🔴 چرا ارز باید تک نرخی شود؟
👤 #حمید_خوشآیند
🔹 از زمان دولت قبل یعنی از مرداد ۱۳۹۷ که ارز دو نرخی شد، تا پایان سال ۱۴۰۰ حدود ۶۰ میلیارد دلار ارز ۴۲۰۰ تومانی برای تامین کالاهای اساسی (۲۵ قلم کالا شامل برنج، چای، گندم، روغن، گوشت قرمز و سفید، نهادههای دامی، لاستیک، دارو، برخی از ماشینآلات کشاورزی و ...) اختصاص داده شده است.
🔸 نکته قابل تامل اینکه این مقدار ارز توزیع شده نه تنها هیچ تاثیری در کاهش یا ثبات قیمت کالاهای اساسی نداشته بلکه مهمتر از آن، از قِبَل ارز ۴۲۰۰ تومانی بیش از ۷۵۰ هزار میلیارد تومان #رانت شکل گرفته است. یعنی کسی که با ۴۲۰۰ کالا وارد کند و با همان قیمت که در واقع قیمت سال ۱۳۹۷ میشد باید به مصرف کننده بدهد، ولی کالا را به قیمت روز یعنی دلار ۲۵ الی ۳۰ هزار تومانی به مردم داده است. فقط در سال ۱۴۰۰ به واسطه ارز ۴۲۰۰ تومانی بیش از ۳۷۰ هزار میلیارد تومان رانت شکل گرفت که نقش واسطهها و دلالان بسیار پررنگ بود! با یک حساب سرانگشتی در این سال چیزی حدود ۴ میلیون تومان از جیب هر ایرانی برداشته شد و به جیب عدهای خاص رفت! این درحالی است که در همان سال کشور با ۴۵۰ هزار میلیارد تومان کسری بودجه مواجه بود!
✅ با ارز ۴۲۰۰ تومانی حتی الان هم نباید مثلاً قیمت مرغ بیشتر از ۷ هزار تومان میشد حالی که امروز بیش از ۳۰ هزار تومان است.
🔹 در هر حال باید این ارز که سفره رانت و فساد و سودهای کلان برای دلالان و واسطهگران ایجاد کرده است، اگرچه دارای عوارض مقطعی هم باشد باید به طور کامل حتی از دارو حذف شود و قیمت ارز تک نرخی گردد.
💢 بدتر از رانت ناشی از ارز ۴۲۰۰ تومانی، رانت و فسادی است که در حاشیه یارانه آرد و نان شکل گرفته است...
#اقتصادی
➖➖➖➖➖➖➖
📡 بهترین تحلیلهای روز را در کانالهای مطالبه گری آرمانها و جهاد تبیین بخوانید.👇
https://eitaa.com/joinchat/1903165495C56be1717e3
🔻شیوه غلط کشاورزی دلیل نابودی منابع آبی
🔹 کمبود برخی اقلام اساسی از جمله گندم که یک کالای استراتژیک و حیاتی است و ارزشی بیشتر از نفت و طلا دارد، پیش از آنکه ناشی از تغییرات و رخدادهای بینالمللی و جنگها و .. مثلاً جنگ اوکراین باشد، متاثر از روشهای غیراصولی، غلط و بیبرنامه کشاورزی در کشور است که بر بحران کمآبی دامن زده است.
🔹 در ایران سالانه ۸۶ میلیارد متر مکعب آب مصرف می شود که در قبال آن ۷ میلیارد دلار صادرات انجام میشود که در مقایسه با مقدار آبی که مصرف میشود، اصلاً مقرون به صرفه نیست.
🔹 برزیل که چهارمین کشور صادرکننده محصولات کشاورزی دنیاست، ۳۹ میلیارد متر مکعب آب مصرف میکند و در قبالش ۵۵ میلیارد دلار کسب درآمد دارد. این اعداد و ارقام نشان میدهد علت نابودی منابع آبی و خشکسالی و حتی خشک شدن تالابها و دریاچهها در ایران شیوه غلط و غیراصولی کشاورزی است. به ویژه اینکه در ایران به مقولهای به نام مزیت نسبی در حوزه کشاورزی اصلاً توجهی نمیشود.
🔹 به عنوان مثال هندوانه از جمله محصولاتی است که منابع آبی زیادی مصرف میکند، بنابراین کشت آن در ایران با توجه به کمبود آب اصلاً به صرفه نیست، ولی با این وجود هندوانه که امکان واردات آن با قیمت پایینتر از داخل از افغانستان، ازبکستان و ترکمنستان وجود دارد، با هدررفت زیاد آب در ایران کشت میشود.
🔹 زمینهایی که باید زیر کشت گندم که یک کالای استراتژیکی است برود متاسفانه به کشت محصولاتی اختصاص مییابد که بعضاً هیچگونه صرفه اقتصادی و مالی برای کشور و حتی کشاورزان ندارد.
🔹 در هیچ جای دنیا همانند ایران آب این چنین در حوزه کشاورزی هدر نمیرود. دریاچهها، تالابها و چاههای کشور به خاطر کشاورزی غلط و عهد حجری درحال خشک شدن است و قطعاً در آینده صدمات جبران ناپذیری به محیط زیست و کشاورزی خواهد زد.
#حمید_خوشآیند
https://eitaa.com/joinchat/1903165495C56be1717e3