🎯 عصر اقتدار سیاستمداران عملگرا (1)
✡ ارتش سرّی روشنفکران (قسمت 29)
🌐 سیاستمداران عملگرا و دولت سرمایهداری (5)
1⃣ نقطهی اتکاءِ استراتژی انگلیسیِ #اصلاحات، یک تحلیلِ ظریف از نتایج سکولاریستیِ سیاستهای #دولت_سازندگی به شمار میرفت.
2⃣ چه روی داد که #اصلاحطلبان در آستانهی #دوم_خرداد 1376 بستر را برای یک #کودتای_نرم یا به تعبیر خود «گذار به دموکراسی» در ایران مهیا میدانستند؟ و با چه پشتوانهای قدم در این راه پُرمخاطره گذاشتند؟!
3⃣ چارهای جز بازخوانی تاریخی مقطعی مهم از تاریخ انقلاب اسلامی نداریم؛ عصر مشهور به «سازندگی».
4⃣ از نگاه جامعهشناختی، با ظهور سیاستهای تکنوکراتیکِ دولت سازندگی (کارگزاران) و ریاستجمهوری #اکبر_هاشمی_رفسنجانی یک جنگ سیاسی با «گفتمان رسمی انقلاب اسلامی» راه افتاد.
5⃣ از درونِ این جدال، طبقهی جدیدی سربرآورد؛ طبقهی موسوم به «یقه سفیدان» که پایگاهشان را در همان «بورزوازی نوخاسته»، «سرمایهداری نوکیسه» و «طبقه متوسط جدید» میتوان جُست.
📖 متن کامل مقاله بههمراه منابع:
👉 yon.ir/pragmatism
✅ اندیشکده مطالعات یهود:
👉 @jscenter
🔸 هشتگ اصلی: #ارتش_سری_روشنفکران
🎯 عصر اقتدار سیاستمداران عملگرا (2)
✡ ارتش سرّی روشنفکران (قسمت 29)
🌐 سیاستمداران عملگرا و دولت سرمایهداری (5)
1⃣ طبقهای که در تحلیل #حسین_بشیریه شامل روشنفکران، اساتید دانشگاه، دانشجویان، دبیران و آموزگاران و شماری از متخصصان و حقوقدانان بودند.
2⃣ این بخشهای اقشار متوسط جدید، ویژگیهایی شبیه به یک «طبقه اجتماعی» از خود نشان دادهاند. آنها از آغاز «محمل اصلی ایدئولوژی لیبرالیسم، سکولاریسم و مدرنیسم بودند» و متاثر از همان ایدئولوژی جهانی غالب، یعنی #سرمایهداریِ نوپا.
3⃣ خواستههای عمدهی «طبقه متوسط جدید» شامل تجدید هویت و سنتهای ملی ایران، منع دخالت روحانیون در سیاست، وضع نظام قانون اساسی جدید به شیوهی اروپا، تأسیس نهادهای سیاسی بر اساس حاکمیت ملی و ایجاد مبانی «دولت ملی مدرن» به جای دولتهای سنتی و کاریزماتیک بوده است.
4⃣ همین طبقهی متوسط جدید پس از انقلاب اسلامی به تدریج مواضع سیاسی خود را از گروههای سنتگرای اسلامی متمایز ساخت و با عرضهی تعبیر «دموکراتیکتر»! از اسلام، زمینه اجتماعیِ #اپوزیسیون_سیاسی در جمهوری اسلامی را تشکیل داد.
5⃣ حالا این «طبقه متوسط سکولار» نوظهور، با آغاز دههی 1370 منافع اقتصادی – سیاسیِ خود را در پیوندِ «سرمایهداری» و «دولت» میدید!
📖 متن کامل مقاله بههمراه منابع:
👉 yon.ir/pragmatism
✅ اندیشکده مطالعات یهود:
👉 @jscenter
🔸 هشتگ اصلی: #ارتش_سری_روشنفکران
🎯 عصر اقتدار سیاستمداران عملگرا (3)
✡ ارتش سرّی روشنفکران (قسمت 29)
🌐 سیاستمداران عملگرا و دولت سرمایهداری (5)
1⃣ استراتژی #دولت_سازندگی روی یک موج تئوریک کلاسیک حرکت میکرد و آن التزامِ دولت به فرآیند #جهانی_شدن است.
2⃣ هم رئیس دولت سازندگی و هم رئیس دولت اصلاحات ضمن عدول از مبانیِ #اسلام_ناب، با سخنان خود بر این تئوری سکولار صحه نهادهاند، چون فرآیند #مدرنیزاسیون و دورهی «گذار» را «اجتنابناپذیر» معرفی میکردند و با عملکرد خود مروّج نوعی از #سکولاریسم_دینی نیز بودند.
3⃣ ترویج این ایدئولوژی هم نشان از رابطه «توسعهی اقتصادی» با نظام ارزشی #مدرنیته دارد و آنگونه که آدریان لفتویچ، پژوهشگر برجسته مُدرنیست شرح میدهد:
👈 توسعهی اقتصادی بر مبنای بازار آزاد، خواه در فضای سیاسی دموکراتیک غربی باشد و خواه نه، سبب خلق نظام ارزشیِ #سرمایهداری_لیبرال میشود.
4⃣ اعضاء #حزب_کارگزاران بهمثابه قویترین فراکسیون در دولت هاشمی رفسنجانی، پیامدها و تبعاتِ «سیاستهای تعدیل» را میدانستند و بر همین اساس، به فکر «مدیریت انتقال قدرت» پس از ریاست جمهوری هاشمی رفسنجانی بودند.
5⃣ با همهی این آیندهنگریها آنان برای سیاستورزی به میدان نیامدند. یک «کودتای خزنده ایدئولوژیک» به راه افتاد و حتی موج استحالهی آن به برخی نهادهای امنیتی دولت رسید. این کودتای خزنده اسامی شیکی داشت، مانند «گذار به دموکراسی» یا «گذار دموکراتیک».
📖 متن کامل مقاله بههمراه منابع:
👉 yon.ir/pragmatism
✅ اندیشکده مطالعات یهود:
👉 @jscenter
🔸 هشتگ اصلی: #ارتش_سری_روشنفکران
✡ بورس تحصیلی یا ابزار نفوذ و جذب نخبگان (1)
1⃣ جهانشمولیِ ارزشهای لیبرالی سالهای سال بین نظریهپردازان این مکتبِ فکری مورد مناقشه بوده است. دانشمندان بسیاری هستند که جهانشمولیِ این اندیشه و نظریه را به نقد کشیدهاند.
2⃣ عدهای از طرفداران این مکتب اعتقاد دارند #آزادی (به معنایی که خودشان تصور میکنند) مهمترین #هدف_زندگی بشر است و ما (جامعه آمریکایی) بهترین جامعهای هستیم که توانسته به آن دست یابد.
3⃣ اعتقاد به برتر و بالاتر بودن از سایر انسانها سبب نوعی #نژادپرستی میشود که در نتیجهی آن، آمریکاییها گمان میکنند سایر ملتها مستخدم آنها هستند یا اینکه بربرهایی (وحشیهایی) هستند که باید آنها را متمدن کرد!
4⃣ افراد تأثیرگذار و قدرتمندی در ابتدای هزاره سوم ظهور کردند و گفتند ایالاتمتحده آمریکا هم فرصت و هم مسئولیت این را دارد که #نظم_نوین_جهانی آمریکایی را بسازد. و اینها مانند طرفداران سابق امپراتوری اروپایی (که در دوران استعمار بودند) میگفتند که باید آمریکا، بر مردمِ تحت حکومتش(!) ارزشهایی مانند نظم بینالمللی، صلح و ثبات، ارتقای ارزشهای جهانشمول لیبرالی و دموکراسی را عرضه کند!!
✅ اندیشکده مطالعات یهود:
👉 @jscenter
✡ بورس تحصیلی یا ابزار نفوذ و جذب نخبگان (2)
1⃣ این رویکرد که توسط نظریهپردازان، #جهانشمولی نامیده میشود سبب هزینهی میلیاردها دلار توسط دولتمردان آمریکایی در راه گسترش و جهانیسازیِ #ارزشهای_آمریکایی شده است.
2⃣ این هزینهها که بیشتر توسط #کمپانیهای_یهودی تأمین میشود و در نهایت، بارِ آن بر دوش مردم آمریکا قرار میگیرد (که آنها نیز از طریق مالیات پرداخت میکنند)، سبب ظهور منتقدان زیادی در داخل و خارج این کشور شده است.
3⃣ البته باید دانست که جهانی کردنِ ارزشهای آمریکایی تنها مربوط به کلماتِ زیبایی مانند دموکراسی و آزادی (بهمعنای لیبرالی آن) نمیباشد بلکه با این کار اهداف امپراتوری آمریکایی محقق میشود. گسترش #سبک_زندگی_آمریکایی سبب مصرف بیشتر کالاهای آمریکایی در کشورهای هدف شده و از سوی دیگر اعتراضات به این نوع از #استکبار را کم و (بهتدریج) خاموش میکند.
4⃣ فرهنگهای متفاوت در جوامع متفاوت هر یک با توجه به فرهنگ خودشان غذا میخورند، لباس میپوشند و وسایل زندگی خود را تهیه میکنند، اما اگر فرهنگ زندگی آمریکایی در سایر کشورها گسترش یافت، آن وقت میشود نوشابه کوکاکولا، غذاهای مک دونالد و... را به این کشور صادر کرد.
5⃣ از این منظر است که اَبَر شرکتهای آمریکایی هیچگاه از کمک کردن به طرحهای #جهانیسازی دریغ نمیورزند!
✅ اندیشکده مطالعات یهود:
👉 @jscenter
✡ بورس تحصیلی یا ابزار نفوذ و جذب نخبگان (3)
1⃣ از مهمترین راهبردهای تئوریسینهای آمریکایی در مسئله #جهانی شدن، ساختارسازی و آمادهکردن زمینه برای رشد تفکر لیبرالی در تمامی کشورهای جهان است.
2⃣ برای مثال ایالات متحده آمریکا سعی دارد که برنامههای اقتصادی خود را از طریق #صندوق_بینالمللی_پول و #بانک_جهانی اعمال کند.
3⃣ در این مورد میتوان به نوشته یکی از دانشمندان علوم سیاسی آمریکا اشاره کرد:
📝 «اجرای این رویکرد (توسعه به روش آمریکایی) به مقدار زیادی وابسته به کارشناسان غربی (مخصوصاً آنهایی که در بانک جهانی و صندوق بینالمللی پول بودند) بود. با انجام این روش، نقش معیارهای بومی در کشور (هدف) نادیده گرفته میشد و به مفهوم توسعه، رنگی استعماری میداد. در نهایت، رشد اقتصادی در برخی کشورها (برای مثال چین) هزینه زیادی را بر شهروندان و فرهنگ آنها تحمیل کرد.»
✅ اندیشکده مطالعات یهود:
👉 @jscenter
✡ بورس تحصیلی یا ابزار نفوذ و جذب نخبگان (4)
1⃣ به هر حال #استعمار به دنبال رسیدن به راههایی جدید در نگهداری از مستعمرات خود و راههایی نو برای حفظ امپراتوری خود در جهان بود.
2⃣ دراینباره میتوان به صحبتهای #لیزا_هریسون (که خود از دانشمندان لیبرال است) اشاره کرد. وی میگوید:
3⃣ «در نهایت، اینکه بگوییم به پایان #عصر_استعمار رسیدهایم بسیار دشوار است. اگر منظور پایان عصر لشکرکشی و غلبه داشتن بر مستعمرات باشد، بله، استعمار به آنصورت پایان یافته است، اما اگر تمامی انواع #نفوذ را در کشورها در نظر بگیریم نمیتوان گفت که عصر استعمار پایان یافته است. این بدین خاطر است که کشورهای استعمارگر منافع و نفوذ خود را بر کشورهای مستعمره سابق خودشان حفظ کردهاند.»
4⃣ ما در ادامهی این مقاله به یکی از انواع اقدامات ایالات متحده برای حفظ و تداوم استعمارش بر کشورهای مختلف میپردازیم:
👈 ارائه #بورس_تحصیلی برای جذب نخبگان کشورها
✅ اندیشکده مطالعات یهود:
👉 @jscenter
✡ بورس تحصیلی یا ابزار نفوذ و جذب نخبگان (5)
1⃣ #دیپلماسی_عمومی مجموعه فعالیتهایی است که از سوی یک دولت، بازیگر منطقهای یا بینالمللی با هدف تاثیرگذاری بر افکار عمومی و به منظور ارتقای وجهه خارجی خود و یا جلب حمایت از آن برای سیاستی خاص طراحی شده و با استفاده از تمام ابزارهای موجود و فنآوری روز به مرحله اجرا گذاشته میشود.
2⃣ دیپلماسی عمومی حوزهای جدا از فعالیتهای سیاسی، فرهنگی و یا اقتصادی نیست بلکه در راستای آنهاست و کشورها در تلاشاند در کنار روابط دیپلماتیک و رسمی خود، زمینهی همراهیِ #افکار_عمومی خارجی با سیاستهای داخلی خود را فراهم نمایند.
3⃣ زیرا امروزه اغلب کشورها، نهادهای بینالمللی و کمپانیهای بزرگ میخواهند ضمن صحبت با دولتها و طرفهای رسمی خود، با ملتها نیز رویِ سخنی داشته باشند و این روی سخن با ملتها امروزه در بسیاری از موارد، اولویتدار و حتی مهمتر از صحبت با دولتها و طرفهای رسمی شده است، بهگونهای که آنها از همه ابزارهای موجود و تأثیرگذار استفاده میكنند تا افکار عمومی و مخاطبان را با خود همراه نمایند.
✍ نویسنده: آرش مقصودی
📖 متن کامل مقاله بههمراه منابع:
👉 yon.ir/Scolarship
✅ اندیشکده مطالعات یهود:
👉 @jscenter
✡ بورس تحصیلی یا ابزار نفوذ و جذب نخبگان (6)
1⃣ رسانهها بازوی #دیپلماسی_عمومی کشورهاست. کشورها برای پیشبرد سیاستهای خود از #رسانه استفاده میکنند و این رسانهها هستند که در جهت منافع کشورها و بازیگران صحنه بینالملل هر گزارش درست یا نادرستی را ارائه و با تشویش افکار عمومی علیه کشور یا موضوعی، فشارهای مختلفی را بر حریف یا حریفان خود وارد مینمایند، و یا با جلب افکار عمومی نسبت به سیاستهای خود و همراه نمودن این افکار، به اهداف خود میرسند.
2⃣ همراه کردن ذهن ملتها به جای استفاده از ابزار زور یا سلطه، #قدرت_نرم نامیده میشود که در مقابل قدرت سخت قرار دارد. #جوزف_نای نظریهپرداز این حوزه، در تبیین قدرت (نرم و سخت) میگوید:
3⃣ قدرت، توانایی این است که دیگران کاری را انجام دهند که شما خواستار آن هستید و شما میتوانید به سه روش بر دیگران قدرت داشته باشید:
🔸میتوانید کار خود را با تهدید و اجبار انجام دهید 👈 چماق!
🔸میتوانید آن را با پرداخت جایزه انجام دهید 👈 هویج!
🔸یا میتوانید کاری کنید که دیگران آنچه شما میخواهید را انجام دهند.
🔹این توانایی که کاری کنید دیگران بدون پرداخت یا اجبار کاری را انجام دهند که شما میخواهید و چیزی را بخواهند که شما میخواهید را من (جوزف نای) «قدرت نرم» مینامم!
4⃣ ایالاتمتحده که خود را امپراتور جهان میپندارد نیز به فکر این است که «بدون هزینه» ملتهای مختلف جهان را زیر پرچم #لیبرال_دموکراسی جمع کند و از این طریق امپراتوری خود را کامل کند.
✍ نویسنده: آرش مقصودی
📖 متن کامل مقاله بههمراه منابع:
👉 yon.ir/Scolarship
✅ اندیشکده مطالعات یهود:
👉 @jscenter
✡ بورس تحصیلی یا ابزار نفوذ و جذب نخبگان (7)
1⃣ یکی از مهمترین اقدامات دیپلماسی عمومی ایالاتمتحده این است که #جوانان کشورهای هدفِ خود را جذب فرهنگ #لیبرال_دموکراسی کند و به دلیل اینکه آیندهی هر کشوری بهدست جوانان امروز آن کشور ساخته میشود، با این کار، آیندهی ملتها در دست ایالات متحده خواهد بود.
2⃣ بهترین راه برای جذب هر ملتی به فرهنگی خاص، #جذب_نخبگان آن کشورهاست. به همین دلیل ایالات متحده نیز بهجای لشکرکشی به کشورها، تمایل دارد بودجهی برنامههای فرهنگی خود را در زمینهی هدایت نخبگان جوامع به #ارزشهای_آمریکایی صرف کند، که اگر نخبگان با ارزشهای آمریکایی پرورش یافتند، خود مبلّغی خواهند شد برای آن ارزشها و عملی شدن سیاستهای ایالات متحده.
3⃣ پروژههای مختلفی در ایالات متحده و با مبالغ هنگفت برای رسیدن به چنین هدفی انجام میشود؛ اما یکی از مهمترین این پروژهها، پروژههای اعطای #کمکهزینه_تحصیلی است.
4⃣ در اسناد دیپلماسی عمومی ایالات متحده آمده است:
👈 کمک هزینه تحصیلی برای بیش از هزار رهبر جوان که به ساختن حکومت بهتر (!) و پرورش نهادهای قویتر جامعه مدنی، تقویت زنان و اقلیتهای مذهبی و افزایش فرصتهای اقتصادی کمک میکنند خواهد بود. این برنامه (پرورش رهبران جوان) در سراسر جهان اجرا خواهد شد، به همراه اینکه برای جنوب شرق آسیا برنامه ویژه تهیه شده است. برای هر یک از این جوانان 90 هزار دلار (!) به طور میانگین هزینه خواهد شد.
✍ نویسنده: آرش مقصودی
📖 متن کامل مقاله بههمراه منابع:
👉 yon.ir/Scolarship
✅ اندیشکده مطالعات یهود:
👉 @jscenter
✡ بورس تحصیلی یا ابزار نفوذ و جذب نخبگان (8)
1⃣ برنامههای #کمکهزینه_تحصیلی برای هر کشور و منطقهای جداگانه و با مشخصات متفاوتی (نسبت به اهمیت آن منطقه برای منافع ایالات متحده) انجام خواهد شد! که ما تعدادی از این برنامهها را طبق اعلام دولت ایالات متحده برای شما ذکر میکنیم:
🌐 برنامههای کشورهای جنوب شرقی آسیا
2⃣ از سالهای 2013 تا 2015 قریب به 900 هزار دلار صرف تقویت تعاملاتِ بهاصطلاح فرهنگی بین آمریکا و #ژاپن شده است. در این سند آمده باید این بودجه صرف تعاملاتِ تحصیلی و فرهنگی میان ایالات متحده و ژاپن شود.
🌐 تعامل جوانان ایالات متحده و کرهجنوبی
3⃣ کمیسیونی برای این منظور بین کنگره آمریکا و مجلس ملی #کرهجنوبی شکل گرفته است. برنامههای این نهاد شامل دانشجویان ده دانشگاه و فارغالتحصیلان آنها برای پیشرفت روندهای سیاسی، فرهنگی، اجتماعی میان آمریکا و کرهجنوبی بوده است. شرکتکنندگان کرهای دو هفته و نیم را در ایالات متحده میگذرانند که برای 20 نفر از این شرکتکنندگان در سال 2014 میلادی بیش از 150 هزار دلار (!) هزینه شده است.
✍ نویسنده: آرش مقصودی
📖 متن کامل مقاله بههمراه منابع:
👉 yon.ir/Scolarship
✅ اندیشکده مطالعات یهود:
👉 @jscenter
✡ بورس تحصیلی یا ابزار نفوذ و جذب نخبگان (9)
🌐 برنامه کمک هزینه تحصیلی کریستوفر استیونز
1⃣ این بخش از برنامههایِ بهاصطلاح فرهنگیِ ایالات متحده از پرهزینهترین برنامههای این کشور محسوب میشود. بهطوری که بودجه این برنامه بیش از 20 الی 30 برابر سایر هزینهها در بخش #کمکهزینه_تحصیلی محسوب میشود! شاید دلیل بالا بودن بودجه در این قسمت، راهبردی بودن کشورهای هدف آن است: از کشورهای عربی حاشیه خلیج فارس گرفته تا تونس، لیبی، مصر و #ایران.
2⃣ برنامه راهبردی ایالات متحده در خاورمیانه و شمال آفریقا که به نام #کریستوفر_استیونز و با همکاری خانواده وی انجام میشود مأمور به گسترش تعاملاتِ آنلاین با بیش از یک میلیون جوان در خاورمیانه و شمال آفریقا است و میبایست زمینههایی را فراهم کند که این یک میلیون استعداد در قرن 21 همراه با #ارزشهای_آمریکایی آموزش یابند.
3⃣ اکثر هزینه این برنامه را خانواده کریستوفر استیونز و #بنیاد_مکآرتور تأمین میکنند که هر دوی اینها آشکارا بهدنبال گسترش #فرهنگ_لیبرالی میباشند تا دیگر اتفاقاتی مانند انقلاب اسلامی ایران و یا بیداری اسلامی اتفاق نیفتد.
4⃣ نهادهای ثروت و قدرت جهان که از «دورانِ استعمار» ملتهای مستضعف را به استثمار کشیدهاند به هیچوجه راضی نیستند نیروی کار و منابع طبیعی ارزان این ملتها را از دست بدهند. اما با توجه به اینكه امروزه دیگر انواع قدیمی استعمار پاسخگو نیست، گویا اینبار تصمیم گرفتهاند تحت لوای آزادی و آزادیخواهی به تاراج ثروت و دسترنج ملتها مشغول شوند!
✍ نویسنده: آرش مقصودی
📖 متن کامل مقاله بههمراه منابع:
👉 yon.ir/Scolarship
✅ اندیشکده مطالعات یهود:
👉 @jscenter