#بریده_جراید
🔸روزنامه اطلاعات؛ 5 شهریور 1320
🔹 #بمباران شهرهای ایران توسط نیروی هوایی #شوروی
«...بنابر خبرهائی که به ما رسیده است از روز سوم شهریور که نیروهای ارتش شوروی از چند نقطه مرزهای شمالی کشور ایران تجاوز نمودهاند، هواپیماهای آن دولت به بمباران بسیاری از شهرهای بیدفاع و باز آذربایجان و بندر پهلوی[=بندر انزلی] و غازیان و قزوین پرداخته، در نتیجه ویرانیها و خرابیهای شدید در نقاط مختلف وارد آمده و عده زیادی از اهالی غیر نظامی کشته شدهاند...»
#اشغال_ایران
#متفقین
#جنگ_جهانی_دوم
✅ @iran_psri
🔻 #مردم راضی بودند روس و انگلیس باشد، اما #رضاشاه نباشد
(مصاحبه با علی اکبر رنجبر کرمانی، پژوهشگر تاریخ معاصر)
🔹آن روزی که مردم تهران از رفتن رضاشاه خوشحالی کردند کمتر گفته شده است...همانطور که پسرش هم وقتی رفت مردم خوشحالی کردند. اما چون عکس و فیلم زمان محمدرضاشاه زیاد بود، این شادیها ثبت شده، اما زمان رضاشاه اینچیزها ثبت نشد و بعد از آن هم با تسلط محمدرضاشاه، کسی نگذاشت این حرفها گفته شود. مورخان هم از این نکات ظریف و در عین حال مهم، غفلت کردند
🔹تنها کسی که دیدم به صراحت از خوشحالی مردم از رفتن رضاشاه صحبت کرد، حضرت #امام_خمینی بود که در اوایل نهضت در سال 42 به این موضوع اشاره کردند که ارتشهای بیگانه به تهران آمده بود لکن مردم خوشحال بودند که رضاشاه رفته است...و واقعا تاسفبار است مردمی کشورشان اشغال شود، ولی از رفتن شاهشان خوشحال باشند. مقصر این تاسفبارترین لحظه تاریخ ایران، رضاشاه بود که با جنایاتش این فضا را ایجاد کرده بود و مردم راضی بودند روس و انگلیس باشد، اما #پهلوی نباشد
#اشغال_ایران
#جنگ_جهانی_دوم
🔰متن کامل مصاحبه در آدرس زیر:
http://yon.ir/IotFj
✅ @iran_psri
#بریده_جراید
🔹روزنامه اطلاعات؛ 4 شهریور 1320
🔻 #اطلاعیه شماره یک ستاد ارتش، درباره تجاوز نیروهای #انگلیس و #شوروی به مرزهای ایران
«ساعت 4[بامداد] روز سوم شهریورماه ارتش شوروی در شمال و ارتش انگلیس در باختر و جنوب باختری، مرزهای کشور را مورد تجاوز و تعرض قرار داده اند...»
#اشغال_ایران
#متفقین
#جنگ_جهانی_دوم
✅ @iran_psri
🔻خاطره #امام_خمینی از حمله #متفقین به ایران و خوشحالی مردم از رفتن #رضاشاه
«...من یک قصهای را برای شما نقل میکنم که پیرمردهایتان، چهل سالههایتان یادشان است، سی سالهها هم یادشان است. سه دسته- سه مملکت اجنبی- به ما حمله کرد: شوروی، انگلستان، امریکا به مملکت ایران حمله کردند؛ مملکت ایران را قبضه کردند؛ اموال مردم در معرض تلف بود، نوامیس مردم در معرض هتک بود، لکن خدا میداند که مردم شاد بودند برای اینکه پهلوی[=رضاشاه] رفت...»
📌بخشی از سخنرانی ایشان در 13 خرداد 1342
#اشغال_ایران
#جنگ_جهانی_دوم
✅ @iran_psri
🔻مسیر راه آهن سراسری ایران چگونه تعیین شد / بررسی اسناد سری ارتش بریتانیا در مورد #راه_آهن_سراسری ایران
🔹«...هدف فوری ما در ایران تنها کسب تفوق سیاسی و اقتصادی است که از طریق ساخت یک راهآهن به فلات ایران به مقدار زیادی تقویت خواهد شد. هیچ تضمینی نداریم که در آینده، شرایط نظامی مشابه آنچه ما را مجبور به رفتن به ایران کرد، تکرار نشود...»
🔹«...در هر حال خط بغداد-خانقین را باید تا مرز ایران کامل کنیم. معلوم نیست که هیچگونه حقی برای امتدادش در خاک ایران داشته باشیم. باید در نخستین فرصت مناسب جواز آن از دولت ایران گرفته شود...»
🔹«...با داشتن چنین موقعیتی میتوانیم جناح راست خود در بینالنهرین را حفظ کنیم و همچنین علیه دشمنی که از طریق ایران به نفوذ به جانب هندوستان مبادرت ورزد، اقدام نظامی به عمل آوریم...»
🔸برای مشاهده اصل سند و ترجمه آن به آدرس زیر مراجعه فرمائید:
http://yon.ir/fKYZM
✅ @iran_psri
#سند_تاریخی
#منتشرنشده
🔹تاریخ سند: 4 شهریور 1350
🔻سخنرانی #شهیدباهنر در مسجد هدایت
📣 هدف انبیاء ایجاد یک زندگی مرفه همگانی بوده است
✅ @iran_psri
🔺 #تحریم انتخابات توسط آیتالله خوئی
🔹انتخابات بیستویکمین دوره #مجلس_شورای_ملی اولین #انتخابات پس از اصلاحات شاه تحت عنوان انقلاب سفید بود که در 26 شهریور سال 1342 با تدابیر شدید امنیتی برگزار شد. چند ماه قبل در 15 خرداد 1342 قیام مردم که به دستگیری امام خمینی معترض بودند توسط رژیم به شدت سرکوب شده بود و پس از آن اکثر گروههای مخالف حکومت دستگیر یا محدود شده و فشار سنگینی بر آنها حاکم بود. در این بین گروههای مذهبی در پی آن بودند تا نظر مراجع را نسبت به تحریم انتخابت جلب کنند. در سند ذیل «جمعی از مؤمنین» از آیتالله خوئی در مورد شرکت در انتخابات کسب نظر کردهاند که ایشان هم شرکت در انتخابات را حرام و مجلسی که به این طریق تشکیل شود را بیاعتبار دانستهاند. انتخابات در 26 شهریور 1342 تحت شرایط حکومت نظامی برگزار شد و نتیجه آن به سرعت و در عرض یک روز و میزان مشارکت 7 / 91 درصد اعلام شد.
#آیت_الله_خوئی
✅ @iran_psri
#بریده_جراید
🔻روزنامه جمهوری اسلامی؛ 17 آبان 1359
🔹 #شهیدرجایی: سیاست اصلی ما بر اساس خواست #مردم است
«... برای ما مسألهای نیست که ریگان آمده و کارتر رفته. یک موقعی بود که سیاست مملکت ما به دست امریکائیان بود. آن وقت مهم بود که چه کسی انتخاب بشود. امروزه این مردم ما هستند که سیاست خودشان را ترسیم میکنند. بنابراین باید ریگان فکر کند که آمده روی کار و با ما چگونه رابطه داشته باشد. ما راه خودمان را میرویم. برنامهریزی اصلی سیاست ما بر اساس خواست مردم است و همچنانکه گفتهام تعیینکننده جنگ نیز ملت ما هستند. بنابراین آنقدری که شاید برای #امریکا و کشورهای اقمارش مهم باشد که چه کسی میآید و چه کسی نمیآید، برای کشوری که مستقل شده و میخواهد این استقلالش را ادامه بدهد و به خودش متکی است، اهمیت ندارد و تکرار میکنم که این آنها هستند که باید فکر کنند با ما چگونه رفتار می کنند...»
#دولت
#انقلاب_اسلامی
✅ @iran_psri
#بریده_جراید
🔹روزنامه جمهوری اسلامی؛ 29 آذر 1359
🔸 #شهیدباهنر و نقش نهادهای مؤثر در پرورش #کودکان و #نوجوانان
«...مجموعه آنچه که کودک باید فرا گیرد صرفاً در کتابهای درسی نمیتوان به او یاد داد، بلکه #اجتماع سهم مؤثری دارد. چنانچه #دانش_آموزان ما بعد از انقلاب از موجها، شعارها و حرکتهای اجتماعی درسهای بزرگی فرا گرفتهاند. ما در #آموزش_و_پرورش باید محتوای بار خود را غنیتر کنیم و باید با یک برنامه انسجام یافته با آهنگ و محتوا بتوان ضمن بارور کردن افکار و اندیشهها، معیارهای ارزشی توفنده را به کودکان منتقل کرد. البته در این زمینه باید نهادهای گوناگون جامعه از جمله رسانههای گروهی، خانواده، مساجد، نمازجمعهها و کتابخانهها محتوای فرهنگی را به بچهها بدهند...»
📌بخشی از سخنرانی ایشان در جمع کارکنان کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان
#دولت
#فرهنگ
#انقلاب_اسلامی
✅ @iran_psri
#منتشرنشده
🔺تصویر دست نوشته #امام_خمینی به سید #موسی_صدر
«...از سلامت جنابعالی و مجاهدات شما در راه حقوق شیعه و کوتاه کردن دست ستمکاران متشکر شدم. امید است خداوند تعالی امثال جنابعالی را برای ما حفظ فرماید و ترقیات روزافزون نصیب فرماید...»
📌 (http://ir-psri.com/show.php?Page=ViewDocument&DocumentID=4132&SP=Farsi)2 آذر 1353
#شیعیان_لبنان
✅ @iran_psri
📆 #تقویم_تاریخ
11 شهریور 1359
امام خميني در پيامي كه به مناسبت فرارسيدن ايام حج صادر كرد، مسئوليت حل مسئله گروگانها را به مجلس شوراي اسلامي واگذار نمود.
11 شهریور 1357
در اعتراض به جنايات مأموران پليس در شهرستان قزوين، امروز سراسر شهر به غير از نانواييها و داروخانه ها و مغازه هاي تأمين كننده ارزاق مردم تعطيل بود. برگزاري نمازهاي جماعت نيز به دستور پليس در اين شهر ممنوع اعلام شد.
11 شهریور 1357
امروز شهرهاي تبريز، قم، زنجان، يزد، ساري، تهران، مشهد، همدان، بندرعباس، شاهرود، انديمشك و اليگودرز شاهد تظاهرات گسترده مردم عليه رژيم شاه بود.
11 شهریور 1320
يك هفته پس از اشغال نظامي ايران توسط قواي متفقين، فرانكلين روزولت ـ رئيس جمهور امريكاـ طي پاسخي به رضاشاه درخواست او را براي اقدام امريكا در جلوگيري از دخالت نظامي انگليس و شوروي در ايران رد كرد.
11 شهریور 1287
در جنگ بزرگي كه در تبريز به وقوع پيوست، نيروهاي دولتي شكست سنگيني از مشروطهخواهان خوردند.
📌برای مشاهده موارد بیشتر از تقویم امروز به آدرس زیر مراجعه فرمائید:
http://ir-psri.com/?page=HistoryList
✅ @iran_psri
#سند_تاریخی
#منتشرنشده
🔺 #تبعید محترمانه #فضل_الله_زاهدی
🔹در سال 1336 یک منصب جدید و بیسابقه که پیش از آن وجود نداشت تحت عنوان «سفیر کبیر سیار در اروپای غربی» به تیمسار فضلالله زاهدی اعطا گردید. انتصاب او به مناصب برجسته و خارجی با هدف دور نگهداشتن او از فضای سیاسی داخل کشور بود چرا که #شاه با توجه به نقش برجسته او در #کودتای28مرداد و قدرتنماییاش در منصب نخستوزیری و همچنین روحیه قدرت طلبی که داشت به حضور او در کشور بیمیل بود و در مواجهه با وی سیاست «تبعید محترمانه» را اتخاذ کرده بود.
🔶 برای مطالعه متن اسناد و مشاهده بقیه اسناد به آدرس زیر مراجعه فرمایید:
http://yon.ir/cIM6z
✅ @iran_psri
rajaee_c.mp3
1.79M
#بشنوید
📣 #شهیدرجایی: ما این انقلاب را در سینهزنی های حسین (ع) به دست آوردهایم
#ماه_محرم
#انقلاب_اسلامی
📌صوت و متن کامل سخنرانی در آدرس زیر:
http://yon.ir/5vABM
✅ @iran_psri
#عکس_تاریخی
#منتشرنشده
🔻راهپیمایی عید فطر سال 57؛ نخستین راهپیمایی بزرگ مردم تهران در دوران انقلاب
🔹همزمان با فرا رسیدن عید سعید فطر، در روز 13 شهریور سال 1357، در چهار نقطه تهران نماز عید فطر برگزار شد: تپههای قیطریه در شمال، خیابان پیروزی(فرح آباد ژاله) در شرق، بزرگراه محمد علی جناح در غرب و نازی آباد در جنوب. بعد از اقامه نماز، نمازگزاران در حرکتی از پیش طراحی شده، اقدام به راهپیمایی به طرف مرکز شهر کردند. رهبری این تظاهرات را روحانیت مبارز تهران به عهده داشت. از نکات حائز اهمیتی که تا آن تاریخ بیسابقه بود، حضور چشمگیر زنانی بود که با چادر مشکی در میان راهپیمایان و اغلب پیشاپیش مردان در حرکت بودند.
🔹این تظاهرات بسیار مسالمتآمیز برگزار شد و سربازان مستقر در بین راه، با شاخههای گل و بوسههای مردم روبرو شدند. راهپیمایی مخصوص تهران نبود و در شهرهای دیگر نیز انجام شد. اما آنچه در تهران موجب وحشت رژیم پهلوی شد، حضور میلیونی مردم بود. نخستین واكنش دولت شریف امامی در برابر این راهپیمایی، صدور اطلاعیهای مبنی بر جلوگیری از هرگونه اجتماعات و تظاهرات بدون مجوز از سوی دولت بود. اما راهپیمایی روز عید فطر موجب تزریق نیرویی به ملت شده بود كه روزهای بعد نیز به مبارزه ادامه دهند. چنانچه در روز 16 شهریور نیز راهپیمایی عظیمی به راه انداختند و دولت و شاه مجبور شدند از آخرین حربه خود در روز 17 شهریور استفاده كنند: كشتار مردم.
#انقلاب_اسلامی
📌برای دیدن تصاویر بیشتر به آدرس زیر مراجعه فرمایید:
http://yon.ir/s6ndl
👇👇
🔻انعکاس راهپیمایی عید فطر سال 57 در روزنامهها
🔹 #روزنامه_اطلاعات؛ 14 شهریور 1357:
«...در اولین ساعات بامداد دیروز دهها هزار نفر برای شرکت در نماز عید فطر در بیابان جنب پل قیطریه گرد آمده بودند و در اطراف محل برگزاری نماز، نوشتههای بسیاری به چشم میخورد و یک عکس بزرگ از آیت الله العظمی خمینی نیز در پیشاپیش صف نمازگزاران دیده میشد. بعد از اتمام نماز آقای دکتر باهنر به منبر رفت و سخنرانی مبسوطی پیرامون اوضاع کشور ایراد کرد. و سپس تصمیم روحانیت تهران خوانده شد که در آن آمده است: روز پنجشنبه این هفته به خاطر کشتهشدگان خیابان ژاله تهران و شهرستانها تعطیل عمومی است و آنگاه شرکتکنندگان با در دست داشتن پلاکاتها راهپیمائی طولانی خود را آغاز کردند...در بین شرکت کنندگان زنان چادری نیز دیده میشدند که پلاکاتهایی با خود حمل میکردند...تظاهرکنندگان به محض اینکه با کامیون پلیس برخورد میکردند شعار میدادند:«برادر ارتشی، چرا برادرکشی». و آنگاه زنان چادر سیاه و مردم به طرف مأمورین انتظامی گل پرتاب میکردند...»
🔹 #روزنامه_کیهان؛ 14 شهریور 1357:
«...همزمان با آغاز راهپیمائی مردم از قیطریه، در بیابان بزرگراه محمد علی جناح در غرب تهران نیز دستههای دویست یا سیصد نفری مردم از ساعت شش و نیم صبح در حالی بیرق و شعار حمل می کردند، گرد آمدند...حوالی ساعت 8 صبح در حالی که جمعیت بیش از 20 هزار نفر شده بود، نماز عید فطر را گزارده شد و پس از آن آیت الله مروارید سخنرانی یک ساعتهای درباره خواستهای مردم ایراد کرد و صدای «صحیح است» مردم بلند شد...جمعیت ابتدا با شعارهای «درود بر خمینی» حرکت خود را آغاز کردند و بعد شعارهای سیاسی سردادند...همچنین صبح دیروز جمعیتی مرکب از هزاران نفر در خیابانهای نازی آباد به حرکت درآمدند و با حمل پرچمهای سیاه و شعارهائی که بر پارههای مقوا نوشته بودند، به تظاهر پرداختند...ساعت هفت و نیم صبح دیروز جمعیت انبوهی از مسجد قبا به سوی قیطریه راه افتادند. در خیابان کوروش کبیر[=شریعتی] جمعیت آنقدر زیاد شده بود که نیمی از عرض خیابان را در صفی به طول بیش از یک کیلومتر پوشانده بود. در حدود سه هزار زن چادری نیز همراه تظاهرکنندگان بودند و پیشاپیش آنها حرکت میکردند...»
#انقلاب_اسلامی
http://yon.ir/cOeSl
👇👇
🔻مستشرق ایراندوست یا عامل CIA
🔹 آرتور اُپهام پوپ عموماً به عنوان مورخ و مستشرق علاقمند به هنر و تاریخ ایران شناخته میشود، وی به عنوان مؤسس انجمن آمریکایی هنر و باستانشناسی ایران که بعداٌ به موسسه آسیایی دانشگاه پهلوی تبدیل شد شناخته میشود. در اوایل دهه چهل ساواک با بررسی سوابق او دریافته بود که وی عامل (CIA) بوده و به عنوان متخصص امور اجتماعی با انجام منویات سیاسی آمریکا در ایران مبادرت به دخالت در امور کشور میکند همچنین با خارج کردن اشیاء تاریخی جهت شرکت در نمایشگاهها یا بررسی های علمی و سپس دیده شدن آنها در حراجی ها یا موزه های آمریکایی، اشتغال وی به دلالی عتیقهجات و آثار باستانی ایرانی نیز اثبات شده است.
🔹آرتور پوپ در 12 شهریور 1348 فوت کرد.
📌 برای مطالعه متن اسناد به آدرس زیر مراجعه فرمایید:
http://yon.ir/apcju
👇👇