حال و هوای مردمان عهد قاجار در ماه رمضان / ۱
عبدالله مستوفی
🔹 «دیگر از اوقاتى كه ما خیلى مترصّدِ رسیدن آن بودیم، ماه رمضان بود. زیرا در این ماه، هم در وضع زندگى عمومى و خصوصى تغییراتى حاصل میگشت و مقصود اصلى ما كه تخفیف از ساعات مكتب باشد بیشتر از ماه محرّم و صفر بود؛ بالاختصاص كه از وقتى كه من به سنّ تمیز رسیده بودم، این ماه در تابستان بود. هم خوراكى در خانه فراوان بود، و هم ما وقت بازى و تفریح زیادترى در اختیار خود داشتیم.
🔸 ... روزهاى جمعه و اِحیاها هم كه تعطیل بود، براى نماز جماعت، لَلِه یا آخوند[مکتبمان] ما را به نماز جماعت هم میبردند و هر یك از من و برادرم را در یك طرف خود جا میدادند كه رسم نماز خواندن به جماعت را یاد بگیریم.
🔹 ماه رمضان، ماه قرآنخوانى است، بعضى بودند كه هر روز یك قرآن تمام میخواندند. ... بعضى از اهل خیر، قبل از ماه چندین جلد قرآن خریده، به این و آن میدادند. و بیشتر، زنها و مردمان پولدارِ بیسواد به این خیرات اقدام میكردند تا حالا كه خود از قرآنخواندن محروماند، وسیلهٔ قرائت براى سایرین تدارك كرده باشند.
🔸 كمتر كسى بود كه سواد داشته باشد و ماه رمضان یك قرآن تمام ختم نكند. حتّى در میان عوام معروف بود كه هر كه قرآنى در ماه رمضان شروع كند و نیمهتمام گذارد، مقروض خواهد شد!
🔹 نوكرهاى ما همه گرَكانى و باسواد بودند و وقتى از پشت اطاق آنها میگذشتى، صداى زمزمهٔ قرآنخوانى آنها بلند بود.
🔸 مسجدها عموماً پر میشد. مردم از هر طبقه و هر صنف، نماز ظهر و عصر را به جماعت میخواندند. بعد از نماز، امام مسجد اگر از اهل فضل بود، خود به منبر میرفت و مردم را موعظه میكرد. چنانچه بهاصطلاح دست منبر نداشت، واعظ دیگرى از واعظهاى شهر دعوت شده بود كه بعد از نماز براى مردم موعظه كند.
🔹 روزهاى جمعه و اِحیاها به مناسبت تعطیل، مساجد پرجمعیّتتر از سایر روزها میشد. بعضى از مقدّسین هم بودند كه قبل از افطار به مسجد رفته، نماز مغرب و عشا را هم به جماعت میخواندند. و بعضى كه خیلى مقدّس بودند، صبحها هم همین كار را میكردند؛ ولى صبح و مغرب و عشا دیگر بعد از نماز موعظه در كار نبود. زیرا احتیاج به خواب و خوراك، محلّى براى شنیدن وعظ باقى نمیگذاشت و مؤمن به عجله خود را به خانه میرساند كه سر سفرهٔ دراز، پهن، و یا در رختخوابِ پهن، دراز شود!
🔸 شبهاى ماه رمضان را بهخصوص در تابستان، مردم تا صبح بیدار میماندند و این كار در تمام طبقات مرسوم بود. بعضى مشغول عبادت و خواندن دعا و قرآن میشدند و براى درك ثواب هر شب تا صبح بیدار میماندند. زمرهاى، شبها بیدار میماندند كه صبحها لامحاله تا نزدیك ظهر بتوانند بخوابند و اثر روزه در آنها كمتر باشد.
🔹 بالأخره دستهٔ سومى هم بودند كه شب را به قمار صبح میكردند، و میگفتند: اگر به این سرگرمى مشغول نشوند، ناچارند بخوابند و روز، دیگر خواب نمیروند و روزه براى آنها مشكل خواهد شد. این دسته، بیشتر اعیانزادهها بودند، ولى روزه را در هر حال میگرفتند. و اگر اشخاصى بودند كه میخواستند طفره بروند، چون حتّى در خانهٔ خود هم جائى نداشتند كه روزهخورى كنند، ناچار بودند همرنگ جماعت باشند.
🔸 مرحوم احمد منشور میگفت: با برادرم موقّر، شبى در مجلس قمار تا صبح مشغول بودیم. چون به سحرى نرسیدیم روزه را خورده، بعد به منزل آمدیم. خبر روزهخورىِ ما زودتر از خودمان به منزل رسیده بود! همین كه وارد شدیم، مادرم از ما رو گرفت! چند روز با ما مثل جذامیها رفتار میكردند! قدغن شده بود [و] نوكر و خدمتكار دور و ور ما نمیآمدند. غذا كه براى ما میآوردند، در اطاق گذاشته فرار میكردند. ظرفهاى غذاى ما را علیحده و مخصوصاً در حضور ما كنار حوض خاكمال میكردند! تا بالأخره به وساطت برادرهاى بزرگتر، ما را توبهٔ رسمى دادند. آنوقت ما را به عضویّت خانه پذیرفتند!
🔹 مسافرى كه بعد از ظهر به شهر وارد شده و روزه نبود، اگر از خانه بیرون میرفت، تا برگشتن به خانه لبخشك بود. ناخوشها كه شرعاً باید روزهٔ خود را بخورند، در بیرون خانه همرنگ جماعت بودند. اگر كسى پیدا میشد كه بخواهد خود را ناخوش قلمداد كرده و بدینوسیله روزهخورى كند، طبیبى كه تصدیق مرض بدهد ولو شفاهى و براى متقاعد كردن اهل خانه هم باشد، گیر نمیآورد!
🔸 اطبّاى آن دوره حتّى یهودیهاى آنها، ولو براى روزهخورى هم، احترام تصدیق خود را داشتند و مثل امروز براى خواهش دوست و رفیق و جلب مادّه، تصدیق غیرواقع نمیكردند.»
(عبدالله مستوفی؛ شرح زندگانی من، ج۱، ۳۲۷ - ۳۲۹)
🌙 *حال و هوای مردمان عهد قاجار در ماه رمضان /* ۲
عبدالله مستوفی
🔹 «سه شبِ اِحیا شبهاى عبادت بود. مردم بعد از افطار به مسجدها میرفتند. شش شبانهروز (صد ركعت) نماز قضا میخواندند. بعد از آن، واعظ یا پیشنماز به منبر میرفت. اكثر، تفسیر سورهٔ إِنَّا أَنْزَلْناهُ فِی لَیلَةِ الْقَدْرِ و فضیلت عبادت شب قدر را براى مردم میگفت. و چون یكى از عبادات هم گریه از خوف خداست، آنها را میگریاند و بعد قرآن سر میگرفتند و به مسلمانان دعا میكردند و نزدیك سحر به منزل برمیگشتند.
🔸 ... در ماه رمضانهاى بعدتر كه ما قدرى بزرگتر هم شده بودیم، براى اینكه خود را بزرگ جلوه بدهیم، خیلى میل داشتیم روزه بگیریم؛ ولى ما را منع میكردند و مىگفتند: بر شما واجب نیست. ما میگفتیم: نماز هم بر ما واجب نیست، چرا اگر یك روز صبح دیرتر از خواب برخیزیم، آقا (پدرم) مىآید ما را براى نماز از خواب ورمىكشد؟! در مقابلِ این استدلال به ما میگفتند: براى سلامت شما مضرّ است.
🔹 اوّل روزى كه من روزه گرفتم، روز بیست و یكم رمضان و بلندترین روزهاى ماه خرداد بود؛ زیرا خوب در نظر دارم كه گوجه تازه آب افتاده، ولى نزدیك افطار واقعاً بیحال بودم. سال دیگر دو سه روز، و همینطور سالبهسال زیادتر كردم تا از چهارده سالگى تمام ماه را روزه گرفتم.
🔸 پدرم تا هشتاد سالگى روزه میگرفت. در سه سال آخر زندگیاش به حكم اطبّاء از روزهدارى ممنوع شد؛ وَ عَلَى الَّذِینَ یطِیقُونَهُ فِدْیةٌ طَعامُ مِسْكِینٍ. ولى باز هم به حال روزه بود. ... سحرها كه براى سحر خوردن برمیخاستند، او هم بیدار شده، مشغول تهجّد خود میشد و بعد از تعقیبات نماز صبح، دومرتبه یك ساعتى میخوابید.
🔹 ... در این ماه، مردم اطعام زیاد میكردند. اكثر اعیان هر شب در بیرونى افطار كرده، پنج شش الى ده پانزده نفر حاشیه و بعد نوكرهاى در خانه افطار میخوردند. آنها كه توانائىِ این قبیل اطعامها را نداشتند، خرما میخریدند و به مسجد میرفتند و به مؤمنین میدادند. اگر در میان اهل مسجد اعیانى هم بود، این خرما را رد نمیكرد و به آن افطار مینمود كه خود به ثواب اجابت دعوت برادر دینى رسیده و برادر دینى را هم به ثواب اطعام رسانده باشد. زیرا پیغمبر فرموده است: اتّقو النّار ولو بشقّ تمرة.
🔸 ... محال بود وقت افطار، صداى فقیرى از كوچه بلند شود و چندین نفر داوطلب براى غذا دادن به او از خانهها بیرون نیایند.
🔹 ... در این ماه كارها تقریباً تعطیل میشد و مردم به عبادت مشغول بودند. اگر كسى طلبى از كسى داشت تا احتیاج مبرم محرّك او نمیشد، سروقت بدهكار خود نمیرفت. عروسى كمتر اتّفاق میافتاد. خرید و فروش و معاملهاى كه حاجت به تنظیم قباله داشت كم، بلكه هیچ نبود. مرافعات شرعى در محاضر علماء متوقّف میگشت. ادارات دولتى باز بود، ولى كسى رجوعى نمیكرد. اگر كسى از دولت طلبى داشت، در این ماه به مطالبه نمیرفت، و محصّلین دیوانى هم دنبال مطالبهٔ بدهكارىِ افراد نمیرفتند. حتّى در خانهها هم جز كارهاى ناگزیرِ زندگانى، كار دیگرى از نوكر و خدمتكار توقّع نمیكردند.
🔸 به همین جهت، كارهاى سنگین خانه را یا قبل از ماه انجام داده بودند، یا به بعد از این ماه محوّل میكردند. اگر بنّائى نیمهتمام بود، صاحبكار به عمله و بنّاها مزد تمام میداد، ولى بیشتر از نصف روز تقاضاى كار نمیكرد. و در دهات هم كارهاى سنگین زراعتى را حتّىالمقدور تعطیل میكردند و اگر مثلاً درو و خرمنكوبى و از این كارها كه تعطیل آن خسارت جبرانناپذیر داشت پیش میآمد، با رعایت بیشتر از كارگرها انجام میدادند. خلاصه اینكه ماه عبادت بود و در همهچیز مردم از همدیگر رعایت میكردند.»
(عبدالله مستوفی؛ شرح زندگانی من، ج۱، ۳۲۹ - ۳۳۱)
هدایت شده از احمدحسین شریفی
معرفت و بصیرت از جنس نورند که خدای متعال به برخی افراد هدیه میدهد.
در بخشی از دعای ابو حمزه ثمالی چنین میخوانیم:
اللَّهُمَّ أَعْطِنِی بَصِیرَهً فِی دِینِکَوَ فَهماً فی حُکمِکَ وَ فِقهاً فی عِلمِکَ؛ خـدایا مرا بصیـرتـی در دینـت و فـهمی در فـرمانت و بینشـی در عِلمـت عطـا فـرما.
@Ahmadhoseinsharifi
🌹
📌توصیه غیر عقلانی بی مشتری
سیدنظام موسوی سخنگوی هیئت رییسه مجلس:
افزایش قیمت بنزین، #توصیه_غیرعقلانی برخی است، که در دولت و مجلس خریدار ندارد.
هدایت شده از تاملات حقوقی
recording-20230328-124933.mp3
43.51M
💐📖تفسیر سوره محمد ص
🔴 جلسه ۴
🟢حضرت آیت الله کعبی
عضو خبرگان رهبری و عضو هیئت علمی مؤسسه آموزشی پژوهشی امام خمینی ره
🟡 تفسیر آیات ۱۲_۱۰
🟩از سلسله مباحث تفسیر رمضانی #مدرسه_حجتیه
هدایت شده از [ اقتصاد نیوز ]
🔰خطر رسانههای مسموم
🔹آیت الله حائری شیرازی
بعد از فتح مکه، پیامبر (ص) اعلام آزادی مطلق کردند و همۀ اهل مکه را عفو نمودند؛ اما شش نفر را استثنا کردند. چندین شاعر بودند که پیامبر (ص) اینها را مهدورالدم قرار داد و در مجلس عمومی گفت که هرکسی به اینها دست پیدا کرد، اینها را از بین ببرد؛ یعنی خطر اینها از خطر همه بالاتر است. دستور اکید داد که نمی خواهد محکمه تشکیل بدهید، نمی خواهد به قاضی نشان بدهید، هرکسی به اینها دست پیدا کرد کار را تمام کند. اینها شعرایی بودند که شعرشان در تمام عربستان رایج بود در هجو مسلمان ها [و پیامبر (ص)].
#آیت_الله_حائری_شیرازی
@samad1001
http://eitaa.com/joinchat/4000645139Cde96dd3d95
هدایت شده از حامد امامی نژاد
1617619098_N2kO6.mp3
3.29M
چقدر حس فوق العاده ای داره #ماه_رمضان
الهی بتونیم شب های قدر را درک کنیم 🤲
💐 فرازهایی از خطبه پیامبر اکرم (ص) در آخر ماه شعبان درباره ماه مبارک رمضان
🔴• در ماه رمضان به بزرگانتان احترام کنید.
• و به کودکان و افراد کوچک تر، از هیچ محبتی دریغ نورزید.
📌• در این ماه بیشتر صله ی رحم نمایید.
• زبان خود را از گفتار ناپسند و زشت نگهدارید.
• و از آنچه خدا بر شما حلال نکرده است، چشمانتان را ببندید.
• و آن چه را که شنیدنش بر شما حلال نیست، گوش ننمایید.
• و به یتیمان مهر و محبت کنید تا بر یتیمان شما مهرورزند.
• و از گناهانتان توبه کنید.
✅• به هنگام نماز، دو دست خود را به دعا به پیشگاه خدا بلند کنید.
• چه آن که آن لحظه ها بهترین لحظه هاست.
• خداوند در آن لحظات با مهر و لطف بر بندگان می نگرد.
• و اگر از او درخواست کنند، جواب می دهد.
• و وقتی او را بخوانند، لبیک می گوید.
• و دعای آنان را اجابت می کند.
✳️• ای مردم! جانتان در گروه اعمال شماست، با طلب مغفرت از خدا، آزادش کنید.
• و شانه های شما از وزر و وبال گناه و زشتی های سنگینی می کند، با سجده های طولانی، آن وزر و وبال را سبک کنید.
• بدانید که خداوند به عزت خود قسم یاد کرده است که نمازگزاران و سجده کنندگان را عذاب نکند.
با پاره¬ی خرما، و مقداری آب، آتش را از خود دور کنید.
❇️• ای مردم! اگر کسی در این ماه اخلاق خودش را نیکو و اصلاح کند، جواز عبور از پل صراط برای او خواهد بود.
• و آن کسی که در این ماه بر زیردستان خود آسان گرفته و سخت گیری نکند، خداوند حساب را بر او آسان می گیرد.
• و کسی که در این ماه مردم از شرش در امان باشند، خداوند در قیامت غضب خود را از او باز می دارد.
• و کسی که یتیمی را نوازش نماید، در قیامت مورد نوازش خداوند خواهد بود.
📣• و کسی که صله¬ی رحم کند، خداوند رحمتش را در قیامت بر او فرو¬می¬فرستد.
⭕️• و کسی که قطع رحم کند، خداوند رحمتش را در قیامت از او دور دارد.
هدایت شده از دکتر قدیری ابیانه
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
📽قدیری ابیانه: 💵 *در مورد هزینه دلاری و حقوق ریالی*
💵مقایسه حقوق و رفاهیات با سایر کشورها
⏰ ۵:۲۴ دقیقه
📺 https://eitaa.com/ghadiri1404/5396
📲 دعوت می شوید به سایت و کانالهای محمد حسن قدیری ابیانه در ایتا و بله
www.ghadiri.ir
@ghadiri1404
@Gozideha1404
↩️ لطفا برای دیگران هم ارسال فرمایید.
هدایت شده از صراط مستقیم
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
🎥 #کلیپ_تصویری
🌙 ضیافت الهی 🌙
5⃣ قسمت پنجم
#ماه_مبارک_رمضان
#ضیافت_الهی
#صراط_مستقیم
✍کانال نشر بیانات استاد تحریری
╔════════════════╗
🆔 @seratemostaghim_ir
╚═════════════
هدایت شده از سربازان گمنام
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
🎥 اعتراض حجت الاسلام رفیعی به وضعیت حجاب در جامعه: بیحجابی قانونی، شرعی و عرفی مخالف ارزشهای ماست؛ چرا نظام به این سادگی با این موضوع کنار آمده است؟
☫به جمع سربازان گمنام بپیوندید👇
https://eitaa.com/joinchat/3617980416C11748e2114
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
💐انقلاب به سمت #قله در حال #حرکت است.
مگر میشود در این مسیر، #مشکلات، سنگ، چاله، باد، دود و گاز ....نباشد؟
❇️مسایل #طبیعی و قابل انتظار است. این ها، #حوادث_طبیعی یک راه دشوار به سمت قله است.
این حوادث و مسایل #اگر_نبود باید #تعجب می کردید.
📣آرام باشید.
🔴پاسخ های عمیق، زیبا و آرامش بخش #امام_خامنهای به یک جانباز دغدغه مند را بشنوید.
#عالم_سیاست
#عالم_تزاحم
#آرمان_گرایی
#واقع_بینی
#مثلث_مطلوبات_مقدورات_محذورات
#انقلاب_تغییر_واقعیتها_به_سمت_آرمانها
#اصل_اول_نیوتن
با خلق هر کس دعوی وارستگی دارد
بیشک به دنیا بیشتر وابستگی دارد
اینجا گریزی از تعلق نیست در هر حال
هر کس به چیزی در جهان دلبستگی دارد
پرسیدم از فرهاد آیا عشق شیرین بود؟
در پاسخم خندید، یعنی بستگی دارد
دنیا تماشاییست اما زندگی اینجا
اندوه دارد، رنج دارد، خستگی دارد
ما تابع عشقیم و این بیتابی بی حد
چون خط ممتد تا ابد پیوستگی دارد
#فاضل_نظری
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
📌خدا جای حق نشسته،
زدی ضربتی، ضربتی نوش کن.
🔴فرانسه میزبان آشوب و انقلاب.
و نقض سیستماتیک حقوق بشر
📌تازه ناتوی فرهنگی علیه آن کار نمی کند
📣بعلاوه نفوذی های درون سیستمی و فتنه گر هم ندارد که پول نظام را بخورند و حلیم دشمن را هم بزنند.
❇️ما قصد لم یقع
🇮🇷🚩شکرت خدا، پرچم بالا است الحمدلله.
هدایت شده از KHAMENEI.IR
🔸 غذای باقی مانده بین دندانهای روزهدار
⁉️ در یکی از روزهای ماه رمضان روزه گرفتم ولی دندانهایم را مسواک نزدم، و بدون این که باقیمانده غذاهای لابلای دندانها را عمداً ببلعم، خودبخود بلعیده شده است. آیا قضای روزه آن روز بر من واجب است؟
✅ اگر علم به وجود باقی مانده غذا در بین دندانهایتان و یا علم به رسیدن آن به حلق نداشتهاید و فرو رفتن آن هم عمدی و با التفات نبوده، قضای روزه بر شما واجب نیست.
📱 رسانه KHAMENEI.IR بهمناسبت فرارسیدن ماه مبارک رمضان، احکام روزهداری مطابق با فتوای حضرت آیتالله خامنهای را به مرور منتشر میکند.
⭐️ #بهار_معنویت
💻 Farsi.Khamenei.ir
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
💐تا شهید نباشی شهید نمی شوی
#شهید_حاج_قاسم_سلیمانی
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
💐امنیت و شرف و استقلال همه مدیون مدافعان شجاع و جان برکفی است که مظلومانه ایستادند.
اینها از فرزند، زندگی و همه چیزشان گذشتند.
🔴کوتاهی در پاسداری از خون این ها چگونه قابل توجیه است؟
❇️این فیلم را ببینید:
⁉️پرسیدند بابات کجاست؟
گفت مفقودالاثره
💐در زلال اندیشه امام خمینی ره
دشمن را آرام نگذاريد
همه مسئولان نظام و مردم ایران باید بدانند که غرب و شرق تا شما را از هویت اسلامیتان- به خیال خام خودشان- بیرون نبرند، آرام نخواهند نشست. نه از ارتباط با متجاوزان خشنود شوید و نه از قطع ارتباط با آنان رنجور.
همیشه با بصیرت و با چشمانی باز به دشمنان خیره شوید و آنان را آرام نگذارید که اگر آرام گذارید، لحظهای آرامتان نمیگذارند.
📚صحيفه امام؛ ج٢١؛ ص٣٢٨ - پيام به مهاجرين جنگ؛ ٢ فروردين ١٣٦٨
http://kayhan.ir/fa/news/160066
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
🎥 #کلیپ
✳️ شما دعوت شدید به مهمانی خدا، حواستان هست؟
🔰 از تلاوت قرآن غافل نشوید...
#ماه_رمضان
#خودسازی
#علیکم_انفسکم
✅ @EMAM_COM
هدایت شده از کانال امام خمینی (ره)
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
❕این فیلم را به #اشتراک بگذارید
✳️ «بُزَک نَمیر بهار میاد» نخواهد شد
🔰 ...این تکرار نیست، استقامت است
⚠️ مرور نکات مهم سخنرانی #رهبر_انقلاب در حرم رضوی
✅ @EMAM_COM