فهرست مقالات آخرین شماره دوفصلنامه علمی پژوهشی مطالعات قرآن و حدیث/ بهار و تابستان 99/ انتشارات دانشگاه امام صادق (ع)
1. ارزیابی و نقد پنداره وجود آیات مخالف علم و مطابق با باورداشت مخاطبان عصر نزول
محمد رضا خانی؛ سید حمید جزائری؛ رحمان عشریه
2. اعتبارسنجی حدیث دالّ بر تطابق آیۀ «کهیعص» با واقعۀ عاشورا
شادی نفیسی؛ شیوا تجار
3. بررسی ساختارشناسانه و تحلیل آماری فواصل قرآنی
علی اصغر آخوندی؛ محمدرضا ربیعی
4. تحلیل عوامل شکوفایی تفسیر وجودی در دوره معاصر
مریم امینی؛ حمید حمیدیان؛ احمد زارع زردینی؛ فخرالسادات علوی
5. تحلیل گفتمان آیه تبلیغ در خطبه غدیر به روش عملیاتی تحلیل گفتمان پدام
حسن بشیر؛ محسن رجبی؛ مرضیه تالی طبسی
6. تحلیل معنایی «أسند عنه» و امکان سنجی دلالت آن بر اعتبار راوی
سید محمد صادق موسوی؛ مرتضی چیت سازیان؛ سید ابوالقاسم نقیبی؛ جواد سلطانی فرد
7. ساختار تعاملات مدیریتی حاکمان از رهگذر تحلیل محتوای نامه 53 نهج البلاغه
بهاره اولادقباد؛ فتحیه فتاحی زاده؛ مرضیه محصص
8. عوامل ایجاد اختلاف نسخه در میان اصول و مصنّفات متقدّم امامیه
وحید صفا
9. عوامل بیگانگی اجتماعی میان امام علی(ع) و مردم زمانه در نهج البلاغه
صحبت اله حسنوند
10. کارکرد عناصر انسجام غیر ساختاری در دعای هجدهم صحیفه سجادیه
محمدحسن امرائی؛ علیرضا کاههء؛ یوسف محمدی سلیمانی
11. معناشناسی ساختگرای مفهوم «سیّئه» در قرآن کریم
فاطمه عشقی؛ محمدعلی خوانین زاده؛ فاطمه سادات تهامی
12. واکاوی روایات مناقشهبرانگیز زنان در تفسیر آیه14 آل عمران
سید مهدی لطفی
🆔 @libisca
#نظام_جدید_رتبه_بندی_دانشگاه_ها
به گفته دکتر جعفر مهراد استاد دانشگاه شیراز و موسس ISC : از منظر رتبه بندی، از سال ۲۰۰۳ میلادی به بعد نظام های مختلفی تاسیس شده است که هر کدام دانشگاه های جهان را بر اساس معیار ها و شاخص های مخصوص به خود رتبه بندی می کنند. در این بین، نظام های شانگهای، تایمز، کیواس و لایدن با کمتر از دو دهه فعالیت نسبت به سایر نظام های موجود موفق تر بوده و از این رو نظر برنامه ریزان آموزش عالی، سیاست گذاران علم و تکنولوژی و دانشجویان کشور های مختلف جهان را بیشتر به خود جلب کرده اند. اخیرا، رتبه بندی جدیدی پا به عرصه فعالیت گذاشته است که دانشگاه های جهان را بر خلاف رتبه بندیهای متداول که از شاخص های کمی استفاده می کنند، این رتبه بندی با تکیه بر چهار شاخص عمده که بر کیفیت دلالت دارد می کوشد دانشگاه های نوآور جهان را که برای نسل جوان دانشجو حائز اهمیت است رتبه بندی کند. نام این رتبه بندی
World University with Real Impact(WURI)
است و هدف آن شناسایی دانشگاه های نوآوری است که جهان را برای انقلاب صنعتی چهارم با استفاده از آموزش های نوین و کارهای بزرگ تحقیقاتی آماده می کنند.
وی در ادامه اظهار داشت: در نظام WURI نخستین رتبه بندی دانشگاه های نوآور جهان، ابتدا ۵۰ دانشگاه برتر و سپس ۵۰ دانشگاه برتر بعدی در هر یک از شاخص های چهارگانه زیر رتبهبندی شده است: تقاضاهای صنعتی، روح کارآفرینی، ارزشهای اخلاقی و جابه جایی دانشجویی و دسترسپذیری.
🆔 @libisca
#نمایشگاه_کتاب_فرانکفورت_2020
فراخوان مشارکت و معرفی آثار در نمایشگاه کتاب فرانکفورت ۲۰۲۰
موسسه نمایشگاههای فرهنگی ایران طی فراخوانی از ناشران، تشکلهای صنفی نشر، نهادها، مؤسسات و آژانسهای ادبی سراسر کشور برای ثبتنام بهمنظور مشارکت در هفتادودومین دوره نمایشگاه کتاب فرانکفورت و معرفی کتابهای خود (عرضه در غرفه ملّی ایران مطابق روال سالهای گذشته و یا عرضه در بستر تعبیهشده در فضای مجازی توسط نمایشگاه فرانکفورت) دعوت به عمل آورد.
در متن این فراخوان آمده است:
با توجه به اطلاعیه نمایشگاه کتاب فرانکفورت، هفتادودومین دوره این نمایشگاه (۲۳ تا ۲۷ مهر ۱۳۹۹- ۱۴ تا ۱۸ اکتبر ۲۰۲۰) در دو بخش حضوری و مجازی، با رعایت الزامات بهداشتی و تدابیر ویژه برگزار خواهد شد. از تمامی ناشران فعال، تشکلهای صنفی نشر، نهادها، مؤسسات و آژانسهای ادبی سراسر کشور برای ثبتنام بهمنظور مشارکت در این رویداد فرهنگی و معرفی کتابهای خود (عرضه در غرفه ملّی ایران مطابق روال سالهای گذشته و یا عرضه در بستر تعبیهشده در فضای مجازی توسط نمایشگاه فرانکفورت) دعوت به عمل میآید.
بر این اساس، متقاضیان میتوانند حداکثر تا تاریخ 99/4/17 با مراجعه به وبگاه مؤسسه نمایشگاههای فرهنگی ایران (www.icfi.ir) نسبت به ثبتنام برای مشارکت و حضور اقدام نمایند.
علاقهمندان به منظور کسب اطلاعات بیشتر می توانند به آدرس ذیل مراجعه فرمایند: https://www.icfi.ir/news/5ef2fbff270000b735f3ea3f
🆔 @libisca
#تازه_های_نشر
نقش پیشدانستهها و علایق مفسر در تفسیر قرآن/ تالیف علی اوسطباقری/ انتشارات پژوهشگاه حوزه و دانشگاه با همکاری موسسه آموزشی و پژوهشی امام خمینی (ره)/ چاپ اول: 1399/ 332 صفحه.
بیتردید دانستههای پیشین و علایق مفسران متفاوت، و در تفسیر قرآن موثر است. این تاثیر اگر به تفسیر بهرای و تحمیل بر قرآن نینجامد نه تنها اشکال ندارد، بلکه دخالت دادن برخی پیشدانستهها در تفسیر ضروری است.
این کتاب وجوه روا و ناروای تاثیر پیشدانستهها و علایق مفسر در تفسیر را، با لحاظ روش صحیح تفسیر قرآن، روشن ساخته و آسیبهایی را که ممکن است از این رهگذر متوجه مفسر شود شناسانده است.
#فن_تفسیر
#مفسران
#تفسیر_قرآن
🆔 @libisca
#تازه_های_نشر
قلمروهای هستی از نگاه فیلسوفان تحلیلی/ تالیف محمدامین احمدی/ انتشارات پژوهشگاه علوم و فرهنگ اسلامی (قم)/ چاپ اول: 1398/ 664 صفحه.
وجود چیست و چه تعریفی از آن در فلسفه، بهویژه در فلسفه تحلیلی ارائه شده است ؟ وجود و هستی در فلسفه تحلیلی چه قلمروها و ساحتهایی را شامل میشود ؟ به بیان دیگر بر چه اموری و با کدام ویژگیها و در چه شرایطی میتوان اطلاق وجود کرد ؟ آیا افزون بر اشیا و افراد انضمامی، کلیات و انواع طبیعی، یعنی موجودات انتزاعی فراتر از زمان و مکان، همچون « معنا »، ذهن به معنای موجود مجرد، موجودات متعالی، قضایا، اعداد، مجموعهها و خاصهها نیز وجود دارند ؟ یا اساساً هستی چندلایه نیست و از واقعیتهای انضمامیای همچون اشیای بسیط و امور واقع اتمی که از حدود زمان و مکان فراتر نمیرود، تشکیل شده است ؟
در این پژوهش اینگونه پرسشهای فلسفی از نگاه فیلسوفان تحلیلی بررسی شده و برای این منظور در موارد لازم از بررسی تطبیقی این اندیشهها با تفکرات فیلسوفان سنتی درباره ساحتهای وجود و قلمروهای هستی نیز غفلت نشده است.
#فلسفه_تحلیلی
#هستی_شناسی
#وجود
🆔 @libisca
آخرین شماره دوفصلنامه "پژوهش های اجتماعی اسلامی"/ پاییز و زمستان 98/ انتشارات دانشگاه علوم اسلامی رضوی/ دسترسی به متن مقالات: http://iss.razavi.ac.ir/issue_84_109.html
🆔 @libisca
فهرست مقالات آخرین شماره دوفصلنامه "پژوهش های اجتماعی اسلامی"/ پاییز و زمستان 98/ انتشارات دانشگاه علوم اسلامی رضوی
1. از جهانبینی اسلامی تا تولید علم دینی، بررسی دیدگاههای مهدی گلشنی پیرامون تولید علم دینی در قالب رویکرد اصلاحی
حسن محمد میرزائی؛ ابوالفضل ذوالفقاری؛ فاروق حفیظی نافچی
2. واکاوی بازدارندگیهای سیاسی تأمین رفاه اجتماعی در قرآن و حدیث
سهراب مروتی؛ الهام تقی نیا؛ سادات حسینی
3. فلسفۀ ارتباطات بر اساس حکمت متعالیه
فر زانه علیزاده؛ سیدرمضان عقیلی؛ جمیله علم الهدی
4. رویکرد قوانین برنامۀ توسعۀ اقتصادی اجتماعی فرهنگی پس از انقلاب به زنان با تأکید بر برنامۀ ششم
الهه مرندی؛ خدیجه مظفری؛ سیده لطیفه حسینی
5. تأمّلی در مبانی قانونی بودن اتانازی از منظر اخلاق و اجتماع
محسن موسوی فر؛ کاظم خسروی
6. رهیافتی بر راهکارهای اجرایی انفاق در جامعه، از منظر آیات و روایات
محمود واعظی؛ نجمه ناصری طاهری
7. واکاوی نحوه ارتباط انسان – جامعه - طبیعت از منظر آیات اجتماعی سوره انفال
محمد سلطانیه؛ محسن مدنی نژاد
🆔 @libisca
#نشست_علمی
سومین نشست از مجموعه نشستهای «گروه مطالعات علم و فناوری» با موضوع "فرهنگ ایرانی در مواجهه با فرهنگ تکنولوژیک معاصر" و "رابطه جنسیت با فناوری" در پژوهشکده مطالعات فرهنگی و اجتماعی وزارت علوم برگزار میگردد.
در این نشست محمدعلی روزبهانی سخنرانی خود را با عنوان فرهنگ ایرانی در مواجهه با فرهنگ تکنولوژیک معاصر و هما یزدانی سخنرانی خود را با عنوان رابطه جنسیت با فناوری ارائه خواهند داد.
نحوه برگزاری:
1. مجازی: از طریق اینستاگرام پژوهشکده به آدرس: www.instagram.com/iscs.ac.ir6 و همچنین سایت پژوهشکده www.iscs.ac.ir به صورت زنده پخش خواهد شد.
2. حضوری: تهران-پاسداران-شهید مومننژاد-گلستان یکم-شماره 124.
زمان برگزاری: سهشنبه دهم تیرماه از ساعت ۱۴ تا ۱۶.
گروه مطالعات علم و فناوری این پژوهشکده از زمستان سال ۱۳۹۸ کار خود را آغاز کرده و تلاش دارد درباره مبانی نظری و فرهنگی و اجتماعی علم و فناوری پژوهش کند. مجموعه نشستهای «گروه مطالعات علم و فناوری» سهشنبههای هر هفته برگزار خواهد شد.
🆔 @libisca
#معرفی_پایگاه_های_استنادی
بخش اول: پایگاه استنادی علوم جهان اسلام (ISC): تاریخچه
پيشنهاد ايجاد پایگاه استنادی علوم جهان اسلام با الهام از فرمايشات مقام معظم رهبري مبني بر توليد نظام استنادي ايران و اسلام، متولد شد و به دنبال آن برنامه پايلوت گزارشهای استنادي نشريات فارسي (PJCR) در سال 1381 در مركز منطقهاي اطلاعرساني علوم و فناوري در شيراز به مرحله اجرا درآمد.
پس از آن، طرح ايجاد پايگاه استنادي علوم جهان اسلام (ISC) در سومين نشست وزراي آموزش عالي کشورهاي اسلامي توسط دکتر محمدمهدی زاهدي و دکتر جعفر مهراد در اکتبر سال 2006 ( 1385 شمسی) در کويت مطرح شد. سپس تأسیس پایگاه استنادی علوم جهان اسلام (ISC) در چهارمین نشست آموزش عالی و تحقیقات علمی کشورهای اسلامی در اکتبر 2008 در باکو پایتخت آذربایجان به تأیید رسید و بر این اساس دانشگاهها و مؤسسات تحقیقاتی کشورهای اسلامی موظف به همکاری با این پایگاه هستند. در حال حاضر، #تعداد 3580 عنوان مجله معتبر فارسي، عربي، انگليسي و فرانسوی در آن نمایه شده است.
برخی فعالیتهای مهم این پایگاه از بدو تأسیس تاکنون عبارتند از:
• نمایهسازی نشریات معتبر کلیه کشورهای اسلامی در تمام حوزههای موضوعی و به زبانهای مختلف به منظور ایجاد یک شبکه علمی در جهان اسلام.
• ارزیابی مستمر نشریات با هدف ارتقاء شبکه علمی کشورهای اسلامی.
• پایش مستمر جایگاه علمی کشورهای مختلف دنیا و بهخصوص کشورهای اسلامی به منظور اطلاع از شکافها و نقاط قوت و ضعف کشورهای اسلامی در حوزههای مختلف علمی.
• رتبهبندی و ارزیابی دانشگاههای دنیا، کشورهای اسلامی و نیز کشور و....
🆔 @libisca
فروش قرآن قدیمی ایرانی به قیمت ۷میلیون پوند
به گزارش ایرنا یک نسخه قرآن عتیقه ایرانی متعلق به دوره حکمرانی تیموریان یا آققویونلوها، در یک حراجی به قیمت استثنایی ۷ میلیون پوند به فروش رفت.
این قرآن عتیقه ایرانی متعلق به قرن پانزدهم میلادی در حراجی کریستیز لندن به قیمت ۷ میلیون و ۱۶ هزار و ۲۵۰ پوند فروخته شد. متن این قرآن نایاب روی صفحاتی طلاکوب شده متعلق به دوره حکمرانی سلسله مینگ در چین، در رنگهای سرمهای، فیروزهای، ارغوانی روشن، سبز، نارنجی و کرم حک شده است.
حکاکی عنوان سورهها با طلا در کنار خطاطی و صفحهآرایی زیبا و درجه یک، این قرآن نفیس را به یکی از آثار استثنایی و منحصربهفرد مزایده «هنر دنیای اسلام و هند» کریستیز تبدیل کرده بود.
براساس پیشبینیهای اولیه انتظار میرفت این کتاب با قیمتی بین ۶۰۰ تا ۹۰۰ هزار پوند به فروش برسد اما در کمال شگفتی، قیمتهای پیشنهادی از مرز ۷ میلیون پوند نیز عبور کرد.
جزئیاتی از هویت خریدار این اثر منتشر نشده است.
🆔 @libisca
#تازه_های_نشر
ترامپ/ تالیف آلن بدیو؛ ترجمهی مریم هاشمیان؛ ویراستار حسن مرتضوی/نشر چشمه با همکاری نشر چرخ (تهران)/ 1399/ 68 صفحه.
آلن بدیو فیلسوف مشهور فرانسوی با انتشار کتابی با عنوان “ترامپ”، ظهور فردی مانند وی را در جایگاه رئیس جمهوری آمریکا حاصل فاشیسم دموکراتیک میداند و وضعیت کنونی در کاخ سفید را نشانهای از سقوط اندیشه سرمایهداری ارزیابی میکند. کتاب ۱۰۴ صفحهای بدیو در نقد آمریکای عصر ترامپ نیز جریان فکری موثری را در زمینه بازنگری در کارایی اندیشه سیاسی لیبرالیستی ایجاد کرده است. بدیو در کتاب جدیدش، ترامپ را “یک نشانه بیماری نفرتانگیز شرایط جهانی، نهفقط برای آمریکا بلکه برای سراسر جهان” میداند. از نگاه فیلسوف منتقد نظام کاپیتالیستی، این مسئله به از هم گسستگی الیگارشی سیاسی سنتی انجامید که نتیجه آن ظهور جریانی است که بدیو آن را “فاشیسم دموکراتیک” مینامد. به بیان این فیلسوف فرانسوی، نداشتن انتخاب سیاسی واقعی در جامعه به انشقاق اجتماعی میانجامد و ترس نسبت به آینده و احساس عمومی ازهمپاشیدگی در بین طبقه متوسط و محرومین ایجاد میکند. بدین ترتیب بدیو به انتقاد از شیوه انتخاباتی و نظام دموکراتیک با تعریف فعلی آن میپردازد که محصول آن ظهور افرادی مانند ترامپ در آمریکا و بولسونارو در برزیل است. بهطور خلاصه، این فیلسوف فرانسوی در اثر جدیدش سقوط ساختار سیاسی سنتی در غرب، از هم گسستگی درونی جوامع غربی و نبود آلترناتیو سیاسی را دلایل اصلی ظهور پدیده ترامپ میداند.
#ترامپ
#سرمایه_داری
#جامعه_شناسی_سیاسی
#فاشیسم_دموکراتیک
🆔 @libisca
#تازه_های_نشر
مدرنیته و دیگری آن: مواجههای انتقادی با تفسیر هابرماس از مدرنیته به مثابه پروژهای ناتمام/ تالیف حسین مصباحیان/ نشر آگه (تهران)/ چاپ اول: 1398/ 380 صفحه.
مدرنیته و دیگری آن در دفاع از دیدگاهی نوشته شده که معتقد است سنت را اصولا نمی توان در مقابل مدرنیته نهاد، چراکه مدرنیته ی غربی خود سنتی است نو که از تجدّد سنت کهن سر برآورده است، فرآیندی که در بسیاری از فرهنگ های غیرغربی یا اصولا آغاز نشده است و یا به سرانجام خود نرسیده است. از این رو، کتاب می کوشد تا «پروژه ی تجدّد سنّت» و به تبع آن «تنوع مدرنیته ها» را در برابر «پروژه ی ناتمام مدرنیته» هابرماس و به تبع آن ادعای او مبنی بر همه شمولی مدرنیته ی تک صدا قرار دهد و نشان دهد که امروزه، در وضعیت پساپست مدرن، همه شمولی دچار تردیدی جدی شده است و این تردید فلسفی نه تنها شامل سوبژکتیویته به مثابه ستون فلسفی مدرنیته، بلکه حتی شامل انسانی ترین نتایج آن هم شده است. از این رو، ضرورت دارد که «دیگری» مدرنیته غربی خود را از حاشیه به متن بکشاند و در جهت به رسمیت شناختن خویش، پروژه ی تجدّد سنت خود را با رویکردی نوین از سر گیرد.
#مدرنیته
#تجدد
#هابرماس
#فراتجدد
#پست_مدرنیسم
#پسا_پست_مدرنیسم
🆔 @libisca