✨مسأله دوم اینکه هر محتوایی باید به اهلش گفته شود. چون همه مردم ظرفیت هر محتوایی را ندارند!
موسی(ع) پیامبر اولوالعزم بود، اما در ماجرای همراهی با خضر نشان داد که ظرفیت و تحمل دیدن و شنیدن همه چیز را ندارد. قرآن میگوید همه مردم ظرفیت یکسان ندارند: «لَا تَسْأَلُوا عَنْ أَشْیَاءَ إِن تُبْدَ لَکُمْ تَسُؤْکُمْ» (مائده/۱۰۱) بر این اساس خبر و مطلبی را نقل نکنیم که امنیت فکری و روانی جامعه به هم بخورد.
نکته دیگر اینکه مسایل و مطالب، به روز و به موقع باشد. تقریباً چهل سال پیش در کتابی، ماجرای جالبی را خواندم. شخصی برفهای خانهاش را در منزل همسایه ریخته بود. همسایه شکایتش را به دادگاه برده و در تابستان حکم صادر شده بود که برفهای ریخته شده را برگرداند. زمانی که همه برفها آب شده بود. نوشدارو بعد از مرگ سهراب!
✨مسئله بعد اینکه باید فعالیتها و حرکات دشمنان را رصد کنیم. ببینیم در دیگر سایتها و فضاها چه میگذرد و چه گفته میشود؟ از دشمنان دین و کشور غافل نباشیم. البته این کار خواص است. کسانی که مسئول هستند، مثل نیروی انتظامی، وزارت اطلاعات، سازمان تبلیغات، حوزهها، دانشگاهها و...
در قرآن میخوانیم که وقتی مادر موسی، نوزادش را در صندوقی گذارد و آن را به نیل انداخت، آن را رها نکرد، بلکه به دخترش گفت: «وَ قَالَتْ لِأُخْتِهِ قُصِّیهِ فَبَصُرَتْ بِهِ عَن جُنُبٍ وَهُمْ لَا یَشْعُرُونَ» (قصص/۱۱) بدون آنکه کسی متوجه شود، این صندوق را دنبال کن. ما نیز باید همه چیز را رصد کنیم. خیلی وقتها از مسایل مهم، زمانی خبردار میشویم که کار از کار گذشته است.
✨فضای مجازی باید سالم باشد و حب و بغض شخصی در آن نباشد.
قرآن میفرماید: «شُهَدَاءَ لِلَّـهِ وَلَوْ عَلَی أَنفُسِکُمْ أَوِ الْوَالِدَیْنِ وَالْأَقْرَبِینَ» (نساء/۱۳۵) برای خدا شهادت دهید، اگرچه (این گواهی) به زیان خود شما، یا پدر و مادر و نزدیکان شما بوده باشد! این بدین معناست که در درج اخبار و مطالب قبل از رعایت مصالح شخصی، خدا را در نظر بگیریم.
باید مواظب بود به افراد بیگناه آسیبی نرسد و با آبروی اشخاص بازی نشود. شنیدهام که در سایتها تصاویر و فیلمهایی از افراد معروف و غیرمعروف بدون در نظر گرفتن حریم خصوصی و شخصی افراد دست به دست میشود. قرآن میفرماید: «أَن تُصِیبُوا قَوْمًا بِجَهَالَةٍ» (حجرات/۶) مبادا به گروهی از روی نادانی آسیب برسانید!
چه آبرو ریزیهایی که دراین فضای مجازی ازافراد انجام نشده، عکس وفیلم وچت و......اشخاص را به دروغ وراست منتشر و طرف ازشدت اندوه خودکشی کرده ویا......
خیلی مراقب باشیم
تمام گفتار و رفتار ونیات ما جزو نامه اعمال ماهست
✨باید مراقب باشیم مطلبی که منتشر میکنیم، بازتاب منفی نداشته باشد و مورد سوء استفاده و بهرهبرداری غلط قرار نگیرد.
امام صادق(ع) فرمود: اگر یک چیزی از من شنیدید، با قرآن تطبیق کنید، اگر طبق قرآن بود، از ماست. اگر یک چیزی از ما نقل شد که ضد قرآن بود، قبول نکنید. حدیث را باید تحقیق کرد.
✨فضای مجازی مانع فضای حقیقی نشود.
چنان سرگرم کار در این فضا نشویم که از خانه و خانواده و رفتن به نماز جماعت و جمعه غافل شویم. بدانیم ارتباطی که از طریق فضای مجازی با یکدیگر برقرار میکنیم، حکم دید و بازدید حضوری و ملاقات چهره به چهره و صله ارحام را ندارد.
✨و نکته آخر اینکه باید خط قرمزها را حفظ کنیم و قداستها را نشکنیم. خداوند درباره پیامبرش میفرماید: «وَلَوْ تَقَوَّلَ عَلَیْنَا بَعْضَ الْأَقَاوِیلِ لَأَخَذْنَا مِنْهُ بِالْیَمِینِ ثُمَّ لَقَطَعْنَا مِنْهُ الْوَتِینَ فَمَا مِنکُم مِّنْ أَحَدٍ عَنْهُ حَاجِزِینَ» (حاقه/۴۴-۴۷) اگر او سخنی دروغ بر ما میبست، او را با قدرت میگرفتیم و رگ قلبش را قطع میکردیم و هیچکس از شما نمیتوانست از (مجازات) او مانع شود!
آری! حفظ خط توحید و مقدسات الهی و دینی چنان اهمیتی دارد که پیامبر محبوب خداوند به خاطر آن تهدید به مجازات میشود.
☝️این خیلی نکات مهم داره
اگر به گوشی وفضای مجازی اعتیاد پیدا کنیم ترکش ازمواد مخدر هم سخت تره
نه افراط نه تفریط
و اما درباره کسانی که با قصد و نیت شوم خویش در صدد برهم زدن آرامش جامعه و مردم هستند ؛ کسانی که اخباری را در فضای مجازی منتشر میکنند که در جامعه ولوله میاندازد. قرآن درباره این افراد دستور برخورد شدید داده است و در آیات پایانی سوره احزاب میفرماید:
🌹(احزاب/۶۰-۶۲) اگر منافقان و بیماردلان و آنها که اخبار دروغ و شایعات بیاساس در مدینه پخش میکنند دست از کار خود برندارند، تو را بر ضدّ آنان میشورانیم و جز مدّت کوتاهی نمیتوانند در کنار تو در این شهر بمانند! آنها از همه جا طرد میشوند و هر کجا یافت شوند، دستگیر و به سختترین مجازات خواهند رسید! این سنّت خداوند در اقوام پیشین است و برای سنّت الهی هیچگونه تغییری نخواهی یافت!
مثال درباره نقش نیت دراعمال:
یک نفر سرسفره غذا نمیخوره
حالا علل ونیات گوناگون را بببینید:
سیره ؛ از غذا بدش میاد ؛ مریضه ؛ قهر کرده ؛ داخل غذا چیز بدی دیده ویاریخته
که دیگران مسموم بشن ؛ غذا براش ضررداره و...
اینها یک نوع دلیل ونیت میتونه باشه.
واما دلیل مقدس ومتعالی:
روزه اس ؛
ایثار میکنه، نمیخوره چون غذا مثلا کمه تا دیگران سیر بشن
کاری که درروز وشب عاشورا
امام حسین ع وحضرت زینب س
وقمر بنی هاشم و.... میکردن و سهمیه آب خودرا به افراد خردسال میدادن.
آری! مردم حق دارند در آرامش زندگی کنند. اگر کسی با انتشار یک شعری، طنزی، کاریکاتوری یا فیلمی در فضای مجازی، زلزلهای در جامعه انداخت، خداوند در ابتدا مجازات طرد و تبعید و در مراحل بالاتر بازداشت و حبس و در شرایطی حتی قتل را برای این افراد در نظر گرفته است و در پایان آیه میفرماید: در ادیان دیگر هم اینگونه بوده است. یعنی این قانون فقط برای اسلام نیست. هر حکومتی، با فرد یا افرادی که امنیت جامعه را به خطر بیندازند، برخود سخت میکند.
🔴 چرا افرادی که رنگ و بویی از معنویات نبردهاند وارد گروههای مذهبی میشوند؟!
✨1. به قصد تخریب و دشمنی و لطمهزدن به دین با ایجاد شک و شبهه
✨2. افرادی که حیران و متزلزل در عقیده هستند و نمیدانند چه کار کنند و کجا بروند.
✨3. افرادی که از گروههای فاسد زخم خورده هستند.
✨4. ورود به گروه به نیّت لطمه به مالک گروه به علّت خصومت شخصی
✨5. جاه طلبی
✨6. به علت رودروایسی با مالک و مدیران گروهی که دعوتش کردند.
✨7. بخاطر حسادت و نفاق
✨8. افرادی که دوست دارند رفتارهای زشت را ترویج دهند و از اسلام جلوهی بدی بسازند.
✨9. با ایجاد مسائل بیاهمیت گروه را به حاشیه میکِشند تا از موضوع و هدف اصلی خود دور شود.
✨10. با نیت و هدف مقدس و متعالی
🌸روی تک تک این بندها دقت کنیم که ما جزو کدام دسته وباچه نیت وارد فضای مجازی وگروه مذهبی شدیم؟
بسم الله الرحمن الرحیم 🌹
#انواعجهلوجاهل
✨کلام نورانی امیرالمؤمنین علیه السلام:
اوج نادانى این است که آدمى به نادانى خود ببالد!!
غایهُ الجَهلِ تَبَجُّحُ المَرءِ بِجَهْلِهِ
📚غررالحکم حدیث ۶۳۷۱
درطول تاریخ بشریت ، جامعه جهانی مملو ازاین جاهلهای نادان مغرور به نفهمی خود بوده وهست.
نمونه عینی، داعش، وهابیت، منافقین، و......
دو نوع جهل داریم.
⚜جهل بسیط ، ساده وگسترده
ما از علوم زیادی خبر نداریم
مثلا درباره فیزیک وشیمی ومکانیک و ریاضی و....فنون وحرفه های متفاوت
⚜جهل مرکب:
انسان درعین اینکه نسبت به چیزی جهل داره ازجهل خود خبر نداره و خودشو علامه میدانه
این نوع جهل وحشتناک وبسیار خطرناک
همونها که به علی (ع) گفتن با قبول حکمیت کافر شدی و توبه کن!
یا فرقه های ضاله دیگه درعصر خودمون
خدانکنه انسان درجهل مرکب باشه...