🔸حکم انجام ندادن احکام شک در نماز
✅ اگر یکی از شکهای صحیح برای نمازگزار پیش آید، نباید نماز را رها کند. اگر چنین کند، گناه کرده است و اگر پیش از انجام کاری که نماز را باطل می کند؛ مانند رو گرداندن از قبله، نماز را از سر گیرد، نماز دومش هم باطل است ولی اگر نماز دوم بعد از انجام یکی از مبطلات نماز باشد، نماز دوم صحیح است.
🔺 رساله نماز و روزه، مسأله ۳۶۷
🆔 @khamenei_ahkam
🔸حکم نخواندن نماز احتیاط پس از شکهای نماز
✅ اگر یکی از شکهایی که نماز احتیاط برای آنها واجب است پیش آید، چنانچه پس از نماز بدون خواندن نماز احتیاط، نماز را از سر بگیرد، معصیت کرده است و اگر پیش از انجام کاری که نماز را باطل میکند، نماز را از سر بگیرد، نماز دوم هم باطل است و اگر بعد از انجام یکی از مبطلات نماز، مشغول نماز شود، نماز دوم صحیح است.
🔺 رساله نماز و روزه، مسأله ۳۶۸
🆔 @khamenei_ahkam
🔸حکم گمان در رکعات نماز
✅ حکم «گمان» در رکعتهای نماز، مانند یقین است. یعنی هنگامی که مردّد میشود که مثلاً سه رکعت خوانده یا چهار رکعت، اگر گمانش به یک طرف بیشتر است باید مطابق آن عمل کند و نمازش صحیح است.
🔺 رساله نماز و روزه، مسأله ۳۶۹
🆔 @khamenei_ahkam
🔸 اطاعت از مادر
⁉️ بنده مجرد هستم و با مادر زندگی میکنم؛ آیا برای هر نوع سفر مثل اربعین یا بیرون رفتن از منزل و از این قبیل مسائل، باید رضایت مادر را داشته باشم؟
✅ گرچه در موارد مذکور، اذن مادر لازم نیست؛ ولی سعی کنید همراه با رضایت ایشان باشد و البته باید از هر عملی که موجب ناراحتی و اذیت قابل توجّه ایشان میشود، اجتناب کنید.
🆔 @khamenei_ahkam
🔸 نمازهای نافله یومیه
⁉️ لطفاً نافلههای نمازهای یومیه را بیان فرمایید؟
✅ نافلههای یومیه عبارت اند از:
۱. نافله ظهر، هشت رکعت (چهار نماز دو رکعتی) قبل از نماز ظهر؛
۲. نافله عصر، هشت رکعت (چهار نماز دو رکعتی) قبل از نماز عصر؛
۳. نافله مغرب، چهار رکعت (دو نماز دو رکعتی) بعد از نماز مغرب؛
۴. نافله عشا، دو رکعت (به صورت نشسته) بعد از نماز عشا؛
۵. نافله صبح، دو رکعت قبل از نماز صبح؛
۶. نافله شب، یازده رکعت از نصف شب تا اذان صبح؛ (بهتر است در ثلث آخر شب خوانده شود و هر چه به فجر نزدیک تر باشد، فضیلت آن بیشتر است.)
🆔 @khamenei_ahkam
🔸 وقت نماز نافله صبح
⁉️ نافله صبح را تا چه زمانی میتوان خواند؟
✅ نافله صبح پیش از نماز صبح خوانده میشود و وقت آن بعد از گذشتن از نصف شب، به مقدار خواندن یازده رکعت نماز شب است؛ ولی احتیاط آن است که قبل از فجر اول نخوانند، مگر آن که بعد از نافله شب، بلافاصله بخوانند؛ که در این صورت مانعی ندارد. ضمناً آخر وقت نافله صبح تا موقعی است که به اندازه خواندن نماز صبح تا سرخی مشرق، وقت باقی مانده باشد.
🆔 @khamenei_ahkam
🔸 حکم با اشاره خواندن نماز نافله
⁉️ آیا در نماز نافله در حال استقرار و اختیار میتوان رکوع و سجود را با ایماء و اشاره انجام داد؟
✅ در حال استقرار در مکانی باید هم قبله را مراعات کند و هم رکوع و سجود را به نحو صحیح انجام دهد؛ ولی میتوان نافله را در حال اختیار هم نشسته خواند.
🆔 @khamenei_ahkam
🔸 نحوه خواندن نماز غفلیه با نافله مغرب
⁉️ اگر بعد از نماز مغرب وقت کم باشد (در نماز جماعت) کدام یک از نافله مغرب یا نماز غفیله بهتر است بهجا آورده شود؟
✅ میتوانید دو رکعت نافله مغرب را خوانده و دو رکعت دیگر را در قالب نماز غفیله بهجا آورید.
🆔 @khamenei_ahkam
🔸 حکم خواندن نماز وتیره(نافله عشا) در سفر
⁉️ آیا خواندن نماز وتیره در مسافرت، اشکال دارد؟
✅ انجام نافله عشا (وتیره) در سفر با قصد رجاء و به امید ثواب، اشکال ندارد.
🆔 @khamenei_ahkam
🔸حکم شک بعد از گمان در نماز
✅ اگر در ابتدا گمانش به یک طرف شک بیشتر باشد، سپس هر دو طرف در نظر او مساوی شود، باید به دستور شک عمل کند و در صورتی که ابتدا دو طرف در نظر او مساوی باشد و بنا بگذارد که طبق وظیفهاش عمل کند، سپس گمانش به طرف دیگر برود، باید طبق گمانش عمل کرده و نماز را تمام کند.
🔺 رساله نماز و روزه، مسأله ۳۷۰
🆔 @khamenei_ahkam
🔸نحوه خواندن نماز احتیاط بعد از نماز
✅ کسی که نماز احتیاط بر او واجب است، باید بعد از سلام نماز (بدون آنکه از حالت نماز خارج شود) فوراً نیّت نماز احتیاط کند و تکبیر بگوید، سپس حمد را (بدون سوره) بخواند و به رکوع رود و دو سجده به جا آورد، سپس اگر یک رکعت نماز احتیاط بر او واجب است، پس از سجدهها تشهد بخواند و سلام دهد. اما اگر دو رکعت نماز احتیاط بر او واجب است، باید بعد از انجام سجدهها، یک رکعت دیگر مانند رکعت اوّل به جا آورد و آنگاه تشهد بخواند و سلام دهد.
🔺 رساله نماز و روزه، مسأله ۳۷۱
🆔 @khamenei_ahkam
🔸نماز احتیاط
✅ نماز احتیاط، سوره و قنوت ندارد و نیّت آن نباید به زبان آورده شود و احتیاط واجب آن است که سوره حمد؛ حتی «بسم اللَّه الرحمن الرحیم» آهسته خوانده شود.
🔺 رساله نماز و روزه، مسأله ۳۷۲
🆔 @khamenei_ahkam