هدایت شده از امتداد حکمت قرآنی و فلسفه الهی
📌 نهضت فکری و فلسفی انقلاب اسلامی
(فیلسوفان و متفکران سه نسل انقلاب اسلامی)
✍ سید مهدی موسوی
🔹انقلاب اسلامی محصول #تحول_باطنی و انقلاب درونی ملت ایران بود که ریشه در ارتقای فکر و تعالی اگاهی ملت نسبت به اسلام، جهان، انسان بر محوریت #توحید داشت. این ارتقا و تعالی بسبب تلاش گستردهی فکری _ فلسفی و اجتماعی_اجتهادی متفکران انقلاب اسلامی بود.
🔸از ابتدای قرن ۱۴ هجری شمسی با تاسیس حوزه علمیه قم، با همت حاج شیخ عبدالکریم حائری علاوه بر نهضت فقهی و اصولی، یک نهضت فکری و فلسفی قدرتمندی با دعوت از فلاسفه تهران همچون حکیم متاله میرزا علی اکبر یزدی، آیت الله سید ابوالحسن رفیعی قزوینی و آیت الله العظمی شاهآبادی آغاز شد که بزرگترین دانشآموخته این مدرسه #امام_خمینی بود که به سرعت ریاست فلسفه و عرفان حوزه علمیه را عهدهدار شد.
🔹یکی از بزرگترین اقدامات امام خمینی (ره) در رهبری و مدیریت نهضت اسلامی و انقلاب بزرگ ملت ایران، تربیت و بسیج حکیمان و فقیهان متفکری بود که راهبری جریان فکری و فلسفی انقلاب اسلامی را در مقابل جریانهای چپ و راست برعهده گرفتند تا جامعه را از انحراف و التقاط به مکاتب لیبرالیستی و سوسیالیستی حفاظت کنند و #عقلانیت_توحیدی را در جامعه بگسترانند. عقلانیت توحیدی، صورتی از آگاهی و معرفت اجتماعی را به جامعه عرضه کرد که بواسطهی آن عموم جامعه به ابعاد زندگیساز دین و رستاخیز بخش توحید و نظام آفرین شریعت اسلامی پی بردند. بنابراین #نهضت_فکری و فلسفی امام خمینی مقدم بر نهضت اجتماعی و سیاسی ایشان بود.
🔹 البته نقش علامهی طباطبایی هم در همراهی با نهضت فکری و فرهنگی امام خمینی در حوزههای علمیه بسیار موثر بود و توانست حرکت امام خمینی را تقویت و عموم شاگردان ایشان را به داراییهای بیشتر فلسفی و قرآنی مجهز کند و مکتب اجتماعی و سیاسی اسلام را صورتبندی معرفتی نماید و از آن در برابر نسخه های وارداتی دفاع کند.
🔸با راهبری کلان امام خمینی و تلاشهای قرانی و فلسفی علامه طباطبایی، یک نهضت فکری و فلسفی بزرگ و با نشاط در جامعه اسلامی شکل گرفت. پیشقراول این نهضت فلسفی استاد شهید آیتالله مطهری (ره) بود که به تعبیر مقام معظم رهبری ایدئولوگ نظام اجتماعی و سیاسی اسلام در عصر ماست.
🔹 شخصیتهای ارزشمند و فیلسوفان فقیه همچون حضرات آیات شهید بهشتی، شهید مفتح، شهید باهنر، علامه جعفری، علامه حسن زاده آملی، علامه جوادیآملی، علامه مصباح یزدی، آیت الله العظمی سبحانی و جمع دیگر از استادان حکمت و فقاهت نقش بسیار مهمی در نهضت فکری و فلسفی انقلاب اسلامی داشتند و علاوه بر تبیین بنیانهای فلسفی و الهیاتی اسلام و جامعه اسلامی، در برابر تلقیهای ارادهگرا، دیالکتیکی و سوسیالیستی از اسلام و انقلاب اسلامی ایستادند.
🔸 پس از وفات رهبر حکیم و فقیه بینظیر حضرت ایتالله العظمی امام خمینی، زعامت انقلاب اسلامی به حکیم و فقیه نظامپرداز حضرت آیت الله العظمی خامنهای رسید که از شاگردان مبرز حضرت امام خمینی و علامه طباطبایی بودند و از همرزمان سایر حکیمان و متفکران در نهضت فکری و فلسفی انقلاب اسلامی بودند. آیت الله خامنه ای همچون امام خمینی این نهضت فکری و فلسفی را ارج نهاده و بر گسترش آن و امتداد حکمت متعالیه در عرصههای اجتماعی و سیاسی تاکید داشتند و علیرغم دشمنیها و مخالفتهای چهرههای معروف با فلسفه و عرفان اسلامی، به حمایت تمام قامت از آن پرداختند. از یک سو به تبیین ابعاد فکری و فلسفی مکتب امام خمینی و انقلاب اسلامی میپردازند و از عقلانیت توحیدی آن دفاع میکنند و برای آشنایی با مکتب فکری و فلسفی انقلاب اسلامی. همه ساله همه آحاد جامعه اسلامی و بخصوص نسل جوان را به مطالعهی همهی آثار فیلسوف انقلاب اسلامی استاد شهید آیتالله مطهری سفارش میکنند.
🔹 آیت الله العظمی خامنهای با پیشنهاد و پیگیری تاسیس مجمع عالی حکمت در حوزه علمیه قم سنگ بنای بقا و پویایی فلسفه و حکمت را گذاشتند و با معرفی آیت الله جوادی آملی و آیت الله مصباح یزدی به عنوان استوانههای فلسفی انقلاب اسلامی در دوران جدید، ادامه مسیر نهضت فکری وفلسفی انقلاب اسلامی راتثبیت کردند.
🔸 به همت متفکران وفیلسوفان انقلاب اسلامی نسل جدیدی ازفلاسفه ومتفکران انقلابی تربیت شدهاند که علاوه برتضلع در حکمت اسلامی درصدد گسترش فکر وفرهنگ انقلاب اسلامی هستند ودر خلأ فلاسفهی نسل قبل، امادهی راهبری نهضت فکری وفلسفی انقلاب اسلامی هستند.
برخی از معروفترین متفکران وفیلسوفان والاهیدانان نسل جدیدانقلاب اسلامی عبارتنداز:
حضرات آیات:
استاد غلامرضا فیاضی
استاد حمید پارسانیا
استاد سید یدالله یزدانپناه
استاد علی ربانیگلپایگانی
استاد محمدرضا عابدینی
استاد رضا رمضانی
استاد علیرضا اعرافی
استاد علیاکبر صادقی رشاد
🔹 ان شاءالله در سلسله یاداشتهایی معرفی شد خواهند.
✅ #امتداد_حکمت_و_فلسفه
https://eitaa.com/hekmat121
هدایت شده از امتداد حکمت قرآنی و فلسفه الهی
📌نماز جمعه و عدم افشاگری اسرار
✍️امام خمینی:
و آن چيزى كه من از آقايان تقاضا مىكنم اين است كه آقايان ارشاد كنند مردم را، دعوت كنند مردم را. اگر- فرض كنيد- كه اين جوانها، اينها هم نه اينكه سوء قصد دارند، اينها هم يك اشتباهاتى دارند، يك خطاهايى دارند، البته ممكن است كه از گروههاى مختلفى كه همه منحرف هستند نفوذ كرده باشند در بين اينها، لكن شما نصيحتشان كنيد، با برادرى با آنها رفتار كنيد. وقتى نصيحت كرديد و آنها فهميدند راه چيست، اكثراً اين طور هستند كه تابع مىشوند و بايد با اينها با برادرى رفتار كرد و موعظه كرد و نصيحت كرد.
و اگر فرض كنيد يك خطايى از اين گونه افراد مىشود، در نماز جمعه طرح نشود، چون اين اسرار را كه گفتند، بعضى وقتها در يك جاهايى- از مازندران نشنيدهام من، اما در بعضى جاها هست كه- يك مطلبى كه واقع مىشود آقاى امام جمعه مىروند و اظهار مىكنند كه كِيَكْ يك همچه كارى كرده است، فلانى اين كار را كرده؛ اين شأن امام جمعه نيست كه در محضر همه مردمى كه هستند- فرض كنيد- حيثيت يك آدمى را كه خطا كرده، اشتباه كرده، يا- فرضاً- تعمّد كرده، اين را از بين ببرند. بايد آقايان ارشاد كنند، دعوت كنند. همان طورى كه مأموريم به دعوت، ما دعوت كنيم و ان شاء اللَّه، امور اصلاح بشود و شما مطمئن باشيد كه هيچ انقلابى به اين آسانى نشده است.
صحيفه امام، ج16، ص99.
✅ #امتداد_حکمت_و_فلسفه
https://eitaa.com/hekmat121
هدایت شده از امتداد حکمت قرآنی و فلسفه الهی
📌 چرا دیر شده است این راهبرد ...؟
مهمترین رکن تحول حوزه در این بیان آیت الله العظمی خامنهای است اما عمل به آن خیلی دیر شده است:
من اعتقادم بر این است که این درس خواندن، باید یک تحول عمیق و وسیع و همهجانبهای در کیفیت تدریس و تدرّس ما در سطح حوزههای کشور به وجود آورد، که حالا جای آن حرف اینجا نیست. ما نقصها و کمبودهای زیادی داریم که باید نظام درسی ما، آن کمبودها را جبران کند؛ نباید هم بگذاریم دیر بشود؛ اما به هر حال درس خواندن، با سواد شدن، با کتاب و سنت آشنا شدن، با مبانی معرفت دینی آشنا شدن؛ چه فقه، چه فلسفه، را باید یاد گرفت.
باید انسان بتواند در میدان چالشهای فکری امروزِ دنیا سینه سپر کند. امروز دنیا، دنیای تعارض فلسفهها و فکرهاست.
یکی از دلایلی که انقلاب اسلامی توانسته است در مقابل کارشکنیهای غرب ایستادگی کند - که امروز هم پیش از ظهر اشارهی مختصری کردم - همین است؛ ما فکر به میدان آوردیم؛ ما مثل یک کودتا عمل نکردیم. امروز تفکرات اجتماعی و سیاسی جمهوری اسلامی، تفکرات سیاسی و اجتماعی غرب را به طور جد به چالش کشیده است؛ همین مسئلهی مردمسالاری دینی و مسئلهی پیگیری عدالت. اینها پرچم صلح را بالا میبرند و میگویند: صلح! صلح! خیال میکنند که صلح به طور مطلق یک ارزش است؛ نه، صلح به طور مطلق یک ارزش نیست. صلحِ عادلانه یک ارزش است. والّا ظالمی که آمد خانهی یک مظلومی را غصب کرد، با همدیگر اختلاف پیدا میکنند؛ آن مظلوم اعتراض میکند، دعوا میکند؛ یکی بیاید بگوید صلح کنید؛ حالا پهلوی هم زندگی کنید! پس غصب خانهی او چه میشود!؟ بنابراین، صلحِ عادلانه مهم است. این مسئلهی عدالت و تعمیم آن به همهی میدانهای قضاوتهای سیاسی و اجتماعی، جزو افکار و نوآوریهای جمهوری اسلامی در عرصهی سیاسىِ دنیای امروز است که اینها را به چالش میکشد. پس پایهی فکری را باید قوی کرد تا انسان در پیکار اندیشهها و افکار گوناگون در امروزِ دنیا بتواند بایستد و جبههی خودش را حفظ کند.
۱۳۸۵/۰۸/۱۷
بیانات در دیدار روحانیون استان سمنان
✅ #امتداد_حکمت_و_فلسفه
https://eitaa.com/hekmat121
عالم نو.pdf
211.5K
📌حرف نو ، عالم نو
تحلیلی از حرف نوی جمهوری اسلامی
برپایه نظریهی آیت الله العظمی خامنهای
✍سید مهدی موسوی
تهیه و تنظیم:
پژوهشکده مطالعات راهبردی حوزه و روحانیت
بهمن 1401
✅ #امتداد_حکمت_و_فلسفه
https://eitaa.com/hekmat121
از مکتب امام خمینی تا نظام اندیشه اسلامی.m4a
9.06M
💭 از مکتب امام خمینی رحمه الله تا نظام جامع اندیشه اسلامی
⚜ارائه : حجه الاسلام سید مهدی موسوی
🔱دوره نظام جامع اندیشه اسلامی
مکان : مدرسه علمیه امام صادق اصفهان
تاریخ: دوازدهم بهمن ماه ۱۴۰۱
@mohkamatqom
💐السلام علیک یا امین الله فی ارضه💐
ولادت با سعادت مولی الموحدین امیرالمومنین علی بن ابی طالب علیه السلام مبارک باد.
#روز_پدر
@mohkamatqom
▫️پژوهشکده مطالعات راهبردی حوزه و روحانیت
▪️با همکاری مدرسه فرهنگ و علوم اسلامی ضحی
برگزار می کند:
🔰افتتاحیه سلسله نشستهای
«حوزهِ انقلاب»
▫️با حضور
آیت الله حسینی بوشهری
حجت الاسلام و المسلمین میرمعزی
🔻به همراه گفت و گوی چندجانبه پیرامون چیستی شاخصه های حوزه انقلابی
👤حجج اسلام ایزدهی، قنواتی، موسوی
▪️با دبیری حجت الاسلام اسدپور
🗓 سه شنبه 18 بهمن ساعت 14:30
📌سالن همایشهای مدرسه علمیه معصومیه
برادران و خواهران
حضوری | مجازی
#حوزه_انقلاب
🔹مدرسه فرهنگ و علوم اسلامی ضحی
@m_zoha
@mohkamatqom
حوزه انقلابی در الهیات اجتماعی ۱.m4a
10.15M
📌ماهیت حوزه انقلابی در الهیات اجتماعی انقلاب اسلامی
بخش اول:
استاد سید مهدی موسوی
سالن اجتماعات مدرسه معصومیه قم
۱۸ بهمن ۱۴۰۱
برگزار کننده:
پژوهشکده مطالعات راهبردی حوزه و روحانیت
مدرسه فرهنگ و علوم اسلامی ضحی
#اصول_فلسفه
https://eitaa.com/usul121
@mohkamatqom
حوزه انقلابی در الهیات اجتماعی ۲.m4a
7.88M
📌ماهیت حوزه انقلابی در الهیات اجتماعی انقلاب اسلامی
بخش دوم:
استاد سید مهدی موسوی
سالن اجتماعات مدرسه معصومیه قم
۱۸ بهمن ۱۴۰۱
برگزار کننده:
پژوهشکده مطالعات راهبردی حوزه و روحانیت
مدرسه فرهنگ و علوم اسلامی ضحی
#اصول_فلسفه
https://eitaa.com/usul121
@mohkamatqom
‼️ اهم نکات و چکیده مقدمه کتاب درآمدی بر نظام اندیشه اسلامی
نوشته استاد حجه الاسلام سید مهدی موسوی (زید عزه)
💭بخش اول:
✔️ برخورداری از نظام اندیشه پیش نیاز رسیدن به امور ذیل است:
۱. دستیابی به منظومه فکری اسلام
۲. طراحی و تبیین الگوی علوم انسانی اسلامی
۳. ساخت جامعه و تمدن نوین اسلامی
که با داشتن طرحی جامع از مبانی تئوریک معرفت و علم که نسبت آن با سایر شئون نظری و علمی روشن و تدوین شده باشد به امور سه گانه بالا می رسیم و در نتیجه به الگویی جامع و هماهنگ پیرامون هستی، انسان و زندگی در چارچوب فرهنگ اسلامی و آموزه های وحیانی دست خواهیم یافت.
✔️ویژگی های اندیشه ای که دارای قدرت نفوذ و ماندگاری بالاست:
۱. داشتن چشم اندازی وسیع
۲. داشتن رویکردی کارآمد
۳. داشتن روشی روشن
۴. داشتن شبکه ای منسجم
که از این طریق به تحلیل و تبیین مسائل میپردازد و با گذر از سطح و ظاهر پدیده ها به لایه های عمیق آنها نفوذ میکند وگرنه مجموعه ای از گزاره های کشکول وار و بی ارتباط نمیتواند اندیشه ای منسجم به وجود آورد.
بنابراین اعتبار دستاورد های معرفتی به انسجام محتوا و استحکام مبادی و روش است و از این طریق میتوان اعتبار معرفت شناختی یک اندیشه را سنجید و امکان بازسازی و قابلیت تعمیم آن را فراهم آورد.
✔️دین اسلام آخرین و جامع ترین دین برای رستگاری و سعادت بشر و اقامه قسط و عدل در کره خاکی است.
این دین دارای سطوح و اجزای معرفتی مختلف و نظام مند است که به همه ابعاد بینشی و گرایشی و کنشی انسان به طور هدفمند و هماهنگ نظر دارد که اگر به درستی شناخته و اجرا شود انسان را به سعادت و رستگاری می رساند.
ادامه دارد .....
@mohkamatqom
💭بخش دوم
✔️حوزه علمیه متولی امر دین در جامعه
حوزه علمیه و روحانیت با رسالت تبیین، تفسیر، دفاع و اجرای همه بخش های دین مبین اسلام مهم ترین متولی امر دین در جامعه هستند که وظیفه دارند ضمن شناخت مستدل، مستند و جامع اسلام در تحقق و اجرای آن تلاش و کوشش همه جانبه کنند.
✔️ضرورت آشنایی حوزویان با نظام اندیشه اسلامی
با توجه به شرایط پیچیده دنیای جدید و پرسش های نوین انسان معاصر و شبهات گسترده جبهه ی کفر، نفاق و طاغوت ضروری است که حوزویان با نظام و چارچوب اندیشه اسلام به عنوان یک کلِ یک پارچه و یک شبکه ی مرتبط به خوبی آشنایی داشته باشند تا ضمن تبیین و دفاع از معارف اسلامی، پاسخ های صحیح به پرسش های نوپیدا ارائه دهند و تمهیدات لازم را برای گفتمان سازی فکری_فرهنگی و جریان سازی اجتماعی_سیاسی فراهم کنند.
✔️غفلت از شناخت اسلام به عنوان یک نظام، مکتب و دستگاه فکری منسجم موجب تقلیل گرایی و تحویل انگاری اسلام و ناتوانی در مواجهه با پرسش های نوین و نیاز های زمان در شرایط پیچیده ی دنیای جدید است.
بنابراین لازم است تا طلاب علون دینی و دانش پژوهان معارف اسلامی ضمن آموزش رسمی و کسب تخصص با کلیت معارف اسلامی در قالب یک مکتب جامع و نظام فکری منسجم آشنا شوند و با مفاهیم کلیدی و مرکزی و گزاره های بنیادین و غایات و رویکرد های کلان دین اسلام ارتباط برقرار کنند تا بتوانند دارای یک جهان بینی صحیح و یک تلقی مستدل و متین از آفرینش عالم، و بهره مند از زندگی و جهت گیری معنوی شوند.
ادامه دارد....
@mohkamatqom
💭بخش سوم
✔️ مهم ترین خلا دنیای غرب
مهم ترین خللی در دنیای غرب دارند خلا یک فکر، یک اندیشه راهنما و به اصطلاح متداول، یک ایدئولوژی است که متکی به یک فکرِ صحیح و تلقیِ درست از عالَم وجود باشد ، لذا مرتب سعی میکنند ایدئولوژی های دروغی، درست و تزریق کنند.
✔️یکی از علل ترس غرب از انقلاب اسلامی
یک علت عمده که از این انقلاب میترسند، همین است که این انقلاب، یک تفکرِ صحیحِ درستِ تعریف شده ی متکی بر یک جهان بینیِ صحیح و یک تلقیِ مستدل و متین از آفرینش عالم دارد.
✔️اثر داشتن این ایدئولوژی صحیح
بر اساس آن هر کسی میداند کجای دنیا و کجای راه قرار دارد و به سمت کدام هدف حرکت می کند. زندگی، هدف دار و مبارزه نیز هدف دار می شود.
✔️هدف حیات انسانی در مبنا و تفکر اسلامی
هدفِ حیات انسانی رسیدن به درجات کمال است؛ کمال معنوی که حتما آراستگی مادی را با خودش دارد؛ یعنی به تعبیر رایج آخرتی که از دنیا عبور می کند.
ایجاد یک جامعه عادلانه، یک جامعه صالح، یک کشور پیشرو و معنوی در عین حال دارای قدرت های والای مادی، با جهت گیری معنوی، با اخلاق انسانی و با احساس حقیقی انسانیت. این هدف والا و زیبای انسان در حیاتش است که غرب آن را ندارد.
همه تمدنی که آنها روی هم سوار کرده اند و این مسابقه ای که وجود دارد بر اساس فرد پرستی و سود پرستی شخصی است لذا در این مسابقه، در یک جا پیشرفت هایی به دست می آورند؛ اما در چند جای دیگر، دچار اختلال می شوند.
✔️جوان مومن انقلابی باید این گونه باشد که...
با تفکر فلسفی اسلام و فهم درست از مبانی اسلامی در هر لحظه میداند در کجای راه است و به سمت کدام هدف حرکت می کند و قدرت تحلیل برای حوادث را می یابد و وظیفه خودش را درهر شرایطی تشخیص میدهد.
پ.ن ۱: این بخش گزیده کلام مقام معظم رهبری با قدری تصرف در جمله بندی است.
پ.ن ۲: کلام رهبری به صورت کامل در مقدمه کتاب آمده است، ر.ک صفحه ۱۵.
پایان.
✍نگارش: محمد چیت ساززاده
@mohkamatqom