معاونت پژوهش مجتمع عالی تاریخ سیره و تمدن اسلامی
#کتاب «ایران در بحران: انحطاط صفویه و سقوط اصفهان» منتشر شد.
✅#کتاب «ایران در بحران: انحطاط صفویه و سقوط اصفهان» منتشر شد.
کتاب «ایران در بحران: انحطاط صفویه و سقوط اصفهان» نوشته رودی مته با ترجمه خسرو خواجهنوری از سوی موسسه انتشارات امیرکبیر منتشر شد.
«ایران در بحران: انحطاط صفویه و سقوط اصفهان» اثری است که به درک و توجه ما از تاریخ ایران عصر صفوی کمک شایانی میکند؛ عصری که منجر به دو قرن انحطاط و فروپاشی متوالی در ایران شد. محققان معاصر در کل سقوط صفویه را نتیجه طبیعی زوال سیاسی اجتنابناپذیر و فساد گسترده اخلاقی ایران در اواخر دوره صفوی میدانند.
پروفسور مته با نگاهی تازه و نو این دیدگاههای سنتی را زیر سوال میبرد و منابع قدیمی و سنتی را مورد ارزیابی مجدد قرار میدهد و با خلق این اثر دریچه تازهای به سوی ما برای شناخت سالهای پایانی عصر صفویه باز میکند. باید اذعان داشت منابعی که مولف از آن بهره برده است در نوع خود منحصر بهفرد و شیوهای که وی در بهرهگیری از ان منابع به کار بردهاند بدیع و خلاقانه است.
#کتاب
mptarikh
#مقاله
فایده مندی تاریخ از نظر مورخان اسلامی
✅#مقاله
نویسنده: سید حسین فلاح زاده؛
هر چند دانش تاریخ، قدمتی کهن دارد، سوال از فایدهمند بودن یا نبودن آن همواره ذهن بسیاری را در گذشته و حال به خود مشغول داشته است. اگر چه مورخان اسلامی کمتر فصلی از آثار خود را به این موضوع اختصاص داده یا اثر مستقلی در این زمینه تدوین کردهاند گاه در مقدمه نوشتههای تاریخی خود بدین بحث پرداختهاند.
مقاله حاضر دیدگاههای حدود ده تن از مورخان برجسته اسلامی را در باره فایدهمندی تاریخ استخراج و بررسی کرده است. از نظر این مورخان، عبرتگیری و تجربهآموزی از اعمال گذشتگان، دست یابی بر ملکه صبر، افزون شدن قوه عقل، رفع ناامیدی، دلگرمی به رحمت الاهی، کناره جویی از سرای فانی، دل بستن به سرای باقی، ایجاد سرگرمی و غیره از جمله مهمترین فواید مطالعات تاریخی هستند...
#مقاله
جایگاه هدایا در منابع مالی ائمه علیهم السلام
✅#مقاله
نویسندگان: نعمت الله صفری فروشانی و معصومه اخلاقی
ائمه شیعه( به علت دارا بودن منصب امامت و نیز به سبب خویشاوندی با پیامبر گرامی( همواره جایگاه قابل احترامی نزد شیعه داشتهاند. به رغم تصور عمومی که تنها منبع درآمدی ائمه(، وجوهات و بیتالمال بوده، ایشان منابع مالی دیگری نیز داشتهاند که از جمله این منابع، هدایا بوده است.بسیاری از افراد، هم از سوی جامعه شیعه و هم از ارادتمندان اهلسنت به اهلبیت(، صلههایی برای ائمه( میفرستادند که عموما شامل هدایا، وصیتها و نذرها میشد.
ائمه( عموما این اموال را میپذیرفتند و از آنجا که پذیرفتن آنها از نظر حکومتها نیز بلا مانع بود، در پذیرش آنها با مشکلی روبهرو نمیشدند. این اموال، به خصوص در دوران امامان پیش از امام جواد( که گرفتن خمس هنوز عمومیت نداشت، از اهمیت فراوانی بهرهمند بود.البته حکومتها نیز گاه علاوه بر مقرریهای ائمه( از بیتالمال، صلهها و جوایزی نیز به ایشان میدادند و ائمه( نیز این هدایا را پذیرفته و با آنها به مشکلات مالی خود و شیعیان رسیدگی میکردند...
به نرخ چای عراقی است فطره امسال
که قوت غالب ما چای روضه های تو بود !