۸ بهمن
📖 تقویم شیعه
☀️ امروز دوشنبه:
شمسی: دوشنبه - ۰۸ بهمن ۱۴۰۳
میلادی: Monday - 27 January 2025
قمری: الإثنين، 26 رجب 1446
❇️ وقایع مهم امروز در تاریخ اسلام:
🔹وفات حضرت ابوطالب علیه السلام، سه سال قبل هجرت
📆 روزشمار:
🌸1 روز تا مبعث حضرت رسول صلی الله علیه و آله و سلم
🌸6 روز تا ولادت امام حسین علیه السلام
🌸7 روز تا ولادت حضرت عباس علیه السلام
🌸8 روز تا ولادت حضرت سجاد علیه السلام
۸ بهمن
۸ بهمن
۸ بهمن
ناسزاگو، از بدترین بندگان خدا
امام موسی کاظم علیه السلام فرمود:
« إِنَّ مِنْ شَرِّ عِبَادِ اللَّهِ مَنْ تُكْرَهُ مُجَالَسَتُهُ لِفُحْشِه». [الکافی (دار الحدیث)، ج 1، ص 15، باب من یتقی شره، ح 1].
»بدترین بندگان خدا کسانی هستند که مردم به خاطر بد زبانیشان، همنشینی با آنان را خوش ندارند».
شرح کوتاه:
مقصود از فحش در حدیث شریف بد زبانی و زشتگویی است که به صورت توهین و ناسزا گفتن و هتک حرمت و برخورد خشن در گفتار نمودار میشود. این روش گاهی از بدآموزی و گاهی به سبب مشکلات روانی انسان فحاش و ناسزاگو است.
بهترین برخورد در برابر انسان فحاش سکوت و لبخند و محبت ورزدن است تا شاید در اصلاح و دگرگونی روشش تاثیر داشته باشد.
۸ بهمن
۸ بهمن
خارج فقه کتاب زکات درس 130 دوشنبه 8 بهمن
و اگر در بعضی از موارد شک واقع بشود چون شبهه مفهوميه است، اگر اطلاق یا عمومی داشته باشیم که بر وجوب زكات در جميع انعام دلالت کند تمسك به آن برای اثبات وجوب جایز است، ولی شأن در اثبات عموم یا مطلق در مقام بيان است، مگر اینکه تمسك بشود به عموم مدعي در جمع مضاف در قوله (تعالي): (خذ من أموالهم صدقة) [توبه: 103] و اگر عموم یا مطلق اینگونه اثبات نشود مرجع در فرد مشكوك أصالة البرائه است.
شرط سوم: عوامل نبودن
متن عروه: الشرط الثالث: أن لاتكون عوامل و لو في بعض الحول بحيث لايصدق عليها أنها ساكنة فارغة عن العمل طول الحول و لايضر اعمالها يوما أو يومين في السنة كما مر في السوم [1].
[1] شرح: برای این شرط از جماعتی ادعای اجماع شده است، و در جواهر الکلام [15: 270] گفته است: «بلا خلاف أجده فيه بل الاجماع بقسميه عليه».
أقول: در المقنعة و النهاية و المراسم اشتراط عدم عمل ذکر نشد، بلکه فقط شرط سوم ذکر شد، چنانکه المقنع و الهداية خالي از هر دو شرط هستند، و این كتب معد برای نقل اصول متلقات از معصومين (ع) هستند، پس خالی بودن این کتابها از این مسأله حاكي از عدم تحقق اجماع قدماء بر آن است. آری در الخلاف سوم و عدم عمل به عنوان دو شرط ذکر شدند و در مسألة ستين آن دو را متعرض شد، و در أول مسأله سوم بیان شد و در آن آمده است: «فان كانت سائمة للانتفاع بظهرها و عملها فلازكاة فيها، او كانت معلوفة للدر و النسل فلازكاة ...» و عبارت المبسوط نیز نقل شد و در آن آمده بود: «فان كانت المواشي معلوفة او للعمل ...» [البسوط 2: 52] پس عمل را مستقلا ذکر کرد.
و بالجمله: ثبوت اجماع در این مسأله اگر مراد اجماع قدمائی باشد که اتفاق آنان كاشف از تلقي مسأله از ائمه (ع) است مشكل است، چنانکه اخبار گرچه متعرض عدم زكات بر عوامل است، ولی آنها در مقابل سائمه ذکر شدند، در صحيحة فضلاء آمده: «وليس علي العوامل شئ انما ذلك علي السائمة الراعية» و مانند آن غير آن. رجوع کنید أول مسأله اشتراط سوم، پس با مراجعه به آنها ظاهر میشود که منظور تقسيم انعام به دو قسم است: یک قسم بدويه ساكن در بريه و از آنچه خدا میرویاند چرا میکند، و قسم دیگر حضریه که مالك آنها از انها برای ركوب و حمل استفاده میکند و از مال خود به آنها علف میدهد، و گویا عمل و معلوفه بودن آنها غالبا متلازمان هستند، و شاید لفظ عوامل در اخبار به قرينه ذكر آنها در قبال سائمه برای اشاره به نوع خاص حضري ذکر شده است، و اما سائمه عامله بسیار نادر است، و شاید زكات در آنها ثابت باشد، چنانکه مناسبت دارد آن را حكمت اختصاص زكات به سائمه از انجا که مالك نوعا از آنها برای علفشان بدون عرامت استفاده میکند.
و بالجمله: اینکه سوم و عدم عمل دو شرط مستقل باشند محل تأمل است.
آری در المستدرك گفته است: «عن الدعائم عنهم (ع) انه لا شئ في الاوقاص و لا في العوامل من الابل و البقر، و عن الجعفريات عن علي (ع) انه قال: ان الله عفا لكم عن صدقة الخيل الشرط المسومة و عن البقر العوامل و عن الابل النواضح». [المستدرك ج 1 ص 515 الباب 6 من أبواب زكاة الانعام]. در این عبارات عوامل مستقلا به عنوان شرط ذکر شد، ولی اینکه عنوان مشير به عوامل خارجي غالبا ملازم با معلوفه باشد بعيد نیست. فتدبر.
سپس بر فرض اعتبار این شرط ظاهر این است که عنوان عامله به معنای ثبوتي آن مانع است، نه اینکه عنوان سكون و فراغ شرط باشد، چنانکه ممکن است عبارت مصنف این توهم را ایجاد کند.
شرط چهارم: گذشتن سال
متن عروه: الرابع: مضي الحول عليها [1] جامعة للشرائط [2].
|1| شرح: شیخ طوسی در کتاب الخلاف (المسألة 6) [2: 12] گفت: «زكاة الابل و البقر و الغنم و الدراهم و الدنانير لاتجب حتي يحول علي المال الحول و به قال جميع الفقهاء و هو المروي عن أميرالمؤمنين علي (ع) و أبي بكر و عمرو ابن عمر...، و قال ابن عباس اذا استفاد مالا زكاه لوقته كالركاز و كان ابن مسعود اذا قبض العطاء زكاه لوقته ثم استقبل به الحول، دليلنا اجماع الفرقة».
و محقق در المعتبر [2: 507] گفت: «الحول و هو معتبر في الحجرين و الحيوان و عليه فتوي العلماء».
و علامه حلی در منتهی المطلب [8: 122] گفت: «والحول شرط في الانعام الثلاث و الذهب و الفضة و هو قول أهل العلم كافة الا ما حكي عن ابن عباس و ابن مسعود».
اخبار دال بر اعتبار حول متفرق در ابواب مختلف و مستفيضه بلکه ممکن است متواتره باشد، چنانکه متتبع بر آن واقف میشود، از جمله آنها صحيحه فضلاء عنهما(ع) قالا: و كل ما لم يحل عليه الحول عند ربه فلا شئ عليه فيه فاذا حال عليه الحول وجب عليه».[وسائل 9 باب 2 از ابواب زکاة الانعام حدیث 6].
۸ بهمن
علامة امینی، یک روز عید غدیر این بحث را مطرح کردند:
اهل سنت این حدیث را مطرح میکنند که ابن عباس با پیامبر به عیادت ابوطالب رفت. او در آخرین لحظات عمرش بود.
.
پیامبر به او فرمود:
.
شهادتین بگو و با ایمان از دنیا برو.
.
ولی او نگفت. پیامبر هرچه اصرار کرد فایده ای نداشت و ابوطالب با حالت کفر از دنیا رفت.
پس از آن رسول خدا فرمود:
.
رأيتُ أبا طالب في ضَحْضاح من النار.
ابوطالب را در گودالی از آتش دیدم.
.
🔹اهل سنت این حدیث را خیلی مطرح میکنند. و تا جایی که بین شیعه هم رواج یافته است.
.
✅علامة امینی فرمود:
.
اگر این حدیث درست باشد، أَشْهَدُ أَنَّكَ كُنْتَ نُوراً فِي الْأَصْلَابِ الشَّامِخَةِ وَ الْأَرْحَامِ الْمُطَهَّرَة اشتباه است. و اگر این حدیث درست است پس حدیث ضحضاح غلط است.
🌴برای همین به جان حدیث افتادم ولی چیزی دستگیرم نشد. چون سند صحیح بود.
.
لذا به حرم مولا رفتم و گفتم: آقا صحبت از کفر پدر شماست نه پدر من. دو ماه است که دارم کار میکنم ولی نفهمیدم.
.
💐سپس در حرم خوابم برد. در خواب دیدم حضرت متبسم آمدند و فرمودند:
آقای شیخ عبدالحسین به تاریخ مراجعه کن.
.
♻️بیدار شدم و به منزل رفتم و تاریخ را جمع کردم و تا نزدیک اذان صبح مشغول بودم.
.
🙏ناگهان مثل ارشمیدس که از خزانه بیرون پرید و گفت یافتم، یافتم، از حجره بیرون پریدم و فریاد زدم یافتم. یافتم.
.
اهل بیتم فکر کردند من دیوانه شده ام در حالی که جریان چنین بود:
.
🔸وقتی به اشاره حضرت به تاریخ مراجعه کردم دیدم نام این ابن عباس که در حدیث آمده و با پیامبر به عیادت ابوطالب رفته قثم (یا قصم) است که یکسال بعد از فوت ابوطالب تازه متولد شده است. پس چگونه میتواند ناقل حدیث باشد.
.
✍️از این رو مطلب را نوشتم و پروراندم و منتشر کردم. تا اینکه در بین اهل سنت این هجمه به حضرت ابوطالب خوابید.
.
📘بعد از آن ماجرا ابوطالب مکی کتابی در تمجید حضرت ابوطالب نوشت که سعودیها میخواستند او را بکشند ولی او فرار کرد
.
🌹 شادی روح مطهر مدافع آستان مقدس علوی مرحوم علامه امینی صلواتی قرائت بفرمایید 🌹
#مومنآلقریش
۸ بهمن
اهداف بعثت پیامبر گرامی اسلام (ص) از دیدگاه قرآن
باسمه تعالی
بیست و هفتم ماه رجب روزی است که پیامبر گرامی اسلام حضرت محمد بن عبد الله (صلی الله علیه وآله) به پیامبری برگزیده شد و نخستین آیات قرآن به او وحی شد، او پایانبخش سلسله پیامبران الهی بود و کاملترین دین را که برای همه زمانها و همه اقوام و ملتها و همه مکانها و ناسخ ادیان پیش از خود بوده است را آورد و به مردم جهان عرضه کرد و هم اکنون دومین دین جهان از جهت پیروان به شمار می رود، از اینرو شایسته است نگاهی به قرآن افکنده و اهداف بعثت را جویا گردیم.
بعضی از آیات قرآن در باره اهداف بعثت همه انبیا و بعضی در باره بعضی از پیامبران پیشین و آیاتی نیز در باره بعثت پیامبر گرامی اسلام صلی الله علیه وآله نازل گردیده است. این آیات قران کریم با عنوانهای خاص که بیانگر اهداف بعثت است به خوانندگان گرامی تقدیم میگردد.
1. عبادت و اجتناب از طاغوت
خداوند درباره هدف از ارسال هر پیامبری فرمود: (وَ لَقَدْ بَعَثْنا في كُلِّ أُمَّةٍ رَسُولاً أَنِ اعْبُدُوا اللَّهَ وَ اجْتَنِبُوا الطَّاغُوتَ فَمِنْهُمْ مَنْ هَدَى اللَّهُ وَ مِنْهُمْ مَنْ حَقَّتْ عَلَيْهِ الضَّلالَةُ فَسيرُوا فِي الْأَرْضِ فَانْظُرُوا كَيْفَ كانَ عاقِبَةُ الْمُكَذِّبينَ) [النحل/ 26].
«و به تحقيق مبعوث نموديم در هر گروهى پيغمبرى را كه بپرستيد خدا را و بپرهيزيد از هر گمراه كنندهاى پس بعضى از ايشان كسى است كه هدايت نمود خدا و بعضى از آنها كسى است كه ثابت شد بر او گمراهى پس سير كنيد در زمين پس بنگريد چگونه بود انجام كار تكذيب كنندگان».
و درباره هدف از بعثت حضرت نوح علیه السلام فرمود: (لَقَدْ أَرْسَلْنا نُوحاً إِلى قَوْمِهِ فَقالَ يا قَوْمِ اعْبُدُوا اللَّهَ ما لَكُمْ مِنْ إِلهٍ غَيْرُهُ إِنِّي أَخافُ عَلَيْكُمْ عَذابَ يَوْمٍ عَظيمٍ) [الاعراف/ 59].
«به تحقيق فرستاديم نوح را بسوى قومش پس گفت اى قوم من بپرستيد خدا را نيست مر شما را خدائى جز او همانا من مي ترسم بر شما از عذاب روزى بزرگ».
در این دو آیه عبادت خدا و اجتناب از طاغوت به عنوان دو هدف ارسال پیامبران دکر شده است.
مقصود از عبادت خدا در این آیه و مانند آن تنها عبادت خاص مانند نماز نیست، که البته آن نیز عبادت و اظهار بندگی در پیشگاه خداوند است، بلکه مقصود بنده خدا و پیرو او بودن در همه باورها و کارها با انجام دادن دستورات او و دوری از منهیات او است و مثل نماز در واقع گزارش عبودیت نمازگزار در پیشگاه خدا است که لازم است گزارش صادقانه باشد و در صورتی صادقانه است که انسان در همه باورها و کارهایش پیرو خداوند باشد و از غیر او دوری نماید، در این صورت است که آن نماز در پیشگاه معبود مورد قبول واقع میشود.
واژه «طاغوت» در لغت عرب از «طغی» هر چیزی را گویند که در نافرمانی و طغیان از اندازه تجاوز نماید [جوهری، صحاح اللغه 6: 412] و هر متجاوز و هر معبودی را گویند [راغب، مفردات الفاظ القران: 520].
مفسران قرآن واژه «طاغوت» را به شیطان، و هرکس که انسان را به ضلالت بکشاند [طبرسی، مجمع البیان 6: 554] پیشوایان گمراهی [همان 2: 633] بتها و کاهنان [شوکانی، فتح القدیر 1: 316] تفسیر کرده اند.
از اینرو خداوند فرمود: (اللَّهُ وَلِيُّ الَّذينَ آمَنُوا يُخْرِجُهُمْ مِنَ الظُّلُماتِ إِلَى النُّورِ وَ الَّذينَ كَفَرُوا أَوْلِياؤُهُمُ الطَّاغُوتُ يُخْرِجُونَهُمْ مِنَ النُّورِ إِلَى الظُّلُماتِ أُولئِكَ أَصْحابُ النَّارِ هُمْ فيها خالِدُون) [بقره: 257].
« خدا ياور اهل ايمان است كه آنان را از تاريكي هاى جهل و گمراهی بيرون آورد و به عالم نور و روشنایی برد، و آنان كه راه كفر گزيدند ياور آنان شياطين و ديوهايند كه آنان را از عالم نور به تاريكيهاى گمراهى در افكنند، اين گروه اهل دوزخند و در آن هميشه خواهند بود».
شاعر پارسی اسیری لاهیجی چه زیبا سروده است:
طالبا بیرون کن از دل فکر غیر محو کن از صفحه جان فکر غیر
جز خیالش در دل خود جا مده در دل و جان بار غیر او منه
هرچه مشعولت کند از یاد دوست از علی بشنو که طاغوت تو است
هرچه مانع آیدت از وصل یار بی شک او را در طریقت بت شمار
2. رهایی از تاریک به سوی روشنایی
خداوند درباره هدف از بعثت حضرت موسی علیه السلام فرمود: (وَ لَقَدْ أَرْسَلْنا مُوسى بِآياتِنا أَنْ أَخْرِجْ قَوْمَكَ مِنَ الظُّلُماتِ إِلَى النُّورِ وَ ذَكِّرْهُمْ بِأَيَّامِ اللَّه) [ابراهیم/ 5].
«و به تحقيق فرستاديم موسى را با معجزاتمان كه بيرون آور قومت را از تاريكيها به سوى روشنى و متذكّر نما آنان را به روزهاى امر خدا».
مقصود از اخراج از ظلمات به نور این است که مردم را از تاریکی ضلالت به سوی روشنایی هدایت و ایمان بکشاند. [طبرسی، مجمع البیان 2: 632].
۸ بهمن
در آیه (فَمَنْ يَكْفُرْ بِالطَّاغُوتِ وَ يُؤْمِنْ بِاللَّهِ فقد استَمْسَكَ بِالْعُرْوَةِ الْوُثْقى لاَ انْفِصامَ لَها) [بقره: 256] اثر کفر به طاغوت و ایمان به خدا را متمسک شدن به عروة الوثقی [دستگیره محکم خدا] بیان نموده است و در روایت ابن عباس از پیامبر گرامی اسلام وارد شده که فرمود:
«من أحب أن يستمسك بالعروة الوثقى التي لا انفصام لها، فليستمسك بولاية أخي و وصيي علي بن أبي طالب، فانه لا يهلك من أحبه و تولاه، و لا ينجو من أبغضه و عاداه». [بحرانی، تفسیر البرهان جلد 1 صفحه 423 شماره 1407]
«هرکس دوست دارد به عروة الوثقی متمسک بشود به ولایت برادرم و وصیم علی بن ابی طالب متمسک شود، زیرا کسی که او را دوست داشته باشد و ولایت او را بپذیرد هلاک نمی شود و کسی که با او بغض و کینه داشته باشد و با او دشمن باشد نجات پیدا نمی کند»
3. تزکیه و تعلیم کتاب و حکمت
خداوند در باره هدف از بعثت پیامبر گرامی اسلام صلی الله علیه وآله در سه آیه فرمود:
(كَما أَرْسَلْنا فيكُمْ رَسُولاً مِنْكُمْ يَتْلُوا عَلَيْكُمْ آياتِنا وَ يُزَكِّيكُمْ وَ يُعَلِّمُكُمُ الْكِتابَ وَ الْحِكْمَةَ وَ يُعَلِّمُكُمْ ما لَمْ تَكُونُوا تَعْلَمُونَ) [البقره/ 151].
«همچنانكه فرستاديم در ميان شما پيغمبرى از شما كه بخواند بر شما آيات ما را و پاك نمايد شما را و بياموزدتان كتاب و حكمت را و بياموزدتان آنچه را كه نبوده باشيد كه بدانيد».
(لَقَدْ مَنَّ اللَّهُ عَلَى الْمُؤْمِنينَ إِذْ بَعَثَ فيهِمْ رَسُولاً مِنْ أَنْفُسِهِمْ يَتْلُوا عَلَيْهِمْ آياتِهِ وَ يُزَكِّيهِمْ وَ يُعَلِّمُهُمُ الْكِتابَ وَ الْحِكْمَةَ وَ إِنْ كانُوا مِنْ قَبْلُ لَفي ضَلالٍ مُبين) [آل عمران/ 164].
«هر آينه به تحقيق منت گذارد خدا بر گروندگان چون برانگيخت در ايشان پيغمبرى را از خودشان كه ميخواند بر آنها آيات او را و پاك ميكند آنان را و ميآموزدشان كتاب و حكمت را و اگرچه بودند از پيش هر آينه در گمراهى آشكار».
(هُوَ الَّذي بَعَثَ فِي الْأُمِّيِّينَ رَسُولاً مِنْهُمْ يَتْلُوا عَلَيْهِمْ آياتِهِ وَ يُزَكِّيهِمْ وَ يُعَلِّمُهُمُ الْكِتابَ وَ الْحِكْمَةَ وَ إِنْ كانُوا مِنْ قَبْلُ لَفي ضَلالٍ مُبين) [جمعه/ 2].
«او است آنكه برانگيخت در ميان غير اهل كتاب پيغمبرى از خودشان كه ميخواند بر آنان آيات او را و پاك ميگرداند ايشانرا و مىآموزد بآنان كتاب و حكمت را و همانا بودند پيشتر در گمراهى آشكار».
در این ایات اهداف بعثت پیامبر گرامی اسلام صلی الله علیه وآله را تلاوت آیات خدا بر مردم، پاک کردن آنان و تعلیم کتاب و حکمت بیان نموده است و بدیهی است که تلاوت آیات خدا خود هدف نیست، بلکه به عنوان مقدمه برای تزکیه و تعلیم است.
علامه طباطبائی (ره) در باره معنی و مقصود از تزکیه نوشته است: «تزكيه از باب تفعيل از ماده زكات به معناى نمو و رشد صالح و شایسته ای است که ملازم خير و بركت باشد، بنا براین تزكيه مردم از سوی او تنميه و رشد دادن آنان به صورت نماء صالح با عادت دادن آنان به أخلاق فاضله و اعمال صالحه است که با این روش در انسانيتشان کمال پیدا میکنند، و حال آنان در دنیا و آخرتشان راست و درست میشود و سعادتمند زندگی کرده و سعادتمند ميمیرند. و تعليم كتاب بيان ألفاظ آيات کتاب خدا و تفسير مشكلات آن است، و مقابل آن تعليم حكمت است که معارف حقيقي ای را گویند که قرآن آنها را دربر دارد». [المیزان 19: 265].
جمع بندی و نتیجه گیری
در آیات قرآن اهداف ارسال پیامبران به ویژه پیامبر گرامی اسلام صلی الله علیه وآله بیان گردیده است و آن اهداف عبارتند از: 1. عبادت خدا، 2. اجتناب از طاغوت، 3. تزکیه و رشد شایسته انسانها، 4. تعلیم کتاب خدا و حکمت.
مقصود از عبادت خدا معنای عام آن است و هر نوع پیروی از خدا را شامل میشود و عبادتی مثل نماز در واقع گزارش بندگی همیشگی نمازگزار در پیشگاه خدا است و لازم است این بندگی صادقانه یعنی مطابق با کردار و گفتار باشد.
طاغوت که اجتناب مردم از آن از اهداف بعثت پیامبران است به معنای هرگونه گمراهی و گمراه گران و ابزار گمراهی است و انسان با بندگی در پیشگاه خدا و دوری نمودن از راه گمراهان از تاریکی های گمراهی رهایی پیدا نموده و به روشنایی هدایت و خوشبختی و سعادت دو جهان نایل می گردد و این است اهداف ارزشمند بعثت. [احمد باقریان ساروی منتشر شده در روزنامه بشیر تاریح 18 / 11/ 1402].
۸ بهمن
هدایت شده از آی توییت
6.1M حجم رسانه بالاست
مشاهده در ایتا
پیشاپیش مبعث رسول اکرم مبارک باد ❤️🤍بفرست برای عزیزانت ❤️🤍
@i_tweett کانال آی توییت 📣
۸ بهمن
۸ بهمن