🌐 بازگشت به ریل مذاکره!
📝 حسین حسینی نژاد
🔰 سخن جوزپ بورل مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا که گفت «برجام بار دیگر به ریل بازخواهد گشت» را از چند منظر می توان بررسی کرد:
✅ خوردن به در بسته: واکنش بهموقع جمهوری اسلامی در پاسخ به قطعنامه اخیر آژانس بینالمللی انرژی اتمی، این پیام را به کاخ سفید رسانده که مدل تهدید - تحریم در مواجهه با برنامه صلحآمیز هستهای ایران نتیجه مطلوبی نداشته و نیازمند تغییر مسیر و بازگشت به میز مذاکره است.
✅ جنگ و فشار ؛ گزینه های تمام شده: برای غرب، دیپلماسی آخرین گزینه است چرا که دیگر نه توان فشار بیشتری بر ایران دارند و نه گزینه تهدید در مقابل ایران جواب می دهد.
✅ اقتصاد، شمشیر دسته شکسته: امروز اقتصاد به شمشیر دسته شکستهای مبدل شده که دست صاحبانش را نیز میبرد؛ درگیری اوکراین و پیامدهای جهانی بهخصوص افزایش هزینه مواد غذایی و انرژی، موجب بروز بحران غذایی در اروپا و افزایش تورم در ایالاتمتحده شده و زندگی در غرب را بهشدت تحت تأثیر قرار داده است. برای جامعهای که همواره نرخ تورم زیر ۲ درصدی داشته، حدود ۴ برابر شدن تورم، رقم بسیار بالایی است و ادامه تنش با ایران احتمالاً این شرایط را برای غرب بدتر خواهد کرد.
نکته مهم اینکه، هر چند نظام آماده مذاکره است ولی تجربه نشان داده است تغییر ریل سیاست خارجی غرب یک تغییر مسیر تاکتیکی و از سر ناچاری است و آنچه بلاوجه است ذوق زدگی های بدون مبنای برخی داخلی هاست.
https://eitaa.com/joinchat/1903165495C56be1717e3
🔴 چرایی بن بست مذاکرات...
👤 #امیرزاده
🔹 نقاط اختلافی بین ایران و امریکا بیش از مواردی است که صرفاً آن را خلاصه در بحث تحریمی سپاه کرد. نقاط اختلافی موجود از موارد فنی خارج شده و بیشتر ماهیتی سیاسی و فراهسته ای پیدا کرده است. آمریکاییها بارها اعلام کردند که ایران باید در چارچوب مواردی خارج از مذاکرات هستهای تعهدات دیگری همچون در زمینه منطقهای و موشکی را پذیرا باشد. ربط دادن موضوعات موشکی و منطقهای به مساله هستهای امری است که از ابتدا توسط تیم سیاست خارجی بایدن پیگیری شده است. راهبرد بایدن در بحث مذاکرات هسته ای راهبرد «همزمانی» است، این در حالی است که در دولت اوباما راهبرد گام به گام در دستور کار قرار گرفته بود.
.
🔸 آمریکاییها معتقدند ابزاری که باعث روآوردن ایران به مذاکرات شده، ابزار تحریم است. حال چنانچه این ابزار در این مرحله و در بحث مذاکرات هستهای از بین برود، ایران دیگر برای سایر موارد همچون موشکی و منطقهای پای میز مذاکره نخواهد آمد. بنابراین الان باید با ابزار تحریم، امتیازهای لازم را از ایران در سایر مسائل کسب کرد. به همین منظور است که رابرت مالی، نماینده ویژه آمریکا در امور ایران اعلام کرد که چنانچه ایران خواهان خروج سپاه از لیست تحریمی است، باید تعهدات فرابرجامی را نیز پذیرا باشد.
✅ در این وضعیت طبیعی است که ایران نیز حاضر نخواهد بود دستاوردهای هسته ای فعلی خود را که میتواند از آن بعنوان یک برگ برنده و اهرم فشار و ایضا یک عامل بازدارنده استفاده کند و بر طرف مقابل فشار آورد را با بازگشت به توافقی که حتی در اوج اجرایش هم عملا تحریم ها را لغو نکرد و در دوره ترامپ نیز با یک امضا مزایایش را ساقط شده دید، از دست بدهد و در این زمینه سالها عقب بیفتد.
🔹 در این بین شرکتها و کارتل های خارجی هم که معمولا پیش بینی های دقیقی از آینده دارند، حاضر نخواهند بود در ایران سرمایه گذاری گسترده ای را انجام دهند مخصوصا که ترامپ نیز طی روزهای اخیر کاندیداتوری اش را تلویحا اعلام کرده و اکثر جمهوری خواهان کنگره و سنا نیز بر پاره کردن مجدد برجام در صورت بازگشت به قدرت تصریح دارند.
🔸 نهایتا باید گفت احیای توافق هسته ای سال ۲۰۱۵ حداقل تا انتخابات کنگره امریکا بسیار دور از ذهن است و بن بست بین ایران و غرب همچنان و حداقل در کوتاه مدت باقی خواهد بود.
💢 البته روشن است که ایران نیز ابزارهای مختلفی برای آمپاس طرف مقابل در اختیار دارد و از آنها نیز جهت تعدیل فشارهای اقتصادی علیه خود بهره خواهد گرفت.
#بین_الملل
➖➖➖➖➖➖➖
📡 بهترین تحلیلهای روز را در کانالهای مطالبه گری آرمانها و جهاد تبیین بخوانید.👇
https://eitaa.com/joinchat/1903165495C56be1717e3
این همه گشتی، خسته نشدی؟!
🔹عضو "کمیته رسانه دفتر رئیس جمهور" در دولت روحانی، اظهارات آقای رئیسی مبنی بر "توزیع کوپن در برخی کشورهای اروپایی" را زیر سوال برده و نوشته: "گشتم نبود، نگرد نیست".
♦️در میزان دقت و تحقیق او همین بس که پس از تشییع مرحوم دعایی توییت زد: " رهبر معظم انقلاب از مرحوم دعایی تجلیل کردند؛ اما غیر از دولت اصلی، دولت سایه به رهبری سعید جلیلی هم غائب مراسم تشییع بودند".
🔹این در حالی بود که یک جست و جوی ساده، از حضور "معاون پارلمانی رئیس جمهور، سخنگوی دولت، وزیر ارشاد، سخنگوی وزارت خارجه، و آقای وحید جلیلی معاون صدا و سیما" در مراسم تشییع خبر می داد!
♦️اما درباره انکار توزیع کوپن در اروپا؛ ماکرون رئیس جمهور فرانسه یک ماه قبل، از "ارائه کوپن" به خانوادههای فقیر در فرانسه برای کنار آمدن با نتایج اقتصادی بحران اوکراین خبر داد و گفت "میخواهم ضمانتهای غذایی برای خانوارهای فقیر و طبقه متوسط ایجاد کنم".
🔹پس از آن هم، فرانس ۲۴ و دیگر رسانه های فرانسوی خبر دادند "در پی تشدید بحران اقتصادی، دولت فرانسه تصمیم به توزیع کوپن برای شهروندان گرفت. هدف، کمک به خانوارهای فقیر در بحبوحه افزایش قیمت ها است. بر این اساس، کوپن های ۵، ۲۰ و ۳۰ یورویی به شهروندان داده میشود".
♦️تواضع و ادب و عقلانیت علمی در این است که انسان هنگام بی خبری، سکوت کند و اگر سوالی از او پرسیدند، آنگاه بگوید "نمی دانم". اما اگر برای رفتار های انتحاری، مامور و معذور باشد، یا بخواهد به هر قیمت دیده شود، لابد ناچار است معرکه بگیرد و شرمنده شود؛ البته اگر بداند شرم چیست.
https://eitaa.com/joinchat/1903165495C56be1717e3
🌐 رقیب کانال سوئز از ایران میگذرد
🔰 روزنامه فرامنطقهای القدسالعربی چاپ لندن در شماره دیروز (شنبه) خود به جدی شدن پروژه گذرگاه شمال- جنوب پرداخته و نوشته است؛ روسیه و ایران در حال سرعت بخشیدن به پروژه رقیب خود برای کانال سوئز هستند. این گذرگاه قرار است از سواحل کشور هندوستان در اقیانوس هند به خلیجفارس و بنادر ایران متصل شود و با عبور از خزر و کشورهای قفقاز، به روسیه و درنهایت به شمال اروپا برسد. به نوشته این رسانه عربی، این پروژه بیست سال پیش توسط روسیه، هند و ایران امضا شد و تعدادی از کشورهای آسیای مرکزی و قفقاز که جمهوریهای سابق شوروی بودند، در آن مشارکت کردند.
🔰 القدسالعربی با اشاره به تحقیق بهعملآمده توسط سازمان حملونقل هند خاطرنشان کرد: «گذرگاه جایگزین کانال سوئز، یعنی گذرگاه شمال- جنوب، هزینه حملونقل کالاها میان هند و اروپا را به یکسوم هزینه صرف شده در کانال سوئز کاهش خواهد داد و مدتزمان یادشده را به نصف یعنی بهجای ۴۵ تا ۶۰ روز کنونی به ۲۳ روز خواهد رساند».
https://eitaa.com/joinchat/1903165495C56be1717e3