🔖روایتی ناب از کودتای نقاب
🔻شهید ابوالفضل مهدیار؛ از حضور در کودتای نقاب تا شهادت در خلیج فارس
🔹ابوالفضل مهدیار، در خرداد ماه 1327ش، در قم متولد شد. در بهمن سال 1347ش، وارد نیروی هوایی گردید و پس از طی دوره پیشرفته پرواز در آمریکا به ایران بازگشت و به عنوان خلبان اف4 انتخاب و به پایگاه یکم شکاری منتقل شد. با پیروزی انقلاب اسلامی به پایگاه ششم شکاری منتقل شد اما، در تاریخ یکم اسفند ماه، 1358، بازخرید شده و از خدمت رها میگردد. او در تیرماه سال 1359 به جرم شرکت در کودتای نقاب بازداشت شد.
🔹روز دادگاه مهدیار فرا رسید و نظامی مذکور در دادگاه حاضر شد. کاملاً مشخص بود که خیلی منقلب شده است و با بقیه کودتاچیان، فرق اساسی پیدا کرده است. به عبارتی، بقیه كودتاچیان در مقطع دادگاه، تقاضای اظهار ندامت و پشیمانی نموده و تقاضای عفو میكردند. اما سروان مهدیار، یك حالت عجیبی داشت. در دادگاه خیلی از ته دل واقعاً گریه میكرد و میگفت من نمیگویم مرا اعدام نكنید، مرا اعدام بكنید ولی بهعنوان كودتاچی اعدام نكنید. مرا ببرید در جبهه به عنوان كیسه شن از من استفاده كنید، مثلاً بزنند من كشته شوم، ولی در جبهه كشته شوم. یا به هر طریقی كه میدانید مرا ببرید از هواپیما در جبهه پرت كنید تا آنجا كشته بشوم.
🔹این وضعیت كه پیش آمد، رئیس دادگاه که آقای ریشهری بودند، حكم ندادند و این پرونده را برداشتند و بردند محضر حضرت امام و عفو این را گرفتند.
🔹شهید مهدیار در روز یکم آبان ماه در دو پرواز جهت حمله به بندر فاو و اسکله امالقصر عراق، به عنوان لیدر شرکت نمود و ضربات سهمگینی بر پیکره دشمن بعثی وارد آورد. ساعت 12ظهر روز دوم آبان سال 1359 دو فروند اف 4 به لیدری سرگرد خلبان ابوالفضل مهدیار و کمک سروان محمود شادمانبخت جهت بمباران مجدد اسکله امالقصر به پرواز در میآیند. با رسیدن روی هدف خلبانان، ابتدا با تیربار اسکله را هدف قرار میدهند و سپس بمبهای mk82 خود را روی اسکله میریزند که در حال گردش به سمت مرز، هواپیمای لیدر مورد اصابت موشک دشمن قرار میگیرد. به شهادت و گواهی خلبانان شماره دو پرواز، هر دو خلبان اقدام به اجکت مینمایند و هواپیما در دهانه فاو به داخل خلیج فارس سقوط میکند ولی نیروهای بعثی هر دو خلبان را بر خلاف تمامی کنوانسیونهای بینالمللی، در آسمان به رگبار میبندند تا پیکر بیجان آنان در خلیج فارس، برای همیشه آرام گیرد.
📍مشروح در: irdc.ir
📚منبع: کتاب قدر مطلق یک توطئه، شاداب عسگری، مرکز اسناد انقلاب اسلامی
@markaz_asnad
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
📹 تقدیر رئیس مرکز اسناد انقلاب اسلامی از فیلم مصلحت + فیلم
@markaz_asnad
🔖 با همکاری مرکز اسناد انقلاب اسلامی قم برگزار شد؛
🔻آئین پیشهمایش مرجع مجاهد؛ بزرگداشت آیتالله العظمی سید عبدالله شیرازی
🔹پیش همایش «مرجع مجاهد» بزرگداشت مرحوم آیت الله العظمی سید عبدالله شیرازی شامگاه شنبه در شهر مقدس قم با پیام دو تن از مراجع تقلید آیات عظام مکارم شیرازی و جعفر سبحانی و با حضور حجتالاسلاموالمسلمین سید جواد شهرستانی نماینده تامالاختیار حضرت آیتالله العظمی سیستانی و با سخنرانی آیات شبزندهدار و نجمالدین طبسی برگزار شد.
🔹آیتالله شبزندهدار در این همایش با اشاره به جایگاه فقهای شیعه گفت: کلامی که امام صادق(ع) راجع به ابوالفضل العباس(ع) فرمودند در حق مرحوم آیتالله العظمی شیرازی جاری است. ایشان آنچنان ایمان محکم و اعتقاد راسخ به مبدا و معاد و مقامات ائمه هدی(ع) داشت که اگر چیزی را خلاف دین و شرع میدید، ملاحظه ای درباره آن نداشت.ایشان و اجدادشان اهل تسامح و تساهل و چشمپوشی نبودند. نقشههای دشمنان را میفهمیدند. نافذالبصیره بود و دسیسههای استعمار را به خوبی میشناخت.
🔹آیتالله طبسی هم شجاعت را ویژگی بارز مرحوم آیتالله شیرازی دانست و عنوان کرد: ایشان بدون ترس به تکلیف خود عمل میکردند و در موارد متعددی این موضوع را به اثبات رساندند. وی تاکید کرد: این بزرگان سرمایه های حوزه علمیه هستند و معرفی آنها به جامعه نه تبلیغ بلکه از شعائر است.
🔹همچنین حجتالاسلام شیرازی نوه مرحوم آیت الله العظمی سید عبدالله شیرازی در پیش همایش «مرجع مجاهد» گفت: همایش بینالمللی مرجع مجاهد پاییز در مشهد مقدس افتتاح خواهد شد و مراسم اختتامیه در نجف اشرف سال آینده منعقد میگردد.
📍مشروح در: irdc.ir
@markaz_asnad
🔖به بهانه ایام سوگواری حسینی
🔻مصائب برپایی مجالس عزاداری در دوران رضا خان
🔻ماجرای برگزاری روضههای مخفیانه
🔹از 1315 تا 1320شمسی که عزاداری به طور علنی ممنوع شده بود، مجالس عزاداری به طور پنهانی در خانهها، گاهی پیش از روشن شدنِ هوا و دور از چشم مأموران رضاشاه برگزار میشد و اگر مأموران به کسی شک میکردند، دستگیرش میکردند و یا تنها با گرفتن رشوه رهایش میکردند.
🔹مرحوم علی دوانی که در آن ایام در آبادان زندگی میکرد در خاطراتش آورده است:«در آبادان آن روز ایام دههی اول محرم فقط یک مجلس بود آن هم در حسینیهی هندیها که مرحوم حاج کریم بایِ هندی از تجار آبادان آن را برپا میکرد. من و برادرم همراه مادرم و داییها و بعضی از بستگانم و یکی دو نفر دیگر آهسته میرفتیم در حسینیه را میزدیم و تا در باز میشد میرفتیم توی شبستان حسینیه و خوب که جمعیت آن هم در حدود سی چهل نفر مرد و زن جمع میشدند، روضهخوانی که در بیرون بدون عمامه بود و پنهان از چشم مأمورین و آژانهای شهربانی به حسینیه میآمد، شال خود را از کمر باز میکرد و به سر میبست و آهسته روضه میخواند.
🔹ما حاضران هم که دلِ پُری از تضییقاتِ عُمال رضاخان داشتیم با شروع روضه زار زار میگریستیم آن هم طوری که مأمورین متوجه نشوند، و نیایند مجلس را به هم بزنند یا بانیِ مجلس را به شهربانی ببرند و نگاه دارند یا التزام بگیرند.»
@markaz_asnad
هدایت شده از مرکز اسناد انقلاب اسلامی قم
📌عهد ننگین
🔳سند جالبی از آخرین روزهای حیات ننگین حزب بعث.
🔷شماری از بلندپایگان حزب در پاسخ به یکی از دستورالعمل های صادر شده از سوی حزب با صدام عهد می بندند که نه تنها امام حسین ع را زیارت نکنند بلکه مانع زیارت محبان ایشان شوند ...
@markazasnadqom
🔖به بهانه ایام سوگواری حسینی
🔻قیام زنان یزدی علیه سیاستهای ضددینی رضا خان
🔻برگزاری روضههای مخفیانه در نقاط دورافتاده
🔹پس از اینکه رضاشاه برخی از شیوههای عزاداری را منع کرد، در برخی از شهرها مبارزات علنی به صورت محدود و پراکنده انجام گرفت. در محرم یکی از این سالها در یزد، هنگامی که از طرف دولت دستوری رسید که دستههای عزاداری مجاز نیستند نخلهای بزرگ و آیینهکاریشده، حامل پیکر[نمادین] امام حسین(ع) را همراه خود حرکت دهند، آشوبها شدت یافت. زنان در میدان شهر جمع شدند و به شهربانی حمله کردند و پاسبانها فقط پس از رسیدن پنجاه سربازِ مسلح توانستند از پرتاب سنگ توسط آنها جلوگیری کنند.
🔹در شهر مشهد نیز به خاطر قیام مسجد گوهرشاد، این ممنوعیت با سختگیریِ بیشتری اعمال میشد. حجتالاسلام والمسلمين حاج آقا سیدمحمدمهدی طباطبایی در این باره چنین میگوید: « در شهر مشهد قرار شد که برنامهی روضهخوانیِ امام حسین(ع) برگزار شود. پدرم مرا هم با خودش برد و گفت قرار است بچهها داخل کوچه باشند که خبر بدهند؛ اگر مأموری آمد بچهها راپُورت بدهند. آن وقت رفتیم در محمدآبادِ مشهد، در باغِ انگوری، مجلس عزاداری برپا شد.»
🔹در دوران حکومت رضا شاه ممنوعیت عزاداری در تهران نیز به مانند سایر نقاط کشور به اجرا در میآمد. حجتالاسلام محمدباقر دشتبانه درباره ممنوعیت عزاداری و برگزاری مخفیانه عزاداریها در تهران میگوید:«رضاشاه روضهخوانی را هم منع کرد و طوری بود که وقتی میخواستیم در روضهخوانیها شرکت کنیم به قُرآت و قَصبات و دِهاتِ دوردست میرفتیم. من خودم بارها مثلاً خواستم بروم عزاداری شرکت کنم، میرفتیم ده. پاسبانِ متدیّنی بود که این روی حساب، همان ایمان و عقیده خودش گاهی میآمد به ما جوانها کمک میکرد و مواظب بود که آجانِ[پاسبان] نامحرمی نیاید و ما هم یک سینهای میزدیم ولی با ترس و خوف خیلی عزاداری امام حسین(ع) برای ما مشکل شده بود.»
📚منبع: نهضت عاشورا و تاثیرات سیاسی، اجتماعی و فرهنگی آن بر جامعه ایرانی، مرکز اسناد انقلاب اسلامی
@markaz_asnad
🔖پاسخ قاطع امام به رژیم شاه در سال 42؛
🔻وقتی رژیم پهلوی امام خمینی را به سرنوشت شیخ فضلالله نوری تهدید کرد
🔹شهید آیتالله شیخ فضلالله نوری شخصیتی است که مورد علاقه امام خمینی بود. به روایت آیتالله طاهری خرمآبادی، در اواخر فروردین 42، چندی بعد از واقعه فیضیه، «یکی از مقامات مملکتی در رادیو صحبتهایی کرده بود و انتقادهایی از مرحوم شیخ فضلالله نوری کرده بود و اینکه او را به دلیل مخالفتش با مشروطه به دار آویختند و از این صحبتها. البته حدس زده میشد که این صحبتها تهدید و تعریضی هم نسبت به امام و حوزه و روحانیت باشد.»
🔻مرحوم طاهری خرمآبادی درباره واکنش امام به این مصاحبه میگوید: در جلسهای که عدهای نیز نشسته بودند... امام صحبتهایی قریب به این مضمون فرمود که ما باید شیخ فضلاللههایی داشته باشیم و شما باید یکی از آنها باشید، یعنی باید آماده باشید برای بالای دار رفتن. بعد از اینکه آمدیم بیرون، مرحوم آقای کمالوند گفت: «این سید اصلاً قابل انعطاف نیست و یک ذره هم حاضر به عقب گرد و عقب نشینی نیست و از سخن و حرفش دست بر نمیدارد».
📚 منبع: خاطرات آیتالله سید حسن طاهری خرم آبادی؛ جلد 1؛ مرکز اسناد انقلاب اسلامی
@markaz_asnad
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
📹 فیلم| انتشار برای نخستین بار
🔻بازخوانی کودتای 28 مرداد به روایت شاهدان عینی
@markaz_asnad
🔖مرکز اسناد انقلاب اسلامی در هفتادمین سالگرد کودتای ۲۸ مرداد منتشر میکند:
🔻نسخه منتشرنشده فرمان انتصاب فضلالله زاهدی به نخستوزیری
🔹فرمان انتصاب سپهبد فضلالله زاهدی به نخستوزیری در ۲۲ مرداد ۱۳۳۲ صادر شد یا ۲۳ مرداد؟ پاسخ به این سؤال از این جهت اهمیت دارد که به یکی از مهمترین مناقشات درباره مخدوش بودن فرمان محمدرضاشاه پهلوی که بامداد ۲۵ مرداد ۱۳۳۲ توسط سرهنگ نعمتالله نصیری، رئیس گارد شاهنشاهی تحویل داده شد، پایان میدهد.
🔹مرکز اسناد انقلاب اسلامی در هفتادمین سالگرد کودتای آمریکایی - انگلیسی ۲۸ مرداد ۱۳۳۲، برای اولین بار نسخه ماشیننویسیشده فرمان انتصاب زاهدی به نخستوزیری را منتشر میکند که دفتر نخستوزیری اصالت آن را تائید کرده بود.
📍مشروح در: irdc.ir
@markaz_asnad
📌 آیتالله بروجردی در دام کودتاگران نیفتاد
▪️نقشه آن بود که احساسات مذهبی عامه را به بازی گیرند و مردم را بشورانند. این نه اولین و نه آخرین بار بود که دین به ابزار کار شیادان بازار سیاست تبدیل میشد.
▫️ماموران سیا به ترساندن رهبران مذهبی تهران توجه خاصی داشتند از همین رو به نام حزب توده دست به تبلیغات سیاه زدند و مطالبی منتشر میکردند که در آنها رهبران مذهبی تهدید میشدند که اگر با مصدق مخالفت کنند مجازات خواهند شد.
▪️سرویس جاسوسی انگلیس در گزارشش نوشته رهبران مذهبی به اشاره آنها کار میکنند اما این ادعا در عمل پوچ و تو خالی درآمد.
▫️آیت الله العظمی بروجردی با روشنبینی و حزم و احتیاط در برابر فشاری که برای درمیان کشانیدن پای مرجعیت عامه تشیع در مبارزه با دکتر مصدق وارد میشد مقاومت نمود و از آلودگی در نزاعی که میان شاه و مصدق درگرفته بود احتراز ورزید.
▪️گزارش سیا نیز حکایت دارد که در روز ۲۶ مرداد قرار شد که برای روز ۲۸ مرداد آیت الله بهبهانی را از تهران به قم بفرستند و او سعی کند آیت الله بروجردی را ترغیب کند که علیه کمونیسم فتوای جهاد بدهد اما معلوم شد آقای بروجردی دست رد بر سینه توطئه گران زده بود.
📚 گفتهها و ناگفتهها، محمدعلی موحد، صفحه ۲۴-۲۷
@irdc_ir
📌 نقشآفرینان کودتای ۲۵ مرداد ۱۳۳۲
🔖صبح روز یکشنبه ۲۵ مرداد ۱۳۳۲ گوینده رادیو تهران هر چند دقیقه یکبار اعلان مهمی را تکرار میکرد: «هموطنان عزیز توجه فرمائید، توجه فرمائید در ساعت هفت صبح اعلامیه دولت به اطلاع عموم خواهد رسید.» ساعت ۷ صبح صدای بشیر فرهمند، سرپرست اداره کل تبلیغات شنیده شد که اعلامیه دولت را شخصاً قرائت کرد:
«از ساعت ۱۱/۵ دیشب یک کودتای نظامی به وسیله افسران و افراد گارد شاهنشاهی به مرحله اجرا گذارده شده بدین ترتیب که ابتدا از ساعت مذکور نفرات نظامی مسلح به شصتتیر و اسلحه دستی، وزیر امور خارجه، وزیر راه و مهندس زیرکزاده را در تهران توقیف کرده و برای توقیف رئیس ستاد ارتش نیز به منزلشان مراجعه نمودند؛ ولی چون تیمسار ریاحی در ستاد ارتش مشغول کار بود، به دستگیری ایشان موفق نشدند.
در ساعت یک بعد از نیمه شب نیز سرهنگ نصیری رئیس گارد شاهنشاهی با چهار کامیون نظامی مسلح و دو جیپ ارتش و یک زرهپوش به منزل آقای نخستوزیر و به عنوان اینکه میخواهند نامهای بدهد قصد اشغال خانه را داشته است ولی مستحفظین منزل آقای نخستوزیر مراقب کار خود بودند بلافاصله سرهنگ مزبور را توقیف کرده. توطئهکنندگان قبل از توقف اشخاص تلفونهای منازل آنان را قطع کرده و همچنین ارتباط تلفون ستاد ارتش را با پادگان گارد شاهنشاهی باغشاه قطع و تلفونخانه بازار را بوسیله سرهنگ آزموده و همراهان مسلحش اشغال کرده بودند و معاون ستاد ارتش را که برای سرکشی به باغشاه رفته بود در همانجا توقیف نمودند.
وزیر خارجه، وزیر راه و مهندس زیرکزاده را از توقیفگاه سعدآباد به وسیله چهار کامیون مسلح به شهر آورده به ستاد ارتش به تصور این که همکارانشان قبلا آنجا را اشغال کردهاند، بردند ولی چون در آنجا وضع را مساعد ندیدند آنان را مجدداً به سعدآباد برده و در توقیفگاه گارد شاهنشاهی تا ساعت ۵ صبح نگاه داشته، در این ساعت که نقشه کودتا بلااثر شده بود تیمسار سرتیپ کیانی معاون ستاد ارتش که از توقیف باغشاه رهایی یافته بود به سعدآباد رفته آقایان را به منازلشان برگردانید. مأمورین انتظامی از این ساعت ابتکار عملیات را به دست گرفته و تاکنون چند تن از توطئهکنندگان را دستگیر کردهاند. جریان این واقعه به طور تفصیل بعدا به استحضار ملت ایران خواهد رسید.»
📍 ادامهٔ مطلب
@irdc_ir
مرکز اسناد انقلاب اسلامی
📌آیا با شکست کودتا حزب توده بر ایران مسلط میشد؟
🔖برخی ادعا کردهاند در صورتی که کودتا شکست میخورد و مصدق بر اوضاع مسلط میشد قطعاً آیندهٔ ایران در دست حزب توده و شوروی بود. سؤال مهمی که در این خصوص وجود دارد این است که، اگر حزب توده قصد داشت از طریق مصدق قدرت را به دست گیرد، چرا غایب بزرگ ماجرای کودتای ۲۸ مرداد بود؟
▪️پس از کودتا، حزب از طرف سازمان نظامی متهم به عدم عکسالعمل مناسب در مقابل کودتا میشود. سروان مدنی در روز کودتا رئیس کلانتری منطقهای بوده که ایستگاه فرستنده رادیو در آن قرار داشته است. سروان صادقی یکی دیگر از افسران سازمان نظامی رئیس کلانتری منطقه ده تهران بود که معروف به دروازه قزوین و شهرنو بوده و لاتها و برخی ساکنین شهرنو در آشوبهای کودتا دخیل بودهاند.
▫️حتی بعد از کودتا تصویری از زاهدی در روزنامههای عصر منتشر میشود که پشت میز ریاست اداره شهربانی کل نشسته و یک سمت او سروان مدنی و سمت دیگرش سروان صادقی ایستادهاند که هر دو از افسران سازمان نظامی بودند.
▪️حزب حتی پس از کودتا نقشهای برای ترور شاه یا نخست وزیر زاهدی نداشته است. زیرا اگر تصمیمی برای براندازی دولت کودتا یا کشتن شاه داشت به راحتی امکان ترور برایش فراهم بود. عبدالله مهاجرانی افسر حافظ جان زاهدی تا شهریور ۳۳ که دستگیر میشود، به راحتی امکان ترور زاهدی را داشته است. ماشالله ورقا نیز مسئول حفظ و نگهبانی جان شاه و افراد خانوادهاش در تشریفات رسمی و دیگر بازدیدها بوده است و حتی مسئولیت امنیت اولین مراسم رسمی بازدید شاه و زاهدی پس از کودتا که مربوط به افتتاح ساختمان بانک سپه بود را بر عهده داشت.
📚 ارادت کورکورانه (خسرو روزبه، سازمان افسران و حزب توده) صفحهٔ ۲۴۴ و ۲۴۵
@irdc_ir
📌 خط بازی کردن ممنوع!
🔴 شهید لاجوردی: این که من بیایم در رابطه با جناح سیاسی خودم، امکانات دولتی را در آن جهت استفاده کنم، یا از اختیاراتی که دارم استفاده کنم، به عقیدهٔ من از هر حرامی حرامتر است.
@irdc_ir
🔖 به مناسبت ۱ شهریور، سالگرد ترور شهید سید اسدالله لاجوردی بهدست منافقین
📌 روایتی از یک ترور!
▪️سید اسدالله لاجوردی دادستان پیشین انقلاب تهران و رئیس سابق سازمان زندانها در تاریخ یکم شهریور ماه ۱۳۷۷ در حالی که هیچ سمت رسمی نداشت، در محل کسب خود در بازار تهران ترور شد و به شهادت رسید. در زمان ترور اصغر رئیس اسماعیلی و فاضل ، نیز در محل کسب آقای لاجوردی حضور داشتند که رئیس اسماعیلی نیز به شهادت میرسد.
▫️حسین قاسمی، پژوهشگر تاریخ، در این رابطه مینویسد: انتخاب زمان و مکان ترور که همزمان با حضور آقایان شهید اصغر رئیس اسماعیلی و فاضل بود، از نکات قابل تأمل است. انتخاب محل ترور شهید لاجوردی در محل کار او داخل بازار که منطقهای بسیار شلوغ و دارای درجه ریسکی بسیار بالا و احتمال بسیار بالایی در دستگیری حتی پس از انجام موفق عملیات بوده است، ابهام بسیار بزرگی از لحاظ طراحی و اجرا دارد.
▪️شهید لاجوردی چه در حوالی منزل مسکونی و چه در حین تردد با دوچرخه از منزل تا بازار، سوژهای بسیار سهلالوصول برای ترور بوده است، پس انتخاب محل ترور در بازار پر ازدحام و شلوغ باید دلیل مهمتری داشته باشد.
📍 ادامهٔ مطلب
@irdc_ir
📌وقتی منافقین دختر چهارساله را به رگبار بستند
🔖یکی از جنایتهای تروریستی منافقین در ۴ شهریور ۱۳۶۱ رخ داد. زمانی که در منطقه شرق تهران تیم عملیاتی سازمان برای ترور محسن اسکندری یکی از اعضای سپاه پاسداران وارد خانه او شد و همسر و میهمانان او را به شهادت رساند. در گفتگویی با محسن اسکندری برای نخستین بار به روایت ابعاد مختلف این فاجعه پرداخته است:
▪️روز حادثه وقتی همه خواب بودند با موتور به اداره رفتم. یک ساعت بعد زنگ زدند که بیا اتفاقی افتاده است. دخترم توضیح داد که چه اتفاقی افتاد. میگفت پشت حوض بودم که در را محکم زدند. رفتم در را باز کردم و اینها من را کنار زدند و داخل شدند. یک رگبار به در و پنجره گرفتند و شیشهها را شکستند. خانمم فهمید که منافقین آمدهاند. آمد بیرون در حیاط اینها را دید و داد زد مرگ بر منافق و مرگ بر امریکا و آنها نیز هفت هشت گلوله رگبار به او زدند و افتاد. بچهها هم این صحنه را میدیدند. سپس داخل اتاق رفتند و دو مهمان ما را هم زدند. موقع رفتن به دختر چهار ساله من هم که بالای سر جنازه مادرش بود یک گلوله زدند که از کنار قلبش رد شد و سالم ماند.
📍ادامهٔ مطلب
@irdc_ir
📍فهرستی ۴۷ نفره از اساتید به نام دانشگاه تهران که در نامهای به تاریخ ۲۷ مهر ماه ۱۳۵۰، از مدیرکل ادارهٔ سوم ساواک، جهت تصفیه به ریاست ساواک ارسال شده است.
#اسناد
@irdc_ir
مرکز اسناد انقلاب اسلامی
27.6M حجم رسانه بالاست
مشاهده در ایتا
🔖 دستور ساواک برای اخراج اساتید دانشگاه تهران + فیلم
📌از سیمین دانشور تا مرتضی ممیز
▪️در نامهای به تاریخ ۲۷ مهر ماه ۱۳۵۰، مدیرکل اداره سوم ساواک، فهرستی ۴۷ نفره از اساتید بهنام دانشگاه تهران را جهت تصفیه به ریاست ساواک ارسال میدارد. این فهرست، طیفهای متنوع سیاسی را در بر میگیرد و حتی شامل حال افرادی میشود که برخی از آنان حتی فعالیت سیاسی هم نداشتند. در میان برخی از نامورترین اساتید این فهرست میتوان به کاظم حسیبی عضو هیئت موسس جبههٔ ملی، حمید عنایت پژوهشگر حوزهٔ فلسفه سیاسی، داریوش آشوری نویسنده و اندیشمند چپگرا، سیمین دانشور نویسندهٔ شهیر سووشون، امیرحسین آریانپور جامعهشناس و فرهنگنویس عضو حزب توده، ناصر پاکدامن اقتصاددان چپگرا، مرتضی ممیز پدر هنر گرافیک معاصر ایران و محمدعلی اسلامی ندوشن شاعر، نویسنده و حقوقدان ایرانگرا اشاره کرد.
📍 ادامهٔ مطلب
@irdc_ir
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
🔖حجتالاسلام پورمحمدی در سالگرد هشت شهریور؛
📌برگزاری دادگاه منافقین در ایران به فهم تاریخ کمک میکند/ توهم توطئه درباره تروهای تابستان ۶۰ تبعات آزاردهندهای دارد
▫️این دادگاه از این جهت دارای اهمیت است که از تحریف واقعیت جلوگیری میکند و تصویری درست از چهره این سازمان منحوس را روایت میکند. اگر بخشی از کشورهای استعماری که به دنبال سواستفاده از این سازمان در جهت منافع خود هستند را کنار بگذاریم، برگزاری این دادگاه به صورت خوب و همراه با مستندات سبب تنویر افکار عمومی جامعه جهانی خواهد شد در اینصورت افراد و جوامع مغلوب تحریفها و دروغهای این سازمان و حامیان آن نمیشوند.
▪️بعضی وقتها توهم توطئه آنقدر برجسته میشود که تبعات مصیبتبار و آزاردهندهای دارد. این عملیاتها اقدامات افراد نبود و سازمان مجاهدین خلق با هدایت سرویسهای خارجی پشت این اقدامات بودند، اما این مسئله که این افراد با حمایت عده دیگری در دولت نفوذ پیدا کردند را نباید قاطعانه مطرح کرد؛ بلکه باید به سراغ مستندات رفت و تا زمانی که واقعیت کشف نشده نباید به افراد اتهام زد.
📍مشاهدهٔ فیلم کامل
@irdc_ir
🔖گزارشی از تلاشهای دیپلماتیک سفیر ایران در بریتانیا در روزهای نخست اشغال ایران
📌انگلیسیها در لندن مذاکره میکردند اما در تهران به دنبال برکناری رضاشاه بودند
▪️سوم شهریور ۱۳۲۰، وقتی ارتش انگلستان از جنوب و ارتش روسیه از شمال وارد خاک ایران شدند و بیطرفی و تمامیت ارضی کشور را از میان بردند، شاید حتی خود رضاشاه نیز گمان نمیکرد ارتشی که بیست سال بخش عظیمی از بودجه کشور را برای مدرن کردن آن اختصاص داده بود، چنین زود از پا دربیاید و مجبور شود به چنین ارتشی دستور توقف مقابله بدهد. با این وجود براساس شواهد و مدارک چنین به نظر میرسد پیش از اشغال ایران در روز سوم شهریور، نشانههایی از عهدشکنی روسیه و انگلستان مشاهده میشد و دولتمردان ایرانی نیز به آن توجه کرده بودند.
📍 ادامهٔ مطلب
@irdc_ir
مرکز اسناد انقلاب اسلامی
🔖گزارشی از تلاشهای دیپلماتیک سفیر ایران در بریتانیا در روزهای نخست اشغال ایران 📌انگلیسیها در لندن
📍در سندی به تاریخ ۲۱ تیرماه ۱۳۲۰ به امضای علی منصور نخستوزیر وقت، مشاهده میشود که نخستوزیر مذاکراتی با سر ریدر بولارد وزیرمختار وقت بریتانیا در تهران، در خصوص مقالات و اخبار مندرج در مطبوعات انگلیسی در خصوص نقض تمامیت ارضی ایران داشته و در این مورد تذکراتی داده است که بولارد در پاسخ این سیاست را منافی منافع بریتانیا اعلام داشته است.
@irdc_ir
مرکز اسناد انقلاب اسلامی
📍در سندی به تاریخ ۲۱ تیرماه ۱۳۲۰ به امضای علی منصور نخستوزیر وقت، مشاهده میشود که نخستوزیر مذاکرا
▪️با این وجود کمتر از دو ماه بعد ارتش دولتین از دو طرف وارد خاک ایران شدند و بیطرفی ایران را نقض نمودند. در گزارشی به تاریخ سوم شهریور ۱۳۲۰، که توسط محمدعلی مقدم سفیر وقت ایران در بریتانیا نوشته شده، اشغال ایران توسط قوای متفقین به بهانه واهی حضور آلمانیها در ایران پرده برداشته میشود و اگرچه ایدن وزیر امور خارجه مدعی است که مذاکرات در تهران در حال انجام است و لذا نمیتوان به صورت موازی در لندن نیز مذاکره کرد، همان زمان در تهران، بریتانیا مقدمات برکناری رضاشاه از سلطنت را میچیند و مذاکرات خروج ارتش متفقین از خاک ایران، حداقل تا پنج سال بعد به واقعیت نمیپیوندد.
▫️گزارشی که در پی میآید گزارشات ارسالی محمدعلی مقدم سفیر وقت ایران در بریتانیا است که به وزارت امور خارجه ارسال شده است.
@irdc_ir