💢«قرآن و زنان»؛ از تازههای بازار نشر در آلمان
✔️کتاب «قرآن و زنان» نوشته «بنیامین ایدریز»، کتابی به زبان آلمانی است که در سال ۲۰۱۹ میلادی در آلمان چاپ و منتشر شده است.
🔹این کتاب ۱۹۲ صفحه دارد و بنیامین ایدریز(Benjamin Idriz)، امام جامعه اسلامی پنتزبرگ(شهری در بایرن آلمان) با استناد به قرآن جایگاه زنان در اسلام را در آن تبیین کرده است.
🔹به اعتقاد بسیاری در اروپا، قوانین اسلامی با زنستیزی ارتباط زیادی دارد. نویسنده کتاب «قرآن و زنان» میخواهد، این نظریه را تغییر دهد. در این کتاب، بنیامین ایدریز درباره بخشهایی از اسلام نوشته که کمتر مورد توجه قرار گرفته است. منبع سخنان او قرآن است.
🔹بنا به اعلام رایزنی فرهنگی ایران در آلمان؛ در این کتاب، مسائل به سادگی بیان شده و خواندن آن، حتی برای کسانی که دانشی نسبت به اسلام ندارند، مناسب است. خواندن این کتاب به کسانی توصیه میشود که به دور از هرگونه پیشداوری درباره اسلام، میخواهند درباره این دین بیشتر بدانند.
🆔 https://eitaa.com/ijtihad
💢انتصاب حجت الاسلام حاج شیخ احمد مروی به تولیت آستان قدس رضوی
✔️مقام معظم رهبری در حکمی حجت الاسلام حاج شیخ احمد مروی را به تولیت آستان قدس رضوی منصوب کردند.
📜متن حکم رهبر انقلاب اسلامی به این شرح است:
بسم الله الرحمن الرحیم
جناب حجت الاسلام آقای حاج شیخ احمد مروی دامت برکاته
🔹توفیق خدمتگزاری در آستان مقدس حضرت ثامنالحجج ابیالحسن الرضا علیه آلاف التحیة و الثنا فوزی عظیم و کرامتی بزرگ است که شایسته است برخوردارشوندگان از آن، خدای سبحان را پیوسته از عمق جان سپاس گویند و اکنون که جناب حجت الاسلام والمسلمین آقای رئیسی پس از دورهی خدمت پر تلاش و پر ثمر و پایهگذاری کارهای ماندگار در این آستان با کرامت، به مسئولیت مهم دیگری منصوب شدهاند جنابعالی را که پرورش یافتهی این دیار و بهرهگرفته از برکات آن میباشید و مراتب امانت و تقوای جنابعالی در دورهی همکاری طولانی به اثبات رسیده است، به تولیت و خدمتگزاری این درگاه با عظمت منصوب میکنم و توجه آن جناب را به نکاتی معطوف میسازم.
🔹اولاً لازم میدانم همهی نکات مذکور در حکم جناب آقای رئیسی را به جنابعالی نیز یادآوری کنم. اغتنام فرصت این خدمت و صرف همهی توش و توان خود در آن، خدمت به زائران و مجاوران بویژه ضعیفان و نیازمندان، بهرهگیری از ظرفیت فرهنگی آستان قدس، نگهبانی و مراقبت از گنجینهی منحصربهفرد هنر معماری و خطاطی و تزئین به کار رفته در مجموعهی بناها و فضاها، حفاظت از موقوفات گسترده و غنی، ساماندهی بنگاههای اقتصادی و خدماتی و سرانجام، بهرهمندی از روحانیت این خورشید فروزان، با اخلاص و مجاهدتی که به کار خواهید برد در شمار این توصیهها است.
🔹ثانیاً حضور و همکاری آستان قدس در کنار حوزهی علمیه و روحانیت معظّم مشهد مقدس را موکداً توصیه میکنم.
🔹ثالثاً همکاری با مدیریتهای دولتی و کمک به آنان به نحو مقتضی توصیهی دیگر اینجانب است.
🔹رابعاً بهرهگیری از کارشناسان متدین و انقلابی در بخشهای گوناگون سفارش موکد دیگری است که همواره تکرار شده است.
در پایان مزید توفیقات جنابعالی را از خداوند سبحان مسألت میکنم.
سیّدعلی خامنهای
۱۰ فروردین ۱۳۹۸
🆔 https://eitaa.com/ijtihad
💢مالزی شعبه "مرکز برتری حلال" را در بوسنی افتتاح میکند
✔️دکتر عزیزه اسماعیل، معاون نخست وزیر مالزی:
🔹دولت قصد دارد فعالیتهای حلال را در سطح جهانی افزایش داده و در همین راستا نیز تا پایان ماه جاری «مرکز برتری حلال» نخستین شعبه خود را در خارج از این کشور و در کشور بوسنی افتتاح خواهد کرد.
🔹این مرکز برنامههای توسعه ظرفیت حلال، آموزش و تربیت را برای صنایع در راستای گرفتن گواهینامه حلال فراهم خواهد ساخت.
🔹مسلمانان نیز باید با دیگر نقش آفرینان جهانی در انقلاب دیجیتالی همراه باشند و بتوانند از این سکوها برای نشان دادن راه زندگی اسلامی که برای همه شایسته و مناسب است استفاده کنند.
🔹این مرکز همچنین به زودی در نقاط دیگر جهان نیز شعباتی خواهد زد.
🆔 https://eitaa.com/ijtihad
#اختصاصی
💢پیشبینی رؤیتپذیری هلال ماه شعبان ۱۴۴۰ قمری
✔️بنا بر مبانی مختلف فقهی:
🌓 بنا بر مبنای «لزوم رؤیت هلال با چشم عادی» و «اشتراط اتّحاد افق» (مبنای فقهی مشهور فقهاء مانند حضرات آیات عظام امامخمینی(ره)، گلپایگانی(ره)، اراکی(ره)، سیّدمحمّد صدر(ره)، بهجت(ره)، سیستانی، شبیریزنجانی، مکارمشیرازی، سیّدمحمّدتقی مدرّسی) یکشنبه ۱۸ فروردین ۱۳۹۸ شمسی، در ایران روز اوّل ماه شعبان ۱۴۴۰ قمری خواهدبود.
🌓 بنا بر مبنای «لزوم رؤیت هلال با چشم عادی» و «کفایت رؤیت در نقاطی که در بیشترِ شب با هم مشترکاند» (مبنای فقهی آیتالله وحیدخراسانی) یکشنبه ۱۸ فروردین ۱۳۹۸ شمسی، در ایران روز اوّل ماه شعبان ۱۴۴۰ قمری خواهدبود.
🌓 بنا بر مبنای «لزوم رؤیت هلال با چشم عادی» و «کفایت رؤیت در نقاطی که در بخشی از شب با هم مشترکاند» (مبنای فقهی حضرات آیات عظام خوئی(ره)، تبریزی(ره)، لطفالله صافیگلپایگانی، محمّداسحاق فیّاض) یکشنبه ۱۸ فروردین ۱۳۹۸ شمسی، در ایران روز اوّل ماه شعبان ۱۴۴۰ قمری خواهدبود.
تفصیل مطلب (سایر نقاط جهان و سایر مبانی فقهی)👈 http://yon.ir/OfJgM
🆔 https://eitaa.com/ijtihad
#اختصاصی
💢کتاب «مطالعات فقه سیاسی»؛ ارائه تصویری جامع از قلمرو فقه و سیاست
✔️تازههای نشر:
🔹کتاب «مطالعات فقه سیاسی» مجموعه نشستها و گفتگوهایی با چند تن از پژوهشگران حوزه فقه سیاسی است که به کوشش دکتر محمود فلاح، عضو هیئت علمی پژوهشکده علوم و اندیشه اسلامی پژوهشگاه علوم و فرهنگ اسلامی در ۳۲۸ صفحه و در سه فصل «کلیات و مبانی»، «مسائل و تحولات فقیه سیاسی» و «فقه سیاسی تطبیقی» به نگارش درآمده و از سوی انتشارات پژوهشگاه علوم و فرهنگ اسلامی چاپ و منتشر شده است.
🔹این کتاب با هدفِ توجه به جنبههای گوناگون فقه سیاسی و ارائه تصویر جامعتری از این دانش سیاسی ـ اسلامی، برای بهرهمندی دانشجویان و طلاب تهیه شده است.
تفصیل و معرفی فصول کتاب👈 http://yon.ir/9x8c9
🆔 https://eitaa.com/ijtihad
💢آغاز مجدد دروس مراجع عظام تقلید از فردا
✔️دروس تفسیر، خارج فقه و خارج اصول مراجع عظام تقلید بعد از تعطیلات چندروزه نوروزی از فردا(شنبه) از سر گرفته خواهد شد.
🔹آیات عظام مکارم شیرازی و سبحانی دروس خود را از هفتم فروردین ماه آغاز کردند اما با شروع تعطیلات رسمی از ۱۲ فروردین ماه مجددا دروس ایشان تعطیل شد. در عین حال درس آیت الله سبحانی روز ۱۳ فروردین ماه در مسجد اعظم قم برقرار بود.
🔹دروس حضرات آیات وحید خراسانی، شبیری زنجانی و جوادی آملی نیز از فردا ۱۷ فروردین ماه آغاز میشود.
🔹درس خارج فقه آیت الله جوادی آملی تا اطلاع ثانوی برگزار نمیشود و تنها درس تفسیر این مرجع تقلید از فردا در مسجد اعظم برقرار میباشد.
🆔 https://eitaa.com/ijtihad
💢حوزه در رابطه با شعار سال از مسئولان مطالبه گری کند
✔️حجت الاسلام بهاء الدین اسکندری، عضو هیئت علمی دانشگاه قم:
🔹حوزویان به عنوان قشری که مرجع مردم هستند رسالت سنگینی بر دوش دارند و باید بکوشند که این شعار را در طول سال و بلکه سالهای بعدی به خوبی پویا و زنده نگاه دارند و نگذارند که تبدیل به شعاری شود که مشمول مرور زمان گردد.
🔹حوزه به عنوان یک نهاد مهم و بسیار موثر در کشور میبایست ضمن نظارت بر مسایل کلان کشور، از مسئولان و دولتمردان مطالبه گری کرده و از آن سو به ترویج و تبیین اهمیت موضوع برای آحاد مردم بپردازد.
🔹حوزه و روحانیت نباید تحت تاثیر بازیهای جناحی شود که متاسفانه از حالت رقابت خارج شده و به دشمنی مبدل گشته است و این وضعیت بی شک سنگینترین ضربات را به نظام میزند.
🔹با توجه به این که نظام ما یک نظام اسلامی است حوزه باید در درون خود نهادهایی ایجاد کند که به شکل علمی مسایل کلان را پیگیری و تبدیل به مطالبه کند ، ضمن آن که به این وسیله مردم فقط حوزویان را در حد برخی حساسیت های فرهنگی نمیبینند بلکه مشاهده کنند که آنها در برابر بی عدالتیها و کم کاریها ، بلندگوی مردم هستند که این مساله کمک شایانی به تعمیق باورهای دینی و اعتماد بیش از پیش مردم به روحانیت میکند.
🔹حوزه یک نهاد بزرگ است که می تواند به عنوان بازوی مهم مقام معظم رهبری، در خصوص شعار سال دست به مطالبه گری بزند و نسبت به برداشتن موانع رونق تولید هشدار داده و مسایل را پیگیری کند.
🆔 https://eitaa.com/ijtihad
#اختصاصی
💢در پی مرجعیت دینی حوزههای علمیه خواهران برای مسائل زنان هستیم
✔️گزارش پرونده «ساختار حوزههای علمیه خواهران»، در هفتهنامه حریم امام:
🔹آیت الله مرتضی مقتدایی:
مسائل فقهی مربوط به خواهران که از جمله مسائل مشکل فقهی است و نیاز به تخصص میخواهد، از این طریق خود خواهران میتوانند احکامشان را استنباط کنند.
🔹حجتالاسلام والمسلمین بهجت پور:
سعی میکنیم کــه دانشها با رویکرد به مسائل زنان و مطالبات آنان طراحی کنیم. در واقع ما به سمت مرجعیت دینی حوزههای خواهران برای مسائل زنان جلو میرویم.
🔹حجتالاسلام والمسلمین جمشیدی:
مرجعیت اعلای شیعه حوزۀ علمیۀ خواهران را هم حوزه میداند و متعلق به حوزۀ مقدسۀ قم میداند و هم بر استقلال آن تأکید دارد و هم اینکه تحت اداره و نظارت مراجع عظام تقلید باشد.
🔹فریبا علاسوند:
حوزۀ علمیه در مقطعی فرصت اجتهاد برای نسلی از بانوان را سوزاند!
تفصیل مطلب👈 http://yon.ir/J4wCT
🆔 https://eitaa.com/ijtihad
💢انقلاب اسلامی پنجرهای رو به فهمهای جدید فقهی
یادداشت روز/مهدی خدایی:
🔹علم فقه و اصول به عنوان اصلیترین علوم در بین دانشهای اسلامی در طول تاریخ از زمان امام صادق(ع) مورد مداقه و بررسی قرار گرفت. هر چند فهمها با گذشت زمان مترقیتر شد؛ ولی منابع همواره یکسان بوده و تغییری نکرده است.
🔹در عرصه علوم اسلامی به خصوص «فقه»، یکی از حرکاتی که موجب به وجود آمدن باب فهمهای جدید شد انقلاب اسلامی بود که در تاریخ تشیع بیسابقه بوده است.
🔹انقلاب اسلامی همان عینک جدیدی است که در اختیار فقیه قرار گرفت تا نگاه دوبارهای به تاریخ فقه و شریعت داشته باشد و چه بسا به استنباطاتی برسد که هیچکدام از اکابر و اساطین شیعه آن را نداشتهاند.
🔹انقلاب اسلامی به حرکت خود ادامه میدهد و فقهایی که نتوانند حدود و ثغور آن را استخراج کرده و خود را با آن تطبیق دهند هرچند اسمی از آنها باشد؛ ولی ناخواسته رسمی از آنها در حوزههای علمیه باقی نخواهد ماند.
ادامه مطلب👈 http://yon.ir/f4umD
🆔 https://eitaa.com/ijtihad
💢انتشار هشتمین شماره دوماهنامه «تقریرات»
✔️هشتمین شماره مجله تقریرات با ویژهنامههایی در موضوع «تاسیس حوزه علمیه قم» و «بررسی گذشته، حال و آینده حوزه» منتشر شد.
🔹در گزارش تفصیلی و مستند این مجله، به رفتارشناسی دو زعیم مشهور حوزه قم؛ حضرات آیات عبدالکریم حائری یزدی و سید حسین بروجردی پرداخته شده و روابط علمای بزرگ قم با حاکمان تهراننشین در قرن اخیر، از جمله چالش بر سر حقوق زنان و کشاورزان مورد کند و کاو قرار گرفته است.
🔹در این شماره همچنین یادداشتهایی به قلم پژوهشگران جامعهشناسی، حقوق و علوم سیاسی درباره گذشته و آینده حوزه قم آمده و مصاحبهای از مرحوم بستهنگار (داماد آیتالله طالقانی) منتشر شده که به نقش پیشروی امام خمینی در استیفای حقوق زنان در نیم قرن گذشته اشاره کرده است.
ادامه مطلب👈 http://yon.ir/DiFrc
🆔 https://eitaa.com/ijtihad
#اختصاصی
#تقویم_فقاهت
#هفته_نگار
💢وقایع فقهی ۳۰ رجب المرجب ۱۴۴۰ ه.ق تا آخر هفته
🗓۳۰رجب:
▪️وفات آیت الله «میرزاجواد سلطان قرایی تبریزی» (۱۴۱۸)
▪️وفات «نعمان بن ثابت» مشهور به ابو حنيفه رئيس حنفىها(۱۵۰)
▪️وفات «محمد بن ادریس شافعی» پیشوای شافعیها(۲۰۴)
🗓اول شعبان:
▪️درگذشت «ابن طاووس» فقيه و اديب مسلمان (۶۹۳)
- غياث الدين ابومظفر عبدالكريم ابن احمد معروف به ابن طاووس، از خاندان معروف بنی طاووس از نوادگان شيخ طوسی میباشد.
وی از محضر پدرش و استادانی همچون محقق حلی، ابن سعيد حلی و خواجه نصيرالدين طوسی به فراگيری علوم دينی و ادبی پرداخت و سپس به تدريس و تربيت شاگردان روی آورد و كتابهايی تاليف نمود.
▪️رحلت عالم بزرگوار شيخ «محمد حسن نجفي» فقیه گرانقدر و مؤلف کتاب جواهر (۱۲۶۶)
- آيت اللَّه شيخ محمد حسن فرزند شيخ محمدباقر نجفی، خوشه چين حلقهی درس آيات عظام شيخ جعفركاشف الغطاء، سيدمهدی بحرالعلوم، سيدجواد عاملی و شيخ موسی كاشف الغطاء گرديد. در 25 سالگي به درجهی اجتهاد رسيد و از همان سال نگارش كتاب گرانقدر "جواهر الكلام" را آغاز كرد. جواهر الكلام، اين دائرة المعارف فقه شيعه، ثمرهی 32 سال تلاش شبانه روزی او، اينك، معتبرترين متنِ درسی عاليترين سطح دروس حوزهی علميهی شيعه، يعنی درس خارجِ فقه است. وی شاگردان فراوانی تربيت نمود كه حضرات آيات سيدحسين كوه كمری، شيخ جعفر شوشتري و ملاعلی كنی از آن جمله اند.
▪️رحلت فقيه اصولي و متكلم و محدث بزرگوار «سيد اسماعيل نوري طبرسي» (۱۲۸۲)
- آيت اللَّه سيداسماعيل بن احمد نوری طبرسی مازندرانی، عالم دينی، فقيه، اصولی، محدث، متكلم، مدرس و زاهد، در نجف در محضر عالمان نامداری همچون شيخ مرتضی انصاری، ميرزا حبيب اللَّه رشتی و ميرزا محمدحسن شيرازی، معروف به ميرزای بزرگ به فراگيری دروس خارج فقه و اصول پرداخت و در حديث و كلام نيز به استادی دست يافت. آيت اللَّه نوری طبرسی پس از رسيدن به مقامات علمی، به بحث و تدريس فقه و اصول پرداخت و شاگردان متعددی پرورش داد.
▪️وفات آیت الله «شیخ ملاحسین تبریزی» (عبدخدایی) (۱۴۰۰)
- شیخ غلامحسین ترک تبریزی، از روحانیان شیعه اهل ایران است. محمدمهدی عبدخدایی و محمدهادی عبدخدایی از فرزندان وی هستند.
▪️وفات «عبدالله بن احمد، ابوالقاسم كعبى بلخى» رئيس طائفه معتزله (۳۱۷)
🗓دوم شعبان:
▪️وفات آیت الله شیخ مجتبی حاتمی لنکرانی (۱۴۰۶)
آغاز وجوب روزه ماه مبارك رمضان (۲)
🗓سوم شعبان:
▫️تولد آيت اللَّه «سيدحسين خادمی» رييس حوزهی علميهی اصفهان(۱۳۱۹)
- آيت اللَّه حسين خادمی پس از نایل شدن به درجهی اجتهاد، علاوه بر تدريس و تاليف، در عرصهی سياست نيز حضوری فعال داشت. پس از پيروزی انقلاب اسلامی ايران، به نمايندگی از مردم استان اصفهان به مجلس خبرگان رهبری راه يافت و چند سالی نيز رياست حوزهی علميهی اصفهان را بر عهده گرفت.
🗓پنجم شعبان:
▪️درگذشت عالم برجسته «ميرزا ابوالقاسم اردوبادي» (۱۳۳۳)
- ميرزا ابوالقاسم مجتهد اردوبادی از ميرزای بزرگ اجازهی اجتهاد گرفت. پس از وفات آقايان فاضل شرابيانی و ميرزا حسن مامقانی به موطن خود برگشت و مرجعيت اهالي آذربايجان و قفقاز را عهده دار گرديد. از مجتهد اردوبادی، شصت عنوان كتاب و رساله درفقه و اصول به جای مانده است.
▪️رحلت عالم ربانی، آيت اللَّه «سيد ابراهيم احمدی موسوی زنجانی» (۱۳۷۸)
- آيت اللَّه سيدابراهيم احمدی موسوی زنجانی، در درس خارج حضرات آيات: ميرزا باقر زنجانی، سيد عبدالهادی شيرازی، سيد محسن حكيم، شيخ حسين حلی و سيد عبدالاعلی سبزواری حاضر شد. وی در طی اين سالها از آيات عظام: آقابزرگ تهرانی، شيخ محمدحسين كاشف الغطاء، شيخ عبدالكريم زنجانی، سيد محمود شاهرودی، شيخ محمدكاظم شيرازی و شيخ عبدالحسين رشتی و اساتيد خود، اجازات متعدد روايی، اجتهاد و حسبيه دريافت كرد و به مدارج والای علمي و اخلاقی دست يافت.
🗓ششم شعبان:
▪️وفات آیت الله «میرزا حسن انصاری محلاتی» (۱۴۱۷)
- آیت الله میرزا حسن انصارى محلاتى در حوزهى علمیهى قم و در محضر آیت الله العظمى حائرى یزدى به تحصیل پرداخت. در ادامه تحصیلات خود، از حوزه فقه و اصول حضرات آیات عظام خوانسارى، كوه كمرهاى و بروجردى بهره گرفته و به مدارج عالى فقاهت دست یافت.
🆔 https://eitaa.com/ijtihad
💢با مشاهده تصاویر گریه ام گرفت
✔️آیت الله مکارم شیرازی، در درس خارج فقه، با اشاره مجدد به وضعیت سیل زدگان:
🔹این مردم واقعا مظلومند؛ انسان وقتی صحنه ها را می بیند، ناراحت می شود؛ بنده وقتی برخی صحنه ها را دیدم، گریه ام گرفت؛ امیدواریم صدای ما به گوش همه برسد و مردم کمک کنند.
🔹بنده بارها اعلام کرده ام که از یک سوم کل وجوهات می توان برای کمک به سیل زدگان استفاده کرد؛ همچنین مردم می توانند از ردّ مظالم یا زکات هم برای کمک به سیل زدگان استفاده نمایند.
🔹همه باید برای جبران خسارات سیل دست به دست هم دهیم و با کمک به آنان، این کار را شکرانه سلامتی خود قرار دهند تا ان شاءالله چنین بلاهایی دیگر تکرار نشود.
🔹ما نیز در راستای کمک به سیل زدگان،250 میلیون تومان در مرحله اول کمک کرده و امروز هم 100 میلیون تومان واریز خواهیم کرد و امیدواریم دیگران هم به اندازه توان خود کمک نمایند.
🆔 https://eitaa.com/ijtihad