#گفتگو
☀️سودای تفکیک
محسن آزموده: هجمه علیه فلسفه، چنان که در گفتوگوی حاضر تاکید میشود، عمری به درازنای خود این شاخه از معرفت بشری دارد، به دلایل و انحای گوناگون. داستان فلسفه در فرهنگ و تمدن ما نیز از این مخالفتها و ستیزها مبرا نبوده است. مکتب تفکیک، جریانی معرفتی در یک صد سال اخیر است که با ادعای تمایزگذاری میان فلسفه و عرفان و دین به مخالفت صریح با فلسفه میپردازد و آن را دستکم در شناخت معارف دینی ناتوان میداند. به روایت استاد محمدرضا حکیمی، اندیشمند معاصر ایرانی و از پیروان این مکتب، سرسلسهدار تفکیکیها محمدمهدی غرویاصفهانی، مشهور به میرزا مهدی اصفهانی از فقهای اصولی معاصر شیعه است و نامهایی چون شیخ مجتبی قزوینی، سیدموسی زرآبادی، میرزا جواد تهرانی، شیخمحمود حلبی و… از پیروان این مکتب هستند. تفکیکیها چه میگویند؟ علت مخالفتشان با فلسفه چیست؟ چه دلایلی برای ادعای خود عرضه میکنند؟ آیا امروز نیز در میان ما حضور دارند؟ نسبت تفکیکیهای جدید با نسلهای پیشین در چیست؟ سیدحسن اسلامی اردکانی، استاد تمام فلسفه و مدیر گروه فلسفه اخلاق دانشگاه ادیان و مذاهب، سالهاست که به نقد و رویارویی با اندیشههای تفکیکی مشغول است و اخیرا نیز مجموعهای از مقالات و گفتارهایش در این زمینه در کتابی با عنوان «سودای تفکیک» از سوی نشر کرگدن منتشر شده است. به همین مناسبت کوشیدیم پرسشهای فوق را با او در میان بگذاریم.
👇👇👇
http://3danet.ir/20rj6
@monir_ol_din
☀️آن نابغه این است..
▫️ توئیت #حجت_الاسلام_راجی مدیر اندیشکده راهبردی سعداء و نویسنده کتاب صعود چهل ساله.
@monir_ol_din
✅نشست علمی ایمان و عاطفه
👤باحضور: حجت الاسلام و المسلمین دکتر مسعود آذربایجانی ( استاد تمام گروه روان شناسی پژوهشگاه حوزه و دانشگاه قم)
👤دکتر محمد مهدی احمدی فراز(عضو هیات علمی دانشگاه اشرفی اصفهانی)
👤حجت الاسلام والمسلمین محمد متقیان( عضو هیات علمی فرهنگستان علوم اسلامی قم)
⬅️دبیر علمی: دکتر محسن موسی وند
زمان: پنج شنبه ۴ شهریورماه ۱۴۰۰ ساعت:۱۸:۰۰
⬅️مجری: پژوهشکده اخلاق و معنویت با همکاری میز تعمیق ایمان و باور دینی
💠لینک شرکت در جلسه:
🌐http://dte.bz/qotbconf
نشست علمی ایمان و عاطفه.mp3
48.17M
✅نشست علمی ایمان و عاطفه
👤باحضور: حجت الاسلام و المسلمین دکتر مسعود آذربایجانی ( استاد تمام گروه روان شناسی پژوهشگاه حوزه و دانشگاه قم)
👤دکتر محمد مهدی احمدی فراز(عضو هیات علمی دانشگاه اشرفی اصفهانی)
👤حجت الاسلام والمسلمین محمد متقیان( عضو هیات علمی دفتر فرهنگستان علوم اسلامی قم)
🎧از رادیو پژوهش بشنوید
🌐http://dte.bz/mSIOP
⬅️دبیر علمی: دکتر محسن موسی وند
زمان: پنج شنبه ۴ شهریورماه ۱۴۰۰ ساعت:۱۸:۰۰
⬅️مجری: پژوهشکده اخلاق و معنویت با همکاری میز تعمیق ایمان و باور دینی
🌐https://eitaa.com/monir_ol_din
4_5773747509792868450.mp3
20.29M
#صوت
▫️استاد: حجةالاسلام دكتر پارسانیا
موضوع: فلسفه علوم اجتماعی
🔶 موضوعات:
➖تاثیر متافیزیک بر علوم
➖تفاوت فلسفه و علم
➖معانی فلسفه
➖فلسفه به معنای متافیزیک
@monir_ol_din
فایل صوتی «عقول و افلاک در فلسفه اسلامی»
(بررسی جایگاه و ارزیابی انتقادات)
استاد: محمدحسین حشمت پور
#بهمراه_تقریر
#بزودی
👇👇👇
@monir_ol_din
استاد حشمت پور.mp3
15.08M
▫️استاد: حکیم محمدحسین حشمت پور(زیدعزه)
▫️موضوع: عقول و افلاک در فلسفه اسلامی
@monir_ol_din
#عقول_افلاکدرفلسفهاسلامی_۱
🔹استاد محمد حسین حشمت پور (زیدعزه):
1⃣متقدمین معتقد بودند که افلاک از جمله عناصر نیستند و ویژگیهای آنها را ندارند و قابل خرق و التیام نبوده و مانند هوا قابل رویت نیستند و دور زمین را احاطه میکنند. گوشه ای از افلاک، کوکب قرار داشت که یا نور ذاتی داشتند مانند خورشید یا نور کسبی مانند سایر ستارگان.
2⃣طبق عقیده قدما فلک دور زمین می چرخید و کوکب در درون آن میچرخید. اصل فلک موجود است و اختلاف در این است که: آیا فلک جسم است یا جسمانی نیست؟ و به غلط مشهور شده است که اصل وجود افلاک باطل شده است در حالیکه چنین نیست و حتی در قرآن هم فلک طرح شده است: «و کل فی فلک یسبحون». در دوران معاصر هم از هیئت قدیم، فقط جسمانیت فلک باطل شده است نه اصل وجود فلک. جسمانیت فلک هم از ناحیه منجمین وارد فلسفه شد و فلاسفه در این مسئله مقلد بودند.
3⃣بحث دیگر این است که افلاک صاحب نفسند. این نظر هم محل اختلاف است. البته ما میتوانیم برای فلک، نفس را از جهت شرعی ثابت کنیم، زیرا مقصود از نفس، همانا ملک مدبر است. تمام افلاک و تمام کواکب نیاز به مدبر دارند. حالا اینکه، مدبر چیست، مهم نیست و آنچه که مهم است اصل وجود مدبر است حالا در قدیم میگفتند وجود باشعوری به نام ملک است اما امروزه میگویند که این مدبر قوه جاذبه است. این ایرادی ندارد دعوا در اسم نیست.
4⃣درباره مدبر مافوق این ملک جسمانی می گفتند که آن عقل است. همه قدما معتقد به عقول نبودند. مثلاً خواجهطوسی در کشف المراد تردید در وجود عقول میکند. در عین اینکه عقول را اثبات نمیکند اما در اینکه باید برای فلک مدبری باشد تردیدی نداشتند.
5⃣اگر جسمانیت فلک را رد کنیم، خللی در نظام مشاء ایجاد نمیکند. اما مشکل در کواکب پیش میآید، مثلاً اینها معتقد بودند که خورشید داغ نیست و برای تبیین گرما در خورشید نیاز به توجیهاتی داشتند که با ابطال جسمانیت افلاک آن توجیهات باطل میشود.
ادامه دارد...
@monir_ol_din
#عقول_افلاکدرفلسفهاسلامی_۲
🔹استاد محمد حسین حشمت پور (زیدعزه):
1⃣صدرا در مسئله افلاک، اختلافی با مشاء و اشراق ندارد و فقط در یک موضع اختلاف دارد و آن هم زوال افلاک است. او معتقد است: افلاک و جهان ماده حادثند و رو به زوال میروند، اما مشاء و اشراق، معتقد بودند که افلاک ازلی و ابدی بالغیر هستند. غیر از این مسئله، سایر اعتقادات مشاء را درباره افلاک، مانند نفوس فلکی و عقول قبول داشت.
2⃣ ما عقول را از طریق دیگری اثبات میکنیم، چون معتقدیم که در عالم، ملک مجرد وجود دارد، ولو اینکه از طریق شریعت اثبات شود و از طریق عقل نتوانیم اثبات کنیم. حال این ملک چه مجرد باشد چه مادی، قابل اثبات است حال چه عقلی باشد چه نقلی باشد. اما در هر صورت، عقول و ملائکه پابرجاست.
3⃣فلاسفه معتقد بودند که دوگونه ملائکه داریم؛ ملائکه جسمانی و مجرد، اما متکلمین معتقد بودند که ملائکه فقط مادیاند و فقط خداوند مجرد است. ملک جسمانی که فلاسفه قبول داشتند امروزه میتواند بر همین قوای مادی و طبیعی تطبیق شود مانند قوه جاذبه.
4⃣آنچه را که غرب در امور مادی انجام داده است معتبر میدانیم بنابراین درباره افلاک نیازی به بحث نداریم. و اما جسمانیت افلاک، باطل می شود چون وقتی گفته میشود که پیامبر با جسم به افلاک میرود پس معلوم میشود که فلک به معنای جسم در کار نبوده است. هم شریعت هم فیزیک امروز جسمانیت افلاک را باطل میکند. پس نیازی به بحث در این امور نیست. اما درباره عقول، نیاز به بحث داریم. غربیها به دلیل عدم ورود در متافیزیک نمیخواهند وارد عقول شوند اما ما میتوانیم به کمک نقل در بحث عقول، مطالبی را به دست آوریم.
5⃣ مامیدانیم که مددی باید به ما برسد چون ما بالقوه هستیم و اگر بخواهیم به سمت فعلیت برویم باید موجود مافوق این کار را انجام دهد. آن موجود مافوق خداست، هیچ شکی نیست، اما آیا خداوند متعال در این امور ناچیز و مادون دخالت میکند؟ فخر رازی معتقد است که خداوند مستقیم امور را تدبیر کند. جهان به صورت طولی آفریده شده است، و وسائط فیض میان خداوند متعال با عالم مادون قرار دارد. زیرا فیض باید رقیق شود و به مادون برسد، بنابراین ملائکه و وسائط فیضی مانند حقیقت ائمه باید در میان باشد تا حامل فیض خداوند متعال باشد. زیرا فیض بسیار قوی است و ما نمیتوانیم آن را تحمل کنیم. کبرویا نیاز به واسطه فیض است اما اینکه، صغرای واسطه فیض، عقل فعال است، شاید محل اختلاف باشد. حتی این وساطت فیض، برای معرفت و ادراک، امری وجدانی هم است، یعنی ما در برخی مواقع که مشکلات علمی داریم و جواب به ما القاء میشود، میفهمیم که از ناحیه دیگری به ما القاء شده است.
6⃣طبیعیات در دو جا خیلی مورد استفاده قرار گرفته است؛ یکی در طب سنتی یکی هم در الهیات فلسفی. اگر بخواهیم الهیات فلسفی قدما را بفهمیم باید طبیعیات را بدانیم. لزومی ندارد که حتماً کتاب طبیعیات مفصل بخوانیم و همین که از یک کتاب مختصر هم خوانده شود و آشنایی مقدماتی صورت بگیرد کافی است مثلاً کتاب الهدایة الاثیریة کافی است و اشارات هم اگر بخواند بد نیست. نیازی به تفصیل ندارد. هرچند تفصیل علم مفید است.
@monir_ol_din
• | ملک جسمانی | •
☀️استاد محمدحسین حشمت پور:
▫️فلاسفه معتقد بودند که دوگونه ملائکه داریم: ملائکه جسمانی و مجرد، اما متکلمین معتقد بودند که ملائکه فقط مادیاند و فقط خداوند مجرد است. ملک جسمانی که فلاسفه قبول داشتند، امروزه میتواند بر همین قوای مادی و طبیعی تطبیق داده شود مانند قوه جاذبه.
@monir_ol_din
• | اراده و غرض | •
▫️شیخ الرئیس ابن سینا:
الفرق بين الإرادة و الغرض، و بين الغرض و الدواعى أن الغرض هو الغاية التي توجب الفعل و كذلك الدواعى و الإرادة لا توجب ذلك. فالغرض هو إرادة جازمة.
📚 التعلیقات، ص ۸۲
#گزیده_گفتار
@monir_ol_din