ghaza1402.pdf
421.1K
📋 دفترچه راهنمای آزمون جذب عمومی تصدی منصب قضا سال ۱۴۰۲
🆔 https://eitaa.com/ijtihad
📙تمدید رتبه علمی پژوهشی دو فصلنامه «پژوهههای فقهی تا اجتهاد»
✔️شورای اعطای مجوزها و امتیازهای علمی با توجه به نظر ارزیابان و مصوبه کمیسیون نشریات علمی حوزوی با تمدید رتبه علمی پژوهشی نشریه دو فصلنامه پژوهه های فقهی تا اجتهاد موافقت کرد. بر اساس گزارش دبیرخانه شورای اعطای مجوزها و امتیازهای علمی، این نشریه به صاحب امتیازی و مدیرمسئولی سید علی شبیری و سردبیری ابوالقاسم مقیمی حاجی به صورت دو فصلنامه منتشر میشود.
🆔 https://eitaa.com/ijtihad
📗دوفصلنامه «گفتمان فقه حکومتی» رتبه علمی- پژوهشی دریافت کرد
🔻فصلنامه علمی- پژوهشی گفتمان فقه حکومتی با اهداف ذیل منتشر میشود:
1.تبیین گفتمانی فقه حکومتی در برابر گفتمان های رقیب مانند لیبرال دموکراسی و...
2.رویکرد نگاه حد اکثری به فقه در چارچوب اندیشه تئوری برنامه زندگی انسان از گهواره تاگور
3.تبیین اندیشه گفتمانی فقه حکومتی امامین انقلاب
4.کارآیی فقه حکومتی در بعد تربیت دینی، عقلانی، جسمی، جنسی و...
5.استخراج گفتمان فقه حکومتی از تراث فقهی فقهاء
6.قاعده مند سازی متون فقهی در ایجاد تمدن سازی اسلامی برمعیار فقه حکومتی
🔗رایانامه: fiqhehokomati@chmail.ir-
🌐وبگاه: https://m-e-t.ir
📱مدیر داخلی: @zaki222
🆔 https://eitaa.com/ijtihad
🔔 نشست علمی «مذاق شریعت و گستره آن در فقه»
🎙ارائه: استاد سید محسن حسینی فقیه
🕘 زمان: 19 فروردین ماه، ساعت ۲۱
🏛مکان: مشهد، مرکز تحقیقات اسلامی، واقع در خیابان آیتالله شیرازی ۱۶
🔗 لینک پخش زنده
🆔 https://eitaa.com/ijtihad
🔔دعوت به حضور و مشاركت اساتید، پژوهشگران و طلاب در همايش «الصادقُ والكاظمُ -عليهما السلام- صادقا آل محمّد»
🕌عتبه عباسیه
📆 زمان: 20 ذی الحجه 1444 هجری قمری
🔗آدرس: https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSezv
👆جهت مشاهده محورهای مقالات و سایر اطلاعات پوستر را ملاحظه فرمائید.
🆔 https://eitaa.com/ijtihad
📝 فراخوان مقاله هفتمین کنگره بینالمللی علوم انسانی اسلامی و ششمین دوره جایزه جهانی علوم انسانی اسلامی
⌛️زمان برگزاری: آبان ماه ۱۴۰۲
📆زمان چکیده مقالات: ۳۱ فروردین ۱۴۰۲
⏳ارسال اصل مقالات: ۳۱ مرداد ۱۴۰۲
✳️ محورها: اقتصاد اسلامی، فقه و حقوق اسلامی، ارتباطات و جامعهشناسی اسلامی و...
🆔 https://eitaa.com/ijtihad
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
🎥ضرورت نگاه فقه به نیازهای حاکمیت
✔️استاد صادق آملی لاریجانی: فقه جاری در حوزه باید نگاهی به نیازهای حاکمیت داشته باشد. فقه ما نیاز به تحول در این مسیر دارد.... نیازهای اجتماعی و سیاسی نیازمند به حوزه است. در حوزه باید فقه به صورت سازمانی و ساختاری به این سمت برود. (دیدار با اعضای مرکز پژوهشی مبنا، ۱۴۰۱/۱۲/۲۱)
🆔 https://eitaa.com/ijtihad
💢دستیابی به یک بخش بسیار مهم از نسخههای «تهذیب الاحکام»
✍️ حجتالاسلام سیدحسن موسوی بروجردی
مهمترین نسخۀ خطی تهذیب الأحکام شیخ طوسی (ت 460 هـ) نسخهای به خط دانشمند بزرگ و فقیه بلند پایه حسین بن عبد الصمد حارثی همدانی عاملی (متوفای 981 هـ) پدر شیخ بهایی.
این نسخه که در سال 955 قمری با مسافرت حسین بن عبد الصمد به ایران به سوغات آورده شده، مصدر و منبع کتابت، مقابله و تصحیح بسیاری از نسخههای تهذیب در این عصر به شمار میآید.
ظاهرا این نسخه در طول تاریخ به چهار تکه تقسیم شده. تا به حال ما با دو تکه آن در کتابخانۀ آیتالله مرعشی و کتابخانۀ ملی ملک آشنا بودیم. خوشبختانه اخیرا قسمت دیگری از این نسخۀ بسیار مهم را در میان تصاویر نسخههای کتابخانۀ ممتاز العلماء در هند یافتم.
مهمترین عامل در نفاست و قداست این نسخه را میتوان به کتابت و تصحیح بخشهای زیادی از آن با نسخۀ اصل خط شیخ طوسی دانست. و بخشهای دیگری از آن که نسخۀ شیخ در دسترس نبوده با نسخهای که علامه حلی (726 هـ) و فرزندش فخر المحققین با نسخه اصل تصحیح کرده بودند، مقابله شده است. او این کار را در بین سالهای 949 تا 955 به پایان برده.
کارنامۀ حسین بن عبد الصمد در تصحیح این نسخه بدینجا ختم نمیشود، وی بار دیگر قسمت عمدهای این نسخه را در سال 955 بر استادش شهید ثانی قرائت میکند و شهید با دستخط مبارک خود برای وی در اماکن متعددی از نسخه گواهی تصحیح قرائت و سماع نوشته است.
ظاهرا او در نیمۀ تصحیح این نسخه به سفر عتبات مشرف میشود و از آنجا به ایران مسافرت میکند و سالها بعد استادش نیز در استانبول به درجۀ رفیع شهادت نایل میگردد. باید گفت، خطوط موجود از شهید ثانی بر روی این نسخه آخرین یادگاری استاد برای تلمیذ و همراه همیشگی اش به شمار میآید. رضوان الله تعالی علیهما..
🆔 https://eitaa.com/ijtihad
💢 در مورد ماجرای فلسطین چه بخوانیم؟ چه ببینیم؟
✔️هر آن چه از فلسطین و رژیم صهیونیستی لازم است بدانیم؛ اینجاست! در این بسته جامع و متنوع سعی کردهایم تعدادی از بهترین کتابها، مستندها و فیلمهای تولید شده مرتبط با مساله فلسطین و رژیم صهیونستی را معرفی کرده و با تفکیکی کاربردی ارائه کنیم.
🔻این بسته کامل مطالعاتی در 9 سرفصل ارائه شده است که عبارتند از:
1️⃣ آشنایی با یهود
2️⃣ آیین و تفکرات صهیونیسم
3️⃣ روند شکل گیری و تاریخ رژیم صهیونیستی
4️⃣ بافت اجتماعی و ساختار سیاسی رژیم صهیونیستی
5️⃣ نظامی گری و جاسوسی در تاریخ اسرائیل
6️⃣ زندگی فلسطینی
7️⃣ جریان شناسی سیاسی- اجتماعی فلسطین
8️⃣ غرب و اسرائیل
9️⃣ ایران و مساله فلسطین
🔗برای دانلود این کتابچه کلیک کنید
🆔 https://eitaa.com/ijtihad
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
🎥 جهاد تا شهادت؛ روایت ویژه رهبر انقلاب از شهادتطلبی حضرت امیرالمومنین علیهالسلام
🆔 https://eitaa.com/ijtihad
💢 امام علی(ع) و دشمن جاهل
✍️حجت الاسلام مصطفی صادقی، عضو هیات علمی پژوهشگاه علوم و فرهنگ اسلامی
امیرالمؤمنین علی(ع) در نبردهای سهگانه جمل، صفین و نهروان، تا آخرین لحظه برای بازگرداندن و متقاعد کردن مخالفان تلاش کرد و البته بسیاری از دشمنان را به دوستان تبدیل کرد.
در این میان سخنی از آنحضرت گزارش شده که محل تأمل و بررسی است.
ابوسلامه دالانی که پدر یکی از شهدای کربلاست (عمّار بن ابیسلامه) در جنگ جمل همراه امام بود و گویا ابهام و شبههای برای او وجود داشت.
از امیرمؤمنان پرسید اگر این دشمنان تو که به دنبال انتقام از خون عثمان هستند واقعاً نیت خدایی داشته باشند آیا معذورند؟ فرمود آری! وقتی موضوعی قابل درک نباشد، باید با احتیاط و به سود همگان عمل کرد.
دالانی پرسید اگر فردا مجبور به جنگ شدیم چطور؟ امیرمؤمنان فرمود امیدوارم هر که از ما و آنان کشته میشود و خالصانه خدا را در نظر دارد، بهشتی باشد. سپس خطبه خواند (سخنرانی کرد) و فرمود: مراقب باشید اینان برادران ما هستند.
این گزارش از چند جهت قابل تأمل است.
1.نخست آنکه فقط در تاریخ طبری آمده و در منبع دیگری یافت نشد. هر چند طبری کارشناس مسائل تاریخی است و شیعه هم بسیاری از اخبار او را میپذیرد و حتی کتابی درباره حدیث غدیر داشته، اما روایات او مانند هر گزارش و خبری، محتمل صدق و کذب است و به لحاظ علمی قابل بررسی است.
2. دوم آنکه در سند این روایت، سیف بن عُمر وجود دارد که متهم به جعل است. هر چند او اخبار صحیحی هم درباره اهلبیت نقل میکند و حدود 900 گزارش در تاریخ طبری دارد که بسیاری از آنها با اشکالی روبرو نیست.
3. سوم؛ این سخن با نظر متلکمان شیعه سازگار نیست که جنگندگان با امیرمؤمنان را در حکم کافر میدانند. شیخ مفید میگوید: نظر شیعه بر آن است که جنگکنندگان با علی(ع) کافرند.
از سوی دیگر شبیه این مطلب در روایات شیعه آمده است که امیرمؤمنان درباره مخالفان خود در جنگ جمل فرمود: إخواننا بَغَوا عَلينا؛ اینها برادران ما هستند که بر ما شورش کردهاند. اما از سوی دیگر این را هم باید لحاظ کرد که ممکن است این خبر برای تطهیر اهالی جمل ساخته یا تحریف شده باشد.
🆔 https://eitaa.com/ijtihad
💢شهید صدر بین تفسیر موضوعی و ترتیبی، نسبتی طولی قائل است/ رهاورد روش استنطاقی شهید صدر در تفسیر موضوعی
✔️حجتالاسلام والمسلمین مجتبی الهی خراسانی در نشست «کارآیی دانش اصول فقه در تفسیر موضوعی (با تأکید بر دیدگاههای علامه شهید صدر)» که در دفتر تبلیغات اسلامی خراسان رضوی برگزار و به صورت مجازی منعکس شد، بحث خود را به سه قسمت عمده کارآیی دانش اصول فقه در مجموعه استنطاق و استنباط معارف اسلامی، بحث دوم کارآیی اصول فقه در تفسیر موضوعی و بحث سوم چالشهای این مسیر تقسیم کرد؛ و تفسیر ترتیبی را با تفسیر موضوعی شهید صدر دارای ارتباط طولی عنوان کرد و گفت: تفسیر ترتیبی در مقدمه تفسیر موضوعی، نیازمند استفاده مفسر از اصول فقه است.
👈 گزارش تفصیلی نشست: http://ijtihadnet.ir/?p=70750
🆔 https://eitaa.com/ijtihad
💢یک بام و دوهوای برخورد با بیحجابی و اخلال فرهنگی!
✍️حجتالاسلام هادی عجمی
طبق گزارش دادستانی طرقبه؛ پس از تظاهر به کشف حجاب توسط دو خانم در ملآعام و برخورد غیرمتعارف یک فرد با این دو خانم، دستورات قضایی لازم در این زمینه صادر و فردی که به شکل نامتعارف نهی از منکر کرده بود و همچنین آن دو خانم به اتهام تظاهر به کشف حجاب جلب شدند!
بهدوراز تمامی حواشی، لازم است از این اقدام دادستانی تشکر کرد! زیرا گاهی در اینگونه موارد، فشارهای رسانهای و فضای مجازی سبب برخورد اشتباه میشود. برخورد اشتباه این است که غلط بودن آنگونه نهی از منکر را میبینند؛ اما بر جرم قطعی دینی و قانونی آن دو زن چشم میپوشند. درحالیکه این نوع نگاه، یک بام و دو هواست. هر دو جرم را باید دید!
رفتار عادلانه در امربهمعروف و نهی از منکر این است که مرحله بالاتر از تذکر لسانی و ضرب و شتم را باید به حاکمیت و قاضی اسلامی سپرد؛ زیرا اگر اینگونه نشود، اخلال در نظام به وجود میآید و بر اساس قاعده فقهی «حفظ نظام»، این کار حرام است.
بنابراین جرم نخست، مهم است؛ اما نباید از جرم اصلی غافل شد! جرمی که مصداق چند حکم است؛ یعنی جرم کشف حجاب آن دو خانم. کشف حجاب در کشور اسلامی که قانون حجاب اسلامی دارد؛ خودش از مصادیق مهم اخلال در نظام کشور است؛ زیرا اخلال در نظام فرهنگی و بهمرور نظام امنیتی کشور میشود. این نکته کمتر مورد توجه قرار میگیرد!
👈 متن یادداشت: http://ijtihadnet.ir/?p=70753
🆔 https://eitaa.com/ijtihad
JGFS_Volume 9_Issue 2_Pages 11-33.pdf
1.08M
💢اجتهاد عقلگرا در مسائل فقهی زنان
✍️نویسنده: مهدی شجریان، استادیار پژوهشگاه علوم و فرهنگ اسلامی
✂️در مطالعات معاصر درباره مسائل زنان، سهم بهکارگیری عقل در استنباط احکام شرعی چگونه تبیین میشود؟ مطالعة پیشرو با روش تحلیلی ـ انتقادی از خلال منابع معاصر، پاسخ این پرسش را میکاود. این مطالعات گاهی از عقل مذکور در مقام کشف «حکم اولی» شرع بهره بردهاند و از «تقدم حکم عقل مستقل بر نصوص»، «قاعدة عدالت به حکم عقل عرفی»، «اعتبار حکم ظنی عقل» و «سیر تکاملی عدالت» سخن گفتهاند و گاه در مقام کشف «حکم ثانوی» شرع از عقل استفاده کرده و از «کشف عقلانی مصلحت» و «کشف عقلانی عدالت در مقام اجرا» سخن گفتهاند.
به نظر میرسد عقل هرچند در پیشینه رایج فقه، کاربرد چندانی ندارد، در مطالعات فقهی معاصر در مسائل زنان، دامنه کاربرد آن تعمیم یافته است و به نحوی از «عقل ظنی» برای استنباط برخی فتاوای فقهی بهره برده شده و از این منظر، عقل در عرض ظنون معتبرة دیگر قرار گرفته است. این مطالعات فرصت مغتنمی برای فعال شدن ظرفیت عقل در فقه هستند؛ درعینحال لازم است مبنای حجیت عقل ظنی در آنها و کیفیت خروج آن از اصل اولیة حرمت عمل به ظنون، بیشتر تبیین شود و نقاط ابهام و برخی اشتباهات ظاهراً موجود در آنها تصحیح شود.
🆔 https://eitaa.com/ijtihad
💢تشکیل شورای علما از سوی طالبان بدون سهم دادن به علمای شیعه در غزنی
✔️ملا هبتالله آخوندزاده، رهبر طالبان، در چند ماه گذشته روند تشکیل شورای عالمان دین را در سطح ولایتها آغاز کرده است. اعضای این شورا که بهگونه مستقیم از رهبر طالبان دستور میگیرند، مسوولیت نظارت بر کارکردهای مسوولان محلی و مشورهدهی به نهادها در سطح ولایتها را برعهده دارند. بربنیاد اطلاعات موجود، این شورا جایگزین شورای ولایتی در حکومت پیشین است، با تفاوت اینکه اعضای آن بهگونه مستقیم از سوی رهبر طالبان انتصاب میشوند.
شورای علمای دین در غزنی حدود یک ماه پیش براساس فرمان ملا هبتالله آخوندزاده، رهبر طالبان، ایجاد شده است. همه ۲۰ عضو این شورا بهگونه مستقیم از سوی رهبر طالبان برگزیده شدهاند، اما هیچ عالم اهل تشیع شامل آنها نشده است. شماری از باشندهگان غزنی و عالمان اهل تشیع ضمن انتقاد از این روند، این اقدام رهبر طالبان را بیعدالتی آشکار و نادیده گرفتن نیم جمعیت این ولایت توصیف میکنند.
👈 متن گزارش: http://ijtihadnet.ir/?p=70755
🆔 https://eitaa.com/ijtihad
💢 10 راهکار محققان اقتصاد اسلامی برای مهار تورم و رشد تولید
✔️جمعی از محققان اقتصاد اسلامی به مناسبت سال «مهار تورم و رشد تولید» بیانیهای صادر کردند که متن کامل آن به همراه اسامی امضاء کنندگان به این شرح است:
👈 ملاحظه نمایید: http://ijtihadnet.ir/?p=70761
🆔 https://eitaa.com/ijtihad
💢فقه و تحلیلهای علمی اقتصاد
✍️حجتالاسلام محمدرضا یوسفی
✂️این روزها بحث رابطۀ فقه و اقتصاد مورد توجه مجدد قرار گرفته؛ پرسش محوری این است که آیا از دانش فقه میتوان انتظار تحلیل و تبیین روابط بین پدیدههای اقتصادی و سپس توصیه و راهکار داشت؟ برای پاسخگویی به این پرسش، تبیین وظایف، هدف، روش تحقیق و موضوع مورد مطالعه در دو دانش فقه و اقتصاد ضروری است.
در کشور ما که قوانین نباید مخالف شرع باشند، فقه در ریلگذاری حرکتی جامعه موثر بوده و در این صورت، از منظر علم اقتصاد، کارکردهای آن قابل تحلیل و بررسی است. فقه موجب شکلگیری چارچوبهای حقوقی در روابط انسانها با یکدیگر و روابط با اموال میگردد. مهمترین این مشخصهها، ترکیب مالکیت عمومی و خصوصی، دامنه آزادی اقتصادی، حذف ربا، محدودیت بازارهای پولی و مالی است.
چنانچه تحلیلهای علمی اقتصاد میتواند درك بهتری برای فهم منابع ایجاد كرده و استنباطهای فقهی را كارآمدتر كند. به عبارت دیگر این دو علم با وجود تمایز از یکدیگر، با هم در تعامل خواهند بود.
بنابراین مقابلۀ تعصب آمیز با نظریهها و مدلهای اقتصادی و الگوهای سیاستگذاری پولی و مالی متداول در مراکز علمی جهان، آن هم تحت عنوان دفاع از فقه اسلامی میتواند نقش بسیار تضعیف کنندهای داشته باشد و نتیجه آن جز شكست، چیزی نخواهد بود.
👈 متن یادداشت: http://ijtihadnet.ir/?p=70759
🆔 https://eitaa.com/ijtihad
💢از «افتتاح مَدرَس «السید السیستانی» در دارالعلم نجف اشرف» تا «درخواست دفتر آیتالله سیستانی»
✔️همزمان با ولادت امام حسن مجتبی (ع) و در شب ۱۵ رمضان، در دارالعلم آیتالله خویی نجف اشرف، مدرس و نمازخانهای با نام «مصلّی السيد علي الحسيني السیستاني» گشایش یافت؛ اما دفتر آیتالله سیستانی خواستار حذف نام ایشان از مصلای تازه افتتاح شده مدرسه دار العلم شد.
👈 جزئیات + تصاویر مراسم: http://ijtihadnet.ir/?p=70764
🆔 https://eitaa.com/ijtihad
📷 اتحاد فقهای بزرگ در راه مبارزه با اسرائیل و حمایت از فلسطین
🔹 تجمع علمای نجف اشرف در حمایت از مسئله فلسطین. این تجمع تاریخی در سال ۱۹۷۳ میلادی در صحن حرم مطهر حضرت امیر المؤمنین (علیهالسلام) در نجف اشرف برای حمایت از مسئله فلسطین برگزار شد و در آن تعدادی از بزرگان عراق و رهبران فلسطینی حضور یافتند.
🔹 اسامی تصاویر از سمت راست به شرح زیر است: شهید شیخ محمد تقی جواهری، آیتالله سید علی سیستانی، شهید سید محمد باقر صدر، شهید سید نصرالله المستنبط، عبد الرزاق الحبوبی استاندار کربلا، آیتالله سید ابوالقاسم خوئی و حجتالاسلام والمسلمین سید جمال الدین خوئی.
🆔 https://eitaa.com/ijtihad
🔺علمای بزرگ شیعه، حامیان مهم فلسطین
📌نظر علمای بزرگ شیعه راجع به فلسطین را در پوسترهای بالا مشاهده کنید
🆔 https://eitaa.com/ijtihad