هدایت شده از سخن تاریخ
@sokhanetarikh
#نشست
حجت الاسلام محسن الویری: منطقه فلسطین نقطه اوج مبارزه تمدنی غرب علیه شرق و آخرین مرحله هم هست و البته سیلی محکمی که مقاومت بر استعمارگران زد برای همیشه پای استعمارگران و صهیونیستها را از این منطقه برخواهد کند و از لوث وجودشان پاک خواهد کرد.
برای مشاهده متن کامل گزارش به آدرس زیر مراجعه نمایید:
B2n.ir/x04044
کانال سخن تاریخ
👉 https://eitaa.com/sokhanetarikh
هدایت شده از سخن تاریخ
@sokhanetarikh
#نشست «نقش حضرت فاطمه معصومه (علیها السلام) در ترویج فرهنگ و تمدن شیعه» 11 آبان 1402 در پژوهشکده آستان مقدس حضرت فاطمه معصومه (علیها السلام) برگزار می گردد.
کانال سخن تاریخ
👉 https://eitaa.com/sokhanetarikh
هدایت شده از سخن تاریخ
@sokhanetarikh
#مقاله
حضور شیعیان در مناصب سیاسی ـ اداری سلجوقیان
نویسندگان: نیره زبرجدی و شهرام یوسفی فر
بعد از یک دوره بیمهری نسبت به شیعیان در طول حکومت سه پادشاه اول سلجوقی(طغرل بیک ،آلب ارسلان و ملکشاه) بویژه از اواسط قدرتگیری ملکشاه شاهد قدرتیابی تدریجی شیعیان امامی در دستگاه حکومتی میباشیم.
در این مقاله زمینههای موثر در فرآیند تقویت تعامل جامعه شیعی با حکومت و مشارکت در حوزه قدرت سیاسی و تصدی امور حکمرانی دردوره سلجوقیان مورد بررسی قرار میگیرد. سوال اصلی چنین مطرح است که با وجود سیاست دینی سلجوقیان که جانبداری از مذهب اهل سنت بود چرا و چگونه شیعیان متمایل به همکاری با حکمرانان سلجوقی شده و در واقع این امر را قابل قبول یافتند.
بر اساس دادههای موجود این فرض مطرح میشود که شیعیان برای حفظ جایگاه خود در جامعه و با توجه به اصول و مبانی پس از دوران غیبت که در احکام و اندیشههای آنان موجود بود به همکاری وکسب مناصب تراز اولی همچون دیوانی (وزارت) تمایل یافتند.
برای مشاهده متن کامل مقاله به آدرس زیر مراجعه نمایید:
B2n.ir/n59150
کانال سخن تاریخ
👉 https://eitaa.com/sokhanetarikh
هدایت شده از سخن تاریخ
@sokhanetarikh
#نشست
حجت الاسلام علی اکبر عالمیان، استاد جامعه المصطفی العالمیه: روایت شده که پیامبر (صلی الله علیه و آله) فرمود: مردم از درختهای مختلف خلق شدهاند؛ اما من و جعفر مانند یک درخت هستیم و از یک گِل آفریده شدیم.
برای مشاهده متن کامل گزارش به آدرس زیر مراجعه نمایید:
B2n.ir/r00160
کانال سخن تاریخ
👉 https://eitaa.com/sokhanetarikh
هدایت شده از سخن تاریخ
امینیان:
@sokhanetarikh
#گزارش_نشست_علمی «آثار و پیامدهای مقاومت اسلامی در برابر استکبار» (با تأکید بر مقاومت رزمندگان فلسطینی)
به همت معاونت پژوهش مجتمع آموزش عالی تاریخ، سیره و تمدن اسلامی و با همکاری گروه تاریخ اسلام، گروه سیاست پژوهشگاه فرهنگ و اندیشه و تشکل تحریر پست، نشست علمی با عنوان «آثار و پیامدهای مقاومت اسلامی در برابر استکبار» (با تأکید بر مقاومت رزمندگان فلسطینی) چهارشنبه 10 آبان درمجتمع آموزش عالی امام خمینی قم برگزار شد.
در ابتدا حجت الاسلام و المسلمین دکتر علی اکبر عالمیان دبیر علمی نشست ضمن گرامیداشت یوم الله 13 آبانماه روز مبارزه با استکبار و عرض تسلیت به مناسبت اعمال وحشیانه رژیم مستکبر صهیونیستی در کشتار زنان و کودکان و مردم مظلوم فلسطین از سخنران جلسه خواست تا به ارائه بحث بپردازد.
در ادامه حجت الاسلام و المسلمین دکتر محمد ملک زاده عضو هیئت علمی پژوهشگاه فرهنگ و اندیشه اسلامی به عنوان سخنران این نشست، مباحث خود را در چند بخش ارائه نمود.
وی در ابتدا ضمن تعریف مفهوم و ماهیت استکبار و توضیح چرایی اختصاص روزی به این عنوان در تقویم جمهوری اسلامی ایران که محور اصلی مقاومت اسلامی در جهان کنونی است، گفت:
در جهان معاصر مسأله استكبار، حرف اوّل را در مفاسد جهانى و نابسامانى هاى اجتماعى بشر مى زند و بلاى بزرگ بشريّت در عصر کنونی محسوب می شود؛ پدیده ای شوم که پایۀ بدبختى ها و مشكلاتى است كه در طول تاريخ بشر به وقوع پیوسته است و زمینه قتل و خونريزى و جنايت در تاریخ معاصر شده است. تاریخ جنگهای اول و دوم با دهها میلیون کشته را که مطالعه کنیم به این حقیقت پی می بریم. از این رو ضرورت مبارزه با این پدیده شوم بر همگان روشن میشود.
روز 13 آبان که در تقویم جمهوری اسلامی ایران به عنوان روز مبارزه با استکبار جهانی نامگذاری شده یادآور سه واقعه مهم در تاریخ معاصر ایران است که در سه دوره مختلف رخ داده است:در روز 13 آبان 1343، مأموران رژیم پهلوی، حضرت امام خمینی(ره) را در قم دستگیر و به دستور آمریکا، به ترکیه تبعید کردند.
در روز 13 آبان 1357، دانش آموزان تهرانی در اعتراض به دخالت های آمریکا در ایران، راه پیمایی کردند، ولی دژخیمان رژیم پهلوی، به آنان حمله کرده و تعدادی از آنان را به شهادت رساندند. همچنین در روز 13 آبان 1358، دانشجویان مسلمان پیرو خط امام، لانه جاسوسی آمریکا را در تهران تسخیر کردند و با این اقدام مانع اقدامات خرابکارانه سفارت آمریکا در ایران شدند.
عضو هیئت علمی پژوهشگاه فرهنگ و اندیشه اسلامی در ادامه به ضرورت تسخیر لانه جاسوسی و نتایج آن در پرداخت و این اقدام انقلابی دانشجویان پیرو خط امام را که به قطع رابطه آمریکا با ایران نیز منتهی شد، موجب کوتاه شدن دست آمریکا از اقدامات خرابکارانه علیه نظام نوپای جمهوری اسلامی و در راستای منافع ملی ایران و آرمانهای استکبارستیزانه انقلاب اسلامی ارزیابی کرد.
وی همچنین تاکید کرد دشمنی آمریکا با ملت ایران ربطی به تسخیر لانه جاسوسی امریکا در تهران ندارد بلکه آمریکا با انقلاب اسلامی و ملت مسلمان ایران یک دشمنی دیرینه دارد که از کوتای 28 مرداد 32 آغاز شد و تا اکنون ادامه یافته است. اسناد انتشار یافته سفارتخانه آمریکا نیز نشان میدهد آمریکا از ابتدای پیروزی انقلاب و قبل از تسخیر سفارت به دنبال براندازی انقلاب اسلامی بود.
سردبیر هفته نامه پرتوسخن در بخش سوم به موضوع آمریکا به عنوان مصداق بارز استکبارجهانی پرداخت و تاکید کرد: آمريكا همواره پيشگام ترور و خشونت در جهان بوده است. ارتكاب خونينترين خشونتها و حركتهاي غير انساني، ويژگي دايمي تاريخ ايالات متحده از ابتداي تشكيل آن تاكنون بوده است.
اساس كشوري كه هماكنون مدعي رهبري مبارزه با تروريسم است، بر پايه ترور، خشونت و وحشيگري شكل گرفته است. نخستين مهاجران انگليسي كه قدم به خاك قاره آمريكا گذاشتند و عمدتا از محکومان کشورهای اروپای غربی بودند، مرگ بارترين اعتقادات تاريخ بشري را با خود به آنجا بردند. آنها با اعتقاد به«قوم برگزيده» كه ویژگی خاص مستکبران است به قتلعامها و اشغال سرزمين بوميان آن منطقه روی اوردند. از آن پس هم نقش آمريكا در ترويج ترور خشونت در تمام مناطق جهان آشکار است. که نمونه اخیر آن حمایت مستقیم از رژیم کودک کش اسرائیل و کشتار قریب به ده هزار نفر ظرف چند روز اخیر است.
بخش بعدی مباحث ایشان به بررسی دلایل حمایت بی چون و چرای آمریکا از اسراییل اختصاص یافت. وی در این خصوص به سه عامل اصلی اشاره کرد:
1- اسرائیل نقش سگ نگهبان و حافظ منافع آمریکا در منطقه است و امریکا طبعا نمی خواهد پایگاه اصلی خود و رژیمی که منافعش در منطقه را تامین می کند از دست بدهد برای همین هم است که «جو بایدن» رئیس جمهور آمریکا در سفر خود به سرزمینهای اشغالی ضمن تاکید مجدد بر ادامه حمایت واشنگتن از رژیمصهیونیستی می گوید که اگر
هدایت شده از سخن تاریخ
در اینجا
اسرائیل وجود نداشت باز هم برای تشکیل آن اقدام میکردیم.
2- تلاش برای تداوم اشغالگری و گسترش سرزمینی اسرائیل در منطقه غرب آسیا در راستای منافع غرب و آمریکاست. از ابتدا اسرائیل، آمریکا و غرب پس از اشغال سرزمین فلسطینیان در تلاش بودند تا سرزمینهای بیشتری را غصب کنند برای همین هم می بینیم برای غصب غزه و کرانه باختری به صورت دائمی این شهر را محاصره کرده و ورود و خروج مردم غزه را کنترل می کنند و هر از گاهی هم با حملاتی وحشیانه تعدادی از مردم فلسطین ساکن در این مناطق را به شهادت می رسانند.
3-نقش لابی صهیونیسم در ایالات متحده دلیل سوم حمایت دولتمردان آمریکا از اسرائیل است. استیفن والت در کتاب لابی اسرائیل و سیاست خارجی آمریکا به این مساله اشاره می کند که نفوذ گسترده لابی اسرائیل در چندین زمینه موجب ضربه به منافع آمریکا شده است و در عوض در زمینه هایی هم منافعی برای آمریکا داشته است. براساس نوشته های این کتاب، حمایت آمریکا گرچه به لحاظ اقتصادی، سیاسی و افزایش احساسات ضد آمریکایی در جهان مضراتی برای آمریکا به همراه داشته است؛ اما در عوض به دلیل حمایت لابی صهیونیسم از سیاستمداران آمریکایی و سود سرشار کمپانی های تولید سلاح در آمریکا به دلیل ایجاد شرایط امنیتی در منطقه، منافع آمریکا در استمرار حمایت از اسرائیل است.
دکتر ملک زاده در در بخشی دیگری از مطالب خود به آثار و پیامدهای متعدد مقاومت اسلامی فلسطین در برابر استکبار صهیونیسم پرداخت. حفظ عزت و رهایی از ذلت در برابر استکبار پس از 75 سال اشغالگری؛ تغییر وضعیت استکبار صهیونیسم از حالت تهاجمی به دفاعی؛ بیداری ملتها و قیام در برابر مستکبران (امریکا و اسرائیل)؛ تغییر موازنه وحشت از مستضعفین به مستکبرین؛ فروریختن هیمنه استکبار؛ شکست طرح عادی سازی روابط کشورهای اسلامی با اسرائیل؛ رسوایی غرب در شعارهای دروغین حقوق بشری و مبارزه با تروریسم و در نهایت اثبات حقانیت جمهوری در مبارزه با امریکا و اسرائیل از جمله موضوعاتی بود که در این بخش مورد شرح و بررسی قرار گرفت.
عضو هیئت علمی پژوهشگاه فرهنگ و اندیشه اسلامی در پایان وظیفه جهان اسلام و کشورهای اسلامی در شرایط حساس کنونی و دفاع از مقاومت اسلامی فلسطین را مورد تاکید قرار داد.
همچنین در این نشست به پرسش های حاضران پاسخ داده شد.
کانال سخن تاریخ
👉 https://eitaa.com/sokhanetarikh
هدایت شده از سخن تاریخ
@sokhanetarikh
#فراخوان
پنجمین کنگره جهانی حضرت رضا (علیه السلام)؛ اندیشه تمدنی امام رضا (علیه السلام) عدالت برای همه، ظلم به هیچکس» 26 و 27 اردیبهشت 1403 برگزار می گردد و مهلت ارسال مقالات تا 15 اسفند 1402 می باشد.
کانال سخن تاریخ
👉 https://eitaa.com/sokhanetarikh
هدایت شده از سخن تاریخ
@sokhanetarikh
#نشست «مازندران در عصر قاجار» 15 آبان 1402 در دانشگاه مازندران برگزار می گردد.
کانال سخن تاریخ
👉 https://eitaa.com/sokhanetarikh
هدایت شده از سخن تاریخ
@sokhanetarikh
#مقاله
بررسی روابط دودمان های آل بویه و غزنویان
نویسنده: ابوالحسن مبین
حکومت آل بویه که دراویل سده ی چهارم هجری/ دهم میلادی در بخش های مرکزی و غربی ایران تا بغداد نفوذ خود را گسترده بود، در قلمروی وسیعی در همسایگی و هم مرزی حکومت غزنویان قرار گرفت که در اواخر این قرن دولت خود را در خراسان بزرگ و در شرق عالم ایرانی مستقر ساخت. این همسایگی باعث برقراری یک سری روابط و ارتباطات بین این دو دولت متقارن گردید که این موضوع در ابعاد مختلف قابل بررسی و تحقیق می باشد.
توسعه طلبی نظامی و قدرت رهبری سلطان محمود غزنوی که همواره خواهان گسترش و توسعه مرزهای غربی قلمرو خود بود، موجب آن گردید که در طی این دوره حملات و لشکرکشی هایی به مناطقی از قلمروی آل بویه نظیر ری، اصفهان وکرمان صورت گیرد و آن ها را از این مناطق به عقب راند.
با اینکه غزنویان از عامل مذهب نیز تحت عنوان مبارزه با قرامطه و رافضیان برای پیشبرد اهداف سیاسی و نظامی خود بهره می جستند و از این طریق سعی داشتند تجاوزات خود به دیگر سرزمین ها به خصوص قلمروی آل بویه شیعه مذهب را توجیه نمایند، اما با این حال حکومت آن ها در مرکزو غرب ایران چیزی بیش از یک دهه دوام نیاورد و دخالت های آنان در این نواحی موفقیتی دایمی برای ایشان به ارمغان نیاورد. دلایل این امر و به طور کلی نگاهی به روبط این دو دولت متقارن و ویژگی های خاص آن، ازمسایلی است که در مقاله حاضر بر اساس پژوهشی روشمند مورد بررسی و کنکاش قرارگرفته است.
برای مشاهده متن کامل مقاله به آدرس زیر مراجعه نمایید:
B2n.ir/a92381
کانال سخن تاریخ
👉 https://eitaa.com/sokhanetarikh
@sokhanetarikh
#نشست
حجتالاسلام حامد قرائتی در هماندیشی علمی «فلسطین؛ پیشینه تاریخی و تمدنی»: انحصار ما در توجه به میراث قرآنی و روایی سبب شده است که به میراث تاریخی شیعه توجه چندانی نکنیم.
در بیشتر این میراث واجد نگاههای رقابتی و فضیلتگرایانه در رقابت با مکانهای دیگر مانند مسجدالحرام و مسجد کوفه و سهله دیده میشود که ناشی از نگاههای سیاسی بنیامیه و زبیری است و سبب شده تا برخی در اعتبار روایات مرتبط خدشه ایجاد کنند.
نقل است که امویان زیارت بیتالمقدس و مسجدالاقصی را کفایت از زیارت کعبه دانستهاند تا با زبیریان مقابله کنند. در دوره خلافت امام علی(علیه السلام) شاهد شکلگیری روایاتی هستیم که تقابل مسجد کوفه با مسجدالاقصی را مطرح کردهاند و گروههای مختلف به دنبال وزنکشی سیاسی هستند.
برای مشاهده متن کامل گزارش به آدرس زیر مراجعه نمایید:
B2n.ir/g54962
کانال سخن تاریخ
👉 https://eitaa.com/sokhanetarikh
@sokhanetarikh
#یادداشت
زهرا میرزائی، پژوهشگر: زنان و مردان ایرانی قبل از اسلام جامه های بلند و گشاد و چین دار می پوشیدند. جالب است که همراه با شباهت دوخت لباس، نقاشی و رنگ و نگارگری با گل و برگ و نقش های هنری و رمزگونه در لباس هر دوجنس رواج داشته و فرقی بین زن و مرد نبوده است. از سویی مردمان ایرانی نمی خواستند برهنه دیده شوند و این امر را زشت و ناروا می شمردند.
تمایل به حفظ شان و پاکدامنی در ایران باستان حتی قبل از ورود اسلام امری ارزشمند و نیز فقط معطوف به زنان نبوده است..
برای مشاهده متن کامل یادداشت به آدرس زیر مراجعه نمایید:
B2n.ir/g31438
کانال سخن تاریخ
👉 https://eitaa.com/sokhanetarikh