📌آقای سفیر
📌آشنایی با اندیشه ها و افکار دکتر محمد جواد ظریف 9⃣
🔸در هر جامعه ای، سیاستمداران از هر جنس، جایگاه ویژه ای داشته، طبعا بر سرنوشت آن جامعه اثرگذارند. در سپهر سیاست، از دیرباز تا کنون، خاطرات سیاستمداران، مورد توجه بوده، استفاده از این خاطرات، به عنوان تجربیات مفید و بعضا عبرت های درس آموز، می تواند چراغ راه محققان باشد. #آقای_سفیر (گفت وگوی محمدمهدی راجی با دکتر محمدجواد ظریف) از آن دست خاطراتی است که می تواند ضمن به دست دادن شرح احوال و تجربیات، در آشنایی با اندیشه ها و افکار وی نیز مؤثر باشد. در زیر، بخشی از این کتاب را مرور می کنیم🔸
◀️ جنگ ایران و عراق و پذیرش قطعنامه/ بخش دوم
🔸قطعنامه 598 به عنوان یکی از نقاط عطف شورای امنیت مطرح شده است. به خاطر این که برای اولین بار، شورای امنیت همکاری میان اعضای دائم را تجربه کرد. این رویه با حملۀ عراق به کویت تقویت شد. البته پس از آن به مدت 10 سال متوقف شد تا این که دوباره در قضیۀ هسته ای ایران شاهد همکاری میان اعضای دائم شورای امنیت بودیم. از نکات جالب توجه در تاریخ شورای امنیت این است که هر بار این وحدت و همکاری به وجود آمده، متمرکز بر جمهوری اسلامی ایران و مسائل مربوط به این کشور بوده است. (ص 80-81)
🔸آمریکایی ها در اوایل سال 1988 میلادی یعنی دی ماه سال 1366 قطعنامۀ مفصلی را تدوین کرده و آن را در جلسۀ گروه اعضای دائم منتشر کردند که در آن اقدامات سیاسی و اقتصادی علیه ایران، پایین آوردن سطح روابط و محدود شدن همۀ روابط بازرگانی با این کشور مطرح شده بود. البته روس ها و چینی ها تا مدتی برای پذیرش آن مقاومت می کردند. فکر می کنم در اواخر ماه فوریه، نمایندۀ شوروی به بنده گفت: «ما از مرکز دستورالعمل داریم که روز دوشنبه، یعنی در جلسۀ بعدی اعضای دائم، مقاومتمان را متوقف کنیم و قطعنامه پیش خواهد رفت». من در نمایندگی ایران مسئول امور جنگ بودم و حتی در زمانی که آقای دکتر رجایی یا آقای محلاتی حضور داشتند، بنده در ردۀ بعد از سفرا مذاکره می کردم. ما این موضوع را به تهران گزارش دادیم. در تهران با حضرت امام(ره) مشورت کردند و قرار شد نامه ای بنویسیم با این مضمون که پذیرش طرح اجرایی دبیر کل، مثل پذیرش قطعنامه است. سرانجام در روز یکشنبه بنده نامۀ مفصلی را به امضای آقای مادرشاهی که در آن زمان نفر دوم بودند، تدوین کردم. به یاد دارم وقت زیادی را برای همین جمله گذاشتم که پذیرش طرح اجرایی مثل پذیرش قطعنامه است. این نامه در بخش بین الملل وزارت خارجه به نام «تانتامونت لتر» شناخته شده است. در آن زمان آقای لاریجانی و آقای محلاتی به برزیل رفته بودند، بنابراین بنده این نامه را فرستادم. در تهران یکی از دوستان با دفتر حضرت امام موضوع را دنبال می کردند. صبح دوشنبه، اعضای سازمان ملل متحد با وضعیت پیش بینی نشده ای روبه رو شدند. آمریکایی ها نیز شگفت زده شدند و در جلسۀ اعضای دائم ادعا کردند که این نامه کار نمایندگی است و تهران موافق آن نیست. (ص 81-83)
🔸من و آقای [سیروس] ناصری مشاورین آقای دکتر ولایتی در مذاکرات بودیم. البته سطح هیئت از نظر رسمی خیلی بالا بود. چند وزیر و مقامات همتراز همراه دکتر ولایتی بودند. از جمله آقای دکتر حبیبی، آقای دکتر روحانی که نایب رئیس مجلس و رئیس کمیسیون دفاع بود، آقای دکتر عطاء الله مهاجرانی که در آن زمان معاون نخست وزیر بود و تیمسار جمالی فرماندۀ نیروی زمینی ارتش در این تیم حضور داشتند. بنده و آقای سیروس ناصری که سفیر در ژنو بود، در دو طرف دکتر ولایتی می نشستیم. (ص 95)
🔸شکی در این نبود که این عراق بوده که جنگ را علیه ایران آغاز کرده است. اما باید سازمان ملل متحد بر چنین اقدامی صحه می گذاشت که با توجه به شرایط موجود کار بسیار دشواری بود و تلاش وسیعی نیز در این زمینه صورت گرفت. یکی از بزرگ ترین افتخارات من در زندگی این است که توانستم این کار را به سرانجام برسانم. بزرگ ترین موفقیت سیاسی جمهوری اسلامی در جنگ، گرفتن آن گزارش معروف از دبیر کل بود که عراق را رسماً به عنوان مسئول تجاوز به جمهوری اسلامی شناسایی کرد. (ص 102)
📚 محمدمهدی راجی، آقای سفیر (گفت و گو با محمد جواد ظریف)، نشر نی
#پژوهشگاه_فرهنگ_و_معارف_اسلامی
#آقای_سفیر
#دکتر_محمدجواد_ظریف
📌یادداشتهای عَلَم
📌برگهایی از یادداشت های روزانه امیراسدالله علم، نخست وزیر و وزیر دربار محمدرضا پهلوی 0⃣1⃣
◀️یادداشت های سال 1346
🔸دوشنبه 46/3/8
امروز صبح زود شيخ بهاء الدين نوري ديدنم آمد که واسطه شود با آخوندها آشتي کنم. وقتي که نخست وزير بودم، چون آخوندها با برنامه هاي مترقيانه شاه مخالف بودند، به شدت آنها را کوبيدم. حالا فهميده اند فايده ندارد. گفتم خودم نمي توانم تصميم بگيرم، بايد به اربابم عرض کنم.
🔸شنبه 46/3/13
امروز شنبه تمام با اوقات تلخي گذشت. اولاً اخبار مسافرت شاهنشاه را به آلمان و برلن بررسي مي کردم، بعضي پدرسوخته ها که از کمونيست ها و ناصر و شايد حتي آمريکايي ها پول مي گيرند، تظاهراتي بر عليه شاهنشاه ترتيب داده بودند. بسيار ناراحتم، از دو جهت. اول از جهت اين که چنين اتفاقي افتاده بود، دوم از جهت اين که چرا ما نبايد دقت کنيم و قبلاً اين پيش بيني ها را بنماييم. اصولاً تشريف بردن شاهنشاه به اين جاها چه معني داشت؟ براي چه به برلن بروند؟ درست است که تظاهرات کمونيستي عليه شاهنشاه عيبي ندارد، ولي نمي بود بهتر بود. بايد اذعان بکنم که من در وظيفه ام قصور کرده ام. شاهنشاه هم کوتاهي فرموده است که چندين روز من اين پيش آمدها را پيش بيني کردم، با بي اعتنايي تلقي فرمودند. اين نمي شود. کار مملکت را نبايد اين طور سهل و ساده گرفت؛ آن هم کار شاهنشاهي را. قصد دارم در اين زمينه عريضه مفصلي عرض کنم.
🔸یکشنبه 46/3/14
خیلی عصبانی و ناراحت هستم. تظاهرات در آلمان علیه شاهنشاه، به صورت بدی درآمده، در تمام روزنامه های مهم جهان، نقل شده. درست است که از طرف کمونیست هاست؛ ولی ممکن بود اجتناب کنیم. در دانشگاه تهران، اعتصاب است. کارها روی هم رفته، به صورت بی مزه ای در می آید. تقصیر هم با ماست. مرکز تفکر نداریم که در امور مطالعه کند و تحقیق کند و راه چاره جلوی پای ما بگذارد.
🔸دوشنبه 46/3/15
امروز دوشنبه 15 خرداد جنگ بين مصر و اسرائيل شروع شد. اسرائيل به تنهايي عملاً با اردن، سوريه عراق [و] مصر جنگ مي کند. به احتمال قوي همه را شکست خواهد داد. ممالک بزرگ، آمريکا [و] روسيه، اعلام داشته اند که بي طرف خواهند ماند. باز جاي شکر باقي است؛ وگرنه ممکن بود جنگ عالمگير شود. اخبار محرمانه حاکي است که مصر %80 قواي هوايي خود را روي زمين از دست داده است. زيرا يک صد و پنجاه هواپيماي اسرائيلي همه جا را غافلگيرانه کوبيدند. حتي اسرائيلي ها شايد يک طياره هم از دست نداده باشند؛ ولي مصر مي گويد هفتاد عدد آنها را سرنگون کرده، قطعاً دروغ محض است.
من نمی دانم دوستی ما با اعراب، چه فایده دارد؟ اگر هم مرزی ما با عراق و عبور نفت ما از کانال سوئز نبود، همان بهتر که اصلاً ما با آنها رابطه نمی داشتیم. مردمان دورویی هستند و برای ما هم در واقع، سخت دردسر می شوند. فقط از جهت مسلمان بودن ما در رودرواسی گیر کرده ایم...
... از 15 خرداد خاطره دارم و آن شروع جنگ آخوندها و مرتجعين با دولت من، يعني در حقيقت با رفورم هاي شاه بود. شاه پشتيباني بزرگي از من کردند و من هم بي رحمانه آنها را در هم کوبيدم؛ اما کار دو سه روز طول کشيد. بعد که تمام شد، به درگاه خدا استغاثه کردم که مرا از ناراحتي وجداني خلاص بخشد؛ زيرا آن بيچاره ها که کشته شده اند در حدود صد نفر و دويست نفر هم زخمي شدند، جز اين که به قول [حسن] تقي زاده لعنتي، آلت فعل بودند، تقصيري نداشتند. خدا کمک کرد، تمام خانواده هاي آنها را جستم و براي آنها مادام العمر دو برابر آنچه نان آور آنها ممکن بود کمک کند، وسيله قانون مستمري تعيين کردم. خاطر شاهنشاه خيلي خوشحال شد. بي جهت نيست خدا به او توفيق مي دهد.
🔸سه شنبه 46/3/16
سه شنبه به کارهاي جاري و گوش کردن اخبار گذشت. واقعاً اسرائيلي ها جنگ غريبي کردند و عجيب اعراب را در هم کوبيدند. در روز اول 408 طياره اعراب را که 208 عدد آن متعلق به مصر بود در زمين نابود کردند، به طوري که در هوا تفوق قاطع پيدا کردند. بعد بدبخت مصري ها و اردني ها را در هم کوبيدند. حق ناصر بود و قطعاً از بين مي رود.
... به هر صورت امروز روز خوشي گذشت. هم از جهت خبر شکست ناصر [جمال عبدالناصر] بي همه چيز و هم از جهت اين که دوست عزيز من از مسافرت آمد و چند ساعتي با او گذراندم.
📚 یادداشتهای امیر اسدالله علم، دفتر اول، انتشارات مازیار
#پژوهشگاه_فرهنگ_و_معارف_اسلامی
#یادداشتهای_علم
Aeine Zendegi (Kheirolahi).ppt
495.1K
✅ پاورپوینت(پرده نگار) " درس آیین زندگی "
❗️حجم: 490 کیلوبایت
🔴290 اسلاید
👈میز معارف
@mizemaaref
✅چرا مذاکره نمیکنیم؟
👈گزیده بیانات مقام معظم رهبری
🔴آمریکاییها فرمول مذاکراتیشان این است:
چون آمریکاییها متکی هستند به قدرت و پول، مذاکره را داد و ستد میدانند.
آمریکا وقتی با یک طرفی میخواهد مذاکره کند، اهداف اصلی را مشخص میکند و از این اهداف یک قدم هم عقب نمینشیند.
آنها از طرف مقابلِ مذاکره مطالبهی امتیاز نقد میکنند و اگرچنانچه طرف مقابل از دادن امتیاز امتناع کند، هیاهو و جنجال میکنند تا کم بیاورد.
⚪️خود آمریکا در مقابل آنچه نقد میگیرد، چیز نقدی نمیدهد؛ فقط وعدهی قرص و محکم میدهد و با وعده، دلِ طرف مقابل را خوش میکند.
مرحلهی آخر هم وقتی کار از کار گذشت و نقدها را گرفت، زیر همین وعدهها میزند.
❗️این روش مذاکرهی آمریکایی است. حالا با این دولت متقلب باید مذاکره کرد؟
برجام نمونهی واضح همین مسئله بود. تازه بنده خیلی سختگیری میکردم. البته خطوط قرمزی هم که مشخص کردیم رعایت نشد.
◀️جمهوری اسلامی هر وقت از نظر اقتصادی و از نظر فرهنگی به آن اقتداری که مد نظر داریم برسد که فشار و هوچیگری آمریکا رویش تأثیری نگذارد، میتواند با آمریکا مذاکره کند. امروز چنین چیزی نیست.
بنابراین امام مذاکره با آمریکا را ممنوع کرد و من هم ممنوع میکنم.
میزمعارف
@mizemaaref
#شرح_احادیث_اخلاقی_در_بیان_مقام_معظم_رهبری
موضوع : 🔅دو قسم از افرادی که به آخرت سفر می کنند🔅
بسماللهالرحمنالرحیم
الحمدلله رب العالمین
🔰متن و شرح :
فی الکافی عن النَّبیِّ صلیاللهعلیهوآله مُسْتَرِیحٌ وَ مُسْتَراحٌ مِنْه [1]
[پیامبر گرامی اسلامی حضرت محمد صلیاللهعلیهوآلهوسلم فرمودند: از این مرز بین دنیا و آخرت همه عبور میکنند و دو قسمند: یک عدهای خودشان با این عبور به راحت میرسند و از رنج نجات پیدا میکنند؛ یک عده هم کسانی هستند که وقتی عبور میکنند، دیگران از دست آنها راحت میشوند.
أَمَّا الْمُسْتَرِیحُ
آن کسی که خودش با عبور از دروازهی مرگ به راحت میرسد
فَالْعَبْدُ الصَّالِحُ
بندهی صالح است که راحت میشود
اِسْتراحَ مِنْ غَمِّ الدُّنْیا
پس عبد صالح [از غم دنیا آسوده میشود.] یکی این [آسایش است]
وَ ما کانَ فِیهِ مِنَ الْعِبادَةِ
[و از رنج تکلیف و بندگی آسوده میشود] خب یک ریاضتهایی بر عهدهی بندهی مؤمن هست. عبد صالح در دنیا ریاضتهایی باید بکشد؛ کارهایی باید بکند؛ تقیداتی دارد. مثلاً فرض کنید روزهی ماه رمضان در هوای گرم یا برخاستن در نیمهی شب از خواب راحت برای عبادت. اینها خب یک رنجهایی است دیگر؛ رنجهای جسمانی است. اگرچه حالا آن بندگانی که به مراتب بالا برسند، این رنجها برایشان راحت است و لذت میبرند اما متعارف ماها اگر چنانچه خودمان را دچار کنیم به اینجور عبادات و واقعاً تقید داشته باشیم بالاخره یک پابندی و سختی است، از آن هم راحت میشود.
إِلى الرَّاحَةِ وَ نَعِیمِ الآخِرَةِ
[راحت شدن از اینها به سوی آسایش ابدی و بهشت آخرت] این آن قسم اول است.
أَمَّا المُسْتَراحٌ مِنْهُ فَالْفاجِرُ
[اما آن کسی که دیگران از دست او آسوده میشوند، او انسان فاجر است.]
چه کسی از دست او راحت میشود؟
یَسْتَرِیحُ مِنْهُ الْمَلَکانِ
اول [کسانی که از دست او راحت میشوند] این دو ملک الهی که مأمور نوشتن اعمال او هستند؛ آنها از دست او راحت میشوند. [آنها] که هی میدیدند او گناه میکند، خطا میکند، معصیت الهی میکند، خب اینها ملک بودند، رنج میبردند لابد از او، آنها از دستش راحت میشوند.
اللَّذانِ یَحْفَظانِ عَلَیْهِ
آن کسانی که یحفظونهُ مِن اَمرِالله یعنی به دستور خدای متعال حفاظت میکنند
وَ خادِمُهُ
آن کسانی که در دنیا خدمت او را میکنند از دستش راحت میشوند.
وَ أَهْلُهُ
[و خانوادهی او از دستش راحت میشوند]
وَ الْأَرْضُ الَّتى کانَ یَمْشى عَلَیْها
همین زمینی که انسان فاجر بر روی او عبور میکند، این زمین هم از دست او راحت میشود. ما نمیفهمیم که چه دارد میگذرد در این عالم وجود و در این عالم کون. با این چشم ظاهری چیزهایی را نمیشود فهمید اما این واقعیت دارد؛ آن زمین هم از دست او راحت میشود.
۱) الشافی، صفحهی ۸۸۲
📌نشانی اینترنتی: http://farsi.khamenei.ir/video-content?id=30445
#پژوهشگاه_فرهنگ_و_معارف_اسلامیـقم
🔰#گزیده_بیانات_مقام_معظم_رهبری🔰
#هویت_اسلامی
✅امروز کشور عزیز ما از لحاظ پیشرفت با بیست و بیستوپنج سال قبل قابل مقایسه نیست و این در حالی است که در این بیستوپنج سال همهی دستگاههای قدرتمند دنیا از لحاظ سیاسی، فناوری، علمی و تجاری با ما سر ناسازگاری داشتهاند. این یک واقعیت است. ما البته تلاش کردیم که روابطمان را با دنیا عادی کنیم و به میزان زیادی هم موفق شدهایم؛ اما اینطور نبوده که در یک بخش از دنیا انگیزهی فراوان و عمیقی برای کمک به ما وجود داشته باشد. البته عکسش چرا؛ مراکزی وجود داشتهاند که خواستهاند کارشکنی کنند. این توفیقاتی که امروز چه در زمینهی فنآوری، چه در زمینهی ساختهای زیربنایی و اساسی برای آیندهی کشور و چه در زمینهی رشد علمی در زمینههای گوناگون ملاحظه میکنید، در سایهی تلاش هویت ملی و اسلامی خودمان توانستهایم به دست آوریم. این را باید ادامه داد. (82/6/5 بیانات در دیدار رئیسجمهور و اعضای هیأت دولت)
✅نخبگان سیاسی و فکری در دنیای اسلام، وظیفه سنگینی بر عهده دارند. اندیشمندان مسلمان، پیام آزادی بخش اسلام را هرچه رساتر و شیواتر به گوش و دل آحاد مردم خود برسانند. هویت اسلامی ملتهای مسلمان را بدرستی تبیین کنند. تعالیم روشن اسلام را در موضوعاتی چون: حقوق بشر، آزادی و مردم سالاری، حقوق زن، مبارزه با فساد، رفع تبعیض، مبارزه با فقر و عقب ماندگی علمی برای جوانان بازگو کنند. فریب رسانه ای غرب را درباره مبارزه با تروریسم و مقابله با سلاحهای کشتار جمعی، برای همگان آشکار سازند.(82/11/8 پیام به کنگرهی عظیم حج)
#پژوهشگاه_فرهنگ_و_معارف_اسلامی_قم
هدایت شده از میثم حبیبی کیان
#گفتگوی_نوین_پژوهشی 🔴گزارش کامل جلسه 75گفتگوی نوین پژوهشی 🔷 «همگرایی ملت های مسلمان در پرتو انقلاب اسلامی» 🔷 ارائه کننده: دکتر محمد حقی (پژوهشگر پژوهشگاه جامعة المصطفی (ص)) متن گزارش(پیوست)🔰🔰
هدایت شده از میثم حبیبی کیان
انقلاب اسلامی و فرصتهای همگرایی جهان اسلام75.pdf
275.1K
🔷گزارش کامل جلسه 75گفتگوی نوین پژوهشی 🔷 «همگرایی ملت های مسلمان در پرتو انقلاب اسلامی» 🔷 دکتر محمد حقی (پژوهشگر پژوهشگاه جامعة المصطفی )
📌امنیت ملی و دیپلماسی هسته ای
📌مروری بر پرونده و مذاکرات هسته ای در زمان مسئولیت حجت الاسلام حسن روحانی 9⃣
🔸در هر جامعه ای، سیاستمداران از هر جنس، جایگاه ویژه ای داشته، طبعا بر سرنوشت آن جامعه اثرگذارند. در سپهر سیاست، از دیرباز تا کنون، خاطرات سیاستمداران، مورد توجه بوده، استفاده از این خاطرات، به عنوان تجربیات مفید و بعضا عبرت های درس آموز، می تواند چراغ راه محققان باشد. #امنیت_ملی_و_دیپلماسی_هسته_ای (خاطرات و یادداشتهای دکتر حسن روحانی از زمان مسئولیت پرونده و مذاکرات هسته ای ایران) از آن دست خاطراتی است که می تواند ضمن به دست دادن شرح احوال و تجربیات، در آشنایی با اندیشه ها و افکار وی نیز مؤثر باشد. در زیر، بخشی از این کتاب را مرور می کنیم🔸
◀️ پرونده هسته ای/ بخش دوم ▶️
🔸پس از صدور بيانيه توسط شوراي حکام برخلاف سازمان انرژي اتمي، وزارت امور خارجه معتقد بود اين بيانيه، غيرقابل انتظار و نامناسب بوده و در اجلاس بعدي قاعدتاً عليه ما قطعنامه اي صادر خواهد شد. علاوه بر اين، در اين بيانيه از ما خواسته شده بود پروتکل الحاقي را امضاء کنيم. در نتيجه موضوع پذيرش پروتکل الحاقي به بحث اصلي کشور تبديل شد. عده اي مي گفتند پذيرش آن خيانت است، اما عده ديگري مي گفتند اين امر يک ضرورت است. در اجلاس وزيران اروپا پيرامون مواد مخدر که آقاي خرازي وزير امور خارجه ايران، هم در آن شرکت کرده بود، همه شرکت کنندگان به او تأکيد کرده بودند که لازم است ايران پروتکل را امضاء کند. نظر وزارت امور خارجه هم اين بود که بايد هر چه سريع تر پروتکل امضاء شود.
🔸در عرصة بين المللي، پيروزي آمريکا در عراق نقش زيادي در اوج گرفتن مسئله هسته اي ايران داشت، به ويژه آنکه برخي تندروها در آمريکا و برخي از سران رژيم صهيونيستي، پيش از حمله به عراق اين مسئله را مطرح کرده بودند که آيا اول به عراق حمله شود يا به ايران. بوش در ژانويه 2003 در سخنراني سالانه خود تحت عنوان «وضعيت کشور» در کنگره، سه کشور عراق و ايران و کره شمالي را به عنوان «محور شرارت» معرفي کرده بود. بهانة حمله آمريکا به عراق هم وجود سلاح کشتار جمعي در آن کشور بود. آنها در آن مقطع ايران را نيز متهم به داشتن رابطه با القاعده (تروريسم) و ساخت سلاح اتمي (سلاح کشتار جمعي) مي کردند.
🔸نامه سه وزير اروپايي و روز بعد هم نامه وزير امور خارجه روسيه به وزير امور خارجه ايران که در آنها درخواست توقف کامل برنامه غني سازي (و نه تنها تعليق) مطرح شده بود، نگران کننده بود. چون در آن مقطع بيانيه شوراي حکام آژانس تنها ما را به تعليق غني سازي تشويق کرده بود.
🔸اوايل شهريور 1382، وزارت امور خارجه، نامه اي را آماده کرد تا آقاي خاتمي پيش از آغاز اجلاس شوراي حکام آژانس، براي رؤساي کشورهاي مهم عضو شوراي حکام ارسال نمايند. در اين نامه تأکيد شده بود که برنامه هسته اي ايران صلح آميز است و ما در حال بررسي الحاق به پروتکل الحاقي هستيم. چند نفر از مسئولين کشور هم اعلام کرده بودند که با نظر مثبت در حال بررسي پروتکل الحاقي هستيم.
📚 امنیت ملی و دیپلماسی هسته ای، دکتر حسن روحانی، انتشارات مرکز تحقیقات استراتژیک مجمع تشخیص مصلحت نظام
#پژوهشگاه_فرهنگ_و_معارف_اسلامی
#امنیت_ملی_و_دیپلماسی_هسته_ای
#حسن_روحانی
📌آقای سفیر
📌آشنایی با اندیشه ها و افکار دکتر محمد جواد ظریف 🔟
🔸در هر جامعه ای، سیاستمداران از هر جنس، جایگاه ویژه ای داشته، طبعا بر سرنوشت آن جامعه اثرگذارند. در سپهر سیاست، از دیرباز تا کنون، خاطرات سیاستمداران، مورد توجه بوده، استفاده از این خاطرات، به عنوان تجربیات مفید و بعضا عبرت های درس آموز، می تواند چراغ راه محققان باشد. #آقای_سفیر (گفت وگوی محمدمهدی راجی با دکتر محمدجواد ظریف) از آن دست خاطراتی است که می تواند ضمن به دست دادن شرح احوال و تجربیات، در آشنایی با اندیشه ها و افکار وی نیز مؤثر باشد. در زیر، بخشی از این کتاب را مرور می کنیم🔸
◀️ روابط ایران و آمریکا/ بخش اول
🔸سیاست آمریکا از ابتدای انقلاب این بود که ایران را گرفتار تحریم شورای امنیت کند. در راستای این سیاست، هم در قضیۀ گروگان گیری و هم در قضیۀ ایران و عراق تلاش خود را کرد، اما موفق نشد. از ابتدای مذاکرات هسته ای نیز می گفت: ایران باید به شورای امنیت بیاید و آژانس انرژی اتمی نمی تواند با ایران کار کند. (ص 83)
🔸در روندی بدون هیچ گونه مذاکرۀ مستقیم یا غیرمستقیم با آمریکا یا اسرائیل و از طریق کار فشرده با دبیر کل سازمان ملل متحد و نمایندۀ ویژۀ وی آقای پیکو، تعدادی از اسرا و شهدای لبنانی از اسرائیل بازگردانده شدند و در مقابل، اجساد چند سرباز اسرائیلی که در اختیار لبنانی ها بود به سازمان ملل متحد تحویل داده شد. همچنین هشت گروگان آمریکایی در لبنان نیز آزاد شد. نتیجه این که با آزاد شدن صدها زندانی لبنانی در اسرائیل، زندان خیام تقریباً خالی شد. البته یکی از نشانه های عدم پایبندی آمریکایی ها به تعهداتشان این بود که در مرحلۀ آخر گفتند: به دلایل انتخاباتی نمی توانند قولشان را تحت عنوان این که حسن نیت به دنبال خواهد داشت، عملی کنند. این جمله را آقای بوش در یک سخنرانی بیان کرده بود. بنابراین آنها پیغامی از طریق نمایندۀ ویژۀ دبیر کل دادند که نمی توانند به قولشان عمل کنند.(ص 100)
🔸زمانی که بوش (پدر) انتخاب شد، پیغام هایی از طریق دبیر کل سازمان ملل متحد به ما رسید که اگر شما به آزادی گروگان ها کمک کنید، آمریکایی ها حسن نیت خواهند داشت. حسن نیت به معنای آزاد کردن دارایی های ایران و این گونه کارها بود. زمانی که حدود سه نفر از گروگان های آمریکایی آزاد شدند، نمایندۀ ویژۀ دبیر کل در تهران به آقای هاشمی رفسنجانی پیغام داد که آمریکایی ها نمی توانند به وعدۀ خود وفا کنند. اما ما به خاطر حسن نیت در حوزۀ انسانی، کار را پیگیری کردیم وهمۀ گروگان ها آزاد شدند!! در واقع اسرائیل منزوی شد!! و تلاش کرد تا در بحث گروگان های ایرانی کارشکنی کند. (ص 100-101)
🔸علی رغم این که آمریکا قدرت برتر در دنیا بود و اروپایی ها به یمن آمریکا توانسته بودند در دنیا احساس پیروزی کنند، اما در این مسئله اروپایی ها بهتر از آمریکایی ها عمل کردند. البته قضیۀ بالکان نمونۀ برجسته ای بود که نشان داد اروپایی ها نمی توانند به تنهایی مشکلات خودشان را حل کنند و این مسئله را نیز با دخالت آمریکا و قرارداد «دیتون» پشت سر گذاشتند.(ص 117-118)
📚 محمدمهدی راجی، آقای سفیر (گفت و گو با محمد جواد ظریف)، نشر نی
#پژوهشگاه_فرهنگ_و_معارف_اسلامی
#آقای_سفیر
#دکتر_محمدجواد_ظریف
📌یادداشتهای عَلَم
📌برگهایی از یادداشت های روزانه امیراسدالله علم، نخست وزیر و وزیر دربار محمدرضا پهلوی 1⃣1⃣
◀️یادداشت های سال 1346
🔸چهارشنبه 46/3/17
نیروی مصر به خاک اصلی عقب نشستند و اسرائیلی ها به تنگه سوئز رسیدند. عمل مصر به کلی خاتمه یافته شده است. ... روس ها قطع آتش فوری خواسته اند. پس معلوم می شود می شود وضع عرب ها خیلی بدتر از آن است که حتی ما تا حالا تصور می کردیم.
🔸پنجشنبه 46/3/18
صبح شرفیاب شدم. شاهنشاه سرحال بودند. عرض کردم:
دمی آب خوردن پس از بدسگال
به از عمر هفتاد و هشتاد سال
فرمودند: هنوز که بدسگال [جمال عبدالناصر] از بین نرفته است. تازه امروز حمله متقابل شروع کرد. عرض کردم: از بین رفته، حمله متقابل برای این است که شاید شرایط صلح را قدری به نفع خودش تغییر بدهد؛ ولی عمل مصر گذشته است. حمله متقابل هم برای یکی دو ساعت بیشتر نخواهد بود... ضمنا عرض کردم: جمعه شب گذشته، از حافظ تفالی نسبت به سرنوشت ناصر زدم، این غزل آمد:
رسید مژده که ایام غم نخواهد ماند
چنان نماند و چنین نیز نخواهد ماند
آن وقت ناصر در اوج قدرت و تسلط بر افکار همه اعراب بود. من آن شب عریضه به شاه عرض کردم که جنگ خواهد شد و اسرائیلی ها خواهند برد... ساعت 11/5 رادیوی لندن خبر داد مصر آتش بس اعلام کرد. تا 12 صبر کردم، رادیو ایران خبر نداد. به این جهت، حضور شاهنشاه تلفن عرض کردم. تعجب فرمودند که پس حمله متقابل چه بود؟ عرض کردم: همان طور که دیروز به عرض رساندم، آخرین نفس واپسین بود.
🔸جمعه 46/3/19
شب شرفیاب شدم. مشغول صحبت بودیم که نخست وزیر تلفن کرد ناصر پس از نطق خود، استعفا داد. مارشال [حکیم] عامر هم استعفا داد.
دیدی که خون ناحق پروانه شمع را
چندان امان نداد که شب را سحر کند!
عصر دیروز هم [زوی دوریل] سفیر غیر رسمی اسرائیل، پیش من آمد. به او حالی کردم ما میل داریم ملک حسین [اردن] را نگه داریم. امروز عرض کردم ممکن است در استعفای ناصر، یک حقه بازی باشد. مصدق هم از این بازی ها داشت. فرمودند: ببینم.
🔸شنبه 46/3/20
صبح شرفياب شدم. اولين مطلبي که عرض کردم حقه بازي ناصر در استعفا بود. گفته بود اگر مجلس قبول کند، مجلس هم قبول نکرد، او هم باقي ماند. ولي عمري ندارد، چون به هر صورت امضاي صلح با اسرائيل کار آساني نيست. به علاوه حالا ديگر کسي به حرف او عملاً گوش نخواهد داد. سياست با غرب را هم بايد عوض کند، ديگر مردي که اين کارها را انجام بدهد نيست، بايد برود، دير يا زود مي رود. شاهنشاه فرمودند، چه طور مردم از او طرفداري مي کنند؟ عرض کردم، ملت عرب خيلي اهل هيجان است و او بر همين نکته انگشت گذاشته است.
🔸يکشنبه 46/3/21
بين سوريه و اسرائيل هم آتش بس شد؛ ولي اسرائيلي ها ارتفاعات نظامي را گرفته و مشکل پس بدهند.
📚 یادداشتهای امیر اسدالله علم، دفتر اول، انتشارات مازیار
#پژوهشگاه_فرهنگ_و_معارف_اسلامی
#یادداشتهای_علم
✳️ روایت #محمدرضا_پهلوی از #کودتای_28_مرداد
#نکته_ها_و_اشاره_ها
[محمدرضا پهلوی]: همه این مشقّات و بحران اقتصادی، به این بهانه به ایران تحمیل شد که مصدق میخواست ایران را از سلطه نفوذ انگلیسها نجات دهد. نتیجه اعمال او این شد که انگلیسها تسلط خود را بر بازارهای نفت ایران همچنان حفظ کردند، حال آنکه از این منابع دیگر حتی یک دینار عاید ایران نمیشد. نفت ما در انبارها باقی ماند و یا استخراج نشد ولی انگلیسها مشکلات خود و مشتریان خود را با افزایش خرید نفت به قیمت ارزانتر از عراق و بخصوص از کویت حل کردند. تصور میکنم در کویت قیمت استخراج هر بشکه نفت در این هنگام نه سنت بوده و در ایران سیزده سنت! بدین ترتیب انگلیسها در همه جبههها پیروز شدند، گوئی هدف واقعی مصدق درست خلاف آنچه بود که اعلام میکرد.
باید اضافه کرد که "دوستان" انگلیسی مصدق هنگامی که احساس کردند که دیگر برای آنها مفید نیست و میتوان بدون دخالت وی راه حلی برای مشکل نفت پیدا کرد، او را به حال خود رها کردند.
در مرداد 1332، پس از حصول اطمینان از پشتیبانی ایالات متحده آمریکا و انگلیس، که سرانجام سیاست مشترکی را آغاز کرده بودند و پس از بررسی اوضاع با کرمیت روزولت نماینده سازمان مرکزی اطلاعات ایالات متحده، بر آن شدم که برای یافتن راه حلی وارد عمل شوم: در 25 مرداد 1332 سرهنگ نعمتالله نصیری فرمانده گارد شاهنشاهی را مأمور کردم که فرمان برکناری مصدق را به وی ابلاغ کند و سپهبد فضلالله زاهدی را که از دوستان پیشین مصدق و وزیر سابق دولت او بود به نخستوزیری برگزیدم.
#مصدق برخلاف نص صریح قانون اساسی ایران، به فرمان برکناری خود، اعتنا نکرد و به این هم اکتفا ننموده به یک کودتای نظامی دست زد. مأمور انجام این توطئه کسی جز سرتیپ ریاحی رئیس ستاد ارتش نبود. کودتای نظامی مصدق با شکست مواجه شد. ولی شرکت در این توطئه خلاف قانون اساسی کشور مانع آن نشد که ریاحی در زمان سلطنت مستبدانه!! من ثروتی عظیم از راه فعالیتهای ساختمانی فراهم آورد و اکنون همین شخص وزیر جنگ بازرگان است.
پس از ابلاغ فرمان برکناری مصدق، من که از طرحهای سیاسی و جاهطلبیهای او کاملاً باخبر بودم، تصمیم گرفتم که برای جلوگیری از هرگونه خونریزی کشور را ترک کنم و ایرانیان را در انتخاب راه آینده کشور آزاد بگذارم. این تصمیم بیمخاطره نبود. ولی با تعمق و تأمل و سنجش نتایج، آنرا اختیار کردم. پس از ترک ایران، ابتدا با هواپیمای دو موتوره شخصی خود به بغداد رفتم. سفیر ما در بغداد، حتی در مقام توقیف من برآمد! ولی من به زیارت عتبات عالیات شتافتم و سپس راهی رم شدم و در آنجا بود که از سرنوشت فلاکتبار سیاستمداری که ایران را به ورشکستگی و سقوط کشانده بود، آگاه شدم.1
[با اینکه در این فراز از سخنان محمدرضا پهلوی نکتههای در خور اهمیتی بیان شده است که حکایت از اقرار شاه به دخالت و همکاری دولتهای ایالات متحده و انگلیس با وی در سرنگونی دولت قانونی وقت ـ دولت مصدق ـ میکند ولی در عین حال در همین اندک سطوری که نگاشته شده است حاوی تناقضات بسیاری نیز هست؛ از جمله اینکه در یک جا مصدق را متهم به بی تدبیری و بی سیاستی میکند و میگوید: "همه این مشقّات و بحران اقتصادی که به ایران تحمیل شد بخاطر این بود که مصدق میخواست ایران را از سلطه نفوذ انگلیسها نجات دهد." جای دیگر او را متهم به دوستی با انگلیسها و مرتبط بودن با آنها میکند و نتیجتاً میگوید که وقتی انگلیسها احساس کردند که دیگر برای آنها مفید نیست و میتوانند بدون دخالت وی راه حلی برای مشکل نفت پیدا کنند او را رها کردند؛ سپس با کمال تعجب در ادامه مطلب، خود میگوید که با انگلیسها و آمریکائیها در براندازی و برکناری مصدق هماهنگ شده است؟ یعنی اقرار به همان اتهامی میکند که مصدق را بدان متهم کرده است؟!!! در فراز پایانی نیز میگوید که من بخاطر اینکه خونریزی نشود و مردم هم بتوانند راه آینده کشورشان را آزادانه انتخاب نمایند، از کشور خارج شدم که باز این نیز در تناقض با اقدام وی در همکاری با دولتهای بیگانه انگلیس و آمریکا در براندازی دولت مردمی و قانونی دکتر مصدق میباشد؛ در آخر نیز مصدق را متهم به کودتا میکند حال آنکه خود با همکاری بیگانگان و سرویسهای اطلاعاتی آنان مبادرت به این کار کرده است].
1.محمدرضا پهلوی ، #پاسخ_به_تاریخ ، [بی جا: مردامروز، ۱۳؟]، صص73ـ74.
http://yon.ir/w6iUD
@iichs_ir