#اختصاصی
💢در پی مرجعیت دینی حوزههای علمیه خواهران برای مسائل زنان هستیم
✔️گزارش پرونده «ساختار حوزههای علمیه خواهران»، در هفتهنامه حریم امام:
🔹آیت الله مرتضی مقتدایی:
مسائل فقهی مربوط به خواهران که از جمله مسائل مشکل فقهی است و نیاز به تخصص میخواهد، از این طریق خود خواهران میتوانند احکامشان را استنباط کنند.
🔹حجتالاسلام والمسلمین بهجت پور:
سعی میکنیم کــه دانشها با رویکرد به مسائل زنان و مطالبات آنان طراحی کنیم. در واقع ما به سمت مرجعیت دینی حوزههای خواهران برای مسائل زنان جلو میرویم.
🔹حجتالاسلام والمسلمین جمشیدی:
مرجعیت اعلای شیعه حوزۀ علمیۀ خواهران را هم حوزه میداند و متعلق به حوزۀ مقدسۀ قم میداند و هم بر استقلال آن تأکید دارد و هم اینکه تحت اداره و نظارت مراجع عظام تقلید باشد.
🔹فریبا علاسوند:
حوزۀ علمیه در مقطعی فرصت اجتهاد برای نسلی از بانوان را سوزاند!
تفصیل مطلب👈 http://yon.ir/J4wCT
🆔 https://eitaa.com/ijtihad
💢انقلاب اسلامی پنجرهای رو به فهمهای جدید فقهی
یادداشت روز/مهدی خدایی:
🔹علم فقه و اصول به عنوان اصلیترین علوم در بین دانشهای اسلامی در طول تاریخ از زمان امام صادق(ع) مورد مداقه و بررسی قرار گرفت. هر چند فهمها با گذشت زمان مترقیتر شد؛ ولی منابع همواره یکسان بوده و تغییری نکرده است.
🔹در عرصه علوم اسلامی به خصوص «فقه»، یکی از حرکاتی که موجب به وجود آمدن باب فهمهای جدید شد انقلاب اسلامی بود که در تاریخ تشیع بیسابقه بوده است.
🔹انقلاب اسلامی همان عینک جدیدی است که در اختیار فقیه قرار گرفت تا نگاه دوبارهای به تاریخ فقه و شریعت داشته باشد و چه بسا به استنباطاتی برسد که هیچکدام از اکابر و اساطین شیعه آن را نداشتهاند.
🔹انقلاب اسلامی به حرکت خود ادامه میدهد و فقهایی که نتوانند حدود و ثغور آن را استخراج کرده و خود را با آن تطبیق دهند هرچند اسمی از آنها باشد؛ ولی ناخواسته رسمی از آنها در حوزههای علمیه باقی نخواهد ماند.
ادامه مطلب👈 http://yon.ir/f4umD
🆔 https://eitaa.com/ijtihad
💢انتشار هشتمین شماره دوماهنامه «تقریرات»
✔️هشتمین شماره مجله تقریرات با ویژهنامههایی در موضوع «تاسیس حوزه علمیه قم» و «بررسی گذشته، حال و آینده حوزه» منتشر شد.
🔹در گزارش تفصیلی و مستند این مجله، به رفتارشناسی دو زعیم مشهور حوزه قم؛ حضرات آیات عبدالکریم حائری یزدی و سید حسین بروجردی پرداخته شده و روابط علمای بزرگ قم با حاکمان تهراننشین در قرن اخیر، از جمله چالش بر سر حقوق زنان و کشاورزان مورد کند و کاو قرار گرفته است.
🔹در این شماره همچنین یادداشتهایی به قلم پژوهشگران جامعهشناسی، حقوق و علوم سیاسی درباره گذشته و آینده حوزه قم آمده و مصاحبهای از مرحوم بستهنگار (داماد آیتالله طالقانی) منتشر شده که به نقش پیشروی امام خمینی در استیفای حقوق زنان در نیم قرن گذشته اشاره کرده است.
ادامه مطلب👈 http://yon.ir/DiFrc
🆔 https://eitaa.com/ijtihad
#اختصاصی
#تقویم_فقاهت
#هفته_نگار
💢وقایع فقهی ۳۰ رجب المرجب ۱۴۴۰ ه.ق تا آخر هفته
🗓۳۰رجب:
▪️وفات آیت الله «میرزاجواد سلطان قرایی تبریزی» (۱۴۱۸)
▪️وفات «نعمان بن ثابت» مشهور به ابو حنيفه رئيس حنفىها(۱۵۰)
▪️وفات «محمد بن ادریس شافعی» پیشوای شافعیها(۲۰۴)
🗓اول شعبان:
▪️درگذشت «ابن طاووس» فقيه و اديب مسلمان (۶۹۳)
- غياث الدين ابومظفر عبدالكريم ابن احمد معروف به ابن طاووس، از خاندان معروف بنی طاووس از نوادگان شيخ طوسی میباشد.
وی از محضر پدرش و استادانی همچون محقق حلی، ابن سعيد حلی و خواجه نصيرالدين طوسی به فراگيری علوم دينی و ادبی پرداخت و سپس به تدريس و تربيت شاگردان روی آورد و كتابهايی تاليف نمود.
▪️رحلت عالم بزرگوار شيخ «محمد حسن نجفي» فقیه گرانقدر و مؤلف کتاب جواهر (۱۲۶۶)
- آيت اللَّه شيخ محمد حسن فرزند شيخ محمدباقر نجفی، خوشه چين حلقهی درس آيات عظام شيخ جعفركاشف الغطاء، سيدمهدی بحرالعلوم، سيدجواد عاملی و شيخ موسی كاشف الغطاء گرديد. در 25 سالگي به درجهی اجتهاد رسيد و از همان سال نگارش كتاب گرانقدر "جواهر الكلام" را آغاز كرد. جواهر الكلام، اين دائرة المعارف فقه شيعه، ثمرهی 32 سال تلاش شبانه روزی او، اينك، معتبرترين متنِ درسی عاليترين سطح دروس حوزهی علميهی شيعه، يعنی درس خارجِ فقه است. وی شاگردان فراوانی تربيت نمود كه حضرات آيات سيدحسين كوه كمری، شيخ جعفر شوشتري و ملاعلی كنی از آن جمله اند.
▪️رحلت فقيه اصولي و متكلم و محدث بزرگوار «سيد اسماعيل نوري طبرسي» (۱۲۸۲)
- آيت اللَّه سيداسماعيل بن احمد نوری طبرسی مازندرانی، عالم دينی، فقيه، اصولی، محدث، متكلم، مدرس و زاهد، در نجف در محضر عالمان نامداری همچون شيخ مرتضی انصاری، ميرزا حبيب اللَّه رشتی و ميرزا محمدحسن شيرازی، معروف به ميرزای بزرگ به فراگيری دروس خارج فقه و اصول پرداخت و در حديث و كلام نيز به استادی دست يافت. آيت اللَّه نوری طبرسی پس از رسيدن به مقامات علمی، به بحث و تدريس فقه و اصول پرداخت و شاگردان متعددی پرورش داد.
▪️وفات آیت الله «شیخ ملاحسین تبریزی» (عبدخدایی) (۱۴۰۰)
- شیخ غلامحسین ترک تبریزی، از روحانیان شیعه اهل ایران است. محمدمهدی عبدخدایی و محمدهادی عبدخدایی از فرزندان وی هستند.
▪️وفات «عبدالله بن احمد، ابوالقاسم كعبى بلخى» رئيس طائفه معتزله (۳۱۷)
🗓دوم شعبان:
▪️وفات آیت الله شیخ مجتبی حاتمی لنکرانی (۱۴۰۶)
آغاز وجوب روزه ماه مبارك رمضان (۲)
🗓سوم شعبان:
▫️تولد آيت اللَّه «سيدحسين خادمی» رييس حوزهی علميهی اصفهان(۱۳۱۹)
- آيت اللَّه حسين خادمی پس از نایل شدن به درجهی اجتهاد، علاوه بر تدريس و تاليف، در عرصهی سياست نيز حضوری فعال داشت. پس از پيروزی انقلاب اسلامی ايران، به نمايندگی از مردم استان اصفهان به مجلس خبرگان رهبری راه يافت و چند سالی نيز رياست حوزهی علميهی اصفهان را بر عهده گرفت.
🗓پنجم شعبان:
▪️درگذشت عالم برجسته «ميرزا ابوالقاسم اردوبادي» (۱۳۳۳)
- ميرزا ابوالقاسم مجتهد اردوبادی از ميرزای بزرگ اجازهی اجتهاد گرفت. پس از وفات آقايان فاضل شرابيانی و ميرزا حسن مامقانی به موطن خود برگشت و مرجعيت اهالي آذربايجان و قفقاز را عهده دار گرديد. از مجتهد اردوبادی، شصت عنوان كتاب و رساله درفقه و اصول به جای مانده است.
▪️رحلت عالم ربانی، آيت اللَّه «سيد ابراهيم احمدی موسوی زنجانی» (۱۳۷۸)
- آيت اللَّه سيدابراهيم احمدی موسوی زنجانی، در درس خارج حضرات آيات: ميرزا باقر زنجانی، سيد عبدالهادی شيرازی، سيد محسن حكيم، شيخ حسين حلی و سيد عبدالاعلی سبزواری حاضر شد. وی در طی اين سالها از آيات عظام: آقابزرگ تهرانی، شيخ محمدحسين كاشف الغطاء، شيخ عبدالكريم زنجانی، سيد محمود شاهرودی، شيخ محمدكاظم شيرازی و شيخ عبدالحسين رشتی و اساتيد خود، اجازات متعدد روايی، اجتهاد و حسبيه دريافت كرد و به مدارج والای علمي و اخلاقی دست يافت.
🗓ششم شعبان:
▪️وفات آیت الله «میرزا حسن انصاری محلاتی» (۱۴۱۷)
- آیت الله میرزا حسن انصارى محلاتى در حوزهى علمیهى قم و در محضر آیت الله العظمى حائرى یزدى به تحصیل پرداخت. در ادامه تحصیلات خود، از حوزه فقه و اصول حضرات آیات عظام خوانسارى، كوه كمرهاى و بروجردى بهره گرفته و به مدارج عالى فقاهت دست یافت.
🆔 https://eitaa.com/ijtihad
💢با مشاهده تصاویر گریه ام گرفت
✔️آیت الله مکارم شیرازی، در درس خارج فقه، با اشاره مجدد به وضعیت سیل زدگان:
🔹این مردم واقعا مظلومند؛ انسان وقتی صحنه ها را می بیند، ناراحت می شود؛ بنده وقتی برخی صحنه ها را دیدم، گریه ام گرفت؛ امیدواریم صدای ما به گوش همه برسد و مردم کمک کنند.
🔹بنده بارها اعلام کرده ام که از یک سوم کل وجوهات می توان برای کمک به سیل زدگان استفاده کرد؛ همچنین مردم می توانند از ردّ مظالم یا زکات هم برای کمک به سیل زدگان استفاده نمایند.
🔹همه باید برای جبران خسارات سیل دست به دست هم دهیم و با کمک به آنان، این کار را شکرانه سلامتی خود قرار دهند تا ان شاءالله چنین بلاهایی دیگر تکرار نشود.
🔹ما نیز در راستای کمک به سیل زدگان،250 میلیون تومان در مرحله اول کمک کرده و امروز هم 100 میلیون تومان واریز خواهیم کرد و امیدواریم دیگران هم به اندازه توان خود کمک نمایند.
🆔 https://eitaa.com/ijtihad
💢نمایشگاه بین المللی کتاب کربلا با مشارکت ۸ کشور افتتاح شد
✔️پانزدهمین نمایشگاه کتاب کربلا با حضور شیخ عبد المهدی کربلایی نماینده آیت الله سیستانی در منطقه بین الحرمین افتتاح شد.
🔹در این نمایشگاه هشت کشور از جمله ایران، لبنان، تونس، مصر، سوریه، اردن و آمریکا و همچنین دانشگاه ها، مراکز پژوهشی و مطالعاتی، ناشران کودک و ناشران دیگر و عتبات مقدس عراق و خارج عراق و دیوان وقف سنی و شیعه مشارکت دارند.
🆔 https://eitaa.com/ijtihad
💢سهم ما طلبهها در بیدادگری سیل اخیر
✔️یادداشت روز/محسن الویری:
🔹سهم هر یک از ما در پدید آمدن این شرایط و برطرف شدن آن چیست؟ یعنی به جای فرافکنی و پرسش را متوجه دیگران کردن سزاوار است این پرسش را از خود داشته باشیم که آیا به راستی ما هم سهمی در این وضعیت پدید آمده نداریم؟
🔹تبلیغ_دینی هنوز و به ویژه در شهرهای کوچک و روستاها سهمی مؤثرتر از رسانههای جدید در شکل دادن به افکار_عمومی و ساخت فرهنگ_عمومی مردم دارد.
🔹موضوعاتی که در چند سال اخیر محور اصلی منابر و فعالیتهای تبلیغی مبلغان و خطبای دینی را تشکیل میداده تا چه اندازه ناظر به این مسائل بوده است؟
ادامه مطلب👈 http://yon.ir/Znu7c
🆔 https://eitaa.com/ijtihad
#اختصاصی
💢اجتهاد بانوان مساوی با احکام خاص زنان نیست!
✔️نقدی به گفتگوی مریم برقعی/مریم هدایت:
🔹اگر شایستگی علمی شخص احراز شود، در همه زمینهها توان اجتهاد دارد نه فقط مسائل اختصاصی یک جنس.
🔹دانسته نیست چرا برای امری که بذاته فارغ از جنسیت است دینشناسی و الهیدانی چرا باید وجود احکام خاص بانوان را مستلزم اجتهادِ بانوان آن هم فقط در مسائل مربوط به دماء ثلاثه دانست؟
🔹اگر بنا باشد زنان برای لزوم شناخت احکام دین به مستمسکی چون حیض و استحاضه دستاندازند همین پرسش را از نیمه دیگر اجتماع و از یک هزاره تاریخ فقاهت باید داشت که لزوم اجتهاد مردان به خاطر کدام احکام اختصاصی است که درگیر آن بودهاند و نقاط کور و معضلات آن را بهتر بر رسیدهاند؟
ادامه مطلب👈 http://yon.ir/R5LuG
🆔 https://eitaa.com/ijtihad
#اختصاصی
💢برخی تعابیر در باب «اختیارات ولی فقیه» مشکلزا است
✔️استاد بهروزیلک، در پنجمین جلسه از دوره دانشافزایی «ولایت فقیه»:
🔹حکومت فقیه مطلقه است و ناظر به آن ولایت مقیدهای است که برخی از فقها تفوه کرده بودند که امور حسبیه یا امور ضروریه را شامل میشد.
🔹آیا خبرگان بر «عملکردِ» رهبر نظارت میکنند یا بر بقای شرایط و «صلاحیتِ» او؟ اینجا دو بحث است. آن چیزی که در قانون اساسی ما آمده است، نظارت خبرگان رهبری بر صلاحیت است نه بر عملکرد. چون اگر بر عملکرد باشد، مورد به مورد باید خبرگان نظارت داشته باشد.
🔹آنچه که در قانون اساسی ما و ظاهراً فقه ما آمده است، نظارت بر صلاحیت است. اما عدم صلاحیت از کجا کشف میشود؟ از عملکرد. فرق نظارت بر صلاحیت و نظارت بر رفتار این است که اگر نظارت بر رفتار بکنند، نظارت مستمر بر رفتار باید صورت بگیرد اما اگر نظارت بر صلاحیت، باشد، نظارت ادواری و تصادفی هم کفایت خواهد کرد.
تفصیل مطلب👈 http://yon.ir/S5mui
🆔 https://eitaa.com/ijtihad
#اختصاصی
💢روشمندی و پشتکار، از نبوغ مهمتر است/ آثار شهید صدر فرامذهبی است
✔️استاد سید منذر حکیم، شاگرد شهید صدر:
🔹یکی از شاگردان از ایشان پرسید: شما روزی چند ساعت کار علمی میکنید؟ ایشان فرمودند: سؤال شما غلط است. باید اینگونه بپرسید که چگونه کار میکنید؟ محمدباقر صدر ده درصد مطالعه و نود درصد فکر کردن است.
🔹شهید صدر الآن یک فرد نیست بلکه یک مکتب شده است. عدهای از شاگردان شهید صدر، مکتب ایشان را ادامه میدهند.
🔹جا دارد که مراکز پژوهشی، پایاننامههایی بنویسند که نظریات شهید صدر را بازشناسی یا تکمیل یا نقادی کند که جای آن بسیار خالی است.
ادامه مطلب👈 http://yon.ir/orMRx
🆔 https://eitaa.com/ijtihad
💢من اگر میتوانستم خودم در صحنه برای کمک رسانی به سیل زدگان حاضر میشدم
✔️آیت الله صافی گلپایگانی در دیدار اعضای ستاد مردمی کمک رسانی به سیل زدگان:
🔹همه باید عرض وجود کنند. زن و مرد ندارد. دنیا باید این گره گشایی و نوع دوستی مسلمانان و شیعیان را ببیند.
🔹کار شما بسیار مهم است.یک امتحان بزرگ است.هویت دینی،اسلامی و انسانی خود را نشان دهید.اولین کسی که از این خدمات و زحمات شما خوشحال می شود حضرت ولی عصر (عج) است.
🔹من اگر میتوانستم خودم در صحنه برای کمک رسانی به سیل زدگان حاضر می شدم.وضعیت خیلی سخت است. هر چه کوتاهی شود برای ما ننگ و عیب است.
🔹کمکهای شما باید مناسب و در شان نام قم باشد.بعدها در تاریخ خواهند نوشت مردم قم برای کمک به سیل زدگان چه کردند.
🆔 https://eitaa.com/ijtihad
💢فراگیری دانش اقتصاد تا رفع نیاز جامعه اسلامی بر طلاب توانمند واجب کفایی است
✔️حجتالاسلام سیدحسین میرمعزی، معاون پژوهشی حوزه علمیه قم:
🔹امروز یک ضرورت و واجب کفایی است بر همۀ پژوهشگران و طلاب که در زمینه فقه اجتماعی و فقه نظامساز و بصورت فقه تخصصی اقتصاد وارد شوند و هر چقدر که در این عرصه کار کنند چون این مسیر در ابتدای تأسیس و شکلگیری است، اقتضا دارد.
🔹موضوع دانش فقه همچون دانش اقتصاد، رفتارها و روابط میان افراد است. بنابراین نقاط اتصال فراوانی بویژه در ترسیم وضعیت مطلوب و راهبرد حرکت از وضعیت موجود به وضعیت مطلوب بین این دو دانش وجود دارد.
ادامه مطلب👈 http://yon.ir/nvzbk
🆔 https://eitaa.com/ijtihad