🔖دیدگاهی از جعفر شیرعلینیا
📌جای خالی ایران در روایت بینالمللی جنگ؛ نقدی بر تاریخنگاری جنگ
◾️متولیان انحصاری تحقیقات جنگ در ایران، در ارتباط گرفتن با محققان خارجی و همچنین ترجمهی آثار و ارائهی اسناد ایرانی در بیرون مرزهای ایران موفقیتی نداشتهاند و اغلبِ کتابهایی که محققان غیرایرانی نوشتهاند، با رجوع به اسناد غیرایرانی و روایتهای عراقی نوشته شده است.
◽️در این آثار، اطلاعات دقیقی از جبههی ایران وجود ندارد و بسیاری از تلاشهای طاقتفرسا و ابتکاری و اندیشمندانه نادیده گرفته شده و حتی پیروزیهای ایران در مقاطعی از جنگ، که ناشی از طراحیهای دقیق و شناساییهای مهم بوده، با بهکارگیری از تاکتیک امواج انسانی مرتبط شده است. دریغ از اینکه این نهادهای نظامی توانسته باشند دیدگاه ایران را در فضای بینالمللی منتشر کنند.
◾️اینروزها اسناد بسیاری از جنگ ایران و عراق در آرشیوهای بینالمللی منتشر شده است و متولیان روایت جنگ در استفاده از این اسناد نیز ناتوانی نشان دادهاند. بسیاری از این اسناد شامل روایتهایی است که میتواند حقانیت ایران را در برخی مقاطع مهم جنگ به تصویر بکشد.
📍ادامهٔ مطلب
@irdc_ir
18.84M حجم رسانه بالاست
مشاهده در ایتا
🔖انتشار برای نخستینبار
📌روایت سرلشکر رشید از مدیریت امام خمینی در روزهای آغازین جنگ تحمیلی
▪️حملهٔ رژیم بعث صدام به ایران در ۳۱ شهریور ۱۳۵۹ غافلگیری بزرگی برای همه، به ویژه مسئولان، به همراه داشت. سرلشگر رشید در خاطرات خود به مدیریت امام خمینی در روزهای نخست جنگ برای بازگشت آرامش به جامعه اشاره میکند. این روایت که در گنجینه تاریخ شفاهی مرکز اسناد انقلاب اسلامی ثبت و ضبط شده است برای نخستینبار منتشر میشود.
📍ادامهٔ مطلب
@irdc_ir
🔖انتشار برای نخستینبار | به روایت اسناد ساواک؛
📌مخالفان تقریب، بهشتی و مطهری را سنی میدانستند
▪️مسئلهی تقریب مذاهب همچون دیگر مسائل موافقان و مخالفان گوناگونی دارد تا جایی که بزرگان عرصهی دین و سیاست هم از تبعات این مجادلات در امان نبودهاند. شهیدان بهشتی و مطهری از جمله عالمان دینی برآمده از حوزهی علمیه بودند که به واسطه دیدگاههای تقریبی و وحدتبخش خود مورد اتهام جریانهای مخالف این اندیشه قرار گرفتند. در دوران مبارزات اسلامی نیز مسئله وحدت شیعه و سنی یکی از مبتلائات جامعه مذهبی بود که میتوانست در رویکردهای جریانهای حوزوی به مبارزات سیاسی اثرگذار باشد. در یکی از این اسناد که از منابع ساواک به دست آمده به خوبی به این اختلافات و اتهامات اشاره شده است.
📍 ادامهی مطلب
@irdc_ir
مرکز اسناد انقلاب اسلامی
در سند مزبور که در گنجینه اسناد مرکز اسناد انقلاب اسلامی وجود دارد چنین آمده است:
«ساعت ۷.۵ بعدازظهر روز سهشنبه ۴۹/۱۱/۱۳ شیخ محمدحسین نیازی در حجره خود واقع در مدرسه خان اظهار داشت شنیدهام آقای مطهری قصد دارد از دانشگاه استعفا کرده و به قم بیاید. شیخ محمدعلی صنعتگر گفت این موضوع را من هم شنیدهام و علی دوانی هم آن را تایید کرده. صنعتگر درباره حسینیه ارشاد در تهران توضیح داد که عدهای از گویندگان و فضلایی که در سلک روحانیت هستند عقیده دارند که باید شیعه اختلافات خود را با اهل تسنن به تدریج رفع کند و نسبت به خلفای راشدین حسن نظری پیدا کند و از تعصبات دست بردارد روی همین اصل برخی از فضلا از جمله بهشتی که چندی به سمت نماینده مذهبی در آلمان بود خیلی تندروی میکند و حتی از ابوبکر و عمر به خوبی یاد مینماید. بهشتی پس از آنکه به ایران آمد در تهران مسجدی برایش انتخاب کردند تا اقامه جماعت کند ولی چون مطالبی به دفاع از اهل تسنن اظهار داشت مسجد را از او گرفتند و حتی عدهای در تهران هستند که به ظاهر برای تقریب و نزدیک ساختن شیعه و سنی فعالیت شدیدی را آغاز کردهاند و عدهای از سخنرانان و گویندگان در حسینیه ارشاد مطالبی در این زمینهها بیان میکنند و حتی آقای مطهری از جمله آن افراد است و اعتراض بیشتر به مطهری از این جهت است که عنوان سرپرستی حسینیه ارشاد را دارد و نه تنها مانع ایراد چنین سخنرانیهایی نمیشود بلکه خود نیز با آنها همعقیده است.
صنعتگر گفت در اینکه مطهری مرد ملا و عالم جامعی است حرفی نیست و حتی مایل نبود تدریس در دانشگاه را قبول کند و میخواست در حوزه علمیه بماند و از آیتالله بروجردی خواست که زندگی او را اداره کند ولی آیتالله بروجردی چندان اعتنائی به او نکرد و ناراحت از قم و از حوزه علمیه بیرون رفت و در تهران به دانشگاه رفت. شیخ محمدحسین نیازی گفت راستی سپاه دین که اعلیحضرت موضوع آن را عنوان نموده ممکن است جامه عمل بپوشد؟ محمدباقر برقعی گفت در این مورد نباید کمترین تردیدی کرد. نیازی گفت بیشتر طلاب از این موضوع اطلاعی ندارند و تصور نمیکنند که روزی به مرحله اجرا درآید. صنعتگر گفت اگر تشکیل سپاه دین عملی گردد به حوزه علمیه لطمه شدیدی میخورد و من تصور نمیکنم آیات مخصوصا آیتالله شریعتمداری بگذارد این موضوع تحقق پبدا کند بدون تردید مانع اجرای آن لااقل در مورد حوزه علمیه قم میشود...»
#متن_سند
13.41M حجم رسانه بالاست
مشاهده در ایتا
🔖روایتی از احیای وحدت اسلامی توسط امام خمینی
📌انقلاب اسلامی یا انقلاب شیعی؟
▪️آیتالله محمد واعظزاده سالها دبیرکلی مجمع تقریب مذاهب اسلامی را برعهده داشت و در عرصه علم و عمل میراث ماندگاری را از خود به جای گذاشت.
آیتالله واعظزاده در دوران حیات خود خاطرات و یادماندههای تاریخی خود را در گنجینه تاریخ شفاهی مرکز اسناد انقلاب اسلامی به ثبت و ضبط رسانده است. به مناسبت هفته وحدت بخشی از این خاطرات در ادامه برای نخستینبار منتشر میشود.
📍ادامهی مطلب
@irdc_ir
14.96M حجم رسانه بالاست
مشاهده در ایتا
🔖خاطرهای از دکتر مهدی حائری پیرامون اختلاف بر سر مسئلهٔ «وحدت»
📌دغدغهٔ مهمی که شهید مفتح در دفتر بدیعالزمان فروزانفر مطرح کرد
▪️...به آقای خمينی گفتم که من خودم از مفتح يک داستانی دارم راجع به همين قضيه که در دانشگاه تهران اتفاق افتاد. من توی اتاق رئيس دانشکده الهيات آقای فروزانفر بودم، ايشان هم آمد. از مصر بر می گشت و رئيس دانشکده از او پرسيد که چه خبر داريد از مسافرت؟ چه واقعه ای گذشت در مسافرت مصر؟ گفت به اينکه رفتم ملاقات کردم با شيخ جامعه الازهر ...
📍ادامه در فیلم
@irdc_ir
🔖اسنادی که شکست سیاست تکحزبی را نشان میدهد
📌مخالفت ساواک با انحلال حزب رستاخیز
◾️روز سوم مهرماه ۱۳۵۷ خبر انحلال تشکیلات حزب رستاخیز اعلام شد. اعلام انحلال آن اعلام شکست سیاست تکحزبی محمدرضاشاه پهلوی بود؛ حزبی که ۱۱ اسفند ۱۳۵۳ تشکیل شد و اولین کنگرهاش را دهم اردیبهشت ۱۳۵۴ برگزار کرد و شاه گفت هر کس عضو آن نشود، دو راه برایش وجود دارد: «او جایش یا در زندان ایران است، یا اگر بخواهد فردا با کمال میل بدون اخذ حق عوارض، گذرنامه در دستش میگذاریم و به هر جایی که دلش میخواهد، برود.»
▫️۳ مهر ۱۳۵۷ دبیرکل حزب رستاخیز «منتفی بودن موجودیت» آن را اعلام کرد و در جلسه ۸ مهر، در آخرین جلسه کمیته منتخب هیات اجرایی، انحلال حزب رسما اعلام شد و جواد سعید استعفا داد.
📍ادامهی مطلب
@irdc_ir