هدایت شده از مناهج 🇵🇸🇮🇷
جدول مراقبه رجبالمعظم 1445.pdf
772.3K
🌀 جدول مراقبهی رجبیه
📝 اعمال و اذکار ماه رجب
📿 اعمال آورده شده در جدول مراقبه، مخصوص کل ماه است که برای آسانی انجام آن و دائم الذکر بودن، به تعداد روزهای ماه تقسیم گردیده است؛ با انجام اعمال و اذکار هر روز، خانهی مربوط را علامت بزنید.
♨️ مطابق توان و ظرفیت خود اذکار را انتخاب کنید و لازم نیست همهی اعمال را انجام دهید.
✅ به جهت تأکید اساتید اخلاق، دعاهای روزانه ماه رجب نیز به جدول مراقبه اضافه شدهاند.
📚 منابع:
1️⃣ اقبال الاعمال
2️⃣ مفاتیح الجنان
#نشر_حداکثری
#مراقبه_رجب
#رجب
@Manahejj
مراحل و شیوه های بخشودگی
[به مناسبت ماه رجب ماه بخشش و استغفار]
#منبر_پانزده_دقیقه_ای
بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِیمِ
اَلْحَمْدُ لِلَّهِ رَبِّ الْعَالَمِینَ وَ صَلّیَ اللهُ عَلَى خَیرِ خَلْقِهِ مُحَمَّدٍ وَ آلِهِ الطَّاهِرِین
🌙بیان احکام
اگر مسافری در شهری مثل مشهد قصد ده روز کند باید نماز را کامل بخواند.البته قصد ده روز به شرطی صحیح است که بداند ده روز کامل می ماند که ده روز کامل یعنی حداقل 240 ساعت بتواند در مشهد بماند و اگر شب آمده حداقل تا غروب روز دهم بماند.
🌸شعر
بازآ بازآ هر آنچه هستی بازآ
گر کافر و گبر و بت پرستی بازآ
این درگه ما درگه نومیدی نیست
صد بار اگر توبه شکستی بازآ
ای واقف اسرار ضمیر همه کس
در حالت عجز، دستگیر همه کس
یارب تو مرا توبه ده و عذر پذیر
ای توبه ده و عذرپذیر همه کس
جز وصل تو دل به هرچه بستم، توبه
بی یاد تو هرجا که نشستم، توبه
در حضرت تو، توبه شکستم صدبار
زین توبه که صد بار شکستم، توبه
✅بیان فضیلت ماه رجب
امام صادق(ع) میفرماید:
«إِذَا كَانَ يَوْمُ الْقِيَامَةِ نَادَى مُنَادٍ مِنْ بُطْنَانِ الْعَرْشِ أَيْنَ الرَّجَبِيُّونَ فَيَقُومُ اُنَاسٌ يُضِيءُ وُجُوهُهُمْ لِأَهْلِ الْجَمْعِ، عَلَى رُءُوسِهِمْ تِيجَانُ الْمَلَك، مُكَلَّلَةً بِالدُّرِّ وَ الْيَاقُوتِ مَعَ كُلِّ وَاحِدٍ مِنْهُمْ أَلْفُ مَلَكٍ عَنْ يَمِينِهِ وَ أَلْفُ مَلَكٍ عَنْ يَسَارِهِ، يَقُولُونَ هَنِيئاً لَكَ كَرَامَةُ اللَّهِ عَزَّ وَ جَلَّ يَا عَبْدَ اللَّهِ، فَيَأْتِي النِّدَاءُ مِنْ عِنْدِ اللَّهِ جَلَّ جَلَالُهُ عِبَادِي وَ إِمَائِي وَ عِزَّتِي وَ جَلَالِي لَأُكْرِمَنَّ مَثْوَاكُمْ وَ لَأُجْزِلَنَّ عَطَاكُمْ [عَطَايَاكُمْ] وَ لَأُوتِيَنَّكُمْ مِنَ الْجَنَّةِ غُرَفاً تَجْرِي مِنْ تَحْتِهَا الْأَنْهارُ خالِدِينَ فِيها نِعْمَ أَجْرُ الْعامِلِينَ إِنَّكُمْ تَطَوَّعْتُمْ بِالصَّوْمِ لِي فِي شَهْرٍ عَظَّمْتُ حُرْمَتَهُ وَ أَوْجَبْتُ حَقَّهُ مَلَائِكَتِي أَدْخِلُوا عِبَادِي وَ إِمَائِي الْجَنَّةَ، ثُمَّ قَالَ جَعْفَرُ بْنُ مُحَمَّدٍ: هَذَا لِمَنْ صَامَ مِنْ رَجَبٍ شَيْئاً وَ لَوْ يَوْماً وَاحِداً فِي [مِنْ] أَوَّلِهِ أَوْ وَسَطِهِ أَوْ آخِرِه؛»
روز قیامت از درون عرش پروردگار، منادی ندا میدهد: کجایند رجبیّون؟ پس گروهی از مردم بپا میخیزند که صورتهایشان برای اجتماع کنندگان (اهل قیامت) نورافشانی میکند و تاجهای فرشتگان بر سر آنهاست، در حالی که مزین به درّ و یاقوتند، با هر یک از آ نها هزار فرشته از راست و هزار فرشته از چپ همراه هستند که میگویند: گوارا باد کرامت و عنایت ویژة پروردگار بر تو ای بندة خدا! پس ندایی از جانب خداوند میرسد (که میفرماید): ای بندگان و کنیزان من! به عزت و جلالم قسم که قطعاً جایگاهتان را گرامی داشته و عطایای شما را وافر قرار خواهم داد و قصرهایی از بهشت به شما خواهم بخشید که نهرها از زیر آن جاری و همیشه در آنجا خواهید بود و (چه زیبا و) خوب است پاداش عمل کنندگان. شما بدون اجبار و تکلیف برای من روزه گرفتید، در ماهی که احترام آن را بزرگ شمردم و حق آن را لازم کردم. ای فرشتگانم! بندگان و کنیزهایم را داخل بهشت کنید. سپس امام صادق فرمودند: این برای کسی است که در ماه رجب روزهای گرفته باشد، ولو یک روز؛ در اول یا وسط یا آخرش.»(۱)
➖ماه رجب در نزد عارفان و اهل سیر و سلوک از جایگاه ویژهای برخوردار است.
➖پیامبر(ص) فرمود: «رَجَبٌ شَهْرُ الِاسْتِغفَارِ لِأُمَّتِی أَکْثِرُوا فِیهِ الِاسْتِغفَارَ- فَإِنَّهُ غَفُورٌ رَحِیمٌ» رجب، ماه استغفار امت من است. در این ماه بسیار استغفار کنید که خداوند غفور و رحیم است. (۲)
➖ازحضرت رسول اكرم (ص) روايت شده كه: هر كس در ماه رجب صد مرتبه بگويد:
«أَسْتَغْفِرُ اللَّهَ الَّذِى لا إِلَهَ إِلا هُوَ وَحْدَهُ لا شَرِيكَ لَهُ وَ أَتُوبُ إِلَيْهِ»
و آن را به صدقه ختم فرمايد حق تعالى براى او به رحمت و مغفرت و كسى كه چهار صد مرتبه بگويد بنويسد براى او اجر صد شهيد عطا فرمايد.(۳)
قبلا در ضمن یک منبر در مبحثی مفصل در باره فضیلت ماه رجب بحث شده است 👈 لینک
https://eitaa.com/menbare_tollab/19054
از آنجایی که ماه رجب ، ماه استغفار است ، مناسب است مبحثی در مورد انواع شیوه های استغفار و بخشودگی بحث شود، فلذا با همین رویکرد بحثی تقدیم میشود؛
🔻 ادامه دارد 👇👇
✅ کانال محتوایی منبر طلاب🔰🔰🔰
http://eitaa.com/joinchat/3087990800Cdc959f683d
💠حکایت
[ایجاد انگیزه]
شخصی در حضور امام علی علیه السلام «استغفرالله» کرد.
از آنجا که بسیار دیده شده افرادی، این جمله را به طور سطحی و بی آنکه از صمیم قلب ، قصد طلب بخشش داشته باشند و برای رسیدن به بخشودگی قدم های لازم را بردارد صرفا با زبان آوردن کلمه استعفار خیال میکند استغفار کرده است لذا امام علی علیه السلام به او فرمود:
«ثَکِلَتْکَ أُمُّکَ، أَتَدْرِي مَا الاِسْتِغْفَارُ؟ الاِسْتِغْفَارُ دَرَجَةُ آلْعِلِّيِّينَ ، و هُو اسمٌ واقعٌ على سِتَّةِ مَعـانٍ : أوّلُها النـدمُ علـى ما مضى ، و الثّاني العَزْمُ على تَرْكِ العَوْدِ إلَيهِ أبَدا ، و الثّالثُ أنْ تُؤدّيَ إلى المَخْلوقينَ حُقوقَهُم ··· و الرّابعُ أنْ تَعْمِدَ إلى كُلِّ فَريضةٍ علَيكَ ضَيَّعْتَها فتُؤدّيَ حَقَّها ، و الخامسُ أنْ تَعْمِدَ إلى اللَّحمِ الَّذي نَبَتَ على السُّحتِ فتُذيبَهُ بالأحْزانِ حتّى تُلْصِقَ الجِلدَ بالعَظمِ و يَنْشَأ بَينَهُما لَحمٌ جديدٌ ، و السّادسُ أنْ تُذيقَ الجِسمَ ألَمَ الطّاعةِ كما أذَقتَهُ حَلاوةَ المَعصيةِ ، فعند ذلكَ تقولُ : أستَغْفِرُ اللّه»
«مادرت به عزایت بنشیند آیا می دانی معنی «استغفار» چیست؟!» استغفار، مقام بلند مرتبگان است.
و آن را شش شرط است، نخست پشيمانى برگذشته. دوم، عزم بر ترك بازگشت به طور هميشه. سوم، اين كه حقوق مردم را ادا كنى تا با خداى عارى از هر گناهى ديدار نمايى. چهارم، هر واجبى را كه بر عهده تو بوده و انجامش نداده اى، به جاى آورى. پنجم، آنكه گوشتى را كه در گناه بر پيكرت روييده، در غمها و اندوهان آب كنى تا پوستت به استخوانت بچسبد و ميان پوست و استخوان گوشت تازه برويد. ششم، جسم خود را رنج طاعت بچشانى، همچنان، كه بر او حلاوت معصيت چشانده بودى. در اين هنگام بگوى: استغفر الله.(۴)
👌چنانچه در این حکایت که مشتمل بر آموزه ای زیبا از حضرت امیر(ع) است به مراحل و شرایط استغفار اشاره شده است در ادامه برخی دیگر از شیوه های طلب بخشودگی و پاک شدن از گناهان ذکر خواهد شد.
✔️نماز
➖قرآن کریم در نشانه های پرهیزکاران می خوانیم: «الَّذِینَ یُؤْمِنُونَ بِالْغَیْبِ وَیُقِیمُونَ الصَّلَوهَ وَمِمّا رَزَقْناهُمْ یُنْفِقُونَ»؛ «(پرهیزکاران) کسانی هستند که به غیب ایمان داشته، و نماز به پا می دارند و از آنچه ما به آنان روزی کرده ایم انفاق می کنند. »(۵)
➖وَأَقِمِ الصَّلَاةَ طَرَفَيِ النَّهَارِ وَزُلَفًا مِّنَ اللَّيْلِ ۚ إِنَّ الْحَسَنَاتِ يُذْهِبْنَ السَّيِّئَاتِ ۚ ذَٰلِكَ ذِكْرَىٰ لِلذَّاكِرِينَ»
در دو طرف روز، و اوایل شب، نماز را برپا دار; چرا که حسنات، سیّئات (و آثار آنها) را از بین مى برند; این تذکّرى است براى کسانى که اهل تذکّرند.(۶)
✔️احسان و نیکوکاری
خداوند،در ترسیم حالت محتضر می فرماید: «وَأَنْفِقُوا مِنْ مَا رَزَقْنَاکمْ مِنْ قَبْلِ أَنْ یأْتِی أَحَدَکمُ الْمَوْتُ فَیقُولَ رَبِّ لَوْلَا أَخَّرْتَنِی إِلَی أَجَلٍ قَرِیبٍ فَأَصَّدَّقَ وَأَکنْ مِنَ الصَّالِحِینَ وَلَنْ یؤَخِّرَ اللَّهُ نَفْسًا إِذَا جَاءَ أَجَلُهَا وَاللَّهُ خَبِیرٌ بِمَا تَعْمَلُونَ» و از آنچه روزی شما کرده ایم انفاق کنید پیش از آنکه یکی از شما را مرگ فرا رسد و بگوید: پروردگارا! چرا تا مدتی بیشتر اجل مرا به تاخیر نینداختی تا صدقه دهم و از صالحان و نیکوکاران باشم؟ ولی هر کس اجلش فرا رسد، هرگز خدا آن را به تاخیر نمی افکند؛ و خدا به آنچه می کنید آگاه است. (۷)
➖امام صادق(ع) در این باره می فرماید:« ثَلاثٌ مَنْ اَتَی اللهَ بِواحِدَهْ مِنْهُنَّ اَوْجَبَ اللهُ لَهُ الْجَنَهْ اَلاْنْفاقُ مِنْ اِقْتارٍ وَ الْبِشْرُ لِجَمیعِ الْعالَمِ وَ الاِنْصافُ مِنْ نَفْسِهِ» ؛ هر کس یکی از این کارها را به درگاه خدا ببرد، خداوند بهشت را برای او واجب می گرداند: انفاق در تنگدستی، گشاده رویی با همگان و رفتار منصفانه. (۸)
➖پیامبر(ص) می فرماید: «اَلصَّدَقَهْ عَلی وَجهِها وَاصطِناعُ المَعروفِ وَ بِرُّ الوالِدَینِ وَصِلَهْ الرَّحِمِ تُحَوِّلُ الشِّقاءَ سَعادَهْ وَتَزیدُ فِی العُمرِ وَ تَقی مَصارِعَ السُّوءِ» صدقه بجا، نیکوکاری، نیکی به پدر و مادر و صله رحم، بدبختی را به خوشبختی تبدیل و عمر را زیاد و از پیشامدهای بد جلوگیری می کند.(۹)
🔻 ادامه دارد 👇👇
✅ کانال محتوایی منبر طلاب🔰🔰🔰
http://eitaa.com/joinchat/3087990800Cdc959f683d
✔️اصلاح گری و مهر گستری
امام صادق(ع) می فرماید: «صَدَقَةٌ یحِبُّهَا اللّه: إِصلاحٌ بَینَ النّاسِ إِذا تَفاسَدوا، وَتَقارُبٌ بَینَهُم إِذا تَباعَدوا» صدقه ای که خداوند آن را دوست دارد عبارت است از: اصلاح میان مردم هرگاه رابطه شان تیره شد و نزدیک کردن آنها به یکدیگر هرگاه از هم دور شدند. (۱۰)
➖ پیامبر(ص) می فرماید:« اَلا اُخبِرُکم بِاَفضَلَ مِن دَرَجَةِ الصّیامِ وَ الصَّلاَهْ وَ الصَّدَقَهْ؟ صَلاحُ ذاتِ البَینِ، فَاِنَّ فَسادَ ذاتِ البَینِ هِی الحالِقَهْ؛ آیا به چیزی با فضیلت تر از نماز و روزه و صدقه (زکات) آگاهتان نکنم؟ و آن اصلاح میان مردم است، زیرا تیره شدن رابطه بین مردم ریشه کن کننده دین است. (۱۱)
✔️صله رحم
امیرمومنان علی(ع) می فرماید: «کفِّروا ذُنوبَکم وَ تَحَبَّبوا اِلی رَبِّکم بِالصَّدَقَهْ وَ صِلَهْ الرَّحِمِ» با صدقه و صله رحم، گناهان خود را پاک کنید و خود را محبوب پروردگارتان گردانید.(۱۲)
➖امام صادق (ع): «اِنَّ صِلَةَ الرَّحِمِ وَالبِرَّ لَيُهَوِّنانِ الحِسابَ وَيَعْصِمانِ مِنَ الذُّنوبِ فَصِلُوا أرحامَكُم ، و بَرُّوا بِإخوانِكم ، و لو بِحُسنِ السَّلامِ و رَدِّ الجوابِ»
» صله رحم و نيكى، حساب (قيامت) را آسان مىكند و از گناهان جلوگيرى مىنمايد.(۱۳)
💠داستان
امام زين العابدين (ع)فرمود :«جاءَ رَجلٌ إلى النبيِّ فقالَ : يا رسولَ اللّه ِما مِن عَمَلٍ قَبيحٍ إلّا قَد عَمِلتُهُ فهَل لِي مِن تَوبَةٍ ؟» مردى خدمت پيامبر آمد و عرض كرد: هيچ كار زشتى نيست كه نكرده باشم. آيا راه توبه و بازگشت برايم وجود دارد؟
حضرت فرمود : «فهَل مِن والِدَيكَ أحَدٌ حَيٌّ ؟» آيا از پدر و مادرت كسى زنده هست؟ عرض كرد: پدرم.
فرمود:«فاذهَبْ فَبَرَّهُ» برو و به او نيكى كن. وقتى آن مرد رفت، فرمود:«لَو كانَت اُمُّهُ» كاش مادرش مى بود!(۱۴)
💠داستان
در كتاب گناهان كبيره جلد دوم مرحوم شهيد آية اللّه دستغيب رضوان اللّه تعالى عليه مى نویسند :
وقتى كه آيه تحريم خمر (شراب ) فرود آمد منادى حضرت رسول اللّه (ص ) ندا داد كسى نبايد شراب بخورد؛ داستانى آورده ، كه جالب است .
روزى آقا رسول اكرم (ص ) از كوچه اى مى گذشتند؛ اتفاقا يكى از مسلمانها شيشه شرابى در دست داشت وارد همان كوچه اى شد كه حضرت داشتند ميگذشتند تا حضرت رسول خدا (ص ) را ديد مى آيد خيلى ترسيد، گفت الا ن است كه آبرويم بريزد گفت خدايا غلط كردم توبه كردم و ديگر لب به خمر و شراب نمى زنم فقط مرا جلوى حضرت رسول اكرم (ص ) رسوا نكن .
وقتى كه نزديك حضرت شد. حضرت رسول اللّه (ص ) فرمود: در اين شيشه چيست ؟ از ترس گفت آقا سركه است . آنحضرت فرمود: اگر سركه است قدرى در دست من بريز حضرت دست مبارك را پيش برد.
آن مرد هم شيشه را برگردانيد يك وقت متوجه شد كه مقدارى سركه در دست حضرت ريخته شده . مرد به گريه در آمد و گفت يا رسول اللّه قسم بخدا كه در اين شيشه شراب بود ولى چون توبه كردم و از خدا خواستم كه مرا رسوا نكند خدا هم توبه مرا قبول كرده و دعايم را مستجاب فرموده .
حضرت رسول اكرم (ص ) فرمود: چنين است حال كسى كه توبه كند از گناهان خود و خداوند متعال تمام سيئات و بديها و زشتى هاى او را تبديل به حسنه و خوبى فرمايد: اولئك يبدّل اللّه سيّئاتهم حسنات .
💠داستان
در كتاب ثمراة الحيوة جلد سوم صفحه سيصدو هفتاد و هفت نوشته :
جوانى در بنى اسرائيل زندگى مى كرد و به عبادت حق تعالى مشغول بود روزها را به روزه و شبها را بنماز و طاعت ، تا بيست سال كارش همين بود تا كه يك روز فريب خورده و كم كم از خدا كناره گرفت و عبادتها را تبديل به معصيت و گناه كرد و از جمله گنه كاران قرار گرفت و در اين كار بيست سال باقى ماند يك روز آمد جلو آئينه خود را ببيند، نگاه كرد ديد موهايش سفيد شده از معصيتهاى خود بدش آمد واز كرده هاى خود سخت پشيمان گرديد.
گفت خدايا بيست سال عبادت و بيست سال معصيت كردم اگر برگردم بسوى تو آيا قبولم مى كنى .
صدائى شنيد كه مى فرمايد: « اَحبَبتَنا فَاَحبَبناك تَركتَنا فَتَركناك و عَصَيتَنا فَاَمهَلناك و اِن رَجَعتَ اِلَينا قَبِلنا».
تا آن وقتى كه ما را دوست داشتى پس ما هم تو را دوست داشتيم . ترك ما كردى پس ما هم تو را ترك كرديم ، معصيت ما را كردى ترا مهلت داديم . پس اگر برگردى بجانب ما، تو را قبول مى كنيم .
پس توبه نمود و يكى از عبّاد قرار گرفت . از اين مرحمتها از خدا نسبت به همه گنه كاران بوده و هست .
ــــــــــــــــــــــــــــ
📎پی نوشتها
۱.روضه الواعظین ج۲،ص۴۰۲.
۲.زاد المعاد ،ج۱ ،ص۱۲ .
۳.همان.
۴.نهج البلاغه، حکمت۴۱۷.
۵.بقره،۳.
۶.هود/۱۱۴.
۷.منافقون، آیات ۱۰ و۱۱.
۸.کافی، ج ۲، ص ۱۰۳.
۹.نهج الفصاحه، ص۵۴۹.
۱۰.کافی، ج۲، ص۲۰۹
۱۱.نهج الفصاحه ص۲۴۹.
۱۲.تصنیف غررالحکم ، ص ۳۹۵.
۱۳.الكافی،ج۲،ص۱۵۷
۱۴.بحار الأنوار ،ج۷۴،ص۸۲
🌺 والسلام علی من اتبع الهدی 🌺
✅ کانال محتوایی منبر طلاب🔰🔰🔰
http://eitaa.com/joinchat/3087990800Cdc959f683d
هدایت غافلان
به مناسبت شهادت امام هادی
[ #منبر__پانزده_دقیقه_ای]
بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِیمِ
اَلْحَمْدُ لِلَّهِ رَبِّ الْعَالَمِینَ وَ صَلّیَ اللهُ عَلَى خَیرِ خَلْقِهِ مُحَمَّدٍ وَ آلِهِ الطَّاهِرِین
اللهُمَّ صَلِّ عَلَى عَلِيِّ بْنِ مُحَمَّدٍ، وَصِيِّ الْأَوْصِيَاءِ، وَإِمَامِ الْأَنْقِيَاءِ، وَخَلَفِ أَئِمَّةِ الدِّينِ وَالْحُجَّةِ عَلَى الْخَلَائِقِ أَجْمَعِينَ، فَصَلِّ عَلَيْهِ أَفْضَلَ مَا صَلَّيْتَ عَلَى أَحَدٍ مِنْ أَوْلِيَائِكَ، وَذُرِّيَّةِ أَنْبِيَائِكَ، يَا إِلَهَ الْعَالَمِينَ.
🌸شعر
اى مظهر جلال و جمال خداى فرد
شد طوطیاى چشم ملك خاك پاى تو
در هر دو كون خرم و شاد است و رستگار
در دل هر آن كه داشت فروغ ولاى تو
خوفش ز آفتاب جز این است بى سخن
در دهر هر كه زیست به تحت لواى تو
تا مدفن شریف تو شد سُرَّ مَن رَا
جان بخش و غم زداى شد از صفاى تو
زد طعنه بر بهشت برین هر كسى كه دید
آن گنبد منور و صحن و سراى تو
اى هادى هدایت دین مبین حق
اى آن كه مدح خوان تو باشد خداى تو
💠داستان
[ایجاد انگیزه]
مسعودی در مروج الذهب گفته است که عده ای نزد متوکل آمده و سخن چینی و بدگویی کردند که در منزل حضرت امام هادی اسلحه و نامه های زیادی از طرف شیعیانش از اهالی قم برای او فرستاده اند موجود است. او میخواهد علیه حکومت تو شورش کرده و انقلاب کند.
متوکل پس از شنیدن این جریان گروهی از ترکان را که از دژخیمان او بودند شبانه به خانه حضرت روانه کرد آنان در آن دل شب خانه امام هادی را مورد هجوم و تفتیش قرار دادند، ولی چیزی پیدا نکردند. دیدند حضرت در منزل در بسته ای لباس پشم پوشیده و روی ریگ و خاک، رو به قبله نشسته و قرآن میخواند.
مأموران متوکل آن امام مظلوم را به همان هیئت و حالت به نزد متوکل آوردند و این چنین گزارش دادند ما به جستجوی خانه علی النقی پرداختیم ولی چیزی نیافتیم دیدیم او رو به قبله نشسته و قرآن میخواند متوکل در کنار سفره شراب نشسته بود و در دستش جام شراب بود. برخاست و با احترام آن حضرت را در کنار خود نشانید و جام شراب را به حضرت تعارف کرد.
امام هادی فرمود: «والله ما يُخَامِرُ لَحْمِي وَدَمِی قَطُّ، فَأَعْفِنِی» به خدا سوگند! هرگز گوشت و خون من با شراب آمیخته نشده، مرا معاف بدار.
متوکل او را معاف داشت. سپس گفت: «اَنشِدنی شِعرا» برایم شعری بخوان.
امام فرمود: من با شعر چندان سر و کاری ندارم کم روایت میکنم متوکل گفت: باید بخوانی حضرت امام هادی این اشعار را که در دیوان امام علی ، و در مورد بی وفائی دنیا است خواند؛
باتُوا عَلَى قُلَلِ الْأَجْبَالِ تَحْرُسُهُمْ
غُلْبُ الرِّجَالِ فَلَمْ تَنْفَعُهُمُ الْقُلَلُ
شب را در های کوهها آرمیدند و مردان دلاور آنان را پاسداری کردند ولی قلههای کوه برای آنان سود نبخشید.
وَاسْتُنْزِلُوا بَعْدَ عِزُّ عَنْ مَعَاقِلِهِمْ
إِلَى مَقَابِرِهِمْ يَا بِئْسَ مَا نَزَلُوا
بعد از عزتی آنان را از پناهگاههای خود به سوی قبرهایشان فرود آوردند، آه چه بد فرود آمدند؟!
ناداهُمْ صَارِحٌ مِنْ بَعْدِ دَفْنِهِمْ
أَيْنَ الْأَسِرَّةُ وَالتَّيجَانُ وَالْحُلَلُ
بعد از دفن آنان، منادی صدا زد: تخت تاج و لباسهای شما کجا است؟!
أَيْنَ الْوُجُوهُ اللَّتِي كَانَتْ مُنَعَمَةٌ
مِنْ دُونِهَا تُضْرَبُ الْأَسْتَارُ وَالْكَلَلُ
کجا رفت آن چهره های مرفه که برابرشان پرده ها و آذین ها آویخته می شد؟
فَأَفْصَحَ الْقَبْرُ عَنْهُمْ حِينَ سَائَلَهُمْ
تِلْكَ الْوُجُوهُ عَلَيْهَا الدُّودُ
پس قبر به زبان فصیح از آنان پرسش کرد و گفت: این همان صورت های نیکویی هستند که کرم ها بر آنها میغلطند و محل تاخت و تاز کرمها شده اند.
قَدْ طَالَ مَا أَكَلُوا دَهْراً وَقَدْ شَرِبُوا
وَأَصْبَحُوا الْيَوْمَ بَعْدَ الْأَكْلِ قَدْ أَكِلُوا
آنها مدت طولانی خوردند و نوشیدند و اکنون خود خوراک خاک و کرمها شده اند.
راوی می گوید: «فَبَكَى الْمُتَوَكِّلُ حَتَّى بَلْتَ لِحْيَتَهُ دُمُوعُ عَيْنَيْهِ وَبَكَى الْحَاضِرُونَ»
متوكل تحت تأثیر اشعار حضرت قرار گرفت و چنان گریه کرد که ریشش خیس شد.
حاضران نیز گریه کردند سپس دستور داد امام هادی را با احترام به خانه اش باز گرداندند.
روایت شده است متوکل چنان متغیر شد که کاسه شراب را بر زمین زد و آن روز عيش او به عزا مبدل گردید.(۱)
✅بیان موضوع
همه امامان ، هدایت گران الهی در روی زمین هستند و امام هادی (ع) نیز در هدایت افراد نادان و غافل همواره تلاش و مجاهدت داشته اند.
البته هدایت گری داری مراحل مختلف است.
🔻 ادامه دارد 👇👇
✅ کانال محتوایی منبر طلاب🔰🔰🔰
http://eitaa.com/joinchat/3087990800Cdc959f683d
و قابلیت هدایت نیز با توجه به ظرفیت افراد، دارای مراتب است.
گاهی مخاطب هدایت گری قابلیت هدایت تامه دارد یعنی با یک تلنگر مسیر زندگی ش تغیر میکند اما گاهی هدایت تامه پیدا نمیکند اما میتوان با تلنگر و نصیحت و نهی از منکر او را به طور مقطعی از برخی گناهان بازداشت.
از این رو انسان تکلیف هدایت گری را باید حتی از این دسته از افراد دریغ نکند.
به عنوان مثال ، اگر چه متوکلِ ملعون با آنهمه جنایت که مرتکب شده بود لیاقت و قابلیت هدایت یافتن و اصلاح مسیر را نداشت اما ، امام هادی(ع) به طور موردی او را از غفلت در آن جلسه و گستاخی و میگساری در محضر امام معصوم بازداشتند.
🔻با این مقدمه و به بهانه اسم مقدس «هادی» در قالب چند عنوان موضوع هدایت غافلان را دنبال میکنیم🔺
✔️اهمیت هدایت گری
➖پیامبر(ص) هنگامى كه على عليه السلام را به يمن فرستاد فرمود:« يا عليُّ ، لا تُقاتِلَنَّ أحَدا حتّى تَدعُوَهُ ، و ايمُ اللّه ِ لَأن يَهدي اللّه ُ على يَدَيكَ رجُلاً خَيرٌ لَكَ مِمّا طَلَعَت علَيهِ الشَّمسُ و غَرَبَت ، و لَكَ وَلاؤهُ يا عليُّ .»
اى على! هرگز با كسى جنگ مكن مگر اينكه قبلاً او را [به اسلام] دعوت كرده باشى كه به خدا سوگند، اگر خداوند كسى را به دست تو هدايت كند برايت بهتر است از آنچه آفتاب بر آن طلوع و غروب مى كند ؛ و تو بر شخص هدايت شده ولايت دارى ، اى على .(۲)
➖ امام صادق(ع) : «مَنْ قَتَلَ نَفْساً بِغَیْرِ نَفْسٍ فَکَأَنَّما قَتَلَ النَّاسَ جَمِیعاً وَ مَنْ أَحْیاها فَکَأَنَّما أَحْیَا النَّاسَ جَمِیعاً قَالَ مَنْ أَخْرَجَهَا مِنْ ضَلَالٍ إِلَی هُدًی فَکَأَنَّمَا أَحْیَاهَا وَ مَنْ أَخْرَجَهَا مِنْ هُدًی إِلَی ضَلَالٍ فَقَدْ قَتَلَهَا».
امام صادق(ع) در ذیل آیه «مَنْ قَتَلَ نَفْساً بِغَیْرِ نَفْسٍ فَکَأَنَّما قَتَلَ النَّاسَ جَمِیعاً وَ مَنْ أَحْیاها فَکَأَنَّما أَحْیَا النَّاسَ جَمِیعاً»فرمود:
كسى كه ديگرى را از گمراهى به راه راست درآورد، مانند اين است كه او را زنده كرده است و كسى كه ديگرى را از راه راست به گمراهى كشاند، او را كشته است.(۳)
💠داستان
روايت شده است كه داوود عليه السلام تنها به صحرا رفت. پس خداوند به او وحى فرمود: اى داوود! چه شده است كه تو را تنها مى بينم؟ عرض كرد: معبودا! شوق ديدار تو در جانم شدّت گرفته و ميان من و خلق تو حائل گشته است. خداوند به او وحى فرمود:
« اِرجِعْ إلَيهِم ؛ فإنّكَ إن تَأتِني بِعَبدٍ آبِقٍ اُثْبِتْكَ في اللَّوحِ حَميدا »
به ميان آنان برگرد؛ زيرا اگر تو يك بنده گريز پا را نزد من بياورى نام تو را در لوح، با صفت ستوده ثبت مى كنم(۴)
👈دغدغه هدایت بهتر از عبادت
پیامبر(ص) فرمود:
«وَ الّذی نَفسُ مُحَمَّدٍ بِیَدهِ لَعالِمٌ واحِدٌ أشَدُّ عَلی إبلیسَ مِن ألفِ عابِدٍ؛ لأِنَّ العابِدَ لِنَفسِهِ و العالِمَ لِغَیرِهِ».
سوگند به آن که جان محمّد در دست اوست، هر آینه وجود یک عالم برای ابلیس سخت تر از هزار عابد است؛ زیرا عابد به فکر خویشتن است و عالم در اندیشه دیگران.(۵)
✔️انواع غفلت
برای برخورد با ناهنجاری و پدیده نا مطلوب غفلت، ابتدا باید انواع آن را دانست، عوامل آن را ریشهیابی کرد و سپس به درمان غافلان پرداخت. غفلت یک آفت و مرض روحی است که به تدریج انسان را گرفتار میکند. غفلت انواع گوناگونی را دربر دارد.
۱. غفلت از خداوند؛
۲. غفلت از معاد؛
۳. غفلت از هدف زندگی و آفرینش؛
۴. غفلت از انجام وظیفه و تکلیف؛
۵. غفلت از انسانهای دیگر؛
۶. غفلت از آیات و نعمتهای الهی؛
۷. غفلت از عهد و پیمان الهی.
✔️مراحل هدایت
خداوند حکیم در کتاب کریمش میفرماید: «ادْعُ إِلَى سَبِيلِ رَبِّكَ بِالْحِكْمَةِ وَالْمَوْعِظَةِ الْحَسَنَةِ وَجَادِلْهُمْ بِالَّتِي هِيَ أَحْسَنُ»؛
با حکمت و اندرز نیکو، به راه خداوند دعوت نما و با آنها به روشی که نیکوتر است، استدلال کن(۶)
مراحل هدایت، عبارتاند از:
۱. جذب؛
۲. تصحیح باورها؛
۳. اصلاح رفتار؛
۴. نهادینه کردن رفتارهای مثبت.
با سخنان نیکو و زیبا میتوان افراد را جذب کرد و با ایجاد مقبولیت خود در نزد آنان، زمینه را برای پذیرش سخن آماده کرد. هدایت و بیداربخشی با برخورد منطقی، حکیمانه، همراه با دلسوزی و صمیمیت میتواند اثر مفید و مؤثری داشته باشد.
🔻 ادامه دارد 👇👇
✅ کانال محتوایی منبر طلاب🔰🔰🔰
http://eitaa.com/joinchat/3087990800Cdc959f683d
💠داستان
علّامه طبرسى می نویسد:
«ابوهاشم جعفری میگوید:در مدينه بودم، سپاه خلیفه عباسی به فرماندهى يكى از سرلشكران ترك، براى سركوبى شورشيان اعراب، به مدينه وارد شده بودند. روزى امام هادى به اطرافيان فرمود: «برويم تا از نزديك، لشكركشى اين مرد ترك را ببينيم، با هم رفتيم و در كنار عبور لشكر ايستاديم.مردى از تركان در نزد ما عبور می كرد. امام هادى با او به زبان تركى، صحبت كرد.آن مرد ترك، از اسبش پياده شد و سم مركب امام هادى را بوسيد.
من آن مرد ترك را سوگند دادم و به او گفتم: «اين مرد (امام) به تو چه گفت؟» [كه اين گونه شيفته او شدى؟].
مرد ترك گفت: آيا اين آقا، پيامبر است؟
گفتم: نه.
گفت: او مرا به نامى صدا زد كه در كودكى در شهرهاى ترك، مرا با آن نام می خواندند، و تا اين ساعت هيچكس از آن اطّلاع نداشت».(۷)
💠داستان
قطب راوندى (ره) می نویسد: در اصفهان مردى بود به نام عبد الرّحمن و شيعه شده بود [با اينكه در آن وقت شيعيان در اصفهان، بسيار كم بودند]، به او گفته شد، علّت چيست كه شيعه شده و به امامت حضرت هادى(ع) اعتقاد دارى؟».
او گفت:
سرگذشتى، با امام هادى دارم كه موجب شيعه شدن من شده است، و آن اينكه: من فقير بودم، ولى در سخن گفتن و جرئت، قوى بودم، در آن سالى كه جمعى از مردم اصفهان براى دادخواهى نزد متوكّل عازم شهر سامرّاء شدند، و مرا با خود بردند، سرانجام به در خانه متوكّل رسيديم، روزى در كنار در قلعه متوكّل بوديم، ناگاه شنيدم متوكّل فرمان احضار امام هادى را داده است، از بعضى از حاضران پرسيدم: «اين شخصى را كه متوكّل، فرمان احضارش را داده كيست؟».او گفت: «اين شخص، مردى از آل على است، رافضيان به امامت او اعتقاد دارند، سپس گفت: «ممكن است متوكّل او را احضار كرده تا بكشد».
من تصميم گرفتم در آنجا بمانم تا ببينم كار به كجا می کشد، و اين كيست؟ ناگاه ديدم امام هادى سوار بر اسب وارد شد، همه حاضران به احترام او، در جانب راست و چپ او به راه افتادند و آن حضرت در ميان دو صف قرار گرفت، و مردم به تماشاى سيماى او پرداختند، همين كه چشمم به چهره او افتاد، محبّتش در قلبم جاى گرفت، پيش خود دعا مى كردم تا خداوند وجود او را از گزند متوكّل حفظ كند، او كم كم در ميان مردم آمد، در حالى كه به يال اسبش نگاه مى كرد، و به طرف راست و چپ نمى نگريست، و من همچنان پيش خود دعا مى كردم، وقتى كه آن بزرگوار به مقابل من رسيد به من رو كرد و فرمود: «خداوند دعاى تو را به استجابت رسانيد، بدان كه عمر تو طولانى می شود و اموال و فرزندانت زياد می گردند».از هيبت و شكوه او، لرزه بر اندام شدم و با اين حال به ميان دوستانم رفتم، آنها گفتند: «چه شده، چرا مضطرب هستى؟». گفتم: خير است، و ماجراى خود را به هيچ كس نگفتم، تا به اصفهان بازگشتيم، خداوند در پرتو دعاى آن حضرت، به قدرى ثروت به من داد كه اكنون قيمت اموالى كه در خانه دارم معادل هزار هزار درهم است، و داراى ده فرزند شده ام، و اكنون عمرم به هفتاد و چند سال رسيده است، من به امامت او اعتقاد يافتم به دليل آنكه او بر افكار پنهان خاطرم، آگاهى داشت، و دعايش در مورد من به استجابت رسيد.(۸)
🖤روضه
معتمد عباسی که برادر معتز بود حضرت هادی را مسموم کرد. حضرت به هنگام شهادت غریب و تنها بود و غیر از امام حسن عسگری کسی بر بالین آن بزرگوار نبود. بعد از شهادت آن حضرت امرا و اشراف حاضر شدند. امام حسن عسکری(ع) از شدت تأثر بر مظلومیت امام هادی(ع) گریبان چاک زد ، گروهی از افراد جاهل به حضرت عسکری اعتراض کردند و گفتند شایسته نیست کسی در مصیبت چاک نماید امام عسکری در جواب آنان فرمود: شما از احکام و دستورات خدا چه اطلاعی دارید؟ در صورتی که حضرت موسی بن
عمران با این که پیامبر بود در مصیبت ،برادرش هارون گریبان چاک زد.
🌸شعر
قضی شهیدا فی دیار الغربه
فی شدة و محنة و كربه
بكته عین العلم والاداب
و محكم السنة والكتاب
بكته اعین البدور النیرة
آباؤه العز الكرام البررة
🌺شعر
ای دائم از خدا و نبـییّن تو را، سـلام
وی روی عالمی به حریم تو صبح و شام
ابنالـرّضای دومی و چـارمـین عـلی
جــدّ امـام مـنــتـظــریّ و دهــم امــام
خاموش شد صدای دعایت، ولی به زهر
ای آنکه یافت دین خـدا از دمت قـوام
داغ تو شعلـه بر جگـر شیعـیان زنــد
تا مـهـدیت بـیـاید و بـسـتـانـد انـتـقـام
از غـربـتـت و یـا جگـر پـارهپـارهات
یا زخـم بیشمار دلـت، گوید از کدام؟
گـریم به یـاد جـدّ غریبت که رأس او
گه مـاه کـوفه بود و گهی آفـتاب شـام
ــــــــــــــــــــــــــــ
📎پی نوشتها
۱.آمال الواعظین،ج۲،ص۲۸۰.
۲.الكافي ،ج۴،ص۲۸.
۳.الکافی، ج۲، ص۲۱۰
۴.بحار الأنوار،ج۱۴ص۴۰
۵.کنز العمّال : ۲۸۹۰۸
۶.نحل/۱۲۵.
۷.نگاهی بر زندگی چهارده معصوم, شیخ عباس قمی, ص۴۲۸.
۸.همان، ص۴۳۳.
🌺 والسلام علی من اتبع الهدی 🌺
✅ کانال محتوایی منبر طلاب🔰🔰🔰
http://eitaa.com/joinchat/3087990800Cdc959f683d
نیکی به اشرف مخلوقات
#منبر_پانرده_دقیقه_ای
بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِیمِ
اَلْحَمْدُ لِلَّهِ رَبِّ الْعَالَمِینَ وَ صَلّیَ اللهُ عَلَى خَیرِ خَلْقِهِ مُحَمَّدٍ وَ آلِهِ الطَّاهِرِین
💠داستان
[ایجاد انگیزه]
یکی ازعلمای ربانی قرن دوازدهم مرحوم سید محمد باقر شفتی رشتی معروف به حجه الاسلام شفتی است که ازمجتهدین برازنده و پرهیزکار بود، او بسال ۱۱۷۵ ه-ق درجرزه طارم گیلان دیده به جهان گشود و به سال ۱۲۶۰درسن ۸۵ دراصفهان از دنیا رفت و مرقد شریفش درکنار مسجد سید اصفهان، معروف ومزار علاقمندان است.
حجه السلام شفتی درایام تحصیل خود در نجف و اصفهان به قدری فقیر بود که غالبا لباس او از زیادی وصله به رنگهای مختلف جلوه می کرد، گاهی ازشدت گرسنگی و ضعف غش می کرد، ولی فقر خود را کتمان می نمود و به کسی نمی گفت.
روزی درمدرسه علمیه اصفهان، پول نماز وحشتی بین طلاب تقسیم می کردند، وجه مختصری از این ناحیه به اورسید، چون مدتی بود گوشت نخورده بود، به بازار رفت و با آن پول جگر گوسفندی را خرید و به مدرسه بازگشت، درمسیر راه ناگاه درکنار کوچه ای چشمش به سگی افتاد که بچه های او به روی سینه او افتاده وشیر می خوردند، ولی از سگ بیش ازمشتی استخوان باقی نمانده بود و از ضعف، قدرت حرکت نداشت.
حجه الاسلام به خود خطاب کرده وگفت: اگر از روی انصاف داوری کنی، این سگ برای خوردن جگر از تو سزاوارتر است، زیرا هم خودش و هم بچه هایش گرسنه اند، از این رو جگر را قطعه قطعه کرد و جلو آن سگ انداخت.
خود حجه السلام شفتی نقل می کند: وقتی که پاره های جگر را نزد سگ انداختم گویی اورا طوری یافتم که سربه آسمان بلند کرد و صدائی نمود، من دریافتم که او درحق من دعا می کند.
ازاین جریان چندان نگذشت که یکی از بزرگان، از زادگاه خودم شفت مبلغ دویست تومان برای من فرستاد وپیام داد که من راضی نیستم از عین این پول مصرف کنی، بلکه آن را نزد تاجری بگذار تا با آن تجارت کند و از سود تجارت، از او بگیر و مصرف کن.
من به همین سفارش عمل کردم، به قدری وضع مالی من خوب شد که ازسود تجارتی آن پول، مبلغ هنگفتی بدستم آمد و با آن حدود هزاردکان وکاروانسرا خریدم و یک روستا را در اطراف محلمان بنام گروند به طور دربست خریداری نمودم، که اجاره کشاورزی آن هرسال نهصد خروار برنج می شد، دارای اهل و فرزندان شدم و قریب صد نفر از در خانه من نان می خوردند، تمام این ثروت و مکنت بر اثر ترحمی بودکه من به آن سگ گرسنه نمودم، واو را برخودم ترجیح دادم.(۱)
✅نکته
آنچه در مورد احسان و نیکوکاری در حق یک حیوان گفته شد باعث اشتباه نشه که مثل برخی از شهروندان محبت به حیواناتی از قبیل سگ و گربه آنهم با روش هایی که مناسب حیات حیوانی نیست ، را به نیکی به انسان های نیازمند محبت ترجیح بدهیم.
اگر چه محبت به حیوانات و رفع نیاز آنهم به شکل درستش از نظر آموزه های دینی فضیلت دانسته شده اما محبت به انسان ها و رفع نیاز آنها به مراتب دارای فضیلت بیشتر می باشد و نجات انسان بر نجات حیوان ارجحیت و اولویت دارد.چرا که انسان اشرف مخلوقات است.
👌محققان و عالمانی که انسان را اشرف مخلوقات دانستهاند، ادلهای بر این مطلب ذکر کردهاند:
➖خداوند در آیات قرآن مبدأ انسان را خدا معرفی میکند: «نَفَخْتُ فیهِ مِنْ رُوحی؛ و از روح خود در آن دمیدم» و مقصد انسان را نیز به سمت خدا میداند؛انا لله و انا الیه راجعون .
خداوند مقام خلافت الله را به انسان داده است؛« وَإِذْ قَالَ رَبُّكَ لِلْمَلَائِكَةِ إِنِّي جَاعِلٌ فِي الْأَرْضِ خَلِيفَةً ۖ»
➖انسان نه تنها نسبت به حیوانات بلکه از فرشتگان نیز برتری داده است آنگاه که خداوند به انسان اسماء را یاد داد او را مسجود ملائک گردانید؛
«وَإِذْ قُلْنَا لِلْمَلَائِكَةِ اسْجُدُوا لِآدَمَ فَسَجَدُوا إِلَّا إِبْلِيسَ أَبَىٰ وَاسْتَكْبَرَ وَكَانَ مِنَ الْكَافِرِينَ»
➖ هر آنچه را در آسمانها و زمين بود مسخر وى گردانيد؛ «هُوَ الَّذِي خَلَقَ لَكُمْ مَا فِي الْأَرْضِ جَمِيعًا»
➖خداوندپس از بیان اعجاز آمیز مراحل آفرینش انسان که دانشمندان علم جنین شناسی را به شگفتی واداشته به جهت آفرینش انسان به خود تبریک گفته است ؛ «ثُمَّ خَلَقْنَا النُّطْفَةَ عَلَقَةً فَخَلَقْنَا الْعَلَقَةَ مُضْغَةً فَخَلَقْنَا الْمُضْغَةَ عِظَامًا فَكَسَوْنَا الْعِظَامَ لَحْمًا ثُمَّ أَنْشَأْنَاهُ خَلْقًا آخَرَ ۚ فَتَبَارَكَ اللَّهُ أَحْسَنُ الْخَالِقِينَ»
🔻 ادامه دارد 👇👇
✅ کانال محتوایی منبر طلاب🔰🔰🔰
http://eitaa.com/joinchat/3087990800Cdc959f683d
در ادامه به برکات و آثار نیکی به انسان ها اشاره می شود؛
احسان و نیکوکاری آثار و برکات زیادی در زندگی فردی و اجتماعی شخص نیکوکار و نیز بر جامعه و دیگران دارد. عمدة آثار احسان، معنوی است؛ مثلاً باعث قرب به خداوند، تکامل روحی و استحقاق بهشت میگردد؛ ولی در این دنیا نیز آثاری دارد. اینک بیشتر به آثار دنیوی احسان میپردازیم:
✔️ تعدیل اقتصادی
از بهترین آثار نیکوکاری این است که مقداری از بار مشکلات آنها کاسته میگردد. اگر افراد توانمند بر اساس وظیفهای که خدای متعال برای آنها قرار داده، عمل کنند و به نیازمندان کمک نمایند، علاوه بر اینکه مشکلات نیازمندان را بر طرف کردهاند، به مقام محسنین - که جایگاهی بس با ارزش است - نیز نایل میشوند: «إِنَّ الْمُتَّقِينَ فىِ جَنَّاتٍ وَ عُيُونٍ... ءَاخِذِينَ مَا ءَاتَئهُمْ رَبُّهُمْ إِنَّهمْ كاَنُواْ قَبْلَ ذَلِكَ مُحسِنِين»؛ بىترديد پرهيزكاران در بهشتها و چشمهسارهايند... آنچه را پروردگارشان به آنان عطا كرده، دريافت مىكنند؛ زيرا آنان پيش از اين همواره نيكوكار بودند.
✔️ طول عمر
خداوند به نیکوکار برکت و طول عمر میدهد؛ چون هنگامی که به دیگران کمک میکند، به شادی و نشاطی درونی دست مییابد که موجب افزایش عمر او میشود. امام صادق(ع) میفرمایند: «يَعِيشُ النَّاسُ بِإِحْسَانِهِمْ أَكْثَرَ مِمَّا يَعِيشُونَ بِأَعْمَارِهِمْ وَ يَمُوتُونَ بِذُنُوبِهِمْ أَكْثَرَ مِمَّا يَمُوتُونَ بِآجَالِهِم؛ مردم، بيشتر از آن كه با عمر خود زندگى كنند، با احسان و نيكوكارى خویش زندگى مىكنند و بيشتر از آن كه با اجل خود بميرند، بر اثر گناهان خود مىميرند.»(۲)
✔️ جلب محبت
خدای مقلّبالقلوب چنین مقرر داشته است که افراد خدمترسان و کمککننده به دیگران، مورد توجه مردم قرار میگیرند و محبوب آنان میشوند. به دو نمونه از روایات اهلبیت در این باره اشاره میشود:
الف) امام صادق: «ثَلَاثَةٌ تُورِثُ الْمَحَبَّةَ: الدِّينُ وَ التَّوَاضُعُ وَ الْبَذْلُ؛ سه چیز محبت میآورد: قرض دادن، فروتنى و بخشش.»(۳)
ب) امیرالمؤمنین(ع): «بِالْإِحْسَانِ تُمْلَكُ الْقُلُوبَ؛ قلبها با احسان تسخیر میشوند.»(۴)
✔️ احسان دو طرفه
از دیگر آثار احسان به مردم، نیکی آنها به شخص نیکوکار است. امیرالمؤمنین علی میفرمایند: «يَا نَوْفُ أَحْسِنْ يُحْسَنْ إِلَيْك؛ ای نوف! نیکی کن تا در حق تو نیز نیکی شود.»(۵)
✔️جلوگیری از مرگ ناگوار
احسان به دیگران، مرگ را به تأخیر انداخته، زندگی را برای شخص نیکوکار زیبا و شاد میکند. امام صادق(ع) میفرمایند: «صَنَائِعُ الْمَعْرُوفِ تَقِي مَصَارِعَ السُّوءِ؛ کارهای نیک و نیکوکاری، انسان را از مرگهای ناگوار در امان نگه میدارند.»(۶)
✔️ زیاد شدن دوستان
برخی از هر وسیلهای استفاده میکنند تا دوستان بیشتری داشته باشند و مورد توجه قرار گیرند. اسلام احسان به دیگران را سبب محبوبیت و زیاد شدن دوستان معرفی کرده است. امیرالمؤمنین(ع) میفرمایند: «مَنْ كَثُرَ إِحْسَانُهُ أَحَبَّهُ إِخْوَانُهُ؛ کسی که احسانش بیشتر بود، برادرانش او را بیشتر دوست خواهند داشت.»(۷)
✔️ سرعت پاداش در دنیا
شخص نیکوکار در همین دنیا پاداش کار خیر خود را میبیند. امام باقر میفرمایند: «إِنَّ أَسْرَعَ الْخَيْرِ ثَوَاباً الْبِرُّ؛ پاداش نيكوكارى، زودتر از هر كار خوب ديگرى (به صاحبش) مىرسد.»(۸)
امام صادق(ع)نیز میفرمایند: «مَا قَضَى مُسْلِمٌ لِمُسْلِمٍ حَاجَةً إِلَّا نَادَاهُ اللَّهُ تَبَارَكَ وَ تَعَالَى عَلَيَّ ثَوَابُكَ، وَ لَا أَرْضَى لَكَ بِدُونِ الْجَنَّةِ» هیچ مسلمانی نیاز مسلمانی را برآورده نمیکند، مگر اینکه خدای تبارک و تعالی او را ندا میدهد: پاداش تو بر عهدة من است و من به کمتر از بهشت برای تو راضی نخواهم بود.»(۹)
آن حضرت احسان را یکی از نشانههای شخص بهشتی معرفی کرده، میفرمایند: «إِنَّ لِأَهْلِ الْجَنَّةِ أَرْبَعَ عَلَامَاتٍ وَجْهٍ مُنْبَسِطٍ وَ لِسَانٍ لَطِيفٍ وَ قَلْبٍ رَحِيمٍ وَ يَدٍ مُعْطِيَةٍ؛ برای بهشتیان چهار علامت است: چهرة گشاده و شاداب، زبان نرم، قلب مهربان و دستِ دهنده.»(۱۰)
🔻 ادامه دارد 👇👇
✅ کانال محتوایی منبر طلاب🔰🔰🔰
http://eitaa.com/joinchat/3087990800Cdc959f683d
✔️ جبران انفاق
انسان بایسته است بداند که اگر به دیگران نیکی کند، خدای متعال در دنیا و آخرت آن را جبران میکند؛ زیرا میفرماید: «مَثَلُ الَّذينَ يُنْفِقُونَ أَمْوالَهُمْ في سَبيلِ اللَّهِ كَمَثَلِ حَبَّةٍ أَنْبَتَتْ سَبْعَ سَنابِلَ في كُلِّ سُنْبُلَةٍ مِائَةُ حَبَّةٍ وَ اللَّهُ يُضاعِفُ لِمَنْ يَشاءُ وَ اللَّهُ واسِعٌ عَليمٌ» ؛ «مَثَل آنان كه اموالشان را در راه خدا انفاق مىكنند، مانند دانهاى است كه هفت خوشه بروياند، در هر خوشه صد دانه باشد و خدا براى هر كه بخواهد، چند برابر مىكند و خدا فراخ رحمت و داناست.»
و در آیهای دیگر میفرماید: «قُلْ إِنَّ رَبِّي يَبْسُطُ الرِّزْقَ لِمَنْ يَشاءُ مِنْ عِبادِهِ وَ يَقْدِرُ لَهُ وَ ما أَنْفَقْتُمْ مِنْ شَيْءٍ فَهُوَ يُخْلِفُهُ وَ هُوَ خَيْرُ الرَّازِقين» بگو: يقيناً پروردگارم روزى را براى هر كس از بندگانش بخواهد، وسعت مىدهد و يا تنگ مىگيرد، و هرچه را انفاق مىكنيد [چه كم و چه زياد] خدا عوضى را جايگزين آن مىكند و او بهترين روزى دهندگان است.»
امام صادق(ع) شرط جبران انفاق را چنین بیان فرمودهاند: «لَوْ أَنَّ أَحَدَكُمُ اكْتَسَبَ الْمَالَ مِنْ حِلِّهِ وَ أَنْفَقَهُ فِي حِلِّهِ لَمْ يُنْفِقْ دِرْهَماً إِلَّا أُخْلِفَ عَلَيْه؛ اگر هر یک از شما مالی را از راه حلال به دست آورد و در راه حلال انفاق کند؛ هیچ درهمی را انفاق نمیکند، مگر اینکه جایگزین آن به او عطا میشود.»(۱۱)
✔️ اشتهار به نیکوکاری
امام علی(ع) میفرمایند: «مَنْ بَذَلَ بِرَّهُ انْتَشَرَ ذِكْرُه؛ كسى كه نيكى خود را به مردم برساند، نام و يادش منتشر (و مشهور) گردد.»(۱۲)
✔️زنده در یادها
امام علی(ع)میفرمایند: «لَمْ يَمُتْ مَنْ تَرَكَ أَفْعَالًا يُقْتَدَى بِهَا مِنَ الْخَيْرِ؛ كسى كه كارهاى شايستهاى از خود به يادگار گذارد كه ديگران از او پيروى كنند، هرگز نمرده (بلكه زنده و جاويد) است.»(۱۳)
🌸شعر
سعدیا مرد نکونام نمیرد هرگز
مرده آن است که نامش به نکویی نبرند
💠داستان
امام حسن (ع) و امام حسین (ع) بیمار شده بودند. حضرت زهرا (س) و خاندان ایشان به توصیه پیامبر برای شفای حسنین (ع) سه روز، روزه نذر کردند. در روز اول هنگام افطار، فقیری رسید و در خواست غذا کرد. حضرت زهرا (س) افطار خود و خانواده خود را به فقیر دادند. روز دوم در هنگام افطار، یتیمی نزد خانه ایشان آمد و درخواست کمک کرد. حضرت زهرا (س) بار دیگر افطار خود و خانواده خود را به یتیم دادند. روز سوم در هنگام افطار اسیری نزد ایشان آمد و درخواست غذا کرد و این بار هم حضرت زهرا (س) افطار خود و خانواده خود را به اسیر دادند. اینجا بود که آیه شریفه نازل شد « وَیُطْعِمُونَ الطَّعَامَ عَلَى حُبِّهِ مِسْكِینًا وَیَتِیمًا وَأَسِیرًا، إِنَّمَا نُطْعِمُكُمْ لِوَجْهِ اللَّهِ لَا نُرِیدُ مِنكُمْ جَزَاء وَلَا شُكُورًا» (سوره انسان آیات ۸ و ۹)؛ طعام را با آنکه خود بدان نیازمندند، به فقیر و یتیم و اسیر میدهند و (زبان حالشان این است که) برای خشنودی خدا به شما طعام میدهیم و از شما هیچ پاداش و سپاسی نمیخواهیم.
ــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــ
📎پی نوشتها
۱.اقتباس ازکتاب صدویک حکایت ص۱۵۸
۲.دعوات الراوندى، ص ۲۹۱.
۳.تحف العقول، ص ۳۱۶.
۴.غرر الحكم ،۴۳۳۹.
۵.أمالي شیخ صدوق، ص۲۰۹
۶.تحف العقول ، ج۲، ص ۵۶.
۷.غرر الحكم،۸۴۷۳.
۸. الخصال ،ص۱۱۰
۹.الكافي ،ج۲،ص۱۹۴.
۱۰.إرشاد القلوب ،ج۱، ص۱۷۳
۱۱.مكارم الأخلاق،ج۲ص۲۱
۱۲.غرر الحکم
۱۳.كنز الفوائد،ج۱،ص۳۴۹.
🌺 والسلام علی من اتبع الهدی 🌺
✅ کانال محتوایی منبر طلاب🔰🔰🔰
http://eitaa.com/joinchat/3087990800Cdc959f683d
عوامل نجات
[به مناسبت لیله الرغایب]
#منبر_پانزده_دقیقه_ای
بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِیمِ
اَلْحَمْدُ لِلَّهِ رَبِّ الْعَالَمِینَ وَ صَلّیَ اللهُ عَلَى خَیرِ خَلْقِهِ مُحَمَّدٍ وَ آلِهِ الطَّاهِرِین
✅بیان موضوع
➖نخستین شب جمعه ماه رجب در لسان روایات و ادعیه «لیلةالرغائب» نام گرفته است، «رغائب» بر اساس آنچه در لغت آمده است در دو معنا استعمال میشود، رغائب جمع «رغیبة» میباشد، یعنی آنچه مورد میل و آرزوست و همچنین رغائب به معنای بخشش و عطای بسیار نیز میباشد و لیلةالرغائب یعنی شبی که بندگان خدا، امید و آرزوی بسیار برای بخشش و عفو خدا دارند.
➖ از آنجایی که شب «لیله الرغایب» شب بخشش و نجات از عذاب الهی است مناسب است عوامل نجات بحثی تقدیم شود.
وقتی صحبت از بخشش و نجات است در وهله اول نجات از فشارها ، سختیها و عذاب های قبر و برزخ مطرح است چرا که حیات ابدی و همیشگی اهمیت بالاتری دارد. اما ارتباط تنگاتنگی بین دنیا و آخرت وجود دارد و عوامل نجات از فشارها و عذاب های آخرت عوامل نجات از فشارها و عذاب های روحی دنیا نیز می باشد.
پس آنچه در ادامه خواهد آمد اگر چه به عنوان عوامل نجات از فشار و عذاب قبر و آخرت است عوامل نجات از فشارهای روحی در همین دنیا نیز می باشند.[ فتدبر جیدا]👌
➖در روایتی از أبوبصیر آمده است: "قَالَ: قُلْتُ لاِبِی عَبْدِاللَهِ عَلَیْهِ السَّلاَمُ: أَ یَفْلِتُ مِنْ ضَغْطَةِ الْقَبْرِ أَحَدٌ؟ قَالَ: فَقَالَ: نَعُوذُ بِاللَهِ مِنْهَا ؛ مَا أَقَلَّ مَنْ یَفْلِتُ مِنْ ضَغْطَةِ الْقَبْرِ!"
«می گوید: من به حضرت صادق علیه السّلام عرض كردم: آیا كسی از فشار قبر رهائی پیدا میكند؟ حضرت فرمودند: پناه به خدا از فشار قبر ؛ چقدر افرادی كه از فشار قبر رهائی پیدا كنند كم هستند.»(۱)
✔️تقوا
➖«وَ مَنْ یَتَّقِ اللّهَ یَجْعَلْ لَهُ مَخْرَجاً وَيَرْزُقْهُ مِنْ حَيْثُ لَا يَحْتَسِبُ ۚ وَمَنْ يَتَوَكَّلْ عَلَى اللَّهِ فَهُوَ حَسْبُهُ ۚ إِنَّ اللَّهَ بَالِغُ أَمْرِهِ ۚ قَدْ جَعَلَ اللَّهُ لِكُلِّ شَيْءٍ قَدْرًا».
هر کس تقوای الهی پیشه کند، خداوند راه نجاتی برای او فراهم میکند،و او را از جایی که گمان ندارد روزی میدهد؛ و هر کس بر خدا توکّل کند، کفایت امرش را میکند؛ خداوند فرمان خود را به انجام میرساند؛ و خدا برای هر چیزی اندازهای قرار داده است!(۲)
👈پیامبر در تفسیر آیه فوق فرمودند:
«مِنْ شُبُهاتِ الدُّنْیا وَ مِنْ غَمَراتِ الْمَوْتِ وَ شَدائِدِ یَوْمِ الْقِیامَةِ»
«خداوند پرهیزکاران را از شبهات دنیا و حالات سخت مرگ و شدائد روز قیامت رهائى مى بخشد»!(۳)
✔️استغفار
➖براساس آیه۳۳ سوره انفال تا زمانی که مردم اهل استغفار باشند، خداوند آنان را عذاب نخواهد کرد: «...وماکانَاللّهُ مُعَذِّبَهُم وهُم یَستَغفِرون».
➖مَنْ أَکْثَرَ الْإسْتِغْفارَ جَعَلَ اللّهُ لَهُ مِنْ کُلِّ هَمّ فَرَجاً وَ مِنْ کُلِّ ضِیق مَخْرَجاً»
هر کس بسیار استغفار کند (و لوح دل را از زنگار گناه بشوید) خدا براى او از هر اندوهى گشایشى، و از هر تنگنائى راه نجاتى قرار مى دهد».(۴)
✔️اعمال صالح
➖ امام صادق(ع) مي فرمايد:إِذَا دَخَلَ اَلْمُؤْمِنُ فِي قَبْرِهِ كَانَتِ اَلصَّلاَةُ عَنْ يَمِينِهِ وَ اَلزَّكَاةُ عَنْ يَسَارِهِ وَ اَلْبِرُّ مُطِلٌّ عَلَيْهِ وَ يَتَنَحَّى اَلصَّبْرُ نَاحِيَةً فَإِذَا دَخَلَ عَلَيْهِ اَلْمَلَكَانِ اَللَّذَانِ يَلِيَانِ مُسَاءَلَتَهُ قَالَ اَلصَّبْرُ لِلصَّلاَةِ وَ اَلزَّكَاةِ وَ اَلْبِرِّ دُونَكُمْ صَاحِبَكُمْ فَإِنْ عَجَزْتُمْ عَنْهُ فَأَنَا دُونَهُ» .
چون مؤمن وارد قبرش شود، نماز در جانب راست و زكات در طرف چپ او قرار مي گيرد و نيكي بر او سايه مي افكند. و صبر در گوشه اي قرار گيرد. هنگامي كه دو فرشته براي پرسش بر او داخل شوند، صبر به نماز و زكات و نيكي گويد: مواظب صاحب خود باشيد و اگر شما عاجز از مواظبت او هستيد، من از او مواظبت مي كنم.(۵)
➖پیامبر(ص) فرمود:«صَدَقَةُ المُؤمِنِ تَدفَعُ عَن صاحِبِها آفاتِ الدُّنيا ، وفِتنَةَ القَبرِ ، وعَذابَ يَومَ القِيامَةِ»
صدقه آفات دنیا و فشار قبر و عذاب روز قیامت را دفع میکند.(۶)
➖ پیامبر(ص) فرمود:«أمّا المُنجِياتُ : فخَوفُ اللّه ِ في السِّرِّ و العَلانِيَةِ ، و القَصدُ في الغِنى و الفَقرِ ، و كَلِمَةُ العَدلِ فى الرِّضا و السُّخطِ »
و آن نجات بخش ها عبارتند از : ترس از خدا در آشكار و نهان، ميانه روى در توانگرى و تهيدستى و حق گويى در خشم و خشنودى.(۷)
🔻 ادامه دارد 👇👇
✅ کانال محتوایی منبر طلاب🔰🔰🔰
http://eitaa.com/joinchat/3087990800Cdc959f683d
✔️ترک عواملی که موجب فشار قبر میشود
در احادیث اموری به عنوان عوامل فشار قبر دانسته شده است که ترک آن ها باعث ایمنی از فشار قبر است. که عبارتند از؛
☜ غیبت و سخنچینی.
«عَذَابُ الْقَبْرِ ثَلَاثَةُ أَثْلَاثٍ ثُلُثٌ لِلْغِیبَةِ وَ ثُلُثٌ لِلنَّمِیمَةِ وَ ثُلُثٌ لِلْبَوْل»؛ فشار و عذاب قبر به خاطر سه چیز است: یک سوم آن به خاطر غیبت کردن و یک سوم دیگر آن به خاطر سخنچینی نمودن و یک سومن بعدی به خاطر بیتوجهی به پاکی و نجاست است.
☜ مراعات نکردن طهارت و نجاست و پرهیز نکردن از بول.
☜ یاری نکردن مظلوم
در کتاب ثواب الاعمال آمده است که: یکی از علمای بنیاسرائیل از دنیا رفت و فشار قبر بر او وارد شد چرا که او یک بار نماز را (عمداً) بیوضو خوانده بود و از کنار مظلومی گذشته بود و او را یاری نکرده بود.(۸)
☜ضایع نمودن نعمتهای الهی
حضرت پیامبر اکرم (ص) فرمودند: «فشار قبر برای مؤمن کفاره تباه نمودن نعمتها از ناحیهی اوست». (۹)
☜ بداخلاقی.
حضرت علی (ع) فرمود: «ذَابُ الْقَبْرِ یَکُونُ مِنَ النَّمِیمَةِ وَالْبَوْلِ وَ عَزْبِ الرَّجُلِ عَنْ أَهْلِهِ»؛ علت فشار و عذاب قبر از: 1- نمامی و سخنچینی 2- بول (بیتوجهی به پاکی و نجاست) 3- مجرد بودن و ازدواج نکردن مرد است(بیتوجهی مرد به خانواده).
✔️زیارت اهل قبور
برخی اعمال زنده ها، باعث نجات اموات است از آن جمله است رفتن به زیارت اموات
➖حضرت امیر(ع) فرمود؛
«زُورُوا مَوْتاکمْ فَانَّهُمْ یفْرَحُونَ بِزِیارَتِکمْ، وَلْیطْلُبْ احَدُکمْ حاجَتَهُ عِنْدَ قَبْرِ ابیهِ وَ عِنْدَ قَبْرِ امِّهِ بِما یدْعُوا لَهُما».
امواتتان را زیارت کنید که آنان به زیارت شما خوشحال می شوند، هر کدام از شما باید حاجت خود را نزد قبر پدر و مادرش از خدا بخواهد.(۱۰)
➖ پیامبر(ص) می فرماید:«لَاتَنْسَوْامَوْتَاكُمْ فِي قُبُورِهِمْ وَ مَوْتَاكُمْ يَرْجُونَ إِحْسَانَكُمْ وَ مَوْتَاكُمْ مَحْبُوسُونَ يَرْغَبُونَ فِي أَعْمَالِكُمُ الْبِرَّ وَ هُمْ لَا يَقْدِرُونَ أَهْدُوا إِلَى مَوْتَاكُمُ ».
مردگان را در قبورشان به دستِ نسيان و فراموشی نسپريد در حالی که امواتِ شما به احسان شما اميد دارند و محبوس و گرفتارند و نسبت به اعمال خير و کارهای خوب شما رغبت دارند و خودشان توان انجام آن را ندارند ، برای مردگانتان هديه بفرستيد .(۱۱)
➖ امام صادق(ع) می فرماید:«إِنَّ الْمَيِّتَ لَيَفْرَحُ بِالتَّرَحُّمِعَلَيْهِ وَ الِاسْتِغْفَارِ لَهُ كَمَا يَفْرَحُ الْحَيُّ بِالْهَدِيَّةِ تُهْدَى إِلَيْهِ» . همانا ميّت خوشحال می شود وقتی برای او طلب رحمت و مغفرت نمايند ، آن گونه که شخص زنده با ارسال هديه شاد و مسرور می شود .(۱۲)
➖پیامبر(ص) فرمود:«أَهْدُوالِمَوْتَاكُمْ فَقُلْنَا يَا رَسُولَ اللَّهِ وَ مَا هَدِيَّةُ الْأَمْوَاتِ ؟ قَالَ : الصَّدَقَة ُ وَ الدُّعَاءُ».
هديه براي مردگانتان بفرستيد . عرض كرديم : اي رسول خدا ، هديه ي اموات چيست ؟ فرمودند : صدقه و دعا .(۱۳)
➖در مساله ۸۵۰رساله آیت الله سیستانی چنین میخوانیم؛
رفتن به زیارت قبور مؤمنین و مؤمنات مستحب است و برای زیارت اهل قبور آدابی ذکر شده است، مثل اینکه:
- فرد در حالی که رو به قبله است دست خود را بر قبر گذارد و هفت مرتبه سورۀ «إنّا أنزلناه» بخواند؛
- یازده مرتبه سورۀ «توحید» را بخواند؛
- «آیة الکرسیّ» و سوره های «یٰس» و «مُلک» را قرائت نماید؛
- از خداوند متعال طلب رحمت و مغفرت برای اموات نماید؛
- نزد قبر پدر و مادر خویش از خداوند متعال حاجت بخواهد؛
شایان ذکر است، زیارت اهل قبور در روز دوشنبه و پنجشنبه، خصوصاً عصر پنجشنبه و همین طور صبح شنبه بیشتر سفارش شده است
💠داستان
شخصى نقل مى كرد : پدرم را پس از مردنش در خواب ديدم يكي از سؤالاتي كه از او پرسيدم اين بود كه آيا خيراتى كه در دنيا براى شما انجام دادهام به شما رسيده و كيفيّت بهرهمندى شما از آن خيرات چگونه است؟
در پاسخ فرمود: بلى تمام آنها به من رسيده است و امّا كيفيّت بهرهمندى از آنها را با ذكر مثالى برايت بيان مى كنم ؛ هرگاه در حمّام بسيار گرم و پرجمعيّتى باشى كه در اثر بخار و حرارت، نَفََس كشيدنت سخت شده باشد در آن حال اگر گوشهى درب حمام باز شود و نسيمى خنك به تو برسد چقدر شاداب و راحت وآزاد مىشوى؟! چنين است حال ما هنگام رسيدن خيرات شما!(۱۴)
💠داستان
فرزند عالمِ خدوم ، مرحوم سيّد احمد میگوید: پس از فوت آقا،هر روز پس از نماز صبح دو ركعت نماز مي خواندم و ثوابش را براي ايشان هديه مي كردم به ذهنم خطور كرد اين نمازِ دست و پا شكسته ي بنده چه ارزش دارد كه به اين عالمِ بزرگوار هديه كنم لذا چند روزي ترك كردم با كمال تعجّب ايشان را در عالمِ رؤيا زيارت كردم به بنده فرمودند : سيّد حسن چرا چند روزي است براي ما صبحانه نمي فرستي !
🔻 ادامه دارد 👇👇
✅ کانال محتوایی منبر طلاب🔰🔰🔰
http://eitaa.com/joinchat/3087990800Cdc959f683d
✔️قرائت قرآن
یکی از عوامل نجات از فشار در قبر تلاوت سوره های قرآن است به ویژه سوره های زخرف و یاسین در این خصوص آثار بیشتری دارد.
در مورد آثار نجات بخش سوره یاسین امام صادق(ع) می فرماید:
«إِنَّ لِکُلِّ شَیْءٍ قَلْباً وَ إِنَّ قَلْبَ الْقُرْآنِ یس وَ مَنْ قَرَأَهَا....فُسِّحَ لَهُ فِی قَبْرِهِ مَدَّ بَصَرِهِ وَ أُومِنَ مِنْ ضَغْطَهًِْ الْقَبْرِ»
هر چيزى قلبى دارد و قلب قرآن سوره ياسين است؛ کسی که آن را قرائت کند در قبر او گشایش ایجاد می شود و از فشار قبر ايمن خواهد بود.
✔️محبت اهل بیت
روی عن رسول الله(ص) قال:«حُبِّی وَ حُبُ أَهْلِ بَیْتِی نَافِعٌ فِی سَبْعَةِ مَوَاطِنَ أَهْوَالُهُنَّ عَظِیمَةٌ عِنْدَ الْوَفَاةِ وَ الْقَبْرِ وَ عِنْدَ النُّشُورِ وَ عِنْدَ الْکِتَابِ وَ عِنْدَ الْحِسَابِ وَ عِنْدَ الْمِیزَانِ وَ عِنْدَ الصِّرَاط»
دوست داشتن من و اهل بیتم در هفت عرصه سودمند واقع می شود که هول و هراس آنها بسیار زیاد است:
هنگام مرگ و در قبر و هنگام رستاخیز و هنگام دادن نامه عمل و هنگام محاسبه و هنگام سنجش اعمال و هنگام عبور از صراط.(۱۵)
✔️زیارت امام حسین(ع)
از امام باقر (ع) می فرماید؛«زيارت امام حسين (علیهالسلام) باعث ايمن بودن زائر از عذاب قبر میشود».
مستدرک الوسائل، ج 10، ص 309
🔶چند داستان دیگر جهت استفاده در بخش های مختلف منبر تقدیم می شود؛
💠داستان
در حدیثی حضرت رسول ص فرمود : که حضرت عیسی بن مریم ع بر قبری که صاحب آن قبر را عذاب می کردند گذشت. پس از یک سال دوباره حضرت عیسی ع از آن جا عبور کرد و دید که عذاب از صاحب آن قبر برداشته شده است ، پس گفت : ای پروردگار من سال قبل که از کنار این قبر گذشتم صاحبش در عذاب بود و امسال که بر او گدشتم می بینم عذاب از او برداشته شده است ؟! به عیسی ع وحی رسید که ای روح الله ! صاحب این قبر فرزند صالحی داشت که به حد بلوغ رسیده بود پس راهی را اصلاح و درست کرد و یتیمی را پناه داد و من هم صاحب قبر را به سبب عملی که فرزندش انجام داد آمرزیدم !
💠داستان
مرحوم حاجى نورى در «دار السلام» نقل مى کند: دخترى از دنیا رفت، مادرش بعد از مدتى او را در خواب دید که در عذاب است و بعد از بیدار شدن بسیار محزون گردید که، چرا دخترش در عذاب است؟ و در رفع او چه کارى مى تواند بکند.
سپس بعد از زمانى دفعه دیگر دخترش را در خواب دید که برخلاف گذشته عذاب از وى برداشته شده است، پرسید: دخترم علت رفع عذاب و رسیدن به نعمت چه بود؟ جواب داد: مادر یک نفر از بندگان خدا از قبرستان مى گذشت، ایستاد و براى اهل قبور چند صلوات فرستاد، ثواب آن صلواتها را میان اهل قبرستان تقسیم کردند، به من هم آنقدر رسید که از عذاب خدا خلاص شده و در رحمت شدم.
🧷منبرهای مرتبط
⇦مبحثی به مناسبت شب آرزوها تقدیم شده است
https://eitaa.com/menbare_tollab/19084
⇦مبحثی در موضوع زیارت اهل قبور
https://eitaa.com/menbare_tollab/20870
ــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــ
📎پی نوشتها
۱.الفصول المهمة ،ج۱، ص۳۲۵ .
۲.طلاق،۲
۳.مجمع البيان،ج۱۰،ص۴۶۰.
۴.نهج الفصاحه، ح۲۹۴۱.
۵.الکافي ،ج۲ ،ص۹۰ .
۶.بحارالانوار ج۸۹،ص۳۳۶.
۷.مكارم الأخلاق،ج۲،ص۳۲۵.
۸.ثواب الاعمال، ص۱۱۱
۹.بحارالانوار، ج۶، ص۲۲۱.
۱۰. الخصال ،ص۶۱۸
۱۱.مستدرك الوسائل ، ج۲ ،ص ۱۱۴
۱۲.من لا يحضره الفقيه ج۱ ص۱۸۳
۱۳.مستدرك الوسائل ،ج۲ ،ص۴۸۴
۱۴.روابط زن و مرد یا اخلاق در خانواده ، سید محمّد نجفی یزدی ، ص ۴۲
۱۵.امالی شیخ صدوق،ص۱۰
🌺 والسلام علی من اتبع الهدی 🌺
✅ کانال محتوایی منبر طلاب🔰🔰🔰
http://eitaa.com/joinchat/3087990800Cdc959f683d
✅ فیش مهمانسرای امام رضا علیهالسلام ویژه طلاب
به اطلاع میرساند؛ برابر هماهنگی انجام شده و جهت رفاه حال طلاب محترم زائر در شهر مقدس مشهد، برادران و خواهران طلبه همه روزه با همراه داشتن مدارک شناسایی طلبگی، میتوانند جهت ثبتنام و دریافت فیش مهمانسرای حرم مطهر رضوی به مجتمع فرهنگی اقامتی ولایت قسمت پذیرش مراجعه نمایند.
زمان مراجعه برای طلاب زائر غیرمقیم در مجتمع ولایت از ساعت ۸ الی ۱٠ صبح و بر اساس اولویت حضور میباشد.
🔸 توضیح این نکته لازم است که فیش مهمانسرا به تمامی طلاب زائر و خانواده آنها که کدملی آنها در طول سه سال اخیر در سامانه نسیم رضوان برای غذای حضرت ثبت نشده باشد، تعلق میگیرد.
🔸 شایان ذکر است، ظرفیت غذای حضرتی در هر روز تابع ضوابط مهمانسرای حرم مطهر رضوی میباشد و مجتمع ولایت هیچگونه تعهدی در این خصوص ندارد.
✅ کانال محتوایی منبر طلاب🔰🔰🔰
http://eitaa.com/joinchat/3087990800Cdc959f683d
امامِ جود و کرم
[به مناسبت دهم رجب ولادت امام جواد(ع)]
#منبر_ده_دقیقه_ای
بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِیمِ
اَلْحَمد لِلَّهِ ربِّ الْعالَمِینَ وَ صَلّیَ اللهُ عَلى خَیرِ خَلقهِ مُحمدٍ وَ آلِهِ الطاهِرِین
🌸شعر
ای انس و جان گدای تو یا حضرت جواد
شرمنده عطای تو یا حضرت جواد
دائم ز کار خلق گره باز می کند
دست گره گشای تو یا حضرت جواد
زیباترین دعای سماواتیان بود
مدح تو و ثنای تو یا حضرت جواد
پیش از شب ولادتم ای آشنای دل
دل بود آشنای تو یا حضرت جواد
چون آیه های نور، پدر بوسه می زند
بر روی دلربای تو یا حضرت جواد
زوار پا نهند به بال ملایکه
در صحن با صفای تو یا حضرت جواد
پر می زند کبوتر دل ها ز هر طرف
پیوسته در هوای تو یا حضرت جواد
جود از تو جود گشت و کرامت نهاده است
رخ بر در سرای تو یا حضرت جواد
تو کیستی؟ همیشه جواد الائمه ای
من کیستم؟ گدای تو یا حضرت جواد
💠 داستان
[ایجاد انگیره]
ابنحديد كوفى در اين باره مىگويد: «همراه عدهاى از شيعيان براى زيارت و انجام مناسك حج به مكه رفتيم. هنگام برگشت، راهزنان به ما حمله كردند و تمام داراييهايمان را به غارت بردند. به زحمت خود را به مدينه رساندم و به منزل امام نهم رفتم؛ ولى از سفر و حوادث آن چيزى نگفتم» امام جوادعلیهالسلام فرمود: «اى ابنحديد! راهزنان در منطقه عَرْج به شما حمله كردند و تمام هستىتان را به يغما بردند. شما سيزده نفر بوديد» آنگاه آن حضرت، ما را يك به يك با نام خود و پدرانمان نام برد. گفتم: «سرورم به خدا قسم! همينطور شد كه شما اشاره كرديد»
سپس امام به خادمش دستور داد براى ما لباسها و مبالغ زيادى دينار بياورد و چنين تأكيد فرمود: «اينها را ميان خود و يارانت تقسيم كن كه به مقدار آن چيزى است كه از شما به غارت رفته است» ابنحديد بعد از نقل اين همه لطف و احسان امامعلیهالسلام مىگويد: «من آن مبالغ اهدايى را ميان دوستان و همسفرانم تقسيم كردم و همانگونه كه امام فرموده بود دقيقاً به اندازه داراييهايمان بود كه قبل از حمله راهزنان داشتيم»
✅بیان موضوع
➖معروفترين لقب پيشواى نهم شيعيان، «جواد» است. آن رهبر فرزانه را به سبب عطاى فراوانش، به اين نام خواندهاند كه برگرفته از نامهاى زيباى پروردگار متعال است. در فرازى از دعاى امام صادقعلیهالسلام مىخوانيم: «أنْتَ اللّهُ لا اِلَهَ اِلاَّ أنْتَ الْجَوَادُ الْمَاجِد»
➖ در دعای روز ۲۶ ماه رمضان مىخوانيم: «يَا اللَّهُ يَا جَوَادً لاَ يَبْخَلْ يَا اللَّهُ لَكَ الْاَسْمَاءُ الْحُسْنَى» خداوندا! اى بخشندهاى كه در او بخل راه ندارد، خداوندا! تو داراى نامهاى زيبا هستى»
نام جواد، يادآور بخشش و احسان پروردگار متعال است كه در نام مقدس حضرت امام محمّد تقىعلیهالسلام بدان توجه شده است و كرامت و احسان آن حضرت و پدران بزرگوارشان را در اذهان زنده مىكند.
✔️مکتب ابن رضا
آن گرامى، نامه پدرش، امام رضا(ع)را نصبالعين خود قرار داد و بخششهايش را چندين برابر كرد. در آن نامه خطاب به امام جواد(ع) كه حدود ۶ سال داشت - چنين آمده بود:
«بَلَغَنِي أَنَّ الْمَوَالِيَ إِذَا رَكِبْتَ أَخْرَجُوكَ مِنَ الْبَابِ الصَّغِيرِ فَإِنَّمَا ذَلِكَ مِنْ بُخْلٍ مِنْهُمْ لِئَلَّا يَنَالَ مِنْكَ أَحَدٌ خَيْراً وَ أَسْأَلُكَ بِحَقِّي عَلَيْكَ لَا يَكُنْ مَدْخَلُكَ وَ مَخْرَجُكَ إِلَّا مِنَ الْبَابِ الْكَبِيرِ فَإِذَا رَكِبْتَ فَلْيَكُنْ مَعَكَ ذَهَبٌ وَ فِضَّةٌ ثُمَّ لَا يَسْأَلُكَ أَحَدٌ شَيْئاً إِلَّا أَعْطَيْتَهُ وَ مَنْ سَأَلَكَ مِنْ عُمُومَتِكَ أَنْ تَبَرَّهُ فَلَا تُعْطِهِ أَقَلَّ مِنْ خَمْسِينَ دِينَاراً وَ الْكَثِيرُ إِلَيْكَ وَ مَنْ سَأَلَكَ مِنْ عَمَّاتِكَ فَلَا تُعْطِهَا أَقَلَّ مِنْ خَمْسَةٍ وَ عِشْرِينَ دِينَاراً وَ الْكَثِيرُ إِلَيْكَ إِنِّي إِنَّمَا أُرِيدُ بِذَلِكَ أَنْ يَرْفَعَكَ اللَّهُ فَأَنْفِقْ وَ لَا تَخْشَ مِنْ ذِي الْعَرْشِ إِقْتَاراً» پسرم! به من خبر رسيده است كه خدمتكاران، تو را از در مخصوص خارج مىكنند. اين به علت بخل و تنگنظرى آنان است كه از وجود تو به مردم خيرى نرسد. تو را قسم مىدهم به حقى كه برايت دارم! سعى كن از در عمومى، رفت و آمد كنى و هرگاه بيرون مىآيى، مقدارى پول نقد، طلا و نقره، همراه داشته باش و هر يك از نيازمندان كه از تو درخواستى داشته باشد، به او چيزى ببخش!
اگر يكى از عموهايت از تو كمك بخواهد به او كمتر از ۵۰ دينار نده و اگر بيشتر بدهى، خود دانى و اگر عمههايت از تو يارى بخواهند، كمتر از ۲۵ دينار عطا نكن و اگر بيشتر دادى اختيار با توست. مىخواهم خداوند به وسيله جود و احسان تو، مقامت را والاتر بگرداند، احسان كن و بيم و هراس نداشته باش كه پروردگار صاحب عرش، تو را فقير و تنگدست بگرداند»(۱)
🔻 ادامه دارد 👇👇
✅ کانال محتوایی منبر طلاب🔰🔰🔰
http://eitaa.com/joinchat/3087990800Cdc959f683d
✔️جود و بخشش در کلام امام جواد
➖«ثَلَاثٌ يُبَلِّغْنَ بِالْعَبْدِ رِضْوَانَ اللَّهِ كَثْرَةُ الِاسْتِغْفَارِ وَ خَفْضُ الْجَانِبِ وَ كَثْرَةُ الصَّدَقَة»(۲)
انسان با داشتن سه خصلت پسنديده مىتواند به مقام رضوان و خشنودى الهى برسد. زياد طلب آمرزش كردن، مدارا با مردم و زياد صدقه دادن»
➖ «اِنَّ لِلّهِ عِبادا یخُصُّهُمْ بِالنِّعَمِ وَیقِرُّها فیهِمْ ما بَذَلُوها فَإِذا مَنَعُوها نَزَعَها عَنْهُمْ وَحَوَّلَها اِلی غَیرِهِمْ»
خداوند بندگانی دارد كه نعمتهایش را به آنان اختصاص داده است و مقرر كرده است از آن بذل و بخشش كنند و اگر خودداری كنند، از آنان میگیرد و به دیگران منتقل میكند..»(۳)
💠داستان
مردی خدمت امام جواد (ع) آمد و گفت: به اندازه جوانمردی ات به من كمك كن. امام فرمود: این قدر نمیتوانم. گفت پس به اندازه جوانمردی خودم، كمك كن. فرمود: این را میتوانم.ای غلام! صد دینار به او بده.
💠داستان
مردی نزد امام جواد علیه السلام آمد كه بسیار خوشحال و مسرور به نظر میرسید. امام از علت خوشحالیاش پرسید. او گفت: یابن رسول اللّه، از پدرت شنیدم كه میفرمود: «شایستهترین روز برای شادی بنده روزی است كه در آن انسان توفیق نیكی و انفاق به برادران مؤمنش یابد..» و امروز ده نفر از برادران دینی كه فقیر و عیال وار بودند از فلان شهرها به نزد من آمدند و من هم به هر كدام چیزی دادم، برای همین هم مسرورم.
امام جواد علیه السلام به او فرمود: «لَعَمْری اِنَّكَ حَقیقٌ بِاَنْ تَسُرَّ اِنْ لَمْ تَكُنْ اَحْبَطْتَهُ، اَوْ لَمْ تُحْبِطْهُ فیما بَعْدُ؛ به جانم سوگند! شایسته است مسرور باشی، اگر كار خود را بی اثر نساخته باشی و یا بعدا حبط و بی اثر نسازی..» او با شگفتی پرسید: با اینكه از شیعیان خالص شمایم، چگونه عمل نیك من پوچ میشود؟
فرمود: «با همین سخنی كه گفتی، كارهای نیك و انفاقهای خود را حبط كردی..» او توضیح خواست و امام فرمود: این آیه را بخوان «یا اَیها الَّذینَ آمَنُوا لاَ تُبْطِلُوا صَدَقاتِكُمْ بِالْمَنِّ وَالاَْذی» ای مؤمنان بخششهای خود را با منت و اذیت باطل نكنید.
گفت: من كه به آن افراد منت نگذاشتم و آزار ندادم! امام فرمود: «خدا فرموده: بخششهای خود را با منت و آزار باطل نسازید، نفرموده تنها منت و آزار بر آنان كه میبخشید، بلكه خواه بر آنان خواه بر دیگری. آیا به نظر تو آزار به آنان شدیدتر است یا آزار به فرشتگان مراقب اعمال تو و فرشتگان مقرب الهی و یا آزار به ما؟»
مرد گفت: البته آزار به فرشتگان و شما. امام فرمود: تو فرشتگان و ما را آزردی و عمل خود را باطل كردی. مرد پرسید: چرا باطل كردم و شما را آزردم؟ فرمود: اینكه گفتی: «چگونه باطل نمودم با اینكه از شیعیان خالص شما هستم؟» وای بر تو! آیا میدانی شیعه خالص ما كیست؟ شیعه خالص ما «حزبیل» مؤمن آل فرعون و «حبیب نجار» صاحب یس و... و سلمان و ابوذر و مقداد و عمار هستند. تو خود را در صف این فراد برجسته قراردادی و ما و فرشتگان را آزردی.
آن مرد بعد از اعتراف به تقصیر و استغفار، پرسید: پس چه بگویم؟ امام فرمود: بگو من از دوستان شما هستم. دوستان شما را دوست دارم و دشمنان شما را دشمن میدارم. او چنان گفت و امام جواد علیه السلام فرمود: «اَلاْنَ قَدْ عادَتْ اِلَیكَ مَثُوباتُ صَدَقاتِكَ وَزالَ عَنْها الاِْحْباطُ»
الان پاداشهای بخششهایت به تو بازگشت و حبط و بی اثری از آنها زایل شد.(۴)
💠داستان
داوود جعفرى از علاقهمندان و دوستان آن حضرت مىگويد كه روزى به حضور امام مشرف شدم و همراه من، نامههايى بود كه نويسندگان آن بر من مشتبه شده بود و به اين دليل، به شدت ناراحت بودم. وقتى نامهها را مقابل امام قرار دادم، اولى را برداشت و فرمود: «اين نامه زياد بن شبيب است» دومى را برداشت و فرمود: «اين نامه فلانى است» و همينطور... .
من از اين آگاهيهاى حضرت متعجب شدم. امام لبخندى زد و آنگاه به من سه هزار دينار داد و فرمود كه اين مبلغ را به يكى از پسر عموهايش تحويل دهم و توصيه فرمود كه بعد از گرفتن اين مبلغ، پسر عمويم از تو مىپرسد: «آيا پيشهورى مىشناسى كه من با اين مبالغ كالايى از او بخرم؟» تو نيز او را در اين زمينه راهنمايى كن!» داوود گويد: «وقتى پولها را به او دادم، از من پرسيد: «اى ابا هاشم! آيا تو بازرگانى را مىشناسى كه من با او معاملهاى بكنم؟» من نيز او را راهنمايى كردم.
🔶منبر های مرتبط
👈امام خردسال
https://eitaa.com/menbare_tollab/21644
👈امامت امام خردسال
https://eitaa.com/menbare_tollab/19163
ــــــــــــــــــــــــــــ
📎پی نوشتها
۱.مشکاة الأنوار في غرر الأخبار، ج۱، ص۴۹۱.
۲.الفصول المهمه ،ص۲۷۴.
۳.کشف الغمه ج۳، ص ۱۹۲.
۴.بحارالانوار،ج۶۵، ص ۱۵۹.
🌺 والسلام علی من اتبع الهدی 🌺
✅ کانال محتوایی منبر طلاب🔰🔰🔰
http://eitaa.com/joinchat/3087990800Cdc959f683d
سوژه های تفکر
[ به مناسبت اعتکاف]
#منبر_بیست_دقیقه_ای
بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِیمِ
اَلْحَمْدُ لِلَّهِ رَبِّ الْعَالَمِینَ وَ صَلّیَ اللهُ عَلَى خَیرِ خَلْقِهِ مُحَمَّدٍ وَ آلِهِ الطَّاهِرِین
🌙بیان احکام
حداقل زمانِ اعتکاف، سه روز به ضمیمه دو شبِ وسطِ آن سه روز میباشد، و در کمتر از آن صحیح نیست ولی در زیاده حدّی ندارد، و داخل نمودن شب اوّل یا چهارم در نیت اعتکاف مانعی ندارد، بنابراین اعتکاف بیشتر از سه روز جایز است و اگر فرد پنج روز کامل معتکف شد، روز ششم را باید معتکف بماند.
➖ اگر کسی مسافر باشد نمىتواند معتکف شود مگر اينکه نذر کرده باشد در سفر روزه بگيرد؛ و بنا بر احتياط واجب اين نذر بايد قبل از شروع سفر انجام گيرد(طبق نظر مقام معظم رهبری)
✅تبیین موضوع
➖اعتکاف در لغت به معنای حبس و توقف و رو کردن به چیزی است با تعظیم و تکریم؛ و در اصطلاح، به معنای توقف و ماندن سه روز و بیشتر از آن در مسجد جامع میباشد.
در اهمیت اعتکاف و خلوت با خداوند سخنان مهمی وارد شده است؛
➖قرآن کریم در آیاتی به مسئله اعتکاف اشاره کرده است؛ از جمله به حضرت ابراهیم(ع) واسماعیل(ع) فرمان میدهد که خانه خدا را برای طواف کنندگان و معتکفان و نمازگذاران آماده سازید، آنجا که فرمود:«وَإِذْ جَعَلْنَا الْبَیْتَ مَثابَةً لِلنّاسِ وَأمْناً وَاتَّخِذُوا مِنْ مَقامِ اِبْراهیمَ مُصَلّیً وَعَهِدْنا اِلی اِبْراهیمَ وَ اِسْماعیلَ أنْ طَهِّرا بَیْتِیَ لِلطّائِفینَ وَالْعاکِفینَ وَالرُکَّعِ السُّجُودِ»
و [به خاطر بیاورید] هنگامی که خانه کعبه را محل بازگشت و مرکز امن برای مردم قرار دادیم، و ]برای تجدید خاطره] از مقام ابراهیم، عبادتگاهی برای خود انتخاب کنید، و ما به ابراهیم و اسماعیل امر کردیم که: خانة مرا برای طواف کنندگان و معتکفان و رکوع کنندگان و سجده کنندگان پاک و پاکیزه کنید.»(۱)
➖حضرت صادق (ص) فرمود: «فِی التَّوْراةِ مَکْتُوبٌ یَا ابْنَ آدَمَ تَفَرَّغْ لِعِبادَتی اَمْلاءُ قَلْبَکَ غِنیً وَلا آکِلْکَ إِلی طَلَبِکَ وَعَلَیَّ اََنْ اَسُدَّ فاقَتَک» در تورات نوشته شده است: ای فرزند آدم! برای انجام عبادت من فراغتی به وجود بیاور تا من دل تو را از بی نیازی سرشار سازم و بدون اینکه تو طلب کنی، حاجتت را برآورده کنم و من خود را ملتزم میدانم که حوائج تو را برطرف نمایم.»(۲)
➖ حضرت پیامبر(ص) می فرماید:«أفْضَلُ النّاسِ مَنْ عَشِقَ العِبادَةَ فَعانَقَها وَاَحَبَّها بِجَسَدِهِ وَتَفَرَّغَ لَها» با فضیلتترین مردم کسی است که عاشق عبادت باشد و با اشتیاق تمام عبادت را به آغوش بکشد و با جسمش آن را دوست بدارد و برای آن فراغتی به وجود بیاورد.»(۳)
➖«اَلْمُعْتَکِفُ یَعْکِفُ الذُّنُوبَ وَیَجْری لَهُ مِنَ الْاجْر کَاَجْرِ عامِلِ الْحَسَناتِ کُلِّها» معتکف گناهان را متوقف نموده ]و از بین میبرد[ و اجری بسان اجر انجام دهنده تمام نیکیها دریافت میدارد.»(۴)
➖حضرت مریم (ع) در ضمن اعتکاف مورد لطف ویژه الهی قرار گرفت:
مرحوم علامه طباطبایی میگوید: «هدف حضرت مریم از دوری نمودن از مردم، بریدن از آنان و روی آوردن به سنت «اعتکاف» بوده است؛
«وَ اذْكُرْ فِي الْكِتابِ مَرْيَمَ إِذِ انْتَبَذَتْ مِنْ أَهْلِها مَكاناً شَرْقِيًّا فَاتَّخَذَتْ مِنْ دُونِهِمْ حِجَابًا فَأَرْسَلْنَا إِلَيْهَا رُوحَنَا فَتَمَثَّلَ لَهَا بَشَرًا سَوِيًّا»
و در اين كتاب، مريم را ياد كن، هنگامى كه از خاندانش جدا شد و در مكانى شرقى قرار گرفت.و میان خود و آنان حجابی افکند (تا خلوتگاهش از هر نظر برای عبادت آماده باشد). در این هنگام، ما روح خود را بسوی او فرستادیم؛ و او در شکل انسانی بیعیب و نقص، بر مریم ظاهر شد!(۵)
➖ حضرت امیر(ع) میفرمود: «فَلَمْ یَزَلْ یَعْتَکِفُ فِی الْعَشْرِ الاَواخِرِ مِنْ رَمَضانَ حَتَّی تَوَفّاهُ اللهُ» پس [پیامبر اکرم ] همیشه در دهه آخر ماه رمضان در حال اعتکاف بود تا آن وقت که خداوند جان او را گرفت».(۶)
👌مَخلص کلام اینکه؛ اعتکاف اهمیت بالایی در سلوک دارد.
در سیر و سلوک و تربیت روحی مراحل و اعمالی لازم است ؛
👈اعمال ظاهری: خلوت، صمت (سکوت) ، جوع (گرسنگی) ، سحرخیزی
👈اعمال باطنی: توکل، صبر، عزم و اراده( همت)، صداقت
چنانچه مشخص است در مراسم معنوی اعتکاف شرایط برای تحقق امور فوق یعنی جوع و صمت وسحر خیزی و خلوت مهیاست .اما آنچه در این بین از اهمیت بیشتری برخوردار است همان «خلوت» است.
«خلوت»بهترین زمینه تفکر است و اگر سوژه خوب و دارای اولویت برای تفکر یافت نشود، نه تنها مفید نیست که مضر هم خواهد بود.
🔻 ادامه دارد 👇👇
✅ کانال محتوایی منبر طلاب🔰🔰🔰
http://eitaa.com/joinchat/3087990800Cdc959f683d
با مقدمه ای که گذشت تعدادی سوژه مهم برای تفکر مورد اشاره قرار می گیرد؛
۱.تفکردر آثار و نشانه های خداوند
➖در حدیثى از امام على بن موسى الرضا(ع) مى خوانیم:« لَیْسَ الْعِبادَةُ کَثْرَةَ الصَّلاةِ وَ الصَّوْمِ إِنَّمَا الْعِبادَةُ التَّفَکُّرُ فِى أَمْرِ اللّهِ عَزَّوَجَلَّ» عبادت به زیادى نماز و روزه نیست، عبادت واقعى تفکر در کار خداوند متعال و اسرار جهان آفرینش است.(۷)
➖پیامبر(ص)می فرماید: «تَفَكَّروا في الخَلقِ و لا تَفَكَّروا في الخالِقِ؛ فإنَّكُم لا تَقدِرونَ قَدرَهُ». (۸)
طبق نظر معروفی که بین علما وجود دارد در ذات خدا نباید فکر کرد زیرا فکر در مورد او به جایی نمی رسد.
برخی از مفسرین، آیاتی از قرآن کریم را به این مطلب نفسیر کرده اند؛ «و یحَذِّرُکمُ اللّهُ نَفسَه» توانند به وى احاطه علمى پیدا کنند: «و لایحیطونَ بِهِ عِلما».
با این توضیح ؛ آدمی در صورتی می تواند بر موضوعی علم و شناخت یابد که احاطه بر آن داشته باشد، در حالی که چنین احاطه ای بر ذات نامحدود خدا ممکن نیست. در نتیجه، موضوعی که امکان شناخت آن نباشد، تفکر در آن نیز خالی از فایده و حتی گمراه کننده است؛ چرا که در آموزه های دینی و قرآنی، از تفکر در ذات خداوند نهی شده است. حضرت علی علیه السلام می فرماید: «لا یُحیطُ الخَلایقُ باللّه عزّوجل عِلْما؛ آفریدگان خداوند بر ذات او احاطه علمی نمی یابند».
انسان هر چه در توان دارد باید در مورد مصنوعات و اسرار آفرینش موجودات فکر کند و این کار انسان را به خدا نزدیک می کند ولی فکر در مورد ذات خداوند انسان را از خدا دور می کند.
➖«إِنَّ فِی خَلْقِ السَّماواتِ وَ الْأَرْضِ وَ اخْتِلافِ اللَّیْلِ وَ النَّهارِ لَآیات لِأُولِی الْأَلْبابِ. الَّذِینَ یَذْكُرُونَ اللّهَ قِیاماً وَ قُعُوداً وَ عَلى جُنُوبِهِمْ وَ یَتَفَكَّرُونَ فِی خَلْقِ السَّماواتِ وَ الْأَرْضِ رَبَّنا ما خَلَقْتَ هذا باطِلاً سُبْحانَكَ فَقِنا عَذابَ النّارِ»
مسلّماً در آفرینش آسمان ها و زمین، و در پى یكدیگر آمدن شب و روز، براى خردمندان نشانه هایى [فانع كننده] است. همانان كه خدا را [در همه احوال] ایستاده و نشسته، و به پهلو آرمیده یاد مىكنند، و در آفرینش آسمان ها و زمین مىاندیشند [كه:] پروردگارا، اینها را بیهوده نیافریده اى. مىفرماید «اولوا الالباب» و خردمندان كسانى هستند كه با تفكر و تدبر در خلقت آسمان و زمین، پى به هدف دارى آنها مىبرند و به این نتیجه مىرسند كه آفریننده آسمان و زمین حتماً از آفرینش آنها در پى هدفى بوده است.(۹)
✔️تفکر در خود
یکی دیگر از سوژه های تفکر که خداوند در آیات مختلف انسان را به آن فرا خوانده است تفکر در خود است.
از مراحل آفرینش گرفته تا هر آنچه به وجود انسان مرتبط است میتواند سوژه تفکر باشد .
➖ تفکر در اطوار خلقت انسان یکی دیگر از انواع تفکر کمال آفرین است که خداوند در آیات زیادی به آن اشاره فرموده است: «هُوَ الَّذى خَلَقَکم مِن تُراب ثُمَّ مِن نُطفَة ثُمَّ مِن عَلَقَة ثُمَّ یخرِجُکم طِفلاً ثُمَّ لِتَبلُغوا اَشُدَّکم ثُمَّ لِتَکونوا شُیوخـًا و مِنکم مَن یتَوَفّى مِن قَبلُ ولِتَبلُغوا اَجَلاً مُسَمًّى و لَعَلَّکم تَعقِلون» (۱۰)
او کسی است که شما را از خاک آفرید، سپس از نطفه، سپس از علقه (خون بسته شده)، سپس شما را بصورت طفلی (از شکم مادر) بیرون میفرستد، بعد به مرحله کمال قوّت خود میرسید، و بعد از آن پیر میشوید و (در این میان) گروهی از شما پیش از رسیدن به این مرحله میمیرند و در نهایت به سرآمد عمر خود میرسید؛ و شاید تعقّل کنید!
➖ تفکر در مقامات انسان ؛ روحی که خداوند آن را به خودش نسبت داد ؛ «فنفخت فیه من روحی»، او را بالقوه مقام خلیفه الهی بخشید و او را گرامی داشت ؛ «وَ لَقَدْ كَرَّمْنَا بَنِي آدَمَ»، همه فرشتگان را به سجده بر او واداشت: «وَ إِذْ قُلْنَا لِلْمَلاَئِكَةِ اسْجُدُوا لآدَمَ فَسَجَدُوا»
👈و با این تفکر انسان باید متوجه دليل اين برترى خود نزد خدا را شود و متوجه قدر و منزلت خویشتن باشد.
در نتیجه تفکر انسان به مقام و جایگاه خود، انسان به قوّتها، ضعفها، روحیات، وظائف، اختیارات، رسالتها،معرفت به دست می آورد.
امام صادق (ع):وَجَدْتُ عِلْمَ اَلنَّاسِ كُلَّهُ فِي أَرْبَعٍ أَوَّلُهَا أَنْ تَعْرِفَ رَبَّكَ وَ اَلثَّانِي أَنْ تَعْرِفَ مَا صَنَعَ بِكَ وَ اَلثَّالِثُ أَنْ تَعْرِفَ مَا أَرَادَ مِنْكَ وَ اَلرَّابِعُ أَنْ تَعْرِفَ مَا يُخْرِجُكَ مِنْ دِينِكَ .
همه علم مردم را در چهار چيز يافتم: اول اينكه پروردگار خود را بشناسي. دوم اينكه بداني با تو چه كرده، سوم اينكه بداني او از تو چه خواسته است، چهارم اينكه بداني چه چيز ترا از دينت خارج میکند.(۱۱)
🔻 ادامه دارد 👇👇
✅ کانال محتوایی منبر طلاب🔰🔰🔰
http://eitaa.com/joinchat/3087990800Cdc959f683d
✔️تفکر در حیات ابدی
تفکر در ماهیت حیات، یکی دیگر از سوژه های تفکر است. قرآن با توصیف زندگی دنیوی به بازیچه، کالای پرفریب، گذرا و مقدمه آخرت بودن و در مقابل، با توصیف زندگی اخروی به روزگار ماندگار، باشکوه و نیکو، به بیان تأثیر بی بدیل و انکارناپذیر انسان در شکل دهی نظام ابدی اش می پردازد و وی را به وابستگی و دل بستگی نداشتن به زندگی دنیوی و مظاهر پرفریبش دستور می دهد و با آگاه ساختن آدمی به پی آمدهای محدود شدن در مادیات، او را به کمال و سعادت ابدی رهنمون می سازد. بدین گونه می کوشد که به دست خود انسان، حیات اخروی باشکوهی برای وی رقم بزند. قرآن کریم در این باره می فرماید:
«کُلُّ نَفْسٍ ذائِقَةُ الْمَوْتِ وَ إِنَّما تُوَفَّوْنَ أُجُورَکُمْ یَوْمَ الْقِیامَةِ فَمَنْ زُحْزِحَ مِنَ النّارِ وَ أُدْخِلَ الْجَنَّةَ فَقَدْ فازَ وَ مَا الْحَیاةُ الدُّنْیا إِلاّ مَتاعُ الْغُرُورِ».
هر نفسی شربت مرگ را خواهد چشید و قطعا روز قیامت، همه شما به مزد اعمال تان، کاملاً خواهید رسید. پس هر کس خود را از آتش جهنم دور داشت و به بهشت ابدی درآمد، فیروزی و سعادت ابدی یافت و زندگانی دنیا، جز متاعی فریبنده نخواهد بود.(۱۲)
➖حضرت امیر(ع) : «إنَّكُم إنَّما خُلِقتُم لِلآخِرَةِ لا لِلدُّنيا ، ولِلبَقاءِ لا لِلفَناءِ».
همانا شما براى آخرت آفريده شده ايد ، نه براى دنيا ، و براى ماندگارى آفريده شده ايد ، نه براى نابودى.(۱۳)
👌تفکر در اصطلاح های قرآنی از قبیل جنت و جهنم و امور مربوطه در این بخش قرار می گیرد.
✔️تفکر و عبرت گیری از اتفاقات گذشته
حضرت امیر(ع) می فرماید:«وَ اعْرِضْ عَلَيْهِ أَخْبَارَ الْمَاضِينَ وَ ذَكِّرْهُ بِمَا أَصَابَ مَنْ كَانَ قَبْلَكَ مِنَ الْأَوَّلِينَ وَ سِرْ فِي دِيَارِهِمْ وَ آثَارِهِمْ، فَانْظُرْ فِيمَا فَعَلُوا وَ عَمَّا انْتَقَلُوا وَ أَيْنَ حَلُّوا وَ نَزَلُوا، فَإِنَّكَ تَجِدُهُمْ قَدِ انْتَقَلُوا عَنِ الْأَحِبَّةِ وَ حَلُّوا ديارَ الْغُرْبَةِ وَ كَأَنَّكَ عَنْ قَلِيلٍ قَدْ صِرْتَ كَأَحَدِهِمْ، فَأَصْلِحْ مَثْوَاكَ وَ لَا تَبِعْ آخِرَتَكَ بِدُنْيَاكَ».
اخبار گذشتگان را بر او( قلب) عرضه دار و از آنچه بر سر پيشينيان تو رفته است آگاهش ساز. بر خانه ها و آثارشان بگذر و در آنچه كرده اند و آن جايها، كه رفته اند و آن جايها، كه فرود آمده اند، نظر كن. خواهى ديد كه از جمع دوستان بريده اند و به ديار غربت رخت كشيده اند و تو نيز، يكى از آنها خواهى بود. پس منزلگاه خود را نيكو دار و آخرتت را به دنيا مفروش.(۱۴)
👈گذشته، از تاریخ انسان نخستین تا اتفاقات زندگی شخصی خودمان را شامل می شود. که انسان باید جهت عبرت گیری آن را مورد تفکر قرار دهد.
➖اندیشه در تاریخ گذشتگان، تجربه افزایی و عبرت اندوزی آدمی را موجب است. قرآن کریم به تفکر در سرنوشت کسانی که با تکیه بر قدرت مادی و تعداد نفرات، ظلم و ستم به دیگران، تکذیب پیامبران، تمسک به مکر و حیله، می کوشند به اهداف خویش دست یابند، توصیه می کند و فرجام چنین کسانی را هلاکت، درماندگی و عذاب الهی می شمارد. و می فرماید:
«أَفَلَمْ يَسِيرُوا فِي الْأَرْضِ فَيَنْظُرُوا كَيْفَ كَانَ عَاقِبَةُ الَّذِينَ مِنْ قَبْلِهِمْ ۚ كَانُوا أَكْثَرَ مِنْهُمْ وَأَشَدَّ قُوَّةً وَآثَارًا فِي الْأَرْضِ فَمَا أَغْنَىٰ عَنْهُمْ مَا كَانُوا يَكْسِبُونَ»
آیا در زمین نگردیده اند تا ببینند فرجام کسانی که پیش از آنان زیسته اند، چگونه بوده است. آنها از ایشان نیرومندتر بودند و آثار ماندگاری بر روی زمین از خود به جای گذاشتند. با این همه، آنان را به کیفر گناهان شان گرفتار کرد و در برابر خدا حمایت گری نداشتند.(۱۵)
➖خداوند بارها عبرت های تاریخ زندگی انسان را متذکر میشود و انسان به یاد آوری آن اتفاقات فرا میخواند؛
«يَا بَنِي آدَمَ لَا يَفْتِنَنَّكُمُ الشَّيْطَانُ كَمَا أَخْرَجَ أَبَوَيْكُمْ مِنَ الْجَنَّةِ يَنْزِعُ عَنْهُمَا لِبَاسَهُمَا لِيُرِيَهُمَا سَوْآتِهِمَا ۗ إِنَّهُ يَرَاكُمْ هُوَ وَقَبِيلُهُ مِنْ حَيْثُ لَا تَرَوْنَهُمْ ۗ إِنَّا جَعَلْنَا الشَّيَاطِينَ أَوْلِيَاءَ لِلَّذِينَ لَا يُؤْمِنُونَ»
ای فرزندان آدم! شیطان شما را نفریبد، آن گونه که پدر و مادر شما را از بهشت بیرون کرد، و لباسشان را از تنشان بیرون ساخت تا عورتشان را به آنها نشان دهد! چه اینکه او و همکارانش شما را میبینند از جایی که شما آنها را نمیبینید؛ (امّا بدانید) ما شیاطین را اولیای کسانی قرار دادیم که ایمان نمیآورند!(۱۶)
😄 لطیفه
ماجرای اولین کسی که پدرت را در آورد فراموش نکن بهش فکر کن.
نه تنها پدرت را درآورد بلکه لخت شان کرد.
فریبید هم مادر وهم پدر
ز فردوس یزدان براندی بدر
به اغوا پدر مادر خلق را
برون ران ز باغ سبز خدا
🔻 ادامه دارد 👇👇
✅ کانال محتوایی منبر طلاب🔰🔰🔰
http://eitaa.com/joinchat/3087990800Cdc959f683d