هدایت شده از میثم حبیبی کیان
جلسه 67 - اخلاق پزشکی ـ دکتر رجب نژآد 18-11-96.pdf
501.8K
#گفتگوی_نوین_پژوهشی 🔴گزارش کامل جلسه 67گفتگوی نوین پژوهشی🔷 «اخلاق پزشکی در تمدن اسلامی » 🔷 ارائه کننده: حجت الاسلام دکتر رجب نژاد (مدیرگروه تاریخ علوم پزشکی دانشکده طب ایرانی دانشگاه علوم پزشکی ایران)
هدایت شده از میثم حبیبی کیان
جلسه 67 - اخلاق پزشکی ـ دکتر رجب نژآد 18-11-96.pdf
501.8K
#گفتگوی_نوین_پژوهشی 🔴گزارش کامل جلسه 67گفتگوی نوین پژوهشی🔷 «اخلاق پزشکی در تمدن اسلامی » 🔷 ارائه کننده: حجت الاسلام دکتر رجب نژاد (مدیرگروه تاریخ علوم پزشکی دانشکده طب ایرانی دانشگاه علوم پزشکی ایران)
فضای مجازی از نگاه رهبری .pdf
1.36M
✅کتاب الکترونیکی "فضای مجازی از نگاه رهبری"
❗️حجم: 1.3 مگ
🔴47 صفحه
◀️مناسب استادان معارف اسلامی
👈میز معارف
@mizemaaref
✅آسیبشناسی رفتارهای انقلابی
اگر بخواهیم برای «رفتار انقلابی»، شاخصهای تعیین کنیم، بهترین میزان و معیار خود امام خمینی(ره) است. در عصر ما «انقلابی بودن» را میتوان با ملاک امام(ره) مورد محک قرار داد. متوجه میشویم کسانی که به نوعی در فضای دانشگاه «انقلابی» محسوب میشوند عموماً در مقایسه با آن مدل مطلوب، دارای نواقصی هستند؛ که باید برای رفع این نواقص کوشید.
👈یکی از مشکلات عمده پیش رو، عدم شناخت صحیح «تفکر انقلاب اسلامی» است؛ یعنی از شناخت اندیشه انقلاب محروم ماندهاند و برای به دست آوردن این تفکر، زحمت نمیکشند. ا
گر امام(ره) به عنوان یک نمونه کامل انقلابی، تبدیل به شاخصی میشود که به تعبییر مقام معظم رهبری «انقلاب بینام او در هیچ کجای جهان شناخته شده نیست»، به آن دلیل است که نرم افزار انقلاب اسلامی که همان «اسلام ناب» است را به خوبی میشناسد و بر آن اساس است که انقلاب را طراحی میکند.
👈«زماننشناسی»، آسیب بزرگ انقلابیگری
دومین نقص، «عدم شناخت زمان» است. حضرت امام خمینی(ره) به عنوان یک انقلابی شاخص، آگاه به زمان بودند و حتی بسیاری از اتفاقاتی که در کشور به صورت مخفیانه رخ میداد را شناسایی مینمودند و نسبت به آن واکنش صریح و سریع از خود نشان میدادند. به عنوان مثال بحث کاپیتولاسیون در ابتدا کاملاً ناشناخته بود و پهلوی اجازه انتشار مفاد آن را نمیداد. اما امام(ره) با کمک عناصری که در سیستم وقت نفوذ پیدا کرده بودند، این اطلاعات را به دست آورده و علیه آن موضعگیری کردند. این آگاهی به زمانه نیز صرفاً منحصر به اطلاعات سیاسی نبود. در حوزه ادبیات، ادیان انحرافی، سیاست خارجی و قدرتهای بزرگ شناخت جامع داشتند. حتی میبینیم آثار و رمانهای تاثیرگذار در آن مقطع زمانی را امام(ره) دیده و خواندهاند؛ مثلا برخی کارهای جلال آل احمد را مشاهده کرده بودند.
این آگاه به زمان بودن در عرصههای متفاوت، یک شاخصه مهم است که باید آن را ملاک قرار دهیم. در این صورت متوجه میشویم بسیاری از انقلابیهای ما در این زمینه نیاز به تقویت دارند و اطلاعاتشان عمیق و جامع نیست و به همین دلیل دچار سطحینگری یا ضعف در تحلیل میشوند.
👈لزوم تشخیص حدود دایره دوست و دشمن
سومین اشکالی که میتواند آسیبزا باشد، عدم شناخت حدود دایره دوست و دشمن است. این که در دایره دوستی، آن را آنچنان تنگ نکنند که به جز خودشان و عدهای، دیگر کسی در دایره دوستان قرار نگیرند و از سوی دیگر نیز، آن قدر تساهل به خرج داده نشود که دشمنان را هم دوست تصور کنند و اجازه نفوذ به آنها بدهند. بخش مهمی از رفتار انقلابی امام(ره) ناظر به همین قضیه بود که دوستان خود را به خوبی میشناختند و دشمن را با زیرکی شناسایی میکردند. به دوستان میدان میدادند و مرزها و حریم خود را با دشمن حفظ میکردند.
⚪️اینها مهم ترین مواردی است که نسل انقلابی باید به آن توجه کند و از آسیبهایی که ممکن است متوجه او شود پرهیز نماید. البته طبیعتاً منظور این نیست که جوان انقلابی امروز در سطح و حدود امام(ره) باید این هشیاری را حفظ نماید اما، در حد و توان خود باید مراقب باشد و بداند عدم در نظر گرفتن این موارد میتواند اصل انقلابیگری را دچار آسیب نماید.
✅میزمعارف
@Mizemaaref
انقلاب اسلامی ایران.pptx
14.29M
✅پاورپوینت کتاب "انقلاب اسلامی"
⚪️دکتر مصطفی ملکوتیان
❗️حجم: 14مگ
🔴170 اسلاید
◀️مناسب استادان درس انقلاب اسلامی
👈میز معارف
@mizemaaref
◀️تحقیق و تعلم دائمی استاد
در روایت است «علّم الناس علمک و تعلم علم غیرك»[10] به مردم علم خود را بیاموز و علم دیگران را نیز فرا گیر. علمآموزی وظیفه هر انسانی تا سرحد مرگ است. اما یك معلم چه چیزهایی را باید خوب یاد گرفته و بیشتر به آنها توجه كند؟ اینها میتواند:
یکی، تجربیات موفق دیگران باشد؛ تجربیاتتان را در جلسات همکاران به اشتراك بگذارید. مثلا اگر دانشجویی سر كلاس شما سر و صدا كرد با او چه میكنی؟ او را چگونه تنبیه میکنی؟ از كلاس بیرونش میكنی یا تهدید به کسر نمره و ...؟ تجربیات موفق اساتید باید به هم منتقل شود.
دیگر اینکه باید شبههشناسی کرد؛ در هر علمی شماری شبهات مبتلا به است که این شبهات را باید شناخت و آنها را با کمک هم زدود. مثلا میتوان به کمک همکاران هم کار شناسایی و هم پاسخ به آنها را انجام داد؛ به عنوان یك بسته علمی قابل ارائه كه اگر یك معلم با آن سؤال مواجه شد بتواند به سادگی پاسخش را بدهد. البته استاد دایرهالمعارف نیست. بله بنده خود عمداً بر تابلوی کلاس مینویسم: «فكر نكنی هر سؤالی که بپرسی من باید جوابش را بدانم» تا اولاً خود فراموش نکنم و ثانیا دانشجو هم بداند و ثالثا اگر یك جا خواستم بگویم «نمیدانم» راحت باشم و گرنه به خطا میروم.
آشنایی با فنون و روشهای تدریس
باید بدانیم تدریس هنر است نه فقط تعلیم صرف؛ آن هم هنری متشكل از انواع فنون و مهارتهاست. مثلا باید روشهای برخورد با دانشجوی خاطی را بدانیم؛ اینکه کدام یک باید باشد: تغافل، حلم و صبر، برخورد نرم، یا برخورد سخت؟ هر كدام از اینها روش است اما كجا و كی باید انجام پذیرد؟ باید دانست که نمیتوان گام آخر را همان اول برداشت. فرض كن از همان جلسه اول حدس بزنی كه احتمالاً باید فلان دانشجو را اخراج كنی، مگر میشود از ابتدا و بدون مقدمات این کار را کرد؟! باید بدانیم در تدریس به دنبال اثربخشی هستیم و نه صرفا ارائه شماری معلومات نظری و گاه خشک و بی روح.
❗️اختصاص وقت كافی به متعلم
یكی از وظایف معلم این است كه فوق برنامه كار كند، نگوید «من یك ساعت و نیم باید سر كلاس باشم که هستم دیگر کافی است!». بعد از كلاس اگر دانشجو سؤال دارد استاد نباید بگوید: «وقت ندارم». شاید دانشجو سر كلاس فرصت طرح پرسش نداشت و یا خجالت میکشید که سوالش را بپرسد.
استاد خوب برای دانشجو وقت میگذارد نه فقط در كلاس - این كه وظیفه واجب اوست چون حقوقش را میگیرد- بلکه در هر جایی که لازم باشد؛ که اگر نگوییم آن هم واجب است لااقل باید گفت بسیار نیکوست.
🆔میزمعارف
@Mize_maaref
🔴بارورسازی اندیشه مخاطب توسط استاد
✍یكی دیگر از وظایف معلم، بارورسازی اندیشه مخاطب است. من باید سعی كنم ذهن مخاطبم را پویا و فعال كرده و از آن كار بكشم. مخاطب باید در بحث، مشاركت كند. لازم است مخاطب را درگیر سؤالات و موضوعات مختلف كنیم. برای بارورساختن ذهن مخاطب نیاز داریم كه ذهنش را درگیر كنیم. امیرالمؤمنین علی(ع) میفرماید: «مروا الاحداث بالمراء و الجدال...» بچهها را امر كنید به اینکه مراء كنند.
«مراء» یعنی جدال و گفتگوهای بیحاصل و غالباً به بحثهای نفسانی با همدیگر گفته میشود. یكی میگوید من بهتر میدانم دیگری میگوید من بیشتر میدانم و .... خلاصه بحثهایی كه هدفشان خدایی نیست و برای بزرگترها یكی از گناهان كبیره است و از آن به شدت نهی شدهاند؛ ولی امیرالمؤمنین میفرماید بچههای کم سن و سال، نوجوانان و جوانان را به مراء امر كنید یعنی عادت دهید به اینكه بحث كنند، ساکت ننشینند، حرف بزنند. قبلا اشاره شد كه باید از بعضی ویژگیهای منفی انسان، استفاده مثبت كرد؛ مانند همین. حضرت میفرماید بگذارید بچهها حرف بزنند و ذهنشان درگیر باشد؛ حرف بزنند و گوش بدهند تا به این ترتیب اندیشه آنها بارور گشته و شکوفا گردد.
⚪️در روایات نیز آمده «کونوا نقاد الكلام» به قول طلبهها «ان قلت» كنید یعنی یاد بگیرید بحث كنید؛ البته نه به قصد غیر الهی. بحثهای نفسانی عمل را حرام میكند. پیامبر(ص) میفرماید: «ذَرُوا الْمِراءَ فَاِنَّ اوّل ما نَهانِی عنه رَبِّی بَعْدَ عِبادَةِ الْأوْثانِ الْمِراءُ».[6] یعنی «مراء را رها کنید؛ اولین چیزی که خداوند متعال بعد از عبادت بتها مرا از آن نهی فرمود، مراء است» اما نقادی کلام، خیلی خوب است؛ پس بحث و جدل كنید به قصد یادگیری و احقاق حق.
حضرت علی(ع) در ادامه حدیث «مروا الاحداث بالمراء و الجدال...» میفرماید: «و الکهول بالفکر و الشیوخ بالصمت» یعنی به آنها كه سنشان بالاتر رفته امر كن كه فكر كنند، نه مراء و بحث بیحاصل، و آنها كه سنی از آنها گذشته و فرتوت شدهاند را به سكوت دعوت کن؛ زیرا سكوت برایشان فایده بخشتر است.
به هر حال برای بارورسازی اندیشه مخاطب و ایجاد كنجكاوی، یكی همان روش طرح سؤال است. پرسش حسابشده ذهن را درگیر میكند.
معماگونه طرح كردن مباحث و مثلاً نیمی از قضیه را گفتن و نصف دیگرش را نگفتن نیز روشی دیگر برای درگیر کردن ذهن مخاطب است. بگذارید مخاطب چنان ذهنش درگیر موضوع و مبحث شود که به بقیهاش فکر کند و پاسخ را خود تا حدودی به دست آورد.
❗️عدم ارائه فوری پاسخها نیز راهگشاست؛ بگذارید مخاطب خودش اندکی تأمل کند. گاه دانشجو سؤالی پرسیده شما هم میتوانی جواب بدهی ولی میگویی چه کسی میتواند جواب دهد؟ همه فكر میكنند و درگیر می شوند. اگر سؤالی را طرح کردید و كسی جواب نداد، خود زود جواب ندهید بلکه فرصت دهید و راهنمایی كنید و برای ارائه نظرات زمینهسازی نمایید، بگذار دیگران فكر كنند.
گاه کسی سؤالی میپرسد که شما جواب آن را می دانید ولی بهتر است بگذارید سؤالش را كامل بگوید؛ هم برای خودش خوب است -که روش پرسیدن و حرف زدن را یاد بگیرد- و هم برای دیگران که همه حضار سؤال را بشنوند تا بدانند سوال و منظور او چه بوده است.
ایجاد عطش مطالعه نیز برای ایجاد كنجكاوی و بارورسازی مخاطب بسیار مهم است. گاه عطش مطالعه با خواندن بخشی از یک كتاب برای شنونده ایجاد میشود؛ و گاه با تعریف از كتابی که خواندهام صورت میگیرد. گاه تعریف کتاب را به شاگردان بسپاریم؛ مثلا بگوییم چه كسی این كتاب را خوانده؟ چطور بود؟ بگذار او بگوید گاه اثر حرفی كه او میزند از حرفی كه من میزنم بیشتر است. این خودش تبلیغات و ایجاد عطش است و نوع اثرگذاریاش با اثرگذاری استاد فرق دارد و گاه برای همشاگردان مقبولتر است.
هنر خوب شنیدن
از دیگر وظایف معلم، خوب شنیدن سخن مخاطب و شاگرد است. حضرت امام علی(ع) میفرماید: «عود اذنک حسن الاستماع» یعنی گوش خود را به خوب شنیدن عادت ده. خوب شنیدن یعنی درست و کامل شنیدن سخن است؛ که فرمود: «من احسن الاستماع تعجل الانتفاع» كسیكه گوش دادن را نیكو گرداند در سود بردن تعجیل كرده است.
خوب شنیدن در مقابل بد شنیدن است. مثلاً دانشجو از استاد سؤالی میپرسد و متأسفانه او سرگرم موبایلش است! سرگرم شدن با موبایل شدن ضمن اینكه بیحرمتی به مخاطب است موجب نشنیدن و یا نفهمیدن سؤال شاگرد هم میشود. در شأن یك استاد نیست که بارها بگوید «حواسم نبود»! و اگر این حواسپرتی عادت شود خیلی زشتتر است.
👈نكته دقیقتر اینكه گاه خود سؤال مهم نیست چون دوباره میپرسد، بلکه این سؤال لایههای پنهانی دارد؛ زیرا گاه شاگرد خود جواب را نمیخواهد بلکه منظورش چیز دیگری است؛ حال مثبت یا منفی. لذا سریع پاسخ دادن به سؤال هم اشتباه است؛ بلکه باید دقیق گوش داد و با طمئنینه پاسخ داد. معلم با تجربه باید تشخیص دهد که سؤال به چه غرضی طرح شده است.
پاسخ استاد به نقدهایی بر کتاب مسئله حجاب.PDF
14.11M
✅ کتاب " پاسخهای استاد به نقدهایی بر کتاب مساله حجاب"
⚪️استاد مطهری
❗️حجم: 13مگ
🔴89 صفحه
◀️مناسب استادان معارف اسلامی
👈میز معارف
@mizemaaref
◀️عوامل تعیین کننده طرح درسی مطلوب
1. دقت، وسعت و صحت منابع اطلاعاتی
2. مقبولیت و کیفیت اهداف طرح
3. برقراری ارتباط با طرح جامع نیاز محور
4. برخورداری از کیفیت در زمینه اقدامات آموزشی
5. متناسب بودن با نیاز دانشجویان
6. فراگیر بودن، جامع بودن و قابلیت انطباق با موضوع آموزش در حوزههای مختلف
7. توانمندی افراد سهیم در طرح
8. قابلیت پیش بینی پیرامون اجزاء طرح و ارزشیابی آن
9. مشخص نمودن ساز و کارهای جمع آوری باز خورد طرح
میزمعارف
@Mizemaaref
وساطت در ازدواج.pptx
6.08M
✅ پاورپوینت (پردهنگار) با موضوع " وساطت در ازدواج"
⚪️گردآوری از چند کتاب و مقاله
❗️حجم: 6 مگ
🔴40 صفحه
◀️مناسب استادان درس دانش خانواده و جمعیت
👈میز معارف
@mizemaaref
🔰گزیده_بیانات_مقام_معظم_رهبری🔰
#هویت_اسلامی
✅ این انقلاب آمد، نظام درست کرد، این نظام باقی ماند، روزبهروز قویتر شد، روزبهروز هم پیشرفتهتر شد؛ این میشود الگو. این الگوسازی یک گفتمانی را به وجود میآورد که آن، گفتمان هویت اسلامی و عزت اسلامی است. امروز در بین ملتهای دنیا، احساس هویت اسلامی، قابل مقایسهی با سی سال قبل نیست؛ احساس عزت اسلامی و مطالبهی این عزت، امروز قابل مقایسهی با گذشته نیست. این، اتفاق افتاده است. خب، طبعاً نتائجش این است که جبههی مخالف و جبههی مقابل شکست میخورد. مستبدینِ فاسدِ وابستهای در یک جاهائی در رأس کار بودند. خدای متعال وعده کرده است: «سیصیب الّذین اجرموا صغار عند اللَّه و عذاب شدید بما کانوا یمکرون».(۱) مکرشان فایدهای برای آنها ندارد، بلکه به خاطر همین مکر، خدای متعال ذلت و خاکنشینی را بر اینها تحمیل میکند. این اتفاق افتاده است، این شده است، این جلوی چشم ماست. (89/12/19 بیانات در دیدار اعضای مجلس خبرگان رهبری)
✅ انقلاب اسلامی برای مسلمانها الگو شد؛ اولاً با پیدایش خود، بعد با تشکیل موفق نظام جمهوری اسلامی که توانست یک نظامی را با یک قانون اساسیِ کامل ارائه کند و آن را به کرسی بنشاند و تحقق ببخشد، و بعد ماندگاری این نظام در طول سی و دو سال که نتوانند به او ضربه بزنند، و بعد استحکام و تقویت هرچه بیشتر این نظام - که نظام جمهوری اسلامی امروز از لحاظ عمق و ریشه، قابل مقایسهی با ده سال پیش، بیست سال پیش و سی سال پیش نیست - و بعد پیشرفتهای گوناگون در این نظام، که پیشرفت علمی، پیشرفت فناوری و صنعتی، پیشرفتهای اجتماعی گوناگون، پخته شدن افکار، پدید آمدن افکار نو، حرکت عظیم علمی در کشور و فعالیتهای گوناگون است. عمرانهائی که در این کشور شده است، در مواردی کشور را به درجهی چند کشور معدود دنیا درآورده است. اینها همه حوادثی است که اتفاق افتاده است. اینها برای ملتهای مسلمان چیزهای محسوسی است؛ اینها را میبینند، مشاهده میکنند. (89/12/19 بیانات در دیدار اعضای مجلس خبرگان رهبری)
#پژوهشگاه_فرهنگ_و_معارف_اسلامی_قم
#شرح_احادیث_اخلاقی_در_بیان_مقام_معظم_رهبری
موضوع : 🔅 غافلترین مردم کیست؟
بسماللهالرحمنالرحیم🔅
الحمدلله رب العالمین
🔰متن و شرح :
قالْ وَ أَغفَلُ النّاس مَن لَم یَتَّعِظ بِتَغَیُّرِ الدُّنیا مِن حالٍ إِلی حال (۱)
غافلترین مردم آن کسی است که از این تغییرات و تبدّلاتی که در عالم وجود و در میان انسانها بالخصوص به وجود میآید موعظه نگیرد، پند نگیرد، این [شخص] غافل است. چون پُر است این دنیا از موجبات پند.
وَ سَکَنتُم فی مَسَاکِنِ الَّذِینَ ظَلَمُوا أَنفُسَهُم(۲) این آیات کریمهی قرآن به کسانی که به دولت و مقامی رسیدند تذکر میدهد که اینجایی که شما امروز نشستهاید، قبل از شما یک عدهی دیگری نشسته بودند، آنها رفتند، شما آمدید. این تبدّل حالات است.
انسان باید از این تغییر مسیر تاریخ بشر، بالا رفتنها و پایین آمدنها در عالم پند بگیرد. پند هم انواع و اقسامی دارد؛ یعنی فقط این نیست که انسان احساس کند که این نعمت زوالپذیر است -این یکی از پندها است- اگر من و شما امروز نعمتی داریم، دیگرانی هم قبل از ما بودند که این نعمت را داشتند و از آنها گرفته شد.
در سطح دنیا هم همینجور است؛ از من و شما هم این نعمت ممکن است گرفته بشود؛ تصور نکنیم [این نعمت] ابدی است، تصور نکنیم امضاشده و تضمینشده و قطعی است؛ این نعمت را بایستی با شکر الهی و ادای وظیفهی نعمت حفظ کرد.
۱) الامالی شیخ صدوق، صفحهی ۷۲
۲) بخشی از آیهی ۴۵ سورهی مبارکهی ابراهیم
و در خانههاى کسانى که بر خود ستم کردند ساکن شدید؛ و براى شما روشن گردید که با آنها چگونه معامله کردیم؛ و مثلها براى شما زدیم؛ [باز هم بیدار نشدید.]
📌نشانی اینترنتی: http://farsi.khamenei.ir/video-content?id=30421
#پژوهشگاه_فرهنگ_و_معارف_اسلامی_قم