📗 «رویکردهای فقهی» به قلم احمد واعظی منتشر شد
✔️ کتاب «رویکردهای فقهی (فقه فردی، فقه نظامهای اجتماعی، فقه حکومتی)» به قلم حجتالاسلام والمسلمین احمد واعظی استاد حوزه و دانشگاه، رئیس دفتر تبلیغات اسلامی حوزه علمیه قم مکتوب و منتشر شد.
🔹 این کتاب که در سه بخش برای «طرح گفتمان علوم انسانی اسلامی» به نگارش در آمده است شامل: «فقه فردی (فقه بهمثابه دانش استنباط احکام مکلفین)»، «ویژگیهای فقه فردی»، «فقه نظامهای اجتماعی (فقه بهمثابه دانش تنقیح نظامات)»، «شهید صدر و نظام اقتصادی اسلام»، «آفاق فلسفی نظام سازی اسلامی»، «راه و روش کشف نظامهای اجتماعی»، «فقه حکومتی»، «تفاوت فقه حکومتی با فقه سیاسی و دیگر فقههای مضاف»، «مبانی و ویژگیهای فقه حکومتی» ۱. جامعیت فقه اسلامی ۲. اصالت بخشی به وجه سیاسی دین ٣. نگاه حداکثری به اهداف، وظایف و موضوع فقه ۴. انعطافپذیری در انطباق با مقتضیات زمان، «تأثیر فقه حکومتی در فرایند استنباط فقهی» و «تأثیر فقه حکومتی بر علم اصول»؛ میشود.
تفصیل مطلب👈 https://b2n.ir/269131
#اختصاصی
🆔 https://eitaa.com/ijtihad
💢 تعبیر «ارتباط صمیمانه» علامه طباطبایی با طرفداران دربار ظلم عظیم است/ علامه پیشرو فرهنگسازی برای انقلاب بود
✔️ آیتالله سید محمد خامنهای، رئیس بنیاد حکمت اسلامی صدرا:
🔹 پس از فوت آیتالله بروجردی و بهسبب وجود اقتضائات لازم برای حرکت انقلابی و نهضت سیاسی و دینی، حرکت امامخمینی(ره) آغاز شد و علامه پیشرو فرهنگسازی برای انقلاب بود.
🔹 عقیده علامه و امام در مبانی و اصول مسئله با هم یکی بوده و از یک چشمه سیراب میشده و هر دو تعلیم اصول اعتقادی و حکمت اسلامی را در کنار فقه و شریعت واجب شرعی میدانستهاند.
🔹 علامه هم فقیه بود و هم حکیم و فیلسوف الهی و با این دو دلیل، جز با «سیاست» بمعنای «مدیریت الهی جامعه» موافقت نمیتوان داشت و به زعم همه اصحاب نظر، یکی از عمده عوامل ـ اگر نگوئیم تنها عامل ـ محرک سیاسی امامخمینی(ره) فلسفه و حکمت متعالیه بوده که سالها در کمون مانده بود و در زمان مناسب ابراز شد.
ادامه مطلب👈 https://b2n.ir/456798
🆔 https://eitaa.com/ijtihad
💢 تعیین قیمت فطریه و کفاره روزه به تفکیک استانها و ارائه به رهبر انقلاب + جدول قیمتها
✔️ موسسه موضوع شناسی احکام فقهی، تعیین مبلغ ریالی فطریه و کفاره روزه در سال ۱۴۴۱ هـ ق؛ ۱۳۹۹ هـ ش؛ بر اساس اقلام عمده خوراکی در استانهای مختلف به تفکیک مراکز استانها به رهبر معظم انقلاب پیشنهاد داده است.
📜 متن نامه پیشنهادی این موسسه به علاوه جدول تعیین مبلغ ریالی فطریه و کفاره به این شرح است👈 https://b2n.ir/716698
🆔 https://eitaa.com/ijtihad
💢 موضوعشناسی فجر صادق و تعیین وقت نماز صبح/ وقت نماز صبح؛ ۸ دقیقه پس از اذان اعلامی است
✔️ پژوهشگران «موسسه موضوعشناسی احکام فقهی» با حضور برخی از منجمان و اعضای ستاد استهلال و همراهی قریب به ۱۵ تن از فضلای حوزه علمیه قم در تحقیقی با عنوان «موضوعشناسی فجر صادق و تعیین وقت نماز صبح»، نتیجه آن را با تعیین زمان دقیق بجا آوردن نمازصبح اعلام کردند.
تفصیل مطلب👈 https://b2n.ir/115940
#اختصاصی
🆔 https://eitaa.com/ijtihad
💢 مشروعیت را به نصب الهی میدانم و مقبولیت را به پذیرش مردم/ گزینش مردم شرط مقبولیت است نه مشروعیت
✔️ نظریه سیاسی «آیتالله سبحانی» و پاسخ به شبهات و سوالات در مورد ولایت فقیه:
🔹 من ولایت فقیه را از دو راه تعقیب کردهام؛ یکی از مسیر روایات و یکی از طریق دیگر مسئله را مطرح کردهام و در همه موارد ما مشروعیت را مربوط به نصب میدانیم و در باب مقبولیت گفتهایم که مردم باید بپذیرند؛ آن هم به عنوان یک شرط عقلی، چون در واقع اگر یک نوع مقامی به کسی داده شود اما مردم پذیرای آن نباشند، او نمیتواند از آن استفاده کند؛ برای آنکه بتواند استفاده کند مقبولیت مردم شرط است، به این معنا که بتواند موفق شود و ما رأی مردم را شرط مشروعیت ندانستهایم.
🔹 بدون در نظر گرفتن روایات (ولایت فقیه) باز هم اگر محاسبه کنیم به این نتیجه میرسیم که ما را رها نکرده اند. در حقیقت قدر متیقّن کسی است که هم فقیه باشد (حکم شرعی را بداند)، هم مدبر باشد و هم سائس باشد، اینها قدر مسلم است، ما نمیتوانیم بگوییم که در عصر غیبت ما را رها کردهاند و هر کسی هر کار میخواهد بکند.
تفصیل مطلب👈 https://b2n.ir/444013
🆔 https://eitaa.com/ijtihad
📗 «مکتب فقهی محقق اردبیلی» مکتوب شد
✔️ کتاب «مکتب فقهی محقق اردبیلی» توسط حججاسلام والمسلمین محمدعلی سلطانی و سیدعلی حسینی در گروه فلسفه فقه و حقوق پژوهشکده فقه و حقوق پژوهشگاه علوم و فرهنگ اسلامی تهیه گردیده است.
ادامه مطلب👈 https://b2n.ir/639652
#اختصاصی
🆔 https://eitaa.com/ijtihad
📗 بررسی «اشتباه مفهوم به مصداق» در تعریف ربا در فصلنامه «جستارهای فقهی و اصولی»
✔️ هجدهمین شماره فصلنامه علمی پژوهشی «جستارهای فقهی و اصولی» به صاحبامتیازی دفتر تبلیغات اسلامی حوزه علمیه قم منتشر شد.
📜 عناوین مقالات این شماره بدین قرار است🔻
🔹 واکاوی قاعده تبعیض در حجیت
🔸 بازخوانی ادله و مستندات قاعده «الولایه الخاصه أقوی من الولایه العامه»
🔹 حق محوری یا تکلیف مداری زبان فقه از دیدگاه فریقین با تأکید بر اندیشههای استاد جوادی آملی
🔸 اشتباه مفهوم به مصداق در تعریف ربا و نقش آن در ارزیابی عملیات بانکی (مطالعه تطبیقی در قرآن، روایات و فقه امامیه)
🔹 صحت خیار شرط در وقف در فقه اسلامی
🔸 شناسایی مفهوم اعسار و افلاس و تأثیر آن در تفسیر قانون
🔹 نسبت اصل صحت و فساد با ماده ۱۰ قانون مدنی و اصل آزادی قراردادی
🆔 https://eitaa.com/ijtihad
💢 نشست تخصصی مجازی با عنوان «کرونا و زیست فقهی»
📜 موضوعات🔻
1⃣ کرونا چه مسائل جدیدی را فراروی فقه نهاده است راه کار پیشنهادی برای پاسخ به این مسائل چیست؟
2⃣ کرونا چه ساحت از ساحت های فقه موجود را با چالش مواجه کرده است راه رهای از این چالشها چیست؟
👥 اساتید مدعو حجج اسلام و المسلمین:
مجتبی الهی خراسانی، رضا اسلامی، مهدی ابراهیمی، مصطفی دری
🗓 زمان: پنجشنبه ۱۸اردیبهشت ماه ساعت ۲۲
از طریق https://www.mahya.live/isca
🆔 https://eitaa.com/ijtihad
💢 فقه نظام ساز، نتیجه نگاه واقعی به فقه است/ فقه نظام بدون ولایت فقیه، مضحک است!
✔️ حجتالاسلام امین رضا عابدینژاد، استاد مؤسسه آموزشی پژوهشی امام خمینی(ره) در گفتگوی اختصاصی با شبکه اجتهاد🔻
🔹 ما مقاومت به معنای یک تلاش آگاهانه، در مقابل رویکرد فقهنظام در حوزههای علمیه نداریم. آن چیزی که هست، فیالواقع تلاش اندکی هست، که تا کنون برای معرفی فقهنظام انجام شده است.
🔹 فقه نظام ساز حکومتی، در واقع نتیجهی نگاه درست و واقعی به فقه است. یعنی آن تشریعی که از جانب خداوند متعال برای تنظیم حیات انسان و رساندن انسان به پیشرفت مادی و سعادت اخروی تشریع شده، شامل تمام نظامهای اجتماعی هست.
مشروح گفتگو👈 https://b2n.ir/524540
🆔 https://eitaa.com/ijtihad
💢 شورای افتای حضرت آیتالله خامنهای به روایت آیتالله سیدجعفر کریمی
✔️ گفتگوی منتشر نشده مرحوم آیتالله سیدجعفر کریمی🔻
🔹 اگر صحبتهای آیتالله خامنهای را در شورای افتاء یادداشت میکردند و چاپ میکردند و منتشر میشد، مجامع علمی که مدعی نقد و بررسی مسائل علمی هستند، میفهمیدند که در گوشهی تهران فقیهی نشسته است که سرآمد بقیه فقهاءست و او نظراتی دارد که از نظرات بقیه فقهاء قویتر است. لکن الان که کسی خبر ندارد و همه خیال میکنند که آقای خامنهای فقط همان ولی فقیه است.
🔹 در این مدت ما از ایشان در اظهارنظر، در مسائل زیادی، مطالبی دیدیم و شنیدیم که الحق خداوند، توفیقی به ایشان عنایت کرده که اگر ایشان مدعی شوند که فقه را بدانگونه که باید فهمید، میفهمند، گزاف نگفته است و درست فرموده است. و حالا اگر باور برخی نمیشود، نشود.
🔹 بعضی به یک چیزهای سطحی عادت کردهاند و خیال میکنند که مجتهد کسی است که چاپ رسالهاش درآمده باشد، در صورتی که اینطور نیست. اعلم کسی است که قضایای آلالبیت ع را بدانگونه که در کتب حدیث هست، و باید فهمید آنگونه بفمهد.
تفصیل مطلب👈 https://b2n.ir/236945
🆔 https://eitaa.com/ijtihad
📗 نمایه کتابهای کارآمدی فقه
✔️ در این نوشتار، کتابهایی که در آنها به نحوی به کارآمدی فقه پرداخته شده نمایه شدهاند. این کتابها غالباً تمام حجم خود را به این امر اختصاص ندادهاند بلکه در میانه مباحث خود، به کارآمدی نیز پرداختهاند یا آن که کارآمدی فقه را در عرصه خاص یا زاویهای خاص مورد بحث قرار دادهاند👈 https://b2n.ir/758334
#اختصاصی
🆔 https://eitaa.com/ijtihad
📗 سومین جلد از کتاب قواعد فقهی منتشر شد
✔️ به همت بنیاد پژوهشهای اسلامی آستان قدس رضوی سومین جلد از کتاب «قواعد فقهی(بخش قضایی)» نوشته حجتالاسلام والمسلمین سید ابراهیم رئیسی روانه بازار نشر شد.
🔹 این اثر مشتمل بر بخشی از قواعد فقهی قضایی است؛ یعنی قواعدی که از ارتباط وثیقی با مباحث قضایی برخوردار است، اگرچه در دیگر ابواب فقهی نیز کاربرد دارد.
🔹 مباحث این جلد نیز مانند دو جلد پیشین توسط مولف این اثر در حوزه علیمه تهران برای فضلای حوزه و قضات برای سالیانی تدریس شده و پس از تنقیح مباحث توسط گروه فقه واصول بنیاد پژوهشهای اسلامی آستان قدس رضوی به چاپ رسیده است.
🆔 https://eitaa.com/ijtihad