✅ داستان کوتاه (228)
🌷 نامه امام صادق (ع) به یک استاندار (بخش اول)
عبـدالله نجاشـی ، اسـتاندار اهواز در دوره خلافت بنی عباس، نـامه اي به امـام صادق (ع) نوشت و از آن حضـرت براي انجام وظایف خود راهنمایی خواست. امام صادق (ع) در جواب نامه استاندار اهواز چنین نوشت:
بسم الله الرحمن الرحیم
... اما بعد، نامه تو رسید. آن را خواندم و از مضمونش آگاه شدم. نوشته اي استاندار اهواز شده اي. البته این خبر از یک سو مرا خوشـحال کرد و از سوي دیگر ناراحتم ساخت. اما جهت خوشحالی ام این بود که فکر کردم شاید خداوند به وسیله تو ستمدیـده اي از دوسـتان آل محمـد (ع) را نجـات دهـد و خوار شـده ای از آنان را عزت بخشـد و برهنگانشان را بپوشاند و ناتوانشان را نیرو بخشد و آتش خشم دشمنان آنان را خاموش گرداند.
اما ناراحتی ام به این علت بود که می ترسم درباره یکی از شیعیان ما لغزش داشـته باشـی و به او خدمتی را که می توانی، انجام ندهی و در نتیجه از استشمام بوي بهشت محروم بمانی.
اینک به پاسخ پرسشهایی که در نامه نوشته بودي توجه کن. تمامی آنچه را خواسـته بـودي، به طـور خلاصه برایت می نـویسم. اگر به آنچه می گویي، عمـل کنی (و از حـدي که تعیین می کنم، تجـاوز ننمایی) امیدوارم به خواست خدا رستگار شوي.
نخست حـدیثی را که پـدرانم از رسول خـدا (ص) روایت کرده اند، نقل کرده، سـپس به اصل مطلب میپردازم. رسول خدا (ص) می فرماید: هر کس که برادر مؤمنش با او مشورت کنـد و او صادقانه برادر مؤمنش را به خیر و صـلاح راهنمایی نکنـد، خداونـد عقل او را زایل می کند.
اکنون نظرم را به عنوان خیرخواهی برایت مینویسم. اگر به آنچه می نویسم عمل کنی، از آنچه بیمناکی، نجات خواهی یافت. آگاه باش که نجات تو در چند چیز است:
1️⃣ جلوگیري از خونریزي بناحق.
2️⃣ خودداري از آزار دوستان.
3️⃣ رفتار نیکو با مردم
4️⃣ پرهیز از تصمیم گیري عجولانه.
5️⃣ رفتار نرم و مسالمت آمیز با مردم
6️⃣ پرهیز از ضعف و بی تدبیري در کارها.
7️⃣ پرهیز از خشونت و سختگیري و دیکتاتوري.
8️⃣ بایـد با کسـی که تو را به اسـتانداري اهواز گماشـته (خلیفه دولت بنی عباس) مدارا کنی و همچنین با فرسـتادگانی که از ناحیه او بر تو وارد می شوند.
9️⃣ به گرفتاري هاي مردم برس و آنها را با نقشه صحیح به حقیقت راهنمايی کن تا از خط عدالت خارج نشوند.
0️⃣1️⃣ از گزارشگران و سخن چینان و دو رویان و دو زبانانِ فتنه انگیز بر حذر باش! مبادا فردي از آنان با تو ارتباط داشته باشد و خود را به تو بچسباند. مبادا خداوند تو را لحظه اي ببیند که به حرفهاي آنان گوش دهی و به سخنانشان اعتماد کنی. آنگاه خداوند بر تو غضب می کند و آبرویت را می ریزد.
1️⃣1️⃣ از مکر و حیله مردم استانت بر حذر باش؛ چون پدرانم از امیر مؤمنان روایت کرده اند که فرمود: ایمان هنوز در قلب یهودي ها و همشهریان تو وارد نشده است.
✍️ این داستان ادامه دارد ...
📚داستانهای بحارالانوار، ج 7، ص148
📱 کانال سبک زندگی #متقین:
@mottagheen
✅ داستان کوتاه (228)
🌷 نامه امام صادق (ع) به یک استاندار (بخش دوم)
نوشته اي با چه کسانی انس بگیري و در مشکلات به چه کسی پناه ببري.
آنکه می تـوانی بـا او انس گرفته و در کنـارش آرامش یـابی و او را در مشـکلات پنـاه خود قرار دهی، کسـی است که امتحان شده، عاقل، درستکار و همسو با تو باشد ...
🔸 بپرهیز از اینکه به خـاطر یـک مـدح، یک شـعر، یک دلقکی، یک بازیگريِ آدم لا ابالی و شـیاد، درهمی خرج کنی یا لباس بدهی. هرگاه مجبور شدي چنین خرجهاي نابجایی بکنی، حتما همان اندازه نیز در راه خدا بده.
🔸 هـدایا و جوایزي که به فرمانـدهان، سـفیران، نـامه رسـانهـا و پیشـتازان عطـا میکنی و نیز آنچه را که در کارهـاي نیک، لباس مخصوص نماز و ... خرج می کنی و آنچه را در راه خدا و پیامبرش اهدا می کنی، باید از بهترین و پاکیزه ترین کسب تو باشد.
🔸 بکوش طلا نقره ای ذخیره نکنی، تـا مشـمول این آیه نشوی: کسانی که طلا و نقره می اندوزنـد و آن را در راه خـدا و صـلاح مردم خرج نمی کنند، به عذاب دردناک نویدشان بده.(توبه، 34)
🔸 هیچ وقت این کار را کوچک مشمار که شکمهاي گرسنه اي را سیر کنی. زیرا این عملی است که خشم خدا را برطرف می کند.
بدان که از پدرم شنیدم که از پدرانش نقل می کرد که پیامبر روزي به اصحاب خود فرمود:
به خـدا و روز قیامت ایمان نیاورده است کسـی که سـیر بخوابـد و همسایه او گرسـنه باشـد.
اصـحاب به ایشان گفتند: بنابراین ما هلاك شـده ایم، چون بسـیاري از ما این توانایی را نداریم.
حضـرت فرمود: اگر توان مالی زیاد هم نداشـته باشـید، می توانیـد با غذاهاي اضافی و خرماهاي اضافی و لباسهاي کهنه خود، خشم الهی را خاموش کنید ...
🔸 عبدالله! بپرهیز از اینکه مؤمنی را بترسانی؛ چون از پدرم شـنیدم که به ترتیب از پدرانش از علی (ع) شـنیده بودند که حضرت می فرمود: هرکس مؤمنی را بـا نگاه خود بترسانـد، خداونـد در روزي که قـدرتی جز قـدرت خداونـد نیست، او را می ترسانـد و وي را در قیامت به صورت مورچه حقیري بر می انگیزد و به همان شکل می ماند تا او را به آتش دوزخ وارد نماید.
🔸 هرکس یک مظلوم را یاري کند، خداوند در روزي که سایه اي جز سایه خدا نیست، او را یاري می رساند و از وحشت بزرگ قیامت و عاقبت بد در امان نگه می دارد.
🔸 و هرکس حاجت مؤمنی را برآورده کند، خداوند بسیاري از نیازمندي هاي او را برآورده می سازد.
🔸 و هرکس برادر مؤمن بدون لباسی را بپوشاند، خداوند بر تن او حریر و اطلس زیباي بهشتی می پوشاند و مادامی که یک رشته از آن پارچه لباس بر تن آن فقیر است، او در رضوان خداوند غوطه ور خواهد بود.
🔸 و هرکس گرسنه اي را سیر کند، خداوند او را از پاکیزه ترین طعامهاي بهشتی سیر می سازد.
🔸 و هرکس تشنه اي را سیراب کند، خداوند از شربتهاي خالص پاکیزه بهشتی او را سیراب می گرداند.
🔸 و هرکس خـدمتگزار برادر ایمانی اش باشـد، خداونـد از زیبارويانی که همیشه در بهشـتند، خدمتگزارش می کند و او را با ائمه طاهرین همنشین می کند.
🔸 و هرکس برادر مؤمن خود را بر مرکبی سوار کنـد و از این راه، حاجت او را برآورده سازد، خداوند او را بر مرکبهای بهشتی سوار می کند و به وسیله او به ملائکه مقرب خود مباهات می نماید.
🔸 و هرکس هنگام ازدواج، برادر مؤمنش را کمک کند و همسـر مناسب براي وي انتخاب کند که در کنار آن زن بیاساید، خداوند از حوریان بهشتی به ازدواج او در می آورد و همدم او می کند و او را با اهل بیت پیامبر همنشین می کند، هرکدام را که بخواهد.
🔸 و هرکس به برادر مـؤمنش کـه بـه دسـت یک مسئول سـتمگر گرفتـار است کمک کنـد، خداونـد در هنگام گذشـتن او از صـراط که لغزشـگاه خطرناکی است، او را یاري می کند.
🔸 و هرکس براي دیدار با برادر مؤمنش به منزل او برود، در ردیف زائران خدا نوشـته می شود و سزاوار است که خداوند زیارت کننده خود را گرامی بدارد...
🔹 اکنون که نامه به پایان می رسـد تو را سـفارش می کنم به #تقوا و اطاعت از دستورات #واجب و #حرام. از این طریق ریسـمان الهی را محکم بگیر. چون کسی که با اطاعت از دستورات #واجب و #حرام، ریسمان الهی را بگیرد، بی شک به راه راست هدایت خواهد شد. پس، از خدا بترس و مبادا با انجام #گناه، رضايت کسی را بر رضايت خدا ترجیح دهی. این دستور خود خداست.
بـدان که انسانها مسـئولیتی مهمتر از #تقوا (انجام واجبات و ترک حرامها) ندارنـد. همین #تقوا سـفارش مـا خانـدان پیـامبر است.
ضمنا هرگاه بتوانی دست خود را از مال دنیا کوتاه کنی که فردا در پیشگاه خدا به حسابرسی کشیده نشوي، حتماً این کار را بکن.
🔻 نوفلی می گوید:
وقتی نامه امام صادق (ع) به نجاشی رسید، گفت: سوگنـد به خـدایی که جز او خـدایی نیست، سـرورم عین حقیقت گفته است. هرکس به این نامه عمل کند، نجات خواهد یافت.
خود نجاشی مادامی که زنده بود، به نامه امام عمل می کرد.
📚 داستانهای بحارالانوار، ج 7، ص 151
📱 کانال سبک زندگی #متقین:
@mottagheen
✅ رضای خدا چگونه به دست می آید؟
🌺 امام خامنه ای:
خدا را بايد از خودمان راضى كنيم. همه مان هم بايد اين كار را بكنيم. هيچ كس نگويد كه اول، فلان كسان خدا را از خودشان راضى كنند! اول و دوم ندارد؛ همه بايد در راه كسب و تحصيل رضاى الهى تلاش كنيم. رضاى خدا، با #تقواى من و شماست. (02/ 03/ 1369)
✍️ شرح: #تقوا یعنی انجام #واجبات و ترک #حرامها در زندگی فردی و اجتماعی
پند 47
📱 کانال سبک زندگی #متقین:
@mottagheen
✅ توصیه حضرت ابراهیم (ع) به پدرش چه بود؟
🌺 سخن خدا در قرآن:
ابراهیم به پدرش گفت: پدر جان! #عبد شیطان نباش و از دستورات او #اطاعت نکن! چون شیطان از خدای مهربان نافرمانی کرده و می کند.
✍️ شرح: #عبد شیطان بودن و #اطاعت از او یعنی انجام #حرامها و ترک #واجبات
📖 يا أَبَتِ لا تَعْبُدِ الشَّيْطانَ إِنَّ الشَّيْطانَ كانَ لِلرَّحْمنِ عَصِيًّا (مریم ، 44)
آیه شماره 225
📱 کانال سبک زندگی #متقین:
@mottagheen
✅ چه کسی پیش خدا محترم تر است؟
🌹 امام حسن عسکری (ع):
هرکس بیشتر از دیگران، احکام حق الناس را بشناسد و رعایت کند، در پیشگاه خدا محترم تر است.
📖 اعْرَفُ النّاسِ بِحُقُوقِ إخْوانِهِ، وَأشَدُّهُمْ قَضاءً لَها، أعْظَمُهُمْ عِنْدَاللهِ شَأناً.
📚 احتجاج طبرسی، ج ۲، ص ۵۱۷، ح ۳۴۰
🆔 @mottagheen
✅ پرسش و پاسخ از آیت الله خوشوقت
🔹 جبر و اختیار (1)
س: جبر یعنی چه؟
ج: جبر یعنی کارها بی اراده است.
س: آیا جبر نداریم؟
ج: خدا به انسان عقل داده که همیشه باشد. با فهم و شعور بپذیرد و با فهم و شعور رد کند. چَکی نمی شود قبول کرد و چَکی هم نمی شود پذیرفت. جبر، مقابل اراده است. هر موجودی که اراده ندارد، کارهایش جبری است و این تکوینی است.
ماه می چرخد. اراده ندارد و چرخشش جبری است. خدا این کار را کرده است؛ اما انسان خودش می فهمد که اراده دارد. هر کاری را بخواهد، می کند و هر کاری را بخواهد، نمی کند. این غلط است که من تصور جبر کنم. این، علامت بی شعوری انسان است. اگر تصوّر کرد، از همه ی خیرات و برکات محروم می شود. نتیجه اش این است.
چطور شما همه جا می گویی: «دلم می خواهد بکنم و دلم می خواهد نکنم»؟ و می گویی: «جبر نیست»؛ اما ناگهان می گویی: «جبر». جبر برای جایی است که اراده نباشد. همه ی مسائل تکوینی، جبری است؛ چون خدا به آن ها اراده نداده است. خورشید می چرخد و نور و حرارت می دهد؛ اما به اختیارش نیست. خدا آن را خلق کرده است. اما خدا به منِ انسان اراده داده است. اگر بخواهی، از این طرف می روی و اگر بخواهی، از آن طرف می روی و مجبور نیستی.
بنابراین تعبیر جبر در اینجا علامت جهل و نادانی است و درست نیست. خدا اراده داده است. همان طور که به شما چشم داده، اراده هم داده است. همان طور که به شما پا داده، اراده هم داده است. همه ی کارها طبق اراده ی شما انجام می گیرد. می روی؛ می آیی؛ می گویی؛ می دهی و خلاصه هر کاری می خواهی، انجام می دهی. آن وقت، خیلی جهل و نادانی است که انسان بگوید جبر است. آن ها می گویند جبر است و الّا جبر نیست.
جبر در انسان یکی از رسواترین حرفها است؛ اما در سائر کائنات، نه. خدا به آن ها اراده نداده و خودش آن ها را می چرخاند؛ اما به من و شما اراده داده و خودمان با اراده کار می کنیم؛ لذا خودمان مسئول اعمالمان هستیم. اگر بگویی اراده نیست، اراده ی خیر هم نمی توانی بکنی و از مزایای خیر و سعادت خیر محروم می شوی. مثل یک سنگ می شوی. نتیجه اش این می شود. کسانی در زندگی به مقامات عالی رسیدند و جلو رفتند؛ اما این بدبخت در اثر جهل و نادانی مثل سنگ افتاد و مرد. نتیجه ی آن، این جور می شود. آن ها هم مثل ما انسان هستند. اراده ی خیر می کنند. اراده ی فضیلت می کنند. اراده می کنند که وارد خط سعادت شوند و وارد می شوند و می روند تا به آنچه باید برسند، می رسند؛ اما این هنوز اینجا مانده و می گوید جبر است.
س: اختیار را خداوند به ما داده ... ؟
ج: اختیار را هم به شما داده است. اراده را هم به شما داده است. همه ی این ها را داده است. خدا به شما داده است. مال شماست. شما از آن اختیار و اراده استفاده می کنید، همان گونه که از عقلی که او داده، استفاده می کنید و از قدرتی که او داده، استفاده می کنید. همه چیز داده، اما او داده است و مال شما نیست. دلیلش این است که از شما می گیرند. وقتی دست انسان گرفتار رعشه می شود و می لرزد، نمی خواهد بلرزد، اما به اختیار خودش نیست. نمی خواهد، اما می شود. این معلوم است که به اختیار او نیست.
گاهی پای انسان فلج می شود و اختیار از دست می رود. نمی خواهد بیفتد. می خواهد حرکت کند، ولی نمی تواند. همه ی این ها با اختیار ما کار می کند. گاهی اختیار از یک عضو و گاهی از همه ی اعضاء سلب می شود. بنابراین اختیار و اراده هم مثل چشم و گوش و قلب است که گاهی از کار می افتد؛ منتهی ما چون دائماً از اختیار و اراده استفاده می کنیم، فکر می کنیم از خودمان است و دیگر کسی نمی تواند آن را از ما بگیرد. وقتی دست انسان فلج شد، دیگر نمی تواند آن را تکان بدهد. آن وقت می فهمد که از خودش نیست؛ یا وقتی قدرت حرکت از تمام اعضای بدن گرفته می شود، آن وقت می فهمد که بله!
🔸 ادامه دارد ...
📚 آثار بندگی، آیت الله عزیز خوشوقت
📱 کانال سبک زندگی #متقین:
@mottagheen
✅ دیگران را به چه چیزی سفارش کنیم؟
🌹 امام خامنه ای:
عزيزان من! زاد و توشه ى #تقوا را فراموش نكنيد و يكديگر را هم به #تقوا و پرهيزكارى سفارش نماييد. در داخل خانه، پدران و مادران به فرزندان؛ فرزندان به پدران و مادران و خواهران و برادران؛ در محيط كار، همكاران به يكديگر و در محيط جامعه، همه نسبت به هم خيرخواهانه نصيحت به #تقوا كنند. نگذاريد خداى ناكرده بى تقوايى در ما شكل بگيرد، يا در جامعه گسترش پيدا كند. (08/ 08/ 1377)
✍️ شرح: #تقوا یعنی انجام #واجبات و ترک #حرامها در زندگی فردی و اجتماعی
پند 48
📱 کانال سبک زندگی #متقین:
@mottagheen
✅ فرمان مشترک خدا به همه پیامبران چه بوده است؟
🌺 سخن خدا در قرآن:
ای محمد! ما هیچ پیامبری قبل از تو نفرستادیم مگر اینکه به او این گونه وحی کردیم: هیچ کس جز من فرمانده و ارباب جهان نیست؛ پس همگی #عبد مطیع من باشید!
✍️ شرح: عبد خدا بودن یعنی اطاعت از دستورات #واجب و #حرام خدا.
📖 و ما أَرْسَلْنا مِنْ قَبْلِكَ مِنْ رَسُولٍ إِلاَّ نُوحي إِلَيْهِ أَنَّهُ لا إِلهَ إِلاَّ أَنَا فَاعْبُدُونِ (انبیاء، 25)
آیه شماره 226
📱 کانال سبک زندگی #متقین:
@mottagheen
✅ توصیه های امام حسن عسکری (ع) به شیعیان چیست؟
🌹 شما را توصیه می کنم به:
1️⃣ #تقوا
2️⃣ و #ورع
3️⃣ و کوشش برای #اطاعت از خدا
4️⃣ و راستگویی
5️⃣ و ادای امانت به صاحبش چه انسان خوبی باشد و چه انسانی گنهکار
6️⃣ و سجده های طولانی
7️⃣ و رعایت حقوق همسایگان.
✍️ شرح: #تقوا یعنی انجام #واجبات و ترک #گناهان. #ورع یعنی دوری از #گناه.
📖 أوُصیکُمْ بِتَقْوَی اللهِ وَالْوَرَعِ فی دینِکُمْ وَالاْجْتِهادِ لِلّهِ، وَ صِدْقِ الْحَدیثِ، وَأداءِ الاْمانَهِ إلی مَنِ ائْتَمَنَکِمْ مِنْ بِرٍّ أوْ فاجِر، وِطُولِ السُّجُودِ، وَحُسْنِ الْجَوارِ.
📚 «أعیان الشّیعه، ج ۲، ص ۴۱»
📱 کانال سبک زندگی #متقین:
@mottagheen
✅ چه کنیم که عزیزترین مردم باشیم؟
🌹 پیامبر اکرم (ص):
هر کس دوست داردکه عزیزترین مردم باشد، اهل #تقوا شود.
✍️ شرح: #تقوا یعنی انجام #واجبات و ترک #گناهان
📖 منْ أَحَبَّ أَنْ يَكُونَ أَعَزَّ اَلنَّاسِ فَلْيَتَّقِ اَللَّهَ
📚 تحف العقول , جلد۱ , صفحه۲۷
📱 کانال سبک زندگی متقین:
@mottagheen
✅ خدا فرمان قاطع داده که ...
🌺 سخن خدا در قرآن:
ای محمد! اربابت فرمان قاطع داده است كه: #عبد هیچ کس غیر از او نباشيد و از دستورات هیچ کس غیر از او #اطاعت نکنید، و با رعایت حقوق #واجب پدر و مادرتان به آنها احسان كنيد؛ هرگاه يكى از پدر یا مادرتان يا هر دو نفرشان در كنارت به پيرى برسند، مبادا حتی به آنان اُف بگویى و مبادا بر سرشان داد بزنی و پرخاش کنی. با آنان محترمانه سخن بگو.
✍️ عبد خدا بودن و اطاعت از او یعنی انجام #واجبات و ترک #حرامها
📖 و قَضى رَبُّكَ أَلاَّ تَعْبُدُوا إِلاَّ إِيَّاهُ وَ بِالْوالِدَيْنِ إِحْساناً إِمَّا يَبْلُغَنَّ عِنْدَكَ الْكِبَرَ أَحَدُهُما أَوْ كِلاهُما فَلا تَقُلْ لَهُما أُفٍّ وَ لا تَنْهَرْهُما وَ قُلْ لَهُما قَوْلاً كَريماً (اسراء، 23)
آیه شماره 227
📱 کانال سبک زندگی #متقین:
@mottagheen
✅ کلید اصلاح همه امور چیست؟
🌹 امام خامنه ای:
اين، كليد اصلاح همه ى امور است؛ و از اينجا شروع مى شود. كمااينكه اصل انقلاب از اينجا شروع شد: از مسجد و دين و #تقوا.( 17/ 11/ 1372)
✍️ شرح: تقوا یعنی انجام واجبات و ترک محرمات
پند 49
📱 کانال سبک زندگی متقین:
@mottagheen