«بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِیمِ»
🌼پیرامون سوره اخلاص
نامگذاری
این سوره به سوره اخلاص و توحید و بیست نام دیگر مشهور است که بیشتر از اوصاف یا فضائل آن برگرفته شده است؛ به عنوان مثال صمد، نجات، معرفت، اساس، تجرید، تفرید، برائت از دیگر نامهای آن است. درباره دلیل نامگذاری این سوره گفته شده از آنجا که خداوند را به یگانگی وصف میکند، توحید نام گرفته و به این دلیل که توجه به محتوای آن، انسان را از شرک خالص میکند و به دنبال آن انسان از آتش دوزخ خلاصی مییابد، آن را اخلاص نامیدهاند.همچنین در روایات و منابع قدیمی آن را به مناسبت آیه اول، سوره «قل هو الله احد» خواندهاند.
محل و ترتیب نزول
شیخ طبرسی سوره اخلاص را از سورههای مکی میداند و مینویسد همچنین گفته شده مدنی است. سیوطی از علمای اهل سنت نیز بر این باور است که سوره اخلاص دو بار نازل شده است: یک بار در مکه و یک بار در مدینه؛ اما علامه طباطبایی مینویسد بنابر وقایعی که درباره سبب نزول سوره اخلاص ذکر شده، به نظر میرسد مکی بودن آن صحیحتر باشد.سوره اخلاص در ترتیب نزول بیست و دومین سورهای است که بر پیامبر(ص) نازل شده است. این سوره در چینش کنونی مُصحَف، صد و دوازدهمین سوره است و در جزء سیام قرآن جای دارد.
تعداد آیات و دیگر ویژگیها
سوره اخلاص ۴ آیه، ۱۵ کلمه و ۴۷ حرف دارد. این سوره جزو سورههای مُفصِّلات (دارای آیات کوتاه) است. سوره اخلاص و سه سوره کافرون، ناس و فلق را که همه با «قُل» شروع میشوند، چهار قل گویند.
محتوا
علامه طباطبایی در تفسیر المیزان مینویسد: سوره اخلاص، ستایش خداوند است به احدیت و اینکه همه موجودات در تمامی حاجتهایشان نیازمند اویند و احدی نه در ذات و نه در صفات و نه در افعال شریک او نیست. به گفته او این توحید، مختص به خود قرآن است و تمامی مَعارف (اصولی، فرعی و اخلاقی) اسلام بر این اساس پیریزی شده است.
شأن نزول
درباره شان نزول سوره اخلاص از امام صادق(ع) نقل شده است گروهی از یهودیان از پیامبر(ص) تقاضا کردند خداوند را برای آنان توصیف کند. پیامبر(ص) سه روز سکوت کرد و پاسخی نگفت، تا اینکه سوره اخلاص نازل شد و سپس پاسخ آنان را بیان کرد.
فضیلت و خواص
از پیامبر(ص) و امام باقر(ع) نقل شده است سوره توحید برابر با یک سوم قرآن است. از امام رضا(ع) نیز روایت است هر كس سوره توحید را بخواند و به آن ایمان داشته باشد وحدانیت خدا را شناخته است. پیامبر اسلام(ص) این سوره را نور قرآن دانسته
در منابع روایی برای قرائت این سوره خواصی چون، آرام گرفتن درد چشم، نگهبانی از فرد هنگام سفر حراست ۵۰ فرشته از قاری این سوره هنگام خواب، رفع فقر و تنگدستی، بخشش گناهان و استجابت دعا ذکر شده است.
استحباب خواندن سوره توحید در نمازها
قرائت سوره اخلاص در نمازهای واجب بسیار مورد سفارش قرار گرفته است؛ بهصورتی که امام صادق(ع) نقل است هر كه روزی بر او بگذرد و در نمازهای پنجگانهاش سوره توحید را نخواند، به او گفته میشود تو از نمازگزاران نیستی.
قرائت سوره اخلاص در بسیاری از نمازهای مستحب مانند نماز امیرالمؤمنین(ع)، نماز حضرت فاطمه (س) نماز شب، نوافل صبح، ظهر و مغرب نیز توصیه شده است. همچنین گفته شده هنگام زیارت اهل قبور و وقوف در عرفات، قرائت آن مستحب است. توصیه شده هنگام عبور از قبرستان یازده مرتبه سوره اخلاص خوانده شود و ثواب آن به مردگان هدیه شود.
التماس دعا
یوسف شیخ
____________________
🔹منابع:
قرآن کریم
ابن مغازلی، فضائل الامام علی(ع)
کلینی، محمد بن یعقوب، الکافی
بحرانی، سید هاشم، البرهان
حکیم، سیدمحسن، مستمسک العروة الوثقی
حویزی، عبدعلی بن جمعه، تفسیر نور الثقلین
سیوطی، جلال الدین عبدالرحمن، الاتقان.
سیوطی، جلال الدین،َ الدر المنثورش.
شیخ صدوق، محمد بن علی، عیون أخبار
طبرسی، حسن بن فضل، مکارم الاخلاق،
طبرسی، فضل بن حسن، مجمع البیان
طوسی، محمد بن حسن، مصباح المتهجد
علامه حلی، حسن بن یوسف، کشف الیقین
قندوزی، سلیمان بن ابراهیم، ینابیع المودة
کاشف الغطاء، جعفر، کشف الغطاء
معرفت، محمدهادی، آموزش علوم قرآن،
مجلسی، محمد باقر، بحارالانوار
مكارم شيرازی، ناصر، تفسیر نمونه
نجفی، محمدحسن، جواهرالکلام
رازی، حسین بن علی، روض الجنان
🔸🔸🔸
🔸🔸
🌏مجتمع اهل البیت علیهم السلام
Page307.mp3
932.6K
«بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِیمِ»
📖تلاوت نور
🔸تلاوت ترتیل صفحه ای قرآن کریم
🌼امروز، صفحه ۳۰۷: فَكُلِي وَٱشۡرَبِي
وَقَرِّي عَيۡنٗاۖ...
🎙استاد پرهیزکار
🕧 زمان: ۲دقیقه و ۱۷ثانیه
🔸🔸🔸
🔸🔸
🌏مجتمع اهل البیت علیهم السلام
لطفا در ایتا مطلب را دنبال کنید
مشاهده در پیام رسان ایتا
🔸فضیلت و اعمال شب جمعه
🎙یوسف شیخ
🕧۱۸ دقیقه و۲۰ ثانیه
🔸🔸🔸
🔸🔸
🌏مجتمع اهل البیت علیهم السلام
Page308.mp3
980.2K
«بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِیمِ»
📖تلاوت نور
🔸تلاوت ترتیل صفحه ای قرآن کریم
🌼امروز، صفحه ۳۰۸: وَأَنْذِرْهُمْ يَوْمَ
الْحَسْرَةِ...
🎙استاد پرهیزکار
🕧 زمان: ۲دقیقه و ۲۵ثانیه
🔸🔸🔸
🔸🔸
🌏مجتمع اهل البیت علیهم السلام