💢فقه و فقهای ما از برآورده کردن تبیین نظام مند فقه عاجز ماندهاند
✔️حجت الاسلام محمد تقی اکبرنژاد، استاد درس خارج فقه و اصول حوزه علمیه :
🔹منطق اجتهاد باید ارتقاء پیدا کند تا بتواند از عهده مسائل پیچیده فقه نظام و فقه حکومتی بربیاید.
🔹حضرت امام قائل به فقه سنتی و جواهری بوده است اما قطعا منظور امام این نیست که روش اجتهاد قابلیت ارتقاء ندارد.
🔹منظور امام از فقه سنتی خیلی وقتها در مواجهه با جریانهای روشنفکری بود یعنی با این رویهای که روشن فکرها در پیش گرفتهاند نمیشود دین را فهمید.
ادامه مطلب👈 http://yon.ir/11ZIQ
🆔 https://eitaa.com/ijtihad
#اختصاصی
💢«الگوریتم اجتهاد»، مراحل دستیابی و چگونگی فرآیند استنباط؛ در بوته نقد
🔹اگر اجتهاد به صورت الگوریتمی اکتشاف شود؛ از عملکرد میدانی فقها به اضافه دقیق سازی منطق استنباط در اصول فقه، فقیهیار و ابزاری برای جلوگیری از خطای فقیه حاصل میشود.
🔹الگوریتم اجتهاد، آموزش استنباط و اجتهاد را روشمند میکند؛ یعنی طلاب با توجه به این الگو میتوانند اقوال و نظریات فقهی را در فرآیند استنباط و اجتهاد تحلیل و بازتولید کنند.
تفصیل مطلب👈 http://yon.ir/c4xLm
🆔 https://eitaa.com/ijtihad
💢وساطت برای استخدام شخصی که استحقاق ندارد، حرام است
✔️فتوای آیت الله شبیری زنجانی:
📜متن پرسش مطرح شده وپاسخ این مرجع تقلید شیعیان بدین شرح است:
سوال: کسی که با پارتیبازی و واسطهگری صاحب شغل میشود، آیا درآمدی که از آن به دست میآورد حلال است؟
🔹پاسخ: بطور کلی چنانچه استخدام بر خلاف ضوابط باشد به گونهای که فرد استحقاق حضور و دریافت حقوق و امتیازات آن مجموعه را نداشته باشد، حضورش جایز نخواهد بود و نباید چیزی دریافت کند. واسطه شدن برای چنین تخلفی نیز حرام است و در صورت وقوع باید بر اساس ضوابط قانونی عمل شود.
🆔 https://eitaa.com/ijtihad
💢 شیخ الازهر ممنوع السفر شد
✔️سفر شیخ الازهر به خارج از مصر بدون اجازه رئیسجمهور این کشور ممنوع اعلام شد.
🔹حکم السیسی واکنش فعالان و سیاستمداران در شبکههای اجتماعی را در پی داشته و آنها این تصمیم را سلطه کامل بر حکومت، نهادهای مستقل و ارگانهای نظارتی مصر اعلام کردهاند.
🔹کاربران همچنین این حکم را توهین به جایگاه شیخ الازهر با مجبور کردن وی به دریافت مجوز از السیسی برای سفر با هدف نشر علم و دین و حضور در همایشهای خارجی دانستند.
🆔 https://eitaa.com/ijtihad
💢دلیلی برای افزایش دیه در ماههای حرام وجود ندارد
✔️حجتالاسلام سید محمدعلی ایازی، محقق و پژوهشگر قرآن و استاد حوزه و دانشگاه:
🔹امروزه نیز برخی از مراجع حوزه قم، نیز بر مبنای حکم قرآنی تفاوتی بین زن و مرد در موضوع دیه نمیبینند.
🔹در قبل از اسلام و در بین اعراب، حکم تفاوت بین ماههای قمری وجود داشته و این تفاوت به این دلیل ایجاد شده که چون در ماههای حرام برای جلوگیری از کشتار مردم جنگیدن حرام میشد، دیه نیز افزایش پیدا میکرد.
🔹این حکم در ماههای حرام و برای احترام به کسانی که قصد سفر به حج داشتند، وضع شده است.این موضوع یک جنبه تاریخی و موقعیت جغرافیایی خاص عربستان بوده است.
🔹بنابراین توسعه این حکم در مناطق دیگر و یا تشدید دیه برای کسانی که خارج از این محدوده است، دلیلی بر تشدید وجود ندارد.
🆔 https://eitaa.com/ijtihad
💢نقش آیتالله هاشمی رفسنجانی در رفع چالشهای فقهی در جمهوری اسلامی
🔹آیتالله هاشمی رفسنجانی شخصیتی است که باید از ابعاد مختلف موضوع توجه و پژوهش قرار داد و یکی از آنها نقش ایشان در رفع چالشهای فقهی در جمهوری اسلامی ایران به ویژه در حوزه قانونگذاری است.
🔹بحث در سه محور «چالشهای فقهی عصر مشروطه در قانونگذاری»، «چالشهای فقهی در جمهوری اسلامی در دهه نخست» و «دو پرسش و یک تذکر» مطرح شد.
نشستی با موضوع «آیتالله هاشمی رفسنجانی و چالشهای فقهی در جمهوری اسلامی ایران» با حضور دهها تن از علما، فضلا و طلاب حوزه علمیه قم برگزار شد. در این جلسه حجتالاسلام والمسلمین سید ضیاء مرتضوی از اساتید حوزه علمیه قم به ایراد سخنرانی پرداخت که متن آن بدون هیچ دخل و تصرف و داوری تقدیم میگردد👈 http://yon.ir/pc7bK
🆔 https://eitaa.com/ijtihad
💢آیت الله جوادی آملی استاد فقه حکومتی هستند، نه فقه مدرسه ای
✔️حجت الاسلام حیدری فر، استاد حوزه علمیه و از شاگردان آیت الله جوادی آملی:
🔹ورود آیت الله جوادی آملی به حوزه تفسیر و فلسفه باعث شد که حوزه علمیه از دروس فقهی ایشان محروم بماند.
🔹فتاوای بعضی از فقها، فقه مدرسهای است؛ یعنی بدون اینکه در حوزه سیاسی و اجتماعی اطلاعاتی داشته باشند و در رأس کار و وسط میدان باشند، در مدرسه نشسته اند و بر اساس اصول اولیه فتوا می دهند؛ درحالی که نمیدانند این فتوا قابلیت اجرایی دارد یا نه؟
🔹 ایشان در عین حال که پایه های فقه جواهری را دارند، چون حوزه حکومت را تجربه کردند و سالهای سال در عرصه سیاسی اجتماعی فعالیت های متعددی دارند، لذا فقهشان پویا به معنای امروزی است؛ یعنی فقهی که بتواند نیازها و مصلحت ها و منفعت های امت اسلامی و حکومت اسلامی را در بر بگیرد.
🔹آیت الله جوادی آملی عمدتا تأثرهای فقهی خود را از استادشان مرحوم آیت الله محقق داماد گرفتند، چون شاگرد ایشان بودند، البته از محضر حضرت امام(ره) هم بسیار استفاده کردند.
🆔 https://eitaa.com/ijtihad
💢مجموعه هشت جلدی «اصطلاح نامه فقه» منتشر شد
✔️جدیدترین اثر مکتوب پژوهشکده مدیریت اطلاعات و مدارک اسلامی:
🔹در اصطلاحنامهها، مفاهیم علمی در فرم اصطلاحات نمایان میشوند؛ که میان آنها در رشتههای علمی روابطی منطقی و نظاممند وجود دارد و نهایتاً به ترسیم درختواره علوم کمک میکنند.
🔹نشان دادن داد و ستد فقه با علوم دیگر؛ به دست آوردن زمینه بررسیها و کنکاشها در بحثهای ناشده فقهی از طریق ارائه کارهای انجام یافته و بحثهای متورم شده؛ گشودن بررسی درباره مباحث نو و راههای نرفته و همچنین ملاکهای مختلف تبویب و تقسیم بندی فقه از فوائد اصطلاح نامه فقه میباشد.
🔹همچنین وجه ارتباط فقه با علومی مانند حقوق، اصلاح و طرحریزی بهتر و معماری دقیقتر برای فقه با بررسی و مرور گزارش مستند و تحلیلی از واقعیت موجود در فقه کلان و کلان فقه از طریق آماده کردن پایگاههای تخصصی فقهی مبتنی بر اصطلاح نامه فقه؛ بازنگری در منابع فقه، منابع استنباط، معرفی فقها و کتابهای علمی ارائه شده در دورههای فقه؛ بازرسی تقسیمات درونی فقه را میتوان از فوائد دیگر اصطلاح نامه فقه برشمرد.
ادامه مطلب👈 http://yon.ir/2oEgo
🆔 https://eitaa.com/ijtihad
#اختصاصی
💢حوزه به مسائل تاریخ مصرف گذشته نپردازد و سراغ مسائل جدید برود
✔️حجتالاسلام والمسلمین مهدی زمانیفرد، استاد دروس خارج حوزه علمیه خراسان:
🔹در زمان ما بحثهای زیادی وارد شده و فقه باید ورود پیدا کند، البته ورود هم پیدا کرده است، ولی طلاب باید قواعد فقهی را مستحکم پایهگذاری کنند تا بتوانند مسائل روز را حل کنند.
🔹برخی از مسائل مورد نیاز و مبتلابه هستند و برخی هم بهمرور زمان تاریخ مصرفشان میگذرد. زمانی که اینطور میشود، باید آن مسائل رها شوند. ما الآن از این مسائل کم نداریم و باید کنار بگذاریم.
🔹یکی از علتهایی که برخی از طلبهها نسبت به رسائل و مکاسب بیعلاقه میشوند، بهخاطر همین است که مباحثش درهمریخته طرح میشود. اینها برای مرحوم شیخ هیچ است ولی برای یک متعلم دشوار است.
🔹طلاب باید طوری درس بخوانند که دارای ملکه استنباط شوند و مسائل را حل کنند. این نگاه زمانی برای طلبه حاصل میشود که درس پژوهش محور داشته باشد. درس متن محور طلبه را بهجایی نمیرساند.
تفصیل مطلب👈 http://yon.ir/Zw7Vd
🆔 https://eitaa.com/ijtihad
#تقویم_فقاهت
#هفته_نگار
🗓وقایع فقهی ۱۲جمادی الاول ۱۴۴۰ه.ق ۲۹ دیماه ۱۳۹۷ه.ش تا آخر هفته
اول بهمن:
- ارايه نظريه «ولايت فقيه» توسط امام در نجف (1348)
۱۲جمادی الاول:
- وفات یا شهادت آیت الله «ربانی شیرازی» (1402)
- وفات آیت الله «سید اسماعیل صدر» (1338)
- وفات آیت الله «شيخ محمد تقي بافقي» (1365)
- ولادت «ميرزا محمدتقي مامقاني تبريزي» پیرو مکتب شیخیه (1247)
- وفات «ابن عبدالسلام» فقیه شافعی (660)
۱۳جمادی الاول:
- وفات «محقق حلی» دانشمند جلیلالقدر (676)
۱۷جمادی الاول:
- تولد «سيدمحمدعلي شاه عبدالعظيمي» (1258)
۱۸جمادی الاول:
- وفات «نجاشی» عالم شهیر شیعه (450)
- وفات آیت الله سید اسماعیل اصفیایی شند آبادی (1410)
🆔 https://eitaa.com/ijtihad
💢سند ۲۰۳۰ بصورت مرموز در حال اجراست
✔️آیتالله مکارم شیرازی در دیدار دبیر شورای عالی انقلاب فرهنگی:
🔹گفته میشود که سند ۲۰۳۰ به صورت مرموز در برخی از جاها در حال اجرا است، متاسفانه برخی گوششان به تذکرات بدهکار نیست. برخی از افراد نفوذی بدون توجه به وزیر آموزش و پرورش به دنبال اجرای این سند هستند.
🔹در گذشته تریبونها در دست افراد خاصی بود، اما فضای مجازی تریبون به دست همه داده است و به عنوان مثال فردی که اخیرا خلع لباس شد، بیش از یک میلیون نفر حساب او را در یکی از شبکههای اجتماعی دنبال میکردند.
🔹فضای مجازی در زمان کنونی مشکلات زیادی دارد، اگر این فضا اصلاح نشود، بسیاری از مشکلات در جامعه ظاهر میشود.
🔹 باید پهنای باند در اختیار محتوای صحیح در فضای مجازی قرار بگیرد و نباید این فضا رها باشد.
🆔 https://eitaa.com/ijtihad