شايستگي حضرت علي اکبر سلام الله عليه براي خلافت به اعتراف معاویه
✍️ابوالفرج اصفهاني با سند معتبر از مغيره نقل ميكند:
روزي معاويه بن ابي سفيان به اطرافيان خود گفت: به نظر شما شايسته ترين فرد برای خلافت كيست؟ اطرافيان گفتند: جز تو كسي را سزاوارتر برای خلافت نمي شناسيم. معاويه گفت: چنين نيست. پسندیده ترین فرد علي اکبر فرزند حسين بن علي [عليهماالسلام] است که جدش رسول خدا صلي الله عليه [وآله] وسلم است؛ وی شجاعت بني هاشم، سخاوت بني اميه و زيبايي قبيله ثقيف را در خود جمع کرده است.
📚مقاتل الطالبیین، ص86.
حارج فقه کتاب خمس درس 38 شمبه 13 اسفند 1401 شمسی
ظاهر این است که دو روايت یکی هستند، زیرا »شعيري» از القاب سكوني است و سند روایت اول اشکالی ندارد، و بناء اصحاب در ابواب مختلف بر عمل به روايات سكوني است در آنجا که راویان از او موثق باشند، و قول او «تركه صاحبه» بر اعراض آن شخص از آن شیء دلالت دارد، و آیا معتبر اعراض قلبي است، و اعراض عملي كاشف از آن و اماره بر آن است، و یا خود اعراض عملي معتبر است؟ هر دو محتمل است، زیرا ممكن است گفته شود: در صورت اعراض عملي علاقه و ارتباط مالك عرفا از آن منقطع میشود و به نظر عرف نظير مباحات اصلي میشود، چنانکه نظير آن را در باب كنوز و اثار قديمی دانستی.
و نیز ممكن است گفته شود: غرق مال با عدم خروجش به دنبال آن موجب میشود که مال عرفا در حكم تالف باشد، در این صورت اخراج آن به منزله اخراج معدن و مانند آن است.
در هر حال آنگاه که اعراض قلبي احراز گردد اشكالی در جواز تملك نبیست و دلیل بر آن قطعا روايت است، پس اشكال بعض محشيین عروه در مورد آن بلا وجه است.
مگر اینکه گفته شود: روايت گرچه از حهت سند و دلالت تمام است ولی اعراض اصحاب از آن، آن را از حجيت ساقط میکند، و مضمون آن مفتي به در كتب قدمای اصحاب ما نیست، پس گویا آنان از این روایت اعراض کردند.
متن عروه: «و لا يلحقه حكم الغوص علي الاقوي |1| و ان كان من مثل اللؤلؤ و المرجان لكن الاحوط اجراء حكمه عليه .
حکم معدن زیر آب
«مسألة 26): اذا فرض معدن من مثل العقيق او الياقوت او نحوهما تحت الماء بحيث لا يخرج منه الا بالغوص، فلا اشكال في تعلق الخمس به [1] لكنه هل يعتبر فيه نصاب المعدن او الغوص؟ وجهان و الاظهر الثاني» |2].
|1| شرح: به دلیل ظهور نصوص و فتاوي در مواردی که معدن در دریا پیدا شود، و تا آن زمان مورد تملك قرار نگیرد، ولی احوط در مثل لؤلؤ و مرجان اجراء حكم غوص است.
|2| شرح: بلکه اظهر قول اول است، زیرا ظاهر روايات غوص و آنچه از دریا بیرون میآید اخراج چیزی است که در قعر آب تكون پیدا میکند و در سطح زمین آن حادث میشود، نه چیزی که در اعماق زمینش تگون پیدا میکند به گونهای که دستیابی به آن به حفر و استخراج توقف داشته باشد، پس معادن متكون در اعماق زمینهای دریاها به گونهَای که به حفر نیاز داشته باشد حكم معادن به ان ملحق میشود، چنانکه عرفا معدن خوانده میشود.
آری، اگر ثابت شود چیزی مثل ياقوت و زبرجد ذكر شده در خبر محمد بن علي از قبيل معادن واقع شده در اعماق دریا است = چنانکه [سید حکیم (ره)] در «مستمسک العروة الوثقی» [جلد 9: 487] آن را ادعا کرذه است، در این صورت برای آنچه مصنف ذکر کرده است وجهی خواهد بود، ولی چنین چیزی ثابت نشد.
و آنچه از اخراج غواصين معروف است اخراج اشياء متكون در زیر آب بر سطح زمین دریا است، نه معادن محتاج به حفر و استخراج.
و شاید استظهار مصنف برای وجه دوم از این جهت باشد که او معادن طلا و نقره مذكور در روايت سابق از محمد بن علي را بر معادن واقع شده در زیر آب حمل کرد و ان روایت در مقام شمارش چیزهایی که با غوص بیرون اورده میَشوئد بوده است.
سپس اگر فرض شود که غوص بر معادن استخراج شده از اعماق زمین دریا و حكم به ثبوت خمس معدن در ان صدق میکند، پس چرا به ثبوت خمس معادن نیز در آنها حکم نشود، آن هم پس از اینکه با دو عنوان معنون شده و هر یک از دو عنوان موضوع مستقل برای خمس است؟.
حکم عنبر
متن عروه: مسألة 27): العنبر اذا اخرج بالغوص جري عليه حكمه |1| و ان اخذ علي وجه الماء او الساحل ففي لحوق حكمه له وجهان، و الاحوط اللحوق و احوط منه اخراج خمسه و ان لم يبلغ النصاب ايضا».
|1| شرح: اصل ثبوت خمس در عنبر بی اشكال است، و نزد آنان در باره آن اختلافی وجود ندارد، و آن را در كتابهای مهیا شده برای نقل مسائل مأثوره از ائمة (ع) مانند «النهايه» و مانند ان ذکر کردند و دلیل بر آن صحيحه حلبي است: قال: سألت ابا عبدالله (ع) عن العنبر و غوص اللؤلؤ فقال: عليه الخمس ... {الوسائل 9: 498، کتاب الخمس، ابواب ما يجب فيه الخمس، باب 7، حديث 1].
ولی اشكال در نصاب آن است، از کتاب «النهايه» [صفحه 197] و جمعی دیگر از آنان عدم نصاب در آن ظاهر میشود، و از کتاب «الغريه شیخ مفيد نقل شده که نصاب آن بیست دينار است: و از كشف الغطاء [جلد 4: 201] نقل شده است که عنبر از غوص است و یا حكم غوص را دارد، و در کتاب «شرائع الاسلام» آمده: «العنبر ان اخرج بالغوص روعي فيه مقدار دينار و ان جني من وجه الماء او من الساحل كان له حكم المعادن». [شرائع الاسلام 1: 180].
دلیل قول اول: اطلاق صحيحه حلبي است و دليلی بر تقييد صحیحه نسبت به عنبر وجود ندارد، گرچه آن را نسبت به غوص مقید کردیم به سبب روايت محمد بن علی.
8.18M حجم رسانه بالاست
مشاهده در ایتا
سلام
یک شنبه و چهاردهمین روز🕊💜
اسفند ماهتون زیبـا
🙏امـيـدوارم کـه🕊💜
چهاردهمین روز اسفندماه
بـراتــون سـرشـار🕊💜
از آرامـش بـاشــہ 🕊💜
و اسفند براتون
پراز موفقيت در كار🕊💜
و بـارش رحـمت الــهـی🕊💜
هميشہ در زندگيتون جارى باشہ🕊💜
🗓 تقویم شیعه:
☀️ امروز:
شمسی: یکشنبه - ۱۴ اسفند ۱۴۰۱
میلادی: Sunday - 05 March 2023
قمری: الأحد، 12 شعبان 1444
📆 روزشمار:
▪️3 روز تا ولادت حضرت صاحب الزمان (عج)
▪️19 روز تا آغاز ماه مبارک رمضان
▪️28 روز تا رحلت ام المومنین حضرت خدیجه علیها السلام
▪️33 روز تا ولادت امام حسن مجتبی علیه السلام