جلسه مدیران شعب تخصصی حفظ یکساله کشوری با حضور معاونت آموزش موسسه جامعه القران الکریم و اهل البیت علیهمالسلام مرکز قم،در پایان این دیدار جناب حجت الاسلام و المسلمین سید محمد مهدی طباطبایی مدیر محترم موسسه جامعه القرآن کریم و اهل بیت علیهم السلام توصیه هایی از جمله پژوهش و نوآوری به مدیران این طرح تخصصی داشتند
💐 @jqk_ir 💐
مباحث #قصه_های_قرآنی
✨ اصحاب اخدود ✨
گروهی از مؤمنان معتزل
💫 ربیع بن انس در روایتى شبیه به گزارش پیشین، اصحاب اخدود را گروهى از مؤمنان دانسته كه در روزگارى از مردمان كناره گرفتند. ستمگرى بتپرست آیین خود را بر آنان عرضه كرد و گروهى را كه از پذیرش آن سرباز زدند در گودال آتش افكند؛ اما خداوند با قبض روح و پیش از سوختن، آنان را نجات داد و خود كافران گرفتار آتش شدند.
گروهی از بت پرستان یمن
💫براساس گزارش مبهمى از مقدسى، تُبَّع (ذونواس) كه در مدینه به آیین یهود گرویده و دو نفر از احبار را همراه خود به یمن آورده بود، با قوم خویش كه یهودى شدن را بر او خرده مىگرفتند، دچار اختلاف شدند و براى داورى به كوهى رفتند كه از دیرباز جایگاه حل منازعه بود و آتشى در آن قرار داشت كه مىگفتند: ستمكاران را سوزانده، به ستمدیده آسیبى نمىرساند. آتش، بتپرستان را سوزاند اما احبار و همراهان نجاتیافتند، از اینرو مردمان زیادى از اهل یمن به آیین یهود گرویدند.
قبیله ای از بنی تمیم
💫برخى نیز اصحاب اخدود را عمرو بن هند مشهور به «مُحرِق» و یاران وى دانستهاند كه 100 تن از افراد قبیله بنىتمیم را در آتش سوزاند. وى را پادشاه ستمگرى دانستهاند كه در سالهاى 554ـ569 میلادى بر حیره حكومت مىكرده است. این پراكندگى در محتواى گزارشها چه بسا مىتواند در مقام قضاوت و گزینش، تردید آفرین باشد، از اینرو مفسرانى چون ابنكثیر، فخررازى و علامه طباطبایى در مقام رفع تعارض، این احتمال را مطرح ساختهاند كه شاید جماعتى با ویژگیهاى اصحاب اخدود بیش از یك گروه بوده باشند و گزارش قرآن ناظر به همه آنهاست، چنان كه برخى مفسران تابعى نیز بر این باورند كه مصداق حادثه اخدود بیش از یكبار تحقق یافته است.
✍️ادامه دارد...
💐 @jqk_ir 💐
#شان_نزول مقاصد واهداف #سوره_معارج
🍃نامگذاری🍃
این سوره را مَعارِج مینامند، به این مناسبت که این کلمه در آیه ۳ این سوره آمده است و این آیه، خداوند را ذی المعارج (صاحب درجات) شمرده است. این سوره را سَألَ یا واقع نیز نامیدهاند؛ زیرا این دو واژه در آیه اول آمده است (سأل سائل بعذاب واقع).
🍃ترتیب و محل نزول🍃
سوره معارج جزو سورههای مکی و در ترتیب نزول هفتاد و نهمین سورهای است که بر پیامبر(ص) نازل شده است. این سوره در چینش کنونی مُصحَف هفتادمین سوره است و در جزء ۲۹ قرآن جای دارد. البته برخی از مفسران شیعه، مکی بودن همه آیات این سوره را نپذیرفتهاند.
علامه طباطبایی معتقد است که سیاق و معنای آیات این سوره نشان میدهد که حداقل برخی از آیات این سوره در مدینه نازل شدهاند. او در تشریح این مساله عنوان کردهاست، درست است که سیاق آیات اولیه سوره معارج همانند سورههای مکی است و در مورد عذاب کفار در روز قیامت نازل شدهاند، اما در این سوره آیاتی وجود دارد که ثابت میکند قطعا بخش اولیه آیات این سوره مدنیاند. در آیه ۲۴ این سوره سخن از زکات است. زکات مسالهای است که بدون هیچ اختلافی در مدینه تشریع شده است. بر این اساس، اگر این آیه مدنی باشد ناگزیر آیات قبلی آن نیز باید مدنی باشند چرا که معنای آنها در مورد یک موضوع است و آیات مستلزم یکدیگراند.
او همچنین عنوان کرده است که مضمون این آیات در مورد منافقین است. منافقینی که پیامبر(ص) را احاطه کرده بودند و این معنا و مضمون با آنچه در مدینه وجود داشت بیشتر تطبیق دارد چرا که پیدایش نفاق در مدینه بوده است.
🍃تعداد آیات🍃
سوره معارج ۴۴ آیه، ۲۱۷ کلمه و ۹۷۲ حرف دارد.
💐 @jqk_ir 💐
🕋#تفسیر_نور
🌼 اعوذ بالله من الشیطان الرجیم🌼
🌟 بسْمِ اللَّه الْرَّحْمَنِ الْرَّحِيمِ 🌟
📖 آيه 📖
🏴وءَاتُواْ النِّسَآءَ صَدُقَتِهِنَّ نِحْلَةً فَإِنْ طِبْنَ لَكُمْ عَنْ شَىْءٍ مِّنْهُ نَفْساً فَكُلُوهُ هَنِيئاً مَّرِيئاً (4)
🍁جزء 4 سوره نساء 🍁
❄️ترجمه ❄️
🕌ومهر وكابین زنان را به صورت هدیه و با رغبت بدهید و اگر با میل و رغبت خویش چیزى از آن را به شما بخشیدند، آنرا حلال وگوارا مصرف كنید.
نکته ها
كلمه ى «نِحلَة» به گفته ى راغب اصفهانى، از «نَحل» به معناى زنبور عسل است. چون زنبور عسل به مردم عسل مىبخشد و توقّعى هم ندارد، به هدیه هم «نحلة» گفته مىشود. البتّه بعضى مفسّرین «نحلة» را به معناى «دَین» گرفتهاند. یعنى مهریّه، دَین و بدهى قطعى مرد است.
در حدیث است: بهترین اموال خویش را براى سه مصرف قرار دهید:
1- مهریّه. 2- حج. 3- كفن. اگر بهترین اموال را صرف مهریّه كنید، فرزندان شما صالح مىشوند.
🌴پيام ها 🌴
1️⃣ پرداخت مهریّه به زن حقّ او و الزامى است. «و آتوا النساء...»
2️⃣ مهریّه، نرخ زن نیست، بلكه نشانه ى صداقت مرد در علاقه و دوستى به همسر است. «صدقاتهن»
3️⃣ زن، مالك مهریه ى خود است. پدر و بستگان زن، حقّ گرفتن مهریه ى او را براى خود ندارند. «آتوا النّساء صدقاتهن»
4️⃣ مهریّه، بهاى زن نیست، بلكه هدیه ى مرد به همسرش مى باشد. «نحلة»
5️⃣ زن، در گرفتن یا بخشیدن مهریه، آزاد و مستقل است. «فان طبن لكم»
6️⃣ مال گوارا، مالى است كه صاحبش آنرا با طیب خاطر و رضایت ببخشد. «فان طبن... هنیئاً»
7️⃣ رضایت ظاهرى كافى نیست. رضایت قلبى لازم است. بخششهاى اكراهى، اجبارى و یا رودربایستى اعتبار ندارد. «طبن... نفساً»
8️⃣ مهر و هبه، از اسباب مالك شدن است. «صدقاتهنّ، فَان طبن لكم عن شىء»
9️⃣ زنان تحت تأثیر عواطف همه ى مهر خود را نبخشند. «شىء منه»
💐 @jqk_ir 💐
#حکایت
تشرف یک بانو به محضر امام زمان (عج)
🌺 جناب مستطاب محمد حسن ضرابي در كتاب خود تشرفي از بانويي كه همراه؛ حضرت آية الله آقاي آيت اللهي رخ داده از زبان جناب آقاي آيت اللهي نقل مي كند كه:
در سفر چهارم كه در سال 1259 شمسي به اتفاق عده اي از دوستان به حج مشرف شده بوديم پس از رسيدن به جده و استقرار در مدينة الحجاج، نشسته بوديم كه ديدم خانمي صدا مي زند: آقاي علامه، آقاي علامه...
بلند شدم نزد او رفتم پرسيدم: چكار داريد؟
گفت: من از اهالي اطراف كرمانشاه هستم چند سال است كه قصد داشته ام به مكه مشرف شوم، آقا امسال به من اجازه داده و توصيه كرده اند كه مناسك و اعمال را با شما و به راهنمايي شما انجام دهم.
پرسيدم: پدرتان هم همراه شما هستند؟
گفتند آقا كه مي گويم منظورم امام زمان هستند و مژده داده اند كه انشاء الله در اين سفر خدمتشان مي رسيم.
وقتي كه با ايشان بيشتر آشنا شدم متوجه شدم خانمي است كه ارادت بسيار فراواني به حضرت دارد و در مسير رضاي امام زمان زندگي مي كند، نامش فاطمه و بدليل علاقه زياد به آن حضرت به او فاطمه صاحب الزمان يا فاطمه صاحبي الزماني مي گفتند.
از اينكه حضرت چنين مژده اي داده و عنايتي فرموده اند بسيار خوشحال شدم لذا در تمامي مراحل انجام اعمال حج به ياد حضرت بودم، اعمال تمام شد اما اثري و خبري نديدم. شب عيد غدير كه قرار بود كاروان ما فردا صبح بطرف مدينه منوره حركت نمايد به اتفاق دوستان و همين خانم به مسجد تنعيم رفتيم و براي عمره مفرده محرم شديم. برگشتيم به مسجدالحرام، موقع برگزاري نماز عشاء به مسجد الحرام رسيديم.
پس از طواف و نماز طواف، سعي صفا و مروه، تقصير انجام داده، برگشتيم و طواف نساء را شروع كرديم در حين انجام طواف نساء مي ديدم كه اين خانم آرام آرام راه مي رود و با حال بسيار خوشي حضرت را صدا مي زند و مرتب اشك مي ريزد، در نتيجه من هم منقلب شده و امام زمان را صدا مي زدم و اشك مي ريختم. چند نفر از دوستان هم با ما در حال طواف بودند، در شوط آخر كنار حجر السماعيل ناگهان آقايي را ديدم كه جلوي من آمد و مرا در بغل گرفت و فرمود:
مرحباً و بك ابغي: احسنت بر تو.
سپس پيشاني مرا بوسيد، من هم او را بوسيدم ولي دقيقا ايشان را نشناختم در عين حال مواظب بودم كه طوافم بهم نخورد. پس از طواف نساء نماز طواف نساء را خوانديم چون مي بايست اين خانم را به كاروان خودش مي رسانديم بلند شده و حركت كرديم. اين خانم بهم گفت حاج آقا وعده امام زمان امشب تحقق پيدا كرد.
گفتم: چطور؟
گفت: از اول طواف نساء تا پايان طواف حضرت همراه ما بودند و من ديدم در شوط هفتم در كنار حجر اسماعيل شما را بغل گرفتند.
و در اين موقع بود كه متوجه شدم آن آقا امام زمان بوده اند و از اينكه همان موقع حضرت را نشناخته بودم متأثر شدم.
حاج آقاي علامه مي فرمودند: اين خانم چند ماه بعد به اتفاق شوهرش كه روحانی بود به ديدن من آمدند همسر اين خانم نيز از دوستان و منتظرين واقعي حضرت بود و مكرر خدمت حضرت رسيده بود.
🌺ألـلَّـهُـمَــ عَـجِّـلْ لِـوَلـیِـکْ ألْـفَـرَج🌺
📚 تشرف بانوان خدمت امام زمان عجل الله
💐 @jqk_ir 💐
d1736940t15445648(web).mp3
1.92M
🌷📖
💫تلاوت آیات ۱۳۰ تا ۱۳۲ سوره آل عمران با صدای راغب مصطفی غلوش
💐 @jqk_ir 💐
#شان_نزول مقاصد واهداف #سوره_معارج
🍃محتوا🍃
گفته شده است سوره معارج به لحاظ موضوعی، دارای چهار بخش است:
در بخش اول از عذاب سریع برای کسی سخن میگوید که بعضی از گفتههای پیامبر(ص) را انکار کرد.
بخش دوم، بسیاری از خصوصیات قیامت و مقدمات آن و حالات کفار در آن روز آمده است.
بخش سوم، بیانگر قسمتهایی از صفات انسانهای نیک و بد است که آنان را بهشتی یا دوزخی میکند.
بخش چهارم، شامل انذارها و بیمدادنهایی به مشرکان و منکران است و بار دیگر به مسئله رستاخیز برمیگردد و سوره را پایان میدهد.
💐 @jqk_ir 💐
😍#تفسیر_نور😍
🍃 اعوذ بالله من الشیطان الرجیم🍃
❤️ بسْمِ اللَّه الْرَّحْمَنِ الْرَّحِيمِ ❤️
📖 آيه 📖
وَإِذَا حُيِّيْتُمْ بِتَحِيَّةٍ فَحَيُّواْ بِأَحْسَنَ مِنْهَآ أَوْ رُدُّوهَآ إِنَّ اللَّهَ كَانَ عَلَى كُلِّ شَىْءٍ حَسِيباً (86)
🍰جزء 5 سوره نساء 🍰
ترجمه
🏡وهرگاه شما را به درودى ستایش گفتند، پس شما به بهتر از آن تحیّت گویید یا (لااقّل) همانند آن را (در پاسخ) باز گویید كه خداوند همواره بر هر چیزى حسابرس است.
🍃نکته ها🍃
مراد از «تحیّت»، سلام كردن به دیگران، یا هر امر دیگرى است كه با آرزوى حیات و سلامتى و شادى دیگران همراه باشد، همچون هدیه دادن. چنانكه وقتى كنیزى به امام حسن علیه السلام دسته گلى هدیه داد، امام او را آزاد كرد و در پاسخ سؤال مردم، همین آیه را قرائت فرمود.
در اسلام، تشویق به سلام به دیگران شده، چه آنان را بشناسیم یا نشناسیم. و بخیل كسى شمرده شده كه در سلام بخل ورزد. و پیامبر به هر كس مى رسید حتّى به كودكان، سلام مى داد.
در نظام تربیتى اسلام، تحیّت تنها از كوچك نسبت به بزرگ نیست، خدا، پیامبر و فرشتگان، به مؤمنان سلام مى دهند.(به آداب سلام در روایات مراجعه شود).
📡پيام ها 📡
1️⃣ رابطه ى عاطفى خود را نسبت به یكدیگر گرم تر كنید. «فحیّوا باَحسن»
2️⃣ ردّ احسانِ مردم نارواست، باید آن را پذیرفت و به نحوى جبران كرد. «حیّوا باحسن منها»
3️⃣ پاسخ محبّت ها و هدایا را نباید تأخیر انداخت. حرف فاء در كلمه «فحیوا»
4️⃣ پاداش بهتر در اسلام استحباب دارد. «فحیّوا باحسن منها»
5️⃣ در پاسخ نیكى هاى دیگران، ابتدا به سراغ پاسخ بهتر روید، اگر نشد، پاسخى مشابه. «باحسن منها او ردّوها»
6️⃣ در جنگ هم اگر دشمن پیشنهاد صلح كرد، شما با رحمت بیشترى بپذیرید، یا مقابله به مثل آن را بپذیرید. «حییتم بتحیّة فحیّوا باحسن منها»
7️⃣ از تحیّت هاى بى جواب نگران باشید، كه اگر مردم پاسخ ندهند، خداوند حساب آن را دارد و نه عواطف مردم را بى جواب گذارید، كه خداوند به حساب شما مى رسد. «انّ اللّه كان على كلّ شیىء حسیباً»
💐 @jqk_ir 💐
🔴 نقطهضعفهاى ما و راههاى نفوذ شيطانهاى جنّ و انس
🖌 استاد علی صفایی حائری:
هر كس، از نقطه ضعفهايش ضربه مىخورد و با تعلّقهايش به اسارت مىرود.
اين نقطهضعفها، در عمل شكل مىگيرد؛ بهخاطر تحقيرها و فرصت ندادنها و يا توبيخهاى سنگين، انسان از عمل مىگريزد و مسؤوليت نمىپذيرد.
بهخاطر جهل به مراد و ارزشهاى آن، گرفتار ضعف اراده و تردّد و تحيّر مىشود. انسان بهخاطر ضعفها در معرفت و در محبّت و انگيزه ، به ناتوانى مىرسد. همانطور كه با تعارض انگيزهها و عشقها، گرفتار و متوقف مىشود.
پس از فهم عشق و حلّ تعارضها،باز در مرحلهى تمرين، كسانى كه از كارهاى كوچك آغاز نكردهاند و قدم به قدم پيش نيامدهاند، گرفتار مىشوند. درست مثل كودكى كه با عشق مىخواهد وزنهاى را بردارد؛ اگر شكست بخورد، مأيوس مىشود واگر موفّق بشود،به غرور مىرسد؛ كه بهخاطر ناشىگرى، شكست و ضربه، طبيعى است.
📚 نامه های بلوغ ص155
💐 @jqk_ir 💐
جمعی از مسئولین قرآنی موسسه البصره العلومیه بصره عراق ، با حجت الاسلام سید محمدمهدی طباطبایی مدیر موسسه و حجت الاسلام سیدمحمدحسین طباطبایی قائم مقام جامعه القرآن دیدار و گفتگو کردنددر این دیدار بر یادداشت پروتکل و امضای تفاهم نامه بین دو موسسه برای اجرای برنامه های مشترک ، ایجاد یک شعبه از موسسه جامعه القرآن در شهر بصره گفتگو و تبادل نظر شد
💐 @jqk_ir 💐
d1737103t14219992(web).mp3
1.78M
🌹🍃
تلاوت آیات ۱۴۲ و ۱۴۳ سوره مبارکه اعراف با صدای محمود عبدالحکم
💐 @jqk_ir 💐
استادجامعه القرآن الکریم:
محافل قرآنی راهی برای معرفی بیشتر قرآن به جوانان
از بین ۳۷ شرکت کننده بخش قرائت مرحله استانی چهل و دومین دوره مسابقات قرآن ، ۱۱ نفر به مرحله فینال بخش قرائت مسابقات راه یافتند. از این تعداد ۵ نفر توانستند جواز ورود به مرحله کشوری را کسب کنند، که حسن حکیمی یکی از این افراد است.
💐 @jqk_ir 💐
#شان_نزول مقاصد واهداف #سوره_معارج
🍃آیات مشهور🍃
سَأَلَ سَائِلٌ بِعَذَابٍ وَاقِعٍ لِّلْكَافِرِينَ لَيْسَ لَهُ دَافِعٌ (آیه ۱ـ۲)
درخواستكنندهاى عذابى را كه واقعشدنى است درخواست كرد، [عذابى كه] ويژه كافران است، [و] آن را بازدارندهاى نيست.
📝 بنابر تفسیر مجمع البیان و برخی از منابع اهل سنت، این آیات درباره واقعه غدیر نازل شده است؛ درباره شأن نزول این آیات آمده است: پس از آنکه پیامبر(ص) مسئله ولایت علی(ع) را به مردم اعلان کرد، شخصی به نام نعمان بن حارث فهری نزد ایشان آمد و با حالت اعتراض به پیامبر گفت: ما را به توحید و قبول رسالتت و انجام جهاد و حج و روزه و نماز و زکات امر کردی. ما هم قبول کردیم. اما به این مقدار راضی نشدی تا اینکه این جوان را منصوب کردی و او را ولی ما قرار دادی. آیا این اعلام ولایت از ناحیه خودت بوده، یا از سوی خدا؟ وقتی حضرت به او فرمود که از ناحیه خداوند است، با حالت انکار از خداوند خواست که اگر این حکم از جانب اوست، سنگی از آسمان بر سرش فرود آید. در این هنگام سنگی از آسمان بر سرش فرود آمد و او را درجا کشت و این آیه نازل شد.
💐 @jqk_ir 💐
📖 والارض اذا دحاها
🕋« #دحو_الارض » (به معنای گسترده شدن زمین) مطابق با بیست و پنجم ماه ذیالقعده(فردا)، روزی است که از این روز، بخشهایی از کره زمین ـ که سراسر از آب بود ـ شروع به خشک شدن کرد تا کم کم به شکل یک چهارم خشکیهای امروزی درآمد.
مطابق روایات، اولین نقطه ای که از زیر آب سر برآورد، مکان #کعبه و بیت الله الحرام بود.
🌸از امیرالمومنین علیهالسلام روایت شده است که فرمودند: «نخستین رحمتی که از آسمان به زمین نازل شد، در بیست وپنج ذی القعده بود. کسی که در این روز روزه بگیرد و شبش را به عبادت بایستد، عبادت #صد_سال را که روزش را روزه و شبش را عبادت کرده است خواهد داشت.
🔔رویدادهای دیگری نیز در این روز رخ دادهاند که اهمیت آن را دو چندان کرده است؛ از جمله:
- میلاد حضرت #ابراهیم علی نبینا وآله وعلیهالسلام
- میلاد حضرت #عیسی مسیح علیهالسلام
- خروج #رسول_اکرم صلی الله علیه وآله وسلم از مدینه به همراه هزاران حاجی به سوی مکه، به قصد حجة الوداع.
🌞 برخی از اعمال این روز:
۱ غسل
۲ شب زنده داری. در روایتی شب زنده داری به همراه روزه ای این روز معادل عبادت صد سال شمرده شده است.
۳ روزه ، که یکی از چهار روزی که روزه ی آن بالاترین فضیلت را دارد و در روایات ثواب آن را معادل ۶۰ ماه و بعضا معادل کفاره ی گناهان هفتاد سال برشمرده اند.
💐 @jqk_ir 💐