«بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِیمِ»
واقعه مباهله
مباهله پیامبر(ص) با مسیحیان نجران از وقایعی است که برای اثبات حقانیت پیامبر اسلام در دعوتش، از آن استفاده میشود. قرآن، در سوره آلعمران، به این رویداد اشاره کرده است. همچنین این واقعه از فضایل پنجتن (پیامبر(ص)، امام علی(ع)، حضرت فاطمه(س)، امام حسن(ع) و امام حسین(ع)) به شمار میآید
آیه ۶۱ سوره آلعمران از رویداد مباهله سخن گفته و به آیه مباهله شهرت دارد. در آیه مباهله، امام علی(ع) به منزلۀ نَفْس و جان پیامبر(ص) شمرده شده و از اینرو این آیه را از فضایل امام علی(ع) میدانند. این واقعه در منابع شیعه و اهلسنت نقل شده است.
براساس منابع، پیامبر(ص) پس از مناظره با مسیحیانِ نجران و ایمان نیاوردن آنان، پیشنهاد مباهله داد و آنان پذیرفتند؛ اما در روز موعود، مسیحیان نجران پس از مشاهده اینکه پیامبر(ص) اهل خانوادهاش را با خود آورده، از مباهله خودداری کردند. مباهله درخواست لعن و نفرین الهی برای اثبات حقانیت است و بین دو طرفی رخ میدهد که هرکدام ادعای حقانیت دارند.
درباره روز و سال وقوع این رویداد، نظرات مختلفی وجود دارد. مشهور تاریخنگاران وقوع آن را در سال ۱۰ قمری میدانند. در باره روز وقوع آن ، شیخ انصاری، ۲۴ ذیالحجه را نظر مشهور میداند. همچنین در کتابهای دعا از جمله مفاتیح الجنان برای روز ۲۴ ذیالحجه به عنوان روز مباهله اعمالی ذکر شده است.
واقعه مباهله در مدینه رخ داده است؛ اما مکان دقیق آن مشخص نیست.
التماس دعا
یوسف شیخ
_____________________
🔹منابع:
ابنشهرآشوب، محمد بن علی، مناقب.
زمخشری، محمود بن عمر، الکشاف.
شیخ طوسی، محمد بن حسن، مصباح المتهجد.
طبرسی، فضل بن حسن، مجمع البیان.
طبری، محمد بن جعفر، تاریخ الامم و الملوک.
قمی، شیخ عباس، مفاتیح الجنان.
مفید، محمد بن محمد، الارشاد.
🔸🔸🔸🔸🔸
🌏مجتمع اهل البیت علیهم السلام
«بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِیمِ»
🌼فضیلت و اعمال روز مباهله
🔸روز بیستوچهارم [ذیالحجه] بنا بر شهرت بیشتر روزی است که رسول خدا(صلیاللهعلیهوآله) با نصارای نَجران مباهله کرد و پیش از مباهله عبا بر دوش مبارک انداخت و حضرت امیرالمؤمنین و فاطمه و حسن و حسین(علیهمالسلام) را زیر عبا جا داد و گفت:
پروردگارا هر پیامبری را اهلبیتی بوده که ویژهترین خلق نسبت به او بودند، خدایا اینان اهلبیت مناند، از ایشان شک و گناه را برطرف ساز و پاک کن ایشان را پاک کردنی کامل، پس جبرائیل نازل شد و آیه تطهیر را در شأن ایشان فرود آورد.
آنگاه رسول خدا(صلیاللهعلیهوآله) آن چهار بزرگوار را برای مباهله به بیرون برد، چون نگاه نصاری بر ایشان افتاد و حقیقت آن حضرت و آثار نزول عذاب را مشاهده کردند، جرأت بر مباهله را از دست داده و درخواست مصالحه و پذیرش جزیه کردند.
در این روز حضرت امیرالمؤمنین(علیهالسلام) در حال رکوع انگشتر خود را به گدا داد و آیه «إِنَّمٰا وَلِیُّکُمُ اللّٰهُ وَ رَسُولُهُ..» در شأن آن حضرت نازل شد.
در هر صورت این روز دارای برجستگی و برتری بسیاری است و در آن چند عمل وارد است:
اوّل:
غسل.
دوّم:
روزه گرفتن.
سوّم:
خواندن دو رکعت نماز که در وقت و کیفیت و ثواب مانند «نماز روز عید غدیر» است و اینکه «آیتالکرسی» در نماز مباهله باید تا «هُمْ فِیهٰا خٰالِدُونَ» خوانده شود.
چهارم:
خواندن دعای مباهله میباشد که شبیه به دعای سحر ماه رمضان است و شیخ طوسی و سید ابن طاووس نقل کردهاند، ولی بین روایات آن دو بزرگوار تفاوت زیادی است و من روایت شیخ طوسی را در کتاب «مصباح» برگزیدهام که فرموده است: دعای روز مباهله همراه با مزیت و برتری آن، از حضرت صادق(علیهالسلام) روایت شده و آن دعا این است:
اللّٰهُمَّ إِنِّى أَسْأَلُكَ مِنْ بَهائِكَ بِأَبْهاهُ وَكُلُّ بَهائِكَ بَهِيٌّ، ... مراجعه کنید مفاتیح الجنان
پنجم:
دعایی که شیخ طوسی و سید ابن طاووس پس از دو رکعت نماز و «هفتاد مرتبه» استغفار، روایت کردهاند بخوان.
اول آن دعا، «الْحَمْدُ لِلّٰهِ رَبِّ الْعالَمِینَ» است.
در این روز دادن صدقه به تهیدستان به خاطر پیروی از مولای همه مردان و زنان با ایمان و زیارت آن حضرت، شایسته است و مناسبتر «زیارت جامعه» است.
📚مفاتیح الجنان، شیخ عباس قمی ره
🔸🔸🔸
🔸🔸
🌏مجتمع اهل البیت علیهم السلام
378-naml-ar-parhizgar.mp3
1.05M
«بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِیمِ»
📖تلاوت نور
🔸تلاوت ترتیل صفحه ای قرآن کریم
🌼امروز، صفحه ۳۷۸: وَجَحَدُوا بِهَا
وَاسْتَيْقَنَتْهَا...
🎙استاد پرهیزکار
🕧 زمان: ۲دقیقه و ۳۲ثانیه
🔸🔸🔸
🔸🔸
🌏مجتمع اهل البیت علیهم السلام
هدایت شده از 🌷محبان صاحب الزمان(عج)🌷
378-naml-ar-parhizgar.mp3
1.05M
«بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِیمِ»
📖تلاوت نور
🔸تلاوت ترتیل صفحه ای قرآن کریم
🌼امروز، صفحه ۳۷۸: وَجَحَدُوا بِهَا
وَاسْتَيْقَنَتْهَا...
🎙استاد پرهیزکار
🕧 زمان: ۲دقیقه و ۳۲ثانیه
🔸🔸🔸
🔸🔸
🌏مجتمع اهل البیت علیهم السلام
«بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِیمِ»
🌼السَّلامُ علیکَ یا امیرَ المومنین
🌼فضایل امام علی علیه السلام
قسمت هشتم
🔰دیگر ویژگیها و امتیازات حضرت علی(ع)
برخی از رویدادها و امتیازاتی که به عنوان فضائل امام علی(ع) شمرده شدهاند، عبارتند از:
برادری با پیامبر(ص): پیامبر(ص) پیش از هجرت به مدینه، میان مهاجران، عقد اخوت برقرار کرد. همچنین در مدینه میان مهاجران و انصار عقد اخوت بست و هر دو بار میان خودش و امام علی(ع) عقد اخوت برقرار کرد و علی(ع) را برادر خود خواند.[1]
اولین مسلمان: براساس اعتقاد شیعه و برخی از دانشمندان اهلسنت، امام علی(ع)، اولین مردی است که به پیامبر(ص) ایمان آورد.[2]
ابلاغ آیات برائت: تقریباً تمام مفسران و مورخان اتفاقنظر دارند هنگامی که آیات نخستین سوره توبه نازل شد و پیمانهایی را که مشرکان با پیامبر اسلام(ص) داشتند، لغو کرد، پیامبر(ص) نخست ابلاغ این فرمان را برعهده ابوبکر گذاشت تا هنگام حج در مکه برای عموم مردم بخواند؛ اما سپس آن را از او گرفت و به علی(ع) داد و حضرت علی(ع) در مراسم حج به مردم ابلاغ کرد.[3] این واقعه در منابع اهل سنت نقل شده است.[4]
خاتمبخشی: منظور از خاتمبخشی، ماجرایی است که در آن امام علی(ع) در رکوع نماز، انگشتر خود را به فقیر بخشید. این واقعه در کتب روایی شیعه و سنی نقل شده است.[5]
ردّ الشمس: در این واقعه، بهدعای پیامبر اکرم(ص)، خورشید که در حال غروب بود، به عقب بازگشت تا حضرت علی(ع) نماز عصرش را بخواند.[6] همچنین بنا به نقل شیخ مفید، در زمان حضرت علی(ع)، در یکی از جنگها تعدادی از لشکریان نماز عصرشان را نخوانده بودند که با دعای حضرت علی(ع) خورشید برگشت.[7]
پایان قسمت هشتم
ادامه دارد...
التماس دعا
یوسف شیخ
____________________
🔹پی نوشت
1.ابن عبدالبر، الاستیعاب، ۱۴۱ق، ج۳، ص۱۰۹۷و۱۰۹۸.
2. النسائی، السنن الکبری، ج۵، ص۱۰۷؛ ابنحنبل، فضائل امیرالمومنین، ۱۴۳۳ق، ص۱۸۶ و۱۸۷.
3. مکارم شیرازی، تفسیر نمونه، ۱۳۷۱ش، ج۷، ص۲۷۵.
4. ابنحنبل، مسند الامام احمد، ۱۴۲۱ق، ج۵، ص۱۷۹؛ نسایی، خصائص، ۱۴۰۶ق، ص۹۳."
5. طباطبایی، المیزان، ۱۴۱۷ق، ج۶، ص۲۵؛ سیوطی، الدر المنثور، ۱۴۰۴ق، ج۲، ص۲۹۳.
6.شیخ مفید، الإرشاد، ۱۴۱۳ق، ج۱، ص۳۴۶.
7.شیخ مفید، الإرشاد، ۱۴۱۳ق، ج۱، ص۳۴۶
🔸🔸🔸🔸🔸
🌏مجتمع اهل البیت علیهم السلام