May 11
✨به نام خدا صفحه ۱
🌴ترجمه و شرح حکمت پانزدهم نهج البلاغه
🌷امیر المومنین علی علیه السلام
⚠️هرکسی درخور سرزنش نیست
متن نهج البلاغه
نهج البلاغه ( نسخه صبحی صالح )
وَ قَالَ (علیه السلام): مَا كُلُّ مَفْتُونٍ يُعَاتَبُ.
فرهنگ لغت
فرهنگ نهج البلاغه (رحیمی نیا)
الْمَفْتُون: در فتنه افتاده، به فتنه گرفتار شده.
ترجمه: مرحوم عبدالحمید آیتی رحمة الله علیه
و فرمود (ع): هر فريب خورده اى درخور عتاب نيست.
شرح : پیام امام امیر المومنین ( مکارم شیرازی )
⁉️ سرزنش گرفتاران چرا؟
🌷امیر المومنین علی عليه السلام در اين کلام
نورانى اش مى فرمايد:
«هر شخص گرفتارى را نمى توان سرزنش کرد
(چه بسا بى تقصير باشد)»;
(مَا کُلُّ مَفْتُون يُعَاتَبُ).
🔴سرچشمه گرفتارى ها و مشکلات و مصائبى که دامن گير انسان مى شود کاملاً مختلف است؛
❇️ گاه نتيجه مستقيم اعمال انسان است....
❇️ ولی گاه مى شود که اين مشکلات کفاره گناهان انسان است ....
❇️و گاه سرچشمه آن آزمايش هاى الهى است....
۱ از ۲ حکمت پانزدهم
#حکمت_های_نهج_البلاغه
ادامه از صفحه ۱ حکمت پانزدهم
⭕️ گاه نتيجه مستقيم اعمال انسان است
که بر اثر ندانم کارى ها، سستى ها، تنبلى ها و استفاده نکردن به موقع از فرصت ها دامان او را گرفته است.
به يقين چنين شخصى درخور سرزنش است.
⭕️ولى گاه مى شود که اين مشکلات کفاره گناهان انسان است.
و خداوند مى خواهد او را به اين وسيله در دنيا پاک کند. چنين کسى گرچه به سبب گناهش درخور سرزنش است ولى چون مشمول لطف الهى شده سزاوار ملامت نيست.
⭕️و گاه سرچشمه آن آزمايش هاى الهى است
که خدا مى خواهد با آن مشکل و گرفتارى بنده خود را پرورش دهد که همچون فولاد آبديده در کوره حوادث مقاوم سازد و يا همچون طلاى ناخالصى را که به کوره مى برند تا خالص گردد او را خالص سازد در اينجا نيز جاى سرزنش نيست
👌بنابراين همه گرفتاران و بلا ديدگان را نمى توان سرزنش کرد و حتى در آنجايى که انسان خود سرچشمه آن گرفتارى باشد باز گاهى جاهل قاصر است و گاه مقصر; تنها اگر مقصر باشد در خور سرزنش است.
🍃اين سخن تفسير ديگرى نيز دارد و آن اين که «مفتون» از ماده «فتن» و «فتنه» در اصل به معناى آزمايش کردن است;
🍃 مثلا هنگامى که مى خواهند طلا را آزمايش کنند آن را به کوره مى برند تا وضع آن روشن شود.
✅ و به همين جهت هر نوع فشار و گرفتارى و مشکلات و گمراهى به عنوان فتنه از آن ياد مى شود و مفتون در عبارت بالا به معناى فريب خورده باشد.
👌همان گونه که درباره شخص گرفتار اشاره شد اين حالت گاهى بر اثر تقصير و گاه بر اثر قصور و گاه بدون اختيار دامان انسان را مى گيرد به همين منظور امام مى فرمايد: تمام کسانى که مفتون هستند سزاوار سرزنش نيستند.(1)
*
پی نوشت:
(1). سند گفتار حکیمانه: ابن ابى الحدید در شرح نهج البلاغه خود مى گوید: امام این سخن را به «سعد بن ابى وقاص»، «محمد بن مسلمه»، «اسامة بن زید» و «عبدالله بن عمر» فرمود در آن زمان که آنها از همراهى امام براى جنگ با شورشیان جمل امتناع کردند. (و این نشان مى دهد که ابن ابى الحدید آن را از جاى دیگرى گرفته است). اضافه بر این مرحوم شیخ مفید در کتاب خود به نام الجَمل از کتاب جمل ابى مخنف (متوفاى 175) داستان مفصلى نقل مى کند که چون على(علیه السلام) مى خواست به سوى بصره براى خاموش کردن آتش فتنه طلحه و زبیر حرکت کند باخبر شد که سه نفر فوق با این که با امام بیعت کرده بودند حاضر به همراهى امام در این مسیر نشدند. (ولى در بعضى از روایات آمده است که هیچ یک از این سه نفر با امام بیعت نکردند) امام(علیه السلام) فرمود: من شما را مجبور نمى کنم که با من بیایید ولى مگر با من بیعت نکرده اید؟ گفتند: بیعت کرده ایم. فرمود: پس چرا همراه من نمى آیید؟ هر کدام از آنها عذرى براى خود بیان کردند (عذرهایى ناموجه) امام در اینجا فرمود: «لَیْسَ کُلُّ مَفْتُون یُعاتَبُ; هر شخص گرفتارى را نباید سرزنش کرد». سپس فرمود: برگردید خداوند مرا از شما بى نیاز خواهد ساخت. جمع دیگرى نیز این جمله حکمت آمیز را در کتاب هاى خود از امام(علیه السلام) نقل کرده اند. (مصادر نهج البلاغه، ج 4، ص 16 با تلخیص).
۲ از ۲ حکمت پانزدهم
#حکمت_های_نهج_البلاغه
💢مهدیه یعنی خانه امام زمان علیه السلام
╭─═ঊঈ🌸یامهدی🌸ঊঈ═─╮
🆔️ https://eitaa.com/joinchat/344719566C925c7e2a87
╰─═ঊঈ🍃یامهدی🍃ঊঈ═─╯
هدایت شده از بلاغ مازندران
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
💢 به مناسبت هشتمین سالگرد شهادت شهید مدافع حرم «حسین بواس»
🎞پخش مستند «یاد کبوتران عاشق» مصاحبه با پدر و مادر بزرگوار این شهید عزیز
🗓 امروز ۲۱ فروردین ۱۴۰۳ از شبکه تبرستان حدود ساعت ۱۵:۳۰
🌹دومین کنگره ۱۰۴۰۰ شهید سرافراز مازندران- دیار علویان خط شکن
مرکز قرارگاه فضای مجازی بسیج استان مازندران
🔻مرجع خبری #بلاغ_مازندران👇
🌐 bloghnews.com
🇮🇷 @blogh_news
🔴اعمال شب و روز عید فطر
💥عبادت در شب عید فطر بسیار مهم است. از امام سجّاد(علیه السلام) روایت شده است که به فرزندانش در مورد این شب سفارش کرده و می فرمودند: این شب، کمتر از آن شب نیست. منظور حضرت(علیه السلام)، شب قدر بود.
✅غسل کردن به هنگام غروبِ روز آخر ماه رمضان مستحب است.
✅مستحب است که بعد از نوافل مغرب، در حالی که دستهای خود را بلند کرده است، بگوید: «یا ذَالمَنِّ و الطَّولِ، یا مُصطَفی مُحَمَّدٍ وَ ناصِرَهُ، صلِّ عَلی مُحَمَّدٍ وَ آلِ مُحَمَّدٍ وَ اغفِر لی کُلَّ ذَنبٍ اَحصَیتَهُ و هُوَ عِندَکَ فی کِتابٍ مُبینٍ»
آن گاه سجده کند و صد بار در سجده بگوید: (اتُوبُ اِلَی اللهِ) سپس حاجت خود را طلب کند.
✅بعد از نماز مغرب، عشاء، صبح و عید، این تکبیر را بگوید: «اَللهُ اَکبَرُ لا اِلهَ الاَّ اللهُ وَ اللهُ اَکبَرُ وَ لِلّهِ الحَمدُ اللهُ اَکبَرُ وَ الحَمدُ لِلّهِ عَلی ما هَدانا» بهتر است این تکبیر را پی در پی در نماز ها ترک نکند.
✅از مهمترین اعمال در این شب، زیارت امام حسین(علیه السلام) است.
✅مستحب است که در روز عید فطر، غسل کند و سزاوار است غسل خود را با بِسمِ الله شروع کند و بعد از انجام آن، بگوید: «اَللّهُمَ اجعَلهُ کَفّارهً لِذُنوبی و طَهِّر دینی وَ اذهَب عنّی الدّرَن»
خدایا این کفّاره گناهانم قرار ده، دینم را پاک گردان و پلیدیها را در من از بین ببر
✅از اعمال این روز، خواندن دعای ندبه و اندوه به خاطر غیبت امام زمان عجل الله تعالی فرجه الشریف و دعا برای فرج او می باشد.
✅خواندن نماز روز عید فطر که دو رکعت است و شرحش در مفاتیح الجنان هست
مهمترین عمل برای شب عید فطر زیارت امام حسین علیه السلام است،
من به صورت جداگانه زیارت راه دور امام حسین علیه السلام را برای شما آماده کردم ان شالله کسی جا نمونه
چراکه امام صادق علیه السلام فرمود؛
سه شب است که هر که در آنها حضرت امام حسین(علیهالسلام) را زیارت کند، گناهان گذشته و آیندهاش آمرزیده میشود: شب نیمه شعبان و شب بیستوسوم ماه رمضان و شب عید فطر.
و هرکس شب نیمه شعبان و شب عید فطر و شب عرفه در یک سال امام حسین را زیارت کند، خداوند براى او هزار حج و هزار عمره پذیرفته مى نویسد و هزار حاجت از حاجتهاى دنیا و آخرت او را برمیآورد .
چون فاصله داریم از کربلا ، زیارتی را به ما یاد دادند که با زیارت حضوری هیچ فرقی ندارد.
حَنَان بن سَدیر گفت: نزد حضرت صادق علیه السلام رفته و تعدادی از یاران حضرتش را در آنجا دیدم. فرمود: ای حنان، آیا در هر ماه حسین بن علی علیه السلام را زیارت می کنی؟ عرض کردم: خیر، فرمود: در هر دو ماه حضرتش را زیارت می کنی؟ عرض کردم: خیر، فرمود: در هر سال چطور؟ عرض کردم: خیر، فرمود: چقدر نسبت به آقایتان جفاکارید! عرض کردم: ای فرزند رسول خدا، کمی زاد و توشه و دوری راه، مانع است. فرمود: آیا می خواهید شما را به زیارت مقبولی راهنمایی کنم، هرچند از راه دور باشد؟ عرض کردم: ای فرزند رسول خدا، چگونه او را زیارت کنم؟ فرمود: روز جمعه یا هر روز دیگر که می خواهی، غسل کن. پاکیزه ترین لباس هایت را بپوش. به بالاترین موضع خانه ات یا به صحرا برو.
رو به قبله کن و بدان که قبر آن حضرت آنجاست. خداوند می فرماید: «فَأَیْنَما تُوَلُّوا فَثَمَّ وَجْهُ اللَّهِ» به هرکجا رو کنید، وجه خدا آنجاست.
آنگاه بگو:
«السَّلَامُ عَلَیْکَ یَا مَوْلَایَ وَ ابْنَ مَوْلَایَ، وَ سَیِّدِی وَ ابْنَ سَیِّدِی، السَّلَامُ عَلَیْکَ یَا مَوْلَایَ، یَا قَتِیلَ بْنَ الْقَتِیلِ، الشَّهِیدَ بْنَ الشَّهِیدِ، السَّلَامُ عَلَیْکَ وَ رَحْمَهُ اللَّهِ وَ بَرَکَاتُهُ،
أَنَا زَائِرُکَ یَا ابْنَ رَسُولِ اللَّهِ بِقَلْبِی وَ لِسَانِی وَ جَوَارِحِی، وَ إِنْ لَمْ أَزُرْکَ بِنَفْسِی وَ الْمُشَاهَدَهِ، فَعَلَیْکَ السَّلَامُ یَا وَارِثَ آدَمَ صَفْوَهِ اللَّهِ، وَ وَارِثَ نُوحٍ نَبِیِّ اللَّهِ، وَ وَارِثَ إِبْرَاهِیمَ خَلِیلِ اللَّهِ، وَ وَارِثَ مُوسَی کَلِیمِ اللَّهِ، وَ وَارِثَ عِیسَی رُوحِ اللَّهِ وَ کَلِمَتِهِ، وَ وَارِثَ مُحَمَّدٍ حَبِیبِ اللَّهِ وَ نَبِیِّهِ وَ رَسُولِهِ، وَ وَارِثَ عَلِیٍّ أَمِیرِ الْمُؤْمِنِینَ وَصِیِّ رَسُولِ اللَّهِ وَ خَلِیفَتِهِ، وَ وَارِثَ الْحَسَنِ بْنِ عَلِیٍّ وَصِیِّ أَمِیرِ الْمُؤْمِنِینَ،
لَعَنَ اللَّهُ قَاتِلَکَ، وَ جَدَّدَ عَلَیْهِمُ الْعَذَابَ فِی هَذِهِ السَّاعَهِ وَ فِی کُلِّ سَاعَهٍ،
أَنَا یَا سَیِّدِی مُتَقَرِّبٌ إِلَی اللَّهِ جَلَّ وَ عَزَّ وَ إِلَی جَدِّکَ رَسُولِ اللَّهِ، وَ إِلَی أَبِیکَ أَمِیرِ الْمُؤْمِنِینَ، وَ إِلَی أَخِیکَ الْحَسَنِ، وَ إِلَیْکَ یَا مَوْلَایَ،
فَعَلَیْکَ سَلامُ اللَّهِ وَ رَحْمَتُهُ بِزِیَارَتِی لَکَ بِقَلْبِی وَ لِسَانِی وَ جَمِیعِ جَوَارِحِی، فَکُنْ یَا سَیِّدِی شَفِیعِی لِقَبُولِ ذَلِکَ مِنِّی، وَ أَنَا بِالْبَرَاءَهِ مِنْ أَعْدَائِکَ وَ اللَّعْنَهِ لَهُمْ وَ عَلَیْهِمْ أَتَقَرَّبُ إِلَی اللَّهِ وَ إِلَیْکُمْ أَجْمَعِینَ، فَعَلَیْکَ صَلَوَاتُ اللَّهِ وَ رِضْوَانُهُ وَ رَحْمَتُهُ».
آن گاه کمی به سمت چپ مایل شو و به جانب قبر علیّ بن الحسین(علی اکبر) علیه السلام که در کنار پای پدرش می باشد، رو کن و به همانگونه که بر پدرش سلام نمودی، بر وی سلام کن و در ادامه برای هر امری از امور دین و دنیای خود دعا کن. سپس چهار رکعت نماز زیارت بخوان، البته نماز زیارت، هشت یا شش یا چهار یا دو رکعت است و افضل آن، هشت رکعت است. سپس به قبله روی کن به طرف قبر ابی عبدالله الحسین علیه السلام و بگو:
«أَنَا مُوَدِّعُکَ یَا مَوْلَایَ وَ ابْنَ مَوْلَایَ، وَ سَیِّدِی وَ ابْنَ سَیِّدِی، وَ مُوَدِّعُکَ یَا سَیِّدِی وَ ابْنَ سَیِّدِی یَا عَلِیَّ بْنَ الْحُسَیْنِ، وَ مُوَدِّعُکُمْ یَا سَادَتِی یَا مَعْشَرَ الشُّهَدَاءِ، فَعَلَیْکُمْ سَلَامُ اللَّهِ وَ رَحْمَتُهُ وَ رِضْوَانُهُ».
پس آنچه می خواهی درخواست کن که همانا زیارت تو از نزدیک و دور قبول می شود
هدایت شده از چالوس رسانه
64.12M حجم رسانه بالاست
مشاهده در ایتا
اختصاصی_چالوس_رسانه
🌹 مستند مصاحبه با پدر و مادر بزرگوار شهید مدافع حرم حسین بواس به مناسبت هشتمین سالگرد شهادت این شهید عزیز
تهیه شده توسط گروه خبری چالوس رسانه
#چالوس_قدمگاه_شهدا #شهید_حسین_بواس
#شهدا_امامزادگان_عشقند
🆔 به بزرگترین شبکه اجتماعی چالوس در ایتا بپیوندید 👇
https://eitaa.com/joinchat/2688418011C14c54a0ad0
7.19M حجم رسانه بالاست
مشاهده در ایتا
الگوی تمامعیار یک فرمانده نظامی در ایران
#صیاد_دلها
#ارتشی_غیور
🌙عید سعید فطر، روز رحمت و پاداش را تبریک و تهنیت عرض میکنیم.
💠کوشش کنیم #باطن خودمان را اصلاح کنیم.
🤲🏻این ماه مبارک با آن همه برکاتی که دارد، ما نمیتوانیم از عهده شُکر یکیاش برآییم ولی باید کوشش کنیم که در این ماه مبارک رمضان که بر ما گذشت، اگر حالی پیدا شد، این حال را تا ماه رمضان دیگر نگه داریم و اگر حالی پیدا نشد متأسف باشیم و کوشش کنیم که پیدا کنیم.
❗️این هیاهوها همه رفتنی است، تمام شدنی است، آنچه که هست آنی است که پیش خود ماست، آن باقی است و با ماست و ما باید کوشش کنیم که باطن خودمان را اصلاح کنیم.
📚امام خمینی (ره)، صحیفه نور، جلد ٢٠ صفحه ٣