ملی ایران چکهای مسافرتی منتشر کرد.
آلمان 51 میلیون تومان به ایران اعتبار خرید کالا داد.
لایحه جدید نظام وظیفه تصویب شد.
روادید بین ایران و #یوگسلاوی لغو گردید.
✅سال 1353
سناتور سپهبد بازنشسته امان الله #جهانبانی در سن 83 سالگی درگذشت وی 53 سال در درجات امیری انجام وظیفه می کرد.
✅سال 1354
مجمع نمایندگان مؤسس #حزب_رستاخیز ایران در تهران گشایش یافت. در این مجمع امیرعباس #هویدا دبیرکل حزب رستاخیز فلسفه پیدایش حزب و رئوس سیاستها و خط مشیهایش را تشریح کرد.
✅سال 1357
در #قم در اطراف صحن تظاهرات شدیدی به وقوع پیوست و یک پلیس کشته شد.
#مارگارت_تاچر پس از ملاقات با #جمشید_آموزگار و هوشنگ انصاری تهران را ترک کرد.
سفیر #ژاپن اعلام کرد: در آینده طبق قراردادی که بسته شده است کشور ژاپن گاز بیشتری از ایران خریداری می کند و علاوه بر گاز در زمینه های هسته ای و خورشیدی همکاری خواهد داشت. سفیر ژاپن افزود بزرگترین کار ایران و ژاپن مجتمع دو میلیارد دلاری پتروشیمی است که در بندر شاهپور ساخته می شود.
اوضاع دانشگاه بار دیگر ناآرام شد تظاهرات دامنه پیدا کرد.
iichs.ir
@iichs_ir
#در_آینه_تاریخ ؛ ارتشبد #غلامعلی_اویسی و #شاپور_ریپورتر در جریان سفر به #انگلستان و بازدید از یک واحد نظامی و خرید تسلیحات
شماره آرشیو: 2222-11ع
iichs.ir
@iichs_ir
✳️مقاله ساده ای که باعث عذرخواهی مدیر اطلاعات شد!
#روزشمار
10 اردیبهشت 1340
✅مقاله ساده ای که باعث عذرخواهی مسعودی شد
مقاله مسعودی مدیر روزنامه اطلاعات در صفحه 2 روزنامه اطلاعات 9 اردیبهشت باعث عذرخواهی و توجیحات عجیب وی در شماره امروز شد .
وی نوشت : خیلی ها از مقاله دیشب ما رنجیده خاطر شده اند و من خدا را گواه می گیرم که هرگز قصد و نظر خصوصی و شخصی از آن چه نوشته ام و آن چه انعکاس داده ام ندارم.
وی افزوده است : من به تمام کسانی که برای اداره امور سرپرستی ها انتخاب شده اند احترام می گذارم ، مردمان شریف و عزیزی هستند ، همه صلاحیت کارهای مهم دارند و حتی بعضی غبطه می خورند که چرا از وجود آن ها در خود مملکت و در مشاغل فعلی و بالاتر استفاده نمی شود .
وی به نقل از دو دانشجویی که مقاله دیروز را به نقل از آن ها نوشته بود افزود : این دو دانشجو عدم لزوم ادارات سرپرستی را متذکر می شوند ، مامورین سازمان امنیت را در خارجه غیر ضرور می دانند ، مخارج بیهوده ای که در این راه ها می شود همچنین پول هایی که به عنوان کمک خرج تحصیلی به کسانی که استحقاق ندارند پرداخت می گردد آن ها را آزرده خاطر می سازد .
✅معاون وزارت خارجه آمریکا تشریح کرد ؛ به کدام کشور ها کمک می کنیم ؟!
چستر بولز معاون وزارت امور خارجه آمریکا ضمن یک مباحثه مطبوعاتی برنامه کمک خارجی آمریکا را تشریح کرد و گفت : دولت آمریکا در حال حاضر در فکر آن است که کمک های اقتصادی اش به کشورهای دیگر هر قدر ممکن است بیشتر موثر باشد و برای این منظور به کشور های دریافت کننده کمک این فرصت را می دهد که برنامه عمرانی خود را به میل خود انتخاب کنند .
وی ادامه داد : آمریکا بیشتر به آن کشورهایی کمک می کند که حقیقتا بخواهند در راه عمران مملکت خود مجاهدت کنند. دولت کنونی آمریکا در نظر دارد که یک برنامه طویل المدت بموقع اجرا بگذارد و در این برنامه بیشتر توجه معطوف احتیاجات واقعی کشور و آن چه که مردم آن می خواهند خواهد بود .
✅گزارش عملکرد شیر و خورشید به #شمس_پهلوی !
عصر دیروز در جلسه مجمع عمومی جمعیت شیر و خورشید سرخ که با حضور شمس پهلوی ریاست عالیه جمعیت تشکیل گردید عباس نفیسی دبیر کل جمعیت شیر و خورشید سرخ گزارش مشروحی از عملکرد دو ساله جمعیت به عرض شمس پهلوی رساند .
#شاه نیز در پیامی تاکید کرد : به طور یقین آن چه بیشتر موجبات پیشرفت شیر و خورشید سرخ ایران را فراهم ساخته و اعتماد مردم را به جانب این موسسه خیریه جلب نموده است حسن خدمت اعضای صدیق این جمعیت است که اینک در نقاط دور و نزدیک افتخارا و بدون هیچ گونه پاداش مادی و فقط برای ارضای وجدان و تحصیل رضای خالق متعال در راه رفاه حال آسیب دیدگان و محتاجان و دردمندان می کوشند.
✅سناتور متین دفتری گزارش داد ؛ شکل جدید استعمار !
در جلسه دیروز مجلس سنا سناتور متین دفتری گزارشی پیرامون کنفرانس اخیر بین المجالس ارائه داد .
وی در بخشی از گزارش خود گفت : امسال سازمان ملل قطعنامه ای به تصویب رسانید که در حقیقت مرگ استعمار بود به این معنی که خواسته بود به رژیم استعماری در دنیا خاتمه داده شود. در این جا این بحث پیش می آید که استعمار جدیدی که به واسطه تفوق اقتصادی کشورهای بزرگ صنعتی در کشورهای عقب افتاده جانشین استعمار کهن شده است و کشورهای بزرگ که قدرت اقتصادی زیادی دارند از طرق اقتصادی در کشورهای عقب افتاده و کم رشد مداخلاتی می کنند که این خود نوع تازه ای از استعمار است باید روابط اقتصادی دولت ها طوری باشد که حربه اقتصادی موجب بروز شکل جدید استعمار نشود.
در قطعنامه تصریح شده است که تمام پارلمان ها باید به دولت های متبوع خود فشار بیاورند که دادن هرگونه امتیاز اقتصادی موقوف شود. کشورهای صنعتی و نیرومند جهان باید بدون هیچ گونه قید و شرطی به کشورهای ضعیف کمک اقتصادی نمایند و برای اجرای بهتر این روش کمک ها باید از طریق سازمان ملل متحد انجام پذیرد .
✅دردهایمان را به که بگوئیم ؟!
نماینده انجمن محلی جنوب شهر در شورای عالی انجمن های محلی درباره گرانی ارزاق عمومی بحث کرد.
وی گفت : نان و گوشت و خوار و بار و تره بار گران است .
ناطق ضمن بحثی اظهار داشت یک کیلو پیاز کشور ما از یک کیلو شکری که از خارج و هزاران کیلومتر راه به این کشور می آید گران تر است و در پایان از شورا پرسید که ما مطالب و دردهای خود را با چه کسی باید در میان بگذاریم؟
iichs.ir
@iichs_ir
#بریده_جرائد ، #اطلاعات ، 10 اردیبهشت 1340 : از طوفان مهیب در خوزستان تا اعتراف شاه : از قدرت نهایت استفاده را کرده ام!
iichs.ir
@iichs_ir
#در_آینه_تاریخ ؛ #فرح و #اشرف پهلوی هنگام شرکت در یک مراسم
شماره آرشیو: 608-4513ش
iichs.ir
@iichs_ir
#در_آینه_تاریخ ؛ امیرعباس #هویدا در حال آشنایی با یک سلاح در جمع نظامیان
شماره آرشیو: 1362-8975ه
iichs.ir
@iichs_ir
پژوهشکده تاریخ معاصر
#در_آینه_تاریخ ؛ امیرعباس #هویدا در حال آشنایی با یک سلاح در جمع نظامیان شماره آرشیو: 1362-8975ه i
❇️ چه کسانی از معاملات تسلیحاتی عصر #پهلوی سود میبردند؟
دلالانی که پهلویها برای خرید اسلحه برمیگزیدند
#چکیده
بررسی موضوع واردات سلاح به ایران و قراردادهای تسلیحاتی میان ایران و غرب به ویژه آمریکا در زمان پهلوی دوم این نکته مهم را نشان می دهد که منافع ناشی از قراردادهای نظامی تنها عاید شرکتهای تسلیحاتی غرب نمیشد و در ایران نیز افراد بسیاری بودند که از خود شاه گرفته تا نظامیان بلندپایه و افراد نزدیک به بلوک قدرت به واسطه حق دلالی معاملات نظامی سود هنگفتی به جیب میزدند و در نتیجه مشوق اصلی خرید تسلیحات نظامی بیشتر بودند. نکته جالب اینجاست که بسیاری از این تسلیحات مورد نیاز ارتش ایران نبود و میلیاردها دلاری که صرف خرید این تجهیزات نظامی شد میتوانست چرخ اقتصاد و صنعت کشور را به گردش درآورد و صرف توسعه کشور گردد. این همان داستانی است که در سالهای بعد از انقلاب در خصوص معاملات تسلیحاتی آمریکا و کشورهای عربی مانند عربستان هم تکرار شد و سعودیها سالانه میلیاردها دلار را صرف خرید تجهیزاتی می کنند که عمدتاً با فناوریهای مدرن نظامی فاصله دارد.
متن کامل این یادداشت را در لینک زیر بخوانید ؛
http://yon.ir/zms2b
@iichs_ir
❇️ وضع ایران در اواخر حکومت #رضاشاه
من [محمدقلی مجد] ابتدا در سال ١٩٩٩ به نارا [مرکز اسناد ملّی ایالات متحده آمریکا] مراجعه کردم. در آن زمان مشغول کار بر روی کـتاب دیگـرم٬ درباره تقسیم اراضی ایران در ماجرای موسوم به انقلاب سفید٬ بودم. در آن زمان به خاطرات و دستنوشتههای پدرم درباره حوادث جنگ جهانی دوم مراجعه میکردم و تصمیم گرفتم که اگر در مورد مسائلی که پدرم مطرح کرده اطلاعات و اسنادی پیدا شد٬ آنها را ضبط کنم. در جعبههایی که در آن روز برایم آوردند٬ چند گزارش درباره وضع ایران در اواخر حکومت رضـاشاه وجـود داشت. ایـن گـزارشـها سـرزمینی را توصیف میکرد که 20 سال غارت شده٬ با وحشیگری سرکوب شده و به شدت آسیب دیده بود. فقر٬ ستم٬ قتل در زندان٬ سانسور٬ و جالبتر از همه کمبود مـواد غذایی در این کشور بیداد می کرد. این وضع خیلی متفاوت بود با آنچه که ما در کتابها درباره رضاشاه به عنوان «بنیادگذار ایران مدرن» خوانده بودیم.1
1. فصلنامه تاریخ معاصر ایران٬ س ٬٧ ش ٬٢٥ بهار ٨، صص184ـ185.
iichs.ir
@iichs_ir