📂 #تیتر_اول
🔹بدون توجه به حاشیهها با تکیه بر توان داخلی مشکلات را حل میکنیم
🔸رئیسجمهور با بیان اینکه بدون توجه به حاشیهها و با تکیه بر توان داخلی مشکلات را حل میکنیم، گفت: دولت خود را موظف میداند با ارائه بهترین و بیشترین کار اجرایی، امید را در دل مردم ایجاد کند و همزمان از حوزههای علمیه نیز انتظار دارد در عرصه جهاد تبیین با القای ناامیدی از سوی دشمن مقابله کنند.
آیتالله سید ابراهیم رئیسی در دیدار صمیمانه جمعی از علما، روحانیون، ائمه جمعه و جماعات و نخبگان جوان حوزههای علمیه که در مسجد سلمان فارسی نهاد ریاستجمهوری برگزار شد، بیانیه گام دوم انقلاب اسلامی که از سوی مقام معظم رهبری ابلاغ شده را نقشه راه دولت مردمی دانست.
بیانیه گام دوم انقلاب؛ چراغ راه دولت
رئیسجمهور گفت: بیانیه گام دوم انقلاب اسلامی به عنوان جامعترین نقشه راه در حوزه حکمرانی و سبک زندگی، مبتنی بر منظومه فکری و سیره و سلوک امام راحل(ره) و رهبر معظم انقلاب طراحی شده و چراغ راه دولت و دولتمردان است.
آیتالله رئیسی با اشاره به سیر تطور تثبیت جمهوری اسلامی در طول سالهای گذشته و اتخاذ رویکردهای مختلف، توسعه و پیشرفت در پرتو عدالت اجتماعی را رویکرد مورد توجه دولت سیزدهم دانست و افزود: نگاه تکساحتی به انسان و بروز معضلاتی مثل فقر، تبعیض و فقدان اخلاق و معنویت در جوامع از تبعات غفلت از عدالت در فرآیند توسعه است.
رئیسجمهور در بخش دیگری از سخنانش تصریح کرد: نظام اسلامی به تمام نیازهای انسان توجه دارد و ما به عنوان سربازان نظام با نگاه به گذشته مصمم هستیم در مسیر ریلگذاری شده توسط امام و رهبری حرکت کرده و هر جا انحرافی از این مسیر وجود دارد، آن را اصلاح کنیم.
راهحل همه مشکلات در داخل کشور است
آیتالله رئیسی ادامه داد: برخی میگویند امکانات و اقتضائات کشور به حدی نیست که بتوان همه مشکلات را حل کرد یا توان آن وجود ندارد، اما معتقدیم با اراده پولادینی که در ملت ایران، بهویژه جوانان عزیز ما وجود دارد، هیچ مشکل لاینحلی در کشور نیست و راهحل همه مشکلات هم در درون کشور وجود دارد و این آرمانی دستیافتنی است.
رئیسجمهور با اشاره به رشد اقتصادی کشور و همچنین رشد صنایع و سرمایهگذاری در ماههای گذشته اظهار کرد: اگرچه نرخ بیکاری در کشور ۸,۲ درصد است، اما در همین شرایط با توجه به احیای بیش از ۳ هزار واحد تولیدی در کشور، نرخ بیکاری در برخی استانها به حدود ۵ درصد رسیده است...
ادامه مطلب👇
https://kayhan.ir/fa/news/263435/
🔻نشانی ما در پیامرسانهای سروش، آیگپ، ایتا
@kayhannewspaper
🖌#یادداشت_روز
🔹یک خطای رایج در تحلیل جامعه ایران
#جعفر_بلوری
1- روانشناسان اجتماعی میگویند، جوامع، تحت تاثیر مشکلات و معضلاتی که درگیرشان کرده، مسائل را تحلیل میکنند. به عنوان مثال، در جامعه ایران که درگیر مشکلات اقتصادی است برخی افراد، بسیاری از مسائل دیگر را که چهبسا ارتباط مستقیم یا زیادی هم با اقتصاد ندارند، از دریچه اقتصاد تحلیل میکنند. (این موضوع در روانشناسی نیز با کمی تفاوت مطرح است. رجوع شود به نظریه شکاف همدلی جورج لونشتاین) بگذارید برای سادهتر شدن مسئله یک مثال بزنیم. وقتی درباره چرایی گرایش برخی افراد جامعه به سمت بیحجابی یا بدحجابی صحبت به میان میآید، یا وقتی از دلایل بروز معضل بزرگی مثل «کاهش ازدواج و فرزندآوری» و «پیری جمعیت» بحث و گفتوگو میشود، جامعهای که مهمترین دغدغهاش اقتصاد است، «اقتصاد» را «مهمترین عامل» میبیند. در حالی که بنا به دلایل متعدد، اقتصاد میتواند فقط یکی از دلایل بروز چنین معضلاتی باشد. به این نکته مهم هم توجه داشته باشید که اگر معضلی را «تکعاملی» تحلیل کنیم، دچار «تقلیلگرایی» (reductionism) شده و غالبا به نتایج ناقص و بعضا حتی غلطی خواهیم رسید.
2- چند روز پیش روزنامه اقتصادی- تجاری والاستریت ژورنال
طی گزارشی تحقیقی و مبسوط، به بررسی یک «اَبَرمعضل» در جامعه آمریکا پرداخته بود. طبق گزارش این روزنامه ارزشها و بنیانهای اساسی جامعه آمریکا در بین نسل امروز در حال فروپاشی است. از سال 1998، تعداد آمریکاییهایی که میهنپرستی را مهم میدانستند از 70 درصد به 38 درصد کاهش یافته است... اهمیت دین در این کشور از 62 درصد
به 39 درصد کاهش یافته و همچنین اهمیت فرزندآوری از 59 درصد به 30 درصد رسیده است. مشارکت اجتماعی در رویدادهای مهم این کشور همچنین از 47 به 27 درصد کاهش یافته است. نکته تکاندهنده در آمریکا بهزعم تحلیلها، اینکه تنها موضوع مهم برای آمریکاییها که حتی از 25 سال پیش هم مهمتر بهنظر میآید، داشتن پول است. یک کارشناس مسائل اجتماعی در آمریکا هم که این گزارش را خوانده بود به آن واکنش نشان داد: «آنچه شاهدش هستیم، عواقب وحشتناک یک جامعه از هم پاشیده است. این قضیه فراتر از یک مسئله سیاسی است و...»...
ادامه مطلب👇
https://kayhan.ir/fa/news/263458
🔻نشانی ما در پیامرسانهای سروش، آیگپ، ایتا
@kayhannewspaper
سرلشکر صفوی: سردار حجازی نیروی مقاومت بسیج را به اوج قدرت و شکوفایی رساند
https://kayhan.ir/fa/news/263432
🔻نشانی ما در پیامرسانهای سروش، آیگپ، ایتا
@kayhannewspaper
📌 #خبر_ویژه
🔹فرانسه هم به جبهه دلارزدایی جهانی پیوست
🔸پیوستن فرانسه به مجموعهای بزرگ از کشورها که مصمم به دلارزدایی جهانی و حذف آن از مبادلات خارجی خود هستند، آمریکا و پول آن را در تنگنای بیشتر قرار میدهد.
این تحلیل را روزنامه غربگرای سازندگی(ارگان حزب کارگزاران) ارائه کرد و با اشاره به سفر اخیر مکرون به چین نوشت: زمزمههای اتحاد کشورهای مختلف جهان برای کاستن از ارج و قرب و اعتبار دلار در مناسبات جهانی اقتصاد پررنگتر و بلندتر از پیش به گوش میرسد. در تازهترین رویداد درباره تلاش کشورهای مختلف جهان برای کاهش وابستگی به دلار آمریکا، امانوئل مکرون چهره خبرساز هفته در سطح جهانی هم پس از بازگشت از پکن به پاریس در مصاحبه با رسانه «پولیتیکو» عنوان کرد: اروپا باید وابستگیاش به دلار آمریکا را کاهش دهد.
این مقام ارشد اروپایی همچنین نسبت به وابستگی اروپا به انرژی و تسلیحات آمریکایی هشدار داد و گفت: «ما در زمینه تسلیحات و انرژی بیش از حد وابسته به آمریکا هستیم و باید تمرکز خود را بر تقویت صنایع دفاعی اروپا قرار دهیم.»
در مصاحبه اخیر مکرون «پولیتیکو» بیشتر از مسائل استقلال اروپا از تسلیحات، سیاستها و انرژی آمریکایی، مسئله و موضوع کاهش وابستگی اروپا به دلار آمریکا مورد توجه رسانهها و تحلیلگران متعدد سیاسی و اقتصادی قرار گرفت. برای فهم دقیقتر موضوع کاهش وابستگی اروپا به دلار آمریکا همچنین بررسی جوانب مختلف این دیدگاه ضرورت دارد، نگاهی به اظهارات و دیدگاههای مکرون در سفر چین داشته باشیم. امانوئل مکرون ۱۷ فروردینماه در نخستین روز سفرش به چین در توییتر نوشت: به این نتیجه رسیدهام که چین نقش بزرگی در برقراری صلح دارد. برای همین به چین آمدم که به جلو برویم. با شی درباره کسبوکار، آبوهوا، تنوع زیستی و امنیت غذایی هم گفتوگو خواهم کرد. او در حالی به چین سفر کرد که دهها مقام تجاری فرانسوی، او را در این دیدار همراهی میکردند. موضوعی که از چشم رسانهها و تحلیلگرها دور نماند و نشان از تمرکز فرانسه بر حفظ و تقویت روابط اقتصادی با چین دارد. تعامل اقتصادی فرانسه با چین و بسط و گسترش آن مسئلهای نیست که به راحتی بتواند از کنار آن بگذرد. در شرایطی که اقتصاد چین سایه به سایه در تعقیب اقتصاد آمریکاست و در بخشهایی نیز از آن پیشی گرفته است.
مقامهای فرانسوی و در راس آنها امانوئل مکرون به این جمعبندی رسیدند که با حفظ استقلال سیاسی و عدم پیروی از سیاستهای واشنگتن در قبال چین خاصه در مسئله تایوان پایشان را از دامنه تنش و منازعه پکن و واشنگتن بیرون بکشند همچنین برای تامین حداکثری استقلال اقتصادی با ارتقای سطح روابط سیاسی و اقتصادی با چین، وابستگیشان به دلار و تجارت با آمریکا را تدریجا کاهش دهند. در چنین فضایی که همپیمانهای مهم غربی آمریکا هم ساز کاهش وابستگی به دلار را کوک میکنند از همین الان میتوان صدای فروافتادن دلار از مسند مناسبات جهانی اقتصاد را شنید. سیاست جدید فرانسه در کاهش وابستگی به دلار در حالی رقم میخورد که پیشتر هم کشورهای متعددی از سیاستها و برنامههایشان مبنی بر کاهش وابستگی به دلار خبر داده بودند از جمله عراق، پاکستان و کشورهای عضو آسهآن در شمار دولتهایی هستند که ترجیح میدهند از ارزی غیر از دلار برای مبادلههای تجاری و مالی استفاده کنند. چنانچه در گزارش روز ۱۶ فروردینماه سازندگی هم به این مسئله اشاره شد و در بخشی از آن آمده بود: «ایران که سالهاست چنین آرمانی در سر دارد اما جالب است که برزیل، عراق، عربستان، سریلانکا و پاکستان هم به کشورهای طغیانگر عليه سلطه دلار پیوستهاند. چینیها در تلاشند، تا یوآن را به ارزی قدرتمند تبدیل کنند و در این راه، کشورها را تشویق به کنار گذاشتن دلار میکنند. اکنون یوآن جای دلار آمریکا را به عنوان بیشترین ارز مبادلهای در روسیه گرفته است. در همین زمینه دولتهای چین و برزیل هم اخیرا تصمیم گرفتهاند، دلار را کنار بگذارند. چین همچنین دلار را در تعاملات بازرگانی دوجانبه با پاکستان و چندین کشور دیگر حذف کرده است. اتحادیه آسهآن نیز قصد دارد برای در امان ماندن از تنشهای ژئوپلیتیک دلار، یورو، ین و پوند انگلیس را از مبادلات تجاری خود حذف کند.
🔻نشانی ما در پیامرسانهای سروش، آیگپ، ایتا
@kayhannewspaper
🔹چند میخری؟!
🔻نشانی ما در پیامرسانهای سروش، آیگپ، ایتا
@kayhannewspaper
💰👥 #اقتصادی_اجتماعی
🔸مدیرکل غرب آسیای سازمان توسعه تجارت ایران با اشاره به رکوردزنی صادرات ایران به عراق گفت: صادرات به عراق در سال ۱۴۰۱ به بیش از ۱۰ میلیارد دلار رسید.
به گزارش پایگاه اطلاعرسانی سازمان توسعه تجارت ایران، فرزاد پیلتن درباره وضعیت تجارت ایران و عراق خبر داد: بر اساس آمارهای منتشر شده توسط گمرک ایران صادرات جمهوری اسلامی ایران به عراق در سال 1401 به بیش از 10 میلیارد دلار رسید که به عنوان یک حد نصاب جدید و بیسابقه محسوب میشود.
او افزود: صادرات جمهوری اسلامی ایران نسبت به سال 1400 حدود 15 درصد رشد را نشان میدهد و به 10 میلیارد دلار رسیده است که حدود هشت میلیارد و 200 میلیون دلار از این میزان مربوط به 100 قلم کالاهای عمده صادراتی از ایران به این کشور است.
مدیرکل غرب آسیای سازمان توسعه تجارت ایران ادامه داد: همچنین در سال 1401 محصولاتی مانند گاز طبیعی، شمشهای فولادی، محصولات لبنی و پلاستیکی، کود اوره، پرتقال، تخم مرغ، آهن اسفنجی، لوله و پروفیل، انواع ترانسفورماتور و صنایع معدنی فلزی نسبت به 1400 با افزایش صادرات روبهرو بوده است.
پیلتن با بیان اینکه کشور عراق به عنوان یکی از شرکای راهبردی ایران در حوزه تجارت خارجی و به ویژه صادرات محسوب میشود، افزود: واردات ایران از عراق نیز طی سال 1401 حدود 200 میلیون دلار بوده است.
گفتنی است، یکی از مهمترین اتفاقات رخ داده در آمار صادراتی کشور، افزایش قابل توجه صادرات به عراق به عنوان اصلیترین مقصد صادراتی ایران در میان کشورهای همسایه و دومین مقصد صادراتی کشور پس از چین است. این آمار در حالی به ثبت رسیده که در دولت قبل و حتی قبل از کرونا و ماههایی از سال قبل، صادرات به عراق با افت مواجه شده بود اما فعالان بخش خصوصی برآورد میکردند که با عملکرد ماههای پایانی سال، این روند جبران شود.
به این ترتیب پس از هدفگذاریهایی که در سالهای گذشته صورت گرفته بود، سرانجام صادرات ایران به عراق از مرز ۱۰ میلیارد دلار گذشت. نکته قابل توجه اینکه تراز تجاری ایران در تعامل با عراق نیز در حدود مثبت۱۰ میلیارد دلار شده که بالاترین عدد در میان تمام شرکای تجاری کشور به حساب میآید....
ادامه مطلب👇
https://kayhan.ir/fa/news/263401
🔻نشانی ما در پیامرسانهای سروش، آیگپ، ایتا
@kayhannewspaper
🌍 #بین_الملل
🔹ماکرون در پکن بایدن را دور زد مذاکره محرمانه درباره جنگ اوکراین
🔸رسانه انگلیسی تلگراف در گزارشی از دور زدن بایدن توسط ماکرون در موضوع جنگ اوکراین خبرداده و نوشته است ماکرون در حال طراحی برنامههای محرمانه با چین برای آوردن روسیه و اوکراین به میز مذاکره تا تابستان امسال است.
جنگ اوکراین در سیزدهمین ماه خود همچنان بدون هیچ روزنه امیدی از آتشبس ادامه دارد. «بن والاس» وزیر دفاع انگلیس در مصاحبه با نیویورک تایمز پیشبینی کرد که جنگ کنونی دستکم تا سال 2024 میلادی ادامه خواهد یافت. وی این را هم گفته است که باید واقعبین بود چرا که هیچ لحظه جادویی وجود ندارد که در این جنگ روسیه سقوط کند. کارشناسان بر این باور هستند که ادامه جنگ به نفع خود اوکراین و البته کشورهای اروپایی نیست اما آمریکا با تداوم جنگ میتواند روسیه را تضعیف و اروپا را بیشتر به خود وابسته کند. بر همین اساس طی هفتههای گذشته تلاشهای زیادی از سوی برخی سران اروپا مثل ماکرون شروع شده است تا هر چه سریعتر راهحلی برای پایان جنگ بیابند. ماکرون در سفر به چین تلاش کرد تا با استفاده از ظرفیت چین روسیه را به پذیرش آتشبس مجاب کند. وی در بازگشت از این سفر نیز ضمن اظهاراتی ضدآمریکایی خواستار استقلال اروپا از آمریکا شد اظهاراتی که با ناراحتی مقامات دولت بایدن همراه بود.
از سوی دیگر، گزارشها حاکی است ماکرون با دور زدن آمریکا در حال مذاکرات محرمانه با چین بر سر جنگ اوکراین است. بر اساس گزارش «دیلی تلگراف» امانوئل ماکرون پس از پایان سفر اخیرش به چین، از طرحی سرّی با پکن برای پایان دادن به جنگ اوکراین و بازگرداندن طرفین درگیر به میز مذاکره تا تابستان سال جاری خبر داد؛ موضوعی که شرکای اروپایی فرانسه دستکم در ابتدای کار چندان به آن خوشبین نیستند و ممکن است حتی ماکرون را بهخاطر همکاری با چین سرزنش کنند. به گزارش دیلی تلگراف،. این طرح از سوی «توبیاس الوود» رئیس کمیته دفاعی پارلمان انگلیس، طرحی خطرناک اعلام شده و «یان دونکان اسمیت» رهبر پیشین حزب محافظهکار انگلیس هم رئیسجمهوری فرانسه را دوستی نه چندان قابل اعتماد خوانده است. بر اساس این گزارش «امانوئل ماکرون» در دستوری خطاب به امانوئل بون مشاور سیاست خارجی پیشین خود گفته بود با وانگ یی دیپلمات ارشد چینی برای ایجاد چارچوبی که بتواند به عنوان اساس مذاکرات آینده درباره اوکراین مورد استفاده قرار بگیرد، همکاری کند. به گزارش ایرنا، دیلی تلگراف درحالی از وجود یک طرح سرّی میان چین و فرانسه برای خاموش کردن آتش جنگ اوکراین گزارش داده که دولت چین از وجود چنین طرح سخن به میان نیاورده و البته این موضوع را تکذیب هم نکرده است. منابع خبری معتقدند هرگونه مذاکرهای در آینده بستگی به شرایط بسیاری از جمله جهش موفقیتآمیز حملات اوکراین دارد که میتواند کیف را در موقعیتی قدرتمند طی مذاکرات قرار دهد. به گزارش بلومبرگ یک مقام رسمی دفتر ماکرون، موضوع گفتوگوی میان امانوئل بون و وانگ یی را تایید کرده است. با وجود این از ارائه جزئیات بیشتر در این خصوص خودداری کرده و افزوده متحدان فرانسه از هرگونه طرح ابتکاری از سوی فرانسه آگاه و مطلع بودند. از سوی دیگر کرملین روز سهشنبه اعلام کرد هیچ برنامهای برای توافق صلح که از سوی فرانسه ارائه شده به دستش نرسیده است. «جاستین کرامپ»، از موسسه سیبل لاین، یک نهاد اطلاعاتی و ژئوپلیتیکی درباره این طرح گفت: «بزرگترین مشکل این است که بسیاری در اروپا و در واقع غرب، با توجه به موقعیت مشکوک پکن و روابط عمیق با مسکو، هرگز نمیتوانند چین را یک واسطه صادق برای صلح بخوانند». نشریه فرانسه لوموند هم در گزارشی نوشت دیپلماتهای فرانسوی از توجیه و جمع و جور کردن تبعات بلندپروازیهای ماکرون خسته شدهاند. لوموند گزارش داد: «خستگی از عادتهای نادرست ماکرون، به تنهایی میتواند توضیح دهد که چرا «فیلیپ اررا»، مدیر مهم امور سیاسی و امنیتی وزارت خارجه فرانسه، پس از چهار سال در تابستان امسال قصد کنارهگیری از سیاست را دارد.»...
ادامه مطلب👇
https://kayhan.ir/fa/news/263411
🔻نشانی ما در پیامرسانهای سروش، آیگپ، ایتا
@kayhannewspaper
#روزنامه_کیهان
🔹 دوشنبه ۴ اردیبهشت ۱۴۰۲
🔻نشانی ما در پیامرسانهای سروش، آیگپ، ایتا
@kayhannewspaper
📂 #تیتر_اول
🔹و هوا پر شده از عطر خدا
🔸دربهای مصلای امام خمینی(ره) از اذان صبح روز عید سعید فطر باز شد و عاشقان خدا و شیفتگان ولایت با حضوری حماسی و تماشایی به رهبر انقلاب اقتدا کردند و فراق سهساله را به پایان رساندند.
مصلای امام خمینی(ره) پس از سه سال، اقامه نماز عید فطر به امامت رهبر انقلاب را به خود دید. روز شنبه مردم تهران پس از ماه ضیافت الهی در روز عید با تراکمی مثال زدنی و و اشتیاقی تماشایی به مصلای امام خمینی(ره) آمدند و به امامالمسلمین اقتدا کردند. حضور مردم انبوه و حماسی بود و چشمها را به خود خیره کرد. حب خدا، عشق به ولایت و انقلاب و دلتنگی نمازگزاران برای اقتدا به حضرت آیتاللهالعظمی خامنهای در نماز عید فطر، مصلا را از عطر دلانگیز «بندگی و همبستگی» پر کرده بود. دربهای مصلا از اذان صبح باز شد و دلدادگان خدا و اولیائش، فراق سهساله را به پایان رساندند.
در صفهای نخستین نماز، قاب عکسی از «حاج قاسم» سردار دلها و سجادهای خالی دل را به یاد آن چهره بینالمللی مقاومت و فرمانده پرافتخار و فداکار نورانی میکرد.
تلاوت قرآن از سوی حجتالاسلام موسوی درچهای، اجرای سرود توسط گروه نینوا، همخوانی قرآنی طلاب مدرسه علمیه دارالسلام تهران و شعرخوانی حاج مهدی رسولی، برنامههای اجراشده پیش از اقامه نماز بود و سپس رهبر انقلاب حضور بههم رساندند و نماز را آغاز کردند.
پس از سلام نماز و پیش از آغاز خطبهها، فریادهایی از جان نمازگزاران برخاست؛ «خونی که در رگ ماست، هدیه به رهبر ماست»، «ای رهبر آزاده، آمادهایم آماده»...
طبق برخی مشاهدات، مردم از برخی شهرهای دیگر هم برای اقامه نماز عید فطر به امامت مولا و مقتدایشان به مصلای امام خمینی(ره) آمده بودند.
رهبر انقلاب در خطبههای نماز عید سعید فطر
تأکید فرمودند:
اتحاد مردم، همدلی قوای سهگانه
و پرهیز از حواشی
سه راهبرد اساسی برای حل مشکلات
ملت مؤمن و موحد ایران، روز شنبه نماز پرشکوه عید فطر را به پاس یک ماه طاعت و عبادت، در سراسر کشور اقامه کرد و سجده شکر و سپاس بهجای آورد. در کانون معنوی این اجتماع عظیم ملی، انبوه بیشمار مردم تهران، نماز عید را به امامت حضرت آیتاللهالعظمی خامنهای رهبر معظم انقلاب اسلامی در مصلای امام خمینی(ره) اقامه کردند.
حضرت آیتاللهالعظمی خامنهای در خطبه اول نماز با تبریک عید خجسته فطر به امت اسلامی و ملت رشید و عزیز ایران، ماه رمضان امسال را بسیار پُربار، با حال، پُرشور و سرشار از رحمت الهی خواندند و با اشاره به تضرع و توسل آحاد مردم بهخصوص در شبهای قدر گفتند: شبزندهداریهای پُرسوزوگداز مردم و اشکهای گرمی که از چشمان جوانان پاکیزه کشور جاری میشد از همیشه برجستهتر بود و حضور در مجالس تلاوت قرآن، هیئات، محافل معرفتآموزی، گلزارهای شهدا و کمکهای مؤمنانه به ایتام و مستمندان، رمضان امسال را پُرشکوه کرده بود.
رهبر انقلاب با تجلیل از حرکت عظیم ملت در روز قدس، آن هم پس از شبزندهداریِ شب قدر، افزودند: آن اجتماعات متراکم و شکوهمند، حقیقتاً از الطاف و توفیقات الهی بود....
ادامه مطلب👇
https://kayhan.ir/fa/news/263525/
🔻نشانی ما در پیامرسانهای سروش، آیگپ، ایتا
@kayhannewspaper
🖌#یادداشت_روز
🔹پرسشی خاضعانه از رسول خدا (ص)
#حسین_شریعتمداری
۱- چند سال قبل در یکی از یادداشتهای کیهان به نکتهای اشاره کرده و آورده بودیم «سوره هود» که نازل شد، غم سنگینی بر قلب رسول خدا(ص) نشست و از آن پس، بارها به غُصه میفرمود: «سوره هود مرا پیر کرد». چرا؟
آیا اخبار تکاندهندهای که از برپایی قیامت و سختیهای روز حساب در این سوره بود، قلب پیامبر اعظم را فشرده بود؟ آیاتی از این دست پیش از نزول سوره هود و پس از آن هم آمده بود. چرا سوره هود؟! رسول خدا(ص) در این خصوص از آیه ۱۱۲ سوره هود یاد میفرمود «فَاسْتَقِمْ کَمَا أُمِرْتَ وَ مَنْ تَابَ مَعَکَ... آنگونه که تو را فرمان داده شده است استقامت کن... ». اما، نظیر این آیه در سوره شورا نیز آمده است. چرا سوره هود و نه سوره شورا؟! پاسخ را باید از زبان امام راحلمان -رضواناللهتعالیعلیه- بشنویم. حضرت امام در اینباره میفرمایند:
«... جمله فاستقم کما امرت در دو جای قرآن هست. یک جا در سوره «شورا» و یک جا هم در سوره «هود»، لکن پیغمبر اکرم(ص) فرموده است «شیبتنی سوره هود... سوره هود مرا پیر کرد» چرا سوره هود را فرمود؟ برای آنکه -این آیه- در سوره هود یک ذیلی دارد و آن این است که فاستقم کما امرت و من تاب معک (آنگونه که تو را فرمان داده شده است استقامت کن و آنان که با تو به سوی خدا آمدهاند نیز باید استقامت کنند). پیغمبر(ص) خوف نداشت از این که خودش استقامت داشته باشد، خودش میدانست دارد، اما میترسید که ما استقامت نداشته باشیم».
۲- دلشوره پیامبر خدا(ص) بیعلت نبود. همان سالها -هزار و چهارصد و چند سال قبل- رسول خدا(ص) به خطبه نماز جمعه ایستاده بود که ناگهان جارچی با صدای بلند از ورود کاروان تجاری یمن به مدینه خبر داد. بسیاری از نمازگزاران، نماز جمعه به امامت رسول خدا(ص) را ترک کردند و به سوی کاروان دویدند. این آیه از سوره مبارکه جمعه در اینباره است « وَإِذَا رَأَوْا تِجَارَهًْ أَوْ لَهْوًا انْفَضُّوا إِلَیْهَا وَتَرَکُوکَ قَائِمًا قُلْ مَا عِنْدَاللهِ خَیْرٌ مِنَ اللَّهْوِ وَ مِنَ التِّجَارَهًِ وَالله خَیْرُ الرَّازِقِینَ... [آنها] چون تجارت و بازیچهای ببینند به سوی آن میشتابند و تو را در نماز تنها میگذارند. بگو آنچه نزد خداست بهتر از لهو و تجارت است و خدا بهترین روزیدهندگان است».
۳- حالا به هزار و چهارصد و چند سال بعد از آن واقعه باز میگردیم، باز هم روز جمعه است -۲۴ اسفند سال ۱۳۶۳- و این بار در تهران، صدام از چند روز قبل اعلام کرده بود که نماز جمعه تهران را بمباران خواهد کرد. مردم، اما انبوهتر از همیشه در نماز جمعه حاضر شده بودند. کودکان را نیز با خود آورده بودند. رهبر معظم انقلاب (رئیسجمهور وقت) خطبه دوم نماز را میخواند. ناگهان بمبی در میان جمعیت منفجر میشود و گوشت و پوست و خون شهدا به اطراف میپاشد. بلافاصله فریاد اللهاکبر جمعیت در فضا طنینانداز میشود و شعار حسین، حسین شعار ماست، شهادت افتخار ماست به آسمان بر میخیزد. امام جمعه، با صلابت در جای میایستد و مرحوم مرتضائیفر دست ایشان را میکشد که از تریبون جدا کند ولی امام جمعه تریبون را ترک نمیکند. هیچکس از جای خود تکان نمیخورد (جز تعدادی که به انتقال شهدا و مجروحان میروند) در قنوت نماز، هواپیماهای عراقی از راه میرسند، صدای مهیب بمبها و شلیک ضدهواییها در فضا میپیچد. ولی انگار نه انگار که واقعهای در پیش است... همان شب،
حضرت امام(ره) ایستادگی و شجاعت مردم و صلابت امام جمعه تهران،
حضرت آیتالله خامنهای را میستایند.
۴- دو روز پیش (روز شنبه) در مصلای تهران نماز عید فطر به امامت رهبر معظم انقلاب برپا شده بود. حتماً بودهاید و دیدهاید چرا که انگار هیچکس در خانه نمانده بود. تا چشم کار میکرد، انبوه متراکم و به هم فشرده جمعیت بود که از کران تا کران را پوشانده بودند و از افق تا افق را به هم دوخته بودند. همه آمده بودند، از همه سلیقهها. نه فقط تمامی سطح وسیع مصلا بلکه تمامی خیابانهای اطراف نیز مالامال از جمعیت بود. زن، مرد، کودک، جوان، پیر، نوجوان. انبوهی از مردم هم بر اثر تراکم جمعیت به نماز نرسیده بودند و در میانه راه مانده بودند و... همه جا عطر خدا بود که در فضا پیچیده بود و شمیم روحنوازی که ملکوت را به ناسوت گره زده بود. و این همه، هنوز همه ماجرا نیست. انبوه متراکم جمعیت در نماز عید فطر سراسر کشور سر از دهها میلیون هم فراتر میکشد و کشورهای اسلامی و برخی از کشورهای غیر اسلامی نیز حساب ویژهای دارند...
۵- مالک غمزده است، علی را در اوج اقتدار، مظلوم میبیند. قطره اشکی را که از چشمانش بهگونه دویده است پاک میکند . آرام به سوی عمار میرود...
ادامه مطلب👇
https://kayhan.ir/fa/news/263536/
🔻نشانی ما در پیامرسانهای سروش، آیگپ، ایتا
@kayhannewspaper
📌 #خبر_ویژه
🔹سرگیجه نشریه آمریکایی از نزدیکی عربستان به ایران
🔸بیثباتی در منطقه خاورمیانه، افول قدرت اسرائیل، نقشآفرینی گسترده ایران، بیثباتی ترکیه و غیرقابل اعتماد بودن آمریکا، مجموعه عواملی است که عربستان را وادار به احیای روابط با ایران کرد.
نشریه آمریکایی فوربس در این زمینه نوشت: تجدید روابط ناگهانی عربستان با ایران همه را گیج کرده است. در مورد میانجیگری چین و کنار ماندن آمریکا در این توافق، بحثهای زیادی به راه افتاده است. برخی بایدن را مقصر دانستند و او را به طرز نامطلوبی با ترامپ مقایسه کردند. برخی اهمیت توافق عربستان و ایران را کماهمیت جلوه دادند. خصوصا کاخ سفید که با این استدلال که سعودیها همچنان از ایران فاصله خواهند داشت، این توافق را نوعی صلح سرد نامید. مشکل اینجاست که ریاض همچنین اقداماتی را برای پذیرش مجدد دولت بشار اسد انجام داده است و سایر کشورهای خلیجفارس نیز از آن پیروی میکنند. دقیقاً چه میگذرد و چرا سعودیها با اقدامات خود در قبال ایران، خطوط قدرت منطقه را بهطور یکجانبه تغییر میدهند؟ عامل محوری در معادله، باید اسرائیل باشد، بهویژه شرایط اسرائیل تحت دولت جدید نتانیاهو. به هر حال، بزرگترین بازنده در این مانور دیپلماتیک عربستان، اسرائیل بود. چرا سعودیها با در آغوش کشیدن دولت یهود در وهله اول، به متحد تازهیافته خود، اسرائیل، خیانت میکنند؟ زمان تصمیم عربستان سعودی برای عادیسازی روابط ایران را در نظر بگیرید: اندکی پس از آنکه نتانیاهو ائتلافی با احزاب تندرو اسرائیلی ایجاد کرد و الحاق کرانه باختری را اعلام کرد، در طول ماه گذشته وضعیت اسرائیل و فلسطین بهشدت بدتر شده است. سعودیها این اتفاق را مشاهده کردند. همین مسئله آب شدن یخ روابط عربستان با اسرائیل را متوقف کرد و عربستان اعلام کرد که عادیسازی کامل روابط ریاض با دولت یهود منوط به رفتار مناسب با فلسطینیها به علاوه برنامه یا تضمین امنیت هستهای ایالات متحده به عربستان سعودی خواهد بود. ایران برای دههها از طریق حماس، حزبالله و سوریه از فلسطینیها دفاع کرده است. بنابراین قیام مجدد فلسطین به نفع ایران است و نقش عربستان بهعنوان حامی واقعی مسلمانان را تهدید میکند. انگیزه دیگر عربستان برای عادیسازی روابط با ایران چه بوده است؟ در اینجا برخی پارامترهای مرتبط با توازنهای پیچیده ژئوپلیتیکی وارد عمل میشوند. در درازمدت، ایالات متحده از نفت خاورمیانه بینیاز میشود و در نتیجه از حفاظت از متحدان نفتی خود در مناطق آشفته خاورمیانه دست خواهد کشید. به همین دلیل است که عربستان تعهد هستهای چنددههای آمریکا را خواستار شده است. اما واشنگتن چندان علاقهای به ارائه تضمینهای امنیتی یا استراتژیک برای کشورهای نفتی، در بلندمدت یا حتی میانمدت ندارد. بنابراین سعودیها به اطراف نگاه میکنند و میبینند که به شکل تناقضآمیزی، رقبای آنها مانند ایران و روسیه از کشورهای نفتی هستند. چین هم به نفت نیاز دارد. مهمتر از همه اینکه همه این کشورها با هم روابط نزدیک دارند. از نظر اخلاقی و سیاسی، همه این کشورها از نظر اجتماعی محافظهکار و اقتدارگرا هستند. بنابراین به ریاض نزدیکتر هستند. در همین حال، رژیم اردوغان در ترکیه پس از ویرانیهای زلزله، به نظر میرسد که دچار رکود شده است. در ترکیه اردوغان اکنون عمیقاً منفور است. در یک دموکراسی آزاد، حزب او در انتخابات 14 مه شکست خواهد خورد. البته او راههایی برای حفظ قدرت پیدا خواهد کرد. پارلمان با احزاب جدید سعی خواهد کرد کنترل را پس بگیرد، اما اردوغان تسلیم نمیشود. بحران قانون اساسی و درگیریهای داخلی در ترکیه محتمل به نظر میرسد. بیثباتی به هر شکلی که باشد، اردوغان را تضعیف خواهد کرد و نمیتواند سیاست خارجی را بهصورت یکجانبه هدایت کند. یک ترکیه بیثبات یعنی یک ایران آماده برتری. عربستانیها این را خوب فهمیدهاند.
ادامه مطلب👇
https://kayhan.ir/fa/news/263450
🔻نشانی ما در پیامرسانهای سروش، آیگپ، ایتا
@kayhannewspaper
🔹کجای آن را خوردهام؟!
🔻نشانی ما در پیامرسانهای سروش، آیگپ، ایتا
@kayhannewspaper
💰👥 #اقتصادی_اجتماعی
🔹اخذ مالیات ۶۰ درصدی از سوداگران مسکن تا پیش از تابستان عملیاتی میشود
🔸سرپرست دفتر اقتصاد مسکن وزارت راه و شهرسازی با بیان اینکه معاملات مکرر مسکن مشمول ۶۰ درصد مالیات میشود، گفت: دوفوریت این طرح هفته جاری به مجلس ارسال میشود و تا پیش از تابستان عملیاتی خواهد شد.
پس از برگزاری نشست تحولات بازار مسکن در روز سهشنبه 29 فروردینماه سال 1401 با حضور معاون اول رئیسجمهوری که موضوع اخذ مالیات بر معاملات مکرر مسکن در آن مطرح شد، وزارت راه و شهرسازی با همکاری دستگاههای مربوطه لایحهای را برای تصویب به دولت ارائه کرد.
به گزارش مهر، ابوالفضل نوروزی، سرپرست دفتر اقتصاد مسکن وزارت راه و شهرسازی در یک گفتوگوی تلویزیونی درخصوص جزئیات لایحه دوفوریتی مالیات بر معاملات مکرر مسکن گفت: اگر فردی ملکی را خریداری کند و زیر یک سال آن را بفروشد، مشمول ۶۰ درصد مالیات میشود. به گفته سرپرست دفتر اقتصاد مسکن وزارت راه و شهرسازی، از مابهالتفاوت سود خرید و فروش مسکن، ۶۰ درصد مالیات گرفته میشود.
نوروزی افزود: این مابهالتفاوت سال دوم ۴۰ درصد، سال سوم ۲۰ درصد، سال چهارم ۱۰ درصد و سال پنجم ۵ درصد میشود.
سرپرست دفتر اقتصاد مسکن وزارت راه و شهرسازی گفت: این مالیات برای افرادی است که در کوتاهمدت وارد بازار مسکن میشوند و در این بازار اخلال ایجاد میکنند. این مالیات به هیچ عنوان شامل املاک نوساز و مردم عادی نمیشود و هدف از آن خروج دلالان از بازار مسکن است. نوروزی افزود: دوفوریت این طرح هفته جاری به مجلس ارسال میشود و تا پیش از تابستان عملیاتی خواهد شد.
احمدرضا سرحدی- کارشناس بازار مسکن درباره فواید مالیات بر عایدی سرمایه و مالیات بر معاملات مکرر مسکن بیان میکند: مالیات به کاهش ضریب جینی و کاهش اختلاف طبقاتی میانجامد که مالیات بر عایدی سرمایه هم یکی از پایههای مالیاتی مهم است. بهخصوص در ایران که مسئله دلالی و سفتهبازی در مسکن و خودرو وجود دارد این ضرورت به شدت احساس میشود. وی با بیان اینکه دلالان کسب و کارهای غیرمولد سودهای بادآورده به دست میآورند گفت: در سالهای گذشته موضوع اخذ مالیات از این افراد چندان جدی گرفته نشده است؛ چرا که بعضی بانکها، خودروسازان و افراد ثروتمند در فرآیند دلالی و احتکار خودرو و مسکن دخیل بودند و جلوی تحقق این هدف را میگرفتند. معتقدم دولت باید اغماض با این افراد را کنار بگذارد و مالیات بر عایدی سرمایه را از دلالان دانه درشت آغاز کند....
ادامه مطلب👇
https://kayhan.ir/fa/news/263484
🔻نشانی ما در پیامرسانهای سروش، آیگپ، ایتا
@kayhannewspaper
🌍 #بین_الملل
🔹اسرائیل درگیر خطرناکترین بحران در تاریخ خود است
🔸اعتراضات دامنه داري كه در چند ماه گذشته در تلآويو و ديگر شهرهاي اشغالي در آستانه هفتاد و پنجمين سالگرد تاسيس رژيم صهیونيستي صورت گرفته است بيش از هرچيز نشاندهنده تفرقه و اختلافات داخلي ميان صهيونيستهاست و به نظر ميرسد كه رژيم اسرائيل هيچگاه به مانند امروز تا بدين حد آشفته و درگير اختلاف داخلي نبوده است. رئیسرژیم صهیونیستی نيز هشدار داده است كه بحران فعلي خطرناکترین بحران داخلی در تاریخ تلآويو است.
صدها هزار معترض صهيونيستي علیه طرح اصلاحات قضایی نتانياهو شامگاه شنبه براي شانزدهمین هفته پياپي دست به تظاهرات زدند. طرحهای «بنیامین نتانیاهو»، برای تغيير قوانين قضايي و تضعیف دادگاه عالی خشم بسیاری از صهيونيستها را برانگیخته و آنها چهارماه است كه همه عصرهاي شنبه دست به تظاهرات گسترده عليه مقامات تلآويو ميزنند. معترضان كه شمار آنها تا 380 هزار نفر هم اعلام شده، اقدامات كابينه تندرو و راست افراطی بنیامین نتانیاهو را تفرقه افکنانه و باعث سقوط اوضاع عادي در تلآويو ميدانند. آنها به فرار دهها شركت مستقر در تلآويو طي سه ماه گذشته و روند نزولي ارزش شكل به عنوان پول رژيم صهيونيستي اشاره ميكنند و معتقدند كه اگر نتانياهو با همين دست فرمان جلو برود، سقوط در دهه هشتم تاسيس رژيم صهيونيستي حتمي است. انبوه معترضان روز شنبه در تلآويو و ديگر شهرهاياشغالي بنرهایی با عبارت «وزیر جنایتكار» به همراه داشتند و خواستار سقوط كابينه نتانياهو شدند. براساس گزارش الجزيره، «شیلا کاتز»، رئیسشورای ملی زنان یهودی در جريان تظاهرات مرکز تلآویو گفت: «این اصلاحات قضائی نیست، بلکه سقوط دموکراسی است.» اعتراضات گسترده هفتگي طي ماههاي گذشته شهرهایاشغالي را به بن بست کشانده و برخي مشاغل تهديد به تعطیلی كارها کردهاند. همين هشدارها باعث شده تا نتانیاهو طرح خود براي تغيير قوانين قضائي را به تعويق اندازد، اما اين طرح هنوز لغو نشده و از اين رو اعتراضات با وجود تعليق طرح نتانياهو اما همچنان ادامه دارد.
معترضان صهيونيستي شامگاه شنبه با شعار «شرمت باد نتانياهو!» خیابانها را تسخير كرده و خواستار لغو کلی طرح تغيير قوانين قضايي شدند. طرح تغيير قوانين قضايي به نتانياهو كه داراي پرونده باز در دادگاه بهدليل پرداخت رشوه است، این اختيار را خواهد داد كه قضات موردنظر خود را تعيين كند تا پروندهاش را مختومه كنند. اين طرح همچنین به پارلمان، که توسط تندروها کنترل میشود، اين اختیار را خواهد داد تا تصمیمات دیوان عالی را لغو کنند و توانایی دادگاه برای بررسی قوانین را محدود خواهد كرد.براساس گزارش الجزيره، بسیاری از افرادی که با فرزندان خود به تظاهرات آمده بودند، نگران خود و نسلهای آینده بودند و اعلام كردند با اقدامات نتانياهو چشمانداز آينده تيره و تار است....
ادامه مطلب👇
https://kayhan.ir/fa/news/263493
🔻نشانی ما در پیامرسانهای سروش، آیگپ، ایتا
@kayhannewspaper
🔹حق پاسداری از انقلاب اسلامی را ادا کنید
🔻نشانی ما در پیامرسانهای سروش، آیگپ، ایتا
@kayhannewspaper
#روزنامه_کیهان
🔹 سه شنبه ۵ اردیبهشت ۱۴۰۲
🔻نشانی ما در پیامرسانهای سروش، آیگپ، ایتا
@kayhannewspaper
📂 #تیتر_اول
🔹ضربالاجل ۶ ماهه به بانکهای تورمزا اصلاح یا انحلال
🔸رئیسکل بانک مرکزی اعلام کرد: بانکهای ناتراز شش ماه فرصت دارند تا معضل ناترازی را که تأثیر نامطلوبی در شاخصهای کلان اقتصادی دارد برطرف کنند، در غیر این صورت بهناچار باید به سمت تعیین تکلیف و انحلال آن بانک پیش برویم.
اقتصاد ایران از مشکلات ساختاری بسیاری رنج میبرد که از دههها قبل با آن همراه بوده است که سلطه ساختار پیچیده دیوانسالارانه و نابودگر خلاقیت و نوآوری، وابستگی به درآمدهای نفتی، تورمهای بلندمدت و... از آن جملهاند. اما برخی موارد هستند در دهههای اخیر به وجود آمده و خود به اژدهایی هفتسر در ساختار معیوب اقتصادی ما بدل شدهاند.
شاید مهمترین معضل اقتصاد ایران از اواخر دهه 70 به اینسو، ظهور و بروز بانکهای خصوصی و ریشه دواندن آنها در همه ساحات اقتصادی است. این نهادهای نوظهور که قرار بود بازوی یاریگر اقتصاد ما باشند، امروز به نقطهای رسیدهاند که هر کجا دست میگذارید، نشانههایی از حضور مخرب آنها مشاهده میشود.
البته نمیتوان خدمات این بانکها را هم نادیده گرفت، چرا که به فراخور شرایط، این نهادهای مالی در زمینه تأمین مالی تولید، اعطای تسهیلات قرضالحسنه و برخی موارد دیگر مشارکت داشتهاند، اما حجم خرابی این نهادها به قدری بزرگ بوده است که خدمات آنها در برابر این تخریبها به چشم نمیآید.
تیغ در کف زنگی مست
وجه تمایز بانکها- اعم از خصوصی و دولتی- با سایر نهادهای مالی، در یک ویژگی بسیار مهم نهفته است؛ قدرت خلق پول! در طول تاریخ، تنها دولتها از امکان خلق پول برخوردار بودهاند که در حقیقت ابزار چیرگی آنها بر اقتصاد بوده است. اما با ظهور و تعمیق بانکداری، دولتها کمکم این قدرت را با بانکداران شریک شدند.
البته این آغاز ماجرا بود؛ بانکها حالا ثروت و قدرت را در کنار هم دارند و به پشتوانه این ابزار قدرتمند، راه خود را در همه ساحات اقتصاد و سیاست و... باز کردهاند.
رها... مثل بانکهای خصوصی ایران!
وقتی بانکهای خصوصی گسترش یافتند، دولتها با احتیاط بیشتری با آنها برخورد نموده و با توجه به تجربههای گذشته، نظارتهای شدیدتری را بر آنها اعمال کردند. با این حال جای خالی این نظارت و اعمال محدودیت، دقیقاً همان پاشنه آشیل بانکداری در ایران بوده که حالا به بلای جان او بدل شده است. برای دریافت بهتری از وضع امروز بانکها بهویژه بانکهای خصوصی، به این چند نمونه توجه کنید؛
علی خضریان، سخنگوی کمیسیون اصل نود میگوید: «با توجه به اطلاعات منتشرشده بانک مرکزی در اجرای بند قانونی شفافیت تسهیلات کلان بالای ۱۰۰ میلیارد تومان، بانک گردشگری با تخلف در اعطای تسهیلات کلان بیش از ۹ برابر حد مجاز قانونی و اعطای ۴۰ برابر بیش از سقف مجاز تسهیلات به اشخاص مرتبط بانک، در صدر تخلف از قوانین قرار میگیرد».
به گزارش خبرگزاری مهر، «مطابق با مستندات منتشرشده از سوی سازمان بورس، زیان انباشته بانک آینده برای عملکرد منتهی به پایان شهریورماه ۱۴۰۰ به ۸۱ هزار و ۹۰۰ میلیارد تومان رسیده که در مقایسه با جمعیت ۸۵ میلیون نفری کشور باید گفت تقریباً معادل یک میلیون تومان بهازای هر ایرانی زیان تراشیده است»....
ادامه مطلب👇
https://kayhan.ir/fa/news/263589
🔻نشانی ما در پیامرسانهای سروش، آیگپ، ایتا
@kayhannewspaper
🖌#یادداشت_روز
🔹نقش رژیم صهیونیستی در بحران سودان
#سعدالله_زارعی
ده روز از آغاز درگیریهای سودان میگذرد و شواهد و قرائن از تشدید درگیریها خبر میدهند. طی این ده روز تلاش محمد حمدان دقلو موسوم به «حمیدتی» فرمانده نیروهای موسوم به «واکنش سریع» بر پایتخت تمرکز داشت. او کوشید با استفاده از نیروهای نسبتاً ورزیدهای که در دارفور، لیبی و یمن تجربه جنگ داخلی داشتند، نقاط اساسی پایتخت شامل کاخ ریاستجمهوری، رادیو و تلویزیون دولتی، فرودگاه و محل اقامت رئیسجمهور را به تصرف خود درآورد و از این طریق بر سودان حاکم گردد. این تلاشها اگرچه با شدت ادامه دارد اما هنوز به نتیجه نرسیده است. درخصوص تحولات سودان نکاتی وجود دارد:
1- نیروهای حمیدتی از نظر سابقه و تجربه، در زمان درگیریهای دارفور در سال 1382 به عنوان نسخه البشیر در مقابل قذافی برای یکپارچه نگهداشتن سودان مطرح شدند. اینها نیروهای قبایل غربی سودان بودند که مأموریت داشتند شورش دارفور را بخوابانند و تا حد زیادی در این کار موفق بودند اما همینها بعدها با مخالفان خارجی البشیر شامل رژیم صهیونیستی، مصر، عربستان و امارات همراه شده، با فرماندهی ارتش سودان، حکومت البشیر را در 22 فروردین 1398 ساقط کردند.
در این میان ژنرال عبدالفتاح البرهان با هدف تسلط بر ارتشی که در دوره طولانی زعامت رئیسجمهور برکنارشده شکل گرفته و به او دلبسته بود، اقدام به برکناری بخش وسیعی از امرای ارتش نمود که سبب تضعیف ارتش و ضعف انگیزه در بدنه آن گردید. متقابلاً نیروهای قبیلهای حمیدتی که به موازات ارتش شکل گرفته و تحت اداره ارتش نبود، احساس قدرت کردند و دیگر نمیخواستند نقش سپر دارفور یعنی نقش مکمل ارتش را ایفا نمایند از آن طرف ژنرال برهان که از تمایلات استیلاطلبانه و روابط خارجی حمیدتی خبر داشت، درصدد مهار این نیروها برآمد در حالی که عددشان به عدد ارتش نزدیک بود. بر این اساس شورای حاکمیت انتقالی سودان در تاریخ 14 آذر 1401 از «توافقنامه چارچوب» میان این شورا و رهبران معترضین خبر داد که براساس آن از یکسو نظامیان باید طی یک فرآیند، قدرت را به دولت غیرنظامی تحویل میدادند و از سوی دیگر نیروهای شبهنظامی - و بهطور خاص نیروهای تحت امر حمیدتی - طی دو سال در ارتش سودان ادغام میشدند. حمیدتی که در سودای به دست گرفتن حاکمیت سودان بود، زیر بار انحلال نیروهایش در ارتش نرفت و به جای دو سال، فرآیندی ده ساله را پیشنهاد کرد که مورد پذیرش قرار نگرفت. قرار بود فرآیند ادغام نیروهای حمیدتی در ارتش از روز چهارشنبه 23 فروردین ماه گذشته شروع شود، بر این اساس جلسهای با حضور برهان، حمیدتی و رهبران مخالفان تنظیم شده بود، اما حمیدتی از شرکت در این جلسه خودداری کرد و روز شنبه گذشته درگیری با ارتش را شروع نمود....
ادامه مطلب👇
https://kayhan.ir/fa/news/263609
🔻نشانی ما در پیامرسانهای سروش، آیگپ، ایتا
@kayhannewspaper
📌 #خبر_ویژه
🔹رأی مردم را باطل کنید یعنی همان احترام به نظر مردم؟!
🔸کسانی امروز از احترام به نظر و رأی مردم دم میزنند که در گذشته بارها دنبال ابطال انتخابات و رأی مردم بودند.
روزنامه همشهری با مرور برخی واقعیتهای تاریخی نوشت: صبح شنبه سوم خرداد ۱۳۷۶، دفتر رهبر انقلاب. خبر رسیده بود که مردم روز قبل آقای خاتمی را به ریاست جمهوری انتخاب کردهاند. جناح راست آن روزها در انتخابات از آقای ناطق نوری حمایت کرده بود. یک شکست سخت ۲۰ بر ۷ آن هم برای کاندیدایی که تا یکماه قبل از نظر نخبگان سیاسی و حکومتی قطعا رئیس دولت بعدی بود و حتی کابینه خود را انتخاب کرده بود.
عباس آخوندی، باجناق این کاندیدای شکست خورده که از قضا وزیر مسکن هاشمی رفسنجانی یعنی دولت وقت بود خود را به بیت رهبری رساند و پیشنهاد ابطال انتخابات و مردود دانستن رای ۲۰ میلیونی مردم را مطرح کرد. پاسخ منفی آیتالله خامنهای به او آنقدر تند و با عتاب بود که بعدها خود ایشان گفت آقای آخوندی از همان موقع دلش با ما صاف نشد. به عصر نکشیده پیام تبریک رهبری به مردم و کاندیدای منتخبشان در رسانه ملی قرائت شد و آن انتخابات پرشور از سوی ایشان حماسه دوم خرداد نام گرفت و همه تلاشها برای بازگشت از رای مردم خنثی شد.
این خاطره و آن دلخوری را رهبری کجا تعریف کرد؟ روز دوشنبه ۲۵خرداد سال ۸۸ در جلسه با نمایندگان کاندیداهای انتخابات ریاستجمهوری همان سال؛ انتخاباتی که چند روز قبل در ۲۲ خرداد برگزار شده بود و اینبار از طرف جناح چپ یا همان اصلاحطلبان مورد خدشه واقع شده بود؛ چراکه برعکس دوم خرداد اینبار جناح چپ یک شکست بزرگ ۲۴ به ۱۳ را تجربه میکرد. کاندیدای شکستخورده هوادارانش را با همان تقاضای تکراری ابطال انتخابات به خیابان کشانده بود. رهبری که مثل سال۷۶ همان فردای انتخابات پیام تبریک داده بود در این جلسه هم بر همان موضع همیشگی و چندباره اصرار کرد: رای مردم را ابطال نمیکنم. سال۸۸ از این جهت ویژه بود که بخش مهمی از نخبگان ارشد سیاسی کشور به دنبال ابطال انتخابات بودند و این مطالبه تا روزها در کف خیابان ادامه داشت و از سوی دولتها و رسانههای بیگانه حمایت میشد.
حالا حساب کنید همین ناراضیان و معترضان به رای مردم در سالهای۸۴و۸۸ در سال۹۲ از آقای روحانی دربرابر کاندیداهای جناح اصولگرا حمایت کردند؛ انتخاباتی که تا یکی دوماه قبل طبق همه نظرسنجیها به نفع کاندیداهای اصولگرایان در جریان بود اما نتیجه دیگری رقم خورد. آقای روحانی که حداکثر امید داشت با یکی از اصولگرایان به دور دوم انتخابات برود با کسب پایینترین حدنصاب رای و کمتر از یک درصد بیش از نصف رای دهندگان در همان دور اول به پیروزی رسید. اختلاف با حد نصاب آنقدر کم بود که شورای نگهبان با ابطال چند صندوق رای در چند حوزه انتخابیه هم میتوانست نتیجه را تغییر دهد و حداقل انتخابات به دور دوم بکشد. بحثها و ادعاهایی هم به صورت غیر علنی در بخشی از جریان اصولگرایی در جریان بود اما باز هم پیام تبریک رهبر انقلاب به مردم و منتخبشان به همه آنها پایان داد....
ادامه مطلب👇
https://kayhan.ir/fa/news/263602
🔻نشانی ما در پیامرسانهای سروش، آیگپ، ایتا
@kayhannewspaper
#نکته
🔹در سر هزار فتنه، نیرنگهای رنگی!
۱- نگارنده از تفسیر قرآن چیزی نمیداند. تفسیر آیات را باید از عالمان دینی که عمر شریف خود را در این وادی سپری کرده و از محضر معصومین علیهمالسلام توشه اندوختهاند، جویا شد. ولی در کلام خدا آمده است «وَلَقَدْ يَسَّرْنَا الْقُرْآنَ لِلذِّكْرِ فَهَلْ مِنْ مُدَّكِرٍ؟... و قرآن را براى پندآموزى آسان كردهايم پس آيا پندگيرندهاى هست»؟ (آیه ۱۷ سوره مبارکه قمر). از این روی علاوهبر متن و بطن کلام خدا، ظاهر آیات نیز سندیت دارد، تا آنجا که فرمودهاند -و حکیمانه و منطبق با عقل نیز هست- هیچ تفسیری از آیات کلامالله مجید نباید با ظاهر آن آیه در تعارض باشد. با این توضیح مختصر که برگرفته از آموزههای مسلم اسلام عزیز است به نکتهای اشاره میشود. بخوانید!
۲- حالا در این آیه از سوره آلعمران دقت کنید
«إِنْ تَمْسَسْکُمْ حَسَنَهًٌْ تَسُؤْهُمْ وَ إِنْ تُصِبْکُمْ سَيِّئَهًٌْ يَفْرَحُوا بِهَا وَ إِنْ تَصْبِرُوا وَ تَتَّقُوا لاَ يَضُرُّکُمْ کَيْدُهُمْ شَيْئاً إِنَ اللهَ بِمَا يَعْمَلُونَ مُحِيطٌ... اگر نیکی به شما برسد، آنها را ناراحت میکند؛ و اگر حادثه ناگواری برای شما رخ دهد، خوشحال میشوند. (امّا) اگر (در برابرشان) استقامت و پرهیزگاری پیشه کنید، نقشههای (خائنانه) آنان، به شما زیانی نمیرساند؛ خداوند به آنچه انجام میدهند، احاطه دارد.
و تاکنون دیدهایم و دیدهاند که اینگونه بوده است.
۳- روز شنبه حماسهای بینظیر -و نه کمنظیر-
در سراسر کشور رقم خورد. علاوهبر شهرهای سراسر کشور، نماز عید فطر تهران با امامت رهبر معظم انقلاب حماسهای ماندگار بود که تاکنون هیچ نمونه مشابهی نداشته است و قلم و زبان از شرح و توصیف آن ناتوان است. تصاویر موجود از جمعیت انبوه و بیرون از شماری حکایت میکند که
کران تا کران را پوشانده است و نه فقط در فضای وسیع و گسترده مصلای تهران، بلکه جمعیت در خیابانهای اطراف مصلی نیز بهگونهای بیسابقه موج میزند و...
روزنامهها و سایتها و کانالهای مدعی اصلاحات با بیتوجهی آشکار و در اقدامی هماهنگ با رسانههای بیگانه از کنار این رخداد عظیم و بینظیر عبور کردند و تنها به چاپ تیترهای دستچندم درباره این واقعه بزرگ بسنده کردند و دریغ از چاپ یک عکس در صفحه اول روزنامههای زنجیرهای که از اهمیت این رخداد حکایت کند!
۴ - رخداد عظیم مورد اشاره از هر سه زاویه دینی، حرفهای و ملی رخدادی منحصر به فرد و بینظیر بود و اهمیت مافوق تصوری داشت. بنابراین رسانههای تحت مدیریت [ظاهری] مدعیان اصلاحات نه فقط به مبانی دینی اهمیتی ندادهاند بلکه وطندوستی و ملیت ایرانی خود را هم نادیده گرفته و اصول شناخته شده حرفهای را هم زیر پا گذاشتهاند! چرا؟! بار دیگر آیهای که در صدر این وجیزه آمده است را بخوانید!
۵- بارها از این جماعت پرسیدهایم آیا میتوانید به نمونهای از تفاوت مواضع خود با مواضع دشمنان تابلودار مردم این
مرز و بوم اشاره کنید؟! و این سؤال را تاکنون بیپاسخ گذاشتهاند! ...
ادامه مطلب👇
https://kayhan.ir/fa/news/263605
🔻نشانی ما در پیامرسانهای سروش، آیگپ، ایتا
@kayhannewspaper
تراژدی وحشت در زندانهای آمریکا از مرگ زندانی گرسنه در سلول انفرادی تا جان باختن با نیش حشرات!
https://kayhan.ir/fa/news/263548
🔻نشانی ما در پیامرسانهای سروش، آیگپ، ایتا
@kayhannewspaper
💰👥 #اقتصادی_اجتماعی
🔹مقاومت برخی دستگاهها در تکمیل سامانه املاک و اسکان
نیاز به اطلاعات دقیق در حوزه مسکن موجب شد تا قانونگذار سال 99 سامانه املاک و اسکان را بهعنوان حلقه مفقوده سیاستگذاری در بازار مسکن تعریف کند. حال آنکه همانطور که سخنگوی دولت نیز اخیرا خبر داده، اجرای ناقص دولت قبل در این زمینه اکنون حل مشکلات مسکن را پیچیدهتر کرده است.
طبق قانون اصلاح ماده ۵۴ قانون مالیاتهای مستقیم مصوب سال 99، وزارت راه و شهرسازی موظف به راهاندازی و تکمیل سامانهای موسوم به «سامانه املاک و اسکان» شد. این قانون موجب شفافیت اطلاعات مالکیت و سکونت مسکن همه افراد میشود.
تکمیل این سامانه علاوهبر فراهم کردن پیشنیازهای لازم برای شناسایی خانههای خالی و دریافت مالیات از صاحبان آنها، ابزار دقیقی در حوزه سیاستگذاری و برنامهریزی مسکن برای مسئولان است.
آنطور که خبرگزاری فارس خبر داده، بررسیها نشان میدهد سامانه املاک و اسکان با وجود تغییر دولت هنوز هم در جایگاه واقعی خود قرار نگرفته است. بهطوری که در یک مقطع زمانی طولانی، برای تکمیل سامانه املاک و اسکان تنها به خوداظهاری سرپرستان خانوار اکتفا شد و در عمل دستگاههای مختلف نظیر شهرداریها و سازمان ثبت اسناد و املاک کشور حاضر به همکاری کامل و ارائه اطلاعات به این سامانه نشدند.
از طرف دیگر بسیاری از تکالیف قانونی که درواقع به تسریع و الزام فرآیند خوداظهاری میانجامید، از سوی دستگاههای اجرایی انجام نشده است.
به عبارت دیگر، دستگاهها باید ارائه خدمات خود را مبتنی بر آدرس محل سکونت ثبتشده در سامانه املاک و اسکان انجام دهند. مثلا براساس قانون، «ثبتنام در مدارس»، «خدمات بانکی»، «ارسال مدارک هویتی» و «تعویض پلاکِ خودرو» باید بر اساس نشانیِ ثبتشده در سامانه املاک و اسکان انجام شود.
اکنون سازمان بازرسی و کمیسیون اصل ۹۰ مجلس، در حال بررسی تخلفات دستگاههای مختلف در ارائه خدمات بر اساس ثبتنام در سامانه املاک و اسکان هستند.
علی بهادریجهرمی، سخنگوی دولت هم 29 فروردینماه ضمن تأکید بر اینکه اگر نرخ مسکن را بتوانیم کنترل کنیم، نرخ اجارهبها هم کنترل میشود، گفته بود: متأسفانه معلوم نیست به چه دلیل برخی روالها و سامانههای مربوطه در حوزه شفافیت اقتصادی مثل صدور کد رهگیری معاملات و ثبت قراردادهای اجارهنامه مسکن در طول یک دهه قبل کاملا کنار گذاشته و همین عامل دولت را از انجام اقدامات نظارتی مؤثر جهت جلوگیری از تخلفات و افزایش بیرویه قیمتها بازداشته است...
ادامه مطلب👇
https://kayhan.ir/fa/news/263590
🔻نشانی ما در پیامرسانهای سروش، آیگپ، ایتا
@kayhannewspaper
🌍 #بین_الملل
🔹درجهداران اوکراینی سلاحهای ارسالی غرب را در بازار سیاه میفروشند!
«سیمور هرش»، روزنامهنگار مشهور غربی در اظهارات جدیدی درباره ارسال گسترده تسلیحات به اوکراین اعلام کرد غرب در مورد ورود تسلیحات ارائه شده توسط نیروهای مسلح اوکراین به بازار سیاه سکوت کرده است و غربیها به خوبی میدانند که بخش زیادی از این تسلیحات توسط درجهداران و فرماندهان اوکراینی در بازار سیاه فروخته میشود.
دبیرکل ناتو پنج شنبه گذشته در سفری اعلام نشده به کیف و در جریان کنفرانس خبری مشترک با «زلنسکی» رئیسجمهور این کشور اعلام کرد که از زمان آغاز جنگ روسیه و اوکراین در فوریه ۲۰۲۲،(24 اسفند 1400) کشورهای عضو ناتو بیش از ۱۵۰ میلیارد یورو به کیف کمک کردهاند اما. علی رغم ارسال گسترده انواع تسلیحات به کیف، کارشناسان و تحلیلگران نظامی هشدار میدهند که حتی باوجود تمامی حمایتهای نظامی غرب و ارائه ادوات سنگین نظامی ناتو به کیف، این مسائل نمیتواند تاثیری فوری بر جنگ اوکراین در مقابل روسیه داشته باشد. پیش از این نیز کارشناسان هشدار داده بودند که نیروهای رزمی اوکراینی بهاندازه کافی برای استفاده از این تسلیحات آموزش دیده نیستند. از سوی دیگر علی رغم ارسال حجم انبوهی از انواع تسلیحات به کیف اشتهای مقامات اوکراینی برای دریافت تسلیحات جدید سیری ندارد. معاون وزیر خارجه اوکراین ضمن کافی ندانستن کمکهای نظامی غرب به این کشور برای جنگ با روسیه با لحنی قلدرمآبانه از متحدان کیف خواست که هر کدام یک درصد از تولید ناخالص داخلی خود را به این کشور اختصاص دهند. «آندری ملنیک» در صفحه شخصی توئیتر خود نوشت: «ما از متحدان خود برای کمکهای نظامی آنها سپاسگزاریم، اما کافی نیست. ما از شرکای خود میخواهیم که از تمام خط قرمزهای ساختگی عبور کرده و یک درصد از تولید ناخالص داخلی را برای تحویل تسلیحات اختصاص دهند»...
ادامه مطلب👇
https://kayhan.ir/fa/news/263571
🔻نشانی ما در پیامرسانهای سروش، آیگپ، ایتا
@kayhannewspaper
📎🔹اغتشاش در دانشگاهها زمینهساز حمله آمریکاییها
دفتر پژوهشهای مؤسسه کیهان
یکشنبه 20 آوریل 1980 (31 فروردین 1359) یکی از نشریات آمریکایی به نام «هوستون کرونیکل» در سرمقاله خود به قلم «میلز کوپلند» از اعضای سازمان سیا، به تجاوز نظامی آمریکا به ایران برای نجات جاسوسان آمریکایی اشاره نمود. در بخشهایی از آن سرمقاله آمده بود:
«...اکثر اعضای CIA معتقدند که این برنامه کاملاً و به خوبی قابل اجراست. تجربههای ما نشان میدهد... این کار به وسیله شوراندن مردم علیه گردانندگان و با استفاده از تظاهرات برای پوشش جهت حمله و ورود و همچنین حفاظت از سفارت صورت گیرد...اطلاعاتی که CIA در مورد گروههای سیاسی دارد، نشان میدهد که... آنها با ما همکاری خواهند کرد...»1
برهمین اساس از روز دوشنبه اول اردیبهشت 1359، دانشگاههای تهران، محل درگیری گروهکهای ضدانقلاب با مردم شد. بهدنبال اعلام انقلاب فرهنگی در دانشگاهها و تصفیه آنها از نیروهای ضدانقلابی، این گروهکها که اتاقها و سالنهای متعددی در برخی دانشگاهها را به پایگاه خود و انبار اسلحه تبدیل کرده بودند، در مقابل انقلاب و مردم صفآرایی نمودند.
گروهکهایی مانند فداییان خلق, مجاهدین خلق (منافقین)، پیکار، حزب توده و... با تصرف بخشهای مهمی از این موسسات عالی، سعی داشتند از همان جا با انقلاب و نظام اسلامی تسویه حساب کنند. درگیریها چند روز ادامه داشت و در این درگیریها صدها نفر مجروح و مضروب شدند.
دستور عملیات تروریستی علیه ایران
اسناد کاخ سفید در آن تاریخ چنین حکایت دارد:
«... طرحی نیز به منظور ساقط نمودن حکومت آیتالله خمینی که شامل تضعیف موقعیت ایران و بیاعتبار نمودن آیتالله میباشد به دستور شخص کارتر تحت بررسی است. بدین منظور به سرویسهای اطلاعاتی آمریکا در خاورمیانه دستور داده شده که عملیات و حملات تروریستی را علیه ایران آغاز نمایند... به منظور ساقط نمودن حکومت خمینی، افسران سابق ارتش و ساواک ایران که به کشورهای ترکیه، اسرائیل، آمریکا و اروپای غربیگریخته و با سازمانهای جاسوسی نظامی آمریکا و اسرائیل همکاری نزدیک دارند، انتخاب میشوند... یک گروه از این افسران که در مراکز سازمان سیا آموزش دیدهاند، قرار است برای کشتن آیتالله خمینی به قم اعزام گردند... سرویسهای اطلاعات و جاسوسی اسرائیل و آمریکا نیز با سازمان غیرقانونی فرقان و شورای نجات ارتش ایران در ارتباط میباشند...»2
در چنین شرایطی عملیاتی تحت عنوان «پنجه عقاب» ظاهرا برای نجات جاسوسان آمریکایی در ایران که در اختیار دانشجویان مسلمان پیرو خط امام بودند، طراحی گردید. ژنرال جیمز بیوات، فرمانده ارشد عملیات موسوم به «پنجه عقاب» در ششم مارس سال 1980(16 اسفند 1358)، زمانی که برای نظارت بر چگونگی انجام تمرینات «نیروی دلتا» در پایگاه «وادی قنا» در مصر، به این کشور رفته بود، خطاب به اعضای این نیرو اظهار داشت:...
ادامه مطلب👇
https://kayhan.ir/fa/news/263580
🔻نشانی ما در پیامرسانهای سروش، آیگپ، ایتا
@kayhannewspaper
📎🔹درخشش مردمسالاری حقیقی
به راستی کجای دنیا یک جوان بیستوچند ساله مقابل شخص اول یک کشور میایستد و اینگونه راحت سخن میگوید؟ کسانی که بعد از این دیدار، یک کلیدواژه «رفراندوم» را در رسانههای زنجیرهایشان برجسته کردند، درخشش مردمسالاری حقیقی را در همین دوساعت و نیم ندیدند.
آخرین سهشنبه فروردینماه سال جدید، حوالی ساعت 14. خیابان جمهوری مثل همیشه در این ساعات شلوغ است. اما در تقاطع کشوردوست، صحنهای متفاوت به چشم میآید. دهها جوان دهه هشتادی و هفتادی که بعضی پیاده آمدهاند و بعضی دیگر از اتوبوس و تاکسی پیاده میشوند، از پیادهرو سمت راست خیابان کشوردوست پایین میروند. کسانی که با این خیابان آشنایی ندارند، احتمالا از دیدن این همه جوان در اینجا تعجب میکنند، اما به نظر میرسد ساکنین محل دلیل آن را خوب میدانند. هرچه باشد، دیدار دانشجویان با رهبر انقلاب بیش از دو دهه است در ماه رمضان برگزار میشود.
دانشجویان در پیادهرو صف کشیدهاند. با اینکه روزهدارند، اما اثری از ضعف و بیحالی در چهرههایشان معلوم نیست. با هم حرف میزنند و شوخی میکنند و میخندند. این صف با جاهای دیگر خیلی فرق دارد. با اینکه کند پیش میرود، اما هیچکس غر نمیزند. بعضی دانشجوها را میبینم که وقتی دوستانشان را کمی جلوتر میبینند، به آنها میپیوندند. اما کسی از به هم خوردن نوبت شاکی نمیشود. همه میدانند که انتهای این صف قرار نیست چیزی کم بیاید. همه به خانه پدری دعوت شدهاند و جا برای همه محفوظ است.
هر روز هم بیایم، حس خوبی دارم!
اینکه میگویم خانه پدری، تعبیر خودم نیست. یکی از دانشجوها میگوید. اسمش امیرحسین است و مهندسی فضای سبز میخواند. کندی حرکت صف فرصتی است تا با بعضیها گپ بزنم. از یکی که کت و شلوار و ریش مرتبی دارد، میپرسم: چه حسی داری؟ میگوید: خیلی خوب! میپرسم دفعه اول است میآیی؟ میگوید: نه، قبلا برای دیدار نخبگان هم آمدهام. و ادامه میدهد: ولی هر روز هم بیایم، حس خوبی دارم!
ساعت از سه بعدازظهر که میگذرد، کمی سرعت پیشروی بچهها زیاد میشود. تعبیر بچهها را از باب خودمانی بودن میگویم. وگرنه هرکدام برای خودشان مردی هستند. بالاخره به گیت ورود میرسیم و بازرسیهای چندمرحلهای را رد میکنیم. افراد تیم حفاظت، خوشرو که چه عرض کنم، شوخطبع هم هستند! در همان حالی که با دقت کارشان را انجام میدهند، با دانشجوها شوخی میکنند و البته جوابش را هم میگیرند! آنها میزباناند و بچهها مهمان. اینجا قرار نیست کسی ناراحت بشود...
ادامه مطلب👇
https://kayhan.ir/fa/news/263599
🔻نشانی ما در پیامرسانهای سروش، آیگپ، ایتا
@kayhannewspaper
📎🔹دریاچه ارومیه چگونه احیا شد چگونه زنده میماند؟
افتتاح اول طرح احیای دریاچه ارومیه در اسفندماه سال گذشته همراه با بارانهای خوبی که در سال آبی کنونی رخ داده است، وضعیت نگین آبی آذربایجان را به طور ملموس بهبود داده و امید میرود با تکمیل اقدامات احیائی توسط دولت، شاهد تصاویر بهتر از دریاچه ارومیه طی روزها و سالهای آتی باشیم.
به گزارش کیهان، تصاویری که ابتدای امسال از دریاچه ارومیه در رسانهها منتشر شد، حاکی از آن بود که مسافران و گردشگران زیادی برای تفریح و گذراندن اوقات فراغت به دریاچه ارومیه مراجعه کردهاند. دریاچهای که تا همین سال گذشته اعلام میشد بیش از 80 درصد خشک شده است، با این حال افزایش بارشها در سال آبی جاری و افتتاح فاز اول طرح احیای دریاچه ارومیه از اسفند سال گذشته، لبهای خشک دریاچه را بهطور قابل توجهیتر کرده است، بهطوری که دبیر کارگروه ملی نجات دریاچه ارومیه در 29 فروردینماه گفته است: «با بهرهبرداری از طرحهای احیا و بارندگیهای مطلوب اخیر شاهد افزایش ۱۷ سانتیمتری ارتفاع آب دریاچه در روزهای گذشته هستیم.»
دریاچه ارومیه از چه زمان و چگونه خشک شد؟
در مورد تاریخ خشک شدن و علل خشک شدن دریاچه ارومیه نظرات مختلفی به میان آمده است. وحید جلال زاده، استاندار وقت آذربایجان غربی و نماینده کنونی ارومیه در مجلس طی سخنانی در تاریخ 1390 گفته بود: «دریاچه ارومیه از غفلت 50 ساله رنج میبرد و دوره خشکسالی این دریاچه از سال 70 آغاز شده است.» وی در زمینه تاثیر احداث پل میانگذر بر روی دریاچه ارومیه نیز گفته بود: «این پل هیچ تاثیری در خشک شدن آب دریاچه نداشته و تنها در چرخش آب در دو طرف پل تاثیرگذار بوده است.» اگرچه حسین دلیریان، سخنگوی سازمان فضای ایران، در حساب توئیتری خود در 7 دیماه سال گذشته نوشته بود: «سازمان فضایی ایران با بررسی تصاویر ماهوارهای اعلام میکند که پل کلانتری نقش بسزایی درخشک شدن دریاچه ارومیه داشته است، میزان مصالح واردشده به دریاچه برای احداث این میانگذر و برهم خوردن چرخه جریانهای آبی در نیمه شمالی و جنوبی این دریاچه، یکی از عوامل تخریب اکوسیستم و خشک شدن آن است».
برخی منابع دیگر نیز زمان آغاز خشک شدن دریاچه را طبق تصاویر ماهوارهای از ابتدای دهه 80 میدانند، به گونهای که تصاویر نشان میدهند تا اواخر دهه 80، حدود 88 درصد از مساحت این دریاچه خشک شده است. سدسازی بیرویه، احداث بزرگراه بر روی دریاچه و استفاده بیرویه از منابع آب حوضه آبریز دریاچه و همچنین بارش کم برف و باران در سالهای متمادی از عوامل خشک شدن دریاچه ارومیه طی حداقل 20 سال اخیر عنوان شده است. برخی کارشناسان نیز برداشت آب بیرویه توسط کشاورزان و ساکنان محلی از رودخانههای منتهی به حوضه آبریز دریاچه از جمله رودخانه زاب را در فهرست عاملان خشک شدن این دریاچه میدانند.
اما در آخرین اظهار نظر، معتمدیان، دبیر کارگروه ملی نجات دریاچه ارومیه در 29 فروردین ماه امسال، وضعیت کنونی دریاچه ارومیه را نتیجه شرایط نزدیک به ۲۰ سال اخیر دانسته و گفته است: «تحولاتی چون تغییرات اقلیمی، کاهش بارندگی، مصرف زیاد آب و برداشت مازاد از چاههای کشاورزی منطقه، شرایط کنونی دریاچه ارومیه را موجب شده است.»...
ادامه مطلب👇
https://kayhan.ir/fa/news/263546
🔻نشانی ما در پیامرسانهای سروش، آیگپ، ایتا
@kayhannewspaper
🔹قدرت ايمان بر آنها غلبه كرد و غلبه مىكند
🔻نشانی ما در پیامرسانهای سروش، آیگپ، ایتا
@kayhannewspaper
#روزنامه_کیهان
🔹 چهارشنبه ۶ اردیبهشت ۱۴۰۲
🔻نشانی ما در پیامرسانهای سروش، آیگپ، ایتا
@kayhannewspaper