@sokhanetarikh
✅ معرفی #کتاب «دولتمردان شیعه در دستگاه خلافت عباسی»»
كتاب «دولتمردان شيعی در دستگاه خلافت عباسی» تأليف «مصطفی صادقی كاشانی» از سوی اداره نشر پژوهشگاه علوم و فرهنگ اسلامی منتشر شده است.
در این پژوهش از منظری تاریخی به شناسایی اجمالی برخی از کسانی که به نام شیعه و مذهب تشیع در دربار عباسیان کار میکردند، پرداخته شده و اثبات گردیده است که اکثر این افراد شیعه نبودند و اعتقاد راسخی به ائمه نداشتند. وی برای اثبات این مطلب به دیدگاههای رجالی رجالیان بزرگ مانند کشی و نجاشی در مورد شخصیت و هویت شیعی این افراد اشاره کرده و به معرفی خاندان این دولتمردان پرداخته است.
وی به این نتیجه رسیده است که اگر چه خاندان این افراد شیعه بودند ولی خود آنها عمدتا شیعه نبودند زیرا ائمه به شدت شیعیان را از همراهی کردن حاکمان عباسی و اموی منع کرده بودند و به ندرت دیده شده است که افرادی به دستور ائمه در دستگاه عباسیان نفوذ میکردند. وی در سه دوره حکومت عباسیان حضور دولتمردان شیعی در دستگاه خلافت عباسی را بررسی نموده است. وی انگیزههای شیعیان امامی برای ورود به دربار و آثار و پیامدهای این حضور را نیز تبیین کرده است.
👉 yun.ir/mgm1z2
@sokhanetarikh
✅ #مقاله
تحلیل گفتمانی میراث حدیثی شیعه؛ مبانی و نتایج مطالعه موردی: بصائر الدرجات صفار قمی
👉 yun.ir/j6z6l5
@sokhanetarikh
✅ #مقاله
نویسندگان: زهیر صیامیان گرجی، سعید موسوی سیانی و محمدباقر دالوندی؛
بازتابندگی خوانش ها از سنت، زمینه ساز کشمکش گفتمان های شیعی پیرامون بازنمایی صحیح از سنت و انگیزه ای برای بازاندیشی میراث شیعی شده است. از متقدم ترین آثار شیعی باقی مانده که در آغاز عصر غیبت امام دوازدهم بر اساس احادیث امامان شیعی تدوین شده است، بصائر الدرجات صفار قمی است که دشواره های جامعه شیعی و مسائل و پاسخ نخبگان تشیع را در آستانه این تحول اساسی در تاریخ تشیع امامی، استفاده از آن در بعد از این تحول تا به امروز درباره جایگاه امام شیعی و همچنین تعریف مفاهیم مرتبط با آن در میان جریان های مختلف فکری تشیع به خصوص در دوران اخیر نشان می دهد.
تحلیل گفتمان بصائر الدرجات صفار قمی در این مقاله نیز به واسطه چنین شرایط و انگیزه هایی تعین یافته است، زیرا فقدان وضوح مبانی روش شناسی در مباحثه درباره این مسئله یکی از مبادی جدلی شدن خوانش ها از میراث شیعی و کژتابی اعتبار یافته ها از معنا و تفسیر آنها است. رهیافت این مقاله در تحلیل گفتمان بصائر الدرجات برساختگرایی اجتماعی به مثابه نظام مفروضات هستی شناسانه، معرفتی و نظریه گفتمان لاکلو و موف همچون روش تحلیل است.
👉 yun.ir/j6z6l5
@sokhanetarikh
✅ #نشست
دکتر علی شهیدی، استادیار گروه ایرانشناسی دانشگاه تهران: ایرانشناس ایرانی باید نگاه جامعنگر و کلینگر به ایران و آرمان و فرهنگ ایرانی داشته باشد. ایرانشناسی ایرانی تاریخ ایران را شرحه شرحه نمیکند زیرا ما عادت کردهایم بگوییم ایران باستان و ایران اسلامی!
👉 yun.ir/eggj48
@sokhanetarikh
✅ #کتاب «تاریخ تاریخها: حماسهها، رخدادنامهها، عاشقانهها و جستارها از هرودوت و توسیدید تا قرن بیستم» منتشر شد.
👉 yun.ir/cov384
@sokhanetarikh
✅ #کتاب «تاریخ تاریخها: حماسهها، رخدادنامهها، عاشقانهها و جستارها از هرودوت و توسیدید تا قرن بیستم» منتشر شد.
کتاب «تاریخ تاریخها: حماسهها، رخدادنامهها، عاشقانهها و جستارها از هرودوت و توسیدید تا قرن بیستم» تالیف جان بارو با ترجمه حسن افشار از سوی نشر مرکز منتشر شد.
نویسنده در این کتاب تاریخ را گزارش دقیق، تحقیقی، عرفی و منثور رویدادهای اجتماعی معرفی میکند و آن را از «بایگانی» و «تحقیق» صرف متمایز میکند. دو عنصر اساسی از دید او برای تاریخ نامیدن یک متن، اولاً تحقیقی بودن و ثانیاً روایت است. با این توصیف از دید او تولد تاریخ مربوط به سالهای 450 و 430 پیش از میلاد در یونان است، نزد نویسندگانی چون هرودوت و توسیدید. البته در یک معنای گستردهتر، اصولاً انسان موجودی تاریخمند است؛ یعنی نهتنها حافظهای قوی و نسبتاً ماندگار دارد، بلکه میل فراوانی دارد به روایت آنچه بر او فراتر از آن بر گذشتگان رفته و معمولاً این روایت را به شکلی از اشکال ثبت میکند.
👉 yun.ir/cov384