📰 مشاوران سیاسی آمریکا آسیای مرکزی را کانون جدید ژئوپلیتیکی معرفی کرده و بر تعمیق روابط تاکید کردند
دانشگاه جورج واشنگتن آمریکا یک گردهمایی با موضوع "آسیای مرکزی: سیاست چند بردار برای قرن21-استراتژی و توسعه" با حضور کارشناسان برجسته منطقهای و مشاوران سیاست خارجی ایالات متحده برگزار نمود. این نشست، بر افزایش فوق العاده اهمیت ژئوپلیتیکی آسیای مرکزی و تبدیل آن به عنوان پل جدید بین شرق و غرب (پس از جنگ اوکراین و تشدید تنشهای نظامی در خاورمیانه) تاکید داشت.
👇👇ادامه
⬅️ مدیر ارشد بخش اوراسیا در شورای آتلانتیک، آسیای مرکزی را "همسایه دو تن از دشمنان اصلی ایالات متحده" توصیف کرد. او گفت: "غرب باید در آسیای مرکزی بسیار بیشتر از آنچه که هست حضور فعال داشته باشد. اگر رهبری ژئوپلیتیک سالمی داشته باشید، در سیاست خارجی آمریکا باید این را منعکس کنید، که البته آن طور که باید نیست. "
⬅️ آریل کوهن، کارشناس سیاست انرژی، اوراسیا و خاورمیانه اظهار داشت که غرب از نظر تعامل اقتصادی و دیپلماتیک سطح بالا با این منطقه بسیار از روسیه و چین عقب است. وی با اشاره به خلا قدرت ایجاد شده در این منطقه، تاکید نمود که سایر بازیگران مهم منطقهای و جهانی به آسیای مرکزی هجوم می آورند یا انتظار می رود این کار را آغاز کنند.
📄 وی با اشاره به افزایش همکاریهای نظامی ترکیه با تمامی کشورهای منطقه گفت: "ترکیه بازیگر مهمی است و به طور فزایندهای علاقهمند است تا نفوذ و قدرت خود را در منطقه، یعنی اکثریت ترکها و اکثریت مطلق سنیها، نشان دهد." همچنین افزود: هند نیز دیر یا زود نقش فزایندهای در منطقه ایفا خواهد کرد و پاکستان نیز علاقه مند به ورود به این بازی است. همزمان، کشورهای عربی به عنوان سرمایه گذاران اقتصادی جدی در منطقه ظاهر می شوند.
📄 این کارشناس ادامه داد: با توجه به تشدید رقابت با چین و روسیه، غرب باید همکاری امنیتی و نظامی را با آسیای مرکزی گسترش دهد؛ دور شدن از آسیای مرکزی منطقی نیست.
⬅️ فردریک استار، یکی از اعضای برجسته بخش اوراسیا در شورای سیاست خارجی آمریکا، تایید نمود که فهرست بازیگرانی که برای نفوذ در آسیای مرکزی رقابت می کنند گسترش یافته است.
کانال #مرکز_مطالعات_آسیای_مرکزی | ماوراء النهر:
@mavaraonnahr
📰 سومین مجمع اقتصادی اتحادیه عرب با آسیای مرکزی و آذربایجان برگزار خواهد شد
⬅️ ۳۰ آوریل سال جاری میلادی، سومین مجمع اقتصادی اتحادیه عرب با آسیای مرکزی و آذربایجان به میزبانی دوحه برگزار خواهد شد.
📄 ۱۰ مارس، پیشنشست این مجمع برای هماهنگی و بررسی مقدمات آن در سطح نمایندگان کشورهای عضو اتحادیه عرب به ریاست قطر برگزار شد.
📄 این مجمع پس از یک توافقنامه همکاری بین دبیر کل اتحادیه عرب و وزرای خارجه کشورهای آسیای مرکزی و آذربایجان در سال ۲۰۱۴ راهاندازی شده است.
📄 دستیار دبیرکل اتحادیه عرب در امور سیاسی بینالملل در اظهاراتی با اشاره به دو نشست پیشین این مجمع، هدف این نشست را بهبود مکانیسم های همکاری و تعمیق روابط کشورهای عرب، آسیای مرکزی و آذربایجان اعلام داشت.
کانال #مرکز_مطالعات_آسیای_مرکزی | ماوراء النهر:
@mavaraonnahr
📰 مصاحبه با کارشناس قزاق حول موضوع نفوذ رسانههای غربی در قزاقستان و آسیای مرکزی
مصاحبه EurasiaExpert با آلژان اسماگولف کارشناس و فعال حقوق بشر قزاق
⬅️ نفوذ رسانه های غربی در جامعه قزاقستان چقدر گسترده است؟ آیا آنها افکار عمومی را در قزاقستان شکل می دهند یا تأثیر آنها محدود به حوزه ها و مخاطبان خاصی است؟
⬅️ عمده ترین روشهای نفوذ مخرب رسانههای غربی بر فضای اطلاعاتی قزاقستان چیست و این امر چه پیامدهایی برای جامعه می تواند داشته باشد؟
⬅️ دلیل اقدامات ضدروسی در جمهوری چیست و چگونه با اظهارات مقامات قزاقستان در مورد تمایل آنها به تقویت روابط با روسیه مطابقت دارد؟
...
کانال #مرکز_مطالعات_آسیای_مرکزی | ماوراء النهر:
@mavaraonnahr
📰 گفتگوی سفیر ازبکستان و رئیس دانشگاه فناوری رژیمصهیونیستی
⬅️ ۱۳ مارس، جهانگير امیناف سفیر ازبکستان در رژیم صهیونیستی با دکتر ادوارد یعقوباف رئیس دانشگاه فناوری و تکنولوژی رژیمصهیونیستی (HIT-Holon) به گفتگو نشست. در این گفتگو، طرفین حول راههای توسعه همکاریهای آموزشی و فرصتهای جدید به تبادل نظر پرداختند.
✍️ گفتنیست، ادوارد یعقوباف ریاضیدان بومی ازبکستان است که در سمت ریاست HIT Holon رژیمصهیونیستی تلاش ویژهای برای توسعه روابط آموزشی با وطن خود ازبکستان کرده است.
کانال #مرکز_مطالعات_آسیای_مرکزی | ماوراء النهر:
@mavaraonnahr
📰 نشست موسسه مطالعات استراتژیک ازبکستان و نمایندگان سنتکام
⬅️ به گزارش رسانههای دولتی ازبکستان، در تاریخ ۶ مارس، نشستی بین کارشناسان موسسه دولتی مطالعات استراتژیک ازبکستان و نمایندگان سنتکام ایالات متحده آمریکا برگزار شده است. در این دیدار، طرفین در مورد همکاریهای منطقهای و مسائل امنیتی جاری در آسیای مرکزی به تبادل نظر پرداختند.
📄 گفته می شود که نمایندگان سنتکام در این دیدار گزارش کاملی از موضع ازبکستان و اقدامات آن در راستای تقویت امنیت منطقه دریافت نمودند.
کانال #مرکز_مطالعات_آسیای_مرکزی | ماوراء النهر:
@mavaraonnahr
📰 رئیس جمهور قرقیزستان دستور بازنگری لایحه نظارت بر رسانه ها را صادر کرد
⬅️ صدیر جبارف رئیس جمهور #قرقیزستان پس از گفتگو با بیش از ۴۰ نماینده از رسانه های فعال این کشور، لایحه نظارت بر رسانه ها را که در دست بررسی پارلمان قرار داشت برای بازنگری و اصلاح بازپس گرفت.
📄 در حال حاضر شرایط و ضوابط فعالیت رسانهها در این کشور با قانونی که در سال ۱۹۹۲ میلادی تصویب شده بود مشخص می شود.
📄 لایحه جدید در صدد افزایش نظارت و تنظیم پروتکلهای جدیدی مربوط به فعالیت رسانهها در این کشور بود که فعالیت بسیاری از رسانههای خارجی فعال در این کشور را در تنگنا قرار میداد و شرایط اهدای مجوز به رسانه و روزنامههای داخلی را حساس تر می نمود.
📄 این لایحه با مخالفتهای بسیاری از سوی سازمانهای بینالمللی و برخی کشورها به بهانه نقض آزادی بیان مواجه شده بود.
کانال #مرکز_مطالعات_آسیای_مرکزی | ماوراء النهر:
@mavaraonnahr
📰 مشارکت در حال رشد امارات و آسیای مرکزی
یادداشتی از پژوهشگر مرکز تحقیقاتی Trends
#امارات_متحده_عربی در روابط خارجی خود بر این باور است که اقدام جمعی در سطح بینالمللی راه مقابله با چالشهای مشترک جهانی است و سالها است که این کشور در مشارکتهای خارجی خود بر استراتژی تنوعبخشی در اتحادهای بینالمللی تکیه کرده است. حرکت منطقهای و بین المللی، برای اطمینان از فرصت های تجاری و سرمایه گذاری، و دستیابی به ثبات و امنیت بین المللی.
👇👇ادامه
به موازات چشم انداز امارات در سیاست خارجی، قدرت های آسیایی نیز مشتاق همکاری با کشورهای شورای همکاری خلیج فارس به رهبری امارات هستند، به ویژه منطقه آسیای مرکزی که از نظر تاریخی کانون توجه اعراب و مسلمانان بوده است. بر پیوند فرهنگ اسلامی و فرهنگ کشورهای آسیای مرکزی برای نزدیکی دو منطقه در اولین اجلاس سران کشورهای آسیای مرکزی و خلیج عربی در سال 2023 تاکید شد تا بنیانهای روابط دو منطقه را پایه گذاری کنند. پنج کشور آسیای مرکزی، قزاقستان، قرقیزستان، تاجیکستان، ترکمنستان و ازبکستان بیش از 4 میلیون کیلومتر مربع وسعت دارند و به دلیل موقعیت جغرافیایی، ذخایر بزرگ انرژی و منابع معدنی و ژئواستراتژیک آن متمایز است؛ منطقه ای که با روسیه، چین، هند، ایران و دریای خزر در تماس است.
روابط امارات متحده عربی با کشورهای آسیای مرکزی در سال های اخیر شاهد رشد قابل توجهی بوده است که دلیل آن پتانسیل بسیار زیاد برای سرمایه گذاری است، زیرا این منطقه در استراتژی سرمایه گذاری خود مقصد مطلوب امارات است و در حال حاضر بیش از 200 شرکت اماراتی در قزاقستان فعالیت می کنند. امارات سرمایه گذاریهای زیادی در بخش بنادر، کشتیرانی و انرژی منطقه بویژه قزاقستان و ازبکستان نموده و با اکثر دولتهای منطقه همکاری های سیاسی، فرهنگی، امنیتی و نظامی ایجاد کرده است. امارات متحده عربی با کشورهای آسیای مرکزی برای همکاری در چندین موضوع از جمله مبارزه با تروریسم تفاهم دارند و علاقه متقابل وجود دارد؛ بویژه پس از خروج نیروهای غربی از افغانستان و افزایش تهدید تروریسم برای منطقه به ویژه کشورهای همسایه مانند تاجیکستان، ازبکستان و ترکمنستان. این منطقه همچنین محلی برای رقابت استراتژیک بین قدرت های جهانی در منطقه است و دولتهای آن در تکاپوی ایجاد تعادل بین آنها هستند که موجب ایجاد منافع متقابل زیادی با قدرتهای منطقهای شده است.
با درک اهمیت همکاری امارات متحده عربی با آسیای مرکزی، مرکز تحقیقات و مشاوره Trends با مشارکت موسسه بین المللی دیپلماسی فرهنگی، کنفرانس «دیپلماسی مدرن در عصر جهانی شدن: افق های جدید و پیامدهای همکاری بین کشورهای جهان» را برگزار خواهد کرد. امارات متحده عربی به منظور تمرکز بر نقش دیپلماسی در یک عصر نو و به هم پیوسته و رقابتی، در حال اعمال دیپلماسی مقتضی آن در روابط خود با این منطقه و بررسی دقیق آینده این روابط در زمینه های اقتصادی، انرژی، تجاری است.
امارات متحده عربی با کشورهای آسیای مرکزی همکاری می کند و به دنبال افزایش سرمایه گذاری، همکاری و مشارکت و کشف افق های جدید برای تعامل است و به این منظور بدنبال مطالعات مراکز تحقیقاتی خود و منطقه است که به تصمیم گیرندگان اطلاعات لازم برای حرکت را می دهد. بویژه در پروندههای مبارزه با تروریسم با و تعاملات اقتصادی و تجاری و توازن های منطقه ای.
کانال #مرکز_مطالعات_آسیای_مرکزی | ماوراء النهر:
@mavaraonnahr
📰 قانون نظارت بر "عوامل خارجی" در پارلمان قرقیزستان تصویب شد
⬅️ پنجشنبه ۱۴ مارس ۲۰۲۳، قانون پرحاشیه نظارت بر "عوامل خارجی" در پارلمان #قرقیزستان تصویب شد.
👇👇ادامه
این قانون تمامی سازمانهای غیر دولتی فعال در این کشور که از خارج تأمین مالی می شوند و NGO-های غربی را "عوامل خارجی" معرفی می کند و آنها را ملزم به ارائه تمامی گزارشات مالی و فعالیتهایشان به دولت می کند. در بخشی از اهداف این لایحه چنین ذکر شده است که قرقیزستان به دنبال شفافیت بیشتر در مورد فعالیت عوامل حقوقی و حقیقی خارجی در این کشور و افزایش نظارت بر آنها است.
📄 این لایحه از ابتدا با فراز و نشیب های زیادی در حاشیه روبرو شد و در معرض انتقادات تند سازمانهای بینالمللی و کشورهای غربی قرار گرفت. اخباری مبنی بر تهدید مستقیم برخی نمایندگان پارلمان به تحریم توسط #آمریکا، در رسانه ها منتشر شده بود. لزلی ویگر سفیر آمریکا در قرقیزستان بارها مستقیم و غیرمستقیم به این لایحه واکنش نشان داده بود و در آخرین اظهار نظر خود تاکید کرد که محدود شدن NGO-های ما در این کشور موجب کاهش فعالیت های بشردوستانه واشنگتن و اروپا خواهد شد. اخيرا نیز هیئت اتحادیه اروپا و سفارت های کانادا، فرانسه، آلمان، بریتانیا و ایالات متحده با انتشار یک بیانیه از صدیر جبارف رئیس جمهور قرقیزستان خواستند که این لایحه را امضا نکند. پیش از این نیز آنتونی بلینکن وزیر امورخارجه ایالاتمتحده در یک نامه خواستار حذف این لایحه شده بود و رئیس جمهور قرقیزستان را به کاهش سرمایهگذاریهای اقتصادی تهدید نمود.
📄 ماری استروترز مدیر اروپای شرقی و آسیای مرکزی عفو بینالملل نیز پس از تصویب این قانون در قرقیزستان، اظهار داشت که این قانون بسیار محدود کننده سازمان های غیر دولتی باید توسط صدیر جبارف وتو شود.
📄 باید گفت، بیش از ۱۷ هزار NGO غربی بزرگ و کوچک در قرقیزستان فعالیت می کنند و نقش آنها در انقلابهای رنگی این کشور بر کارشناسان و تحلیلگران آشکار است و سالهاست که تأثیر سازمانهای غیرانتفاعی غرب در سیاستهای دولت و جو حاکم در قرقیزستان مورد بحث است.
کانال #مرکز_مطالعات_آسیای_مرکزی | ماوراء النهر:
@mavaraonnahr
📰 شبکه جاسوسی غرب در آسیای مرکزی؛ غرب چگونه در آسیای مرکزی جاسوسی می کند
یادداشت اختصاصی StanRadar:
رسانه روسی استانرادار نوشت: یک قانون قدیمی وجود دارد به نام "قانون آینه"؛ می گوید پیش از اینکه کسی را جاسوس خطاب نمایید، به آینه نگاه کنید، شاید شما هم جاسوس هستید. این قاعده با سطحی بالا در آسیای مرکزی صدق می کند (غرب از تمامی ظرفیتهای خود برای جاسوسی در این منطقه در سطوح مختلف بهره می گیرد) و حدود ۴۰ سرویس اطلاعاتی از کشورهای مختلف در این منطقه فعال هستند که ۱۶ تا از آنها مربوط به ایالات متحده است.
👇👇ادامه