﷽
📍 اگر مجاهدتهای حضرت خدیجه(س) نبود، دست ما خالی بود❗️
📌ایّام وفات خدیجۀ کبری(س) است و از ایشان شروع میشود. سه نفر بیبی و خانم بزرگوار در اسلام داریم که واقعاً اگر مقاومت این سه نبود، دستمان خالیبود. یکی خدیجۀ کبری(س) است، یکی زهرا(س) است و یکی زینبکبری(س) است. اوّل، خدیجه(س) است که ببینید چقدر تحمّل کرد؟! چه رنجی از آن اوّل کشید؟! بالاخره در شعب ابیطالب بود که فوت کرد. میدانید در آنجا چه وضعی داشتند؟ نه خوراک داشتند و نه پوشاک. در محاصرۀ اقتصادی بودند و آنطور زندگی میکردند که بالاخره ایشان بیمار شد و نتوانست و سرانجام کار به جایی رسید که در ماه مبارک رمضان برای پیغمبراکرم(ص) و برای اسلام جانفشانی کرد. اگر مجاهدتهای خدیجه(س) نبود، دست ما خالی بود، هیچ تعارفی ندارد. اگر پایداری زهرا(س) نبود، چه وضعی داشتیم؟! چقدر آنها زجر کشیدند! پیش خودم میگویم: واقعاً هم حضرت خدیجه(س) خیلی رنج کشید؛ چون خصوصاً اوّلین نفر هم بود. زهرا(س) هم رنج کشید، ولی من فکر میکنم زینب(س) بیش از همۀ آنها رنجکشید. صحنههایی را که ایشان دیده است، هیچکدام ندیدند؛ یعنی نه مادرش دید و نه جدّهاش دید. من اعتقادم این است، به این مقداری که اطّلاع دارم.
〰〰〰〰〰
📕 #ریا
📝 جلسه نهم
#حاج_آقا_مجتبی_تهرانی
@mojtabatehrani_ir
9.52M حجم رسانه بالاست
مشاهده در ایتا
﷽
📍 اگر مجاهدتهای حضرت خدیجه(س) نبود، دست ما خالی بود❗️
〰〰〰〰〰
📕 #ریا
📝 جلسه نهم
🎞 #كليپ_تصويرى
#حاج_آقا_مجتبی_تهرانی
@mojtabatehrani_ir
﷽
رُوِيَ عَنْ عَلِيٍّ عَلَیهِ السَّلامُ قَالَ:
«قَالَ اللَّهُ تَبَارَكَ وَ تَعَالَى لِمُوسَى عَلَيْهِ السَّلَامُ يَا مُوسَى احْفَظْ وَصِيَّتِي لَكَ بِأَرْبَعَةِ أَشْيَاءَ اَوَّلُهُنَّ مَا دُمْتَ لَا تَرَى ذُنُوبَكَ تُغْفَرُ فَلَا تَشْتَغِلْ بِعُيُوبِ غَيْرِكَ وَ الثَّانِيَةُ مَا دُمْتَ لَا تَرَى كُنُوزِي قَدْ نَفِدَتْ فَلَا تَغْتَمَّ بِسَبَبِ رِزْقِكَ وَ الثَّالِثَةُ مَا دُمْتَ لَا تَرَى زَوَالَ مُلْكِي فَلَا تَرْجُ أَحَداً غَيْرِي وَ الرَّابِعَةُ مَا دُمْتَ لَا تَرَى الشَّيْطَانَ مَيِّتاً فَلَا تَأْمَنْ مَكْرَهُ»
ترجمه: خداوند تبارک و تعالی به حضرت موسی علیه السّلام وحی کرد: ای موسی! وصیت و سفارش مرا در چهار چیز برای خودت حفظ کن؛ اوّل این که تا موقعی که ندیدی و شهود نکردی که گناهت آمرزیده شده است. به سراغ خطاها و گناهان و عیب های دیگران مرو. تا زمانی که ندیدی گنج های من پایان یافته است، غم و غصّه روزی خود را مخور. سوّم؛ تا هنگامی که ندیدی قدرت، ملک و سلطنت من پایان یافته است، به هیچ کس غیر من امید مبند. چهارم، تا زمانی که ندیدی شیطان مرده است، خود را از مکر وحیله او ایمن مبین.
شرح: حالابه ذهنم می آید، این روایت را سابقاً خوانده باشم؛ ولی از آن روایاتی است که اگر انسان، یادش نرود این را، خیلی سازنده است برای انسان. خیلی از گرفتاریهای ما، توی همین سفارشات خدا به حضرت موسی؟ع؟ است. روایت را صدوق نقل می کند، روایت در خصال،از امیرالمؤمنین صلوات الله علیه، حضرت فرمودند: خداوند خطاب کرد به حضرت موسی، گفت: «يَا مُوسَى!» حفظ کن، سفارش خودم را نسبت به تو، نسبت به چهار چیز، به تو سفارش می کنم. «يَا مُوسَى احْفَظْ وَصِيَّتِي لَكَ بِأَرْبَعَةِ أَشْيَاءَ» چهارتا چیز، این را حفظش کن، یادت نرود. این هم که من گفتم، تکرار میکنم، برای این که ماها یادمان میرود. میخواهم یادتان نرود، به یادتان بیاورم. «أَوَّلُهُنَّ» اوّل چیه؟ «مَا دُمْتَ لَا تَرَى ذُنُوبَكَ تُغْفَرُ فَلَا تَشْتَغِلْ بِعُيُوبِ غَيْرِكَ» تا ندیدی که گناهانت، مورد آمرزش خدا قرار گرفته، ندیدی که خدا آمرزیدهات یا نیامرزیده، این همه اشتباه، این همه چی؟ خطا، این همه، خطا روی خطا، تا هنوز این را بدست نیاوردی که خدا آمرزیده تو را یا نه؟ هیچ وقت نرو سراغ خطاهای دیگران، که او را جستجو کنی. فهمیدی؟«مَا دُمْتَ لَا تَرَى ذُنُوبَكَ تُغْفَرُ» هنوز نفهمیدی این را، ندیدی که خد آمرزیده یا نه، «فَلَا تَشْتَغِلْ»؛ نرو سراغ، مشغول نشو «بِعُيُوبِ غَيْرِكَ»؛ این اوّلیش.
دوّم «وَ الثَّانِيَةُ، مَا دُمْتَ لَا تَرَى كُنُوزِي قَدْ نَفِدَتْ»؛ تا ندیدی که آن گنجهای من و خزائن من، تمام چیه؟ نشده. نگاه کن! شد؟ ندیدی که تمام شده، شد؟! «فَلَا تَغْتَمَّ بِسَبَبِ رِزْقِكَ» غصّه نخور که حالا از کجا روزیم را به دست بیاورم. مگر خزانه من تمام شده که تو غصّه روزیت را میخواهی بخوری که از کجا بیاورم. فهمیدی؟ هر وقت تمام شد خزائن من؛ هان!؟ آن موقع برو غصّه روزیت را بخور که از کجا بیاورم؟ «بِسَبَبِ رِزْقِكَ» دارد. شد؟ این هم دوّمیش. اینها مبتلابه، هر روز ماست،ها! هر روز ماست.
«وَ الثَّالِثَةُ»؛ سوّمین سفارشم به تو: «مَا دُمْتَ لَا تَرَى زَوَالَ مُلْكِي» شد؟«فَلَا تَرْجُ أَحَداً غَيْرِي»؛ تا ندیدی، حکومت من پایان پیدا کرده یا نه؛ ندیدی هیچگاه امید به هیچ کس نداشته باش، جز خدا. هر وقت دیدی من دیگر عاجز شدم منِ خدا، همچین صاف بهتان بگویم. دیدی، حکومت من پایان یافته، تمام شده، دیگر بدرد نمیخورد این، فهمیدی؟ شد؟! آن وقت برو سراغ یکی دیگر. فهمیدی؟! «مَا دُمْتَ لَا تَرَى زَوَالَ مُلْكِي فَلَا تَرْجُ أَحَداً غَيْرِي» شد؟! پس امیدت به من باشد، تا موقعی که من سر کارم. دیگر چه جوری تعبیر بکنم.
«وَ الرَّابِعَةُ» چهارم:«مَا دُمْتَ لَا تَرَى الشَّيْطَانَ مَيِّتاً» تا ندیدی شیطان مرده، میفهمی؟«فَلَا تَأْمَنْ مَكْرَهُ» تا میجنبد، بدان ها! تو ایمنی از فریب او نداری. فهمیدی حالا من، چه تعبیر ساده کردم، می جنبد؛ گفتم. شد! تا ندیدی شیطان مُرده، یعنی چی؟ معناش این است که هر وقت شیطان مُرد، تو بگو، دیگر من گول شیطان را چیه؟ نمیخورم. فهمیدی؟ تا زنده است، بدان ها! مرتّب فریبت خواهد داد و مراقب باش.
خصال، ج1، ص 217 – بحار 13ج ص344
〰〰〰〰〰
شرح حدیث
#حاج_آقا_مجتبی_تهرانی
@mojtabatehrani_ir
18.85M حجم رسانه بالاست
مشاهده در ایتا
﷽
خداوند تبارک و تعالی به حضرت موسی علیه السّلام وحی کرد: ای موسی! وصیت و سفارش مرا در چهار چیز برای خودت حفظ کن؛ اوّل این که تا موقعی که ندیدی و شهود نکردی که گناهت آمرزیده شده است. به سراغ خطاها و گناهان و عیب های دیگران مرو. تا زمانی که ندیدی گنج های من پایان یافته است، غم و غصّه روزی خود را مخور. سوّم؛ تا هنگامی که ندیدی قدرت، ملک و سلطنت من پایان یافته است، به هیچ کس غیر من امید مبند. چهارم، تا زمانی که ندیدی شیطان مرده است، خود را از مکر وحیله او ایمن مبین.
〰〰〰〰〰
شرح حدیث
🎞 #كليپ_تصويرى
#حاج_آقا_مجتبی_تهرانی
@mojtabatehrani_ir
﷽
📍 نماز مستحبّی ثواب بیشتری دارد یا دعا؟❗️
📌امامعلی(ع) فرمود: «أَحَبُّ الْأَعْمَالِ إِلَى اللَّهِ عَزَّ وَ جَلَّ فِی الْأَرْضِ الدُّعَاءُ»؛1️⃣ محبوب ترین کار نزد خدا، دعا کردن است. مثل اینكه اینجا كار تمام شد.
در گذشته بحثی در باب مقایسۀ ارزشی بین دعا و نماز داشته ام که نمی خواهم آن را تكرار كنم. ما در عبادات بالاتر از نماز نداریم. شكّی در این نیست. در بین اعمال عبادی، بهتر از نماز نداریم. امّا وقتی که برخی افراد از امامان (ع) ما سئوال می كند که اگر من دعا كنم ثواب بیشتری دارد یا نماز مستحبّی بخوانم؟ حضرات می فرمایند: برو دعا كن. حالا یك روایت بخوانم که قبلاً هم، آن را خوانده ام: «رُوِی أَنَّ رَسوُلَ الله(ص) قالَ الدُّعَاءُ مُخُّ الْعِبَادَةِ»؛2️⃣ هر عبادتی انجام بدهیم، نوعی دعاست؛ حتّی نماز هم از اوّل تا آخر، دعا و سخن گفتن با رب است. حتّی سوره های انتخاب شده در نماز نیز غالباً دعاست. در سورۀ حمد می گوییم: «اهْدِنَا الصِّرَاطَ الْمُسْتَقِيمَ»؛3️⃣ آیا این دعا نیست؟! صلوات هایی كه می فرستیم، استغفارهایی که می کنیم، همه اش دعاست. بحث دعا این است كه انسان از مطلق گرفتاری هایش، به خدا پناه می برد. چه گرفتاری های مادّی و چه گرفتاری های معنوی؛ هر چه می خواهد باشد.
1️⃣ وسائل الشیعه، ج 7، 31- بحارالأنوار، ج 90، ص295
2️⃣وسائل الشیعه، ج 7، ص28- مستدرک الوسائل، ج 5، ص167
3️⃣سورۀ مبارکۀ حمد، آیۀ 6
〰〰〰〰〰
📚 #حقیقت_بندگی
📕 #دعا_6
📝 جلسه اول
#حاج_آقا_مجتبی_تهرانی
@mojtabatehrani_ir
9.55M حجم رسانه بالاست
مشاهده در ایتا
﷽
📍 نماز مستحبّی ثواب بیشتری دارد یا دعا؟❗️
〰〰〰〰〰
📚 #حقیقت_بندگی
📕 #دعا_6
📝 جلسه اول
🎞 #كليپ_تصويرى
#حاج_آقا_مجتبی_تهرانی
@mojtabatehrani_ir
﷽
📍 نهی در خواست مرگ از خداوند از روی غفلت❗️
📌در این جلسه مطلبی را برای حلّ مشكلات انسان در زندگی دنیوی ، مطرح می كنم. ما در باب دعا داریم كه انسان باید برای «دفع ضرر» و «جلب منفعت»، چه مادّی و چه معنوی، دعا كند. خیلی هم به آن سفارش شده است. در مقابل، از اینكه انسان در زندگی دنیوی خود «نعوذبالله»! برای «جلب ضرر»، چه نسبت به خود و چه نسبت به دیگران دعا كند، نهی شده است.
انسان، در زندگی خود، یا بر اثر «غفلت» و یا بر اثر «سرخوردگی»، درخواست «جلب ضرر» می کند؛ این، دو مطلب است:
یک؛ «غفلت» از اینكه وقتی من با مشكلی برخورد كردم، مشكل گشایی، مافوق این ابزار مادّی وجود دارد كه اگر من دستم را به سوی او درازكنم، مشكل من را حلّ خواهد كرد؛ اسم این، دعا است. به تعبیر دیگر؛ وقتی غفلت از دعا و درخواست از خدا در انسان به وجود می آید، بر اثر آن می بیند به بن بست رسیده است؛ لذا برای خودش آرزوی ضرر و حتّی آرزوی مرگ می كند.
در روایتی دارد كه از حضرتسؤال می كنند: آقا! بدتر از مرگ چیست؟ الآن به هر كس بگویید که بدترین چیز چیست؟ می گوید: مردن و مرگ. این سؤال را از حضرتمی پرسند كه بدتر از مرگ چیست؟ حضرتمی گوید: بدتر از مرگ، آن چیزی است كه وقتی به سراغت آمد، آرزوی مرگ كنی. چقدر زیبا می فرماید! یعنی آن مسئله آن قدر تلخ است كه مرگ نزد آن، برای تو شیرین تر می شود. چقدر زیبا! گاهی انسان بر اثر غفلت، برای خودش درخواست ضرر می كند.
〰〰〰〰〰
📚 #حقیقت_بندگی
📕 #دعا_6
📝 جلسه دوم
#حاج_آقا_مجتبی_تهرانی
@mojtabatehrani_ir
13.32M حجم رسانه بالاست
مشاهده در ایتا
﷽
📍 نهی در خواست مرگ از خداوند از روی غفلت❗️
〰〰〰〰〰
📚 #حقیقت_بندگی
📕 #دعا_6
📝 جلسه دوم
🎞 #كليپ_تصويرى
#حاج_آقا_مجتبی_تهرانی
@mojtabatehrani_ir
﷽
📍 نهی در خواست مرگ از خداوند از روی سرخوردگی❗️
📌دو؛ «سرخوردگی». از دعا غفلت نكرده، اعتقاد هم دارد، ولی ایمانش ضعیف است؛ مثلاً فرض كنید مرتّب از خدادرخواست می كند. بعد می بیند گره اش باز نشد و می گوید: ای خدا! مرگم بده! من در این مورد، چهارده روایت دیده ام كه اگر فرصت كنم، به این چهارده روایت اشاره خواهم كرد. بر اثر سرخوردگی از دعایی كه مستجاب نشده، می گوید: خدا! مرگم بده! (البته این غیر از تعارفاتی است كه در بین طایفه نسا وجود دارد؛چون به قول ما طلبه ها، آن ها كه در گفتن این عبارت ارادۀ جدّی ندارند، ارادۀ آن ها استعمالی است) این سرخوردگی، معمولاً و غالباً انسان را به وادی ای می كشد كه برای خودش درخواست ضرر می كند. ولی اینكه انسان، نسبت به خود و نسبت به دیگران تقاضا و درخواست ضرر كند، در معارف ما نهی شده است؛ یعنی دعا نباید علیه كسی باشد، حتّی خود انسان! اصطلاحاً به چنین دعایی «نفرین» می گویند.
در جلسۀ گذشته گفتم: «رُوِی عَنْ رَسوُلِ الله(ص) قال: لَا تَدْعُوا عَلی اَنفُسِكُم اِلّاَ بِخَیر»؛ وقتی برای خودت دعا می كنی، از خداخیر بخواه نه شرّ؛ نفع بخواه نه ضرر؛ رفع ضرر بخواه نه جلب ضرر؛ «لا تَدعُوا عَلی اَنفُسِكُم اِلّا بِخَیر»؛ این تعبیر، استثنا از نفی است؛ یعنی بی برو برگرد باید همین باشد، «فَإِنَّ المَلائِكَةَ يُؤَمِّنونَ عَلى ما تَقولونَ»1️⃣؛ تا دعا می كنید، فرشتگان بلافاصله می گویند: آمین! فهمیدی چه كار كردی؟ آن ها می گویند: آمین! بعد هم تو پشیمان می شوی!
1️⃣كنزالعمّال، ج2، ص93 – نهج الدّعا، ج 1، ص274
〰〰〰〰〰
📚 #حقیقت_بندگی
📕 #دعا_6
📝 جلسه دوم
#حاج_آقا_مجتبی_تهرانی
@mojtabatehrani_ir
13.28M حجم رسانه بالاست
مشاهده در ایتا
﷽
📍 نهی در خواست مرگ از خداوند از روی سرخوردگی❗️
〰〰〰〰〰
📚 #حقیقت_بندگی
📕 #دعا_6
📝 جلسه دوم
🎞 #كليپ_تصويرى
#حاج_آقا_مجتبی_تهرانی
@mojtabatehrani_ir
﷽
📍 اولاد، خدمتگزاران و اموالتان را نفرین نکنید❗️
📌پیغمبراكرم(ص) دربارۀ درخواست ضرر نسبت به خود و دیگران فرمودند: «رُوِی عن رَسوُلِ الله(ص) قال: لا تَدعوا عَلی اَنفُسِكُم وَلا تَدعوا عَلی اوّلادِكُم»؛ اولاد خود را نفرین نكنید؛ «وَلا تَدعُوا عَلی خَدَمِكُم»؛خدمتگزارانتان را نفرین نكنید؛ «وَلا تَدعُوا عَلی اَموالِكُم»1️⃣؛حتّی اموالتان را هم نفرین نكنید. عجب! آن ها جاندار بودند، این ها بی جان هستند، توجّه كنید! اینكه بگویید: ای كاش این را نداشتم! این، من را بیچاره كرد! این، فلان شد و از این قبیل حرف ها. بروید خودتان را اصلاح كنید. آن ها تقصیری ندارند.در بحث حبّ دنیا اشاره کردم که؛ ما خیال می كنیم دنیا، در و دیوار و امثال این ها است، نه. دنیا این ها نیست، دنیا چیز دیگری است.
پیغمبراكرم(ص) فرمودند: «قالَ رَسوُلِ الله(ص): لا تَمَنّوا هَلاكَ شِبابِكُم وَ اِن كانَ فیهِم غَرامٌ»؛ از خدادرخواست و تمنّا نکنید تا جوانتان، جوانمرگ شود؛ چون می بینیم در این شرّ وجود دارد؛ به اصطلاح ضرر دارد، «فَاِنَّهُم عَلی ما كانَ فِیهِم عَلی خِلالٍ»؛ یك بحث منطقی است، چون آن ها با همان حالی كه دارند از چند حال خارج نیستند: یك: «اِمّا اَن یتُوبوُا فَیَتوُبُ اللهُ عَلَیهِم»؛ چه بسا این شخص فردا پشیمان شود و توبه كند. خداهم توبۀ او را قبول كند. دو: «وَ اِمّا اَن تُردِیهِمُ الآفاتُ»؛ از آن طرف، ممكن است موجب شود این آسیب هایی كه می بینی، اصلاً از بین برود
«وَ اِمّا عَدُوّاً فَيُقاتِلوهُ»؛ همین کسی كه تو می گفتی: خدامرگش بدهد! ممكن است درگیری و جنگی ایجاد شود؛ ممكن است دشمن كافری به مسلمان ها حمله كند و او به جبهه برود و بجنگد، «وَ اِمّا حَریقاً فَيُطفِئوهُ وَ اِمّا ماءً فَيَسُدُّوهُ»2️⃣؛ ممكن است حادثه ای پیش بیاید و او جلوی آن را بگیرد و... حضرتدانه دانه، شروع می كند به گفتن. همۀ این ها خدمات است. 1️⃣كنزالعمّال، ج2، ص93 – نهج الدّعا، ج 2، ص280
2️⃣نهج الدّعا، ج2، ص280
〰〰〰〰〰
📚 #حقیقت_بندگی
📕 #دعا_6
📝 جلسه دوم
#حاج_آقا_مجتبی_تهرانی
@mojtabatehrani_ir