📚معرفی چند کتاب مفید
به مناسبت ایام نمایشگاه کتاب
✍کشکول ناب حوزوی
👇کانال نشریه معارف:👇
https://eitaa.com/maarefmags_ir
بینشها.pdf
737.5K
🤔بينشها، ارزشها و گرايشها در تدریس معارف اسلامي🤔
✍️دکتر مصطفي دلشاد تهرانی
عضو هيئت علمي دانشگاه قرآن و حديث
✅به نظر ميآيد در دكترين، تكليف سه چيز بايد روشن شود:
الف. تکليف بينشها نسبت به دروس معارف اسلامي.
🔹1. نگاه خودمان نسبت به دروس معارف چيست؟ تلقي ما اين است كه دانش ديني افزايش پيدا كند و اطلاعات معارفي منتقل شود؟ يا بستر تربيت ديني آماده شود؟
از ديد خودمان بايد چه اتفاقي بيفتد؟
🔹2. دانشجو چه ديدي نسبت به اين درس دارد؟ تلقي دانشجو اين است كه در كلاس حاضر ميشود تا با معارف آشنا شود و درس زندگي بياموزد؟ با سبك زندگي آشنا شود؟ ميآيد كه مسلماني را ياد بگيرد؟ يا نمره درس ديگرش را بالا ببرد؟
🔹3. نگاه جامعه به دروس معارف چيست؟تلقي جامعه چيست؟ آيا تلقي جامعه اين است كه دروس معارف گذاشته شده تا ذهن دانشجويان را از چيزهايي كه ميخواهند پر كنند تلقيشان اين است كه آنجا دارند به دانشجوها دينداري و سبك زندگي درست و صداقت و انسانيت و حقوقمندي ميآموزند؟ چه اتفاقي ميخواهد بيفتد؟
🔹4. نگاه مسئولان به دروس معارف چيست؟ آيا نگاهشان اين است كه درسي هست و دانشجويان بايد بگذرانند چون اسمش جمهوري اسلامي است نميشود که دروس معارف وجود نداشته باشد! اگر تا زماني كه چنين ايدهاي باشد، اوضاع هم همينطور ميماند.
✅ادامه مطلب در فایل pdf
📚منبع: نشریه معارف 100.
👇کانال نشریه معارف:👇
https://eitaa.com/maarefmags_ir
May 11
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
⚛️راز ماندگاری حکیم فردوسی از زبان آیت الله جوادی آملی
خدا غریق رحمت کند فردوسی را؛ این حکیم بزرگ، این شیعیِ بزرگ، این مرد بزرگ. این تنها برای رستم و اسفندیار که نبود.
آن زمان که بردن نام مبارک علی بن ابی طالب علیه السلام خون دادن میخواست، گفت:
درست این سخن قول پیغمبر است
که من شهر علمم علیّم در است
.... فرمود:
اگر بار خارست خود کِشتهای
و گر پرنیانست خود رشتهای
این حرف، زیر آسمان، حرف انبیاست،... .
🟢 ۲۵ اردیبهشت روز بزرگداشت حکیم ابوالقاسم فردوسی گرامی باد.
👇کانال نشریه معارف:👇
https://eitaa.com/maarefmags_ir
✳️ امام صادق (ع) و سنگربانی از باورهای قویم شیعی
✍️ استاد علی نصیری گیلانی
⬇️بازخوانی تاریخ حیات ائمه اهل بیت (ع) نشان می دهد که افزون بر ستم بی پایان حاکمان زمان که عملاً زمینه دور ساختن آنان از اداره جامعه را فراهم آورد، شماری از مدعیان فقه دانی و دین شناسی نیز در این گناه بزرگ سهیم بودند و با راه انداختن کرسی درس و بحث و نشستن بر مدار فتوا و قضاوت باعث گمراهی بسیاری از مردم شدند و عملا بستر را برای ستم بیشتر حاکمان جور به اهل بیت (ع) فراهم آوردند.
⬇️این درحالی بود که آنان خود به خوبی می دانستند که از هر جهت از دانش و توانش لازم برای نشستن بر کرسی دین شناسی برخوردار نبوده و می بایست بسان زراره و محمد بن مسلم در برابر اهل بیت (ع) زانو زده و علوم دینی و الهی را از آنان فراگیرند، اما هواهای نفسانی و طلب قدرت و ریاست نگذاشت تا در برابر حق خضوع کنند و به تعبیر اهل بیت هم خود گمراه شدند و هم زمینه گمراهی دیگران را فراهم آورند: «ضلوا و اضلوا»
⬇️بر این اساس مکاتب و مذاهب مختلف در مهم ترین مراکز و شهرهای اسلامی؛ یعنی مکه، مدینه، شام، بصره و کوفه شکل گرفت و مذاهب مختلف کلامی و فقهی خودنمایی کرد. به عنوان نمونه از روایت ذیل که از امام رضا (ع) نقل شده به دست می آید که برخورد اهانت آمیز فقیهان عامه در باره احکام صادر شده از اهل بیت (ع) در دوران امام صادق (ع) استمرار داشته و آن حضرت شاهد جسارت و جهالت امثال ابوحنیفه بوده است:
«عَنِ الْعَبَّاسِ بْنِ هِلَالٍ عَنْ أَبِي الْحَسَنِ الرِّضَا ع قَالَ: إِنَّ جَعْفَرَ بْنَ مُحَمَّدٍ ع قَالَ لَهُ أَبُو حَنِيفَةَ كَيْفَ تَقْضُونَ بِالْيَمِينِ مَعَ الشَّاهِدِ الْوَاحِدِ فَقَالَ جَعْفَرٌ قَضَى بِهِ رَسُولُ اللَّهِ وَ قَضَى بِهِ عَلِيٌّ عِنْدَكُمْ فَضَحِكَ أَبُو حَنِيفَةَ فَقَالَ لَهُ جَعْفَرٌ أَنْتُمْ تَقْضُونَ بِشَهَادَةِ وَاحِدٍ شَهَادَةَ مِائَةٍ فَقَالَ مَا نَفْعَلُ فَقَالَ بَلَى يَشْهَدُ مِائَةٌ فَتُرْسِلُونَ وَاحِداً يَسْأَلُ عَنْهُمْ ثُمَّ تُجِيزُونَ شَهَادَتَهُمْ بِقَوْلِهِ.»
⬇️استشهاد امام صادق (ع) به سیره حضرت امیر (ع) در مواردی از این دست، از دو جهت است:
یک؛ سیره قولی و عملی حضرت امیر (ع) که عموماً در دوران حکومت ایشان رخ نمود، برای مردم کوفه و به ویژه برای فقیهان عامه از هر جهت شناخته شده بوده و قابل انکار نیست.
دو؛ به رغم برخورد ظالمانه عالمان اهل سنت در عدم پذیرش مرجعیت علمی اهل بیت، آنان نسبت به حضرت امیر (ع) ارادت خاصی داشته و طبق مبنای مورد اتفاق خود آن حضرت را به عنوان چهارمین خلیفه و جانشین رسول خدا (ص) می شناسند. از این جهت اگر در درستی حکمِ اعلام شده از سایر ائمه تردید روا دارند، در مورد نظرگاه های حضرت امیر (ع) راهی جز پذیرش ندارند.
⬇️به رغم استدلال قوی و قویم امام صادق (ع)، ابوحنیفه به عنوان پایه گذار رأی، قیاس و استحسان که برای خود جایگاه کاذبی قائل بود، به شیوه قضاوت امام اعتراض داشته و در برابر استدلال محکم امام با بی ادبی کامل و استهزاء برخورد کرد! سکوت و مدارای شگفت آور امام صادق (ع) در برابر عرض اندام علمی ابو حنیفه و استهزاء و جسارت او بسیار درس آموز است.
⬇️روایاتی از این دست به خوبی نشان می دهد که مکتب خلفاء پایه گذار چه انحرافات عظیمی در دین شده و اهل بیت؛ به ویژه امام صادق (ع) به خاطر مواجه بودن گسترده با مکاتب انحرافی، با چه مظلومیت شگفت آوری با کاربست تمام توان خود در برابر انحرافات فکری مدعیان دین شناسی، ایستادگی داشتند.
پیشاپیش شهادت مظلومانه امام صادق (ع) را به محضرت حضرت حجت (ع) و دوستان مکرم و مومن همراه تسلیت و تعزیت می گوییم.
سحر صادق روز دوشنبه
بیست و پنجم اردیبهشت ماه 1402
👇کانال نشریه معارف:👇
https://eitaa.com/maarefmags_ir
#معرفی_کتاب
📍 دفتر ۷۲ ؛ امام صادق علیه السلام تاریخ و سیره
🔻 ۱۵ پرسش و پاسخ دانشجویی با موضوعات :
. زندگانی فردی
. سیره سیاسی و اجتماعی
. نهضت علمی
. پاسخ های کوتاه
. پیام های کوتاه
📚 برای مشاهده متن کامل کتاب، به این آدرس مراجعه فرمایید:
https://www.porseman.com/!k72
جهت درج سوال و ارسال نظرات خود مي توانيد از راه هاي زير استفاده کنيد:
🌐 سامانه پرسمان: porseman.com
📲 پيامك : 30001619
📩 ربات سروش، ایتا ، گپ و بله @porsemanbot
📦 پرسمان در پيام رسان هاي سروش، ايتا، گپ ، بله و روبیکا @Porseman_com
👇کانال نشریه معارف:👇
https://eitaa.com/maarefmags_ir
چالش جایگاه علمی.pdf
4.7M
🚿با چالش جايگاه علمي و آموزشي مواجهايم!
✍️نقطه نظرات سيدمحمد صالحي، مديرگروه معارف اسلامي دانشگاه دولتي اروميه
❓لطفاً ارزيابي خود را از وضعيت فعلي گروههاي معارف اسلامي دانشگاهها، با نظر به وضعيت گروه معارف دانشگاه دولتي اروميه، بيان فرماييد.
❇️ وضعيت گروههاي معارف اسلامي با توجه به رهنمودها و راهكارهايي كه ارائه ميشود، ميتواند خيلي وسيع ديده شود؛ ولي با توجه به موانع و مشكلات و چالشهايي كه وجود دارد و نيز با توجه به عدم تبيين صريح جايگاههايي كه گروههاي معارف اسلامي در حوزههاي مختلف دارند، ميتواند ادامه روند اين گروهها را با مشكلاتي مواجه كند.
يكي از كارهايي كه ما در گروه معارف اسلامي دانشگاه دولتي اروميه انجام داديم، تأسيس انجمن علمي دانشجويي بود؛ كه ما معتقديم همه گروهها ميتوانند اين كار را انجام بدهند. اين انجمن در سال 88 در 8 كارگروه تخصصي: فرهنگي اجتماعي، هنر، عرفان، كلام، تفسير، تاريخ اسلام، سياست و رسانه تشكيل شد كه البته غالب اين كارگروهها متناسب با درسهايي است كه ارائه ميشود و گرايشهايي است كه اساتيد دارند.
✅ادامه مطلب در فایل pdf
📚منبع: نشریه معارف 96.
👇کانال نشریه معارف:👇
https://eitaa.com/maarefmags_ir
⚛شهید مطهری و راه سوم دینداری در دنیای مدرن
📣استاد محمدتقی سبحانی:
☑️شهید مطهری علیرغم اینکه برخوردار از پشتوانههای عقلگرایی اسلامی است اما شخصیتی است که در عصر جدید با اندیشههای جدید، با الگوهای زندگی مدرن درگیر است و پرسشهای جدید و رویکردهای تازه خردگرایانه ذهن و روح آن مرحوم را متوجه خودش میکند. ایشان با اتکا بر عقلگرایی اسلامی و بهرهمندی از سنتهای تاریخی بیشتر دنبال پاسخگویی به این نیازهای جدید و مواجهه انتقادی با عقل مدرن بود. از این جهت شهید مطهری تلاش میکند عقلگرایی اسلامی را در این ساحت تفسیر کند. عقلگرایی که تلاش میکند خودش را با همه وجوه دیگر معرفت جمع کند. عقلگرایی که با دینگرایی کاملا همسو است، عقلگرایی که با معنویتگرایی و اخلاق دینی کاملا در تعامل است.
☑️مطهری سعی میکند عقلگرایی را به ساحتهای عملی هم بکشاند و نشان دهد حیات دینی، احکام دینی و اخلاق دینی سراسر خردگرایانه و عقلمدار است. به گمانم باید این دو ویژگی را در شمار اختصاصات تفکر شهید مطهری مد نظر قرار داد:
✅یکی نگاه جامع به عقلگرایی و توجه به سایر منابع معرفت و ایجاد نوعی هم افزایی میان عرصههای معرفتی؛
✅دوم توجه به اینکه انسان مدرن و جهان جدید جهانی ناظر به عمل و حیات عینی و دنیوی است و تلاش برای اینکه عقلانیت اسلامی را در این ساحت تفسیر کند و نشان دهد الگوی تفکر اجتماعی اسلامی با رویکرد عقلی همراه است.
👈 متن گفتگو: http://ijtihadnet.ir/?p=71244
👇کانال نشریه معارف:👇
https://eitaa.com/maarefmags_ir
⚛فردوسى القدوسي
ملاصدرا در اسفار بيتی منسوب به حکيم فردوسی، شاعر ملی شيعی امامی مذهب ايران را نقل می کند و چنين می نويسد:
"و قال فردوسى القدوسي في ديباجه كتابه:
جهان را بلندی و پستی توی
ندانم چه ای هرچه هستی توی"
(اسفار، 7/ 334).
گرچه در انتساب اين بيت به فردوسی سخن هاست و استاد سجاد آيدنلو در اين زمينه پژوهشی بسيار خوب منتشر کرده اما نفس اينکه ملاصدرا، حکيم بزرگ ايران فردوسی را با تعبير "قدوسی" نام برده بسيار ارزشمند و پر معناست.
https://t.me/azbarresihayetarikhi
👇کانال نشریه معارف:👇
https://eitaa.com/maarefmags_ir
⚛ پدر واقعی اعلام «بیزاری» از فرزند نمی کند!
❇️این تصویر که در آن دختری جوان در نمایشگاه کتاب تهران با پیراهن و شلوار و بدون مانتو (با پوشش به اصطلاح شل حجاب)، در حال معرفی آثار غرفه خود به رهبر معظم انقلاب است و رهبری نیز پدرانه در حال شنیدن سخنان اوست، در فضای رسانه ای بسیار جلب توجه کرده است. تصویری که پرمعناست.
«پدر واقعی ملت» اینگونه است.
👇کانال نشریه معارف:👇
https://eitaa.com/maarefmags_ir
✅ کسب رتبه علمی «ب» نشریه «quranic new studies»
✍️به استناد مصوبه کمیسیون توسعه پژوهش و آموزش عالی قرآنی کشور به تاریخ 1/6/1401 در خصوص تعیین اعتبار نشریات علمی با عنوان « quranic new studies » از شماره اول به صاحب امتیازی جامعةالمصطفی العالمیه تایید شد.
استادان فرهیخته معارف می توانند آثار علمی خود را که مرتبط با این نشریه است، برای ایشان ارسال کنند.
👇کانال نشریه معارف:👇
https://eitaa.com/maarefmags_ir
🌸 کانال نخبگانی و متفاوت "مطالعات فلسفه سیاسی و انقلاب اسلامی" با مدیریت دکتر سیدجواد میرخلیلی، مدرس دانشگاه و مدیر مسئول فصلنامه پژوهشهای فلسفه سیاسی اسلامی، با حضور بیش از 1000 عضو فرهیخته(اعم از اساتید و محققین مطرح حوزه و دانشگاه، و مدیران فرهنگی سیاسی کشور)، با محوریت دروس معارف اسلامی و با پاسخ به سوالات و شبهات در حوزه انقلاب اسلامی، کلیپها و مستندهای کوتاه، اخبار و صوت و گزارش کرسیها و همایشها، معرفی آثار و انتشار یادداشتها و مطالب متنوع دیگر در رابطه با انقلاب اسلامی و فلسفه سیاسی، و مصاحبه های اختصاصی با کارشناسان در پیام رسان ایتا در خدمت اساتید عزیز است.
همچنین از مطالب، تجربیات و معرفی آثار اساتید عزیز در کانال استقبال می شود.
آدرس کانال در پیام رسان داخلی ایتا👇
🆔 https://eitaa.com/joinchat/2640969940Ccb3214bb46
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
❇️موسس تمام تغییرات ژئوپلیتیکی منطقه
توصیف های جالب دکتر بشار جعفری سفیر کهنه کار سوریه در مسکو از رهبری، حاج قاسم و وزرای خارجه ایران.👇کانال نشریه معارف:👇 https://eitaa.com/maarefmags_ir
🔲 چارچوب زندگی صادق
❓پایههای زندگی چیست؟
✍دکتر عباس پسندیده
✳️ امامصادق(ع) پاسخ میدهد:
1⃣ تلاش خستگیناپذیر؛ برای ساختن سرنوشت.
2⃣ حیای الهی؛ عامل خودمهارگری.
3⃣ آرامش و اطمینان؛ نسبت به روزی.
4⃣ آمادگی؛ برای پرده آخر و پایدار زندگی.
❓قِيلَ لِلصَّادِقِ ع عَلَى مَا ذَا بَنَيْتَ أَمْرَكَ ؟
👈فَقَالَ: عَلَى أَرْبَعَةِ أَشْيَاءَ؛
- عَلِمْتُ أَنَّ عَمَلِي لَا يَعْمَلُهُ غَيْرِي فَاجْتَهَدْتُ
- وَ عَلِمْتُ أَنَّ اللَّهَ عَزَّ وَ جَلَّ مُطَّلِعٌ عَلَيَّ فَاسْتَحْيَيْتُ
- وَ عَلِمْتُ أَنَّ رِزْقِي لَا يَأْكُلُهُ غَيْرِي فَاطْمَأْنَنْتُ
- وَ عَلِمْتُ أَنَّ آخِرَ أَمْرِي الْمَوْتُ فَاسْتَعْدَدْتُ.
از امام صادق عليه السلام پرسیدند: امر خود را بر چه اساسى استوار ساخته اى؟
فرمودند: بر چهار اصل:
۱- فهمیدم كه عمل مرا كسى ديگر انجام نمى دهد پس (برای انجام آن) تلاش نمودم؛
۲- دانستم كه خدا بر کار من آگاه است، پس (از کارهای ناشایست) حيا كردم؛
۳- فهمیدم كه روزى مرا ديگرى نمى خورد، پس آرام گرفتم؛
۴-دانستم كه پايان كار من مرگ است، پس براى آن آماده شدم.
📚 بحارالأنوار: ج۷۵، ص۲۲۸.
🏴🏴🏴🏴🏴
زندگیتان صادقی باد.
👇کانال نشریه معارف:👇
https://eitaa.com/maarefmags_ir
⚛ و ماند شیعه
هزار طایفه آمد، هزار مکتب رفت
و ماند شیعه که «قال الامام صادق» داشت...
👇کانال نشریه معارف:👇
https://eitaa.com/maarefmags_ir