اگر چیز پاکی را کنار چیز نجس بگذارند و روی هر دو آب بریزند، همین حکم جاری است؛ بنابر این اگر برای آب کشیدن انگشت نجس، روی همه انگشتان آب بریزند، طوری که آب از انگشت نجس روی انگشتان دیگر بریزد، نیاز به شستن جداگانه انگشتان دیگر نیست، بلکه با پاک شدن انگشت نجس، آنها نیز - که محل عبور آب بودهاند- پاک میشوند.
#احکام_طهارت #تبعیت
کریمی- بیان احکام
تعدد واسطهها در انتقال نجاست #احکام_طهارت
طبق نظر آیتالله #خامنهای و آیتالله #سیستانی مثلاً اگر دست راست به ادرار متنجّس شود، این دست میشود واسطۀ اول و این رطوبت با هر چیزی که برخورد کند آن را نجس میکند و آن شیء میشود واسطۀ اول. اما اگر دست راست خشک شود آنگاه پس از خشک شدن با تَری جدیدی با دست چپ برخورد كند، این برخورد موجب نجاست دست چپ خواهد بود و دست چپ میشود واسطۀ دوم و رطوبت آن با هر چیزی که برخورد کند، آن چیز هم میشود واسطۀ دوم. اگر دست چپ بعد از خشک شدن با شيء ديگری مانند لباس با تری جديدی، برخورد كند، لباس نیز نجس میشود (بنا بر نظر آیتالله خامنهای بنابراحتیاط واجب نجس میشود) و لباس، واسطۀ سوم است. اگر آن لباس خشک شود و بعد با چیز دیگری با تری جدید برخورد كند، حكم به نجاست آن چیز نمیشود. بنابراین واسطۀ سوم نجس میشود، ولی واسطۀ چهارم را نجس نمیكند.
#احکام_طهارت
تطهیر #ظرف
اگر ظرف نجس شود، باید با #آب_قلیل سه مرتبه شسته شود. اما با آب #کر و #جاری و باران طبق نظر #امام_خمینی و آیتالله #خامنهای یک بار و طبق نظر آیتالله #سیستانی به احتیاط واجب باید سه بار شسته شود. نکتۀ دیگر آنکه فتوای آیتالله سیستانی مربوط به داخل ظرف نجس است و بیرون ظرف نجس، حکم ظرف را ندارد؛ اما نظر امام و رهبری مربوط به کل ظرف است.
#احکام_طهارت
کریمی- بیان احکام
تطهیر ظرفی که #سگ، #ولوغ کردهاست ... #احکام_طهارت
دقت شود در این موارد باید ابتدا خاک مالی و سپس شستن انجام گردد و اگر به عکس عمل شود ظرف پاک نمیشود. همچنین اگر نیمخوردۀ ظرفی را که سگ از آن آب (یا چیز روان دیگری) خورده، در ظرف دیگر بریزند، آن ظرف نیز در کیفیت تطهیر، طبق نظر آیتالله #سیستانی بنا بر فتوا و طبق نظر #امام_خمینی بنا بر احتیاط واجب، حکم ظرفی را دارد که سگ از آن، آب یا چیز روان دیگری خورده است.
تماس دهان #سگ با #ظرف در حالتی غیر از ولوغ
طبق نظر #امام_خمینی و آیتالله #سیستانی، اگر آب دهان سگ در ظرف بریزد یا دهان سگ با هر کیفیتی به ظرف بخورد ولی ظرف لیسیده نشود یا سگ از ظرف مایعات روان نخورد، بنابر احتیاط لازم، باید آن را خاکمالی کرد و بعد سه مرتبه با آب (هر آبی؛ قلیل یا کر یا جاری) شست.
#احکام_طهارت
کریمی- بیان احکام
دو مبنای مختلف بین فقها در موضوع #خمس