🔊 #توجه 🔊
✅ با توجه به مشکلاتی که برای پیام رسان #ایتا به وجود آمده است، متأسفانه مطالب و صوتهای قدیمی تر، قابلیت استفاده را از دست داده اند.
💥 برای دسترسی به اکثر #صوتهای_تدریس موجود در کانال به #سایت
mabaheth.ir
مراجعه شود.
http://eitaa.com/joinchat/761921543C9cf554b0c9
🔊 #پیشنهاد_عضویت به طلبه پساانقلاب و تمدن ساز
💥 «نظام درسی حوزه باید کوتاه، کارآمد و به روز شود.»
(مقام معظم رهبری؛ ۷۹/۷/۱۴)
⏮ #لبیک_عملی و نه #شعاری به دغدغه حضرت آقا:
🔶 برنامه درسی #کوتاه_مدت، #کاربردی و #کارآمد، برای خواندن #دروس_حوزوی از آغاز تا ورود به #درس_خارج و دستیابی به مرتبه نخست #اجتهاد حداکثر در #مدت_شش سال؛
⏮برای دسترسی به :
🔶 برنامه کامل درسی
🔶 پاسخ به پرسش های پرتکرار
🔶 جبران کاستی های درسی
🔶 ملکه شدن ادبیات
🔶 و ...
http://eitaa.com/joinchat/1962278932Cb131348d00
✅ #منابع_لغوی اجتهاد:
🔶 کتب لغوی لازم برای فراید استنباط و اجتهاد را میتوان به سه دسته تقسیم کرد.
1⃣ دسته اول: کتبی که تنها به معنای لغت پرداختهاند و به جایگاه استعمال واژه نظر نداشتهاند. از جمله این کتب میتوان از «العین» خلیل بن احمد، «صحاح اللغة» جوهری، «لسان العرب» إبن منظور، «مصباح المنیر» فیّومی و «قاموس المحیط» فیروزآبادی نام برد.
2⃣ دسته دوم: کتبی که لغت را با توجه به کاربردش در قرآن و حدیث معنا کردهاند. مشهورترین کتاب در لغات قرآن «مفردات» راغب اصفهانی است. مهمترین کتب در لغت روایات نیز «النهایة» ابن اثیر و «مجمع البحرین» طریحی میباشد.
3⃣ دسته سوم: کتبی که ریشه و معنای اصلی لغت را در عصر صدور، به دقت مشخص کردهاند. که «مقاییس اللغة» ابن فارس و همچنین «أساس البلاغة» زمخشری از این دستهاند.
🔶 فقها، معمولا به این کتب لغت مراجعه میکنند. به طور مثال شیخ اعظم انصاری در مکاسب محرمه، هنگامی که به قول لغوی مراجعه میکند، معمولا قولِ به قاموس المحیط، المصباح المنیر، الصحاح و النهایه مراجعه کرده و از آنها نام میبرد.
🔶 البته برخی در لغت قرآن، کتاب «مفردات» را قبول ندارد و میگویند راغب اصفهانی در آن اجتهادات زیادی کرده و نظرات شخصی خودش را اعمال کرده است.
دو کتاب اصلی لغت در احادیث، که به نوعی میتوان آن را با قرآن مشترک نیز دانست، «النهایه فی غریب الحدیث و الاثر»، تألیف إبن الاثیر(م606) است که از اهل سنت میباشد، و «مجمع البحرین»، تألیف فخرالدین طریحی(م1085) که شیعه است، هستند. این دو کتاب، از منابع اصلی رجوع فقها به لغت حدیث میباشد.
اگر فقیه بخواهد اصل و ریشۀ اصلی لغات را در زمان صدور بررسی کند، معمولا از دو کتاب «مغاییس اللغة»، تألیف ابن فارس بن زکریا، و «اساس البلاغة»، تألیف ابوالقاسم محمود بن عمر زمشخری مراجعه میکند. البته کتاب اول از اهمیت بیشتری برخوردار است.
این کتب، عمدۀ کتابهای لغت
مورد استفاده در اجتهاد است که ممکن است، برخی بر روی تعدادی از آنها را تاکید کنند.
⏮ برگرفته از درس #فلسفه_فقه و #روش_شناسی اجتهاد
🔶 آیتالله ملک زاده
http://eitaa.com/joinchat/761921543C9cf554b0c9
آیتالله ملک زاده
✅ #کلان_نظریه یا #فرا_نظریه #تفقه_جامع ⏮ مقصود از جامعیت در تفقه جامع؛ دانستیم که منظور از «تفقّه
✅ #کلاننظریه یا #فرانظریه #تفقه_جامع
⏮ فقه، دانشی ناظر به تحقق؛
🔶 دانش فقه، عمدتاً به نظام رفتاری میپردازد و از جنس دستورالعمل و برنامه کار و اقدام است و اساساً این دانش تدوین شده است تا در عالَم خارج، در فعل مکلفین و در زندگی بشر تحقق یابد. از همین روی، بیهیچ دغدغه میتوان گفت فقه، دانشی ناظر به تحقق است. و همین امر، یعنی ناظر به تحقق بودنِ فقه، میتواند ضامن تحقق عینی و عملی آن هم باشد. و اگر فقیه در مقام اجتهاد و فقاهت با عنایت به این حقیقت و با لحاظ مقام امتثال و تحقق که پهنۀ واقعی حیات انسان است، به استنباط بپردازد طبعاً خروجی استنباط او دست کم در مواردی، که میتواند شامل موارد مهم و سرنوشتسازی هم باشد، متفاوت خواهد بود.
⏮ سطح تحقق فقه، متاثر از سطح تدوین فقه تحقق؛
🔶 همانگونه که بارها گفتهایم، برای زندگی انسان میتوان پنج سطح در نظر گرفت:
1⃣ فردی
2⃣ خانوادگی
3⃣ اجتماعی
4⃣ حکومتی
5⃣ تمدنی
همچنان که گفته شد، فقه برای تحقق در خارج و زندگی انسان، شکل گرفته و تدوین شده است، اما اینکه فقه در چه سطحی از سطوح پنجگانۀ زندگی انسان تحقق پیدا کند، بیش از همه، در گرو آن است که این فقه در مقام تحقیق و تدوین، برای کدامیک از این سطوح و با لحاظ کدامیک از آنها تدوین شده و کدام سطح از این سطوح را هدفگیری و هدفگذاری کرده است.
🔶 به طور مثال، فقهی که برای تحقق در زندگی فردی و ناظر به آن تنظیم شده است، در صورت موفقیت در مقام اجرا، فقط در زندگی فردی و شخصی انسانها خود را نشان میدهد و زندگی آنها را عمدتاً در همین سطح سامان و جهت میدهد. طبعاً انتظار از چنین فقهی برای تأثیرگذاری جدّی و اساسی در سطوح و لایههای دیگر در حیات بشر، انتظار به جایی نیست.
پس اگر مثلاً میخواهیم فقه در عرصه حکومت، حکومتداری و حکمرانی، تحقق و تجلی یابد و یک ساختار حکومتی مبتنی بر شریعت اسلامی شکل بگیرد، نخست باید فقهی مناسب و متناسب با این سطح از زندگی انسانها را سامان دهیم و عرضه نماییم. البته آشکار است که این سخن بدان معنا نمیباشد که به محض شکلدهیِ نظری به فقهی با رویکرد حکومتی و تدوین فقه تخصصی و مضافی همچون فقه الحکومه، کار تمام میشود و به پشت سر نهادن هیچ مرحله و برداشتن هیچ گام دیگری نیاز نیست، ولی بدون شک، یکی از مهمترین گامها در مسیر تحقق فقه در عرصه حکومت، تدوین فقهی ناظر به تحقق در این سطح و عرصه است. همین مطلب درباره تحقق فقه در دیگر سطوح و ساحات حیات بشر نیز صدق میکند.
http://eitaa.com/joinchat/761921543C9cf554b0c9
هدایت شده از برنامه اجتهاد
✅ #سخنرانی
⏮ موضوع: تخصص گرایی و رسالت طلبگی
👤 آیتالله ملک زاده
🔶 ملاک کار طلبگی
🔶 هرچه در قالب دو امر #تفقه و #انذار باشد، در قالب وظایف حوزویان است.
🔶 طلبه پایه ششم، متقفه در دین نیست که بتواند وارد رشته های تخصصی شود.
🔶 در ورود به عرصه های تخصصی، سخن از اشکال نیست بلکه سخن از #رسالت های طلبگی است و اینکه آیا طلبگی طلبه متوقف بر این امور است؟
🔶 آسیب های ورود دانشگاهیان به عرصه نظریه پردازی
📆 ۱۹ اردیبهشت ۱۴۰۰
🕌 مکان: قم، مدرسه علمیه امام محمد باقر(ع)
http://eitaa.com/joinchat/761921543C9cf554b0c9