📘 Social Ontology: Sketch for a New Theory
💠 Seyyedifard’s book, Social Ontology: Sketch for a New Theory, is a work of high stature in the philosophy of social science. The book is written in Persian and published in 2016.
🔸 The book is aptly titled. Its main goal is to formulate a new theory about social facts. The theory has its roots in the Islamic tradition of philosophy of mind and language.
🔹 The Author heavily draws on stuff debated in the Shia principles of jurisprudence which is, at prima facie, a little odd. But soon becomes clear that some fundamental theses about the mind and language are detectable in the field, theses that are of use in constructing a theory of social ontology.
📝 Full text: B2n.ir/a51563
_ـ_ـ_ـ_ـ_ـ_ـ_
#English_post
#Philosophy_of_Social_Science
#Book_Review
💻 آدرس تارنمای ما :
🌐 https://philoscience.ir
📱 ما را در ایتا و بله دنبال کنید:
🆔 @philoscience
✅ درسگفتار
💠 تبیین اعتباریات با تکیه بر نظام اغراض و ارزش ها
🔸 برهان پذیری اعتباریّات
اعتباریّات، برهان برمیدارد بهصورت دقیقترین برهان؛ اما نه برهانِ فضایِ تکوین و مقولات؛ این، خلط کردنِ دو فضاست. تفاوتِ فضا در چیست؟ تفاوت فضا این است که ما وقتی میخواهیم ارزشها را برای اغراض جهتدهی کنیم، اگر خود ارزشها را ببینیم و بخواهیم اوصاف تکوینی آنها را با اعتبار هماهنگ کنیم، داریم اشتباه میکنیم. غالب اشتباهات کلاسیک در استدلالاتی که در فلسفه اخلاق، در حقوق، در سائر علوم انسانی شده از این ناحیه است که بین این جهتدهی به فضای اعتبار با تکوین، یک نحو مشابهت برقرار کردند و حال آن که نقطه انطلاق باید تکوین باشد، امّا تحلیل فضای اعتبار باید نسبت به اغراض باشد.
🎙 برگرفته از جلسات درس آیت الله مفیدی یزدی
📝متن کامل: B2n.ir/s69876
_ـ_ـ_ـ_ـ_ـ_ـ_
#فلسفه_علم_اجتماعی
#درسگفتار
💻 آدرس تارنمای موسسه :
🌐 https://philoscience.ir
📱 ما را در ایتا و بله دنبال کنید:
🆔 @philoscience
✅ بریده کتاب
💠 اصولا تنها خط فاصل میان فعالیتهای دانشمندان علوم اجتماعی و دانشمندان علوم طبیعی این است که دستهی اول پژوهشهای خود را با تاملات فلسفی همراه میکنند، در حالی که دسته دوم به ندرت چنین میکنند و این کار را به متخصصانی که معمولا در مرزهای این دانش قرار دارند میسپارند. هر قدر که رشتههای علوم اجتماعی بیشتر به اقتباس تکنیکهای صوری علوم طبیعی بپردازند، بیشتر متمایل به این سو میشوند؛ برای مثال، جامعه شناسی گرایشهای فلسفی پررنگی را نشان میدهد، در حالی که چنین گرایشهایی در اقتصاد بسیار اندک است. هر قدر که راهبردهای روش شناختی، جهت گیری عام و نظریات موجود در یک رشته متنوع تر باشد، تعداد بیشتری از دست اندکاران آن رشته به دفاع از موضع خود و به تَبَع توسل به فلسفه، احساس نیاز میکنند.
📚برگرفته از کتاب «مبانی علوم اجتماعی مدرن» نوشته پاتریک برت، ترجمه استاد سیدعلی سیدی فرد
_ـ_ـ_ـ_ـ_ـ_ـ_
#فلسفه_علم_اجتماعی
#بریده_کتاب
💻 آدرس تارنمای ما :
🌐 https://philoscience.ir
📱 ما را در ایتا و بله دنبال کنید:
🆔 @philoscience
✅ دکتر غلامحسین مصاحب
💠 دکتر غلامحسین مُصاحَب (1289-1358هـ.ش)، ریاضیدان و دانشنامهنویس و اندیشمند معاصر ایرانی بود که به سبب کوششهایش در ترویج ریاضیات جدید، پدر ریاضیات جدید ایران نام گرفت.
🔸 مصاحب، تحصیلات خود را در ایران، فرانسه و انگلستان گذراند و موفق به اخذ درجه دکتری در ریاضیات به سال ۱۳۲۷ از دانشگاه کمبریج شد و رساله پایان تحصیل وی نیز در جلد ششم مجله انجمن فلسفه کمبریج در سال ۱۹۵۰ به چاپ رسید.
🔹 ایشان نخستین کسی بود که منطق صورت به معنی جدید، یعنی منطق ریاضی را وارد فضای فکری ایران کرد. آثاری که از او در مباحث آنالیز ریاضی و تئوری اعداد و منطق برجای مانده، از جهت جامعیت و حسن تألیف و سهل و ممتنع بودن شاهکار است، که «مدخل منطق صورت» از جمله آن میباشد.
🔸 او در فرهنگ فارسی نیز مطالعاتی جدی داشته و بر اثر کثرت معلومات و احاطه بر علوم قدیم و جدید و دقت و موشکافی در کار، آثار علمیاش کمنظیر است. «دایرةالمعارف» فارسی ماندگارترین اثر وی است و میتوان او را بنیانگذار دانشنامهنویسی مدرن در ایران نیز نامید.
📝متن کامل : B2n.ir/g48381
_ـ_ـ_ـ_ـ_ـ_ـ_
#تاریخ_علم_معاصر
#معرفی_دانشمندان
💻 آدرس تارنمای ما :
🌐 https://philoscience.ir
📱 ما را در ایتا و بله دنبال کنید:
🆔 @philoscience
✅ دستاوردهای علمی ایران
💠 ساخت راکتور احیای آهن اسفنجی برای اولین بار در ایران
🔸 راکتور احیای آهن اسفنجی با تکنولوژی HYL۳ و ظرفیت تولید ۲ میلیون تن آهن اسفنجی در سال برای اولین بار در کشور در مجموعه ماشین سازی اراک با موفقیت طراحی شد و به مرحله ساخت رسید.
🔹 این نوع راکتور برای چهارمین بار در دنیا و اولین بار در کشور توسط صنعتگران ماشینسازی اراک در حال ساخت است و همه مواد خام مورد نیاز آن از داخل کشور تأمین شده است و عملیات حمل و ارسال اولین بخش ساخته شده این راکتور به نام کولر (سیستم خنک کننده راکتور) آغاز شده است.
🔸 با توجه به توانمندیهای فنی و سیستمی شرکت دانشبنیان ماشینسازی اراک در بخشهای طراحی، ساخت و تولید، این شرکت به حوزه طراحی و ساخت تجهیزات دقیق و سنگین مورد نیاز صنایع معدنی و فولاد ورود کرده که مهمترین تجیهز ساخته شده در حوزه صنایع فولادی، ساخت همین راکتور احیای آهن اسفنجی است.
📝متن خبر: B2n.ir/x74206
_ـ_ـ_ـ_ـ_ـ_ـ_
#ایران_ما
#گزارش
💻 آدرس تارنمای موسسه :
🌐 https://philoscience.ir
📱 ما را در ایتا و بله دنبال کنید:
🆔 @philoscience
📘 کتاب «فلسفه فیزیک؛ نظریه کوانتوم»
💠 کتاب «فلسفه فیزیک؛ نظریه کوانتوم» نوشتهی تیم مادلین فیلسوف علم آمریکایی است که به تازگی با ترجمه رعنا سلیمی توسط انتشارات ققنوس منتشر و راهی بازار نشر شده است.
🔸 نظریه مکانیک کوانتوم، دقیقترین پیشبینیها را در میان نظریههای علمی ارائه داده اما هرگز توافقی در مورد توصیف آن از واقعیت فیزیکی وجود نداشته است. نویسنده کتاب پیشرو استدلال میکند خود اصطلاح «نظریه کوانتومی» یک نامگذاری غلط است. چون یک نظریه فیزیکی بنیادی باید شامل هستیشناسی فیزیکی باشد.
🔹تیم مادلین در کتاب «فلسفه فیزیک؛ نظریه کوانتوم» سه نظریه مناسب را در حالت غیرنسبیتی با شرحی از هستیشناسی و دینامیکشان بررسی میکند: نظریههای رمبش تابع موج گیراردی، ریمینی و وبر، نظریه موج راهبر دوبروی و بوهم، و نظریه چالشبرانگیز چندجهانی هیو اورت.
🔸کتاب پیشرو درباره موضوعاتی چون نامساوی بل، کنش از دور و ناموضعیت کوانتومی، قضیه بل، قضیه PBR، مباحث دو شکاف، مباحث هستیشناختی و هستارهای موضعی، حالت کوانتومی جهانی، مساله اندازهگیری، گربه شرودینگر، آزمایش GHZ، دنبالههای گوسی و ... بحث میکند.
📝 معرفی کتاب: B2n.ir/z31594
_ـ_ـ_ـ_ـ_ـ_ـ_
#فلسفه_فیزیک
#معرفی_کتاب
💻 آدرس تارنمای ما :
🌐 https://philoscience.ir
📱 ما را در ایتا و بله دنبال کنید:
🆔 @philoscience
✅ کارگاه «بازنمایی؛ مباحثی در فلسفۀ علم، هنر و ادبیات»
💠 گروه پژوهشی «مطالعات علم» موسسه پژوهشی حکمت و فلسفه ایران، دومین کارگاه از سلسله کارگاههای مفاهیم پایه در تاریخ و فلسفۀ علم را با موضوع «بازنمایی؛ مباحثی در فلسفۀ علم، هنر و ادبیات» برگزار میکند.
🔸 زمان برگزاری این کارگاه روز چهارشنبه 24 آبانماه ۱۴۰۲ به صورت سه جلسه در نوبت صبح و عصر ساعت ۱۰ -۱۲، ۱۴-۱۶ و ۱۶-۱۸ میباشد و محل برگزاری آن دفتر مؤسسه حکمت و فلسفه ایران در تهران میباشد و همچنین مدرس این کارگاه دکتر حسین شیخرضایی، عضو هیئتعلمی این موسسه خواهد بود.
🔹 این کارگاه رایگان و صرفاً بهصورتِ حضوری برگزار میشود و علاقهمندان جهت شرکت در آن میبایست از طریق لینک زیر ثبت نام کنند:
🌐 https://forms.gle/9Kv8z6mzauRE8eo3A
📎 فایل PDF طرح درس کارگاه:
B2n.ir/f61355
_ـ_ـ_ـ_ـ_ـ_ـ_
#فلسفه_علم
#کارگاه_علمی
💻 آدرس تارنمای ما :
🌐 https://philoscience.ir
📱 ما را در ایتا و بله دنبال کنید:
🆔 @philoscience
✅ یادداشت «تفاوت دیدگاه مکتب اخلاقی ایمانوئل کانت با نظام ارزشی اسلام»
💠 در بین مکاتب معروف اخلاقی جالبترین مکتب، اخلاق کانت است که، کار را فقط به خاطر اطاعت عقل انجام می دهد اما در بینش الهی هدف اطاعت عقل ابتدای کار است و مقدمهای برای رسیدن به نتایج ابدی است.
🔸 اخلاق اجتماعی از مهمترین موضوعاتی است که ارتباط انسانها را با خود جامعه و تاریخ مطرح میسازد زیرا جامعه قادر است یک تمدن را بسازد نه یک فرد، و اجتماع انسانی پیوسته تاریخ را ساخته و به جلو برده است.
🔹 در همه مکاتب اخلاقی غیر دینی، ارزش اخلاق به نتایجی است که در همین عالم برای فرد و جامعه حاصل میشود. صاحبنظران بشری معمولاً مباحث اخلاقی را درباره امور اجتماعی مطرح میکنند و نتایج آن را چیزهایی مثل راحتی، آسایش، اعتماد، زندگی آرام و… میدانند که به جامعه میرسد و همه انسانها از آن بهرهمند میشوند.
🔸 از نظر اسلام ارزشهای اخلاقی مراتب دارد و از اندکی بالاتر از صفر شروع میشود و به سوی بینهایت پیش میرود و ما حد و حصر خاصی نمیتوانیم برای آنها تعیین کنیم، ولی از یک نظر میتوان گفت: ارزشهای اخلاقی از دیدگاه دین، حد نصابی دارد که اگر کمتر از این باشد، ارزش اصیلی نیست.
📝 متن کامل یادداشت : B2n.ir/e73051
_ـ_ـ_ـ_ـ_ـ_ـ_
#فلسفه_اخلاق
#فلسفه_علم_اجتماعی
#یادداشت
✅ آدرس تارنمای ما :
🌐 https://philoscience.ir
💠 ما را در ایتا و بله دنبال کنید:
🆔 @philoscience
📘 کتاب «گفتارهایی در نظریه اعتباریات و نظریه اجتماعی»
💠 کتاب «گفتارهایی در نظریه اعتباریات و نظریه اجتماعی» برگرفته از چهار سخنرانی علمی است که توسط جمعی از اساتید؛ دکتر حسین هوشنگی، دکتر محسن جوادی، دکتر ابراهیم فیاض و دکتر سیدعلی سیدی فرد ارائه شده و به همت انتشارات سدید منتشر شده است.
🔸 این کتاب علاوه بر شرح و توضیح نظریه اعتباریات، به تحلیل و بیان نسبت این نظریه با برخی موضوعات اساسی در نظریه اجتماعی میپردازد. مقاله اول با عنوان «نظریه اعتباریات و علوم انسانی» به توضیح خطوط کلی این نظریه و بیان نسبت آن با علوم انسانی میپردازد.
🔹 مقاله دوم با عنوان «نسبیگرایی فرهنگی، نسبیگرایی اخلاقی و نظریه اعتباریات»، ابتدا انواع نسبیگراییها را توضیح میدهد و سپس میکوشد تقریری از نظریه اعتباریات ارائه دهد که مستلزم نسبیگرایی اخلاقی نباشد.
🔸 مقاله سوم با عنوان «نظریه اعتباریات و مسئله فرهنگ»، جایگاه این نظریه را در فهم و تبیین مسائل فرهنگی روشن میکند. و مقاله چهارم با عنوان «نظریه اعتباریات و جامعهشناسی معرفت» نیز سعی میکند لوازم نظریه اعتباریات در حوزه جامعهشناسی معرفت را بیان نماید.
_ـ_ـ_ـ_ـ_ـ_ـ_
#فلسفه_علم_اجتماعی
#معرفی_کتاب
💻 آدرس تارنمای ما :
🌐 https://philoscience.ir
📱 ما را در ایتا و بله دنبال کنید:
🆔 @philoscience
✅ الاهیات عملی؛ چیستی، ضرورت، روش
💠 گروه کلام مؤسسه پژوهشی حکمت و فلسفه ایران، سومین سخنرانی از سلسله سخنرانیهای پائیزه این گروهِ را با موضوع «الاهیات عملی؛ چیستی، ضرورت، روش» برگزار میکند.
🔸 این سخنرانی در روز دوشنبه 22 آبان ماه ۱۴۰۲ ساعت 16 و در دفتر مؤسسه حکمت و فلسفه ایران واقع در خیابان ولیعصر، خیابان نوفل لوشاتو، خیابان آراکلیان، شماره 4 برگزار خواهد شد و همچنین سخنران این جلسه آقای دکتر محسن جوادی، عضو هیئت علمی دانشگاه قم خواهد بود.
🔹 این جلسه بهصورت حضوری و مجازی برگزار میشود و علاقهمندان میتوانند جهت شرکت در آن به صورت آنلاین به لینک زیر مراجعه فرمایند:
🌐 https://www.skyroom.online/ch/irip/kalam
_ـ_ـ_ـ_ـ_ـ_ـ_
#الاهیات_عملی
#سخنرانی
💻 آدرس تارنمای ما :
🌐 https://philoscience.ir
📱 ما را در ایتا و بله دنبال کنید:
🆔 @philoscience
✅ دانش های زبانی و علوم انسانی اسلامی
💠 مدرسه علوم انسانی اسلامی آیه، دورهای با موضوع «دانش های زبانی و علوم انسانی اسلامی» برگزار میکند. سرفصلها و اساتید این دوره به شرح زیر است:
🔘 متن و علوم انسانی اسلامی، مدرس: استاد رمضان علی تبار فیروزجائی
🔘هرمنوتیک و علوم انسانی اسلامی، مدرس: استاد مسعود فیاضی
🔘 فلسفه تحلیلی و علوم انسانی اسلامی، مدرس: استاد مجتبی رستمی کیا
🔘 دانش اصول فقه و علوم انسانی اسلامی، مدرس: استاد رضا حبیبی
🔸 علاقهمندان میتوانند جهت کسب اطلاعات بیشتر و ثبت نام در این دوره به لینک زیر مراجعه فرمایند:
🌐 https://nsayeh.com/?p=6093
_ـ_ـ_ـ_ـ_ـ_ـ_
#علوم_انسانی_اسلامی
#رویداد_علمی
💻 آدرس تارنمای ما :
🌐 https://philoscience.ir
📱 ما را در ایتا و بله دنبال کنید:
🆔 @philoscience
✅ ابوعلی الحسن بن الهیثم
💠 ابوعلی الحسن بن الهیثم مشهور به ابنهیثم فیزیکدان، ریاضیدان و اختر شناس مسلمان است که در غرب به نام آلهازن (Alhazen) شهرت دارد و از او به عنوان « پدر علم نورشناسی مدرن» یاد میشود.
🔸 مهم ترین اثر وی کتاب علم المناظر است که بهترین کتاب فیزیک نور در دوران اسلامی است و بر نوشتههای نورشناسی راجر بیکن، ویتلو و کپلر در مغرب زمین و نیز بر آثار بسیاری از دانشمندان اسلامی بعد از خود تاثیر گذاشته است.
🔹 ابن هیثم علاوه بر تحقیقات و رسالهای که دربارهٔ نور نوشت، ذرهبین را ساخت و به نسبت زاویه تابش و زاویه شکست نور پی برد و اصول تاریکخانه (اتاق تاریک) را شرح داد. نتیجه این تحقیقات و اکتشافات او آغازکننده تحولاتی بود که بعدها به ساخت دوربین عکاسی، دوربین سینما و پروژکتور پخش فیلم منجر شد.
📝متن کامل : B2n.ir/g26463
_ـ_ـ_ـ_ـ_ـ_ـ_
#تاریخ_علم_دوره_اسلامی
#معرفی_دانشمندان
💻 آدرس تارنمای ما :
🌐 https://philoscience.ir
📱 ما را در ایتا و بله دنبال کنید:
🆔 @philoscience