مجله خردورزی
🔻خصومت سیاسی، ارادت اقتصادی
‼️اقتصاد سرمایهداری و سیاست اسلامی، دوگانهای متناقض هستند
دکتر حسن سبحانی، استاد تمام اقتصاد دانشگاه تهران در گفتوگو با خردورزی:
▫️شرط توفیق سیاستهای اقتصادی در دنیا، فراهمآوردن بستر آن است. ما باید توجه کنیم که سیاستها نیاز به ایجاد بستر آرام به لحاظ سیاسی و روابط محترمانۀ متقابل با کشورهای دنیا دارد؛ زیرا میخواهیم در آن کشورها سرمایهگذاری، رقابت یا خریدوفروش کنیم. نمیتوان در محیط تنش سیاسی این امور را انجام داد؛ یعنی پیشنیاز توسعۀ رفتارهای سرمایهداری، یک روابط سیاسی مبتنی بر تفاهم و آشتی بین کشورهای دنیا است.
▫️جمهوری اسلامی، قانون اساسی خود را در بخش اقتصادی اجرا نکرده است. نهتنها اجرا نکرده، بلکه ناآگاهانه از طرف تصمیمگیران کنار گذاشته شده و الان مشکلات موجود را به وجود آورده است.
▫️اقتصاد سرمایهداری و سیاست اسلامی، دوگانهای است که با هم ناهماهنگ است. شما اگر بخواهید با دنیا منازعه کنید که در مواقعی هم باید مقابل ظلم ایستاد، باید اقتصاد متناسب با این سیاست را اتخاذ کنید. به نظر من چنین اقتصادی در قانون اساسی وجود دارد.
➕ جهت خرید شماره سوم خردورزی با ارسال رایگان، به ادمین پیام دهید:
@ErfanKhalilifar
📍مجله خردورزی:
@kheradvarzi_com
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
🔻مغزهای کوچک زنگزدۀ مانع از توسعه
📽 نگاهی به جایگاه مرکز و حاشیه اقتصادی در سینمای پس از جنگ
▫️با آغاز بحران مالی ۲۰۰۸م. سینمای جهان برای نخستینبار بعد از پایان جنگ سرد، به سراغ صورتمسئلۀ نابرابری رفت. اگرچه آثاری که نابرابری را از منظر سوژۀ انسان فقیر روایت کردهاند، چندان تیغ حملات خود را به سمت سیستم توزیع درآمد نبردهاند.
▫️فیلم پرسروصدای «پاراسایت» هرقدر که زشتی سیمای نابرابری را تصویر میکرد؛ اما در پایان، انسان قربانی نابرابری را به پیشرفت فردی در این سیستم دعوت میکرد.
▫️جدا ماندگی سینمای ایران از فلسفه و جامعهشناسی باعث شده تا بهندرت اثری را بیابیم که با چهارچوبی نظری، به دوگانه «مرکز و پیرامون» نظر انداخته باشد.
▫️«مغزهای کوچک زنگزده» و «شنای پروانه» مهمترین پرداخت به «حاشیه» در زمان خود بهحساب میآیند.
▫️حاشیه در «مغزهای کوچک زنگزده»، قربانیان خطرناکی بودند که باید مهار میشدند؛ کارگردان حتی ابایی از تشبیه حاشیه به گلهای نیازمند چوپان نداشت.
▫️اما در نقطۀ مقابل، «شنای پروانه» در جستجوی قدرت انتخاب حاشیه بود. تفاوت دو برادر در این فیلم، یک آشنازدایی از روایت غالبی بود که حاشیه را ذاتاً شرور، غیرعقلانی و فاقد قدرت انتخاب میدانست.
📝 محمدصادق فرامرزی، پژوهشگر جامعهشناسی سیاسی
➕ جهت خرید شماره سوم خردورزی با ارسال رایگان، به ادمین پیام دهید:
@ErfanKhalilifar
📍مجله خردورزی:
@kheradvarzi_com
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
📓 خوشحالم که فلسفه خواندم...
▪️پروفسور کریم مجتهدی چهره ماندگار، فیلسوف و غربشناس، استاد فلسفه دانشگاه تهران، نویسنده تالیفاتی مانند: فلسفه و تجدد، فلسفه نقادی کانت، فلسفه تاریخ، ساعاتی پیش دار فانی را وداع گفت... .
▪️ روحشان شاد.
📍مجله خردورزی:
@kheradvarzi_com
🔻عدالت، شرطِ تشکیل نظام اسلامی
‼️گذری بر مبانی عدالت اجتماعی در منظومۀ فکری علامه محمدرضا حکیمی
▫️عدالت در دیدگاه علامه حکیمی، قراردادهای اجتماعی را از قالب قواعد اعتباری خارج کرده و اولاً آن را در مطابقت با امور حقیقی قرار داده و ثانیاً اعتبار را صرف اعتبار بشری نمیداند، بلکه مبنای تداوم آن را مطابقت با آیین برمیشمرد.
▫️یکی از ضرورتهایی که علامه حکیمی در سراسر آثارشان در اجرای عدالت مدنظر قرار دادهاند، تضمن شکلگیری زندگی مدنی و پیرو آن، جامعۀ مدنی است که متضمن آزادیهای مشروع انسانها خواهد بود و این تضمُن در گرو رعایت اصل عدالت است. در حقیقت، عدالت در اندیشۀ حکیمی، خاستگاه زندگی مدنی سالم انسانها است.
📝 پیام صدریه، دانشجوی دکتری مردمشناسی
➕ جهت خرید شماره سوم خردورزی با ارسال رایگان، به ادمین پیام دهید:
@ErfanKhalilifar
📍مجله خردورزی:
@kheradvarzi_com
🔻اقتصاد بیمار، مانع رونق تولید
‼️نگاهی به موانع سیاستهای اقتصادی
➖ دکتر محمد خوشچهره، عضو هیئت علمی دانشکده اقتصاد دانشگاه تهران در گفتوگو با خردورزی:
▫️تولید ملی از چند جهت مهم است؛ زیرا یکی از محورهای پایهای درجۀ پیشرفت و ترقّی یا توسعهیافتگی، سطح تولید، کیفیت تولید، دامنۀ تولید، فرایند تولید و... است که نشان میدهند کشور در چه سطحی از توسعهیافتگی است.
▫️در بیست سال اخیر، اصلاحطلبان و اصولگرایان قبل از توجه به شایستگی و توانایی مدیرعامل ایرانخودرو و سایپا، به مناسبات سیاسی توجه کردند. این کار نافرمانی خدا است؛ زیرا «انَّ اللَّهَ یَأْمُرُکُمْ أَنْ تُؤَدُّوا الْأَماناتِ إِلی أَهْلِها؛ امانت (مسئولیت) را به اهلش بسپارید».
▫️یکی از موارد مبتلابه مشترک همۀ دولتها، سابقۀ نامیمون درآمد ملی است که اتکای آن به خامفروشی نفت است. بعد از جنگ، هر دولتی که آمده، رکورد دولت قبلی در این زمینه را شکسته است؛ بهطوری که الان هم بخش قابلتوجهی از درآمد ما، ناشی از خامفروشی نفت است.
▫️درآمد مالیاتی زمانی خوب است که موانع بخش تولید را برطرف کنید و بهصورت عادلانه مالیات بگیرید؛ وگرنه نظام مالیاتی ما بعد از جنگ، این است که فشار بر روی قشر حقوقبگیر، فعالیتهای مولد و کارگاههای صنعتی است که بهاصطلاح یقۀ آنها دست سازمان مالیاتی است.
➕ جهت خرید شماره سوم خردورزی با ارسال رایگان، به ادمین پیام دهید:
@ErfanKhalilifar
📍مجله خردورزی:
@kheradvarzi_com
🔻در سایهی سیاست
‼️بررسی چشمانداز همکاری اقتصادی ایران و عربستان سعودی
▫️افزایش قابلتوجه اختلاف اقتصادی ایران و عربستان، به معنای این است که عملاً عربستان در سایۀ تعامل سیاسی، به دنبال دیپلماسی اقتصادی نیست؛ زیرا با بررسی آمار میتوان به این نتیجه رسید که عربستان با افزایش تولید در هر سال نسبت به سال پایه؛ رشد اقتصادی چشمگیری نسبت به ایران داشته است؛ رشدی که در یک دهۀ اخیر بیسابقه بوده است.
▫️ایران و عربستان سعودی به دنبال تضمین حداکثری منافع سیاسی خود در منطقه هستند که در این بستر، ایران پیگیر دیپلماسی اقتصادی نیزمی باشد. برایناساس، دیپلماسی اقتصادی ایران در تلاش برای دستیابی به اهداف سیاسی و اقتصادی، با اولویت تضمین امنیت انرژی است.
▫️چین سعی دارد مسیر دیپلماسی اقتصادی میان عربستان و ایران را گسترش دهد تا بتواند توسعۀ منطقهای را به شکلی پیشببرد که ضمن گسترش پیوندهای اقتصادی و ارتباطی با کشورهای مختلف، منافع امنیتی خود را تضمین کند. چین بهدرستی میداند و به این نکته واقف است که نمیتواند مسئلۀ رقابتهای همیشگی میان ایران و عربستان را حل کند؛ اما میتواند توسعۀ دیپلماسی اقتصادی را گسترش دهد و از این طریق منافع خود را تأمین کند.
📝 دکتر افسانه خسروی، عضو هیئت علمی دانشگاه آزاد واحد اصفهان
➕ جهت خرید شماره سوم خردورزی با ارسال رایگان، به ادمین پیام دهید:
@ErfanKhalilifar
📍مجله خردورزی:
@kheradvarzi_com
مجله خردورزی
🔻تجربه خطاهای بیفرجام
‼️پایههای فکری اقتصاد ملی در پرتو نگرش اسلام
➖ دکتر فرشاد مؤمنی، عضو هیئت علمی دانشگاه علامه طباطبایی(ره) در گفتوگو با خردورزی:
▫️به دلیل نوع خاص تبلیغات رسمی دربارۀ آیتالله شهید دکتر بهشتی، جامعۀ ما از آثار فکری و راهگشاییهای روششناختی و عملی ایشان محروم مانده است. متأسفانه، در رسانههای رسمی به دلیل سلطۀ سیاستزدگی و برخورد ابزاری با همه چیز، نوع نگاهی که دربارۀ شهید بهشتی وجود دارد، فاصلههای کیلومتری با واقعیتهای وجودی این شخصیت دارد.
▫️شهید بهشتی میگوید: «زمانی که عدالت را در اسلوب فهم خود از واقعیت قرار میدهید، چند کارکرد بزرگ دارد. کارکرد اول اینکه عدل محورها، ناگزیر عقل محور هستند و ناگزیر با جمود و تعصبهای جاهلی و خارجیگری، مرزبندی پیدا میکنند».
▫️ادعا میکنم که از جنبۀ اقتصادی، بخش اعظم گرفتاریهای ما بهواسطۀ نادیدهگرفتن قانون اساسی پدیدار شده است. معتقدم، از آنجایی که قانون اساسی را بهمثابۀ یک سیستم عینیتبخش به آرمانهای الهی و اسلامیمان در نظر نگرفتیم، گرفتار مسائل امروز شدیم.
▫️شهید بهشتی قویاً بر این باور است که بهمرور و با پیشرفت علم و فناوری، استنباطهایی کارآمدتر، از دین خدا امکانپذیر میشود و دوم اینکه قانون اساسی بر اساس شناختی است که ما تا آن روز از بایستههای توسعۀ ایران داشتهایم، به رشته تحریر درآمده است؛ پس اگر شرایط ایران تغییر کرد، طبیعتاً فهم ما از نیازهای مقتضی زمان برای کشورمان نیز تغییر خواهد کرد. تحت این دو چهارچوب، قانون اساسی باید به شکل مناسب بازنگری شود.
➕ جهت خرید شماره سوم خردورزی با ارسال رایگان، به ادمین پیام دهید:
@ErfanKhalilifar
📍مجله خردورزی:
@kheradvarzi_com
🔻نابرابری در مهد دموکراسی
‼️ پویایی اقتصادی ایالات متحده در حال از بین رفتن است
▫️نابرابری امروز ایالات متحده، ریشه در نژادپرستی سیستماتیک و میراث بردهداری دارد. از طریق سیاستی به نام خطقرمز که ناشی از برنامۀ نیو دیل در دهۀ 1930 بود، سیاهپوستان آمریکایی به طور سیستماتیک از وام مسکن محروم شدند. این امر منجر به جداسازی مسکن و نابرابری در مالکیت خانه، به عنوان منبع اصلی ثروت گردید.
▫️بالاترین نرخهای مالیاتبردرآمد ایالات متحده در نیمقرن گذشته، بارها کاهشیافته است؛ بهگونهای که برخی کارشناسان اذعان دارند که این اتفاق به افزایش نابرابریها دامن زده است. هنگامی که جان اف کندی در سال 1961 رئیسجمهور آمریکا شد، بالاترین نرخ مالیات، بیش از نود درصد بود؛ اما امروز، بالاترین نرخ مالیات سی و هفت درصد است.
▫️اگرچه برخی از آمریکاییها بهواسطۀ دستیافتن به بازار گستردهتری از مصرفکنندگان و تولید محصولات با قیمت کمتر، از دنیای جهانی شده بسیار سود بردهاند؛ اما جهانیشدن درعینحال سبب ایجاد رقابت سختی میان کارگران آمریکایی شده است، زیرا برخی مشاغل به خارج از کشور منتقل شدند و در نتیجه دستمزدها راکد ماندند.
📝 آنشو سیری پوراپو، کارشناس اقتصاد سیاسی
➕ جهت خرید شماره سوم خردورزی با ارسال رایگان، به ادمین پیام دهید:
@ErfanKhalilifar
📍مجله خردورزی:
@kheradvarzi_com
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
📢معرفی ویدئویی رشته مطالعات منطقهای دانشگاه باقرالعلوم(ع)
🔹گروه مطالعات منطقهای دانشگاه باقرالعلوم(ع) درگرایش «مطالعات خاورمیانه و شمال آفریقا» از بین برداران و خواهران طلبه برای سال تحصیلی ۱۴۰۳ دانشجو می پذیرد.
♦️مهلت ثبت نام: 23 دی لغایت 12 بهمن 1402
🔸امتیازات:
برگزاری اردوی علمی پایان دوره در یکی از کشورهای منطقه؛
برخورداری از اساتید مجرب؛ (تدریس اساتید بر اساس مهمترین منابع روزآمد و لیستهای مطالعاتی میباشد)؛
فرصت مطالعاتی جهت نگارش پایان نامه در یکی از کشورهای منطقه؛
تسهیل ارتباط با نهادهای بین المللی فعال
🔸اولویت پذیرش با:
فعالین حوزه بین الملل؛
پژوهشگران حوزه بینالملل؛
طلاب مسلط به زبانهای (عربی، ترکی استانبولی)؛
طلاب ممتاز
لینک ثبت نام
گروه پاسخگویی به سوالات ثبت نام
@BouNews
مجله خردورزی
🔻اقتصاد تعاونی، تفکر کمونیستی نیست
‼️شهید بهشتی با ذهنی فعال و مبانی متقن به دنبال بهرهمندی از تجارب جدید بود
➖ دکتر سید محمدرضا بهشتی، دانشیار گروه فلسفه دانشگاه تهران در گفتوگو با خردورزی:
▫️شهید بهشتی با اندیشههای به تعبیر برخی چپ، مثل سایر اندیشهها، با یک کوشش برای شناخت، تهدید، نقد و داوری میپردازد و بههیچوجه، با اخذ و اقتباس ساده انگارانه روبهرو نیستیم؛ همچنان که در سایر عرصهها، مانند حقوق، جامعه و جامعهشناسی و در عرصۀ سیاسی، هر جا که ایشان وارد میشود، همین نحوۀ نگرش و منش را از ایشان میبینیم.
▫️هدف مرحوم شهید بهشتی از بخش تعاونی، بازکردن میدانی جدید برای افراد دارای سرمایۀ اندک بود، تا از این طریق بتوانند در ساختار اقتصادی کشور مشارکت کنند؛ اما متأسفانه تاکنون این بخش بسیار نحیف باقی مانده است. به دلیل کاستیهای قانونگذاری و اجرایی، نتوانستیم در این بخش تجربهای کسب کنیم و دلیل آن، عدم شناخت عمق ضرورت این بخش در مجموعۀ نظام اسلامی است.
▫️در بحثی که شهید بهشتی در حوزۀ بازرگانی دارند، نگاه او به مسئلۀ بازار و نقشی که بازار در اقتصاد ایفا میکند، واضح است. او این مسئله را در چهارچوب و حیطۀ بخش خدمات در اقتصاد میبیند. بنابراین، توزیع آنچه در عرصۀ تولید، فراوری شده و نحوۀ خدمترسانی این بخش و در نتیجه، بهعنوان یک کار و کار خدماتی و سپس سهمی که از خدمات دارد، به مسئله نگاه میکند.
➕ جهت خرید شماره سوم خردورزی با ارسال رایگان، به ادمین پیام دهید:
@ErfanKhalilifar
📍مجله خردورزی:
@kheradvarzi_com
📍رونمایی از جلد شماره چهارم مجله خردورزی
➖ زنانی که نباید شناخته شوند؛
💢 حصار تنانگی
❗️ لیبرالیسم چگونه زنان را محدود میکند؟
✔️ برخی از مطالب این شماره:
🔺تراژدی انسانیت
- غرب، انسانیت زن را فراموش کرده است.
- زن تراز مدرنیته، باید زیبا شود تا گرانتر و تجاریتر باشد.
🔺جنگ آکادمیک
چرا فروکاستگرایی دانشگاهی امنیت ملی را تهدید میکند؟
🔺از آینه برگرد و به جهان رو کن
مروری بر مصائب خودشیءانگاری
🔺بدنهای رام
استعمار همچنان قربانی میگیرد
🔺اغتشاش جنسیت
فهم حجاب در بستر زوجیت و تعادل جنسیتی
🔺در آستانهی بحران
بررسی جامعهشناختی امر جنسی در ایران
🔺شکست ساختارها
نسل زد، اعتقادی به مراتب قدرت ندارد
✅ فریاد دردمندی
شعر پروین، بیان رمانتیسم و تنانگی نیست
✅ اشک دیدۀ من و خوندل شما
پروین، الگویی خلاق برای دیروز و امروز
🖌 نقاشی جلد: آرش فروغی
➖ پیشخرید بهزودی آغاز خواهد شد...
📍مجله خردورزی:
@kheradvarzi_com