#مهم #فقه_الحدیث
🗯 سوال:
آیا هر مقایسهای با اهل البیت علیهم السلام موجب کفر بوده یا آنکه عمل حرامی میباشد!؟
✏️ متاسفانه بسیار دیده میشود که افرادی به مجرّد کمترین تشبیه و مقایسه با اهل البیت، دیگران را تکفیر میکنند و مستند آنها عبارت زیر است:
● «لاَ یُقَاسُ بِآلِ مُحَمَّدٍ صَلَّی اللَّهُ عَلَیْهِ وَ آلِهِ مِنْ هَذِهِ الْأُمَّهِ أَحَدٌ وَ لاَ یُسَوَّی بِهِمْ مَنْ جَرَتْ نِعْمَتُهُمْ عَلَیْهِ أَبَداً هُمْ أَسَاسُ الدِّینِ وَ عِمَادُ الْیَقِینِ إِلَیْهِمْ یَفِیءُ الْغَالِی وَ بِهِمْ یُلْحَقُ التَّالِی وَ لَهُمْ خَصَائِصُ حَقِّ الْوِلاَیَهِ وَ فِیهِمُ الْوَصِیَّهُ وَ الْوِرَاثَهُ.»
نهج البلاغة، خطبه ۲
● «نحن أهل البيت لا يقاس بنا أحد، فينا منزل القرآن وفينا معدن الرسالة.»
عیون اخبار الرضا، جلد ۱ صفحه ۶۶
🔍 لکن این عبارات صرفاً بیانگر جایگاه منحصر به فرد اهل البیت علیهم السلام است؛ نه آن که هر گونه تشبیه از هر جهت جزئی هم ممنوع باشد! زیرا در کلمات منسوب به خود ایشان نیز گاه چنین تشبیهاتی دیده میشود؛
◄ مانند جمله مشهور «رحم الله مالكا فلقد كان لي كما كنت لرسول الله.»
شرح نهج البلاغه، ابن ابالحديد، جلد ۱۵ صفحه ۹۸
که اگر انتسابش درست باشد، طبعاً یک تشبیه جزئی در شدت نصرت و اطاعت و خیرخواهی است.
◄ یا مانند مقایسه زکریا بن آدم با امام کاظم در حدیث منسوب به امام رضا علیهم السلام: «فَإِنَّ أَهْلَ بَيْتِكَ يُدْفَعُ عَنْهُمْ بِكَ، كَمَا يُدْفَعُ عَنْ أَهْلِ بَغْدَادَ بِأَبِي الْحَسَنِ الْكَاظِمِ.»
رجال الکشی، جلد ۱، صفحه ۵۹۴
✅ این گونه تعابیر که در روایات زیاد است، نشان میدهد اطلاقگیری و برداشت افراطی این افراد از عبارت «لا یقاس بنا احد» درست نیست؛ زیرا:
❶ اولاً هر گونه تشبیه و مقایسه جزئی را رد نمیکند. بسیاری از تشبیهات، عرفی است. مثلاً وقتی گفته میشود: «کربلا شده بود.» مثل عبارت «قیامت شده بود.» تشبیه اغراقآمیز است و کسی قصد یکسانپنداری ندارد. همچنین وقتی گفته میشود: «همچون علیاکبر شجاعانه به میدان رفت.» یا «مانند علیاصغر...» یا «عباسوار از دین خدا دفاع باید کرد.» نه تنها تنقیص مقام اهل البیت علیهم السلام نیست؛ بلکه بیانگر همدردی با اهل بیت و الگوپذیری از ایشان است و کسی از آن قیاس ناروا و یکسانپنداری را برداشت نمیکند.❗️
❷ و ثانیاً درست است که بسیاری از مقایسهها ناروا و گاه نوعی غلو و افراط است؛ اما این احادیث دلالتی بر کفر مقایسهکننده ندارد!
🖇 کانال علمی تحقیقی "منهاج الولاية"
@Menhajol_velayat
#آداب_الشیعه #نماز_اول_ماه
✏️ امروز، احتمالاً روز اول ماه جمادیالاول باشد ( آیتالله سیستانی با توجه به عدم رؤیتپذیری هلال ماه با چشم غیرمسلح، دوشنبه را اول ماه اعلام کردند )؛ به جهت جلب خیرات و دفع بلیّات آخرالزمان از خود و خانوادهتان، خواندن نماز اول ماه که از امام جواد علیه السلام روایت شده و همچنین صدقه برای سلامتی وجود مقدّس قطب عالم امکان امام زمان عجّلاللهفرجهالشریف را فراموش نکنید؛ که فرمودهاند با انجام این عمل، سلامتی یک ماه خود را میخرد
📙 مصباح المتهجد صفحه ۵۲۳
● کیفیت این نماز دو رکعتی ساده و پرفضیلت ( کمتر ۲۰ دقیقه وقت شما را میگیرد )، بدین صورت است که در رکعت اول پس از حمد، سی مرتبه سوره توحید و در رکعت دوم بعد از حمد، سی مرتبه سوره قدر را خوانده و بعد از نماز، صدقه کنار گذاشته و دعایی را ( در تصویر ) میخوانیم؛ وقت آن نیز از طلوع تا غروب آفتاب روز اول ماه است.
یا رب فرج امام مارا برسان...💔
🖇 کانال علمی تحقیقی "منهاج الولاية"
@Menhajol_velayat
#حیف_است_ندانیم #صفات_الشیعه
🌺 عاقبت خوش شیعیان جعفری / حیاء امام صادق صلوات الله علیه از زیاد تکرار کردن...
⚪️ ابن ابى يعفور میگوید: امام صادق عليه السلام فرمودند: من خجالت میكشم از زياد تكرار كردن اين سخن براى شما! فاصله بين شما و بين اينكه حسرتتان را بخورند همين قدر است كه جان شما به اينجا برسد - با دست اشاره به حنجره خود نمود - رسول خدا و على عليهما السلام پيش او میآيند و به او میگويند از آنچه میترسيدى خداوند به تو امان داد و آنچه اميدوار بودى در پيش روى تو است مژده باد شما را شما طيبين هستيد و زنانتان طيبات. هر زن مؤمنى حوريه است زيبا و هر مرد مؤمنى صديق و شهيد.
📕 أعلام الدين في صفات المؤمنين، ص۴۵۶
✓ پ.ن: مؤلف کتاب ( حسن بن أبي الحسن الديلمي ) در مقدمه کتاب شهادت بر صحت روایات کتابش داده و گفته است این روایات نزد علماء مشهور هستند فلذا اسناد آنها را ذکر نکردم.
پیشنهاد مطالعه: بحثی حول رؤیت رسول الله و امیرالمؤمنین علیهما السلام در حین احتضار 👌🏻
🖇 کانال علمی تحقیقی "منهاج الولاية"
@Menhajol_velayat
#تلنگر
🍂 افسردگی معنوی
🖇 کانال علمی تحقیقی "منهاج الولاية"
@Menhajol_velayat
#رجال #زراره_بن_اعین
💥 مانندِ کودکان مکتبی که اطراف معلّمشان باشند، بودیم!
🔹 حَدَّثَنِي إِبْرَاهِيمُ بْنُ مُحَمَّدِ بْنِ الْعَبَّاسِ الْخُتَّلِيُّ، قَالَ حَدَّثَنِي أَحْمَدُ بْنُ إِدْرِيسَ الْقُمِّيُّ، قَالَ حَدَّثَنِي مُحَمَّدُ بْنُ أَحْمَدَ بْنِ يَحْيَى، عَنْ مُحَمَّدِ بْنِ أَبِي الصُّهْبَانِ أَوْ غَيْرُهُ، عَنْ سُلَيْمَانَ بْنِ دَاوُدَ الْمِنْقَرِيِّ، عَنْ ابْنِ أَبِي عُمَيْرٍ، قَالَ قُلْتُ لِجَمِيلِ بْنِ دَرَّاجٍ، مَا أَحْسَنَ مَحْضَرَكَ وَ أَزْيَنَ مَجْلِسَكَ! فَقَالَ إِي وَ اللَّهِ مَا كُنَّا حَوْلَ زُرَارَةَ بْنِ أَعْيَنَ إِلَّا بِمَنْزِلَةِ الصِّبْيَانِ فِي الْكُتَّابِ حَوْلَ الْمُعَلِّمِ.
➖ ترجمه:
جناب " ابن أبی عُمیر " که از بزرگانِ شیعه و از اصحابِ إجماع است، گوید: به "جمیل بن دَراج" گفتم: محضر درسِ شما چه باشکوه و پربار است! گفت: آری؛ بخدا سوگند، ما نزد "زرارة بن اعین" مانندِ کودکان مکتبی که اطراف معلّمشان باشند، بودیم.
📖 إختيار معرفة الرجال المعروف بـ رجال الكشي، جلد ۱، صفحه ۱۳۴
🖇 کانال علمی تحقیقی "منهاج الولاية"
@Menhajol_velayat
#آداب_الشیعه #علمای_صالح
🍂 راهی برای کنترل عصبانیت
➖ آیت الله شبیری حفظه الله:
«مرحوم والد ما میفرمود: من راهی برای کنترل عصبانیتم پیدا کرده بودم و آن این بود که تا عصبانی میشدم، ذهنم زود منتقل میشد که اگر آقای حاج سید احمد خوانساری و آقای گلپایگانی بودند، آیا آنها هم عصبانی میشدند؟ و وقتی متوجه میشدم که آنها اگر در این مقام بودند، تندی نمیکردند، عصبانیتم را کنترل و از بروز آن جلوگیری میکردم.
👈🏻 آقای خوانساری و آقای گلپایگانی در این جهت ممتاز بودند.
📚 جرعه ای از دریا جلد ۱ صفحه ۵۴۴
پ، ن:
بدیهی است که یاد کردن از این دوعالم جليل القدر از باب مثال است، بنابراین میتوان علماء دیگر بلکه اساسا چیز های دیگری را در این باره مورد ملاحظه قرار داد.
🖇 کانال علمی تحقیقی "منهاج الولاية"
@Menhajol_velayat
#رجال #پیشنهاد_مطالعه
📌 زبان قاصر است از وصف رفاقت و دوستیِ #صفوان_بن_يحيی 👌🏻
↩️ جناب صفوان بن یحیی - که از مشایخ ثقات است - دوستِ عبدالله بن جُندَب و علی بن نُعمان رضوان الله تعالی عليهم، بود. روایت شده است که این سه در خانه خداوند با یکدیگر عهد بستند که هر یک از آنها که وفات کرد، هرکه باقی مانده است نماز و روزه و زکات متوفی را به جای آورد. آن دو دار فانی را وداع گفتند ☜ و صفوان تنها ماند.
او ( در پایبندی به عهد خود ) هر روز یکصد و پنجاه رکعت نماز میخواند❗و در سال سه ماه را روزه میداشت، سه مرتبه مال خود را تزکیه میکرد، به علاوه به جای آوردن مفاد عهد خود، هر عمل مستحبی که به جای میآورد، از طرف آن دو نیز به جای میآورد.
📙 رجال النجاشي، ط - جامعه مدرسین، صفحه ۱۹۷
✍🏻 توجه به این نکته مهم است که جناب صفوان زمانی این چنین دستور العملی را به جای میآورد که دو دوست او دار فانی را وداع گفتند و او در سن و سال، بالا قرار دارد. وانگهی نمازخواندن این چنینی شاید برای یکی دو روز کاری هموار باشد، اما اینکه در زندگی انسان تبدیل به سیره شود، کاری بسیار دشوار است، به این پایبندی در وفای به عهد و به این پایمردی در سلوک الی الله باید دستمریزاد گفت و درس گرفت.
طوبی له و حسن مآب...❤️
🖇 کانال علمی تحقیقی "منهاج الولاية"
@Menhajol_velayat
#آداب_الشیعه
🤲🏻 دعائی که زودتر مستجاب مىشود
◄ عَلِيُّ بْنُ إِبْرَاهِيمَ عَنْ أَبِيهِ عَنِ اِبْنِ أَبِي عُمَيْرٍ عَنْ أَبِي اَلْمَغْرَاءِ عَنِ اَلْفُضَيْلِ بْنِ يَسَارٍ عَنْ أَبِيجَعْفَرٍعَلَيْهِ اَلسَّلاَمُ قَالَ: أَوْشَكُ دَعْوَةٍ وَ أَسْرَعُ إِجَابَةٍ دُعَاءُ اَلْمَرْءِ لِأَخِيهِ بِظَهْرِ اَلْغَيْبِ.
🔸ترجمه:
امام باقر عليه السّلام فرموند: دعائى كه بيشتر در معرض اجابت است و زودتر مستجاب مىشود، دعا براى برادران دينى است پشت سر آنها.
◄ مُحَمَّدُ بْنُ يَحْيَى عَنْ أَحْمَدَ بْنِ مُحَمَّدِ بْنِ عِيسَى عَنِ اَلْحَسَنِ بْنِ مَحْبُوبٍ عَنْ عَبْدِ اَللَّهِ بْنِ سِنَانٍ عَنْ أَبِي عَبْدِ اَللَّهِ عَلَيْهِ اَلسَّلاَمُ قَالَ: دُعَاءُ اَلْمَرْءِ لِأَخِيهِ بِظَهْرِ اَلْغَيْبِ يُدِرُّ اَلرِّزْقَ وَ يَدْفَعُ اَلْمَكْرُوهَ.
🔹ترجمه:
امام صادق عليه السّلام فرمودند: دعای یکی از شما در غياب برادر دينىاش، رزق را فراوان مىكند و از بدى جلوگيرى مىنمايد.
📚 الکافی،ط الاسلامية، جلد ۲ صفحه ۵۰۷
🖇 کانال علمی تحقیقی "منهاج الولاية"
@Menhajol_velayat
⚠️ وقایع مهم شیعی در ماه جمادیالأول
۵ جمادیالأول ولادت حضرت زینب سلام الله علیها...❤️
⚔ ۱۰ جمادیالأول آغاز جنگ جمل
۱۳ جمادیالأول شهادت حضرت فاطمه زهرا سلاماللهعلیه( به روایت ۷۵ روز )🖤
🖇 کانال علمی تحقیقی "منهاج الولاية"
@Menhajol_velayat