373_73497.mp3
291.7K
«بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِیمِ»
📖تلاوت نور
🔸تلاوت ترتیل صفحه ای قرآن کریم
🌼امروز، صفحه ۳۷۳: إِنۡ هَٰذَآ إِلَّا خُلُقُ ٱلأَوَّلِينَ...
🎙استاد پرهیزکار
🕧 زمان: ۲دقیقه و ۲۳ثانیه
🔸🔸🔸
🔸🔸
🌏مجتمع اهل البیت علیهم السلام
هدایت شده از 🌷محبان صاحب الزمان(عج)🌷
«بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِیمِ»
🌼السَّلامُ علیکَ یا امیرَ المؤمنين
🔸واقعه غدیر🔸
قسمت چهارم
🌼تعداد جمعیت حاضر در غدیر
درباره تعداد افراد حاضر در غدیر خم اختلافنظر است. تعداد حاضران را ده هزار نفر،[9] دوازده هزار نفر،[10] هفده هزار نفر،[11] هفتاد هزار نفر[12]و ۱۲۰هزار نفر[13] گزارش کرده اند. برخی در یک بررسی، گزارش مبنی بر حضور ده هزار نفر در غدیر خم را مستندتر دانستهاند.[14]
عمر بن خطاب،[15]عثمان بن عفان،[16] عایشه بنت ابوبکر،[17] سلمان فارسی،[18] ابوذر غفاری،[19]زبیر بن عوام،[20]جابر بن عبدالله انصاری،[21] عباس بن عبدالمطلب،[22] ابوهریره[23] از جمله صحابهای بودند که در واقعه غدیر حاضر بوده و آن را بدون واسطه نقل کردهاند.
واقعه غدیر در منابع شیعه و اهل سنت نقل شده است.
برخی از فرازهای خطبه غدیر مانند: «من کنت مولاه فهذا علی مولاه» متواتر است.[24]
حدیث متواتر به حدیثی گفته می شود که صدور آن از معصوم، قطعی ویقینی است.
ادامه دارد...
پایان قسمت چهارم
التماس دعا
یوسف شیخ
_____
♻️پی نوشت:👇
هدایت شده از 🌷محبان صاحب الزمان(عج)🌷
♻️پینوشت:
9. عیاشی، کتاب التفسیر، ج۱، ص۳۳۲.
10. عیاشی، کتاب التفسیر، ج۱، ص۳۲۹.
11. شعیری، جامع الاخبار، ص۱۰.
12. طبرسی، الاحتجاج، ج۱، ص۵۶.
13. ابن جوزی، تذکرة الخواص، ص۳۷.
14. امام، سیّد جلال، «بررسی تعداد جمعیت حاضر در غدیر»، ص۳۸.
15. ابن کثیر، البدایة و النهایة، ج۷، ص۳۴۹.
16. ابن عقدة الکوفی، کتاب الولایة، ص۱۵۰.
17. ابن عقدة الکوفی، کتاب الولایة، ص۱۵۲.
18. جزری شافعی، أسنی المطالب، ص۴۸.
19. جوینی، فرائدالسمطین، ج۱، ص۳۱۵.
20. ابن عقدة الکوفی، کتاب الولایة، ص۱۵۰.
21. امینی، الغدیر، ج۱، ص۵۷.
22. جزری شافعی، أسنی المطالب، ص۴۸.
23.جزری شافعی، أسنی المطالب، ص۴۸.
24. مطهری، امامت و رهبری، ص۱۱۴-۱۱۳
🔸🔸🔸
🔸🔸
🌏مجتمع اهل البیت علیهم السلام
«بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِیمِ»
🌼امام موسی کاظم علیهالسلام
حضرت موسی بن جعفر"ع" (۱۲۷ یا ۱۲۸-۱۸۳ق) معروف به امام موسی کاظم و ملقب به کاظم و بابالحوائج هفتمین امام شیعیان دوازدهامامی است. وی در سال ۱۲۸ق، همزمان با شروع قیام ابومسلم خراسانی، داعی بنیعباس علیه امویان بهدنیا آمد و در سال ۱۴۸ق پس از شهادت پدرش، امام صادق(ع)، به امامت رسید. دوران ۳۵ ساله امامت او با خلافت منصور، هادی، مهدی و هارون عباسی همزمان بود. ایشان چندین بار توسط مهدی و هارون عباسی زندانی شد و در ۱۸۳ق در زندان سندی بن شاهک به شهادت رسید. پس از وی، امامت به فرزندش علی بن موسی(ع) منتقل شد.
دوره امامت امام کاظم(ع) با اوج قدرت خلافت عباسی همزمان بود و او در برابر حکومت وقت، تقیه میکرد و شیعیان را نیز به این کار سفارش مینمود؛ از این رو موضعگیری صریحی از امام هفتم شیعیان در برابر خلفای عباسی و قیامهای علوی مانند قیام شهید فخ گزارش نشده است. با وجود این، وی در مناظره و گفتگو با خلفای عباسی و دیگران تلاش میکرد از خلافت عباسیان مشروعیتزدایی کند.
مناظرات و گفتگوهایی از امام موسی بن جعفر(ع) با برخی عالمان یهودی و مسیحی در منابع تاریخی و حدیثی نقل شده که در پاسخ به پرسشهای آنان بوده است. در کتاب مسند الامام الکاظم(ع) بیش از سه هزار حدیث از وی گردآوری شده که شماری از آنها را برخی از اصحاب اجماع روایت کردهاند.
امام کاظم(ع) برای ارتباط با شیعیان، سازمان وکالت را گسترش داد و در مناطق مختلف، افرادی را به عنوان وکیل تعیین کرد. از سوی دیگر، حیات امام کاظم(ع) همزمان با بروز انشعاباتی در شیعه بود و فرقههای اسماعیلیه، فطحیه و ناووسیه با آغاز امامت او و فرقه واقفیه پس از شهادت او شکل گرفت.
منابع شیعه و سنی، علم، عبادت، بردباری و بخشندگی وی را ستوده و او را کاظم و عبد صالح لقب دادهاند. بزرگان اهلسنت به امام هفتم شیعیان به عنوان یک عالم دینی احترام میگذاشته و همچون شیعیان به زیارت قبر او میرفتهاند. حرم امام کاظم(ع) و حرم نوهاش امام جواد(ع) در منطقه کاظمین در شمال بغداد، به حرم کاظمین شهرت دارد و زیارتگاه مسلمانان بهویژه شیعیان است.
ادامه👇
🔸زندگینامه
حضرت موسی بن جعفر در ذیالحجه ۱۲۷ق یا ۷ صفر ۱۲۸ق هنگامی که امام صادق(ع) و همسرش حمیده از حج بازمیگشتند، در منطقه ابواء به دنیا آمد. ولادت او را در سال ۱۲۹ قمری و در مدینه نیز گفتهاند. برخی منابع از علاقه فراوان امام صادق(ع) به او خبر دادهاند. بنا بر روایت احمد برقی، امام صادق(ع) پس از ولادت فرزندش موسی(ع)، سه روز مردم را اِطعام کرد.
🔸کنیهها و لقبهای امام کاظم(ع)
نسب حضرت موسی بن جعفر بن محمد بن علی بن حسین بن علی بن ابیطالب علیهم السلام با چهار واسطه به امام علی(ع) میرسد. پدر او امام صادق(ع)، ششمین امام شیعیان و مادرش حمیده بربریه(س) است. کنیه او را ابوابراهیم، ابوالحسن اول، ابوالحسن ماضی و ابوعلی گفتهاند. وی را به دلیل کنترل خشم خود در برابر بدرفتاری دیگران، کاظم و به سبب عبادتِ بسیار، عبد صالح لقب دادهاند. باب الحوائج نیز از القاب اوست و مردم مدینه او را زَیْنُ المُجتَهدین (زینت تلاشگران) مینامیدند.
🔸همسر و فرزندان
تعداد همسران امام کاظم(ع) روشن نیست. نخستین آنها، نجمه مادر امام رضا(ع) است. از تعداد فرزندان او نیز در منابع تاریخی گزارشهای متفاوتی آمده است. به گزارش شیخ مفید ره، او ۳۷ فرزند (۱۸ پسر و ۱۹ دختر) داشته است. امام رضا(ع)، إبراهیم، شاهچراغ ، حمزه، إسحاق( سلام الله علیهم) از جمله پسران و فاطمه معصومه و حکیمه(سلام الله علیهما) از جمله دختران او هستند. نوادگان امام کاظم(ع) به سادات موسوی شهرت دارند.
🔸دوران امامت
حضرت موسی بن جعفر(ع)، پس از شهادت امام صادق(ع) در سال ۱۴۸ قمری، در ۲۰ سالگی به امامت رسید. دوران امامت او با خلافت چهار تن از خلفای عباسی همزمان بود. حدود ۱۰ سال از امامت او در خلافت منصور (حکومت۱۳۶-۱۵۸ق)، ۱۱ سال در خلافت مهدی عباسی (حکومت۱۵۸-۱۶۹ق)، یک سال در خلافت هادی عباسی (حکومت۱۶۹-۱۷۰ق) و ۱۳ سال در خلافت هارون (حکومت۱۷۰-۱۹۳ق) سپری شد. مدت امامت موسی بن جعفر ۳۵ سال بود و با شهادت او در سال ۱۸۳ق امامت به فرزندش، امام رضا(ع) منتقل شد.
🔸فعالیت علمی
از امام کاظم(ع) فعالیتهای علمی متفاوتی گزارش شده است؛ متن این فعالیتها در قالب روایات، مناظره و گفتگوی علمی در کتابهای حدیثی شیعه آمده است.
🔸روایات
احادیث فراوانی از امام کاظم(ع)، در منابع حدیثی شیعه روایت شده است؛ این روایات بیشتر در موضوعات کلامی چون توحید، بداء و ایمان و نیز موضوعات اخلاقی است.
🔸مناظرات امام کاظم(ع)
مناظرات و گفتگوهایی از امام کاظم(ع) با برخی از خلفای عباسی، دانشمندان یهودی و مسیحی، ابوحنیفه و دیگران گزارش شده است. باقر شریف قرشی هشت گفتگو از امام کاظم(ع)، تحت عنوان مناظرات آن حضرت گرد آورده است. امام کاظم(ع) با مهدی عباسی مناظرههایی درباره فدک و نیز حرمت خمر در قرآن انجام داده است. با هارون عباسی نیز مناظراتی داشته است.
🔸سیره
سیره عبادی
بر اساس منابع شیعه و سنی، امام کاظم(ع) بسیار اهل عبادت بود؛ به همین دلیل، برای او از لقب عبد صالح استفاده میشود. بر پایه برخی گزارشها امام کاظم(ع) آن قدر عبادت میکرد که زندانبانان او نیز تحت تأثیر قرار میگرفتند. شیخ مفید ره امام موسی بن جعفر(ع) را عابدترین مردم زمان خود دانسته و گزارش کرده است که آن حضرت چنان از ترس خدا گریه میکرد که محاسنش از اشک خیس میشد.
سیره اخلاقی
در منابع شیعه و اهل سنت، گزارشهای مختلفی درباره بردباری و سخاوت امام کاظم(ع) وجود دارد. شیخ مفید ره او را بخشندهترین مردم زمان خودش دانسته که شبها برای فقیران مدینه آذوقه میبرد. ابنعنبه درباره سخاوت حضرت موسی بن جعفر(ع) گفته است: او شبها از خانه بیرون میرفت و کیسههایی از درهم همراه داشت و به هر کس میرسید یا به کسانی که به احسان او چشم داشتند، میبخشید تا بدانجا که کیسههای پول او ضربالمثل شده بود.
دلیل ملقب شدن امام هفتم شیعیان به کاظم، این بود که خشم خود را کنترل میکرد. گزارشهای مختلفی در منابع آمده که امام کاظم(ع) خشم خود را در برابر دشمنان و کسانی که به او بدی میکردند، فرو میبرد.
ادامه👇
سیره سیاسی
برخی منابع گفتهاند امام کاظم(ع) به شیوههای مختلفی از جمله مناظره و عدم همکاری، بر عدم مشروعیت خلفای عباسی تأکید میکرد و میکوشید اعتماد مردم را نسبت به آنان سست کند.
امام کاظم(ع) و قیامهای علویان
دوران زندگانی امام موسی بن جعفر(ع) با دوران قدرت گرفتن عباسیان، و قیامهایی از سوی علویان علیه آنان همزمان بود. عباسیان با شعار طرفداری و حمایت از اهلبیت(ع) به قدرت رسیدند، ولی طولی نکشید به دشمنی سخت برای علویان تبدیل شدند و بسیاری از آنان را کشتند یا به زندان انداختند. سختگیری حاکمان عباسی بر علویان سبب شد، تا شماری از علویان سرشناس دست به قیام بزنند. قیام شهید فخ، قیام یحیی بن عبدالله و تشکیل حکومت ادریسیان از آن جمله بود. قیام فخ در سال ۱۶۹ق در دوره امامت امام موسی بن جعفر(ع) و خلافت هادی عباسی به وقوع پیوست. امام(ع) در این قیامها شرکت نکرد و موضع صریحی از او در تأیید یا رد آنها گزارش نشده است.
زندان
امام کاظم(ع)، در طول دوران امامتش چندین بار از سوی خلفای عباسی احضار و زندانی شد.
اصحاب و وکلا
درباره اصحاب امام کاظم(ع) اطلاعات دقیقی در دست نیست و درباره تعداد آنها اختلاف وجود دارد. شیخ طوسی ره تعداد آنان را ۲۷۲ نفر، و برقی ره آنها را ۱۶۰ نفر شمرده است.
سازمان وکالت
امام کاظم(ع) برای ارتباط با شیعیان و تقویت توان اقتصادی آنان، سازمان وکالت را که در زمان امام صادق(ع) پایهگذاری شده بود، گسترش داد. او برخی از اصحاب خود را به عنوان وکیل، به مناطق مختلف میفرستاد.
جایگاه نزد اهل سنت
اهل سنت به امام هفتم شیعیان، به عنوان یک عالم دینی احترام میگذارند. برخی از بزرگان آنان علم و اخلاق امام کاظم(ع) را ستوده و از بردباری، سخاوت، کثرت عبادت و دیگر ویژگیهای اخلاقی او سخن گفتهاند. مواردی از بردباری و عبادت امام کاظم(ع) در منابع اهل سنت گزارش شده است. برخی از عالمان اهل سنت مانند سَمْعانی، تاریخنگار، محدث و فقیه شافعی قرن ششم هجری، به زیارت قبر امام کاظم میرفته و به او متوسل میشدهاند. امام شافعی، از فقهای چهارگانه اهلسنت، قبر او را «داروی شفابخش» توصیف کرده است.
التماس دعا
یوسف شیخ
___________________
🔹منابع:
ابنابی الحدید، عبدالحمید، شرح نهج البلاغه.
ابناثیر، الکامل فی التاریخ
ابنجوزی، سبط، تذکرة الخواص.
ابنشعبه حرانی، حسن بن علی، تحف العقول.
ابنشهرآشوب، محمد بن علی، مناقب.
ابنعنبه، سید جمال الدین احمد، عمدة الطالب.
اربلی، علی بن عیسی، کشف الغمه..
امین، سید محسن، اعیان الشیعه.
بغدادی، خطیب، تاریخ بغداد.
پیشوایی، مهدی، سیره پیشوایان.
جباری، محمدرضا، امام کاظم(ع) و سازمان وکالت.
جعفریان، رسول، حیات فکری و سیاسی امامان شیعه.
حر عاملی، محمد بن حسن، وسائل الشیعه.
حلی، حسن بن یوسف، منهاج الکرامه
شیخ صدوق، ابن بابویه، عیون اخبار الرضا(ع).
شیخ صدوق،ابن بابویه، کمال الدین.
شیخ صدوق، ابن بابویه، التوحید.
شیخ طوسی، محمد بن حسن، رجال طوسی.
شیخ عباس قمی، الانوار البهیه.
🔸🔸🔸
🔸🔸
🌏مجتمع اهل البیت علیهم السلام
«بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِیمِ»
🌼روایت شده: هرکس در روز جمعه و دیگر روزها پس از نماز ظهر و نماز صبح بگوید:
اللّٰهُمَّ صَلِّ عَلَىٰ مُحَمَّدٍ وَآلِ مُحَمَّدٍ وَعَجِّلْ فَرَجَهُمْ.
نمیرد تا حضرت قائم(عجّل الله تعالی فرجه الشریف) را دریابد؛
و اگر «صد مرتبه» این صلوات را بخواند، خدا شصت حاجت، سى حاجت از حاجات دنیا و سى حاجت از حاجات آخرتش را برآورده کند.
📚شیخ عباس قمی ره، مفاتیح الجنان.
🔸🔸🔸
🔸🔸
🌏مجتمع اهل البیت علیهم السلام