مرکز اسناد انقلاب اسلامی
« گزارش شماره یک
محترماً به استحضار میرساند: در جریان برگزاری کنفرانس سهجانبه اخیر، سرویس اسرائیل پیشنهادی مبنی بر یک همکاری دوجانبه بین سرویسهای ایران و اسرائیل علیه فلسطینیها ارائه نمود که با کسب اجازه از تیمسار ریاست معظم ساواک در جلسهای با شرکت نمایندگان سرویس اسرائیل و مدیرکل اداره هشتم و معاون اداره کل سوم و همراهان آنها مورد بحث و بررسی قرار گرفت. نماینده سرویس اسرائیل نظرات و پیشنهادات خود را به شرح زیر اعلام داشت:
اطلاعات و تجارب حاصله نشان داده است که لبنان و سوریه از یک طرف و عراق از طرف دیگر به صورت پایگاههای اصلی فعالیتهای فلسطینیها علیه کشورهای هدف درآمده است. با وقوع تحولات اخیر خاورمیانه و پشتیبانی بیدریغ شوروی از عراق و فلسطین، بدون تردید عراق یکی از مراکز اصلی فعالیتهای فلسطینیها در مورد آموزش، طرحریزی، رخنه در خلیج فارس و گروههای افراطی ایران و اسرائیل و غیره خواهد شد. روابط مصر و شوروی رو به تیرگی است و اگر صلح بین مصر و اسرائیل عملی شود بدون شک مصر دیگر نمیتواند از فلسطینیها حمایت کند، در حالیکه شورویها نه تنها حمایت خود را از فلسطینیها دریغ نخواهند نمود بلکه به احتمال قوی عراق را به صورت یک پایگاه قوی در خواهند اورد که فعالیتهای فلسطینیها و عراقیها علیه خلیج فارس و ایران در آنجا متمرکز خواهد بود.
با توجه خاصی که دولت عراق به ادامه فعالیتهای فلسطینیها به صورت رخنه در کشورهای ساحل خلیج فارس و یا به صورت حمایت ایدئولوژیکی و مادی از گروههای افراطی چپ معمول میدارد این ضرورت احساس میشود که با ایرانیان تعلیم دیده و یا در حال تعلیم در اردوگاههای آموزشی فلسطینی که مجدداً به داخل ایران رخنه داده میشوند، و یا ایرانیانی که علیه منافع و مؤسسات ایران در خارج از کشور به ویژه اروپا به کار برده میشوند توجه خاصی مبذول گردد. رخنه در سازمانها، ستادها، اردوگاههای آموزشی فلسطینی و غیره و سپس مطلع شدن از اقدامات مورد نظر آنها قبل از حصول امکان به مبادرت به آنها باید هدف اصلی قرار گیرد.
بنابراین پیشنهاد مینمائیم با استفاده از تجارب ما، که به سهولت آن را در اختیار شما خواهیم گذاشت، در چهارچوب یک عملیات مشترک ستادی، رخنه به درون سازمانهای مختلف فلسطینی را مورد مطالعه قرار داده و سپس در صحنه به وسیله سرویس ایران هدایت و اجرا گردد و از نایج حاصله هر دو سرویس بهرهمند شوند. لذا به منظور تبادل اطلاعات و در اختیار گذاردن تجارب خود و نیز ایجاد یک زمینه فکری مشترک پیشنهاد مینمائیم:
1.چند نفر از سرویس ایران به اسرائیل اعزام گردند تا زیر نظر متخصصین ما سازمانها و انواع فعالیتها و شگرد کار فلسطینیها را مورد مطالعه و بحث و بررسی قرار دهند.
2.همزمان با برگزاری سمینار آتی یک نفر از متخصصین ما به ایران اعزام خواهد شد تا نتیجه بررسیها و نیز تجارب سرویس ایران در زمینههای فوقالذکر مجدداً مورد تبادل نظر قرار گرفته و طرحهای لازم برای اجرا تهیه و تقدیم گردد.
مراتب در همان روز به عرض تیمسار ریاست معظم ساواک رسید با پیشنهاد سرویس اسرائیل بطور اصولی شفاهاً موافقت فرمودند و مقرر گردید در مورد جزئیات کار و انتخاب کارمندان واجد شرایط و تاریخ اعزام آنها در تهران بررسی گردد.
اینک در صورت تصویب اجازه فرمائید: نسبت به بررسی موضوع فوق و انتخاب کارمندان واجد شرایط و تعیین تاریخ اعزام آنها اقدام گردد. منوط به رأی عالیست.ط»
#متن_سند
@irdc_ir
مرکز اسناد انقلاب اسلامی
« گزارش شماره دو
محترماً به استحضار عالی میرساند:
در ملاقاتی که در ساعت ۰۸:۳۰ روز ۱۶ / ۲ / ۵۳ با نماینده سرویس بهار در ساختمان " [نامفهوم] " به عمل آمد نامبرده توضیحات بیشتری درباره شرکت چند نفر از کارمندان متخصص واجد شرایط در یک دوره کوتاه آموزشی و بررسی در مورد فعالیتها و سازمانهای چریکها فلسطینی، در چهارچوب همکاری دوجانبه بر اساس پیشنهاد سرویس مزبور را در اختیار گذارد که ذیلاً به عرض میرساند.
در اجرای اوامر قبلاً از نماینده بهار خواسته شده بود نسبت به امکان اعزام متخصص سرویس مزبور به ایران و برگزاری دوره آموزشی در تهران که طبعاً تعداد بیشتری از کارمندان ادارت کل عملیاتی مختلف میتوانستند در آن شرکت جویند، بررسی و نظریه سرویس خود را اعلام دارد. اینک سرویس مزبور وسیله نماینده خود پیشنهاد مینماید که به دلائل زیر دوره آموزش مزبور در کشور آنها برگزار گردد:
مطالب متنوع مربوط به فعالیتها و سازمانهای چریکی فلسطین از قبیل تاریخچه فلسطین، تاریخچه نهضتهای مقاومت فلسطین، عملیات چریکی فلسطینیها، عملیات ضدچریکی اسرائیلیها، نقش کشورهای عرب، نقش ابرقدرتها، تأثیر تحولات اخیر خاورمیانه در فعالیتهای فلسطینیها در خلیج فارس، تجارب عملیاتی و غیره در چند اداره سرویس بهار متمرکز است که بحث درباره هر یک بایستی به وسیله متخصص مربوطه انجام شود و بدین ترتیب اعزام چندین نفر متخصص به ایران عملی نیست.
ملاقات و مصاحبه با متخصصین مزبور از طرف افراد شرکتکننده در دوره سهلتر و عملیتر است و این امر به توجیه بیشتر مطالب مورد بررسی کمک خواهد نمود.
نمایش فیلمهای مختلف، ارائه مدارک و پروندهها به شرکتکنندگان که جزو برنامه آنان در دوره آموزشی است، چنانچه محل برگزاری دوره در کشور اسرائیل باشد، بسیار عملی نبوده و اشکالات حفاظتی هم به وجود نخواهد آورد.
بازدید از بعضی نقاط عربنشین و ملاقات با فرماندهان محلی به منظور آشنا شدن به جنبههای عمل موضوع نیز جزو برنامه پیشبینی شده است.
بدین ترتیب پیشنهاد میکنم که موارد زیر مورد تصویب قرار گیرد.
محل تشکیل دوره آموزشی . کشور اسرائیل
مدت دوره آموزشی . ۷-۱۰ روز
تعداد شرکت کنندگان حداقل ۵ نفر (چنانچه یکی دو نفر هم به تعداد مزبور اضافه شود مانعی نخواهد داشت .)
هزینه مسافرت و اقامت بر طبق روش معموله (هزینه بلیط هواپیما با سرویس ایران و هزینه اقامت در محل بر عهده سرویس بهار)
تاریخ تقریب شروع دوره اوائل ماه ژوئن ۱۹۷۴ (نیمه اول خرداد ۱۳۵۳) مراتب جهت استحضار و صدور هرگونه اوامر مقتضی معروض میگردد. ربیعی»
#متن_سند
@irdc_ir
🔖آخرین سکانس خونین سازنده گاو مش حسن
📌چگونه فیلم گاو به نمادی برای تقابل با گفتمان غالب تبدیل شد؟
▪️«گاو» مهرجویی یک اتفاق بود، مولود جریانی به نام موج نوی سینمای ایران که در دهههای چهل و پنجاه شمسی، ساختار سینمای ایران را دگرگون کرد. فیلمسازانی همچون داریوش مهرجویی، تحت تاثیر محافل روشنفکری، فرهنگی، ادبی و هنری جامعه ایران و جهان، فیلمهایی تولید کردند که بر خلاف سینمای غالب آن روز دارای ارزشهای زیباشناختی فراوان بود.
▫️در آرشیو مرکز اسناد انقلاب اسلامی، سندی از ساواک موجود است که نشان می دهد فیلم گاو در دهه پنجاه، تبدیل به نمادی علیه گفتمان غالب شده و در محافل دانشجویی و روشنفکری علیه رژیم پهلوی به نمایش در می آمد. طبق گزارشی به قلم مرحوم داریوش مهرجویی در سازمان اسناد ملی، فیلم به شدت مورد توجه طبقه روشنفکر قرار گرفته و جلال آلاحمد، آن را فیلمی مهم میداند که باید آن را بیش از یک بار دید و منوچهر انور میگوید: «ما تاکنون تصور میکردیم که سینمای فارسی در حال جنبش و حرکت است، ولی این توهمی بیش نبوده است. با این فیلم جنبش سینمای فارسی حقیقتا به چشم میخورد و در آن شکی نیست.»
📍ادامهی مطلب
@irdc_ir
🔖حجتالاسلام والمسلمین پورمحمدی در گفتگو با ایرنا؛
📌وظیفهٔ مرکز اسناد انقلاب اسلامی بازگوکردن حقایق تاریخی طبق اسناد است
🔻حجتالاسلام و المسلمین مصطفی پورمحمدی رئیس مرکز اسناد انقلاب اسلامی در گفتگوی مفصلی با خبرگزاری ایرنا به بررسی ابعاد مختلف مسائل سیاسی اجتماعی روز پرداخته است:
▫️رسالت مرکز اسناد از ابتدا جمعآوری، دستهبندی و تدوین اسناد انقلاب و در اختیار قرار دادن آنها برای محققین بوده است.
▪️کار دیگر مرکز اسناد، رصد فضا و دادن پاسخ مستند به برخی شائبههای تاریخی است که بعضا توسط دشمنان طرح میشود. البته خیلیها به شائبهها پاسخ میدهند اما وظیفه مرکز اسناد این است که طبق اسناد واقعی، حقایق تاریخی را بازگو نماید.
▫️باید بپذیریم که ما در بازگویی حوادث پس از انقلاب اسلامی، دچار نقصان هستیم و به بازگویی بیشتر، گستردگی اطلاعات، تحلیل خوب و پذیرش نقدها نیاز داریم. در کنار ضعفها، دستاوردهامان هم فوقالعاده هستند اما در عین حال ضعفها و قوتها را باید به خوبی فهمید.
📌 ادامهٔ مطلب
@irdc_ir
📌سازمانهای بینالمللی و نهادهای حقوق بشری یار پنهان جنایتهای اسرائیل در فلسطین
▪️همیشه در گوش ما خوانده شده است که در جهانی زندگی میکنیم که به آزادی، دموکراسی و حقوق بشر احترام میگذارد. این اصطلاحات اغلب به عنوان پوششی برای بیعدالتی، خشونت و اشغالگری به کار میرود.
▫️مبارزه فلسطین نیز، مانند دیگر مبارزات در راه آزادی و رهایی است. حمایت دیگر کشورها از اسرائیل، نقض حقوق بشر را ممكن میسازد. اما متأسفانه با وجود اثبات مستند این نكته که اسرائیل یكی از بزرگ ترین ناقضان قوانین بینالمللی در دنیاست، حمایت دولتهای دیگر از این رژیم همچنان ادامه دارد.
▪️باید تغییر را در خیابان جستجو کرد، نه فقط در پارلمان و ساختمانهای دولت. فعالان باید از ترویج اطلاعات، که بیشتر مواقع به گروههای همفكر محدود میشود، فراتر رفته و اتحادهای استراتژیكی بسازند که با ایجاد شرایطی متفاوت، حمایت دولتها از رژیم های جنایتكار را غیر ممكن سازند. ترویج اطلاعات میان مردم، و زیر سؤال بردن «خبر» های رسمی که توسط رسانههای جریان غالب و دولتها منتشر میشوند، از بخشهای مهم این فعالیت هستند.
📚منبع: کودکی به تاراج رفته
📍ادامهٔ مطلب
@irdc_ir
8.13M حجم رسانه بالاست
مشاهده در ایتا
🔖تذکرات اردشیر زاهدی به محمدرضا پهلوی درباره جشن های ۲۵۰۰ ساله ؛
📌تبلیغات ۹۰۰ میلیون دلاری شاه علیه ایران
▪️جشنهای ۲۵۰۰ ساله از جمله اقدامات رژیم پهلوی بود که مخالفان داخلی و خارجی متعددی داشت. این جشنها در سال ۱۳۵۰ در حالی برگزار میشد که بسیاری معتقد بودند هزینههای گزاف این برنامه به هیچ عنوان توجیهپذیر نیست. در میان کارگزاران رژیم پهلوی اردشیر زاهدی از جمله افرادی است که در خاطرات خود به انتقاد از برگزاری جشنهای ۲۵۰۰ ساله پرداخت. هرچند او به عنوان داماد محمدرضا پهلوی نمیتوانست در برگزاری این مراسم سهمی نداشته باشد اما در یادماندههایش اشارهای به هزینه گزاف جشنها و فسادهای مالی دست اندرکاران داشته است.
📍ادامهی مطلب
@irdc_ir
10.75M حجم رسانه بالاست
مشاهده در ایتا
🔖برگی از سیره مبارز انقلابی و معلم اخلاق
📌انصاف در نقد؛ گفتگوی محمد خاتمی با آیتالله محمدرضا مهدویکنی
▪️روزهایی که گذشت مصادف بود با سالگرد مبارز انقلابی و معلم اخلاق آیتالله محمدرضا مهدویکنی. همگان او را در عالم سیاست به انصاف و عدالت میشناختند. آیتالله مهدویکنی در بخشی از کتاب خاطرات خود که توسط مرکز اسناد انقلاب اسلامی منتشر شده است به ماجرای انتقاد از کمیته امداد در دوران دوم خرداد و واکنش محمد خاتمی رئیسجمهور دولت اصلاحات میپردازد.
📍ادامهٔ مطلب
@irdc_ir