نهج البلاغه
Amir al-Mu'minin, peace be upon him, said : The dignity of your face is
solid but begging dissolves it away ; therefore, look carefully before whom you dissolve it.
شرح و تفسير
تا مى توانى از كسى تقاضا مكن
امام علیه السلام درباره تقاضا نزد اشخاص مختلف نكته جالبى را بيان مى كند ومى فرمايد: «آبرويت جامد است و تقاضا آن را آب كرده و فرو مى ريزد. ببين آن را نزد كه فرو مى ريزى»؛ (مَاءُ وَجْهِکَ جَامِدٌ يُقْطِرُهُ السُّؤَالُ، فَانْظُرْ عِنْدَ مَنْ تُقْطِرُهُ).
«ماءُ وَجْه» كه ترجمه تحت اللفظى آن «آبرو» است دقيقآ در فارسى و عربى معناى يكسان دارد. آبرو عبارت از احترام و شخصيت انسان است؛ شخص آبرومند كسى است كه در جامعه محترم باشد و به ديده احترام به او بنگرند، براى سخنش اهميت قائل باشند و در مشكلات به سراغ او بروند.
چرا اين ويژگى نامش آبرو است؟ شايد ـ همانگونه كه بعضى از شارحان نهج البلاغه اشاره كرده اند ـ دليلش اين باشد كه انسان هنگامى كه از كسى تقاضايى مىكند، يا حادثه نامطلوبى اتفاق مى افتد از شرم و حيا چهره او برافروخته شده و عرق بر صورتش جارى مى شود، به اندازهاى كه گاه از صورت مى چكد. اين درواقع آب صورت است كه به تناسب واژه «آبرو» يا «ماء الوجه» بر آن اطلاق شده است.
به هر روى، امام علیه السلام مى فرمايد: آب صورت تو در حال عادى جامد است. هنگامى كه از ديگرى تقاضا مى كنى مايع شده و فرو مى ريزد. بنگر نزد چه كسى آن را فرو مى ريزى.
اشاره به اينكه انسان تا مى تواند نبايد از كسى تقاضايى كند و آبروى خود را در آن راه بريزد؛ اما اگر روزى ناچار شد، بايد كسى را براى تقاضا كردن برگزيند كه شايسته آن باشد و لااقل آبروى خود را نزد انسان باشخصيتى فروريخته باشد.
در حديثى مى خوانيم كه «حارث همدانى» (از ياران خاص اميرمومنان على علیه السلام) مى گويد: شبى نزد آن حضرت به گفتگو نشسته بودم. عرض كردم : حاجتى دارم. امام علیه السلام فرمود: مرا شايسته دانستى كه حاجت خود را از من بخواهى؟ عرض كردم: آرى. فرمود: خدا تو را جزاى خير دهد. سپس برخاست و چراغ را خاموش كرد و نشست. بعد فرمود: چراغ را براى اين خاموش كردم كه ذلت عرض حاجت را در صورت تو نبينم. اكنون بگو چه مى خواهى، زيرا از پيغمبر اكرم صلی الله علیه وآله شنيدم مى فرمود: حوائج مردم امانت الهى در سينه بندگان است. كسى كه آن را بپوشاند عبادتى براى او محسوب مى شود و كسى كه آن را افشا كند لازم است براى انجام آن حاجت تلاش كند.
در اين زمينه، احاديث فراوانى در منابع مختلف اسلامى آمده است :
از جمله در حديثى از امام باقر علیه السلام مى خوانيم: «لَوْ يعْلَمُ السَّائِلُ مَا فِى الْمَسْأَلَةِ مَا سَأَلَ أَحَدٌ أَحَداً وَلَوْ يعْلَمُ الْمُعْطِى مَا فِى الْعَطِيةِ مَا رَدَّ أَحَدٌ أَحَداً؛ اگر تقاضاكننده مى دانست تقاضا كردن چه عيوبى دارد هيچكس از ديگرى تقاضايى نمى كرد واگر شخص بخشنده مى دانست چه فضيلتى در عطيه است هيچكس ديگرى را محروم نمى ساخت».
نقطه مقابل سوال، «تعفف» است كه قرآن مجيد جمعى از فقرا و نيازمندان را براى داشتن آن ستوده، مىفرمايد: «(لِلفُقَرَاءِ الَّذِينَ أُحْصِرُوا فِي سَبِيلِ اللهِ لاَيَسْتَطِيعُونَ ضَرْبآ فِى الاَْرْضِ يَحْسَبُهُمُ الْجَاهِلُ أَغْنِيَاءَ مِنَ التَّعَفُّفِ تَعْرِفُهُمْ بِسِيمَاهُمْ
لاَ يَسْأَلُونَ النَّاسَ إِلْحَافآ وَمَا تُنفِقُوا مِنْ خَيْرٍ فَإِنَّ اللهَ بِهِ عَلِيمٌ)؛ (انفاقِ شما، مخصوصاً بايد) براى نيازمندانى باشد كه در راه خدا، در تنگنا قرار گرفته اند؛ (وتوجّه به آيين خدا، آنها را از وطن هاى خويش آواره ساخته؛ و شركت در ميدانِ جهاد، به آنها اجازه نمىدهد تا براى تأمين هزينه زندگى، دست به كسب و تجارتى بزنند؛) نمى توانند مسافرتى كنند (و سرمايه اى به دست آورند؛) و از شدّت خويشتندارى، افراد ناآگاه آنها را بى نياز مى پندارند؛ امّا آنها را از چهره هايشان مى شناسى؛ و هرگز با اصرار چيزى از مردم نمى خواهند. (اين است مشخّصات آنها!) و هرچيز خوبى در راه خدا انفاق كنيد، خداوند از آن آگاه است». يعنى با اينكه آثار فقر به هر حال در چهره آنها نمايان است؛ اما
حاضر نيستند از كسى سوال و تقاضايى كنند.
در حديثى از رسول خدا صلی الله علیه و آله مى خوانيم كه خطاب به اباذر فرمود: «يا أَبَا ذَرٍّ إِياکَ وَالسُّوَالَ فَإِنَّهُ ذُلٌّ حَاضِرٌ وَفَقْرٌ تَتَعَجَّلُهُ وَفِيهِ حِسَابٌ طَوِيلٌ يوْمَ الْقِيامَة؛ اى اباذر! از سوال و درخواست بپرهيز كه ذلت حاضر و فقرى است كه آن را با شتاب به سوى خود مى آورى (به علاوه) حسابى طولانى در روز قيامت دارد.
از اين حديث شريف نبوى استفاده مى شود كه شخص سائل اگر نياز شديد نداشته باشد در قيامت مورد بازخواست قرار مى گيرد.
به همين دليل در حديثى از امام حسين علیه السلام مى خوانيم كه شخصى خدمت آن حضرت رسيد و تقاضايى كرد امام علیه السلام فرمود: «إِنَّ الْمَسْأَلَةَ لا تَصْلُحُ إِلاَّ فِى غُرْمٍ فَادِحٍ أَوْ فَقْرٍ مُدْقِعٍ أَوْ حَمَالَةٍ مُقَطَّعَةٍ فَقالَ السّائِلُ: مَا جِئْتُ إِلاَّ فِى إِحْدَاهُنَّ فَأَمَرَ لَهُ بِمِائَةِ دِينَارٍ؛ سوال
و تقاضا شايسته نيست مگر در بدهكارى سنگين يا فقر ناتوان كننده يا ديه ثابت و مسلّم. سائل عرض كرد: من به دليل يكى از اين سه چيز خدمت شما رسيده ام. امام علیه السلام امر فرمود يكصد دينار به او دادند. (هر دينار يك مثقال طلا بود)».
نيز به همين دليل در حديث ديگرى از پيامبر اكرم صلی الله علیه و آله مى خوانيم: «وَمَنْ فَتَحَ عَلَى نَفْسِهِ بَابَ مَسْأَلَةٍ فَتَحَ اللَّهُ عَلَيهِ سَبْعِينَ بَاباً مِنَ الْفَقْرِ لا يسُدُّ أَدْنَاهَا شَىءٌ؛ كسى كه بر خود درى از سوال و تقاضا بگشايد خداوند هفتاد در از فقر به سوى او مى گشايد كه چيزى كمترينِ اين درها را نمى بندد».
از اين احاديث و احاديث ديگر و كلام حكيمانه بالا كه همه به اين مضمون وارد شده استفاده مى شود كه افراد باايمان حتى الامكان و تا زمانى كه به شدت گرفتار نشده اند از كسى چيزى تقاضا نكنند و مناعت طبع و تعفف را نگاه دارند.
اين سخن را با حديثى كه در كتاب شريف كافى از پيغمبر اكرم صلی الله علیه وآله نقل شده پايان مى دهيم. امام صادق علیه السلام مى فرمايد: گروهى از انصار خدمت پيغمبر اكرم صلی الله علیه وآله رسيدند و به آن حضرت سلام كردند. پيامبر صلی الله علیه وآله به آنها جواب گفت. عرض كردند: اى رسول خدا! ما را حاجتى است. فرمود: حاجتتان را بيان كنيد. عرض كردند: حاجت بسيار بزرگى است. فرمود: بگوييد چيست؟ عرض كردند : بهشت را براى ما تضمين كن. پيغمبر اكرم صلی الله علیه وآله سر به زير انداخت و با عصاى كوچكى كه در دست داشت به زمين اشاره كرد. سپس سر بلند كرد و فرمود : «أَفْعَلُ ذَلِکَ بِكُمْ عَلَى أَنْ لا تَسْأَلُوا أَحَداً شَيئآ؛ من اين كار را انجام مى دهم به اين شرط كه هرگز از كسى چيزى تقاضا نكنيد. بعد از اين ماجرا آنها به قدرى به اين شرط وفادار بودند كه اگر در سفرى سوار بر مركب بودند و تازيانه يكى از آنها مى افتاد به شخص پياده اى نمى گفت اين تازيانه را به من بده، چراكه آن هم نوعى تقاضا بود؛ خودش پياده مى شد و تازيانه را برمى داشت و زمانى كه بر سر سفرهاى نشسته بودند هرگاه يكى از حاضران به ظرف آب از ديگرى نزديكتر بود به او نمى گفت ظرف آب را به من بده. خودش برمى خاست و از ظرف آب مى نوشيد.
هدایت شده از جهان نیوز
🔺رئیس شورای نمایندگان مقام معظم رهبری در دانشگاهها:
🔹انتظار جامعه خصوصا جریانات انقلابی از اعضای مجمع تشخیص مصلحت نظام این است که برای بررسی لوایح «FATF» تجربه برجام را ببینند.
🔹رهبر معظم انقلاب اخیرا با صراحت گفتند که اروپاییها قابل اعتماد نیستند؛نمیدانم حضرت آقا دیگر صریحتر از این چگونه باید سخن بگویند که آقایان توجه کنند.
@jahaannews
📱ایتا eitaa.com/jahaannews
📱سروش sapp.ir/jahaannews
📱بله ble.im/Jahaannews1
عارف و زاهد مرحوم #دولابی :
🌺🔸 مادرت را ببوس
🌺🔸پایش را ببوس
🌺🔸تا به گریه بیفتد
خودت هم به گریه میکنی
🌺🔸آن وقت کارت روی غلتک میافتد
🌺🔸و همه پرهایی که به روی خود بسته آیی
خدا باز میکن👌👌
#روز_مادر
#ویژه_تولد_حضرت_فاطمه_س
┄┅┅✿💠❀💖❀💠✿┅┅┄
✅ کلاس نهج البلاغه و زندگی
🆔https://eitaa.com/nahjolbalaghehvazendegi
هدایت شده از بدانیم سالم بمانیم 🍏
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
#فریاد_پدر_شهید
فریادهای پدر شهید احمدی روشن در مسجد:
مگه شما نبودید که بعد این که این ملعونِ خبیث رو انتخاب کردید ریختید توی خیابونها شیرینی و شربت دادید و رقصیدید؟
۳ سال دیگه همین وضعیت هست و باید تحمل کنید. گوشت کیلو ۲۰۰ هزار تومن و گوشت یخی بخورید نوش جانتان. به خدا مقصرید...
@bualii
هدایت شده از 📚 داستان های آموزنده 📚
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
سید، دلت به کجا گرمه؟!...
✨ آنچه امام ،ره،گفت شد
و آنچه این سیدعزیز،دام ظله، میگوید خواهد شد!❤️
پیشنهاد دانلود ویژه
http://eitaa.com/joinchat/12451840C08a2fdc722
هدایت شده از جهان نیوز
🔺«دهقان» نماینده مجلس:
🔹بخشی از مدیران ما به شدت محافظه کار هستند و بیش از ۳۰ سال در این انقلاب مدیر بودهاند.
🔹این افراد دیگر کشش فکری برای ارزیابی وضعیت جدید کشور را ندارند.
🔹برخورد منفعلانه با تحریم ها موجب شکست در برابر آمریکا خواهد شد.
🔹آملی لاریجانی به هر دلیلی در سه سال گذشته هزینه اجرای «قانون رسیدگی به اموال مسئولان» را نداد؛ اکنون آقای رئیسی باید افتخار اجرای این قانون را نصیب خود کند.
@jahaannews
📱ایتا eitaa.com/jahaannews
📱سروش sapp.ir/jahaannews
📱بله ble.im/Jahaannews1
شباهت آرم پرچم ایران به لوح پیدا شده از کشتی نوح
⏱کشتی نوح در چهلمین سال ، ساخته و تکمیل شد و با نزول عذاب ، ایمان آورندگان و اهل حق در کشتی نجات قرار گرفتند و اهل باطل نابود شدند.
🌹امام خمینی: این کوردلان از خدا بی خبر و عاری از معنویات، نمیدانستند که این(انقلاب) کشتی نوح است.
۱۳۶۳/۱۱/۱۸
✅ کلاس نهج البلاغه و زندگی
🆔https://eitaa.com/nahjolbalaghehvazendegi
4_5832378653811409987.mp3
4.33M
🌹🍃(سرود شنیدنی)
🎤 :حاج محمود کریمی
🌴پیشاپیش روزمادرمبارک🌺🍃
🌹السلام علیک یافاطمة_لزهراء 🌹
✅ کلاس نهج البلاغه و زندگی
🆔https://eitaa.com/nahjolbalaghehvazendegi
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
درس زندگی از معلم بزرگ هستی
((حضرت فاطمه زهرا سلام الله علیها))
مرحوم کافی
✅ کلاس نهج البلاغه و زندگی
🆔https://eitaa.com/nahjolbalaghehvazendegi
چهار گروه رو قیامت
خدا نگاهشون هم نمیکنه😳
💟💟پیامبر اکرم ص :
در قیامت خدا به چهار گروه
نظر رحمت نخواهد کرد:
📛🔹۱ – عاق والدین(به ویژه #مادر)
📛🔹۲ – منت گذار
📛🔹۳ – منکر قضاء و قدر
📛🔹۴ – شراب خوار.
📚«بحار الانوار، ج ۷۴، ص ۷۱٫»
#ویژه_تولد_حضرت_فاطمه_س
┄┅┅✿💠❀💖❀💠✿┅┅┄
✅ کلاس نهج البلاغه و زندگی
🆔https://eitaa.com/nahjolbalaghehvazendegi
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
🎥 پویانمایی «تربیت فاطمی» 💐
به مناسب میلاد حضرت زهرا (س) و #روز_مادر
🌟 برگرفته از بیانات رهبرانقلاب دربارهی شخصیت حضرت زهرا سلاماللهعلیها
✅ کلاس نهج البلاغه و زندگی
🆔https://eitaa.com/nahjolbalaghehvazendegi
هدایت شده از افسران جوان جنگ نرم
⭕️پیشگوییهای حامیان دولت درباره وضعیت اقتصادی این روزها❗️
یه همچین پیشگوهایی داریم تو مملکت😂
تحلیلهای غلطی که درباره آینده اقتصادی کشور با انتخاب فردی غیر از روحانی میدادند، حالا درباره آینده کشور بدون FATF میدهند.
همینقدر وقیح
📚عکس از روزنامه فرهیختگان
@Afsaran_ir
🔻چرا محمدخاتمی پاسخگوی «تکرار» تورم این روزهای کشور نیست؟
⚠️آقایان اصلاحطلب، کارگزاران و لیبرال! در کدام ویلا و کاخی مخفی شدهاید؟
🔹بر هیچ کس پوشیده نیست که وضع موجود ناشی از بیتدبیری دولت است. اما این بیتدبیری یک روی سکه است. روی دیگر سکه حمایتهای رسانهای اصلاحطلبان از روحانی در ایام انتخابات است.
✅ کلاس نهج البلاغه و زندگی
🆔https://eitaa.com/nahjolbalaghehvazendegi
ولادت حضرت زهرا (سلام الله علیها)
به همه محبان و ارادتمندان حضرت بالاخص همراهان بزرگوار ما در کلاس نهج البلاغه و زندگی تبریک و تهنیت باد.
⬅❗1- دو رکعت نماز یک زن حامله از هشتاد رکعت نماز یک زن عادی بهتر است.
⬅❗2- هر زنی که به فرزندش شیر می دهد الله تعالی برای هر قطره شیر، او را یک نیکی عطا می فرماید.
⬅❗3- زنی که به علت گریه بچه اش تمام شب را نمی خوابد الله تعالی به او ثواب آزاد کردن بیست (20) غلام را عطا می فرماید.
⬅❗4 - زنی که به علت بیمار بودن فرزندش وساکت کردن او به خواب نمی رود، خداوند متعال تمام گناهان او را معاف واو را ثواب دوازده سال عبادت قبول شده عطا می فرماید.
⬅❗5- زنی که حامله باشد، شبهای او عبادت و روزهای وی، روزه به شمار می روند.
⬅❗6- وقتی که زنی زایمان می کند، اللہ تعالیٰ به او ثواب هفتاد سال نماز و روزه را عطا می کندو هنگامی که بچه به دنیا می آید، آن مقدار درد و تکلیفی که برداشت می کند، برای درد هر رگ خدای متعال ثواب یک حج را عطا می فرماید.
⬅❗7- زنی که زایمان کرد وپس از آن قبل از چهل (40) روز وفات کند، به درجه شهادت می رسد.
⬅❗8 - هنگام شب وقتی بچه گریه می کند، مادر بدون اینکه او را بد دعا کند به او شیر دهد، اللہ تعالیٰ او را ثواب یک سال روزه و نماز عطا می فرماید.
⬅❗9- هنگامی که زنی به بچه اش شیر می دهد، پس از سیر شدن بچه یک فرشته از آسمان ندا می دهد که، ای زن! !اللہ تعالیٰ برای تو جنت را واجب گردانید.
✍روزتون مبارک🖐
🍃🌺🍃🌺🍃🌺
هدایت شده از جهان نیوز
🔴💭 #توئیت_جهان| چرا نشان دادن جایگاه مادری را توهین می دانند؟!
@jahaannews
📱ایتا eitaa.com/jahaannews
📱سروش sapp.ir/jahaannews
📱بله ble.im/Jahaannews1