🔺جایگاه افکار عمومی در فقه سیاسی
🎙سخنرانان:
🔹دکتر سید مجید امامی
🔸دبیر شورای فرهنگ عمومی کشور و عضو هیات علمی دانشگاه امام صادق (ع)
🔹حجتالاسلام دکتر محمد قاسمی
🔸پژوهشگر و مدرس فقه سیاسی
🗓زمان: چهارشنبه ٢٤ آذرماه، ساعت ١٦
🖇پیوند شرکت در جلسه/ به عنوان مهمان وارد شوید: vc.isu.ac.ir/ch/theo-isu
🆔 @ijtihad
🔺کاربرد علم اصول در مسائل مستحدثه فقهی
✅با حضور استاد محمد قائینی
🔹مدرس خارج فقه و اصول و عضو شورای علمی دفتر فقه معاصر
⏰ زمان: چهارشنبه 24 آذر 1400 بعد از نماز مغرب و عشاء (ساعت 18)
🕌 مکان: مدرس شهید مطهری مدرسه شهیدین
📌حضور کلیه طلاب سطح و خارج مدرسه در این جلسه الزامی و حضور طلاب سایر پایهها بلامانع است.
🆔 @ijtihad
💢امنیتی کردن علم، عالمان را وادار به عقبنشینی میکند/ از حیث علمی نباید هیچ خط قرمزی در حوزه علمیه وجود داشته باشد
✔️حجتالاسلام ایزدهی، رئیس پژوهشکده نظامهای اسلامی معتقد است امنیتی کردن علم معمولاً عالمان را وادار به عقبنشینی میکند و باید بین حوزه علم و ژورنالیسم و فضای عمومی و نخبگانی فرق گذاشت، چون بسیاری واهمه دارند که مباحثشان را در فضای فشار و هراس و امنیتی بیان کنند. ممکن است برخی گروههای فشار به قصد خیر و دفاع از انقلاب به گونهای رفتار کنند که فضا به سمت علمی شدن پیش نرود و طبیعتاً غایت اصلی را مد نظر قرار نمیدهند. گاه هزینهدار بودن برخی نظریات ممکن است مشکل ایجاد کند. همچنین فرایند نظریهپردازی کُند است.
او میگوید: جلوگیری از صوری و فرمالیته شدن مباحث علمی به هر بهانهای اعم از سیاسی، ژورنالیستی، آمار دادن و … خط قرمز است... حتی اگر مباحث کفرآمیز هم در فضای آرام علمی مطرح شود، پاسخ قطعی و منطقی دارد و باید پاسخ مستدل، شفاف و علمی ارائه شود. نباید از طرح چنین مطالبی بترسیم و جلوی آن را بگیریم، زیرا اگر در کوتاهمدت جلوی آن را بگیریم، در درازمدت جای خود را باز خواهد کرد و ما موظف به پاسخ هستیم و باید گزینه بدیل را ارائه دهیم. از حیث علمی نباید هیچ خط قرمزی در حوزه علمیه وجود داشته باشد. البته باید فضا مدیریت شود تا رویکرد شفاف و علمی و نخبگانی نه ژورنالیستی و غیرعلمی حاکم شود. التقاط، شانتاژ، هیاهو و تخریب در فضای علمی جایی ندارد و اگر این موارد رعایت شود، هیچ خط قرمزی برای مباحث علمی متصور نیست.
👈 این گفتگو را بخوانید: https://b2n.ir/q48908
🆔 @ijtihad
💢جریان صدر در عراق و مرجعیت عربی
✍️حجتالاسلام محمد قطرانی
✂️: حوزه نجف و مراجع آن همیشه تحت سیطره فارسها و ایرانیها بودند. عراقیها عمدتا در دوگانه طلاب علمی و منبری حوزه نجف در جانب دوم قرار میگرفتند. از زمان مرحوم سید محسن حکیم تلاشهایی برای افزایش حضور طلاب عراقی و عرب زمان در حوزه نجف صورت گرفت. شهید سید محمدباقر صدر و حزب الدعوه نیز در این زمینه تلاشهایی را انجام دادند. شدت فارسی زدگی حوزه نجف به گونهای بود که باعث شد ارتباط حوزه با مردم عراق و در راس آنها عشایر جنوب عراق به شدت ضعیف باشد و همین امر باعث نوعی بیگانگی میان حوزه و این مجموعه کلیدی از مردم عراق شد. سید محمد صدر این مساله را به خوبی درک میکرد.
رابطه سید محمد صدر با حکومت بعثی عراق به دو مرحله تقسیم میشود. در ابتدای به مرجعیت رسیدن وی در عراق رابطه او و حکومت صدام بسیار خوب بود و همین مساله هم موجب انتقادات بسیاری از وی توسط گروههای مبارز عراقی خارج کشور شد. زمانی که اجازه برگزاری نماز جمعه را به سیدمحمد صدر میدادند، آیتالله سیستانی اجازه نیافت تا در مسجد خضراء نماز بگذارد.
از همان ابتدای اوج گیری کار سید محمد صدر به دلایل مختلف بین وی و مراجع نجف دوگانهای جدی ایجاد شد. از طرفی وی نماد حوزه عربی بود و ارتباط گیری وی با مردم ضعیف جامعه عراق هم وی را به تنها نقطه رهایی بخش داخل کشور عراق مبدل کرد. کارهای وی موجی عظیم در گروههای خاموش عراق، مانند گروههای شیعه و مظلوم و فقیری که کسی برای آنها حساب باز نمیکرد، پدید آورد.
👈 بخوانید: https://b2n.ir/d85309
🆔 @ijtihad
📚«موافقت معنایی»؛ کتابی درباره معیارهای پذیرش حدیث
📔کتاب «موافقت معنایی» با عنوان فرعی «موافقت گشتاری، موافقت تعبیری، موافقت فرانقشی» از مجموعه زبانشناسی و نشانهشناسی روایت منتشر شد.
📖این اثر نوشته علیرضا قائمینیا عضو هیئت علمی پژوهشگاه فرهنگ و اندیشه اسلامی است. در این نخست این نظریه مطرح شده است که مراد از این موافقت «موافقت معنایی» است که به کمک اصول و قواعد معناشنانسی نوین، میتوان بدان دست یافت. سپس با توجه به سه جریان کلی در زبان شناسی قرن بیستم؛ یعنی زبانشناسی گشتاری زایشی، زبانشناسی نقشگرا و زبانشناسی شناختی، موافقتها در سه دسته کلی گشتاری و تعبیری(شناختی) و فرانقشی جای داده شده و براساس هر یک از این جریانها تعدادی از اقسام موافقت معنایی، با ذکر نمونههایی از روایات، تحلیل شدهاند. همچنین در ادامه اقسام موافقت در پیش فرضها و لوازم معنایی مورد توجه قرار گرفتهاند.
👈 معرفی اثر: https://b2n.ir/z93195
🆔 @ijtihad
💢دانش فقه پذیرای ترمیم، تکمیل و توسیع از سوی صاحبان تخصص و تمحض است
✔️استاد ابوالقاسم علیدوست:
🔹هرگونه پاسخگویی و تحول باید مطابق هنجارهای ضروری اجتهاد، صورت گیرد و گرنه با بیمهری به میراث گذشتگان و گنج رنج هزاران فقیه نمیتوان به فقهی پاسخگو دست یافت.
🔸دانش فقه پذیرای ترمیم، تکمیل و توسیع از سوی صاحبان تخصص و تمحض است و در آن ظرفیتهای پنهانی وجود دارد که کشف و بهره وری از آن با انضباط فقه جواهری، دانش فقه را پاسخگوی مسائل نوپیدا میکند.
🔹یکی از آسیبهای کرسیهای خارج تدریس افرادی است که گفتمان لازم در این خصوص را ندارند. مباحث نوپدید و مسائل مستحدثه گفتمان خاصی را میطلبد که اساتید درس خارج باید داشته باشد.
🔸باید سعی کرد که عناوین انتزاعی نباشد؛ گاهی با عناوینی مواجه میشویم که احساس میشود انتزاعیاند که مطالب خاصی ندارد و همان بحثهای گذشته را انجام میدهد که خود آسیب بزرگی است مانند فقه سینما، فقه رسانه.
👈 آسیبشناسی کرسیهای درس خارج: https://b2n.ir/d17631
🆔 @ijtihad
🔺اسلام ولایی؛ سیاست اسلامی یا اسلام سیاسی
✔️نوزدهمین قسمت برنامه تلویزیونی سوره به موضوع «اسلام ولایی، سیاست اسلامی یا اسلام سیاسی» اختصاص دارد. عبدالحسین خسروپناه، استاد تمام گروه فلسفه پژوهشگاه فرهنگ و اندیشه اسلامی مهمان این قسمت از سوره خواهد بود.
✂️بخشی از سرمقاله: اسلام سیاسی، اصطلاحی مربوط به قرن معاصر است که از سوی نظریهپردازان آن، مقابل اسلام سنتی قرار گرفته است. به باور آنها این پدیده در رویارویی با بحرانهای جامعه اسلامی معاصر شکل گرفت. بحرانهایی که سرمنشا آنها مواجههی جامعه اسلامی با مدرنیسم بوده است. در این گفتمان، اسلام با نقشی کارکردگرایانه در متن سیاست تعریف، و بر وجه ایجابی آن در تاسیس حکومت تاکید میشود. از این رو برخی پژوهشگران اسلام سیاسی را مفهومی دانستهاند که گرد حکومت اسلامی معنا یافته و بدون استقرار حکومت اسلامی، سخن از آن بیفایده مینماید.
📺 پخش: امشب، سهشنبه، ۲۳ آذر ساعت ۲۲، شبکه چهار سیما | بازپخش: شنبهها ساعت ۱۴
🆔 @ijtihad
📝 فراخوان مقالات همایش ملی حکمرانی اسلامی
📦همایش ملی حکمرانی اسلامی به همت پژوهشگاه فرهنگ و اندیشه اسلامی اردیبهشت ماه سال ۱۴۰۱ در قم برگزار میشود. مهلت ارسال چکیده مقالات تا پایان دی ماه ۱۴۰۰ و مهلت ارسال اصل مقالات نیز تا پایان بهمن سال ۱۴۰۰ تعیین گردیده است. زمان برگزاری همایش نیز برای اردیبهشت ماه سال ۱۴۰۱ برنامه ریزی شده است.
📑 مقالات دریافتی از سوی دبیرخانه همایش ارزیابی گردیده و طی مجلداتی چاپ و منتشر میشود و مجموعه مقالات منتخب با حضور اساتید و علما در روز برگزاری همایش رونمایی خواهد گردید.
🔻علاقهمندان جهت تماس با دبیرخانه همایش ضمن ارتباط با آدرس قم، بلوار پانزده خرداد، خیابان شهید میثمی، پژوهشگاه فرهنگ و اندیشه اسلامی، گروه سیاست، می توانند با صندوق پستی alisafari@iict.ac.ir مکاتبه و یا با شماره ۰۲۵۳۷۶۰۳۵۷۱ داخلی ۱۲۷ تماس حاصل نمایند.
🔰 محوزهای مقالات همایش:
🔹1- ماهیت و مولفههای حکمرانی اسلامی
🔹2- حکمرانی و نظامهای معرفتی اسلام
🔹3- حکمرانی و تجربه نظام جمهوری اسلامی
🔹4- حکمرانی مجازی
🆔 @ijtihad
🔺روششناسی اجتهاد در مسائل مستحدثه فقه الحج
🎙ارائه: استاد منصور مظاهری (مدرس خارج فقه)
📅زمان: پنجشنبه 1400/09/25، ساعت 9 الی 11
🕌مکان: مشهد، ساختمان شماره یک دانشگاه علوم اسلامی رضوی، مدرسه عالی فقاهت عالم آل محمد عليه السلام، سالن شهید سلیمانی
🌐لینک حضور آنلاین: https://www.skyroom.online/ch/razavimaharat1400/feghahat
🆔 @ijtihad
🔺کارگاه آموزشی؛ مسئله شناسی با موضوعات:
1️⃣ آسیبهای اجتماعی زنان
◀️ مدرس: سرکار خانم حاجی اسماعیلی "پژوهشگر مقیم پژوهشکده زن و خانواده"
⏰ ساعت: ۸:۳۰-۱۰
2️⃣ ظرفیت فقه در ارتقاء جایگاه خانواده
◀️مدرس: حجت الاسلام والمسلمین سجادی امین "هیئت علمی پژوهشکده زن و خانواده"
⏰ ساعت: ۱۰-۱۲
📅 زمان و مکان: پنجشنبه ۲۵ آذر ۱۴۰۰، قم، بلوار امین، نبش کوچه 51، مرکز مدیریت حوزههای علمیه خواهران، طبقه اول، سالن شهید سلیمانی
✅ امکان شرکت حضوری در کارگاه با رعایت پروتکل های بهداشتی فراهم می باشد.
☑️ جهت حضور برخط(آنلاین) در کارگاه ها از طریق لینک وارد شوید: https://live.whc.ir/pazhuhesh
🆔 @ijtihad
🔺پژوهش؛ پاسخگویی و کاربردی سازی علوم و هوش مصنوعی
👥با حضور: حجتالاسلام سعید صرافزاده و دکتر بهروز مینایی
⏰زمان: پنج شنبه، 25 آذر 1400، ساعت 9 الی 11
🏢مکان: قم، مجتمع عالی حوزوی مرکز علوم اسلامی ولی امر (عج)
🖇لینک مجازی در اینستاگرام: https://instagram.com/ainews_ir?utm_medium=copy_link
🆔 @ijtihad