📜سلسله نکات طلایی تربیت فرزند
#تربیت
#فرزند
#نکات
✅نکته طلایی هجدهم: توجه عاطفی بیشتر به دختر
⬅️اسلام بین دختر و پسر فرق نمیگذارد و ملاک برتری را در تقوا میداند و خداوند به هر کس بخواهد دختر و به هر کس که خواست پسر میدهد. مهم این است که فرزند، سالم و صالح باشد.
⬅️قرآن کریم میفرماید: «یَهَبُ لِمَن یَشَاءُ الذُّکُورَ اَو یُزَوِّجُهُم ذُکْرَاناً وَ اِنَاثاً وَ یَجعَلُ مَن یَشَاءُ عَقِیماً اِنَّهُ عَلِیمٌ قَدِیرٌ؛ خداوند به هر که بخواهد دختر و به هر که بخواهد پسر میدهد و یا پسر و دختر را با هم به وی عطا میکند و آن که را بخواهد نازا مینماید. به درستی که او دانای تواناست».(شوری، آیه 49-50)
⬅️اسلام، شدیداً سنت ناپسند و جاهلی اکراه از دختر داشتن را رد میکند و بر خلاف افکار ظاهربین که پسر را بیشتر دوست میدارند، در بعضی از موارد، دختر را برتر از پسر قلمداد میکند و دلیل آن را وجود پارهای از ویژگیهای ذاتی که در درون آنهاست، برمیشمارد.
⬅️رسول خدا صلی الله علیه و آله در این باره میفرماید: دختران چه فرزندان خوبی هستند؛ با لطافت و مهربان، پر تلاش و کوشش، یار و غمخوار، مبارک و پر برکت. (الکافی، ج6، صص5)
⬅️همچنین فرمودهاند: خداوند متعال بر دختران مهربان تر است تا پسران. (وسائل الشیعة، ج21، ص367)
⬅️در برخی موارد، دختران برتری نیز دارند. امام صادق علیه السلام میفرمایند: دختران نیکی و پسران نعمت اند و همانا بر نیکی ها پاداش داده و از نعمت ها سؤال می شود. (الکافی، ج6، ص6)
⬅️اسلام با در نظر داشتن روحیات لطیف دختر، به والدین دستور داده که در برخی از رفتارهای خانوادگی مانند تقسیم هدایا، دختران را مقدم شمارند.
⬅️پیامبر در این زمینه میفرمایند: کسى که بازار مىرود و تحفهاى براى خانواده خود مىخرد، پاداش کسی را دارد که صدقه به نیازمندان میدهد و هنگامى که مىخواهد تحفه را تقسيم کند نخست بايد به دختر بدهد و بعد به پسران بدهد، چرا که هر کس دخترش را شاد و مسرور کند چنان است که گويى کسى از فرزندان اسماعيل را آزاد کرده باشد. (أمالی صدوق، ص577)
✅در نشر معارف اهل بیت علیهمالسلام سهیم باشید و برای دیگران نیز ارسال فرمایید.
✍علی اکبر خدامیان آرانی
🆔 https://eitaa.com/khoddamiyan
📜سلسله نکات طلایی تربیت فرزند
#تربیت
#فرزند
#نکات
✅نکته طلایی نوزدهم: پرورش ايمان کودکان
⬅️آگاهیهای دینی اگر درست و متناسب با نیازها و شرایط روحی کودک در اختیارش قرار بگیرد، نقش مهمی در سرنوشت او خواهد داشت؛ زیرا اساس زندگی آدمی را بینش و اعتقادات او تشکیل میدهد و اگر مبتنی بر آموزههای محکم دینی باشد، زندگی او رنگ و بوی الهی مییابد.
⬅️پیامبر گرامی اسلام میفرمایند: «محفوظات طفل نورس همچون نقشی است که روی سنگ حک شده باشد، ولی محفوظات مرد بزرگ سال مانند نوشتن بر روی آب است.» (دعائم الإسلام، ج1، ص82)
⬅️همچنین نقل شده که روزى پيامبر اکرم با دیدن تعدادی از کودکان فرموند: «وای بر فرزندان آخرالزمان از روش ناپسند پدرانشان!» گفتند: یا رسول اللّه، از پدران مشرک شان؟ فرمود: «نه! از پدران مسلمانشان که چیزی از احکام دین را به آنان نمیآموزند و اگر فرزندان بخواهند خود، درصدد آموزش مسائل دینی برآیند، آنان را از این کار بازمیدارند و تنها به این دل خوشند که فرزندانشان بهره ناچیزی از دنیا به دست آورند. من از این قبیل پدران بیزارم و آنان نیز از من بیزارند». (جامع الأخبار، ص106)
⬅️دقیقا الأن هم وقتی میگوییم به فرزندانتان، مسائل دینی و اعتقادیات آموزش بدهید یا نماز یاد بدهید یا چادر سرشان کنید یا از نامحرم فاصله بگیرید یا قرآن به آنها آموزش دهید و...، میگویند الآن نیاز نیست و آنها کودکند، اما همین افراد، فرزندانشان را در همان سن و سال به کلاسهای آموزش زبان خارجه، کامپیوتر و... میفرستند.
⬅️دوران کودکی، بهترین زمان آغاز آموزشهای دینی و اعتقادی است.
✅در نشر معارف اهل بیت علیهمالسلام سهیم باشید و برای دیگران نیز ارسال فرمایید.
✍️علی اکبر خدامیان آرانی
🆔 https://eitaa.com/khoddamiyan
📜سلسله نکات طلایی تربیت فرزند
#تربیت
#فرزند
#نکات
✅نکته طلایی بیستم: عامل بودن خود والدین
⬅️پیش شرط تأثیر امر و نهی والدین این است که خود پدر و مادر، عامل به مسائل و احکام دینی باشند و پیش شرط عامل بودن والدین، باور قلبی آنها به آموزههای الهی است.
⬅️خداوند در قرآن کریم میفرماید: «چرا حرفی را میزنید که خودتان به آن پایبند نیسیتید و انجام نمیدهید؟!» (سوره صف، آیه2)
⬅️امام صادق علیه السلام نیز در این باره میفرمایند: «مردم را با اعمالتان به سوی خدا دعوت کنید، نه با زبانتان». (قرب الإسناد، ص77)
⬅️بنابراین، اولین شرط هدایت و تربیت، عامل بودن خود انسان است؛ یعنی لازم نیست که با زبان و بوسیله امر و نهی کردن، دیگران را به خوبیها امر کنیم، بلکه شرط اول هدایت دیگران، این است که خودمان به آن اوامر و نواهی پایبند بوده و عامل به آنها باشیم.
⬅️امیرالمؤمنین علیه السلام در نهج البلاغه میفرمایند: «اى مردم! به خدا سوگند، من شما را به هيچ فرمان و قانونى فرا نمیخوانم جز اينكه خودم پيش از شما به انجام آن همّت میگمارم و از هيچ گناه و نافرمانى و زشتى، شما را هشدار نمیدهم جز اينكه خودم پيش از همه شما هشدار میپذيرم و از آن دورى میجويم.» (نهج البلاغه، خطبه175)
⬅️در واقع آنچه که به کوچکترها درس میدهد، «رفتار» بزرگترهاست، نه «گفتار» آنها.
⬅️اما به راستی آیا تا به حال از خود پرسیدهایم که تا چه اندازه به ارزشهای اسلامی و اعتقادات باور داریم که بخواهیم آنها را به فرزندان خود منتقل کنیم!؟
⬅️پس چنانچه فرزند ما بر خلاف آموزههای دینی رفتار میکند، باید علت را در خودمان جستجو کنیم و ببینیم کجا اشتباه کردهایم؟
✅در نشر معارف اهل بیت علیهمالسلام سهیم باشید و برای دیگران نیز ارسال فرمایید.
✍علی اکبر خدامیان آرانی
🆔 https://eitaa.com/khoddamiyan
📜سلسله نکات طلایی تربیت فرزند
#تربیت
#فرزند
#نکات
✅نکته طلایی بیست و یکم: آموزش تصویری و دیداری
⬅️برای آموزش تعالیم دینی و اخلاقی به فرزندان، لازم است به صورت تصویری و دیداری عمل کنیم، چرا که آموزش به صورت دیداری، اثرگذاری بسیاری بیشتری نسبت به آموزش شنیداری و امر و نهیی دارد.
⬅️به این معنی که اعمال دینی را باید در معرض دید کودک انجام بدهیم تا او نیز به آن سمت و سو تشویق شود؛ مانند خواندن نماز در کنار فرزند، کمک به نیازمندان توسط کودک، سلام کردن به مردم، خوش اخلاقی نسبت به دیگران و... .
⬅️کودک باید دین را به صورت دیداری فرابگیرد که در روانشناسی، یک اصل مهم تربیتی به شمار میآید.
⬅️هنگام نماز، پدر و مادر هر دو باید به نماز بایستند. اگر مادر به نماز بایستد، ولی پدر مشغول کار دیگری باشد، بچه با خود میگوید: گویا نماز خیلی مهم نیست، چون پدر نخواند و طوری هم نشد! حتی مادر در ایام عذر شرعی، مستحب است بر سر سجاده بنشیند و مشغول ذکر و دعا باشد و یا فرزند به مسجد و ... برده شود.
⬅️نقل میکنند که فردی در مراجعه به منزل یکی از آشنایان خود، از فرزندش سراغ او را میگیرد. او در جواب میگوید: پدرم کار دارد. آن فرد میپرسد: مشغول نماز خواندن است؟ کودک پاسخ میدهد: نه، پدرم اصلاً نماز نمیخواند! چند لحظه بعد، پدرش میآید. آن شخص با تعجب میگوید: پسرت فکر میکند تو نماز نمیخوانی! او با خنده میگوید: درست است، چون نماز خواندن مرا ندیده است. صبح زود که همه خواب هستند، من به مسجد میروم و نماز میخوانم. ظهر هم سرکار هستم و همان جا نماز میخوانم. غروب هم برای نماز به مسجد میروم.
⬅️از این داستان میتوان دریافت که اگر فرزندان، نماز خواندن بزرگترها را نبینند، به نماز تشویق نمیشوند. در چنین مواردی گاهی لازم است که والدین نمازشان را در خانه بخوانند و یا فرزندشان را با خود به مسجد ببرند.
⬅️بدانیم اگر در حضور فرزندان خود، کتاب زندگی یعنی قرآن را مطالعه نکنیم، کودک نیز در آینده این کار را نمیکند. اگر قرآن به دست گرفتن فقط به سفره عقد و مجلس ختم خلاصه شود، هیچ اثری نخواهد داشت.
⬅️بازی امام حسن و امام حسین علیهماالسلام در مسجد و رفتن به روی دوش پیامبر در سجده و موارد دیگر، همه دلالت بر اهمیت آموزش تصویری تعالیم دینی دارد.
✅در نشر معارف اهل بیت علیهمالسلام سهیم باشید و برای دیگران نیز ارسال فرمایید.
✍علی اکبر خدامیان آرانی
🆔 https://eitaa.com/khoddamiyan
📜سلسله نکات طلایی تربیت فرزند
#تربیت
#فرزند
#نکات
✅نکته طلایی بیست و دوم: پیشگیری و کنترل
⬅️رفتار و کردار انسان، متأثر از اوضاع محیطی مثل زمان و مکان و عوامل اجتماعی مثل دوستان و نزدیکان بوده و همیشه در معرض تغییر و تحوّل است. بنابراین در تربیت افراد، باید نهاد آنها را نیز به دست گرفت تا در معرض آسیبهای گوناگون اجتماعی قرار نگیرند.
⬅️کودکی که در دامان پر مهر خانوادهای پرورش یافته که خود، متخلّق به مبانی دینی و آشنا به فنون تربیت اسلامی بوده، در سنین بالاتر که غالباً به دور از چشم والدین، به انتخاب دوست و همنشین میپردازد، کمتر در معرض آسیبها و انحرافات اجتماعی قرار میگیرد و نقش نظارتی خانواده را نیز بر خود میپذیرد.
⬅️اسلام، پیشگیری در تربیت را به عنوان سازندهترین شیوه کنترل افراد، بر درمان آن مقدّم میداند و امام علی علیه السلام از آن به عنوان امری لازم در مسیر تربیت و رشد انسانها یاد میکند و خطاب به فرزندش امام حسن مجتبی علیه السلام، درباره فلسفه تربیتش در نوجوانی میفرماید:
⬅️«پسرم! من به نوشتن وصيّت براى تو شتاب كردم و ارزشهاى اخلاقى را براى تو بر شمردم... پيش از آنكه خواهشها و دگرگونىهاى دنيا، به تو هجوم آورند و پذيرش و اطاعتت مشكل گردد، زيرا قلب نوجوان، چونان زمين كاشته نشده، آماده پذيرش هر بذرى است كه در آن پاشيده شود. پس در تربيت تو شتاب كردم، پيش از آن كه دل تو سخت شود و عقل تو به چيز ديگرى مشغول گردد.» (نهج البلاغه، نامه 31)
⬅️بنابراین، از مهمترین نکات در تربیت فرزند، پیشگیری و کنترل است، نه درمان پس از بیماری. یعنی باید فرزندان را واکسیناسیون اعتقادی و اخلاقی و اجتماعی و اقتصادی نمود تا در دام فتنهها و رذایل و فسادها دچار نشده و خود، از آنها احتراز کنند.
✅در نشر معارف اهل بیت علیهمالسلام سهیم باشید و برای دیگران نیز ارسال فرمایید.
✍علی اکبر خدامیان آرانی
🆔 https://eitaa.com/khoddamiyan
📜سلسله نکات طلایی تربیت فرزند
#تربیت
#فرزند
#نکات
✅نکته طلایی بیست و سوم: الگوسازی برای فرزندان
⬅️یکی از ویژگیهای انسان، فضیلتخواهی و کمالگرایی اوست. از این رو، هرگاه فضیلت و کمالی را در الگوهایی مانند شخصیتهای دینی، سیاسی، اجتماعی، هنری و ورزشی میبیند، در پی الگوبرداری از آنان در زندگی فردی و اجتماعی خویش برمیآید.
⬅️خداوند نیز در قرآن کریم، روش الگویی را مورد توجه قرار داده است. خداوند هم الگوهای پسندیده مانند پیامبر صلی الله علیه و آله و حضرت ابراهیم علیه السلام و یاران او و همسر فرعون و حضرت مریم را معرفی میکند و هم الگوهای ناپسند مانند همسر حضرت نوح و همسر حضرت لوط را معرفی مینماید.
⬅️امیرالمؤمنین علیه السلام در اهمّیت نقش الگوپردازی و الگوپذیری از معصومان علیهم السلام و لزوم پیروی از ایشان در ابعاد والای تربیتی چنین بیان میفرمایند: «به اهل بیت پیامبرتان بنگرید، از آن سو كه گام بر میدارند بروید، قدم جاى قدمشان بگذارید، آنها شما را هرگز از راه هدایت بیرون نمیبرند و به پستى و هلاكت باز نمیگردانند. اگر سكوت كردند، سكوت كنید و اگر قیام كردند، قیام كنید، از آنها پیشى نگیرید كه گمراه میشوید و از آنان عقب نمانید كه هلاک میشوید». (نهج البلاغه، خطبه 97)
⬅️لذا لازم است که والدین در خانواده برای فرزندان خود به معرفی الگوهای برتر بپردازند. آن حضرت در این باره خطاب به بزرگترها و خانوادهها و لزوم تأسّی آنها از الگو و تقیّد و آشنایی آنها با دین و ارتباط با کوچکترها و فرزندان میفرمایند: «باید خردسالان شما از بزرگان شما پیروى كنند و بزرگسالان شما نسبت به خردسالان مهربان باشند و چونان ستم پیشگان جاهلیت نباشید، كه نه از دین آگاهى داشتند و نه در خدا اندیشه میكردند...» (نهج البلاغه، خطبه 166)
⬅️از همین رو، یکی از روشهای مؤثر در تعلیم و تربیت، روش الگویی است و نکته مهمتر برای پدران و مادران این است که به فرزندان در تشخیص فضیلتها و کمالها و مصادیق آن، جهت بدهند تا در دام بتها و مدها و الگوهای نامناسب گرفتار نشوند، بلکه به سوی الگوهای مناسب و شایسته رو آورند.
✅در نشر معارف اهل بیت علیهمالسلام سهیم باشید و برای دیگران نیز ارسال فرمایید.
✍علی اکبر خدامیان آرانی
🆔 https://eitaa.com/khoddamiyan
📜سلسله نکات طلایی تربیت فرزند
#تربیت
#فرزند
#نکات
✅نکته طلایی بیست و چهارم: پرورش راستگويى در کودک
⬅️راستگویی، یکی از اساسیترین پایههای روابط اجتماعی است و اسلام در میان موضوعات مربوط به آداب معاشرت، اهمیت بسیاری به صدق و راستگویی داده، بطوری که آن را در موارد متعددی از قرآن ذکر کرده است.
خداوند در قرآن هرجا خواسته پیغمبری را مورد ستایش قرار دهد، از میان تمام اوصافش این صفت را انتخاب نموده و وی را با صفت راستگویی معرفی میکند.
⬅️قرآن، ابراهیم بتشکن و خلیل خدا را با همین صفت ذکر کرده و یوسف پاکدامن و عفیف را به این وصف مفتخر میکند، اسماعیل را به راستگویی میستاید و ادریس را نیز به آن توصیف مینماید و بالاخره شخصیت ممتاز و برجسته مردان الهی و اولیاء خدا را با این جمله مشخص می سازد که: دارای زبانی راستگو هستند (لسان صدق).
⬅️امام صادق علیه السلام میفرمایند: «خداوند پیامبری را مبعوث به رسالت نفرمود مگر این که راستگو و امین بوده است» (الکافی، ج2، ص104)
⬅️دروغ سرچشمه همه گناهان است و در روایات، دروغ به عنوان کلید گناهان شمرده شده است، امام عسگری علیه السلام می فرمایند: «تمام پلیدیها در اطاقی قرار داده شده و کلید آن دروغ است». (جامع الأخبار، ص148)
⬅️از مهمترين عوامل پرورش فطرت راستگويى در کودکان، محيط خانواده است.
اگر پدر و مادر راستگو باشند کودک طبعاً راستگو، بار مىآيد و اگر آنها دروغ مىگويند قطعاً کودک با اين صفت ناپسند دروغگويى رشد مىکند.
⬅️يک مرد يا يک زن، بدون عنوان پدرى يا مادرى، وقتى دروغ مىگويند مرتکب يک گناه کبيره شده اند، ولی وقتى آن زن و مرد، پدر و مادر باشند و در مقابل فرزند خويش دروغ بگويند، در اينجا مرتکب دو گناه شدهاند؛ علاوه بر گناه دروغ، مرتکب پرورش یک دروغگو در محيط خانواده شدهاند.
⬅️پيامبر اکرم فرمودند: «از دروغگويى بپرهيزيد گرچه گمان مىکنيد نجات شما در آن است، اما در حقيقت نابودى شما در آن است.» (تنبیه الخواطر، ج2، ص121)
دروغگويى عامل روسياهى انسان مىگردد.
✅در نشر معارف اهل بیت علیهمالسلام سهیم باشید و برای دیگران نیز ارسال فرمایید.
✍علی اکبر خدامیان آرانی
🆔 https://eitaa.com/khoddamiyan
📜سلسله نکات طلایی تربیت فرزند
#تربیت
#فرزند
#نکات
✅نکته طلایی بیست و پنجم: توجه به اصل تدریج و تربیت مرحلهای
⬅️تدریج، یکی از مهمترین و اساسیترین اصول تربیت فرزند است. قوای انسانی به تدریج، شکوفا میشود، تربیت این قوا نیز باید تدریجی باشد.
⬅️نباید توقّع داشته باشیم که فرزندمان، یک ماهه یا یک ساله، تربیت کامل اسلامی را رعایت کند. سرعت بیش از اندازه در تربیت، ظرفیتسوزی است، همانند میوهای که قبل از رسیده شدن، به شکل نارس چیده شود و فرصت رسیده شدن آن از بین میرود و حالت کال و نارس آن نیز قابل استفاده نخواهد بود.
⬅️قرآن نیز که بیان معارف و اخلاق و احکام است، به صورت تدریجی و مرحلهای برای مردم بیان شده است. حتی نسبت به انجام واجبات و ترک محرمات مانند شرب خمر نیز یک سیر تدریجی رعایت شده است.
⬅️تدریج به این معناست که اول تکالیف آسان، بیان گردد و سپس به سختتر و سختتر از آن پرداخته شود، نه اینکه اول تکلیف دشوار را بیان کنند و بعدا آسانتر آن را بگویند.
⬅️بنابراین در تربیت، باید اصل تدریج را رعایت نمود وگرنه موجب فساد خواهد شد و چه بسا، عدم رعایت تدریج و سختگیری نادرست و عدم رعایت طاقت و توانایی انسان، موجب فساد و فرار از دین و بشود.
⬅️ریشه تدریج، توجه به ظرفیت افراد است و چون ظرفیت افراد به تدریج گسترده میشود، لذا باید اصل تدریج را رعایت نمود.
⬅️امام صادق علیه السلام درباره توجه به اصل تدریج چنین میفرمایند: «مرد مؤمنى همسايهای نصرانى داشت. او را به اسلام دعوت كرد و او هم پذيرفت. نزديک سحر نزد آن تازه مسلمان رفت و در خانهاش را زد. گفت: كيست؟ پاسخ داد:من فلانيم. گفت: چكار دارى؟ گفت: وضو بگیر تا برای نماز به مسجد برويم. آن تازه مسلمان وضو گرفت و همراه او به مسجد رفت. حسابی نماز خواندند تا آنكه نماز صبح هم خواندند و ماندند تا طلوع آفتاب.
آن مرد مسيحى برخاست تا به خانهاش برود، آن مرد گفت كجا مىروى؟ روز كوتاه است و تا ظهر چيزى نمانده است. با او نشست تا نماز ظهر را هم خواند، ميان ظهر و عصر نیز او را نگهداشت تا نماز عصر را هم خواندند.
آن تازه مسلمان برخاست تا به منزلش برود، مسلمان به او گفت: اكنون ديگر پايان روز است و از آغازش كمتر است و او را نگهداشت تا نماز مغرب را هم خواندند و سپس خواست به منزلش برگردد، باز هم به او گفت: يک نماز ديگر مانده، تا نمازعشاء هم او را نگهداشت تا آن را هم خواند و از هم جدا شدند.
سحرگاه فردا، مسلمان باز به دنبال او رفت و در خانه او را زد. گفت: كيست؟پاسخ داد: من فلانيم. تازه مسلمان گفت:چه كارى دارى؟ گفت: وضو بگیر و بيا برويم مسجد تا نماز بخوانيم. تازه مسلمان گفت: برو براى اين دين، یک مرد بیکارترى از من پيدا كن، من مرد مستمندى هستم و عيال دارم.»
⬅️امام صادق عليه السلام بعد از بیان این داستان فرمودند: «او را در دينى وارد كرد و از آن بيرونش آورد، بخاطر آنكه او را تحت فشار گذاشت و بيش از طاقتش بر او تحميل كرد و سبب شد كه از دين اسلام دست بكشد و به آئين قبلى خود بازگردد.» (الکافی، ج2، ص43)
✅در نشر معارف اهل بیت علیهمالسلام سهیم باشید و برای دیگران نیز ارسال فرمایید.
✍علی اکبر خدامیان آرانی
🆔 https://eitaa.com/khoddamiyan
📜سلسله نکات طلایی تربیت فرزند
#تربیت
#فرزند
#نکات
✅نکته طلایی بیست و ششم: توجه به توانایی و استعداد فرزندان و شکوفا کردن آن
⬅️تمام تلاش والدین باید بر اين باشد که توانمندیهای فرزندشان را به وی بشناسانند تا به احساس سربلندی و عزت درونی دست يافته و اقدامات لازم را برای حفظ و ارتقاء سربلندی خود انجام دهد.
⬅️نخستين شرط عزت درونی انسان در اين است که فرد، خود را کارآمد و توانا ببيند و اين حاصل تلاش والدین است که سعی میکنند امکان شکوفایی فرزند را فراهم کنند.
⬅️اگر احساس خودباوری و سربلندی و توان کسب فضائل در انسان تقويت شود، هميشه و در تمام امور فردی و اجتماعی، سعی میکند که ارزش خود را حفظ نمايد و خود را کارآمد جلوه داده و هر چه بيشتر در جهت سربلندی و شکوه خود و ديگران تلاش کند.
⬅️امیرالمؤمنین علیه السلام در سخنی، عدم توجه به ارزش وجودی خود را مساوی با نادانی دانسته و توصيه فراوانی برای شناخت خود و ارزش آن نموده و میفرمایند: «دانا كسى است كه قدر خود را بشناسد، و در نادانى انسان اين بس كه ارزش خويش نداند». (نهج البلاغه، خطبه 103)
⬅️امام علیه السلام بیتوجهی به عوامل شکوفايی استعدادهای مثبت و عزتمندی انسان را عامل نابودی و هلاکت انسانها دانسته و میفرمایند: «کسی که ارزش خود را نداند، نابود و هلاک میشود». (نهج البلاغه، حکمت 149)
⬅️بنابراین، والدین باید قدر و منزلت و ارزش وجودی فرزند خويش را شناخته و آن را حفظ و تقويت نمايند و آنها را به فرزندانشان بشناسانند و توانایی آنها را ابراز کرده و شکوفا کنند.
✅در نشر معارف اهل بیت علیهمالسلام سهیم باشید و برای دیگران نیز ارسال فرمایید.
✍علی اکبر خدامیان آرانی
🆔 https://eitaa.com/khoddamiyan
📜سلسله نکات طلایی تربیت فرزند
#تربیت
#فرزند
#نکات
✅نکته طلایی بیست و هفتم: توجه به جذابیت و نشاط آفرینی
⬅️خداوند، انسان را زیبادوست خلق کرده است و هرچیزی که این نیاز فطری او را برطرف کند، برای انسان، لذتبخش است.
⬅️در فعالیتهای تربیتی نیز، باید اصل جذابیت حاکم باشد و سمت و سوی حرکات تربیتی باید از کشش و جذابیت برخوردار باشد.
⬅️جذابیتها ممکن است جذابیتهای مادی باشند یا معنوی. مادی مانند اردو رفتن، ورزش نمودن و ... که نشاط میآورند؛ اما عبادت، مناجات، خدمت به خلق و... موجب نشاط درونی در انسان میگردد.
⬅️نشاط، آنقدر مهم است که اهل بیت علیهم السلام توصیه فرمودهاند که اگر انسان در حالت بینشاطی است، از انجام نوافل و مستحبات خودداری کند.
⬅️حضرت امیر علیه السلام میفرمایند: «برای دلها، هم نشاط و روی آوردن است و هم ملال و پشت کردن. هرگاه در حالت نشاط هستید آنها را به انجام نوافل وادار کنید، اما در حال ملال و بیحالی، فقط به واجبات اکتفا کنید». (نهج البلاغه، حکمت 312)
⬅️در روایات معصومان علیهم السلام، یکی از ویژگیهای مهم مؤمنان، نشاط در هدایت برشمرده شده است. (الکافی، ج2، ص231)
⬅️این یعنی حتما باید در مباحث تربیتی و فعالیتهای مرتبط با آن، نشاط و جذابیت و اولویت باشد.
⬅️نوآوریها در کار و خلاقیت، برای جذابیت حرف اول را میزند. در امر تربیت، والدین باید از روشهای جدید و مثالهای گوناگون و ابزار متنوع استفاده کنند که موجب نشاط فوق العاده شده و اثرگذاری آن به مراتب، بیشتر خواهد بود.
⬅️همچنین یکی از راههای ایجاد نشاط، تشویق است که اگر درست و به جا بکار برده شود، آثار مثبتی بر جای میگذارد. همراهی با همسالان سالم نیز در جذابیت تربیت، مؤثر میباشد.
⬅️بنابراین، در امر تربیت، نباید از مقوله جذابیت و نشاط آفرینی غفلت نمود.
✅در نشر معارف اهل بیت علیهمالسلام سهیم باشید و برای دیگران نیز ارسال فرمایید.
✍علی اکبر خدامیان آرانی
🆔 https://eitaa.com/khoddamiyan