🔖به بهانهی ۱۹ خرداد ماه
🔻مصدق در دادگاه لاهه + تصاویر منتشرنشده
📝پس از ملیشدن صنعت نفت، انگلیس با استناد به معاهدهی ۱۳۱۲ شمسی که بین تهران و لندن منعقد شده بود و همچنین به بهانهی «نقض قوانین بینالمللی» در «دیوان بینالمللی دادگستری» از ایران شکایت کرد. هفتم خرداد ۱۳۳۱، دکتر مصدق همراه هیئتی از نمایندگان مجلس و دولت به لاهه رفتند تا در جلسهی نهایی دادگاه لاهه که ۱۹ خرداد تعیین شده بود شرکت کنند.
🔗 اینجا بخوانید:
https://irdc.ir/0002Lr
23.26M حجم رسانه بالاست
مشاهده در ایتا
🔖به بهانهی سالگرد سفر محمدرضا پهلوی در سال ۱۳۴۶؛
🔻ماجرای کشتهشدن یک دانشجوی آلمانی در سفر شاه به آلمان غربی
📝در ۱۶ خرداد ۱۳۴۶/ ۶ ژوئن ۱۹۶۷، محمدرضا پهلوی، شاه ایران و همسرش، فرح دیبا در قالب یک سفر دیپلماتیک وارد آلمان غربی شدند. در روزهای نزدیک به سفر شاه، شبنامههایی در محکومیت شاه در محوطهی دانشگاه دستبهدست میشد که بر روی جلد آن تصویری از شاه با عنوان «شاه قاتل» نقش بسته بود.
🔗 اینجا بخوانید:
https://irdc.ir/0002Lp
🔖خاطرهی ناطقنوری از انتخابات ریاستجمهوری اول
🔻ماجرای سه تفنگدار!
📝حجتالاسلام ناطق نوری علت انصراف حزب جمهوری اسلامی را از کاندیداتوری جلالالدین فارسی، توجه اعضای حزب به مصلحتاندیشی امام خمینی دانست.
▪️ناطق نوری در جلد اول کتاب خاطرات خود درباره انتخابات اولین رئیسجمهوری پس از پیروزی انقلاب اسلامی میگوید:
در جریان انتخابات ریاستجمهوری، حزب جلالالدین فارسی را کاندیدا کرد و جریانهای دیگر بنیصدر را اعلام کردند. یکدفعه سروصدا بلند شد که ایشان ایرانیالاصل نیست و افغانی است...
🔗 اینجا بخوانید:
https://irdc.ir/0002La
7.35M حجم رسانه بالاست
مشاهده در ایتا
🔖خاطرهی منتشرنشده از عفت شجاع
🔻ماجراهای دیدار شهید صیاد و بنی صدر
📝عفت شجاع همسر شهید سپهبد علی صیاد شیرازی در ۱۹ خرداد ماه ۱۴۰۳ دار فانی را وداع گفت. مرحومه عفت شجاع در دوران حیات طی جلساتی خاطرات خود از دوران زندگی با شهید صیاد شیرازی را در گنجینه تاریخ شفاهی مرکز اسناد انقلاب اسلامی به ثبت و ضبط رسانده است. از این رو بخشی از خاطرات همسر شهید صیاد شیرازی درباره دیدارهای بنیصدر و شهید صیاد در ادامه از نظر میگذرد.
🔗 اینجا بخوانید:
https://irdc.ir/0002Ls
🔖به مناسبت ۲۰ خرداد سالگرد شهادت آیتالله سعیدی
🔻عالِمی که زنان مبارز انقلابی تربیت کرد
📝در دههی چهل و در دورانی که نیمی از مردان جامعهی ایرانی سواد خواندن و نوشتن نداشتند، آیتالله سعیدی با برگزاری جلسات آموزشی برای بانوان، زمینه را برای فعالیتهای مبارزاتی آنها فراهم کرد.
🔗 اینجا بخوانید:
https://irdc.ir/0002Lt
🔖به بهانهی انتخابات ریاست جمهوری
🔻ماجرای مخالفت هاشمی با نخستوزیری خلخالی
📝ناگهان صادق خلخالی را دیدم که بی هیچ پردهپوشی، هاشمی رفسنجانی را با این پرسش مخاطب ساخت که: «چرا من نباید نخستوزیر شوم؟» هاشمی با لبخندی به او گفت: «نیروهای اداری، با تو کار نمیکنند.» روشن بود که آن پاسخ حرف دل رفسنجانی نبود. اگر او در پاسخ شفافتر سخن میگفت، چهبسا رنجش پیش میآمد، اما سماجت خلخالی بیش از آن بود که به آن طفرهروی قانع شود.
🔗 اینجا بخوانید:
https://irdc.ir/0002Lu
🔻نقش نمایندگان مجلس شورای ملی در تسهیل روابط رژیم پهلوی و اسرائیل
📝تشکیل دولت اسرائیل تقریباً با مجلس دورهی پانزدهم مجلس شورای ملی همزمان بود، از همین رو نمایندگان دورههای ۱۵-۲۴ مجلس شورای ملی به مناسبتهای مختلف، روابط ایران و اسرائیل را دنبال و با توجه به سیاست حکومت دربارهی مناسبات، روابط و رخدادهای مرتبط با اسرائیل اظهار نظر میکردند.
🔗 اینجا بخوانید:
https://irdc.ir/0002Lv
🔖نادیدههای انتخابات ریاستجمهوری - ۱
🔻جلالالدین فارسی؛ کاندیدایی که به انتخابات نرسید
📝اولین انتخابات ریاستجمهوری ایران یک نامزد انصرافی داشت؛ جلالالدین فارسی، کاندیدای اول حزب جمهوری اسلامی. روز ۹ دی ۱۳۵۸، روزنامهی جمهوری اسلامی - ارگان حزب - فقط نام یک نامزد را برد: جلالالدین فارسی. دو روز بعد آیتالله سیدمحمد بهشتی، دبیرکل حزب جمهوری اسلامی، رسماً او را بهعنوان نامزد این حزب برای شرکت در انتخابات ریاستجمهوری ۵ بهمن ۱۳۵۸ معرفی کرد.
🔗اینجا بخوانید:
https://irdc.ir/0002Lw
8.99M حجم رسانه بالاست
مشاهده در ایتا
📍شما هم باور نمیکنید!
▪️ روایتی شنیده نشده از مصطفی پورمحمدی در خصوص جنایات سازمان مجاهدین خلق در دههی ۶۰
@irdc_ir
🔖مواضع جبههی ملی نسبت به لایحهی قصاص در خرداد ۱۳۶۰
🔻جبههی ملی و لایحهی قصاص؛ از آغاز تا انجام
📝در ماجرای لایحهی قصاص در خرداد ۱۳۶۰، اوج تقابل جبهه ملی با نظام جمهوری اسلامی رقم خورد. آنان ضمن انتشار اعلامیههایی در انتقاد به این لایحه، آن را غیر انسانی خواندند و مردم را برای مخالفت با آن، به برپایی راهپیمایی در ۲۵ خرداد دعوت کردند.
🔗 اینجا بخوانید:
https://irdc.ir/0002Ly
🔖به بهانهی سالگرد انتشار اسناد دولت آمریکا دربارهی کودتای ۲۸ مرداد
🔻انتشار برای نخستینبار؛ وقتی انگلیس پای امریکا را به کودتا باز کرد
📝بر اساس اسناد وزارت امور خارجهی آمریکا، که در سال ۲۰۱۷ از طبقهبندی محرمانه خارج شدهاند، وزارت خارجهی بریتانیا در اواخر سال ۱۹۵۲، چندبار از دولت ترومن خواسته بود تا پیشنهاد کودتا برای سرنگونی محمد مصدق، نخست وزیر ایران، را در دستور کار قرار دهد. امروز برای اولین بار، دو یادداشت فوقمحرمانه از مقامات ارشد دولت آمریکا منتشر میشود که به مجموعهای از ارتباطات و جلساتی که در اکتبر ۱۹۵۲ آغاز شد اشاره دارد.
🔗 اینجا بخوانید:
https://irdc.ir/0002Lz
🔖نادیدههای انتخابات ریاستجمهوری - ۲
🔻حسن حبیبی، نامزدی که حامیان مهم و فرصت اندک داشت
📝با انصراف جلالالدین فارسی از نامزدی اولین دورهی انتخابات ریاستجمهوری با شائبهی ایرانیالاصل نبودن، حزب جمهوری اسلامی بدون نامزد ماند و در نهایت، چند روز مانده به انتخابات، به دکتر حسن ابراهیم حبیبی که نامزد مورد حمایت جامعهی مدرسین حوزهی علمیهی قم و نهضت آزادی ایران بود، روی آورد؛ حمایتی که به طور صریح اعلام نشد.
🔗 اینجا بخوانید:
https://irdc.ir/0002M6